Írta, hogy négy öt részből tervezi készíteni, úgy már nem gond a mozgatás. Apróság, de szerintem a Domino fölösleges, elég oldalról szimplán megcsavarozni, úgyse látszik. Persze a ha már megvettem, használjam is elv érvényesül, akkor nem szóltam. :) Én a vázat nem cifráznám túl, sima lami és kész, úgyse látszik szinte soha.
Ugyan más a 745, de nekem elől-hátul van kis holtjáték, de csak fogaskerék miatt. Amit te írsz ott nincs, por viszont van xd
De hogy írtad a núthoz nem jó a vezető beállítása nálam, egyszer már piszkáltam, lehet nem kellett volna xd eddig fel se tűnt, pontatlanságot nem adott vágásnál. Hátul 1mm távolabb van a núttól. Ha úgy van lehet beállítom.
Ránéztem a robbantott ábrára, a 40-es "orsós tű" hivatott megakadályozni a kis fogaskerék körbeforgását. Ez tuti benn van, hiszen fordul a kis kerék a tengellyel.
Asszem ha rászorítok az anyjára - követve a korábbi utasítást - az majd jól rányomja a kereket az orsós tűre, és csökkenti a kotyogást.
Amúgy szerintem a fűrészpor beintegrálódása is segít osszegyógyítani ezeket az alkatrészeket.
Hasonló konstrukcióknál a tengelyen szokott lenni egy lyuk, amibe egy csapszeget kell dugni, ami pont a kis fogaskerék nútjába (vagy mi a fenéjébe) megy bele.
Ez valami marginális dolog, szerintem egy kis fém vagy műanyagalkatrészt elfelejtettek betenni. Este megnézem a robbantott ábrát, hátha azon látszik a dolog.
Érdeklődnék, mint laikus, hogy az akác vágásához, szabásához milyen fűrészt – fűrészlapot érdemes beszerezni? 7 cm széles, 2 cm vastag lécekről van szó. Nem bérmunka lesz, magamnak csinálom, de nem lenne baj, ha viszonylag jól nézne ki a végén.
Ékszíjas vágóasztal és korong az van itthon, de azzal tűzifát szoktam aprítani, ide az túl nagy és túl durva. A dekopír meg elég halovány.
"Én is gyűjtöm az alkatrészeket a hengercsiszolóm gépi előtolásához."
Hétvégén én is elkezdtem szórakozni az aliexpresszes PWM kontrollerrel (meg a szintén kínai tápegységgel) a hengercsiszolómhoz.
Egész jónak néz ki, most így 1:1-es lánckerék áttétellel ~0.03-0.07 m/s sebesség lesz elérhető, ha ez sok majd kisebb lánckereket rakok a motorra. Futtattam vagy 20 percig folyamatosan, különböző fordulatszámokon. Sem a táp, sem a szabályozó hűtőbordái nem melegedtek, a motor volt egészen kicsit meleg. Rövidke videó.
Bekapcsolás nélkül összehasonlítva a Bosch GTS 10 XC-vel:
-egyszerűbb a kicsomagolás, a gépen magán kívül még van két kartondoboz, egyikben a szögvezető meg kis kulcsok, a másikban a fűrészvédővel felszerelt hasítóék. Mivel a gép fizikailag kisebb és könnyebb a Boschnál, nem szakadt le a derekam miközben kivettem a dobozból
-a készülék az oldalára fektetve stabilan megáll, a Bosch az íves műanyagkasztni miatt kényes volt erre
-a gép oldalról/hátulról nyitott, egyszerűen bekukkantva láthatjuk a mechnickát, melyik kar mit csinál, stb
-a núttal való párhuzam és a fűrészlap asztalra való merőlegessége gyárilag adott volt, nem kellett utánállítani.
-az alu asztal elég ótvar szegény, szebben is lecsiszolhatták volna, és valóban nem 100% sík, talán van 1/4 vagy 1/2 milliméter, hasa de ez a része nem nagyon érdekel
-a szögvezető valóban kotyogi, de ha úgy tolom, hogy közben rászorítom a nút jobb oldalára akkor nincs gond vele.
Egy gondom van: amikor tekergetem a párhuzamvezetőt, akkor a hátsó fogaskeréknek van egy kis kotyogása a tengelyen. Emiatt a hátulja mindig "késik" az elejéhez képest. Ha jobbra tekerem, akkor hegyesszöget kapok, ha balra tekerem akkor meg tompaszöget a fűrészlaphoz képest. Szépen látszik, hogy ha a nútnál állok meg, akkor egy hangyabokányival mindig kisebb/nagyobb az eleje/hátulja és a nút közötti rész, sosem tökéletesen párhuzamos azzal.
Tipussógorok, kérlek nézzétek meg, hogy nálatok van-e játéka a hátsó fogaskeréknek.
Ha gyárilag ilyen, akkor kicsit szomorú leszek, talán valahogy megmókolom (lehet, hogy az anya van rosszul ráhúzva, vagy egy műanyag fogas alátét hiányzik?). Legrosszabb esetben úgy fogom beállítani, hogy jobbról balra közelítve legyen meg a párhuzam.
Most csak ennyire futotta a garázs "hangulatvilágításában", nagyon állítgatni meg kisérletezni nem tudok hétköznap.
Majd adok egy friss véleményt hétvégén, már alig várom hogy szétrimbolhassak pár pallót meg deszkát.
Nem olvastam, mert nem én csináltam. Az oromdeszkát ácsmester, a nyílászárókat pedig asztalos mester. Ha ők elolvasták és betartották az itinert, akkor ez ilyen, mert ugye a papír elbír mindent, ha meg nem olvasták és nem tartották be, akkor megkérdőjelezném a mester címet, illetve a szakmaiságot.
Én csak fizettem érte és látom amit látok.
Sajnálom, hogy a 'mesterek' nem adtak karbantartási útmutatót, pedig illet-volna.
Ácsok szívesen használják Milesi XGT vékony-lazúrt, mivel olcsó, kiadós, gyorsan szárad. Asztalosok vastag-lazúrt használnak.
Rég jártam erre, a munkám elvitte minden időmet, de most újra sort akarok keríteni egy kis asztaloskodásra, méghozzá a hálószobába gardróbot és szekrényt készíteni.
Van esetleg valami leírás, oldal ahol tudok inspirálódni? Elképzelésem: furnérozott lapokból készülne a korpusz, azt még nem döntöttem el, hogy nyíló vagy toló ajtó lenne rajta, utóbbi áll közelebb hozzám, de azt még nem tudom elképzelni hogy valósítsam meg. Ez esetben viszont lehet tömör tömbösített falapot csinálnék és a tolóajtó mennyezettől földig érne.
Ami biztos, rejtett fiókokat építenék bele, szerintem blum tandem rendszerrel és jó sok polc is lenne benne.
Amit nem tudok: elég, ha a váz a sima 18mm-es furnétozott mdf anyag? 275cm magas, kb 275cm széles és 60 mély lenne, 4-5 felosztásba. Érdemes valahol duplán tenni? Tennék bele fix polcokat is dominoval kötve, hogy oldaltartást is kapjon a dolog.
Én nemrég csináltam egy kis elosztószekrényt a kertbe, ősök terveznek az onokáknak felfújható kerti medencét, annak a vízforgatójához kell (külön kapcsolható elosztót írnak elő, plusz fi-relés körre van rákötve).
Fenyő "törzs", plusz rétegelt lemez tető+ajtó (ezek voltak kéznél). Jó pár réteg auro (2 réteg NR121 alapozó és 3 réteg NR 126) olajjal kezeltem le. Reményeim szerint ez elég lesz neki, beívódó anyag, a fát vízhatlanná teszi. És mivel beívódik, lekopni sem tud. De mivel friss még a szekrényke, sok éves tapasztalatról nem tudok beszámolni.
~2 hete van kint, ezalatt kapott rendesen esőt. A víz eddig szépen lepereg, a vízorr is teszi a "dolgát" (szekrény belseje eddig tökszáraz). Én megpróbálnám az auro olajat.
Adott egy sima rétegelt lemez 6mm-es, 12mm-es. Gyerekeknek ebből szoktam kinti játékokat csinálni. Szerintetek mivel érdemes lefesteni, hogy a víz/eső/hó minnél később kezdje ki?
(Eddig zománcfestékkel festettem le őket, így kibírja kb. 4-5 évig, utána kezdtek felpúposodni a 4mm-es lemezek)
Voltam szombaton a Larexnél (fatelep.hu, Maglódi út). Vettem két szép pallót, elvágtam, hazahoztam. Itthon rájöttem, hogy otthagytam a kedvenc amerikai műanyag ácsderékszögemet.
Ma reggel odaértem nyitás előtt, bepofátlankodtam. Nem hajtottak el, mondták nézzek körül. Persze nem volt ott, ahol hagytam. Benéztem az irodába lógó orral elköszönni. Mire szétszalasztották a srácokat, hogy nem tud-e valaki valami róla. És hopp, ott volt kirakva a műhely ablakába, hozta valaki egyből.
Szóval jár nekik a pirospont. Ezért is, meg általában is.
Még semmi tapasztalatom nincs, a szekrényben pihen😕 Leendő korongcsiszolóhoz vettem, 180 átmérőhöz. Annyit tudnék tanácsolni, hogy semmi képpen ne 100+25 legyen a toldás, mert tényleg nem fog tartani, hanem fele-fele.
Na most, az enyémmel ugyanez történt. Próbálkoztam lecserélni a tépőzárat, de használhatatlan lett a gép. Ugrált, kóválygott, billegett. Vettem új talpat, és helyreállt a rend.
Lehet, ha nem leszedem a régit, csak lecsiszolom simára, akkor működött volna. Szóval, elsőre inkább a lecsiszolást próbáld. (magával a géppel egy sík felületre fektetett csiszolóvásznon)
Ti hova tennétek egy 60*80-as asztalba a felsőmarót, (23*17 cm talp) ha már egy másik projekt miatt belemartam egy 50cm-es sínt a hosszabbik oldallal párhuzamosan 22 cm-re a szélétől?
Arra gondoltam, hogy később a kézi szúrófűrésznek és esetleg kézi körfűrésznek is ugyan akkora talpat csinálnék mint a felsőmaróé és azt tudnám cserélgetni. Így lenne egy beépített dekopírom. (Mondjuk a felső lapvezető görgőket nem tudom mi tartaná, de az még arrébb van.
"mi a jó sorrend? durva szűrő - finom szűrő - motor , vagy durva - motor - finom."
Én a durva-finom-motor sorrendet választanám mint a porszívóknál, legfeljebb a motor kimenetére tennék még egy hepafilter lapot.
"hogyan kellene egyszerűen de nagyszerűen egymáshoz rögzíteni az elemeket? Egyszerűen fülek és csavarok? vagy valam bújtatók és spanifer? vagy sok békazár?"
Körben tépőzár horgas fele felragasztva/tűzve a dobozszélekre a peremeknél, és amikor egymás mellé tolod őket akkor egyszerűen körbesimítod a bolyhos felével? A dobozok közé meg akár lehet ablaktömítő E profilt is rakni a jobb tömítés érdekében.
Vannak ezek a műhely légtisztítók. Nekiálltam egy mini verziót elkészíteni.
40x20cm szűrők, kicsi villanykályha ventillátor. Az egész moduláris, lehet rakosgatni az elemeket tetszőleges sorrendbe.
Kellene vélemény két kérdésben:
1. mi a jó sorrend? durva szűrő - finom szűrő - motor , vagy durva - motor - finom.
Ha kicsi a szívott rész, akkor kevesebb falsot szív az illesztéseknél. Ha a motor a végén van, akkor kevesebb port kap. Ha középre akarom a motort tenni, akkor kell csináljak még egy elemet, hogy legyen helye az áramlásnak szétterjedni a finom szűrő előtt.
2. hogyan kellene egyszerűen de nagyszerűen egymáshoz rögzíteni az elemeket? Egyszerűen fülek és csavarok? vagy valam bújtatók és spanifer? vagy sok békazár?
Nálam a csirkeól ajtaja van 15 centi széles collos deszkából összeforgatva, fa betéttel. Nem vetemedett el látható mértékben, csak hát kap hideget is, meleget is, esőt is, havat is - oszt' ez már elég rendesen meglátszik rajta. Festve nem volt, csak natúr fa - vedlik is rendesen a lucfenyő. A d3-as ragasztó még bírja.
Táblásított-tömbösített anyagnál kisebb a vetemedés veszélye.
Időnként szoktam miért ne alapon ilyeneket becsempészni, cégnél folyamatosan fárasztok mindenkit, már hiányzik nekik ha komolyan írok...
Más: alagsorban colos vagy 5cm vastag deszkából csinálnál ajtót? Keretet, belül a megmaradt Obi lambéria lesz. Nem a garázs felé néz, nem lesz hőmérséklet különbség. Vagy csináljam simán colosból, 2 10cm széles colos egymásra ragasztva, szélén meg zárásnak ezekre merőlegesen egy, ami talán megakadályozza a görbülést?
Egyedi lesz, felül lépcsős kialakítás csövek miatt (kazán szoba a mellette lévő szobát elválasztva. Ráadásul ritkán lesz zárva, csak ha állatokat kiengedjük, vmi kell.
előző házat nem használták míg oldalt hungarocell szigetelés volt benne, a ház mellett aludt mind a kettő eb a földön -15 fokban is :D Kivettem a hungarocellt, 2 napra rá mind a kettő bepréselte magát a házba, abszolút nem fázik. Remegni remeg, ha kaját lát, amúgy nem.
Jah, mostanit úgy foglalta el, hogy a nádkerítés megmaradt darabjait dobtam be a padlóla, előtte le volt hajítva a teraszon és azon aludt éjszakákon át :D Viszont teraszon csak napközben van, éjszakára bármit csinálok lemegy a kertbe, most még az általa megágyazott hátsó bejárat elé szétszórt falevelekre, ami kb 2-3cm vastag lepedőt alkot. (otthagytunk 2 zsák összeszedett falevelet egy éjszaka, ami nem fogyott el a füge takarásánál, reggel már eldőlve volt, másnap szétszórva és boldogan aludt rajta)
Gyak csak azon fekszik, ami természetes: nád, akár nedves, akár száraz falevél, gallyak, bármi, ami természetből jön. Válogatós a köcsögje :)
Egy a kivétel, reggeli napozás a terasz végében, akkor jó neki a kő is és folyamatosan les visszafele, hogy nem vagyunk-e a földszinten.
Nem olvastam, mert nem én csináltam. Az oromdeszkát ácsmester, a nyílászárókat pedig asztalos mester. Ha ők elolvasták és betartották az itinert, akkor ez ilyen, mert ugye a papír elbír mindent, ha meg nem olvasták és nem tartották be, akkor megkérdőjelezném a mester címet, illetve a szakmaiságot.
Akác. Keskeny 5-7 cm széles. Az enyémet alul valamilyen kátrányos alvázvédővel kentem le, felül semmivel. Ennek kb 15 éve. Megfeketedett, rücskösen rusztikus, fekete. Van benne néhány darab ami jobban görbül, 5mm facsavarral ismételten lecsavarom, de még olyan erős most is, hogy egy tél után szakad a csavar.
3cm vastagra vágattam, 4mm hézaggal csavartam le párnafákra, szintén akác, ha jól emlékszem 8x8-as. Ezek arasznyival az aljzat felett, a mai napig szilárd járás van rajta, nem imbolyog sehol.
Nálunk a háznál oromdeszkák voltak Milesi-vel kezelve, a présházunknak meg az összes nyílászárója. Ahol nem éri sokat a nap, ott több év távlatából is jól néz ki, de a napnak jobban kitett részeken (logikusan déli és nyugati oldal) egy pár év alatt megzabálta az UV (érdekes módon az esőt bírja). Utána lehet csiszolni, aztán megint lekenni valamivel. Mondjuk én Milesi-vel már nem szívesen, de szerintem ezek a nyári napsugarak tönkretesznek mindent, nincs olyan festék, ami sokáig ellenállna neki.
Most akadékoskodok, de olvastad a Milesi ajánlását tisztítás és felületkezelést/megóvást illetően, mikor, mit és milyen időközönként? Persze, tudni kell milyen anyagot használtak és mit ajánl a Milesi arra a bevonatra tisztítás és felületmegóvás tekintetében. Szóval mit használtak és betartottad az ajánlást?
szvsz
Gábor
ui. Nincs olyan fa-felületkezelőanyag (kültérre vagy beltérre) amit ne kellene tisztítani, ápolni megfelelő időközönként.
Nálunk a háznál oromdeszkák voltak Milesi-vel kezelve, a présházunknak meg az összes nyílászárója. Ahol nem éri sokat a nap, ott több év távlatából is jól néz ki, de a napnak jobban kitett részeken (logikusan déli és nyugati oldal) egy pár év alatt megzabálta az UV (érdekes módon az esőt bírja). Utána lehet csiszolni, aztán megint lekenni valamivel. Mondjuk én Milesi-vel már nem szívesen, de szerintem ezek a nyári napsugarak tönkretesznek mindent, nincs olyan festék, ami sokáig ellenállna neki. Épp ezért kérdeztem pár napja az akáccal kapcsolatban, hogy mivel érdemes lekezelni kültérre, hátha van valami csodaszer, amiről nem tudok. :) De úgy látszik még nem találták fel.
A kutyának tetszik, az a lényeg. Amint a helyére raktam, egyből birtokba vette. Jól kilát belőle, van szélvédett része is, meg nem fagy. De le fogom betonozni az egész udvart, mert - mint írta lentebb valaki, úgy néz ki az egész, mint egy kifosztott temető. Az ólat is már kétszer ki kellett ásnom, pedig betonkockákra van rakva.
thermowood nem szív be semmit, borovira lazurt ne tegyék csak olajat, Tikurillas deak olajat, egy fajta van, szintétikus. Lehet pigmentálni is, akkor jobb az UV védése. A borovi olajozat decket 6 hónaponként le kell mosni (vízborotva- de nagyon alaposan), kicsit átcsíszolni és lekenni két réteg olajjal, akkor tart. De vegyél rózsafa párnafákat 7x4.5-est is spéci decknek való inox csavarokat, mert nagyon csúnya a megrozsdásodott facsavar feje a decken. Ha vigyázol rá tart a borovi is. Meg fog teljesen szürkülni idővel, de kb. minden deck még a masaranduba is megszürkül.
Csontszáraz kell legyen a borovi amikor lekezeled, egy réteget tegyél rá szerelés elött is, mind a két lapját és a éleit is kend át. Az szerelés után még két réteget. A csavarokat elő kell fúrni, az olaj drága.
Van amelyikből lehet, van amelyikből nem. A 3 cm eléggé határeset. Ezeknél az ajtóknál elég spórolósan bánnak a fával.
Nekem is rövidítenem kellett pár ajtót. Volt amelyiknek az alsó fa részét teljesen levágtam és kilátszott a két lap közötti merevítő papír méhsejtrács. A levágott rész fájáról lefejtettem a burkolatot, kicsit összenyomtam a méhsejtrácsot és a keletkezett üres helyre visszaragasztottam a levágott rész oda illő darabját.
