E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
A hölgy mellett jobbra ül: Országh Tivadar (Soroksár, 1901. december 5. Budapest, 1963. október 11.) magyar hegedűművész, zeneszerző.
A fénykép 1925-28 között készülhetett.
"1925-ben lemondott, utódja Országh Tivadar hegedűművész lett. Országh Tivadar 1901-ben Soroksáron született. Zeneakadémiai növendékként Hubay és Weiner tanítványa. 1928-ig volt a dalegyesület karnagya. Országh Székesfehérváron a zeneiskola igazgatói posztját tölti be ekkor."
előtérben a Praga Hotel. >>> balra az egykori Hotel Praga, mellette középen a fák takarásában a Hotel Bratislava (helyükön ma a Hotel Flamingo Grand található).
"1914-ben kanonok lett, egyúttal főtanfelügyelő, a székesfehérvári egyházmegye római katolikus tanítóegyesület elnöke, valamint a helyi ciszterci főgimnázium főbiztosa is volt. Tagja volt Fejér megye törvényhatósági bizottságának, a Szent Imre római katolikus óvoda ????védnöke..."
"1914-ben kanonok lett, egyúttal főtanfelügyelő, a székesfehérvári egyházmegye római katolikus tanítóegyesület elnöke, valamint a helyi ciszterci főgimnázium főbiztosa is volt. Tagja volt Fejér megye törvényhatósági bizottságának, a Szent Imre római katolikus óvoda ????védnöke..."
A hegycsoport legmagasabb főcsúcsa 2999 m magas Große Zinne (olaszul:Cima Grande), ezt fogja közre a két másik főcsúcs: nyugaton a 2973 m magas Westliche Zinne(Cima Ovest), keleten a 2857 m magas Kleine Zinne(Cima Piccola). A három markáns főcsúcsot számos kisebb sziklacsúcs egészíti ki. A német Zinne szó csúcsot, ormot jelent, valamint a középkori várak koronapárkányán a lőrések közötti prizma-tetejű kőfogakat, a vártornyok legmagasabb csúcsait. A Drei Zinnen alakzatainak nincs megszabott magyar elnevezésük, magyar nyelvű leírásokban is az OsztrákMagyar Monarchia idején elterjedt német elnevezések szokásosak.
az elég valószínű, h Zsámboki Pál van a képen, de Csillaghegy szerintem kétséges, de azért nem kizárt.
Itt sehol nem látható: http://www.csipke.info/iskolak, illetve ha apácák tanítottak az iskolában, miért nincs egy sem a képen? A wiki szerint 1917-19-ben hitoktató volt. Akkor is készülhetett valahol
Budapest I., Gellérthegy kilátás a Szent Gellért emlékműtől a Királyi Palota (később Budavári Palota) és a Széchenyi Lánchíd felé. Előtérben a Döbrentei tér, középen a Szent Demeter szerb templom és az Alexandriai Szent Katalin-templom.
Viszont a 1944-es év nem jó, addigra már elbontották a kép alján lévő épületeket és a Tabán helyén parkosítottak. Ez 1934-es állapotokat mutat, mint 39240. Egy évre rá, már park volt a Tabán helyén: 13669
"Működését a főváros Mészáros utcai óvodájában kezdte meg, ahonnan a Miklós téri, majd a Kiscelli úti óvodába került. 1929-ben vonult nyugalomba." ????
Szerbia, Belgrád, Köztársaság tér (Trg. Republike) - I. Mihály Obrenović szerb herceg szobra . A szobrot Ivan Đurić szobrászművész készítette, és 1882-ben állították fel. A szobor a szerb történelem egyik legfontosabb uralkodójának állít emléket, aki jelentős szerepet játszott Szerbia függetlenségének elnyerésében
Ez ugyanaz az udvar, csak ellenkező irányba fotózva. A kocsi mögötti fal a Múzeum utca 9 hátulja (ahonnan ma lehet beállni ide). Akkoriban a fénykép alapján a szomszédos udvarról lehetett ide beállni.
Mai állapot (jobb oldalt a lichthóf szerű rés is ott van még):
Szerbia, Zimony, Ezredévi emlékmű más néven Hunyadi-torony, egy 1896-ban épült emlékmű, ami eredetileg a magyar államiság ezeréves fennállásának tiszteletére készült. A torony a Hunyadi-vár romjain épült, és 37 méter magas, három tornyos építmény (Bezerédi Gyula alkotása).
