E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
187893 - Budapest, VIII. Népliget, háttérben a Könyves Kálmán krt. - Elnök utca kereszteződése 187894 - Budapest, VIII. Népliget, háttérben a Könyves Kálmán krt. - Elnök utca kereszteződése 187895 - Budapest, VIII. Népliget 187896 - Budapest, VIII. Népliget, háttérben a Könyves Kálmán krt. - Vajda Péter utca sarkán álló Ganz-Mávag irodaépülete
Budapest XIII., Eszményi Viktória énekesnő (???, legalábbis szerintem) a Hegedűs Gyula utca 49–51. számú ház egyik első emeleti lakásának erkélyén, háttérben a Victor Hugo utca.
Budapest XI., Bartók Béla út a Móricz Zsigmond körtér felől. Balra a 49. szám, középen a 47–45. szám alatti, mára lebontott házak, a háttérben a 41. szám Ménesi úti szárnya.
188639: Potsdam, Németország, városi kastély (Stadtschloss), ma a brandenburgi tartományi parlament épülete.
A háttérben a helyőrségi templom (Garnisonkirche) látható.
A kastély ma is áll, bár pont a képet uraló oszlopsor már nincs ott - ma pont keresztben lenne egy forgalmas főúton. A Garnisonkirche a háborúban elpusztult.
188643: Berlin, Németország, a Stadtbahn Bellevue állomása
Az biztos, hogy a Stadtbahn egyik megállója, mégpedig azok közül az egyik, ahol csak az S-Bahn áll meg. Ezeket viszont egyszerre építették ki a XIX. század végén, elég hasonló épületek. Egy részük a háborúban megsemmisült, ma pl. a Tiergarten már egészen másképp néz ki, de eredetileg kb. ugyanilyen volt, akárcsak a Lehrter Stadtbahnhof (aminek helyén ma a Hauptbahnhof áll).
Kerestem régi képeket, nézegettem részleteket, ablakokat, tetőíveket, és szerintem ez a Bellevue, de ebben nem vagyok egészen biztos.