Fűrdőszoba és folyosó burkolás után új ajtót szeretnék beépíteni. A csempéhez és járólaphoz dekorfóliás ajtót választanánk, de ennek a magasságából vágni kellene 2-3 cm-t.
Nálunk költöttem rá. :P Vettem lambériát, darabka tetőléceket, pár marék csavart, hungarocéliumot hőszigetelés gyanánt, osb lapot. Amúgy fajtiszta játszótéri a nyavalyás. :) A dizájnt sem bonyolítottam agyon, négyzet, lapostető és jó napot. Télen azért heverészik be, mert nem éri a szél és a hó, nyáron meg azért, mert a hungarocélium valamennyi hűst ad odakinthez képest. Fel tud benne állni, de azért nem egy rakétasiló feeling lehet. Meg be tudja magának melegíteni is - ebben a hőszig. is szerepet játszhat.
Nálunk a kis fehér nézett ki úgy, mintha a kutya szájából húzták volna ki... Mondjuk ez annak köszönhető, hogy valamikor január közepe tájékán a kutya éjjel valamikor megtalálta és bevitte az óljába (ha jól tévedek, akkor fagyott szét a főnök keringtetőszivattyúja is - abban a -20 fokokban). Ott csinált vele valamit, de mikor reggel kimentem, akkor nagy lelkesen hozta elém és nyalogatta. Az a kismacska túltáplált volt, csodálkoztam is, hogy megmaradt...
Valakinek van tapasztalata szabadtéri borovi fenyő teraszburkolattal? Mennyire bírja az esőt, a telet? Tervezek ilyesmit és nem lesz felette tető. A thermowood kezelt felára nagyjából 100%, bár azt már elvileg nem kell semmivel sem kenni.
"felnyithatósra ... szélárnyékban, és mindenképpen süssön be a nap, nyáron legyen faárnyékban "
ööö, ezt egyszerre egy bolygón? :D
Jóvan, csak vicceltem. Nekünk 5 éve nics blöki, mert aki utoljára elment (mindig is menhelyes kutyánk volt) , nagyon a szívünkhöz, leginkább fateréhoz nőtt. És azt mondta neki már nem kell több kutya. Így macskát kényeztetünk. Akit amúgy szintén csak úgy talált nagynéném, ccsontvázra fogyva, egy művészáborban.
Mostanság az ablakomban, az unoka ágyában, a tányéromban, mindenhol jól elvan Szöszike (aki amúgy vöri, de ez a név maradt rajta)
Mindenképpen felnyithatósra csináld, ha ferde tetősre van lehetőség, (fal, garázs mellett van) akkor könnyű megoldani. A kutyának (majdani méretének) és annak legyen jó aki majd foglalkozik vele, takarítja, ne magadnak csinálj egy dekorációt. Bejárata szélárnyékban, és mindenképpen süssön be a nap, nyáron legyen faárnyékban.
Na feltúrtam a net ezen szegletét, de csak az Obiban találtam keskenyebbet mint 146 - azt amit alább linkeltem. 96-os az csappal van mérve abból elvileg 6 mm-t kellene lemarni hogy illeszkedjen a 90-hez. De az sincs sehol.
Elvileg erdért gyártja és forgalmazza boroviban is, gyakorlatilag sehol sem található - esetleg magát az erdértet érdemes lehet felhívni.
146-meg rogyásig mindenhol. Bocs de nincs több ötletem.
Én bontott raklapból csináltam kutyaházat, táblásítva minden oldalt.
Nem a ragasztásnál nyílt szét a szemét, hanem nemes egyszerűséggel deszka közepén. D3-al ragasztva.
Esélyesen nem volt elég száraz az anyag.
Nálunk nagy hidegben nem használta, inkább faleveleken süttette hasát a szinte szabadban 2 oldalt beton fal + házfal közt, majd mikor 5-10 fok lett elkezdte használni, levelek túl melegnek bizonyultak... Csak beagle... Nem normális xd
Inkább hajópadlót vagy lambériát használjál - jobban fogsz kijönni a dologból. Speciel a régi pottyantós budiajtót csináltam tömör fából (igazán száraz fenyőből), ragasztva, három soron átkenve valami olajfestékkel. Azért elvált itt-ott a ragasztás az elmúlt öt évben. A csirkeól ajtaja is megadta magát az elmúlt tíz évben. Vagy használhatsz D4-es ragacsot is, de minden jel arra utal, hogy utálatos egy dolog azzal dolgozni. Azon kívül a kutyát nagyon nem fogja érdekelni az, hogy milyen szép a ház, az első adandó alkalommal körbehugyozza. :]
Sziasztok,kutyaház építésével kapcsolatos kérdésem lenne.
Szeretnék tömör fából készíteni egy nagy kutyaházat. Szerintetek hogy érdemes elkészíteni, mivel ki lesz téve az időjárásnak.(például ha ragasztással táblásítanám a deszkákat előbb-utóbb szétnyílna?)
Évekkel ezelőtt tényleg elhagytunk egy kocsikulcsot. A nagyfiammal egymásra mutogatunk azóta is, de nekem meggyőződésem, hogy most is itt van valahol a lakásban. Úgyhogy jó lenne, ha tudnád, bár az autó már nincs meg hozzá. Alig tudtam meggyőzni a vevőt, hogy ehhez az autóhoz csak egy kulcs járt. :)
Koszonom mindenkinek az eszreveteleket. Azt gondolom, hogy ha en keszitek egy asztalt az sem jon ki olcsobban. Most mar csak az a kerdes, hogy mekkora ez az asztal, meg el tudom-e hozni...
Köszi a linket, ismertem ezt a könyvet, de sajnos nem találtam meg minden választ benne.
Ismerem az egyszerű beeresztést meg a csapolást, de olyan megoldást nem látok benne, mint amit a nagyvilágban úton útfélen látok (mindenféle beeresztés nélkül odaszögezve).
Az egyszerű beeresztésnél elmondja a könyv, hogy a csavarnak merőlegesnek kell lennie a szögfelezőre (ez új volt), de nem ír szöges rögzítésről.
Azt sem említi ez a könyv, hogy a csavar kiváltható-e fahengerrel/dübellel.
Sziasztok, karpánttal kapcsolatos kérdéseim lennének.
A közeljövőben építek egy fedett, oldalról nyitott kerékpártárolót, és ha az jól sikerül, akkor egy kb 4x3-as szerszámosbódét is.
Sok helyen látom, hogy a karpánt egyszerűen hozzá van csavarozva vagy szögezve a tartóoszlophoz és szelemenhez. Ilyen esteben a csavar vagy szög a karpántra merőleges, tehát a gerenda síkjára 45 fokban van behajtva
Kérdéseim: -mennyivel gyengébb egy csavarozott/szögezett rögzítés a csapoláshoz képest -hogy kell méretezni a csavart vagy szöget -működne-e az, hogy egy forstnerrel (28mm vagy 35mm) átfúrnám a karpántot és gerendát/szelement, és beleütnék egy bükk hengert, mint egy köldökcsapot? -akár csavar akár köldökcsapos kötés esetén a rögítés mindig a karpánt síkjára merőlegesen történjen?
Köszi!
U.i. a szerekezetet előtte megépítém 1:2,5 arányban (40% kicsinyítés, vagyis 10cm gerenda helyett 4cm), hogy átlássam a technológiai problémákat. A makett jól jön majd a kertben a nyulaknak meg macskáknak.
Három hete ilyen volt a jófogáson 30-ért (fiók nélkül, de padvasakkal). Próbáltam rábeszélni az eladót, hogy küldje el futárral, de a harmadik nap elvitték háztól.
Hasonlóból új legolcsóbban az OBI-ban van 72,5-ért.
Pár éve lézervágattam ugyanehhez a típushoz 8 mm-es acélból betétet. Egyik topiktárs is beszállt, így asszem 10 ezer alatt volt darabja. Ha érdekel, talán még megvan a tervrajza.
Nem bonyolult,csak csapágykeménységűnek kéne lennie,nomeg miatta kb két óra a gép széttbontása.Gondoltam csapágyat betenni,de szerintem eltörne az emelendő tömegtől.
Egyelőre ezt találtam 22 vastagot ami közeli paraméter és biztosan kijön belőle a 90 szélesség - 121 mm széles 2500 hosszú de még az obi is bevallja, hogy nem annyira minőségi :(
Nagy bajban vagyok. Egy padlót kellene javítanom, és hogy pofás legyen, szükségem lenne 2m2 22mm x 90mm hajópadlóra. namost a 90 sem járatos manapság, és 22-esben csak szélesek vannak, de 146 szélesek, amiből sok a leeső ha 90est csinálok belőle.
a névlegesen 96mm az falc nélkül értendő, ugye? mert ami nekem kell, az falc nélkül 90.
tudtok helyet, ahol esetleg van keskenyebb de 22es?
Nem szűnt meg a kerék lógása a zsirtól,csak a kerék morgása,vagy vázra ható remegés. Ez utóbbi,valószinű,hogy a csapágy kiverődéseitől lehetett.
Megnyugodtam,a fogárok kb 3mm-ert lóg le a kerék sikjáról,vagyis eszerint ezzel nincs hiba.
Ma széttszedtem a köszörűgépet. (lentebb már töltöttem fel fotót róla)
A korong mozgató acélgörgő oválisra kopott,egy helyen lapolás is látható volt rajta. Ez utóbbi kéz érintésre,és fényfelé forditva egyértelműen látható,érezhető volt. Itthol mikróval mérve,az ovalitás 25század kopást jelzett. Inéttől kezdve a fog hegy,ennek megfelelően hullámossá vált,a fogárok megégése,ettől jött létre. Vagyis,a görgő ovalitásából eredően,a korong,hol többet,hol kevesebbet köszörült,ahol többet,ezt a fogárkot rendre meg is égette !!
Ezt az acélgörgőt tavaj már köszörültem (esztergagéppel),eszerint viszonylag keveset birt !! Kb összesen 6 hónapot dolgozott,kb napi 8 élezés.
Most azon gondolkodom,hogy a görgő terhelését,hogy tudnám csökkenteni. Megérzésem szerint ennek súlyterhelése működés közben,kb 50-80kg.deez lehet több is,mert egy áttét karban a súlyterhelés töbszörösére is nőhet.
Még egy gondolat a domború kerékről,és lapról.
A kerék 100mm széles. A lap is. Ha a lap lelóg,akkor a képzeletbeli púpok,hogy tudnak a helyükre kerülni ? Vagy a kerék púp közepe nem a kerék közepére került kialakitásra !? Érdekes egy ezköz ez,nem mondom !!! Vagy a lap hengerlése sem alapozható közlontra !!??
Az mindegy hogy van fúrva, nekem mt362-nek és rt0700-nak is megvan :D
Ha egyszer netán vennék megen mt362-t (álá m3600-at), akkor nem kell bajlódnom vele.
Egyet rühellek a mostani kiépítésben, rt0700-at mindig alul ki kell húznom fejcseréhez, nem tudom annyira kinyomni felül, hogy tudjam cserélni a szárat...
Ugyanakkor annyival halkabb ez a masina, hogy nem szívesen raknék be mást. Szóval kenjem a hajamra a kényességem :D
Nekem csak egy letört sarkú Kentech betétem van (azt írtam hogy volt, de még van, de ha végre tényleg eltűnne, akkor végre lenne motiváció az Incrát is beépíteni) , ezt így első körben nincs pofám felajánlani a törés, kicsit karcossága okán ... DE....
De Béla, ha 409 vaslemeze vmiért nem kerülne elő, vagy a kész gyűrűk miatt (3 van összesen) ilyen állapotban is érdekel, felajánlom neked vatikáni valutáért, Tritonnak van megfúrva de elforgatva simán jó lehet a Bosch POF -nak is:
Na most, van nekem valahol a POF1200-hoz ilyen lemez, rozsdamentesből. Szerintem a kettő talpa megegyezik. Ha dél-Buda / Érd vonalon Neked megfelel és eljössz érte, akkor megkeresem.
"Vagy cserélhető betétesre csinálod, de az már elég macerás."
Macerás vagy sem, sztem "kell". Bár biztos sokszor nem szükséges. főleg ha nagy (hosszú/széles) anaygot tolsz végig, mondjuk egy kerekítő marófejnek. De azért a legnagyobb átmérő (mondjuk legyen 60-70 mm) vs mondjuk 10-es tisztító marókés nem minden esetben a legjobb kombó.
Szóval ha kezdetben nem is csináltat hozzá szűkítőgyűrűket, eleve úgy terveznék hogy lehessen könnyen utólag beletenni.
- A verzió: marat egy peremet a 4 mm (inkább kicsit vastagabbra gondolnék) vastag vaslemezbe, amibe majd utólag ő készít, vagy szintén készíttet gyűrűket
- B verzió: a vaslemez és a marótalp közé betesz egy plusz vékony de kemény réteget, ami a vaslemezbe vágott kör átmérője, mínusz 1 cm. Így körben alulról lesz egy fél centis perem, nem kell maratni, arra feküdne fel a később elkíszített szűkítőgyűrű. Ez az ötletet JCsapókolléga egy régi posztjából "loptam", akinek amúgy is etalon maróasztala van. Az alapötlet van csak lopva, neki vaslemez van alul, tetején kopórétegnek és a nagyobb nyílással textilbakelit, ebbe megy a szűkítőgyűrű ami így a vaslapon fekszik fel. Egy régi keresés eredményeképp itt van 3 link ami erről szól: 123
A POF1400-at nem ismerem, de a legtöbb marónál a talp alja egy műanyaglemez, amit csavarok rögzítenek a fémtalphoz. Ezt a talpat leszeded, a csavarok helyén felülről süllyesztett furatot készítesz a lemezbe, és úgy csavarozod fel a gépet, felülről átdugott csavarokkal. Nem kell semmilyen anya.
A "mekkora körre" így hasból kb. 50 mm-t mondanék, ez szerintem a legtöbb marófejhez elég. De még jobb, ha ezen az oldalon megnézed, mekkora lesz a legnagyobb átmérőjű marókés, amire szerinted szükséged lesz, és ahhoz igazítod. Vagy cserélhető betétesre csinálod, de az már elég macerás.
Rétegeltet én se erőltetném, amit vettem pár táblából kb egy se volt teljesen sík :D A maróasztalom se az sajnos, bár én annyira nem foglalkoztam még vele, alap dolgokra eddig megfelelt.
Jó pl. a plexi, a textilbakelit, az alumínium, a vas... Jó persze a rétegelt lemez is, csak abból nagyobb vastagság kell, így több vész el a felsőmaró által lehetővé tett marási mélységből.
A szükséges lemezvastagság a gép súlyától függ, és attól is, hogyan akarod a lemezt felfogatni.
Be szeretném építeni a zöld bosch (pof 1400) egy asztalba. Mir lenne érdemes rárögzíteni a talpát? Rétegelt, plexi? MilyenMvastag legyen? ilyen egyszerűt szeretnék, pl ilyet:
Én tavaly cseréltem a kerítésemet szélezetlen akác deszkára. Milesi XTG 609 vékonylazúrral kezeltem. Egy év távlatában jónak tűnik, de az utasításban előírt kezelés előtti felcsiszolást komolyan kell venni!!!
Jártam már én is úgy hogy rázárt a fa a lapra a motor egyből megállt.
De ez csak a felező vágásoknál jött elő.
A kerék és a lap domborításának az a lényege hogy a lap megtalálja a helyét a keréken, ne tudjon hátra csúszni, valamint a domborítás miatt a szalag hátélén és a fogtővonalnál van jobban megfeszítve ezért stabilabb a lap vágás alatt.
A szalag hengerlése miatt ugye a lap közepe egy picit hosszabb a lap szélei rövidebbek amikor feszítést kap a szalag szélein nagyobb a feszűltség ha a kerék domborítása nagy akkor a szalag szélein meghaladja a feszültség a kívánt értéket, ez okozhat repedéseket, ha kicsi a kerék domborítása akkor viszont a szalag szélei nem feszülnek meg vágás közben a lap instabil. A szalag hengerlésének és a kerék domborításának összhangban kell lennie, ezt a fűrészlaposok meg tudják mondani.
A fogtővonalnak kb 5 mm ert kell lelógni a tárcsáról.
A fog nem futhat a keréken!!!!!
Abból a zsírból én is kérek ha az megszünteti a csapágy lógását:-)
"Ma elgondolkodtam ezen,és elképzelhető,hogy a lapunk teljes fog magassággal lent jár a kerék sikjától.(kb 12-15mm) Szerinted ezt a fogsávot meddig szabályos a kerékre járatni ?"
Erre én nem tudok válaszolni, nem értek én ezekhez a gattermasinákhoz, de ha jól értem, akkor a fogak kijjebb vannak, mint a kerék éle-széle, és általában ezt szokták javasolni. De itt ugye van a domborítás alapban, és azt szerintem meg sem lehet erőszakolni, az mindig be fogja magát húzni pozicióba. Szóval ez a foglelógás szerintem rendben van - de mondom, ez egy kókler véleménye.
Az ékelés nyilván úgy kéne legyen, hogy a szalag kifutásánál is akadályozni kéne a ráterhelést, tehát haladás közben két oldalról még pár éket be kéne rakni ilyen esetekben, mikor vastag a levágott anyag.
Az, hogy a kerekek lapjukra 1,5mm-t kotyognak, szerintem nagyon gáz. Elsőre azt mondanám, az a fő oka a repedezésnek. Össze vissza csavarhatja a lapot a vágás közben, ahogy a különböző erőhatások érik oldalról a lapot, és az átadja azt a kerekeknek. Akár totál csámpásan is mehet ott a lap, ami szerintem nem megengedhető.
Az, hogy bezsírozták, és ettől már nem csikorog, ugye a vicc kategória. Attól az jó nem lett, csak legalább nem idegesít! :)))))))
Szeva. Na ez jó kérdés,mert a közeli napokban megjárta a Sanyi,mert a legnagyob rönköt rakták fel. Ezt is csak láncfűrészes szobrászkodással sikerült,vagyis az egyik végéből lenyestek kiálló ágmaradványokat. Ez igy 1m körüli átmérő volt,és nemtudta a szelést fentről kezdeni,igy áttvágta a rönköt középen. Az ékelésed most jön, vagyis nem nehezedett a lapra a tömeg,a baj akkor jött,amikor a fog kiért. Ekkor satuként fogta a tömeg,és azonnali főmotor megállitást csinált,mert a lap úgy megszorult,hogy lejárni kivánt a kerékről.
A jóslatod helyes lehet,mertha kiakart volna járni a fából,a lap intenziv feszitést kapott volna.
A Pilana honlapján olvastam,hogy a berepedések adódhatnak nyúlás,és tömörödés funkciókból. Inkáb máskép irom. A szalag hátul nyúlik,mert a domború kerék ott hosszab kerületű,mint a fog felőli oldal. Így a fogfelőli oldal,meg tömörödik. Valamilyen szinten ezt aláirnám,de nehéz ezt gyakorlatban elképzelni.
Ma elgondolkodtam ezen,és elképzelhető,hogy a lapunk teljes fog magassággal lent jár a kerék sikjától.(kb 12-15mm) Szerinted ezt a fogsávot meddig szabályos a kerékre járatni ?