Szerbia, Belgrád, Köztársaság tér (Trg. Republike) - I. Mihály Obrenović szerb herceg szobra . A szobrot Ivan Đurić szobrászművész készítette, és 1882-ben állították fel. A szobor a szerb történelem egyik legfontosabb uralkodójának állít emléket, aki jelentős szerepet játszott Szerbia függetlenségének elnyerésében
A tó déli végénél álló épület (ma már üres) a XII Pius asztma szanatórium, még nem találtam megbízható adatot az építésének időpontjára. (Google AI szerint 1938)
az Eötvös-sorozat azon képein, ahol sátor, lovasszekér, és hasonlók vannak, mind az Eötvös-inga tesztelése során keletkezett képek, a bajszos úriember maga Eötvös Loránd. Az utolsó teszt a vas vármegyei Ság-hegyen történt, de onnét nncsenek képek a sorozatban, csak az Alföldröl, Fruska Gora környékéröl és a Balaton jegéröl (a Müegyetem alagsorában is végeztek méréseket, megfigyelve az elhaladó uszályok által keltett változást a gravitációs térben, ill. Arad környékén, de ott tudomásom szerint más stáb végezte a méréseket).
talán majd egy esös napon sikerül kibogarászni öket.
Pl. a Balaton jegén végzett méréseket ábrázoló képek 1901-böl vagy 1903-ból származnak, a lehetséges helyszínek száma 40...
Az alföldi képek (Kecskemét környékén) 1911 utánról származnak.
kilátás a Gellérthegyröl a Lágymányosi-tóra, a Kopaszi-zátonyra és a Kopaszi párhuzammüre, Gellérthegy, I. Krisztinaváros (ma: XI. Újbuda), Budapest
a háttérben az Összekötö vasúti híd.
A kép 1877, a vasúti híd átadása után, de 1896 elött kellett készüljön, mert Kopaszi-gát 1876-ra készült el, a "Konstantinápoly" nevü vigalmi negyed viszont a Milleniumi ünnepségekre készült el, de még nyoma sincs a képen.
"BÁN FRIGYES Váci egyházmegyés áldozópap. Kunszentmiklóson született 1880. június 10-én. Vácott 1904. június 17-én szentelték pappá. Káplánként Tápiógyökén, Kókán, Uriban, Kiskunmajsán, Kiskunfélegyházán és Dorozsmán szolgált, ahonnét bevonult tartalékos tábori lelkészi szolgálatra. Megkapta a II. osztályú lelkészi érdemkeresztet. Nem ismeretes, hogy hol és meddig teljesített szolgálatot. Az 1919. február 12-ei váci egyházmegyei körlevél közli, hogy a katonai szolgálatból megérkezett és elfoglalta kápláni helyét Dorozsmán, majd Pesterzsébeten a főplébánián. Ha háborús élményeiről érdeklődtünk, csak ennyit mondott: Aranyoskám, elmúlt, megúsztam víz nélkül is. (Kracker Mihály albertirsai ny. iskolaigazgató közlése.) 1949 április 26-án hunyt el, Albertirsán temették el."
vágom hogy működik a térhatás, azt mondom csak, hogy a többi stereo képnél csontra ugyanúgy áll mindenki a fotó minkét oldalán, mivel ugyanabban a pillanatban készült a kép mindkét fele, spéci kamerával, aminek két objektíve van. Ennél a képnél viszont a fotós minden bizonnyal az első kép után fogta a normál, egyobjektíves kameráját, tett egy pár lépést oldalra, majd készített egy másik képet, mindeközben az emberek már arrébb mentek.
Lehet vitatni, hogy ez így stereo fotónak számít-e (és minden bizonnyal érvényesül a térhatás a megfelelő nézőkével) én csak arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy a többi térhatású képpel ellentétben, ez két normál fényképből lett összevágva.
ez szerintem nem stereo fotó, hanem két egymás után készült normál kép, mivel a többi stereo fotóval ellentétben itt az emberek másképp állnak a kép között. (plusz a jobb oldali kép még egyszer megvan szélesebb formában: 303304)
a sztereó fotó a parallaxison alapul, a két kamera más-más szögben látja a különbözö tárgyakat/embereket. az egyik képen a tetö kitakarja az emberkét, a másikon -úgy tünk- a tér közepén van, a tempolmtorony dettó, az egyiken betakar a Lánchídba, a másikon meg a másik torony a Várhegybe
ez szerintem nem stereo fotó, hanem két egymás után készült normál kép, mivel a többi stereo fotóval ellentétben itt az emberek másképp állnak a kép között. (plusz a jobb oldali kép még egyszer megvan szélesebb formában: 303304)
Budapest XI., kilátás a Sas-hegyről a Kis-Gellért-hegy felé. Keresztben a Budaörsi út húzódik, középen a Villányi út torkollik be a Villányi út, fenn a Citadella.
