E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
A jelenlegi szöveg a képnél : Dálnoki Miklós Béla vezérezredes, az 1. magyar hadsereg parancsnoka, 1945-ben miniszterelnök.
Sajnos a képalá téved, ez egy szépen dekorált 1vh kitüntetésekkel ellátott alezredes, a zubbony felső karján szárnyas jelvény, régi RUISK jelzés lehet, de NEM Dálnoki Miklós Béla.
A kitüntetések miatt kezdett egy ismerősöm kételkedni, de ha jobban megnézitek a két orrot, és a hajvonalat, ott is látszik hogy nem ugyanarról a személyről van szó.
A Kert utca szerintem nem lehet, mert ott csak egy oldalon vannak házak. Az utca másik oldala már a gyár fala. Ráadásul itt még vegyes stílusú házak vannak, ha jól emlékszem csak kettő dísz téglás van közülük. Ezek lehettek az első tisztviselőtelepi házak. Mindegyik ház más itt a telepen, de azért van köztük sok hasonlóság. A mienk pl. az merőben más mint a többi, mert mi a volt posztógyár területe vagyunk. Ebben a stílusban két 4 lakásos társasház épült. Az említett képen a külső lakótelep lehet (Telep, Betű, Kereszt utca), ott egy helyen még láttam ilyen fa kerítést. Talán a Betű és a Telep u. sarkán. Itt egyébként minden házbszintebugyan olyan.
korr: 119781 Lublin, várárok, szemben az ulica Grodzka-hoz vezető Városi Kapu (Brama Grodzka).
119782 Lublin, a mai Targowisko piac területe az ulica Ruska mellett, szemben a Csütörtök-dombi Szent Miklós templom, kissé balra a IV. számú Stefania Sempołowska Líceum.
A képen elöl Kiss Lajos vezérőrnagy, az MHSZ elsőszámú vezetője, a kis hídon A. T. Méndez kubai űrhajós akiket felismerek. A hajóból kilépőket Zborai Gábor tokaji tanácselnök (fehér galléros), és Gyöngyösi Attila (kissé hátradől) nagyközségi párttitkár üdvözlik.
A képen látható házat a kórház bővítése miatt lebonthatták, viszont hátrébb levő a ház szerintem stimmel, csak a tetőt átalakították. A villany pózna is ugyan ott van elhelyezve mint a képen.
Ez most már kezd nagyon érdekes lenni számomra is, mert én Csepel Gyártelepen lakom (Tisztviselő telepen) és a 04510 sz. kép szerintem egészen biztos, hogy itt készült. Én a WM belső lakótelepi Mansfeld Péter u. (volt Bajáki Ferenc utca), Déli u utca, Vasút sor, Kert utca, vagy a külső lakótelepi Telep utca, Kereszt utca valamelyikére tippelnék. Utóbbi kettő utcában nem ekkora villák vannak, így szerintem ezek kizárhatóak. Később jobban átnézzük Intézményvezetővel a képeket!
119910119911 Krakkó, Nowa Huta városrész, az ulica Władysława Orkana 3., 4. 5. és 6. a mai XVI. számú Líceum építkezése felől.
A nowa hutai építkezések alapján az évszámok át kéne 1947-ről kb. 1952-re. 1949-től kezdték Nowa Hutát építeni. Ez érinti a környező krakkói képeket is.
Köszönjük. Meg tudnák esetleg nézni a FORTEPAN/ALBUM012 sorozat képeit? Készítőjük jó eséllyel a Weisz Manfréd gyárnak dolgozott és több kép Csepel - Halásztelek - Szigetszentmiklós környékén készült a 30-as évek végén.
Például az eddig megfejtetlen04510 -ről vagy a117618 -ről esetleg felvethető, hogy készülhetett Csepelen.