Fontosnak vélném ezt pontositani,mertha a kerék,és a lap ive nemjó helyen találkozik,ez erőszakolása lehet a lapnak.
Ma indikátor órával megnéztem a szalag kerekek esetleges ütését. 2-3 század-ot érzékelt az óra,vagyis ez elenyésző. Az oldal irányú mozditás,és mérés,viszont 1.5mm,vagyis érzékelhető a csapágyak lógása. Sanyi megtömte zsirral,kb két hete,a csapágy morgás-hang elsimúlt,vagyis a kerék zajmentesen,és simán gördül.
"A kérdésem az lenne, hogy van-e a kapupánt csavar besüllyesztéséhez valami speciális szerszám,"
Van. Az a 10-es kulcs, amivel a másik végén meghúzod az anyát. Az majd belehúzza a négyszöget a fába. Azért van a négyszög, hogy amikor meghúzod az anyát, ne forogjon el a csavar. Ha kifúrod nagyobbra, azzal elveszted ezt a funkciót.
Egy biztos, lenolajjal ne. :) (Ha a fészbúkon lennénk, most sokan ezt tanácsolnák.) :))
Egy ismerősöm bekente a kerítésdeszkát vele, aztán pár év múlva leszedték és gyalulták újra, olyan fekete lett.
Igazi megoldásról még én sem hallottam soha, pedig kíváncsi lennék. Csináltam akácdeszkákból magaságyást, azt lidlis vastaglazúrral kentem le, hogy valami azért legyen rajta, a kinézete meg mindegy. Oda jó, tartja is magát, de kerítésre nem biztos, hogy kenném.
Kb. semmivel. Olyan sűrű hogy alig iszik be valamit, De kezeletlenül is 20 év alsó hangon. ELszíneződni akármivel is kezelnéd, elszíneződne (kivéve ha fedő festékkel fested, de azt mindek tennéd, csak leperegne. Meg különben is, kár lenne a fát fedő festékkel lekezelni).
Nekünk 25 évig voltak a kerítésoszlopok akácból, végük hegyesre faragva, annál fogva, minden kezelés nélkül, á la natur leverve a földbe. Mikor lecseréltük, némelyiknek még megvolt a hegye is. Elszürkültek persze, de 25 év után minden elszürkül, elszíneződik. Szerintem kár a kezelésen agyalni akác esetén.
Egyzser tesómnak csináltam akácból egy pálinkakínálót. Dán olajjal kentem át - hát sok nem fogyott belőle.
100x7x2 akáclécekből szerkesztek korlátot zártszelvényre. Kapupánt csavarokkal lesz rögzítve a szerkezethez a faanyag. 6x45-ös csavart vettem, de ugye a csavar fej részén lévő négyszögletes kialakítás következtében a 6-os lyukba a csavar nem süllyed bele, hetessel bővítettem a furat felső fél cintijét.
A kérdésem az lenne, hogy van-e a kapupánt csavar besüllyesztéséhez valami speciális szerszám, vagy fúrjam mindegyik lyukat alapból 7-es szárral?
Egyébként 100 lécről van szó, tehát 200 furatot kell készíteni. Akácban mennyit bír egy ilyen fúrószár?
A másik kérdésem az lenne, hogy az akácot milyen anyaggal érdemes lekezelni, hogy azért egy jódarabig kitartson, mert ugye kültéri korlát lesz, UV és eső is fogja érni.
A gépköny 1,1.1,1.2 mm-es lapot ir,és 120bár feszitést. A gépkezelő ma 100bárig állitotta. Dolgozott szépen,az új lapot már 6x éleztük,de még nem ért le a fogárokba a korong. Sajnos a köszörűgép léptetése is hibás,mert a homlokszöget hol éri,hol nem,úgyhogy,ha az esső holnap ráered,széttszedem.
Ma lefotóztam,a gép neve Tabor.
Kb 75cm-es rönkkel birkózik.
Bocs a ferde fotóért,nemtudtam helyes állásra forditani.
Ezt a vastag rönköt 15A állásnál fűrészelte,vagyis könnyedén. Jó dolog a mini számitógép,tavaj szerelték be. Egy érintés,és a megadott értékre áll. A gázolajos filces kenés egyik oldalon kevés volt,és a lap egyik oldala ez miatt elrakodott rásűlt porral,valószinű,hogy az idő előtti kanyarokat ezért vágta !!
Kéretik nem nevetni, mert a fát lehet hegeszteni. Legalábbis folytak ez irányú kutatások, valami dereng hogy a Magyar Asztalos hozott valami cikket, rétegelt lemezeket "hegesztettek " össze valahogy úgy hogy nagy nyomáson elcsúsztatták egymáson őket és a fa lignin tartalma volt a "pálca" amitől összetapadtak. Valami ilyesmi volt a történet, persze csak laboratóriumban végezték el.
Nekem elhihetitek - mert egyébhez sem értek az asztaloskodásból. Vagyis az "értés" szó helyett maradjunk abban, hogy egyébből sem csináltam még értékelhető munkát :-)))
Mifelénk "nyírfavesszőt" ajánltak pálcaként az ilyen típusú "hegesztésekhez".
Köszönöm a fáradozásod! Jelenleg itthon sehol nem kapható, igazából senki nem is hallott róla...Marad a buhera, a fenébe is! Az összes kört megfutottam.
Érdekesség, de mégsem offtopik: teherbírás teszt, MDF vs bútorlap vs táblásított anyag vs hossztoldott táblásított anyag .. stb, különböző vastagságokkal is. Nincs semmi szenzáció vagy meglapő benne, de hasznos infó lehet.
A szopás az a bogarak, szú és egyebek levakarasa, majd a vegykezeles volt, gazmaszkban. Ez már jutalomjáték.
Hogy mennyire lesz jó? Nem tudom, de a szigetelest meg kell csinálnom, és nem hagyhatom mögötte a párazáró fóliát.
Értem a helyzetedet, bizony elég szívás. Sajnos a bitumen tud mocsok helyeken szivárogtatni ahogy öregszik. A párazáró fólia vízszintes átfedéseit ha szétnyitod nem lenne elég esteleg ? Lényegében egy éket raksz a két fóliadarb közé valamiből xps darabka eps darabka stb.
Egyszeresen átszellőztetett tetot Kell csinálnom, és persze a megörökölt fólia párazáró.
Bituzsindelyes tető, szóval elég jól zár, így a bejutó víz miatt nem aggódom nagyon , a tető is csak hobbiszobakent üzemel majd, így ez a kompromisszum született. Kivagom a gerendák között és kis átfedéssel a széleken visszarakom a páraáteresztőt.
Köszönöm a tippeket, de a tuzokalapacs esetemben nem tudom mennyire jó ötlet, mivel a tetohejazat megbontása nélkül kell cserélnem azt a rohadt foliat, így a belső oldalról fogok dolgozni, a szarufák és a lecezes által bezárt sarokban. Na majd demozok egyet odafent egy sima kalapáccsal :)
Nekem J29 van, elégedett vagyok vele. Szemben a korábbi egyszerűbb és olcsóbb verzióimmal ez nem üt mellé, eddig még nem ragadt bele kapocs, (kivéve ha cserénél elfelejtem átállítani az elején a kapocs típus választót), a kar lenyomása is könnyebb. Én horganyzott D típussal használnám (a D a lapos verzió, nehezebben szakítja ki a fóliát).
Tuzogepet kellene vennem, es visszaolvasva a Novus ajanlott tipusnak tunik.
Kerdes, hogy kell-e nekem 10 mm-nel szelesebb kapocs? A fo ok ami miatt vennem, a tetoszigeteles utolagos foliacsereje. Tehat foliat gerendaba. Az ido nem surget, aprankent csinalnam igy beernem a manualis verziokkal.
A kompatibilitas miatt most a j25 tunik best buynak.
Amikor elhoztam nem vettem észre, hogy az egyik lába teljesen szét van törve a csapolásnál, az kis is lett cserélve (jobb belső). A felső és alsó talp keményfa többi fenyő.
3 ék egyforma egyik kicsit hosszabb és keskenyebb szerintem az lett cserélve valamiért. Összességében jól sikerült, az asztal meg sem mozdul annyira stabil lett. És ha az én munkámat nem nézem kb. 20e ft-ból meg is állt az asztal:)
Igazából én arra gondoltam, hogy egy ragasztócsíkkal élben hozzákötöd a falhoz. :) De a kulcsos megoldás sem rossz. Az kérdéses csak a számomra, hogy mi fogja megtartani a falban a tiplit, ha a szétfeszítő csavar hiányzik belőle? Vagy valamit rosszul értek.
Göcsök javítására/dugózására keresek szerszámot, táblásításhoz. Én egy CMT dugózót néztem ki 1 1/4 átmérőben, ami talán jó minőség, de nem találtam hazai vagy EU-s forrást a neten. (Egész készletet nem akarok venni, mert az egy kisebb vagyon lenne.)
Tudtok ajánlani olyan webáruházat, ahol be tudok ilyet vagy hasonlót szerezni és vám nélkül is megúszom?
Nem ragaszkodok a kinézett CMT-hez, de rossz minőséget se akarok, mert az úgyis csak kidobott pénz lesz.
Igen, már in is gondoltam arra, hogy egy tiplibe beragasztok egy nyers kulcsot. Vékony és erős, bármelyik másolónál beszerezhető. De utálom a buherált dolgokat, miközben van rá kultúrát megoldás.
A faipar gépei túlméretezettnek kell lenni,mert csakis így tartós.
Egyébként én már rég megállapitottam,és emeltem kalapom az asztalos szakik előtt !! Ők rosszab helyzetben vannak,mint egy vasmunkás. Nekik előbb dolgozniuk kell,hogy a nyersanyagjukból dolgozni tudjanak !! A vasmunkás , elmegy a vasboltba,megveszi a preciz szálanyagot,felszabja,és hegeszti !! Az asztalos megint hátrányban van,mertha "elszabja"neki ezt összetoldani,nos nem semmi mutatvány !!!
Egy barátom épített fektetett szalagfűrészt vagy 20 éve, 1100 mm-es, öntött ALU kerekekkel. Nagyon ügyes, nagy gyakorlattal rendelkező mezőgazdasági gépésszel építették. A kerekeket természetesen centírozták, mégis kegyetlenül törték a csapágyakat. Dupla hengersoros, önbeálló csapágyak voltak, de hosszú ideig nem tudtak rájönni, miért törnek gyakran. Mostmár jó pár éve nem beszéltem vele erről, nem tudom, valaha megoldódott-e.
Mivel az a gép nem "gyári" volt, így nagy az esélye a rosszul méretezett részegységeknek - magyarul lehet, hogy eleve nagyobb terhelést elviselő csapágyakkal kellett volna építeni. Ott nem volt automatikus csapágyfeszítés.
Az éltartósság nőtt,mert egész nap dolgozott. A vágás felülete viszont remegéshez hasonló durva,és csúnya. De ez nem számit,mert raklap készül a deszkákból,erre beton zsalukő,úgyhogy ez nem eurószabványos holmi,vagyis egyszer használatos.
Még a gép kezelő figyelmébe fogom ajánlani,hogy minimálisan növelje a vágósebességet. Ezt ampermérőn tudja követni. Tehát a főmotor erőlködését is tudja kontrolálni.
Köszönöm mindenkinek, én vagyok a marha, mert gyakorlatilag tetszőleges darabszámot hozhattam volna el. A szerszámosomban 3 darab lapult. Egy 18mm-es anyagot kellene élben láthatatlanul megtámasztania a falnál. Könnyű szerelni, lamelloval bemarni a nútot majd betolni a polcot. A másik oldalán normál keksz lenne, mert ott a szekrény oldalába bemarható. Konyhai lebegő polcok csomópotjainál is ezt szoktam használni. Holnap felhívom az itthoni SCH-t. Gondolom 100db lesz egy dobozban, ha lesz.. Majd referálok. Ha valakinek van ötlete a falhoz való rejtett rögzítésre, ne tartsa magában! :)
A csapágycserét a héten megpróbálom véghez vinni. Mindkét kerék lóg,de az egyik döcög is,mert a váz rezonanciája leállitáskor egyértelmű !! A vágási sebesség jó,ékszijtárcsák áttételéből egyértelmű,hogy 567f/p. A gépkezelő kb úgy számolt,hogy 2-3m3-ert vághatott össze a mai nap. Elmondása szerint a 20 fokról 25fokra módositott homlokszög kedvezőbb. Azt mondta,hogy a kb 80cm-es átmérőt vágta,mint kés a vajat.
A viz csorgatást is mindenképp kipróbálom.
Az igazság az,hogy én vasmunkás vagyok,vagyis lakatos. A lap élezését egy lapgyártó mutatta meg,kb 15 perc szóbeli tanácsadás,meg előttem állitgatta az ugyaojan gépjüket,ami nekünk is van. Igy az alapokat elsajátitottam. A gép igazi működését akkor értettem meg,miután szétszedtem. Sajnos csapágytörése volt,meg görgő kopása. A korong emelgetése volt hibás ezek miatt. Holnap megint belenézek,mert a korong sokesetben a homlokélt vagy durván éri,vagy elsem éri. Az előző gazdája a komplett berendezést fedetlen udvarban tárolta évekig,igy tavaj indulás előtt komoly munkák árán tudtuk a gattert,meg egyszóval a gépsort beüzemelni. A köszörű automattát én agyon olajoztam,már tavaj is állitottam a belső prizmáján,de a sok olaj mostanságra takaritotta ki,legalábbis úgyvélem.
A gép működése a fejembe maradt,és a télen itthol bütyköltem egy max 30mm ig működő köszörűt. A működése kb hasonló a ehhez : https://www.youtube.com/watch?v=zge3agC7tkQ Megszerettem,mert preciz a munkája,meg én ülve figyelem,miközben ő pénzt keres nekem.
A két kerékben lehet mondjuk 4 csapágy, azt összehasonlítva egy lap árával sztem nagyon hamar megtérül a csapágycsere. Ezen spórolni igazi magyar szarrágás. MAgyarán több a költség mint amúgy lenne, de akkor sem csináljuk meg! Szittya magyar! Bírja az!
Ezzel most megfogtál, szerintem itthon nem találsz. A cikkszám LF20 (vagy LF30, nem tudom melyik méret kell neked) alapján történő keresésre is csak külföldi találatok jöttek. Na meg a gyártó svájci cég. Még a schachermayernél sem találtam, pedig a német webáruházukban lehet kapni - de gondolom neked tegnapra kellene.
A Lamifixre pedig itthon csak textillamináló fólia :(
Nekem keskenyebb a lapom 50 x 1 mm, egyedül dolgozom szélezetlen deszkából kb 3-5 m3 vágok fel 5.5 kw-os motorteljesítménnyel. A teljesítmény függ a rönk hosszától átmérőjétől minél hosszabb vastagabb annál jobb:-)
Szerintem azzal a lappal ill motorral ami nektek van a napi 10m3 a minimum amit fel kéne vágni!
Azért fénylik a fog hegye mert a kis előtolás miatt kipolírozódik a fogcsúcs.
A prizmázás az amikor pl 12 cm széles deszkákat akarsz vágni akkor a rönkből 12 cm vastag szeleteket vágsz amennyit a vastagság kiad, aztán 90 fokkal elforgatod ezeket és úgy vágod deszkának fel, tehát már szélezett árút kapsz.
A vízkenést csináld meg az sokat segít, de a vágási sebességet ne növeld, hanem az előtolást kell gyorsabbra!
A csapágycsere nélkül ezek a lapok is be fognak repedezni, ki kell zárni egyesével a hibalehetőségeket, csapágycsere aztán ha még mindig repedezik akkor szerszám sebesség csökkentés, és utoljára a tárcsa domborítás átszabályozása, azt írtad az kb 1,5 mm egy kicsit soknak tűnik nekem .
A csapágy cserét szorgalmazni fogom,mert a múlthéten hoztak két új lapot. Ha ezek is berepedeznek,a tulaj padlót fog. 35000 körül volt az ára/db.
Az élezésről irt itt még valaki,úgyemlékszem. Úgy értelmeztem,hogy a fogárkot nem köszörüli. Lehet zsonglőrködni a gép állitásnál,de ha a fogárkot nem köszörüli,akkor a fog magasság idővel elvész.Tudom,mert megpróbáltam. A 11mm körüli fogmagasságot megértem kivárni,még pici fogásokkal kicsiszoltattam. Úgyhogy a gép jobb,ha minden esetben köszörüli a homlokszöget,fogárkot,és hátszöget. Szerintem.
A gattert egy ember kezeli,úgyhogy a gazdánk nemjól számolgat. Fűrészeléshez legaláb egy ember segitség kéne,aki segit a rönköket befogatni a satuba,meg forgatni. Utána elszedni a deszkákat,és figyelni minden vágás egyenességét. A rönköket 1100mm-re rarabolják láncfűrésszel. Valójában targoncával szálitják a géphez. Kb 40-70cm átmérők vannak. Ebből kb (nemszámoltam,nem ez a dolgom)4-5 rönköt szel fel naponta. Ha a 6cm-es raklap lábnak valót vágja,itt azért hamarabb végez. A 2cm deszkák viszont lassan mennek,kb fél óránként én élezek. Valójában a fog nem életlen,csupán a hegye fénylik,ha a megfelelő szögből nézem. Ez már a nyárfa esetén életlenséget jelent. Plussz , a fűrészpor vastagon rávan sülve a fogak mindkét oldalára.
A "prizmázás nemtudom,hogy mit jelent !?
A szélezetlen deszkákat átteresztik sordaraboló körfűrészen.
Ezek hosszát szalagfűrészen vágják készre.
Eztkövetően szegelik sablonba rakva.
Holnap megyek dolgozni,és csinálok a gatterról néhány fotót. A vizes kenést,vagy hűtést lehet,hogy megpróbálom. Én úgyvélem,hogy a víz nemengedi a port rásülni,és így lehet,hogy a vágási sebesség is növelhető.
Ha netán teis 100mm-es lappal dolgozol,megirhatnád a gyártó elérhetőségét. Én sokallom az 1.1mm-es lap árát. A kaposvári gyártó 17000ft körül küldte élezve,hajtogatva. Itt hibát észlelt a hajtogató gépünk,mert 2 volt jobra hajtva,kettő balra,és egyet úgyhagytak. Namármost,a mi hajtogatónk ezt a sorrendet nem produkálta. Magyarán mindent rosszul csinált !!!
Lassan elérkezek a Bosch GTS 10 XC út végére. Amíg a cseregép utazik a kereskedőhöz, elküldtem az elállási nyilatkozatomat, amit tudomásul is vettek.
Bár nem volt szerencsém a készülékkel, szerintem a Bosch és a Tímár vasker is példásan állt a dologhoz.
Ezzel egyidőben megrendeltem a Dewalt 7492 QS-t. Bár az online review-k szinte csak 7491-ről szólnak, az már nem kapható, remélem az új modell funkciójában javított, nem pedig gyártói költséghatékonyságban.
Azért furcsa, hogy a magyar oldalon nincs fenn a 7492, a német és osztrák oldalon még a 7491 sem. A brit oldalon van fenn van a 7491 és 7492 is. A magyar info vonalon segítőkészek voltak, kaptam email-ben kézikönyvet, most böngészem.