Budapest, Pollack Mihály tér 8-10, a Magyar Rádió Üzemépülete, 3. műsorstúdió, 1986. július 1. megkezdi adását a Danubius Rádió, a bemondóhelyiségben Bánky Csaba bemondó, a technikai helyiségben Gellért Róbert hangmérnök
Budapest, Pollack Mihály tér 8-10, a Magyar Rádió Üzemépülete, 3. műsorstúdió, 1986. július 1. megkezdi adását a Danubius Rádió, a bemondóhelyiségben Bánky Csaba bemondó
>Te Stadtbahnnak írod, de ez nem U-Bahn a Hochbahnon?
Igazából erről a témáról lehetne írni egy kétkötetes könyvet :-) Az egyszerűség kedvéért itt most lezárthatjuk azzal, hogy Stuttgartban ez a két fogalom, Stadtbahn ill. U-Bahn, egy és ugyanazt jelenti (más városokban nem feltétlenül).
Nekem nagyon berögzült, hogy ezt valahol Észak-Németországban kell keresni, ráadásul a villamos is pirosnak tűnik, ami szintén inkább arrafelé volt jellemző. Aztán fel is adtam. Pedig többször jártam is itt :-)
A Stadtbahn-átépítés 1990, annál a kép egészen biztosan régebbi. A helyszínt eszemben sincs megkérdőjelezni, viszont a vasúti járművet a háttérben nem tudom beazonosítani.
Ha jól értem, 1902-ben villamosították a vasútvonalat, 67-ig 3 vágány volt, majd egy gewöhnliches Meterspurgleis párt építettek. Ezt átépítették 81-ben villamosnak, 90-ben U-bahn-nak.
A síneken futó járatok U-Bahn vonalak, amelyek a belvárosi részeken már föld alatt futnak, a kép készítésétől néhány méterre található Peregrinastraße megállónál is "U" felirat található https://maps.app.goo.gl/eCCQ2GPyVKnx9adR6
A domborzati viszonyokat illetően nem egy domb van a kanyar külső ívénél, hanem a gyorsforgalmi úr (Löffelstraße a felüljáró után pedig már Bundestraße 27) halad át süllyesztve a szintbeli a sínek felett. Ezt ábrázolja a van_Persil által behivatkozott régi térkép is http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=170016921&t=9204653
A régi felhajtó megszüntetése után a támfalat kiegészítették teljesen a kanyar külső ívén végig, a mai állapot szerint (amennyit az elburjánzott növényzet látni enged belőle)
A 263325 fotó készítésének helye pedig ezen a Google street view pozícióban látszik, közvetlenül a két korlátsor összefutásánál, ezek a korlátok szemmel láthatólag ugyan azok https://maps.app.goo.gl/YSn4UC1duATVTQkz6
Tehát a mai állapot szerint a fotó készítésének helye - akkurátusabban leírva - a Degerlocherstraße - Peregrinastraße saroknál a felüljáró Ny-i hídfőjétől (?) az alatta áthaladó Löffelstarß$e felé tekintve (gondolom egy építőmérnök szakszerűbben le tudja írni az említett építményeket)
Egészen pontosan Stuttgart Süd a DNy felé tartó Löffelstraße az egykori Peregrinastraße kihajtónál mielőtt az U-Bahn vonal hídja alá kanyarodik Dél felé
A kihajtó a Peregrinastraße felé már nincs meg, időközben a Peregrinastraße - Bodelschwinghstraße sarok telken lakóházak épültek az egykori iparterületre és megszűnt az autópályával a közvetlen kapcsolat. Egy 1970-es várostérkép mutatja még a felhajtót: https://www.landkartenarchiv.de/falkplan.php?q=falk_stuttgart_20_7_1970
Berlinben a Schönhauser Allee megállónál az S-Bahn egy mély bevágásban közlekedik, az utcaszinten a villamos, a magasvasúton meg a földalatti, úgyhogy a stuttgarti viszonyok bárminemű ismerete nélkül: simán elképzelhető.
Egészen pontosan Stuttgart Süd a DNy felé tartó Löffelstraße az egykori Peregrinastraße kihajtónál mielőtt az U-Bahn vonal hídja alá kanyarodik Dél felé
A kihajtó a Peregrinastraße felé már nincs meg, időközben a Peregrinastraße - Bodelschwinghstraße sarok telken lakóházak épültek az egykori iparterületre és megszűnt az autópályával a közvetlen kapcsolat. Egy 1970-es várostérkép mutatja még a felhajtót: https://www.landkartenarchiv.de/falkplan.php?q=falk_stuttgart_20_7_1970
Növendék színészek vizsgája.A Váradi Antal doktor kitűnő igazgatása alatt álló Országos Színművészeti Akadémia vizsgálati előadásai folyamán mostanában színre került két ízben A dolovai nábob leánya című színmű. Az előadások, amelyeket Csillag Teréz asszony tanított be és vezetett, arról győzhették meg az érdeklődőket, hogy a jövendő művész-nemzetség iskolájában erős...A főszereplők mellett igen jók voltak Szabados Paula, Kelemen Mária, Gedő Gusztáv
előtérben a Jégtörő I. hajó vontatóhajóként, szemben a Bem rakpart, balra a Szilágyi Dezső téri református templom, fent a Mátyás-templom, jobbra a Batthyány téren a Szent Anna-templom.
