E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
"A gettóbeli zsidók számára rendelkezésre álló lóvontatású kocsik a Telegrafen-Strasse (Lutomierska) 13. szám alatt álltak meg, amely az úgynevezett Rettungsbereitschaft (Elsősegélynyújtó Csoport) két állomásának egyike volt. Körülbelül 11-19 orvosból és 15-28 orvosi ápolóból álló kocsik orvosi segélyt nyújtottak a gettó lakóinak, a lovas kocsikat mentőautóként használták. Csak 1940 júniusa és 1942 júniusa között 38 817 esetet láttak el. A 7. szám alatt, bal oldalon, középen, a gettó számos üzemének egyike volt, egy kesztyű-és harisnyagyártó műhely. A Dorian Radziejewski, a háború előtt Łódban jól ismert gyártó vezette 400 embert foglalkoztatott, köztük 200 otthonról dolgozót, akik kesztyűket, zoknikat, pulóvereket és egyéb kötöttárukat gyártottak."
Szentháromság utca, Hadik András lovasszobra (ifj. Vastagh György, 1937.) az Úri utcánál. Háttérben a régi budai romos Városháza épülete, távolabb a Mátyás-templom látható.
őrségváltás a Szent György téren a Királyi Palota (később Budavári Palota) előtt, balra a Sándor-palota (ekkor Miniszterelnöki palota), szemben a Budavári Sikló pavilonja.
Brassó, Strada Gheorghe Bariţiu, szemben a Fő téren (ekkor Piața 23 August, ma Tanács tér / Piața Sfatului) a Tanácsháza (egykor Városháza, ma múzeum).
Ez egyértelműen megerősíti a megfejtésedet, a kép jobb oldalán álló épület (ma Heimatmuseum) ma is ott áll. A Gasthof Steinbock helyén áll a mostani Gemeindeamt.
A hajó 1980-ban került a bp-i Lágymányosi-öbölből Szegedre, ahol kapott egy (egyúttal utolsó) "esztétikai" felújítást, ill. a tervezett funkciójához illő berendezkedést. A képen a megnyitáskori állapot látszik.
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Múzeum körút és a Belvárosi Ferences templom tornya felé, szemben az egykori Nemzeti Színház hátsó homlokzata és tornyai.
Az eredeti fotó szkennelése tükörképként lett publikálva. A hajó a "SZENT ISTVÁN" termes gőzös (az eredeti széntüzeléses üzemmóddal) - 1962-ben még forgalomban volt (a datálás rendben).
A Képzőművészeti Főiskola nem engedi át a fővárosnak a Mátyás-templom Mennyország-kapu-ját. A régi Mátyás-templom déli oldalának bejárata, amelyet a Mennyország kapujánakneveztek, néhai StroblAlajos szobrászművész birtokában volt, aki a műemléket teljes egészében az Epres-kertben állította fel.
"Eközben a cigánytábor helyén (bejárat a Wojska Polskiego utca 86. szám alól), amelyet 1942 januárjában számoltak fel, a cipészek mellett egy szalmacipő-műhelyt is létrehoztak [lásd: Cigánytábor] . Itt gyártottak szalmacipőket a keleti fronton állomásozó német katonák számára, ahol zord telek uralkodtak. Közvetlenül a szalmaosztályon túl, közvetlenül a gettó határán volt egy újrahasznosító műhely, ahol minden lehetséges hulladékot újrahasznosítottak. Ez volt a gettó vége, és itt állt a német őrház.'
"Közvetlenül a szalmaosztályon túl, közvetlenül a gettó határán volt egy újrahasznosító műhely, ahol minden lehetséges hulladékot újrahasznosítottak. Ez volt a gettó vége, és itt állt a német őrház."
"Paradox módon egészen a közelmúltig a válogató iroda helye nem volt széles körben ismert. Ez nem komoly objektív nehézségeknek volt köszönhető, mivel már egy felületes levéltári kutatás is lehetővé teszi ennek megállapítását, hosszabb keresés után pedig kiderül, hogy a témát osztrák történészek is tudományosan vizsgálták. Évekig azonban itt senki sem mutatott különösebb érdeklődést. Nem dokumentumtanulmány, hanem Genewein fényképeinek gondos elemzése tette lehetővé számomra, hogy megállapítsam, hogy a válogató iroda a Pabianice-i Warszawska utca 172. szám alatt található. Nemrégiben, amikor megnéztem az egyik ilyen fotót, rájöttem, hogy a kétszintes, három tetőtéri épület nagyon közel áll ahhoz a helyhez, ahol felnőttem. A filmesek is hasonló módon azonosították a helyszínt."
"Paradox módon egészen a közelmúltig a válogató iroda helye nem volt széles körben ismert. Ez nem komoly objektív nehézségeknek volt köszönhető, mivel már egy felületes levéltári kutatás is lehetővé teszi ennek megállapítását, hosszabb keresés után pedig kiderül, hogy a témát osztrák történészek is tudományosan vizsgálták. Évekig azonban itt senki sem mutatott különösebb érdeklődést. Nem dokumentumtanulmány, hanem Genewein fényképeinek gondos elemzése tette lehetővé számomra, hogy megállapítsam, hogy a válogató iroda a Pabianice-i Warszawska utca 172. szám alatt található. Nemrégiben, amikor megnéztem az egyik ilyen fotót, rájöttem, hogy a kétszintes, három tetőtéri épület nagyon közel áll ahhoz a helyhez, ahol felnőttem. A filmesek is hasonló módon azonosították a helyszínt."