Bármelyiket veszed, idővel pontosodik, illetve Te pontosabban tudsz dolgozni, mert kiismered.
A HS100s-nél egyszerűbb fűrésszel kezdtem, most egy zöld Bosch az alapgép, de a régit is használom, egymás mellett van a kettő. Kapott egy jó lapot, és a mai napig teszi a dolgát, több figyelés mérés kell a beállításhoz, de nem tudom utólag megmondani melyik vágás melyik fűrésszel készült.
Nálam a "normális", a fa természetes mozgásánál némileg, pontosabb munka. A szuper pontosan belőtt csapolás másnapra, lötyöghet, szorulhat, hiába a pontos a vágás.
Jövő hónapban egy asztali körfűrész beszerzését tervezem. Véleményetek szerint megéri spórolni egy Scheppach HS105-re, vagy otthoni barkács munkálatokra bőven megteszi a Scheppach HS100S is?
Egyszer akarom megvenni és azután évekig használni. Tudom, hogy nem kell tőlük sokat várni, de nem bánnám ha lehet velük normálisan dolgozni :)
A terpesztést illetően félreértettelek azt hittem az élezés előtti és utáni mérés között van 3 tized.
Amiről te beszélsz az természetes dolog, bár én minden élezés előtt hajtogatok, az a tuti:-)
Az 1000 mm átmérőhöz kb 570 körűli fordulat adná az ideális sebességet, a nagy sebesség nagyon igénybe veszi a lapot. Ha nagy a szerszámsebesség ahhoz nagy előtolás is kell hogy meglegyen a minimális forgácsvastagság , tehát az a forgács vastagság amit egy fog választ le, ha lassú az előtolás nem forgácsot választ le hanem csak minimális fa részecskéket valódi forgácsolás nincs a farostok rugalmassága miatt csak kapargatja a fát. Nem tudom érthető e amit írok.
Emiatt a fa kipolírozza a fog hegyét, ha nem akarjátok a fordulatot csökkenteni akkor az előtolást kell növelni, bár én csökkenteném.
Az előtolás növelésének határt szab a fogosztás mérete ill a fűrész meghajtó motor teljesítménye, ez nem egyszerű így látatlanba kitalálni.
A gyors tompulásnak SZERINTEM ez lehet az oka.
A repedezés a csapágy miatt keletkezik nekem egyszer szinte a teljes lapkészletem tönkrement csapágyhiba miatt, az a gép ami évente négy öt lapot tört három nap alatt tízet tört el de nem volt megállás sürgős volt a meló.
Az a homlokszög szerintem sok a 25 fokhoz nagyobb előtolás kell meg kéne próbálni inkább a 20 tól lefelé 18 esetleg 15 fokot
Feszítési erőt a gépkönyv alapján ki lehet puskázni minél vastagabb a rönk ill szélesebb a lap annál nagyobb legyen, vékony rönk keskenyebb lap kisebb feszítés.
Hány m3 fát vágtok fel szélezetlenűl ezzel a géppel és milyen kiszolgálással vagy mennyi emberrel?
Ez a főnök érdeke lenne hogy jól szaladjon a gép ne a kínlódás vigye el az időt hanem termeljetek, ezzel a géppel prizmáztok és körfűrészen visszavágtok?
Igaz, most is így vagyok, csak annyi a difi, hogy most azt nem tudom mihez nyúljak először xd egyengető nagy segítség lett, sok órát megspórolok vele.
Viszont kérdés, nem akar valaki 50-es Tömlőt rendelni? 36-ost cserélni fogom, ahogy nézem ciklonnál az alapban visszafojtja az obis szívót, kell az 50-es ciklon után.
Akinek ilyen van, a gyári szűrő Obi porszívón mosható?
Adott egy vörösfenyő tetőablak tok. Egyik sarkát kicsit megette a gomba mire észrevették. Gomba irtó szerekkel a gombát elpusztították (állítólag). Kicsit szivacsos lett a keret, van olyan anyag amivel ezt stabilizálni lehetne (én vízüvegre gondoltam de lehet hülyeség). A tok cseréhez egy komplett fürdőszobát kellene megbolygatni azt nem nagyon szeretnék.
Ürültem a kérdéseidnek,és örültem,hogy nemfoglalkoztál a hibáimmal. (való igaz,néha hozzágondolom azt,amit betűvé kéne,hogy tegyek. Pl : Job-a következő úgymarad,és balra hajtok. Igaz,hogy kicsit bonyolult,de a kérdező biztos megértette,de most másoknak is leirom.: A terpesztés,vagy hajtogatást igy csináltam : Egy fogat jobra hajtottam,a következőt nem hajtottam,az ezt követő fogat balra hajtottam. Gondolom,hogy világos !? Bocs,ezt másoknak irtam.
A kérdéseidre a válaszaim :
A terpesztett fogsor teljes szélessége 2.7mm
Ennek (ahogy fogalmaztam,igaz picit hüjén, összemegy) értéke 6-8adik köszörülést követően 2.5-2.3mm-re módosul.Hogy miért,rádbizom,bár te tudod a választ.
Ja,sajnos a 2.3mm már alsó határ a vizes nyárfát illetően.
Kérnék egy egyszerűb értékeket a fordulatot,és manométer állás illetően. Vagyis az 1000mm átmérőt mekkora Ford/perc értékre javaslod? A 60mm-es munkahengerben az olajnak hány bár nyomást javasolsz ?
A fogárkot csak minimális , vagyis csakis a köszörűkorong érintkezési felülete lett néhol kék,de zömében ez inkáb sárgás felület volt. Tehát az elszineződés nem érinti mm-ekre a fogárok környezetét. De ettől függetlenül én is úgyvélem,hogy megedződött a fogárok. De mivel minden második-ötödik fog repedt be,a fenti állitásom rögvest meg is kérdőjelezem !! A többi fog is ugyanúgy edződött,akkor miért maradt épen a lap !?
Igen,a lap görgőzését a szemem láttára végezte a gyártó. Élvonalzót rakott keresztbe,mondjuk ő nem használt mérőezközt,de gondolom,hogy egyszerű 0.2mm-es hézagmérő az ezköz,amivel mérik.
Ráhibáztál,mindkettő kerék lóg,az egyiknek érezhető döcögése is van,vagyis a csapágyak valószinű,hogy kipikkejesedtek. A tulajnak már jeleztem,de legyintett rá. Szerinte elenyésző probléma.
A kerekek viszonylag fűrészpor mentesek,mert van rajtuk kotró lemezke,de nem százszázalkékban tizták. A lapnak csak a fogaira van rásülve a finom fűrészpor,(a fogak levegőben a kerék szélén helyezkednek el,tehát nem fut a keréken)a lap gázolajos kenést kap,igy szép tizta.
Én javasoltam,már tavaj is,hogy az első vágást követően forditsunk a fán egy negyedet,igy a lap tizta felületből indulhatna. Gazdánk nem engedte,szerinte kevesebb a hulladék,ha minden vágást héjjal együtt vágunk. Raklap deszkánál nemérdekes,ha van nyers , héjjas deszka is beiktatva. Lehet igaza is van,de ennek ára van,vagyis az időelőtti élvesztés !! Én nemvagyok hajlandó ezt mérlegelni,ha ő ezt igy gondolja !!!!
A köszörűgép homlokszöge eddig 20 fokon állt,de épp a héten állitottam el 25 fokra. A lap "sirni"kezdett,és a vágási felület fogtávnak megfelelően durva érdessé vált. Hogy az éle igy hogy módosult ,nemtudom,a munkatársamat magára hagytam,mert én csak csütörtökig melózok.
A gép egy éve működik,és elejétől kezdve a hibák jelen vannak. Ha igaz,van fotóm róla,mindjárt feltöltöm a régi telóm,és idemásolok néhányat.
Köszönöm a segitségedet,segitségeteket. Üdv Attila
Én is köszönöm a tippet. Addig beszéltetek róla, hogy én is rendeltem egyet. Ha a Metabo vastagolót és az elszívót elindítom, néha levágja az automatát, néha meg nem. Remélem, ezzel megoldódik ez a gond.
Meg kell venni hozzá a gyári porszívót is, az még elég sok pénz.
Vagy 3 éve van meg a miénk, többszőr cseréltek rajta talpat, de napi 5 órát dolgozik a festődébe, PU alapozót csíszól. Van nekünk levegős, meg mindenféle elektromos nagyobb is meg kisebb is , de ez nagyon kézre áll, a finom munkánál.
Érdekes, ez a Bosch GEX 150 EC. Nekem van egy 2.5 mm-es rezgő körrel. Hát, Nekem nem a kedvencem, sajnos a súlypont/markolat Nekem nem jó, dolgozom egy órát vele és kitöri a csuklóm. Lehet bennem van a hiba. Persze amikor megszokjuk a kényelmeset Festool ETS 150 EQ akkor más elvárásokkal kell szembenézni.
Na meg lett a csiszoló gépem, a Bosch GEX150-es lett a befutó. Hezitáltam a Metabo dupla rezgőkörös meg a Bosch között de talán a kéknek jobb a szervízháttér illetve nagyobb a választék a tányérok között, van hozzá többféle keménységű.
Én el-írtam a szalagsebesség mértékegységét m/másodperc a helyes.
Bocsánat!
Akkor, siet a szalag nagyon. Ha jól számolok, akkor 41.86 m/sec az sok. Ez meg magyarázza a gyors életlenedést, mert ha meg-áll az előtolás el is ég a fogak hegyei.
A nagy-sebesség okozza a gyors fáradást.
A szalag gyorsabban melegszik.
Mivel kerekeken hajlik a lap, gyorsabban megy tönkre, rövidebb az élettartam, ami a berepedéseket okozhatja. De érdemes leellenőrizni, hogy a kerekek azonos síkban futnak (Én egyszer találkoztam olyannal, a két kerék el-volt csavarodva egymáshoz képest, a csapágyazást rosszul állították-be, okozva a tiédhez hasonló gyors fáradást).
A fogat max 8 tizedre hajtom,és ez élezésekből adódóan 5tizedre módosul. A fog magassága 12mm,és ennek fele magasságában hajlit a kihajtógép.
Szerintem ez megfelelő.
Az élezés ugyancsak a gyári köszörűgéppel végzem. Hétvégére jöttem rá,hogy a korong magasság-állítása szorul,így a magasságtartás köszörülés közben módosult,méghozzá rossz irányba,vagyis mire észrevettem,(hangból) a korong a fogárkot megégette,vagyis több sárgássá,de lila szint is tapasztaltam. Arra gondolok,hogy néhol ez hőkezelést adott,és a hajszálrepedés ezekből több cm-es repedésekké váltak,válhattak.
Sokféle élezőgéppel dolgoztam, nem-tudom milyen a tied. De okozhatja az el-égett fogtő a berepedéseket.
A szalagot hidraulika fesziti,a gépkönyv 150bár momást ir. Ezt én már tavaj visszavettem 80-90bár környékére,de érzésem szerint,még ez is sok !! A 150 bár,kb 4 tonna,de a 90bár,kb 2.5 tonna feszitőerőt jelenthet,ha jól számolok. A munkahenger 60mm átmérőjű.
Nem-tudom miért javasol a gépkönyv ilyen magas értéket. A munkahenger nem-lett kicserélve esetleg? Én megkeresném a szalagfűrész-lap gyártóját mekkora feszítést javasolnak.
Az előtolása pótméteres,vagyis villanymotor hajtja , a vágás sebessége,szinte a nullával egyenlő,vagyis a 600mm keresztmetszetet is vigan vágja,igencsak csiga lassúsággal.A motor 10kw-os,birná a nagyob tempót,de ekkor már nem por rásülés,de a fa szálkái is a fogakra rakódnak,ami az egyenesvágás ellensége lessz.
Szerintem a magas szalag-sebesség, az elsődleges gond.
Már arra is gondoltam,hogy a fogsávra pici mennyiségű vizet csorgatnék,hátha ez hűtené,és a por rásülését is megakadályozná!?
Külső víz-hűtés, lehet megoldás.
Egy szakitól hallottam,hogy a nyárfa a legnehezebben fűrészelhető,főként hosszába.
Igen, mocsok egy anyag. A forgó-szálirányok, borzalmasan nagy belső feszültségek nem könnyít meg az ember dolgát.
Köszönöm szépen a tippet és a linket a lágyindítóhoz. Rendeltem, egy DW745-be szereltem be (kb. 5 perc és szerintem a garit sem bántja, 5 perc alatt nyom nélkül visszacsinálható) és használom, próbálgatom 2 napja.
Ég és föld a különbség érzésre és hallásra, ahogy nem azonnal kapja a fordulatot hanem kb. 2 másodperc alatt. Köszi még egyszer!
Bd marója sem rossz, 30-ig simán belefér. Nagy megelégedéssel használja Pécsi kolléga és egy visszajáró ügyfelem is (komplett faházat avval csinálta, mint csapolás és letores.
A gép gyári formátumú,vagyis a motor is gyári,az ékszijtárcsák is gyári méretűek. Úgyemlékszem,hogy 800-at fordul. Én picit sokallom,mert a lap melegszik,és szószerint rásül a nyárfa finom pora. A lap anyaga 1.1mm. A fogak terpesztését a gyári hajtogatóval csinálom,job-úgymarad-és bal a hajtogatás. A kihajtás pontosságát indikátor órával mérem,2-5század a hajtogató pontossága-szórása. Az egyik fűrészlapgyártó ugyanezt 2-3 tizedes pontossággal küldte.A fogat max 8 tizedre hajtom,és ez élezésekből adódóan 5tizedre módosul. A fog magassága 12mm,és ennek fele magasságában hajlit a kihajtógép.Tehát nem a teljes fogmagasságot hajlitom,gondolom,hogy a fogárok erőszakolása igy kimarad. Az élezés ugyancsak a gyári köszörűgéppel végzem. Hétvégére jöttem rá,hogy a korong magasságállitása szorul,így a magasságtartás köszörülés közben módosult,méghozzá rossz irányba,vagyis mire észrevettem,(hangból) a korong a fogárkot megégette,vagyis több sárgássá,de lila szint is tapasztaltam. Arra gondolok,hogy néhol ez hőkezelést adott,és a hajszálrepedés ezekből több cm-es repedésekké váltak,válhattak.
A szalagot hidraulika fesziti,a gépkönyv 150bár momást ir. Ezt én már tavaj visszavettem 80-90bár környékére,de érzésem szerint,még ez is sok !! A 150 bár,kb 4 tonna,de a 90bár,kb 2.5 tonna feszitőerőt jelenthet,ha jól számolok. A munkahenger 60mm átmérőjű.
Az előtolása pótméteres,vagyis villanymotor hajtja , a vágás sebessége,szinte a nullával egyenlő,vagyis a 600mm keresztmetszetet is vigan vágja,igencsak csiga lassúsággal.A motor 10kw-os,birná a nagyob tempót,de ekkor már nem por rásülés,de a fa szálkái is a fogakra rakódnak,ami az egyenesvágás ellensége lessz.
A lap kenése gázolaj. A kerekek kb 1.5mm domborúságúak,igy a lapot nincs szükség támasztó görgőzni. A lap is homorúra van görgőzve. Vagyis a kenés a fém,a fémen való zajcsökkentés miatt is szükséges. Már arra is gondoltam,hogy a fogsávra pici mennyiségű vizet csorgatnék,hátha ez hűtené,és a por rásülését is megakadályozná!? Egy szakitól hallottam,hogy a nyárfa a legnehezebben fűrészelhető,főként hosszába.
Ne haragudj, de nem értem a megfogalmazásodat. Megtennéd, hogy bővebben leírod milyen munkákra szeretnéd használni és nem csak egy két szavas tőmondatokban válaszolsz?
A "mi célod vele" kérdésre ugyan pontos válasz a "hobbi célra használnám", de a kérdés nem erre irányult.
Hanem arra, hogy esetleg asztalba is szeretnéd rakni vag ycsak kézből, kétméteres deszkákba marnál 20 mm széles nútot vagy csak lekerekíteni szeretnéd az éleiket, stb..... Ugyanis mindegyik felhasználás másféle marógépet szeret.
Köszi a gyors választ. Megnézem őket. eddig tényleg a Bosch a befutó. Viszont csak kimondottan hobbi célra használnám. Szerintem annak tökéletes és nem is kell jobb. Sőt talán túl jó is.... 🙈 Obi-ban néztem olcsóbbakat is. Hát nem is tudom?! Teljes a tanácstalanság!!!!
Olyan ez, mint az öltözködés. Az alkalomhoz illőt vesz magára az ember...... :))
Triton TRA001, Bosch POF 1200 AE, Makita 3709, és Makita RT0700 klón (meg nem mondom most, hogy mi a neve, de gyakorlatilag ugyanaz)
Az árfekvést nézve, neked ebből a Bosch felelne meg, de nem tudjuk, mi a célod vele. Majd jön más és mond egészen mást, a vége megint az lesz, hogy nem tudsz választani... :D
Sziasztok! Ki milyen felsőmaròt használ? Én éppen szeretnék egyet vásárolni. Nem mindennapi használatra, de azért mégis.... 30k max még elmegyek, de ha esetleg többen is odáig meg vissza vagytok egy maròtòl ami kicsit több mint a 30, akkor azon is elgondolkodom. Előre is köszi
Bár az enyém csak harmada ennek a gépnek, de az akkor csinál ilyet, amikor gyatra minőségű a szalag. Akármilyen éles, kanyarog a vágás. Szerintem azért, mert a berepedés előtt nyúlik a szalag a fogtöveknél. Ettől olyan, mintha laza lenne, de nem egyenletesen. A szalag egy részénél laza, máshol meg feszesebb. Erre úgy reagál az ember, hogy ráfeszít (ha a feszítés automata, akkor maga a gép) amitől fokozódik a jelenség és végül reped a fogtöveknél. Mivel a szalag kerületén változó a feszesség, és a nyúlás/repedezés miatt kúposodik, "kódorog" a vágás.
Azért a konkrét géptipust érdemes lenne kitenni, mert bár nem hiszem, hogy sokan dolgoztak ilyennel itt, de ha mégis van olyan, akkor sem fogja tudni, mert hiányzik az infó.
Azért egy ilyen kérdésre, hogy mekkora legyen az olajnyomás a szalagfeszítésen csak tuti olyan fog tudni válaszolni, aki a konkrét gépet ismeri.
Kérnék tanácsot, nem száraz nyárfa hosszfűrészelése kapcsán. A gép szalag gatter. Kiváncsi volnék,hogy a 100mm széles , 35mm fogosztású lapot mennyire kell a fogakat kihajtani. Az élét miért vesziti el 5-10perc munka után? Tapintásra éles,de mégis eltér minden irányba,tehát nem tartja az egyenes vágást. Létezik e egy trükk,vagy szakmai fogás,ami meg gyorsitaná a munkát. A fűrészlap fogárka , kb 3 hét munka után berepedezik 3-5 foganként. Ez mitől jön létre? A szalagfeszitést hidraulikus munkahenger végzi,ennek mekkora manométer álláson kell lennie ? Ha valamejőtök dolgozott ilyen géppel,szivesen venném a jótanácsait. Kössz előre is.