Király! Köszönöm mindenkinek a hozzájárulást a megfejtéshez. Ez esetben a képeket 66-ra, esetleg 65-re kellene tenni. 66 május 5-én mutatták be a filmet.
Gordon Zsuzsa: Életem első karakterszerepét játszom filmen Csak azt várjuk, hogy eltűnjön a hó mondja Gordon Zsuzsa és máris indulunk Máriássy Félix rendező vezetésével Ceglédre, hogy a ťKulcskérdésŤ című film utolsó külső felvételeit befejezzük. A város főterén lelepleznek majd egy meztelen kisfiút ábrázoló szobrot, amely körül a kicsinyesség és álszemérmesség vihara kipattan.
bár 60-ban is volt Selyem Hetek, de 63-ban is, csak ott a Corvint specifikusan nem említették meg, csak mint Állami Áruházak, itt több fa van már a Blahán és a CF rendszámmal is ez harmonizál
Király! Köszönöm mindenkinek a hozzájárulást a megfejtéshez. Ez esetben a képeket 66-ra, esetleg 65-re kellene tenni. 66 május 5-én mutatták be a filmet.
Valóban van rá esély, hogy Cegléden készült a fotó... a háttérben az épülő tv torony emelkedik( zsaluzás részlete látható), jobb oldalon a bíróság épülete magaslik fel. (erősen zoomólt fotó szerintem, torzít az egész háttér.) Nekem úgy tűnik mintha a ceglédi gőzös is benne lenne a képben a zászlóknál jobb szélen látszik és fel-felé száll a fekete füst.... :) Megkérdezem a ceglédi fb csoportot.
Noha a Bojár román tengerparti képek 68-ban jelentek meg nyomtatásban, sztem ezek is 65-ben készültek (augusztusban), mint a bukaresti képek (vagy esetleg mind 64-ben, de ezt félve merem mondani), nem valószínű, hogy egy filmfesztivál csütörtöktől csütörtökig tartana, inkább vasárnaptól vasárnapig (lsd 178786), 65-nél későbbi autótípust se látok, valamint a fák alig magasabbak, mint ezen a 63-as képen: https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/1963-teatrul-de-vara-mamaia-274.html
Szépművészeti Múzeum, El Greco festmények terme, szemben balra a Szent Család, szemben jobbra a Bűnbánó Magdolna, jobb szélen a Szent Bertalan apostol című festmény.
Szépművészeti Múzeum, a szemközti ajtótól balra Idősebb Pieter Bruegel A vakok vezetése (Vak vezet világtalant), bal szélen Giovanni Battista Tiepolo Idősebb Szent Jakab legyőzi a mórokat a clavijói csatában című festménye.
"Valasek Ferenc unokája, Torjay Valter, a Szombathelyen élő szimbolista festőművész így emlékszik vissza: két fia született, közülük Ferenc kiemelkedő sportoló volt, majd katonatiszt lett, s tornatanárként is működött. Ő szervezte meg a piarista főgimnáziumban alakult sportklubot 1924-ben. Mint az olimpiai bizottság tagja rengeteget tett hazánk sportéletéért, ő honosította meg a kézilabdát hazánkban. 1936-ban részese volt az olimpiai küldöttségnek."
Google Maps - nagyon átalakult, de a 3 hosszú ház keresztben megvan
+++
Am Hauptbahnhof a Wiener Platz felé nézve, Drezda, NDK
jobbra a Hotel Newa (ma: Hotel Occidental Dresden Newa), balra az "Interhotels Prager Straße" épületkomplexuma a Bastei, Königstein és Lilienstein szállodákkal, valamint a Bastei étteremmel, utóbbi homlokzatán a "Dresden grüßt seine Gäste" (Drezda üdvözli a vendéheit) meißeni kerámiára festett falfestménnyel
a Friedrichstraße a Kochstraße és a Zimmerstraße között, (Nyugat-)Berlin
a Checkpoint Charlie határátkelö az amerikai és a szovjet szektorok között
a háttérben jól felismerhetök a Krausenstraße házai, ma már a köztes térséget (az u.n. "halálsáv"-ot) beépítették, így ezen épületek csak madártávlatból látszanak:
mára teljesen át- ill. beépült a térség, így lehetetlen akár csak hasonló képet is készíteni, de madártávlatból a dóm is, a Leinwandhaus környéke is egyértelmüen beazonosítható:
El tudom sorolni, mi mindent vettem benne (pedig jópár dolog volt), amikor Berlinben jártam, az oldalában volt egy WoM-üzlet, ahol rendszeresen vettem CD-ket, amig be nem zárt, de hogy 3 m-rel a föld fölött hogy nézett ki az oldala, azt sosem tudtam...
Hogy én ezt mit kerestem évekig, mindhiába... félrevitt a "Rund um das Heim" felirat, pedig még jártam is benne, nem is egyszer... persze, nem innét felöl, hanem a Ku´damm felöl, meg gondolnom kellett volna a Wertheim áruházláncra, mint a világ elsö áruházára (nem azonos a Wertheim-záras cégre, az osztrák)
Nyugat-Berlin, Augsburger Straße a Los Angeles Platz felé nézve, szemben a Wertheim (ma GALERIA) áruház egyik épületrésze (a főbejárat a Kurfürstendamm 231. felől nyílik).
1970->legkorábban 1971
"Wertheim-Warenhäuser:
[...]
Berlin-Charlottenburg, Kurfürstendamm (Neubau, 19712008, Umwandlung in Karstadt-Haus)"
Fogalmam sincs, hogy találtad meg, én ezt az áruházat néztem a kép kapcsán, szinte biztos voltam abban, hogy ez az, de többször is elvetettem, mert sose gondoltam rá, hogy a hátsó, vagy oldalsó falát is megnézzem.
Nyugat-Berlin, Augsburger Straße a Los Angeles Platz felé nézve, szemben a Wertheim (ma GALERIA) áruház egyik épületrésze (a főbejárat a Kurfürstendamm 231. felől nyílik).
Levélben érkezett egy érdekes, megalapozott észrevétel:
... nagyon szeretek a Fortepan oldalán "időutazni", főként, hogy gyakran új élményekkel ismeretekkel is lehet ott gazdagodni.Kedvelt helyem - többek közt - Tapolca. A Malom-tónál tekeregtünk a barátnőimmel suli után .
...
Ma két, a Malom-tóról készült képet találtam, csupán minőségi különbséggel a kettő közt, valamint az egyik távolabbról készült. Az utóbbi - 1902-esként jelölt képet - a Magyar Földrajzi Múzeum, a másikat, 1917-es dátummal a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bocsátotta a Fortepan rendelkezésére.Amennyire a gépem kapacitása, valamint a fotók minősége engedte, felnagyítottam, és nézegettem az ablakokat, az alakokat, apró részleteket mindkét fotón....Arra jutottam, hogy ugyanazok a gyerekek ülnek a csónakban, a kisház ablakában könyököl egy fehér ruhás alak, mögötte a jobb minőségűn látszik egy másik , a kisgyerek a fenti korlátnál, a fehér kalapos a parton, és a fák ágai is azonosak - pedig 15 év alatt biztosan változott volna a méretük. Nem untatom a felsorolással....
Magyarország, Vác, kilátás a Mézeskalács utcáról a Hegyes Torony felé. (A kép előterében, jobb szélen a Mézeskalács utca 3. számú épület sarka látszik. ) mint itt: 136534
Hibát szeretnék jelezni, úgy hiszem ez a kép nem Kolozsváron készült. Ha megfigyelünk egy régi képet a Sáncaljáról, sehol a felső sziklás zónán, ahol a barlanglakások voltak, nincs egy olyan hely, ahol ezek a lakások lehetnek.
Mindkettő az UWM-től származik, az eredeti forrás a 30-as évekre teszi a két képet. A 260454-es képen megfigyelhető 58227 képen látható helyszín. Tehát a kettő darab Vízaknai képnek hibás a dátuma, a kolozsvári kép meg Vízaknán van.
Bal szélen áll Sipos Béla, keceli iskolaigazgató, mellette Resli Rezső kalocsai iskolaigazgató.
bal szélen ül a 100030-as képen is "szereplő" karnagy, középen ül a fiatal Szittyay Dénes, jezsuita, pap, miniszteri tanácsos.
"A gimnáziumot 1908-ban Kalocsán, a teológiát Innsbruckban végezte el. 1918-ban pappá szentelték, majd történelem-földrajz szakos tanári oklevelet szerzett. Előbb a kalocsai, majd 1923-tól a pécsi Pius Gimnáziumban tanított."
Középen áll Czvetkovits Ferenc (Pécs, 1883. szeptember 25. Budapest, 1937. október 15.) mezőgazdász, agrárpolitikus, miniszteri tanácsos, a két világháború közötti magyar mezőgazdasági szakoktatás irányítója.