Már régen kész van, de tulajdonképpen most nőtt bele a kis csaj. A másikkal is csak mostanában kezdett el karikázni. Ezzel majd rohangál a kertben, a másikkal meg lent az udvaron. Jó dolga van, ugye ?
Ráadásul az alapműveltséggel is bajok vannak sok esetben - onnantól már kezd az esélytelenség felé konvergálni a dolog, s mindezt bátran úgy ki merem jelenteni, hogy sem lefele sem fölfele nem akarok minősíteni senkit sem(de vannak olyan dolgok, amire egyes emberek alkalmatlanok és kész, azért is nem mentem atomfizikusnak, mert én nem értem azt a sok hókuszpókuszt). Egy méter az hány centiméter? Miii aaaazaaaa méééter? Kaajaaaa? Nálunk már ha új alkalmazott keletkezik, akkor default úgy kezdem, hogy ez itt egy papír. Ezek a krikszkrakszok rajta a számok. Ezek a másikak meg betűk. Ha ezen folyamatnál már nekiáll bólogatni, az már rosszat jelent. Mármint nem a létszámnak, hanem a dolgozóknak.
[/off]
Szóval 31 éves fejjel bátran bele lehet kezdeni az asztaloskodásba is, de fontolóra kell venni a bevétel||kiadás||munka aranyháromszöget is. Nem mindegy a szakmai tapasztalat, a vevőkör, meg sok minden sem olyan mindegy. Ez az egész olyan, mint egy pékség. A szobafestőnek kell egy marék ecset meg egy jármű. A hobbivillanyszerelőnek sem egy ördöngös nagy összeg a szerszámokra költendő pénz. De egy pékségnek kell legalább három milla+épület+jármű+ládák - ez alsó hangon 50 millánál már megáll...Az asztalos szakma is hasonló: szenvedni akarsz, vagy dolgozni? Alsó hangon tíz millát el lehet baszni az alapfelszerelésre, amivel lehet haladni is (nem kell utólag kendácsolni a gépeket, nem kell imádkozni azért, hogy még a mai napot bírja ki ez a sz.r, stb)...
Elég sok olyan szakma van, amit nem lehet megtanulni egy év alatt. :) Van aminél a matematika a buktató (illetve az alapfogalmak nem értése), van ahol akkora információmennyiséget kellene befogadnia az alanynak, hogy az egyszerűen nem lehetséges(pl. orvos, mukrobiológus, biomérnök, stb).
Ha jól megnézzük és csak az asztalos témakörnél maradunk, akkor csak a csavarok rejtelmeibe kell belemélyedni, a gépek működésébe, a csapolásokba, az anyagválasztásba, a terhelhetőségbe, a felületkezelésbe, satöbbi. Ez irdatlan mennyiségű adat az emberi agy számára, amit nem lehet egyszerűen összefüggésbe 'helyezni' egy év alatt - gyakorlat, szopóka és tanulópénz nélkül. Viszont kezdetnek megfelel - tanulni sohasem késő.
Vagy hogy a szakmámnál maradjak, a pékségben csak az első húsz év a nehéz. Ráadásul ez valóban nem vicc...
Véleményem szerint kevés olyan szakma van, amit nem lehet 1 év alatt elsajátítani, akár erős szintre is (ok, bele kell adni apait-anyait). Sőt alapon úgy kell hozzáálni az élethez, hogy ne legydn gond, ha akár 7-10 évente teljesen új dolgot kell csinálnunk (mert megunod, mert megszünik az igény, mert bármi). Persze, ha valami mellett életed végéig kitartasz és meg is élsz belőle az is nagyon király! Lényeg, hogy nincs késő. Még orvos is lehetsz 31 évesen, simán (ez az egyik, ami nem megy 1 év alatt ;)))
Egyetértek. Ebben az árkategóriában szerintem a két gép között nincs/nem lehet nagy különbség. Döntsön a színe, vagy valami hasonló. Ha jobbat akarsz, akkor figyeld a használtpiacot, néha megjelennek 500 - 900eFt közötti szórással régebbi öntvény gépek. Pár hónapja volt 650eFt-ért Robland, na az nagyon egyben volt (nekem be se férne már a műhelybe).
31 év nagyjából semmihez sem késő. Autodidakta karmesterek vagy zongoraművészek nem ilyen korban szoktak kezdeni, de kb bármilyen szakmát el lehet kezdeni ennyi idősen.
Szerintem más kérdéseket tegyél fel magadnak. A képességeidet és érdeklődésedet Te ismered.
- alkalmazottként vagy esetleg vállalkozóként látod magad hosszabb távon?
- ha az utóbbi, írd össze-számold ki, milyen tárgyi-műszaki feltételei vannak egy asztalos vállalkozásnak.
- ezeket a feltételeket meg tudod teremteni? Van /lesz rá forrás?
- mekkora pénz az, amit vállalkozóként reálisan meg tudnál keresni? Hogyan viszonyul ez a korábban kiszámított befektetési igényhez?
- ha alkalmazottként, akkor a szakmában tapasztalható bérek megfelelőek Neked? Vagy esetleg van másik, számodra időben/térben stb elérhető szakma, ahol jobbak a lehetőségek?
Funkcionális különbség? Minimális. A 7491-nek kicsit erősebb a motorja, kicsit nagyobb a vágáskapacitása, kicsit nagyobb az asztala, rakható rá dado. Hobbit_G kolléga, amikor nálam járt, azt mondta, hogy a párhuzamvezetője is más egy kicsit, mint a 745-nek (nem a mechanikája, csak maga a "léc". És persze drágább :)
Itt és itt találsz angol nyelvű összehasonlításokat is.
Megmondtam vagy nem megmondtam :D Csodák ritkán vannak a fizika területén. Bár a a fekete lyukak kozepében ülve biztos meglepődnénk 1-2 dolgon.
Ilyen képet évekkel ezelőtt egyszer én is csináltam, pont "oktatási" céllal hogy ha kell más is okuljon belőle. Kár hogy sehol nem tanálom, mert ide sosem tettem fel. Így csak a szavaim voltak ... Amit egy ideig nem hittél el, hát most VÉGRE te is tapasztaltad :-P
Ööö, ha nem lennék lusta lemászni, megmérném. De már nagyon befészkeltem magam az ágyba :D
Volt fórumbejegzés, aki ilyennel javasolta meghekkelni a gyári szögvezető lötyögését. Golyós végű hernyócsavar, vagymi:
Lehet kapni ilyen-olyan méretben, egyenesen a csodálatos Shenzenből. M4-es hernyónak előfúrsz mondjuk 4 helyen a szögvezető rúdjába, menetet vágsz bele, felváltva jobbra/balra betekered ezeket a golyós hernyókat, addig amíg szépen szorosan de könnyen futnak. Kár hogy nem írta le hogy tényleg megcsinálta-e. Itt ni. Ja, itt a mókus írja a méreteket is. Akkor ez is pipa.
De őszintén szólva, engem a kotyogás sosem zavart, mert önmagában a szögvezetőt sosem használtam: mindig a tolóasztallal együtt, a nútban fixen rögzítve. Akor meg nincs a kotyogós probléma.
Hát. Mi árulunk dewaltot és újabban boscht is. Kolléga se javasolja csak a d betűset, igaz ő az igazi márka megszállott, én nem. Laptopok közül is azt javaslom ami kell, nem azt nézem mi után kapok esetleg némi pluszt. Nem szokott változni véleményem hónapról hónapra xd
Amúgy sztem simán elég a kisebb is hobbi célra. Csinálsz alá, mellé meg mögé kis gurulóst és kész. 60cm felett amúgy se lehet könnyen vágni, nekem már 50 is kihívás, igaz egyedül vagyok. Azt már inkább kézi körfűrész plusz vezető.
Szerintem, de mindenki más.
745 most egész jó árban van. Ha kell tudunk beszélni is hétvégén, szombat délelőtt hívhatsz nyugodtan, majd küldök számot.
Nos én már számtalanszor kifejtetetm a véleményem a GTS 10-ről, nagyon már nem tudom tovább ragozni.
BSulinak is leírtam már, privátban is.
BSuli76: "És közben várom Pacman-t a korábbi releváns hozzászólások link-gyűjteményével :) "
Hmm, legyen :) 1, 2, .... igazából mindig ugyanazt mondtam el róla. Nem tudom, tényleg nem tudom mit mondjak még.
Szerintem nem fogod tudni már "elengedni" a párhuzamosságot, még ha az új gépen jó is lesz. Azt kizártnek tartom hogy ez elállítódjon, főleg hogy - ahogy tapasztaltad - nem is lehet ha akarnád sem, a gyári furatnagyságokkal .
Én amellett kitartok hogy remek kis gép, a párhuzamvezetője sem pontatlanabb a DW-nél. Onnan tudom (mondom ezt amellett hogy nem próbáltam a DW-t, egyiket sem), hogy amikor beállítom hogy 36,8 cm-t vágjon, akkor 36,8cm-t vág, se többet se kevesebbet :) Igaz, 99%-ban mindig mérőszalaggal vagy fémvonalzóval állítom be a vágásszélességet. Inkább kifinomultabbnak mondanám a DW állítását. De mondom (ahogy párszor már itt korábban), hogy nekem nagyon tetszik az a "feature" a GTS10-en, hogy porban úszva is könnyedén tolom odébb. Amellett is kitartok, hogy a lágyindítás igenis jó dolog, még ha lehet is nélküle élni., Ha azok a fogaskerék-áttételek mesélni tudnának ... Tolóasztal: igen, lehet készíteni, nem rossz ha van, beépítve, kisebb keresztvágásokhoz sokat használtam már. Könnyen jár, VOLT egy minimális kotyogása a csúszószánnak, de plusz hekkelés nélkül, sima csavarlazítással, meghúzással állítható volt. Dado hiánya nem zavar, bár videók alapján lehet hogy használnám ha lenne rá lehetőség.
A DW-kről jókat olvastam itt (majdnem) mindig. Azért egy kis bogarat hadd ültessek ... Stolaz fórumtársunknál az igen meglepett, hogy a DW 7491 magasságállító menetesszára teljesen elnyalta az anya menetét. A link környéki (utáni) hozzászólások szóltak menetjavításról, de ha jól tudom rendelt hozzá pótalkatrészt Stolaz. Ebben a posztomban keresgéltem nekipár nemzetközi tapasztalatot (akkor még nem volt 100% hogy a menet volt elnyalva), úgy néz ki hogy az egy idő után elöjövő megszoruló magasságállítás nem egyedi eset. Kérdés hogy mennyi/milyen mértékű használat után jön elő. Tudtommal más panasza nem volt rá neki.
Sztem nézd meg a cseredarabon a párhuzamosságot (vigyél vmi precízebb eszközt, ott nem hiszem hogy vagdoshatsz majd). Ha jó, dobj fel egy pénzérmét. Ha fej, legyen Bosch, ha írás legyen DeWALT. Komolyan nem tudok jobb döntési mechanizmust :) Ha meg nem jó, akkor - úgy tűnik - nem akarsz furatot bővíteni: gondolom nem kérdés hogy DW lesz belőle.
Nem kell helyettem dönteni, köszönettel egyetértek.
A Bosch-t ismerem, végtére is nekem is van egy! Kipróbáltam, végigvágtam vele a "mit lehet csinálni egy asztali fűrésszel'" online leckék teljes anyagát, meg még párat. Egyedül a párhuzam mizéria miatt nem akarom a végtelenségig játaszani a kibontom/kiprobálom/visszacsomagolom játékot.
A szerszámgépeket nem csak az első használat előtt kell beállítani, hanem periodikusan ellenőrizni/utánállítani kell. Szóval ha az új készülék ezúttal pontos, de nem állítható (lásd Pacman esete), akkor *most* jó lesz, de vajon a későbbiekben is az lesz-e.
Nem szeretnék kockáztatni további szabadidőpazarlást a maszek reszelgetés meg szervizzel való kommunikációra, inkább benevezek egy másik márkára.
Szóval a következő kérdés, hogy mi a funkcionális különbség a Dewalt 745 meg 7491 között? Érdemesebb-e drágábban a 7491, vagy inkább az olcsóbb 745.
Dewaltos kollégák, ha nem bánjátok, hogy hétvégén zavarlak benneteket 10 percre, küldenétek email-ben privát telefonszámot? Szivesen kérdeznék még párezer dolgot telefonon, és a fórumot nem akarom a privát bajomra kisajátítani.
Azért várd meg legalább egy Bosch-tulaj véleményét is. Azt meg szerintem ne kérd, hogy mi mondjuk meg, ebben az esetben mit csinálj. Én úgy gondolom, mindkét gép mellett és ellen is vannak érvek, és persze elég valószínű, hogy mindenki arra fog "szavazni," amit ismer és ami neki bevált. Te tudod, milyen szempontokat tartasz fontosnak, döntened neked kell :)
Nekem is dw745 van, mint többünknek, akiknek én intéztem gépet majd mindnek két ékje is van, így :D
Angoloktól lehet rendelni éket, árban talán 12 font + szállítás volt talán, de ha megversz se fogok rá emlékezni.
A kicsinek (745) 610mm a vágáskapacitása tárcsától jobbra, nekem eddig általában elég volt, szélesebb amúgy is kezelhetetlen (sztem 50 felett minden az), oda jobb kézi körfűrész + vezető.
Felül akkor volt rajta a műanyag védő, amikor megvettem, kipróbáltam úgy is, oszt lekerült. Ha elég erős porszívó van rajta, akkor felül minimális por jön ki, egyedül szélezés a kivétel, de akkor meg nem nagy csoda.
Update: vissza nem törlök, itt a ceh:
DeWalt Table Saw Guard And Riving Knife For Dw745 Table Saw Identifier5140034-41Quantity:1Price:£6.66Sub Total:£6.66
Nem most volt, de nem hiszem, hogy sokkal drágább lenne :D A szállítás viszont húzósabb, 7-10 font körül mozog.
Neeem, valami olyasmi dereng, hogy a Bosch teljesen egyedi horony ("mitre slot") méretet használ, amely nem kompatibilis a szabvány 3/4 hüvelykes sínekkel ("mitre bar"-okkal). Pacman? Vagy más?
Bosch-nál mintha egyedi szélességű hornyokat használnának (Jól tudom, urak? Vagy ez csak valami, az agyamban megrekedt fals információ?).
Én írtam pár hónapja (itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150345230&t=9104263 ) hogy a Metabo hornyai fél colosak, a többi "normál" 3/4-esehez képest. De mivel nem ismerem a Bosh gépét, ezért azt nem tudom, hogy azé mekkora méretű. Lehet erre emlékeztél?
Hát most elgondolkodtattál azon, hogy hogyan is állna rajtam egy top, és egy feszes, naggggyon rövid naci, de még keresnem kell hozzámillő megfelelő színű és főleg méretű tangát is! :-) :-)
-Nútvágásnál a hasítóéket teljesen ki kell venni, nincs "alsó állás" (nem tudom, hogy nútvágásnál is lehet-e kickback, vagy az biztonságos?)
Ebben nekem is segítettek a fórumtársak, rendeltem egy új hasítóéket és flexel levágtam a főrészlap felső szintjére. Így ugyan nem tudom a felső porelszívást használni, de azt amúgy sem szoktam, csak az alsót. Nútvágásnál szerintem nincs jelentősége, ha a hasítóék nincs fent, de így nem is kell kiszedni-visszarakni.
-Nincs tolóasztal, csak mitre gauge (hogy van magyarul?), az lötyög, de ugyanez a Boschnál
Tolóasztalt könnyú készíteni, amit a flexes hasítóékkel lehet használni (vagy nélküle).
Nekem DW745 van, az olcsóbb mint a GTS 10 XC, dadot nem használok (nem is akarok).
Hozzáteszem, hogy az asztallap betét ennél sem túl combos, de abból sem nehéz rendeset gyártani rétegeltből.
Nekem DeWalt 7491 van, úgyhogy azt fogom dicsérni. Remélem, megteszi ezt egy Bosch-os kolléga is, hogy megnehezítse a dolgodat.
+ Szerintem ez nagyobbat tud vágni, egy gyors utánanézés alapján a laptól jobbra/balra a Bosch-nál 635/250 mm, a DeWaltnál 825/558 mm (ezek értelemszerűen a vezető és a lap között beállítható távolságok).
+/- A hasítóék kivétele nem hiszem, hogy lényegesen nagyobb meló lenne, mint a Bosch-nál a leeresztése. Amúgy az egyik hozzáadott hasítóék pontosan olyan magas, mint a 254 mm-es fűrészlap, szóval nem is igazán értem, mi lehet a gond nútvágáskor.
+ A gyári szögvezető (asszem ez a mitre gauge) a DeWalt-nál is max. nehezéknek jó. De a DeWaltnak legalább szabványosak az asztalhornyai, így könnyű volt hozzá egy jó minőségűt venni, míg a Bosch-nál mintha egyedi szélességű hornyokat használnának (Jól tudom, urak? Vagy ez csak valami, az agyamban megrekedt fals információ?).
+ A DeWalt vezetője tényleg elképesztően jó, pontos és stabil.
+/- (+) A dado csupán egy lehetőség, de (már próbáltam), nem rossz cucc.
- A tolóasztal tényleg jó dolog lehet, kár, hogy a DeWalt-on nincs, de mivel sosem volt olyan gépem, nem tudom, mit veszítek :)
- A lágyindítás viszont megint csak nagyon hasznos, főleg, ha ahol használod, csak 16A-es kismegszakítók vannak. Amíg be nem építettem a lágyindítást, minden bekapcsolásnál pislantott egyet a világítás.
A Bosch lezárta a hibajegyet, és mivel 72 órán belül reklamáltam, egy vadonatúj, bontatlan készüléket fognak a forgalmazónak küldeni a budapesti raktárból a kereskedőnek.
Az alábbi opcióim vannak:
a) helyszínen kibontom az új gépet, leellenőrzöm, hogy ott van-e párhuzam gond. Ha nincs, elviszem és boldogan használom
b) az új gépen sem jó a párhuzam, visszakérem a pénzt
c) ki sem bontom, hanem elállok a vásárlástól
Az újonnan kapott gép ugyanaz a modellszám, vagyis kínai gyártmány, tehát az alaktrészek is teljesen azonosak (vagyis ott sem lehet majd valszeg állítani az öntvényen, ha menetközben elmászna).
Beszéltünk lejjebb a DeWalt DWE7491-ról.
Összehasonlítva a Bosch-sal, szerintem (pusztán a leírások és általatok elmondottak alapján):
+Pontosabb a párhuzamütköző mozgató mechanizmus
+kisebb és könnyebb (nyilván ezzel kisebb a max vágási méret is, de nem lapszabászatra lesz)
+Dado pengét is elfogad
-Nincs lágyindítás (gari lejárta után orvosolható)
-Nútvágásnál a hasítóéket teljesen ki kell venni, nincs "alsó állás" (nem tudom, hogy nútvágásnál is lehet-e kickback, vagy az biztonságos?)
-Nincs tolóasztal, csak mitre gauge (hogy van magyarul?), az lötyög, de ugyanez a Boschnál
-Valamivel drágább mint a Bosch, főleg, hogy igazából a GTS J alternatívája, nem az XC-é
Akinek ilyen vagy előd DeWalt-ja van, kérlek írjatok egy gyors aktuális véleményt.
Megpróbálok visszaolvasni, de nagyon szét vannak szórva a hozzászólások.
És közben várom Pacman-t a korábbi releváns hozzászólások link-gyűjteményével :) (full respect + ezer köszönet érte, tényleg nagy segítség amit nekem és másoknak is nyújtasz).
Nagyon tetszett a 3. rész is az ágykeretes videókból Egyre jobbak a filmjeid (eddig se voltak rosszak), le a kalappal.
Mondjuk nekem az ukrán csajos videó valamiért még mindig jobban tetszik, és ahogy észrevettem, a többiek is részletesebben/szívesebben elemezték a kislány mozdulatait, mint a tiedet, szóval van még hova fejlődni :-).
Boccs, én a te általad másodiknak ajánlt verziót neveztem "kecskelábúnak" - bizonyára tévesen. Igen, nekem is ez a verzióm van, (nem a keresztlábas) de nekem nagyon jó szolgálatot tesz nagyon hosszú évek óta.
Különösen igaz ez nálam a kempingben - ahol néha igen komoly flexelési-fúrási, stb. feladatok adódnak a lakókocsi, meg a hajókarbantartás körül - az viszont nem járja, hogy egy fix satupadot tartson fent az ember egy ilyen helyen.
Ezért ez ott lapul a kerítés mellett...amig újból szükség van rá - szóval nagyon hasznos jószág.
Annyit megjegyeznék, hogy én már az elején kicseréltem a fa-pofákat 20x80x3 -as alumínium zártszelvényekre - mert az eredeti farost pofák rekordsebességgel mentek szarrá nálam.
"kerítek egy sima asztalkát vagy szekrényt pár ezer forintért, és átalakítom igényeim szerint"
Tegnap azt írtad, hogy összehegesztenéd az X lábú munkapadot. Ebből nekem az jön le, hogy van lehetőséget hegeszteni. Ez esetben én nem vennék ilyeneket, hanem 40-es zártszelvényt és igényemnek megfelelő asztalt/munkapadot csinálnék.
Igaz, azt nem tudjuk, hogy a flex-hez hogyan viszonyulsz..... :P
Es egy lidli-s. Eg es fold, az elobbi 3x nehezebb, nagyon stabil, es allithato a magassaga. A lidlis gyakorlatilag annyira alacsony, hogy szinte csak agyag alatamasztasra hasznalom.
A kiinduló kecskelábú összecsukhatónál szerintem jobb ez a verzió. Ennek a lábait lehet rögzíteni, és nem imbolyog. Igaz, hogy ez is könnyű, de rá lehet lépni a vízszintes merevítőkre, én meg rá szoktam rakni oda a szerszámos ládámat, ami jó nehéz. Nem olyan rossz cucc ez, ha nincs jobb, ezen is lehet dolgozni.
Az Obiban ki volt rakva mint a két munkapad, a Black and Decker legalább nem nyikorgott, csak inogott kissé.
Azért túlzás ezeket "munkapadnak" nevezni.
Ezek csak kis kecskelábú segéd-asztalkák, hogy mégse a földön csináljon az ember ezt-azt.
Ehhez képest én is már vagy 12 éve használom - lehurcolom a kempingbe is nyáron - és nem csak famunkára használom, mert a satut, meg a fúrógép-oszlopot is ráfogom és ezen flexelek, fúrok, csiszolok - de még fűrészelek is, amikor lábbal rálépek a keresztmerevítőjére, hogy ne imbolyogjon.
Nekem Wollcraft-om van és remek segéd-eszköznek tartom - ha nem tekintem munkapadnak, hanem csak egy könnyű, hordozható, összecsukható munka-asztalkának.
Az Obiban ki volt rakva mint a két munkapad, a Black and Decker legalább nem nyikorgott, csak inogott kissé. De sokkal nem volt masszívabb. Azóta úgy határoztam hagyom a dolgot, kerítek egy sima asztalkát vagy szekrényt pár ezer forintért, és átalakítom igényeim szerint Hogy vághassak rajta.
Az nem működhet, hogy a fiók oldalára tesz rugós golyókat amelyek így egy gödörbe beleugorva reteszelődnének. Ajtókra árulnak is ilyesmit. Golyós csappantyúzár a neve. Többféle kialakítása is létezik. https://webshop.schachermayer.com/cat/hu-HU/product/golyos-csappantyuzar-ku-furat-oe12-fenyezett-sargarez/103332531 Működhet még ugyanez erős mágnespárral is, de azt könnyebb eltolni. Vagy egyszerűen egy bebillenő kis lemezke, alábukó frontfal ami beakad stb. Minden a konkrét kialakítástól függ.
Van vagy 15-20 készletnyi olyan betűm, amivel nyomtattak. Az egészet egy nyomdai szedőszekrényben tárolták, az egészet kompletten adták el nekem. Az alsó három fiókban csak kiszedett szedéstükrök voltak, bennük rengeteg léniával. Csak a léniák vannak vagy 100 kiló.
Ezen kívül van egy hatalmas készlet cirill, sosem használt készlet. Az minek nekem? Semminek, az is van vagy ötven kiló. És még van reszli innen onnan. Sztem az összes cucc van vagy fél tonna, de abból sokat megtartanék, s csak ez a két mázsányi mehetne simán újra nagy betűbe.
Ránézésre egyébként nem olyan sok ám ez, az ólom elég nehéz bír lenni.
Én még betűöntőgépet keresnék, hogy újra lehetne önteni nagyobb méretű betűket aranyozáshoz. Nekem csupa kicsi van, kétcicerós a legnagyobb. Betűfémem van kábé 2 mázsa, alapanyagnak jó lenne. A matricákat meg legyártanám pantográfos marón, csak az öntőgép hiányzik.
De nem csak ti, szinte mindenhol minden gép ment a kohókba itthon is.
Nem gondolta semelyik nyomda sem, hogy olyan gyorsan, pikpakk mind ki lesz selejtezve, és még múzeumba mutatónak se marad belőle.
A kilencvenes évek végén szüntettük meg végleg az ólomszedést és a magasnyomást. Akkor én voltam a nyomda vezetője, soha nem bocsátom meg magamnak, hogy egy ólomszedő gépet nem mentettem meg, de sajnos nem én döntöttem. Négy volt, három orosz és egy eredeti háború előtti eredeti Linotype gép. A magas nyomó gépek (Grafopress, Heidelberg Cylinder B/2, kézi berakású tégelysajtók) maradtak, azokat stancoláshoz használtuk tovább. Azért sok mindent megmentettem, a teljes kézi ólombetű készletet, egy kézi hajtású vágógépet, lemezvágó ollót, és sok apróságot, egy letűnt szakma emlékeit. A vágógép ma is ki van állítva a nyomdában. Persze azóta a kézi betűkészlet is kikopott, sokáig használtuk még aranyozáshoz.
Észrevettük ám, hogy önkéntesen kinevezted magad a fórum tartalomjegyzék-kezelőjének, rendszergazdájának, keresőjének, emlékezetének és még sok másnak. Vagy csak neked van itt a legjobb memóriád? :)))
Nekem van egy ilyen ólomsor vágó precíziós körfűrészem. Aztán van még egy fórumtársnak, a nevét nem tudom, aki külföldről vett egyet. Fára is jó, ezzel tényleg tized mmm-re lehet vágni.
Majd Pacman kikeresi, én is tettem fel képeket régen róla.
82mm vastag horganyzott acél/lágy fekete PVC kivitelű gégecső. 10m/tekercs. 5 tekercs még itt tekereg. ÁRA: 8.000.- Ft/tekercs. Egyben az 5 tekercs 34.000.- Ft.
A futár elvitte a gépet a kereskedőtől, és bekerült hivatalosan is a szervizrendszerbe (bár még mindig a futárautóban utazik...)
Aki nem tudná, a Bosch szerviz Csehországban van, a szervizszámon válaszoló kollégák is helyileg ott vannak (legalábbis a hölgy, akivel beszéltem).
A gép leadásakor próbáltam részletesen kitölteni a hibajelenség részt (két sorba kellett bepréselnem), leírtam a 242-es odlalszámot, N ábrát, 70-71 csavarokat, stb.
Namármost a szervizes hölgyet megkértem, hogy nézze meg a géphez mellékelt hibaleírást (hátha a futár valami kompaktabb szöveggel vette át a gépet).
A következő leírás került be a rendszerükbe: "A gép nem működik".
Ugye magyar neo-optimizmussal már láttam lelki szemeimmel, ahogy a cseh szerelő előveszi a gépet, bekapcsolja, az beindul, aztán kipipálja hogy gép jó, és visszacsomagolja.
A hölgy megkért, hogy írjam le részletesen email-ben is, hogy mi a gond, így nagy valószínűséggel tényleg megértik, hogy mi bajom. Az insert-re is panaszkodtam, mert lokálisan homorú és domború is, de síknak nem sík.
Amúgy nagyon segítőkész volt, és elmondta, hogy mivel 72 órán belül jeleztem a problémat a kereskedőnél, ezért lehet, hogy egy másik, teljesen új gépet küldenek vissza, a régin nem javítgatnak semmit.
Ebben az esetben dönthetek úgy, hogy nem kérem az új gépet, inkább a pénzt vissza. De egyébként is élhetek még az elállás jogával.
Előreszaladtam, kiváncsi vagyok mi lesz, jövő hét közepe felé várható vissza a csomag.
Bocs, ha csak nem izgalmas ez az egész, de a tévében most nem mennek jobb sorozatok.
1. a computer rack sinek olyanok, hogy középen meg teljesen kihúzva lockolódik, és egy gomb megnyomására mozdítható tovább. horror ára van, de hátha tudsz szerezni kidobottat.
2. egy külön probléma, hogy hogyan akadályozod meg a beékelődését egy ilyen széles fióknak. vannak gyári megoldások hátul egy tengellyel és fogaslécekkel, de nem olcsók. ki lehetne próbálni a bowden plusz görgőket, mint egy régifajta rajzasztalon.
Sziasztok. Nem biztos, hogy a témához tartozik szorosan de megpróbálom.
Egy kérdéssel kapcsolatban fordulok hozzátok. Kíváncsi lennék a véleményetekre. Jelenleg 31 éves vagyok, érettségi után tanultam az asztalos szakmát, amit szerettem de végül nem fejeztem be. Több helyen dolgoztam azóta, kamion, teherautó vezetés, külföldi munka is, eltelt 10 év. Most azon gondolkodom, hogy megcsinálnám a szakmát. Érdemes lehet az embernek a 30 évei elején még ennek a szakmának a tanulásának neki állni? Tisztában vagyok vele, hogy egy iskolában nem fognak megtanítani és ha el is helyezkedem akkor először csak az alap munkákat tudom majd megcsinálni kisebb bérért. OKJ képzésre gondoltam, munka mellett.
Nektek mi a véleményetek a dologról? Ellehet kezdőként is helyezkedni, érdemes tanulni? Vagy már késő?
Aztán volt egy olyan masina is, amivel teljes sorokat öntöttek egybe. Annak is az öntés után kell a fűrészelés, mert akkor vágják pontosan méretre a hasábot, ami a teljes sort tartalmazza.
Mifelénk a Linotip (soröntő) elemeket nem fűrészelték, hanem volt egy kézi gilotin-szerű eszközük, azzal csapták méretre.
Egyébként mindig csodálattal tekintettem ezekre a gépekre - mert valódi mechanikai csodák voltak az én szememben.
A soröntő Lynotip is egy gépcsoda volt... az egybetű-öntő, pneumatikus lyukszalagról dolgozó Monotyp -ről már nem is beszélve.
Lenyűgöző műszaki alkotások voltak.
Ez csak úgy eszembe jutott - hogy említetted - mert rengeteg időt töltöttem ezek között a gépek között anno.
A nyomdászok a magasnyomású nyomdákban a teljes ún. szedéstükröt kitöltik ólommal. Szóval ott is, ahol nincs betű. Aztán körbekötik, és az megy a nyomdagépbe.
Sokkal könnyebb egyben tartani, ha nem betűméretekben vannak pl a sorkizáró részeken a darabok, hanem egy nagy darabból, amit oda vágtak méretre.
Egy teljes nyomdafelszereléshez hozzátartozott ez, meg még egybetűöntő gép is, mivel egy nagyobb példányszámú kiadványnál akár többször is elkoptak a betűk, és akkor az selejtezésre kerül, megy az ólomöntő gépbe, és újraöntik a betűkészletet.
Aztán volt egy olyan masina is, amivel teljes sorokat öntöttek egybe. Annak is az öntés után kell a fűrészelés, mert akkor vágják pontosan méretre a hasábot, ami a teljes sort tartalmazza.
Leegyszerűsítve a problémát, gyakorlatilag azt kell majd megoldanom, hogy a teljesen kihúzott állapotban garantáltan fixen maradjon a kihúzott lap, és akkor se mozduljon el, ha kisebb toló nyomás éri.
Vannak ezek a fajta fióksínek, ezek végállásban "megakadnak" amikor a görgő begördül a neki kialakított "vályúba", kicsit nagyobb erőt kell kifejteni, hogy be tudd tolni:
Van belőle erősebb kivitel is biztosan, csak a forma miatt linkeltem ezt, pl. mi a cégnél használunk hasonlót, azt 70 kiló teherbírásúként árulják, masszív darab. Mi egyenesen a gyártótó vesszük 1000 páronként.
Ez semmivel nem jobb, mint az alap obis kivitel.
Van bd-nek egy sokkal jobb (és nehezebb) munkapadja, az már nagyon jó, persze árban sem ez a kategória.
Wm550 már jobb, amit láttam az a 825, nagyon jó kivitel.
Viszont fűrészelésnél meg kell taposnod, hogy helyén maradjon.
Köszönöm, ez a Movento igen klassz szerkezet. Igaz az ára sem elhanyagolható tényező. :)
A mostani 'projektemnél' szűk az anyagi keresztmetszet, kevesebbet szánok a kihúzhatós íróasztallap mozgatására. Valószínűleg maradnak a hagyományos görgős fióksínek és kompromisszumokkal valamilyen kiegészítő mechanikával fogom megoldani a szakaszos működtetést. Leegyszerűsítve a problémát, gyakorlatilag azt kell majd megoldanom, hogy a teljesen kihúzott állapotban garantáltan fixen maradjon a kihúzott lap, és akkor se mozduljon el, ha kisebb toló nyomás éri.
Még az is lehet hogy nem fát daraboltak vele eredetileg. Elsőre azt gondoltam vmi masszív modellező fűrész, aztán jól túltolták rajta a tolóasztalt, keresztvágó ütközőjét, hogy precízen lehessen a méretet beállítani.
Nézegettem képeket róla, vannak nagyobb tesók. Ennek itt meg elég érdekes speckója van. Egyik képen pl olyan lap van benne mintha .. nemtom, flex lenne? A másik a fordulatszám: up to 1500 rpm. Ez fához és 200-as laphoz lassú nem? Mit vághattak vajon ilyen fordulaton ... követ?
Az drágább verzió, ha veszel ebből a fiókvasalatból 2 szettet, és hozzáigazítod az asztallapot (ebben tudok segíteni).
Ennek 60kg-os a terhelhetősége, de a két szett kuplunggal legalább 20e.
Cserébe stabil és hosszú életű, valamint csillapítós csukódású (ha ez utóbbi nem kell, akkor arra is van alternatíva, a Tip-On-os, de Tip-On szett nélkül...).
A másik lehetőség, hogy a két szélére raksz csak az előbbi vasalatból, középre, meg raksz teljes kihuzású golyós fióksínt támasztásnak.
Arra figyelj, hogy ezek a golyós vasalatok csak a függőleges beépítést szeretik, viszintesen összeakad a szerkezet és az öledbe fog potyogni az összes golyó. Létezik olyan típus is, amit használhatsz mindkét állásban, de arany árban mérik és eddig én csak részleges kihuzásúval találkoztam.
Ilyet:
Lehetne mindenhova rakni ezt a golyósat (ez konkrétan erősített) is, de alap esetben a fiók szélére rakja az ember (ez esetben a lap élére), de én például utálom, mert csúnya és ha hozzányúlsz, mindened tiszta szilikon zsír lesz...
A Movento (első típus) rejtett vasalat, oldalról nem látszik.
A fixálásra ezt szoktam használni:
Egyszerű, diszkrét, műanyag. A részleges működés macerás, talán ha többet raksz fel akkor működhet. Pár száz forint az ára.
Urak, köszönöm a segítséget. Zatik lett, lebeszéltek minket a 19 centiről, a 15 centis olcsóbb volt, így a két szálat, felvágva 5e-ből megúsztuk. Egészen használható anyagot választhattunk, az OBI-s cucchoz és árhoz képest így is nyertünk.
A 4-es mellett több helyen megálltunk, érdekes tapasztalatok. Egy helyen csak 4 szálat akartak adni, a másik helyen megkaptuk, hogy neki most nincs ideje, de ott hever egy dekopír, vágjuk össze maguknak, a harmadik helyen közölték, hogy ilyen nincs.
Néztem ilyet az OBI-ban, nem olyan rossz, csak imbolyog kicsit. Nekem fűrészelésre jó lenne, mert a munkapadomba körülményes ilyet befogni, ami asztal meg van még, mindig valaki rápakol valamit. Gondolom a csavarok miatt imbolyog, mondjuk ha összeheggesztem? Vagy az anyaga olyan eleve?
Ma futottam bele ebbe Triton TWX7 rendszerbe tartozó körfűrészbe. Ez ajánlott kategóriába tartozó gép? Ha valaki gépépítésben gondolkodik megérheti egy ilyen egység? Maga a rendszerasztal nem tűnik túl masszív holminak, és hát meg is szalad úgy már az ára.
Terveim szerint nem fog lógni. Nem csak a széleken lesznek sínek. A lap hosszát harmadolva még 2db sín lesz a lap alatt.
A meglévő téglafal teteje és felette mozgatandó bútorlap írófelület között kb. 12 cm áll rendelkezésemre. Ide teszek majd be fiókdobozokat és ezek között tudok majd még plusz síneket mozgatni, amiket alulról rögzítek az 'írólaphoz'. Elvileg nem lesz szabad neki lógni. Remélem ezt majd ő is tudja. :)
(Régóta agyalok már a megfelelő megoldáson, mert a beépítés helye sem egyszerű.)
"Szerintem egyszerűbb a szakaszos kihúzhatóságot külön szerkezettel szabályozni."
Arra gondoltam, ha van ilyen vasalat, akkor annak mindkét részében (jobb és bal) be van építve valamilyen fékező/szorító mechanika, ami pl. nyomásra aktiválható, és nem okoz gondot a működésének, hogy nem az asztallap közepén ülve akarom új helyzetbe állítani.
A hagyományos síneknél a szetten belül csak az egyik oldalnak van kényszer vezetése. Tartok tőle, hogy egy 1800 mm széles lap mozgatásánál, ha nem középen ülök, akkor megnyikkanhat . Holnap csinálok majd egy tesztdarabot. Puding próbája ...