A fénykép talán Mikes János szombathelyi rezidenciája előtt készülhetett (Püspökvár)
"Lehár visszatérésére 1919. augusztus 3-án került sor. Feldbachi zászlóaljparancsnokként Szombathelyre vonult be, és Vas, Moson, Sopron és Zala megyékre terjesztette ki tevékenységét. A fővezérség 1919. augusztus 8-án kinevezte nyugat-magyarországi katonai parancsnoknak. Megbízta a szombathelyi gyaloghadosztály parancsnoki tisztével. A hadosztály szervezését Szombathelyen kezdte meg. Népszerű volt a városban, mint a volt császári és királyi 83. gyalogezred tisztje, mint a volt császári és királyi 106. gyalogezred parancsnoka, mint magas kitüntetésekkel rendelkező, a háború végéig harcoló katona. Az egykori császári és királyi 48., 76., 106., a volt magyar királyi 19. és 20. gyalogezredek, a volt magyar királyi 6. huszárezred katonáiból szervezett hadosztály a nemzeti Hadsereg legnagyobb létszámú, legjobban felszerelt seregtestévé fejlődött. A hadosztály gyalogsági parancsnoka Bugsch Aladár ezredes, tüzérfőnök Teimer Oszkár ezredes, törzsfőnök Keresztes Artur alezredes volt."
"Baán Gézáné, Sevatoris Ilona, polgári iskolai Igazgatónő, született Budapesten. Az Angolkisasszonyok tanár képzőjének végzésével egyidőben a Nemzeti
Zenedében Aggházy Károly növendéke volt. Tanulmányai befejezése után a főváros szolgálatában működött mint tanárnő. Jótékony célú hangversenyeken gyakran szerepelt és az irodalomban Szerelemről-Boldogságról című novellás kötetével nyert elismerő kritikát. A Katholikus Tanárok Lapjában pedagógiai cikkei jelennek meg és újabban irredenta és vallásos tárgyú ifjúsági színdarabokat ír. Nevezetesebbek: Átültetett virágszál, Élet küszöbén, Baba-' vásár. Mesekirály udvarában. Virágok versenye, Magda meséje. Amit a fenyőfa mesél, Szent Angéla élete., Szent Imre herceg. A Katholikus Tanárnők Országos Egyesületének választmányi és irodalmi bizottsági tagja, a Polgári Iskolai Tanárok budapesti körének alelnöke, a FANSz (Fővárosi Alkalmazottak Nemzeti Szövetsége)
könyvtárosa. Jelenleg a VII. kerületi polgári leányiskola igazgatója."
944. VI. 25. Reggel hallottam, hogy a József utca 30., mindjárt a Német utcai iskola utáni rész, telitalálatot kapott, arra vettem hát az utat a hivatalba menet. Kordon volt vonva, de mint légós rendőrt áteresztettek, s először láttam a maga ellentettségében egy nagy bomba hatását: az egyemeletes ház teljesen eltűnt a föld színéről, zuhantában betemetette az óvóhelyet is, akkor hordták ki a halottakat, húszon felül haltak meg. Még ott álltam, újra kezdődött a légi veszély-jelzés, csaknem futva mentem a hivatalba, éppen beértem és már szólt is a 25. légiriadó. Egy óra hosszat voltunk a pincében, de ezúttal nem Budapest ellen jöttek. De az éjjeli bombázás nagyon erős volt a hivatal környékén, magának az iskolaépületünknek 900 ablaküvegét törte össze a légnyomás, bokáig jártunk az üvegcserepekben. A Dembinszky, Nefelejcs, Damjanich utcában pedig nagyon sok ház rongálódott meg; negyedük, felük romba dűlt, lakhatatlanná vált, siránkozó emberek cipelgették batyujukat, ágyneműiket valami más lakóhely felé. A körúti Bodó kávéház98 épületének fele elporladt, a Bakáts téren három ház, a piarista gimnázium99 egy része a III. emelettől a földszintig összeomlott, ezek mind telitalálatot kaptak.
Nagyméretű bomba esett a közelben egy hatalmas bérpalotába, melynek földszinti részén egy kávéház két utcai frontra nyíló helyisége van. A négyemeletes épület középső részét, mint egy óriási vasmarok kitépte a roppant erejű bomba, a negyedik emeleti résztől úgyszólván a földszintig. A IV. emeleten jól lehet látni félig épenmaradt lakásban egy barna gyerekágyat. Ott vannak még a párnák is a kis ágyacskában, valamint a paplan, abban az állapotban, ahogy az ágy lakóját a sziréna hangjára kiemelték és óvóhelyre vitték a szülők.