Helyszűke miatt lesz ott az asztallap, ahol. Ha munka közben felakarok állni, akkor azt csak úgy tudom megtenni, hogy valamennyire visszatolom a helyére a lapot. Bár jobban belegondolva, nem oly nagy az 1800 mm-es szélesség. Az asztallap bármelyik szélén ülve, egy laza karnyújtással könnyen elérhető a közepe.
"Miért lenne biztonságosabb 20cm-re, mint mondjuk 8cm-re?"
A 20 és a 8 cm-es szerelési mélység biztonságossága között szerintem sincs különbség. De én 8 cm-nél kisebb távolságra szerelném a síneket a 'bútortest' tetejétől. Terveim szerint a síneket rögzítő furatok tengelye kb. 2cm-el lenne lejjebb a 'bútortest' tetejétől.
A biztonság kérdése azért merült fel bennem, mert egy 1800x650 mm-es lapot teljesen kihúzva, és irodai munka közben erre könyökölve/támaszkodva kb. 18-22 kg-al terhelné a használója. Persze nem folyamatosan, de ...
Eredetileg 18 mm vastag bútorlapokban gondolkodtam, és nem szeretném, ha a sínek kiszakadnának a rögzítésükből.
Persze vastagabb anyaghasználattal és hosszabb rögzítő csavarokkal ez biztosan kiküszöbölhető. Csak felmerült bennem. :)
Azért tettem '' közé a bútortest szót, mert esetemben nem lenne bútortest.
"Nem tudom van-e szakaszosan rögzíthető fióksín, de lehet annak az asztallapnak rögzítést is csinálni, bármilyen helyzetre."
Persze, de egyszerűbb lett volna, ha van egy megfelelő vasalat, ami tudja ezt a funkciót.
Ismertek olyan görgős fióksínt, amivel -akár- szakaszosan is lehet egy fiókot mozgatni?
Nem fiókot, hanem egy nagy méretű (kb. 1800x650 mm) íróasztal lapját szeretném mozgatni. A lap alaphelyzetben egy vakolt téglafal felett 'pihen'. Használat esetén pedig kihúzásra kerülne. A gondom az, hogy az általam eddig ismert egyszerű görgős vasalatoknál nincs szakaszos mozgatási lehetőség. Egy íróasztal lapnál meg ugye nem teljesen okés, ha használat közben elcsúszkál.
Illetve érdekelne, van-e valamilyen szakmai ajánlás/előírás a görgős vasalatok beépítési helyére vonatkozóan.
Normál esetben, amikor fiókok mozgatásához használjuk, akkor bútortest tetejétől több cm-rel lejjebb kell beépíteni. Ezzel nincs gondom, de engem az érdekelne, hogy mi az a minimális távolság a bútortest tetejétől lejjebb, ahova már biztonsággal beépíthetők.
Üzeletpolitka. Ha minden extrát beletesz az "olcsóba", akkor kutya sem veszi meg a drágábbat. A drágába beleteszi ezt az filléres extrát és mindjárt 10-20eft-tal magasabb az ára.
Ennyit megérne nekem is, vajon az 1800W-os Metabo gérvágóm is szeretné? Már nem garis, egy hónapja lejárt - szóval akár meg is bonthatnám a markolatot.
Ez egy tökéletesen megfelelő lágyindító. Most építettem be egy felszuperált fűrészbe. Terhelés alatt sem melegszik, csak picit langyos. De ha valaki fél hogy megdöglik, lehet hűtőbordára is szerelni. Szállítással együtt sincs 4000.
Na, ez már az öregség. Egy Mézga- vagy Futrinka utca-epizód eltartott 20 percig is, és nem untuk. A Tom és Jerryben már 10 perc alatt volt 5 történet és ugyanannyi gyilkosság.
Éppen a minap olvastam, hogy a Z-generáció tagjai átlagosan 7, azaz hét másodpercet szánnak egy hírre. Az insta sztorik 1 napig élnek, és jön másik. Az ingyen zenét meghallgatom, aztán kidobom. Ki a fene vágyik itt még hosszú hírnévre?
Vagy műszakban dolgozik, és ők a délutánosok, éjszakások. Zárójelben jegyzem meg, hogy egy gépbeálljtó többet keres, mint egy tanár (feleségem), mielőtt azt írja valaki, hogy a melósnak nincs pénze...
Ahhoz képest amit elődeink ettek, mi ipari hulladékot eszünk hozzájuk képest. A natúr gyümölcsök és zöldségek minősége mérhetően romlott az elmúlt 20-30 évben,,,
A vitaminhiány miatt hogy is álltunk a csontritkulással és a fogazat állapotával 100 éve is akár?
"fészbuk is van"
Ami órákra leköti az embert, mert olyan érdekes (értelmesebb elfoglaltság helyett).
Ki dönti el mit jelent az értelmesebb elfoglaltság?
A 4 nagyszülőmből 3 megérte a 80 éves kort (háborúk, sok munka, Szibéria, stb.) Ma viszont sokkal erősebb a kizsákmányolás mértéke, mint régebben.
És a csomó gép, masina amiért a lábát se kell mozdítania az embernek ott landol az ajtóban. Mosógép, mosogatógép, porszívó, körfűrész, gyalugép, fúrógépek, csiszolók. Az is mind időt spórolna, tehát több időnek kellene lennie, de nem, az ember már csak olyan, hogy nem tud mit kezdeni az idővel, ha csak úgy ott terem. Nem élvezi ki.
Ahhoz képest amit elődeink ettek, mi ipari hulladékot eszünk hozzájuk képest.
Ebben én azért kicsit visszafogottabb lennék.
Mert lehet ugyan, hogy a letűnt korokban a grófi nemesség madárnyelv-pástétomokat evett - de a parasztság, vagy akár a városi szegény-réteg is csak az evett igazán szemetet.
Ne idealizáljuk a régi korokat - mert (ahogy valaki is írta itt pár hónapja) a magyarság soha a büdös kurva életben nem élt ilyen jól - mint most.
Ez az igazság - és ha ez van, akkor le van szarva, hogy januárban a paradicsomnak nincs meg az a "nagymamakori föld-íze" mint anno (esetleg) volt.
- 12 éve lakok ezen a helyen. Amikor idejöttem, a parkolóban pár autó lézengett. Ma, este 6 után nem is érdemes hazajönni - mert 1 km-es körzetben nincs egy kurva parkolóhely sem. Szinte nincs már család, ahol ne lenne legalább 2 autó.
- Bemegyek szerda délelőtt 10-kor a Pennybe - és baszdki, 3 kasszánál 10 méteres sor áll, mindegyiknél.
Átmegyek a Lidl-be...ugyanaz, csak ott 4 kasszánál.
Ismétlem: szerda délelőtt!!!
És az se teljesen igaz, hogy szemetet eszünk - legfeljebb nem olyan ízűt, mint 50 éve... és biztos nem olyan ízűt, mint 500 évvel ezelőtt.
A kérdéseidben sok esetben benne van a válasz is...
"kaja is van"
Ahhoz képest amit elődeink ettek, mi ipari hulladékot eszünk hozzájuk képest. A natúr gyümölcsök és zöldségek minősége mérhetően romlott az elmúlt 20-30 évben,,,
"fészbuk is van"
Ami órákra leköti az embert, mert olyan érdekes (értelmesebb elfoglaltság helyett). Régen - mikor még nem volt facebook - az emberek unalmukban elkezdtek faragni valamit, összejártak...
"gyalogolni se kell"
Pedgi jó lenne, mert egészségileg gáz az emberek állapota
"ott a lift, van repcsi, vonat, busz, autó, bicikli, segway, "
meg a környezetszennyezls, amit ezek előállításához és használatához kell, nehogy egy kicsit mozogjunk...persze a bakancslistán a Tad Mahalj-t meg az Eifel-tornyot mindenkinek látni kell
"65 év a nyugdíjkorhatár, oké sokan meg se élik,"
A 4 nagyszülőmből 3 megérte a 80 éves kort (háborúk, sok munka, Szibéria, stb.) Ma viszont sokkal erősebb a kizsákmányolás mértéke, mint régebben.
Felgyorsult vagy lelassult az élet? Régen éltek jó esetben 30-40 évet, háborúk, járványok, és messze nem voltak túlnépesedve sem. Ma meg? 65 év a nyugdíjkorhatár, oké sokan meg se élik, vagy csak kevéssel élvezik, de alig van háború, járvány, kaja is van, fészbuk is van, banán is van a sarki boltban, gyalogolni se kell, ott a lift, van repcsi, vonat, busz, autó, bicikli, segway, futócipő, strandpapucs. Hogyhogy nincs idő semmire, mikor sokkal, de sokkal többnek kellene lennie. Ki lopta el?
A tehetség mellett egy dolog van még nekik... idő (amellett, hogy kézzel is egész gyorsan dolgoznak). Ebből sajnos nekünk kevés van, ezért gyorsítjuk fel egyik-másik munkafázist gépekkel.
Van egy mozgalom, ami támogatja ezt a fajta helyesebb időbeosztást: a slow-down mozgalom. Abból indulnak ki, hogy ma egy átlagembert annyi élmény/újdonság ér egy nap alatt, mint a középkori embert egész életében. Egy nap alatt annyit mint szüleink idejében egy hónap alatt. Ez nem egészséges. Kevesebbet koncentrálunk egy dologra, inkább felületesen sok dologra. Nem kell annyi helyre menni, nem kell annyi mindennel foglalkozni, stb. Ide is igaz a mondás: a kevesebb több...
Van mindeféle gépem, faanyagom is, amit csak akarok. De NINCS IDŐM megcsinálni amit akarok. Ismerős?
Egyébként teljesen logikus, mert tradícionálisan is mindig a földön ülnek, otthon, étteremben. Van ahol keveredik a nyugati meg a japán szokás, de ha látja valaki hogy hogy élnek, teljesen egyértelművé válik ez az asztalos módszer. A videót látva pedig az, hogy miért ilyenek a szerszámok amilyenek. Ülve dolgozva tényleg így praktikus.
Dunakeszin biztosan van (régen voltam ott, de ilyesmi mindig szokott lenni) a fatelepen a Fóti Tesco felé haladva a körforgalom előtt. Collos deszkaként ismerik, a legrövidebb szál általában 3 méter, viszont kérésre elvágják láncfűrésszel.
Hogy a témánál is maradjak, japánban kissé más a klíma mint itt. Ráadásul kevesebb fémmel is gazdálkodhattak annak idején mint ma - így nem igazán volt keret szögre, meg ilyesmikre. Így maradt a széééép magasra és vastagra megnövő puhafa (maximum félkemény) mint alapanyag, esetleg még a bambuszt is előszeretettel használták(jó anyag, némelyikhez vasfűrész kell). Az európai asztalosok ragasztója (enyv) akkortájban nem bírta ki a japán klímát, még tervben sem voltak a korszerű ragasztók, így csapolással oldottak meg szinte mindent. Azért az a pár évszázad elszigeteltség megtette a hatását a japán társadalomra és munkamorálra. :)
Gyorsan utánanéztem - nem emlékeztem rosszul. A keresett szó a szeppuku, és igen, csak a szamurájok.
Mondjuk elég érdekes volt a kardok tesztelése is, ahol is ha tíz embert hosszában félbevágtak és közben kicsorbult a penge, akkor a mester volt a következő alany...
Nem volt (nem is lehetett) nekik kardjuk, hogy ilyen úri módon gyakoroljanak önkritikát.
Az biztos, hogy az ottani általában használatos faanyag más, mint a nálunk honos, de azt nem tudom, hogy a tartósságban mekkora szerepe van magának a fának, illetve a(z esetleges) kezelésének.
Amit én csodálok bennük, hogy kitalálják azokat a kötéseket, illesztéseket, amikkel aztán az épület kibírja a szelet, földrengést akármit és gyakorlatilag egy fogpiszkálónyi valami tartja össze a szerkezetet. Azon persze nincs terhelés, de ha kiszedik, akkor az egész pikk-pakk bonthatóvá válik. Miközben sehol nincs csavar és nincs ragasztó sem.
a klasszik időszakban ha hibázott a mester, azt nem feltétlenül az ujja bánta, hanem a megrendelő egyszerűen lecsaphatta a mester fejét?
Ez semmi!
Bizonyíték van arra, hogy már az aztékok is játszottak egy kezdetleges futballt - csak ott az volt a szokás, hogy a vesztes csapatot lefejezték és a győztes csapat játszott egy barátságos házi-mérkőzést a lefejezett ellenfelek fejeivel.
(Én most ezzel nem akarok tippeket adni az MLSz-nek, de....)
"a megrendelő egyszerűen lecsaphatta a mester fejét?"
De ha magába nézett akkor harakiri, nem? Vagy azt csak a szamruájok csinálták?
"megröntgenezték egy kb 1000 éves várkapu illesztéseit ... Ez jelent egyfelől precíz megmunkálást, anyagismeretet és felületkezelést és nyilván szigorú MEO-t is :-)."
Meg gondolom azt is, hogy náluk megterem az a fajta fa, amiből lehet 1000 éves dolgokat építeni.
Oké, sok sikert. Lehet, hogy neked magától értetődő, de azért ide írom: ha mágneskapcsolós a fűrészed (gondolom, az), ezt a mágneskapcsoló és a motor közé kell bekötni. Nekem azt is mondták, hogy nem árt rá akár némi hűtőborda sem, ezért egy nagyobb alumíniumlapra csavaroztam fel, és a jobb hőátadás érdekében a processzoroknál is használt szilikonzsírt kentem közéjük.
"...ha lenne újjászületés, és lehetne választani akkor Japánban akarnék asztalos lenni :)"
Meggondolandó. De a kívánáskor azt is figyelembe vetted, hogy a klasszik időszakban ha hibázott a mester, azt nem feltétlenül az ujja bánta, hanem a megrendelő egyszerűen lecsaphatta a mester fejét?
Volt sok évvel ezelőtt az Iparművészeti Múzeumban egy kiállítás "A japán templomi ácsok művészete" címmel. Ott láttam olyat, hogy megröntgenezték egy kb 1000 éves várkapu illesztéseit (szétszedni nem akarták) és légmentes volt az illesztés. Ez jelent egyfelől precíz megmunkálást, anyagismeretet és felületkezelést és nyilván szigorú MEO-t is :-).
Nekem pl a Metabo gérvágóm nem lágyindításos, nekem is fáj mikor bekapcsolom. Mikor a 4 focilabdát csináltam, 720x indítottam el a 128 db. 5 és 6 szöghöz.
Gondolj-bele, ha még elektronikus-féket is kapott volna. Csak hát az már megint más árkategória sajnos.
"Lágyindítás hiánya viszont nem tudom miért is gond."
Nem gond ha nincs, csak jó ha van. Pl krizsi_l leírta az egyik releváns okot: "indításkor ütés szerű terhelést kap a fogaskerekes meghajtás. " Naaagyon nem mindegy a fogaknak, a csapágyaknak hogy kapásból teljes erőn indul vagy fokozatosan pörög fel. Nem úri muri ez :) De minden ilyen meghajtású szerszámnál hasznos. Nekem pl a Metabo gérvágóm nem lágyindításos, nekem is fáj mikor bekapcsolom. Mikor a 4 focilabdát csináltam, 720x indítottam el a 128 db. 5 és 6 szöghöz. De ezen kívül az összes maróm, asztali fűrész, merülőfűrész, mind lágyindításosok, sokkal másabb a kezdés, na. Aztán ahol a biztik is kicsik, ott amiatt is fontos szerepe lehet, kevesebb lecsapkodás fordul elő.
"csak a türelem, azt kell eltanulni tőlük. türelem és alázat."
Többek között ezért szoktam volt írni: ha lenne újjászületés, és lehetne választani akkor Japánban akarnék asztalos lenni :)
Meg ezért kedvencem az általam már többször emlegetett kanadai "szamuráj asztalos" is. Kicsit kedveli a japán kúltúrát úgy általában, és a videóiban a csapolások: megfúrja, véső, derékszöggel ellenőriz, próba, véső, ráspoly, derékszöggel ellenőriz, próba, véső,ráspoly - aztán olyan lesz a 10 centis átmenő csapja és a fészke a bemenetnél, mint a kimenetnél: tökéletes, "puffanós".
Én is egyszerre rendeltem Famag Bormax készletet és vele együtt 2 japán fűrészt. Egy dozukit és egy ryobat. Csak kb 1 hónapja. Most nincs másik képem róla csak ezek:
A japán fűrészekről készül egy videó is kb 2 hét múlva, bár aki használja őket azoknak újdonságot nem fog mutatni! :-)
( egyszer nálunk a gimiben volt egy japán tradicionális táncos csapat, nem tudom a tánc nevét, de vannak benne részek, hogy öt perc alatt vált egyik pózból a másikba; az egyik évfolyamtársam megszólalt: ez mi, ezt én is simán megcsinálom - mire az osztályfőnököm csak ránézett, és egyszer csak megkérdezte tőle, tényleg?? )
Akkor boccs - én csak most futottam bele - valamiért felajánlta a YT, aztán csak megnéztem már. Meg a "Hogyan készült"-jét is... hát azért nem vésővel és japán-fűrésszel faragta ki a fickó, az már biztos.
Meg aztán ők már az "óvodában" a húzófűrészhez szoktak, erre fejlődtek ki a reflexeik. Itt meg felnőtt fejjel kell/ene/ átszokni, ami nem egyszerű, elég csak egy-egy reflex baki és oda a fűrész.
ha megnézed a videókon, hogy a japán mesterek milyen megfontolt, kimért mozdulatokkal dolgoznak, megérted. egyrészt hatékonyak, mert nincs felesleges mozdulat. másrészt viszont az idő nem számít.
sokáig érdekelt, hogyan tudnak olyan baromi precízek lenni, milyen trükkök, fogások, sablonok, célszerszámok teszik lehetővé azt a precíz munkát, ami a faépítészetükben van. és elkezdtem filmeket nézni róla. és kiderült, hogy csapózsinór, ceruza, vonalzó, véső, kézifűrész. és iszonyatosan sok összepróbálás. ha kell tizenötször próbál, levés egy forgácsot, próbál. nincs trükk, nincs mit ellesni, eltanulni. csak a türelem, azt kell eltanulni tőlük. türelem és alázat.
Mondjuk annyi, hogy az elektronika beépítése miatt meg kellett fúrnom a műanyag kapcsolódobozt, szóval ha még lett volna rá garancia, az már valószínűleg nem lenne :)
Ugyan a vásárlásod szempontjából már mindegy, de mint pacman_123 is írja, a DW 7491-re kapható dado-készlet, a hasítóék tökegyszerűen kivehető (ezt is írta előttem adamtailor), én pedig a magaméba beépítettem egy lágyindító elektronikát (nem vagyok villanyász, de ez tényleg nem nagy kunszt. Ettől függetlenül az elmúlt évek vitái és véleményei alapján nekem úgy tűnik, hogy két igen hasonló tudású, minőségű és színvonalú gépről van szó, és egyikkel sem lehet nagyon mellényúlni.