Egy másik lakásnak csupán egyetlen fala maradt meg a legfelső emeleten. A csupaszon meredező falon egy nagy kép függ. Még csak el sem mozdította a helyéről a szörnyű robbanás. Lehullott faltömegek, téglák garmadái lepik el az úttestet a nagy bérpalota előtt, amelynek egyik kupolája meg van hajolva. Valószínűleg robbantással kell majd eltávolítani az épületnek ezt a súlyosan megsérült részét.
A népszerű körúti kávéház vajjon mit véthetett? Ott, ahol összeér a szomszéd házzal, a bomba kivágott vagy kétemeletnyi részt. Oldalról, mintha vékony cérnaszálon függne, egy lakás megmaradt részei látszanak. A kivehetetlen színű falakon olcsó képek, ezeknek csodálatosan semmi bajuk nem történt. A szemben levő üzletek redőnyei azonban feltépve lógnak, szemük kiverve könnyezik. A mélyben a már megszokott és ismert törmelékhalmaz. Olyan, mint egy domb, feltartóztatja a sietős embereket, szinte ráparancsol mindenkire: nézzék meg sebeit. Az akácfák, amelyek katonás rendben állnak egymás mellett s nyári zöld ruhájukban hűsöltek, porköpenyt kaptak. Méregzöld leveleiket szürkére lehelte be az aláhulló maltertörmelék.
Pedig ha ránagyítasz a vasútállomások.hu-s képre, láthatod a vasból készült pergolát. a hátrébb lévö egyemeletes épület oldalablaka kb. még most (a vasútállomások.hu-s kép készítésekor) is ugyanaz lehet, mint a FP-os kép készítésekor, ami más, az a régi bakterház, a FP-os képen félig elbontva, a vasútállomások.hu-n a helyén klinkertéglás épületrész van.
vegyszeres gyomirtás előkészülete. ezt miből lehet tudni?
Bizony, lehetne akár állománypermetezés elökészülete is, ugyanúgy a vontatott permetezöt használják hozzá, mint a gyomirtózáshoz. Talán megjelent valamilyen újságcikkben és ott szerepelt a gyomirtás, meg a közeli földeken nem látszik növényzet, így lehet, hogy a magról kelö gyomok elleni preemergens gyomirtásra készülnek.
Ilovszky Gyula, -de lehet, inkább Lipót- szabómester.
"Egy kitűnő magyar iparos. A hadsereg számára dolgozó munkások között különös jubileumot ért a minap Ilovszky Gyula budapesti iparos. Ilovszky a háború kezdete óta villamosmotorral felszerelt szabásgéppel alsónadrágokat szab a katonák számára. A minap szabta ki a milliomodik nadrágot. Kétségtelen, hogy evvel a számmal európai rekordot teremtett"
"Előkészület a műtéthez. Balra Treisz János, a kisbéri állami ménes világhírre szert tett tudós főállatorvosa, aki nálunk megoldotta a régi problémát: miképpen lehet megteremteni a mesterséges állatot. Előtte vannak műszerei, a mikroszkóp előtt segítőtársa, Varga állatorvos áll, mögötte pedig a világhírű állami ménes tisztjei helyezkedtek el."
jobbra ül Petres Kálmán a a Marianum leánygimnáziumának igazgató-tanára, balra Rietly Károly, kegyesrendi áldozó pap, 191113-ig a Marianum leánygimnáziumának h. igazgatója,
köztük Zombory László Bécsben végzett teológiai tanulmányok után, az erdélyi püspök udvari káplánja, később a kolozsvári Marianum leánygimnázium tanára.
sztem ez nem készülthetett a Széchenyi rakparton, mert akkor a híd mögött látni kéne a Gellért-hegyet, meg ott villamos közlekedik. Ill a kapocsódó képek mind Budán készültek
Kizárásos alapon a Várkert közlében kellett készüljön.
"Iskolánk diákja volt Bálint György, Bánki Donát, Beke Manó, Gábor Dénes, Hajós Alfréd, Heltai Jenő, Hegedűs Géza, Jacobi Viktor, Karinthy Frigyes, Károlyi Mihály, Kemény János, Klein György, Komlós Aladár, André Kosztolányi, Tom Lantos, Pártos Géza, Pólya György, Rados Gusztáv, Sárközi György, Sebők Zsigmond, Soros György, Szabolcsi Bence, Szepesi György, Szőnyi István, Zerkovicz Béla, és még folytathatnánk a sort.
A kezdetektől magas színvonalú nevelőmunka fő letéteményese mindenkor a kiemelkedő egyéniségekből álló tanári kar. Nagy elődök névsorából ragadjunk ki néhányat. Iskolánk tanára volt Ady Lajos, dr. Alexander Bernát, dr. Badics Ferenc, Barthal Antal, dr. Beke Manó, dr. Beőthy Zsolt, Benedek Marcell, Borzsák István, Corsano Avendano Gábor, Frőhlich Károly, Hofer Károly, Kardos Tibor, dr. Kürschák József, dr. Prém József, Reif Jakab, Rómer Flóris, dr Theisz Gyula, Vajthó László, dr. Wágner Alajos, Zeithammer Antal. A jelenlegi nevelőtestület is számos országosan elismert tanár köré szerveződik."
Az idős úr Sebestyén Gyula (Szentantalfa, 1864. március 7. Balatonszepezd, 1946. február 12.) folklorista, irodalomtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeumi könyvtár igazgató-őre és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.
"A KELETÁZSIAI vasútépítések tanulmányozása céljából az épülő Uszuri vasút vidékén 1897. év augusztus havában utazgattam, közben pedig néhány hétig Vladivosztokban időztem."
Megvártuk, míg befejezték az ebédjöket, és amikor már a kávéhoz értek és szivarra gyújtottak, elküldtük nekik a névjegyeinket. Válaszképen három miniatűr kártyát kaptunk vissza: Dr. ARTHUR DONALDSON SMITH. Mr. I. EDWARD FARNUM. Mr. GEORGE L. FARNUM. Philadelphiából.
A kis képek közé beszúrtam egy FIT-IC PKC 104 típusú keverőasztalának képét, mely egykori eredeti helyén, a Rádió 2. sz. műsorstúdiójában ábrázolja azt. (Forrás: Cs.Kádár Péter: Diszkónika c. könyve - 1984.) Jól láthatóak a bemutatott hosszú egységek.
„E típus első darabjai 1950-ben érkeztek Magyarországra”
Pici finomítás: a 70-es viszonylat 1949. december 21-én, Sztálin születésnapján indult el, Sztálin ajándékaival, az MTB trolikkal. Ez persze a „termék élvezeti értékén”, azaz a 72-es 1952-es megnyitásán mit sem változtat :-)
Albrecht főherceg laktanya - Erzherzog-Albrecht-Kaserne
"A japán katonai misszió Bécsben.
A múlt héten egy japán katonai misszió töltött néhány napot Bécsben, és megragadta az alkalmat, hogy meglátogassa a tiszteket az Albrecht főherceg laktanyában. Miután Hauschka von Treuenfels ezredes és Wilibald von Wagner alezredes üdvözölte a vendégeket, a misszió megtekintette az irodákat, az istállókat és a laktanyát."
az uralkodók neveit magyarul írjuk; a címe magyarul csak hercegnő. A koronahercegnő, gondolom, onnan ered, h a trónörökös, azaz a kronprinz, felesége volt
Belgrád polgármestereinek listája tartalmazza a belgrádi önkormányzat korábbi elnökeinek, a belgrádi városi közigazgatás vezetőinek, a Népi Bizottság és a belgrádi városi közgyűlés elnökeinek, valamint Belgrád polgármestereinek nevét 1839-től napjainkig.
A képen középen ül Glück Béla: született Esztergomban 1872-ben. Légrády Testvérek nyomdájában tanulta a betűszedést 1885-től 1889-ig. Ugyanott volt aztán szedő, majd korrektor, revizor, később faktor, azután pedig nyomdaigazgató. A Könyvnyomdászok Szakkörének vezetőségi tagja az 1900-as években, később tagja a Magyar Nyomdászat szerkesztő-bizottságának. A ŤMagyar Nyomdászok Társaságať egyik alapítója. 1913-tól 1919-ig a Pesti Hírlap kiadóhivatali igazgatója, s mint ilyen, közreműködésével a magyar napisajtó papirosellátását a háború egész ideje alatt hatékonyan előmozdította.
Bocsánat, amiért eddig nem válaszoltam! A "Zilahi emlékek" Facebook csoportban olvasható hozzászólásokból származik az információ. De lehet, hogy nem is olyan fontos, nem ez az épület a kép fő témája.
A kép a Baranya megyei Harkány fürdőhelyen készült (ld. a képen elhelyezett feliratos táblát). A háttérben a mára már lebontott Ilona-fürdő nyitott, oszlopos árkádjának részlete látható. (Ez nagyon hasonlított a ma is álló balatonfüredi árkádokhoz.)
A Szentendrei-sziget csúcsának véltem a jobb szélen alul látható kis keskeny földnyelvet... :) Elnézést kérek.
Pismány területe, nagyjából a Szigetmonostorral szembeni részen látható. (Asztal-kő-hegy felől a Pap-sziget irányába fokozatosan ereszkedő magasabb dombvonulat...)