Ezt én is olvastam. Kicsit keményebbre van edzve a lap meg a fog mint az átlag, így eléggé nagy az éltartósság - cserébe elég egy óvatlan visszahajlás és reccs. Szomorú kép :(
Ezért én a puhább lapost választottam, azt még nem sikerült megreccsenteni - pedig hajolt már meg.
Nagy csapás ért a közelmúltban. Az alig 1 éves profi japán Ryoba fűrészem egy szerencsétlen mozdulatnál kettétört. :(
Írták, hogy csak profiknak ajánlják, én meg úgy voltam vele, hogy nekem ne mondja meg senki, hogy mit válasszak. :P
Annyira jó ez a fűrész, hogy kénytelen voltam szerezni egy másikat. Ha már rendeltem, akkor vettem egy nem annyira profit is normál használatra.
Továbbá régóta fájt a fogam egy normális forstner-fúrószettre és egy dugózószettre. Mivel még a pillanatnyi elmezavar állapotában voltam, nem gondoltam végig, hogy a dugozó valószínűleg a büdös életben nem fog megtérülni. :)
De azt ugye tudod, hogy pont a "nagy" DeWALT-ra (DWE 7492) lehet dado (kifejezetten horonymaró) lapszettet tenni? Míg a "mi" Boschunkra nem. Illetve de, ha hajlandó vagy meghekkelni az amcsi tesó (Bosch 4100) tengelyével. Elég macerás és én nem is vágtam bele, tökjól elvagyok az odébb tologatással is :) Másrészt meg ugrik a gari is ezzel. Vagy ha úgy adódik, felsőmaróval csinálok nútot.
Hát, speciel én dolgozom - egy szobán belül - egy nyolcvan kilós régi magyar oszlopossal is, meg egy kicsit újabb Optimum fúró-maró géppel is. Kábé azonos méretek, bár az oszlopos robosztusabb, viszont az Optimum meg inkább spurban fut (mondjuk úgy egy századon belül). A fura az, hogy az oszlopos sem kotyog (mondjuk egy új tokmányt már vettem rá, csak még nem volt meg a csere), de valahogy mégis más.
Na és hát az van, hogy valami megfoghatatlanul sokkkkkkal másabb az Optimummal fúrni FÉMBE, mint a másikkal.
Sokkal szebbek lesznek a furatok, az indítása, a fala, kifutása.
Szóval a kotyogás szerintem azért nem mindegy.....
Csakhogy ez itt a fás topik, ott meg szerintem kábé mindegy. :)))))))
Javítás: visszakapom jól és boldog vagyok, vagy újra visszaküldöm. Harmadszori visszaküldésnél kérhetek új gépet, vagy pénzt vissza.
Eddig életemben kétszer álltam el vásárlástól, azoknak a termékeknek nem sok köze volt fához.
Mindkétszer kiderült, hogy a termék nem azt tudja, mint amit a reklámokban "hazudtak", illetve fizetett review-kban dicsértek.
Ez a Bosch fűrész szerintem tudja, amit állít, kivéve ezt a "kis" pontatlanságot.
Szóval ahogy mondod, az elállás esetemben nem a legjobb opció lett volna. Opció, de nem optimális.
Amúgy ahogy korábban írtam, az legfrissebb letölthető manual már nem az, ami nekem is van (2019 márciusi a dátuma). Lehet, hogy pár frissített alkatrész van ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésére. Szóval lehet, hogy egy vadi új gépet kapva már teljesen új konstrukciót kapnék.
Anno néztem a DeWalt gépeit is, de azoknal a lágyindítás hiánya, illetve a horonymarás képességének hiánya tántorított el (mármint hogy nem lehet egy mozdulattal levenni a műanyag biztonsági baszt, és leereszteni a hasítóéket a penge szintje alá).
Egy előnye már most van a vásárlásomnak: két nap alatt többet írtam a fórumra, mint összesen az elmúlt öt évben :)
Véleményem szerint, egy fúrógépnél nem számít az a néhány tized lógás. Semmivel sem lesz tőle pontatlanabb*. Sőt, megeshet, hogy pont az lenne a gond, ha semmit sem lógna.
A pontosság leginkább a fúrószártól függ. Legyen bármilyen pontos a fúrógép, ha a fúrószár nem központosan van köszörülve, akkor a furat pontatlan lesz. Ha pontos a fúró, akkor a lógó orsóval is pontos lesz. Aztán ott van az, hogy ezeken tokmány van, amiből nincs abszolút központosan befogó.
Szerkezeti adottságuk, hogy mind üt valamennyit, ezt meg az orsó lógás képes kompenzálni.
Van nekünk egy Dunavecsei oszloposunk (167kg) ennek is "kotyog" az orsója, ilyen volt új korában is. Tudok vele 1.0mm-es fúróval úgy fúrni, hogy az 1.05-ös kaliber nem megy bele.
Nem gondolom, hogy ezek az oszlopos gépek a szerszámgép kategóriába tartoznának. Az egy másik világ.
* tudom most az jön, hogy az a pontos amivel hangya f@szát is át lehet fúrni H7 illesztéshez, de könyörgöm, maradjunk a realitásoknál. Aki illesztett furatot vár egy asztali oszlopostól az álmodik.
"és a kis akkusfúróm még mindig talány, lehet h ő meg kínai lesz?. Szerdán elvileg őt is visszakapom. Miskolcon is van némi Bosch szerelés, de szégyenszemre azt nemtom kis városomban mit pakolnak össze a szalag mellett."
Közben eszembe jutott, hogy benézzek a Bosch termékregisztrációs oldalára, az meg eszembe juttatta hogy van egy fém- és feszültségdetektorom is kék Bosch (GMS 100 M), az meg méd in Malajzia. Érdekes hogy mennyire szétszórja a Bosch a gyártást a világban, az 5 különböző szerszámom 5 országban rakódott össze (Malajzia, N.o., Svájc, Taiwan, Oroszo.), és a kis akkusfúróm még mindig talány, lehet h ő meg kínai lesz?. Szerdán elvileg őt is visszakapom. Miskolcon is van némi Bosch szerelés, de szégyenszemre azt nemtom kis városomban mit pakolnak össze a szalag mellett.
"el kellett volna állnom a vásárlástól"
Ezt itt most csak nagyon halkan írom le: a jó kis 3 v. 14 napos (netes vásárlás) "szabály". Mondjuk azt nem mondta a kishölgy, hogy ha neked ilyen szerszámra van szükséged, akkor honnan vedd meg hogy ez a hiba ne legyen benne, legalábbis gondolom .... Vagy legközelebb tajvani konstrukciót adtak volna? Érdekes javaslat mindenesetre.
Kiváncsi vagyok, hogy csak az összeszerelést végzik Kínában, vagy maga az alkatrészgyártás is ott készül.
Délután felhívtam a Bosch szervizt, hogy mikorra várható a javítás. Szürreális beszélgetés volt, ezek hangzottak el a kishölgytől:
-a valódinál kisebb méretet kellett volna "bevallanom" az online felületen hogy a futár elvigye, hiszen "úgysem méricskélte volna". Akkor hamarabb odaért volna
-kár volt javíttatni küldeni, el kellett volna állnom a vásárlástól, aszongya hogy "el kellett volna olvasni a vásárlási feltételeket"
-nem tudja megmondani, mikorra érkezik be a fűrész, érdeklődjek a Tímárnál, ha már egyszer náluk vettem (Fóton vettem, de Vecsésen adtam le)
Gyakorlatilag lecseszve éreztem magam, illetve hülyének, hogy megvettem a terméküket, aztán meg panaszkodom ha nem jó. Seggel jöttem ki a beszélgetésből.
"Bsuli76 Bosch GTS 10 XC Modellszám: 3 601 M30 401 Made in China
Paco: Bosch GTS 10 XC Modellszám: 3 601 L30 400 Made in Taiwan"
Ehh, rosszul emlékeztem: én is Taiwan. Minden ua. mint Paconál, modellszám is.
Pedig valamiért belémégett ez a Made in Russia. Gyorsan megnéztem a kis flexet (17-125 CIE, 3 601 G9H 000) meg az excentercsiszolót (GEX 125-150 AVE, 3 601 C7B 100), de egyik méd in Germánia, a másik meg Svájc. Akkor lehet h a kis akkusfúróm lesz, amit nem tudok meglesni mert kölcsönadtam.
Igen, rendkívül egyszerű szerkezet az XC. Két előnye van a többi, hasonló hordozható asztali fűrészek között, hogy aluöntvény a teljes asztala, illetve aluöntvény tartja egyben a motort és a fűrészlapot. Ennyi. Azon én is kiakadtam, amikor szétszedtem, hogy a fűrészlap megdöntésekor az egész öntvényt, egy a kb.: 2mm vastag előlapra rászoruló anya tartja a helyén. Ez gáz.
Megszólítva érzem magam :) Nekem úgy tünik, hogy nem csak a fa-, hanem a fémmegmunkálás is a hobbim és a pontosságot a fémhez mérem mindig, még akkor is ha bizonyos pontatlanság belefér (p.: fa).
A másik, hogy szerintem egy szerszámgép nem lötyög (legalább is nem kellene neki), ha csak nem kifejezetten a lötyögés a feladata. Vagyis szerintem viszonylag kevés ember van, akár itt a fórumon is, aki valóban szerszámgépet használ, Mi többiek jó vagy rosszabb barkácsgépet használunk, bármilyen színű és árú legyen is az. Sajnos ez van :(
"amibe átmérőben mm vagy tán az alatti fúrószárak is mennek, és az nem töri el (NYÁK fúrásokhoz)."
Na pont most akartam írni, hogy amikor 0,6-os lyukakat fúrogattam százasával nyákokba a miniplex-el (kézzel, nem állványos), akkor zavart volna a 2 tizedes ütés. De a PBD-nél én bevallom még azt sem vettem észre hogy lötyögne.
Basszus ... most esik le hogy mi leveleztünk ezügyben :-O Sorvad az agyam ... Azé' remélem nem csuklik muterom hogy "rábeszéltelek" az XC-re :D
"Amúgy a robbantott ábra alapján totál nem értem ezt a dolgot. A két sarokvasban lévő két kis műanyag persely meg a tekerőnél lévő rögzítőkar tengelye tartja az egész motort/öntvényt egy adott szögben/pozícióban? "
Én "sajna" nem szedtem szét, csak próbáltam állítani a leírás alapján. Ahogy írtam nekem sem ment, annyi hogy nekem viszont nincs ezzel bajom. Szóval nem tudom pontosan mi tart mit.
Hirtelen nem emlékszem az enyém hol volt összeszerelve, este megnézem de mintha Made in Russia lenne (az tuti hogy egy kék Bosch valamim ott készült). Csak a hecc kedvéért: te megnézted hol gyártották/szerelték össze? Csak hogy lehet-e vmi "mintát" felfedezni a bajos/nem bajos gépek között. Esetleg Szabad paraszt, megnézed a címkén neked mi van? Nem mintha megoldás lenne, csak kíváncsi vagyok kié hol készült. Meg megnézhetné a többi 10 XC tulaj is(Paco, Lady fantasy), hogy van-e ilyen baja, és hogy hol készült. Basztatja a fantáziámat a statisztika.
" Miért annyira generális probléma, ha lötyög 2-3 tizedet az a tengely??"
Szintén zenész, én sem értem.
Ha egyenes a fúrószár/forstner/stb, nem üt -> normális furatot lehet vele fúrni. Használom ritkán fémben is, fúrtam vele bakelitet is 2x, de legtöbbször fa, rétegelt lemez, ilyenek. Fúrószár a lassan 4 év alatt ha 2x tört elm de az se a kotyogás miatt, inkábba saját balf***kodásom miatt.
Bari- topiktársnak van egy régi Wagner (Walter?) oszlopos fúrója, amibe átmérőben mm vagy tán az alatti fúrószárak is mennek, és az nem töri el (NYÁK fúrásokhoz). Na az egy igazi kis gyöngyszem, mindig megtapizom mikor nála vagyok a műhelyében. Azt nem igazán sikerül megkottyantani radiálisan. De aki nem ilyen "extrém" fúrásokat csinál, annak az a minimális kis löttyenés amit pl a PBD 40 csinál radiálisan, hogy miben hátráltatja: még nem jöttem rá :)
Aki meg finom és méretpontos fémmeggmunkálásra használna fúrót vegyen egy "rendeset" amit tényleg erre terveztek. Szerintem.
Juj, ez az eset elkerülte a figyelmemet, de Pacman már mindent elmondott, amit mondhatnék.
Én nem vittem volna szervízbe, de Téged nem bíztathatlak ilyenre ...
Egyetértek Pacmannal, hogy jó kis gép, de csak azért mert ebben az árban nincs jobb (talán a Dewalt, de azt nem próbáltam). Ugyanebben az árkategóriában gondolkodva megvenném újra.
Ugyanakkor az már egy másik kérdés, hogy vajon miért nem lehet ebben az árkategóriában jobbat kapni (szögállítás ne már egy alulemezre szorítás legyen, párhuzamvezető az inkább Dewaltos, a tolóasztal meg ne lötyögjön és legalább 15-20 cm-el nagyobb legyen az útja, az inzert se legyen hullámos).
Hab a tortán, mondjuk legyen egy százassal több: öntvény legyen, de nem alu. (aki ilyet tud, azaz a méretek hasonlóak és az ár hasonlóak, az ossza meg ;)))
Én jobban szeretem azokat a videókat, ahol a végeredményt komoly szakmai munkával körítik és nem attraktív lányokkal. Olyan videókat asztalosság nélkül is könnyen lehet találni a Net-en. :)
Próbálom nézni a végeredményt, de a kamera folyamatosan a nőre fókuszál helyette. :)
Igen, ez most tényleg hülyén néz ki. Elnézést, két élményem keveredett egymással a Bosch és az az Aldis piros oszlopos, ami akcióban volt és gyakorlatilag einhell.
Helyreigazítás: igen a Bosch tokmánya nem megy sehová, hanem az egész ház mozog az oszlopon, de attól meg lötyög (nekem túl sokat). Ha meg már ide jött az Aldis, az meg vállalhatatlanul lötyög, szerintem. Bocsánat mégegyszer.
Én amikor kipróbáltam egy ilyen Boscht, akkor annak a tokmánya behúzott állapotban is lötyögött,...Gyorsan el is mentem egy OBI-ba, hogy megnézzek egy másikat, az is ilyen lötyögős volt......Később egy másik OBI-ban is elémkerült egy, az is lötyögött.
Én ezt nem tudom józanul felfogni - a mai világban.
Lassan már arra gyanakszom, hogy direkt gyártják ilyenre - mert a mai sorozatgyártásban egyszerűen nem tétel a pontos megmunkálás, a csapágyak tűréséről már nem is beszélve.
Szerintem az se magyarázat, hogy "költségkimélés miatt" lötyögnek a tengelyek.
Mégis hogy lehet így költséget csökkenteni?
2-3 tizeddel kisebb értéket írnak be a CNC programjába? És ettől olcsóbb lesz a darab?
Futárral küldtem volna a gépet a szervizbe, de nem lehetséges, mert túl nagy a csomag (84x80x40cm a doboz, a max kb. 84x70x30 lett volna).
Így visszavittem a vecsési Tímár szerszámba, ahol átvették, és majd ők küldik futárral a Bosch-hoz. Kicsit nehézkes így, mert plusz egy állomáson megy át a dolog, és elég nehéz egy személygépkocsiba ki/be rakosgatni ezt az ormótlan nagy dobozt.
Rájöttem, hogy a "Justierung" német szóval keresve több találatot ad a youtube, de itt is általában a párhuzamütközővel foglalkoznak, nem magával a fűrészlappal.
Egy videót találtam ami releváns, azonban nem teljesen értem, hogy mit csinál a manusz (németül nem tudok, és a képeket hiába nézem, nem áll össze a dolog).
Úgy tűnik, hogy pusztán az imbuszos csavar tekergetésével tudja állítani a párhuzamot. Ez azért lenne, mert nincs alátét a szögvas és a csavar között?
Anno vacilláltam az XC és a sima J között, a J annyiból jobb is lett volna, hogy a) olcsóbb, b) kisebb és könnyebb, c) ez az állítgatós sarokvas könnyebben hozzáférhető, mivel a gépnek oldaldoboza kicsit más.
Amúgy a robbantott ábra alapján totál nem értem ezt a dolgot. A két sarokvasban lévő két kis műanyag persely meg a tekerőnél lévő rögzítőkar tengelye tartja az egész motort/öntvényt egy adott szögben/pozícióban? Nem tűnik tűl masszívnak.
Nem értem azt sem, hogy a rögzítőkar hogyan fixálja a fűrészlap szögét a 0-45 fokos tartományban. Egyszerűen rászorítja az előlapra az egész öntvényinstallációt? Ebben az esetben az előlapnak is pontosan merőlegesnek kéne lennie az öntvény tengelyére, különben ez is el tudja feszeíteni a lapot a merőlegestől.
Nekem úgy volna logikus, hogy a dőlésállítás rögzítőkarját meg kell lazítani, hogy a szögvasak mozgatásával állítsak az öntvény/asztal pocíción, azonban azt meglazítva a fűrészlap súlyánál vogva "beesik" kb. 30 fok körülre, és már nem tudok rendesen távolságot mérni.
A Bosch oldalon a manual már 2019 márciusi kiadás, és a hasítóékre szerelhető biztonsági búra máshogy néz ki, ennél már nincs útban a szorítóbizbasz.
Igen, láttam, hogy felsőmaró is volt a kezében, meg véső, a snitzeren és a tapétavágón kívül. Szóval dícséretes módon az akarat megvan, hogy népszerűsítse a szakmát, de azt is biztosra veszem, hogy gyakran nem használja őket.
Pl alábbi jelenet elborzasztott, hogy mi van ha megszalad a véső?
Tudom, hogy most többen megfojtanának egy kanál vízben, de ezeknek a fúrógépeknek csak egy előnyük van, mégpedig, hogy könnyűek és így elpakolhatod, ha nem kell. Ugyanakkor ez a hátrányuk is, mert nem merevek, lötyögnek, hajladoznak, nincs anyag, ami merevséget adna. Ha a pontosság és merevség nem szempont, akkor többen írtak már itt is lelkesen a Boschról. Persze, ha szépen bánsz vele, akkor lehet, hogy pontos, mert akkor nem hajlik munka közben. Én amikor kipróbáltam egy ilyen Boscht, akkor annak a tokmánya behúzott állapotban is lötyögött, de teljesen kiengedett állapotban meg vállalhatatlan volt (szerintem). Gyorsan el is mentem egy OBI-ba, hogy megnézzek egy másikat, az is ilyen lötyögős volt. Később egy másik OBI-ban is elémkerült egy, az is lötyögött.
Szóval inkább a használt piacon kivártam egy régi ipari oszloposfúró ajánlatot. Megvettem. Közel 80kg, szóval ezt nem pakolgatod sehova, de nem lötyög teljes kiengedett állapotban sem, eleggé merev, elégedett vagyok. Az is igaz, hogy ha sebességet akarok váltani, akkor cserélgethetem az ékszíjas áttételt, de majd egyszer frekiváltós vezérlés lesz, ám nem sürgős :)