E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
"A tó a Gegendtal-völgyben található, keletről nyugatra húzódik a Gurktal-Alpok Nock- hegységében. Bár a nevét a keleti parton fekvő Afritz településről kapta , a víz a szomszédos Feld am See közigazgatási területén található."
Budapest VIII., Tavaszmező utca 7-15., a felvétel a Kandó Kálmán Híradásipari és Műszeripari Technikum (később Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) épülete előtt készült.
Már elég rég küzdök ezzel a két képpel. Azóta, amióta feltűnt, hogy két különböző adományozótól jött, de ugyanazt a helyszínt ábrázolja. A képek nem egyszerre készültek, hanem akár több hét különbséggel, de ugyanott, minimálisan eltérő perspektívából.
Mindkét adományozónak vannak képei az első világháborús olasz frontról, így adott volt, hogy ezek is ott készülhettek. És aztán viszonylag hamar rájöttem arra is, hogy hol, csak nem tudtam bizonyítani. És most az is sikerült és közben véletlenül megfejtettem egy harmadik képet is).
A két kép egyébként akár szélesebb érdeklődésre is számot tarthat.
légifotó, a kép bal oldalán felülről lefelé a Bécsi út halad, tőle jobbra fent az Óbudai temető, alatta az egykori Drasche téglagyár. A kép közepétől kissé feljebb Óbuda vasútállomás és az esztergomi vasútvonal.
légifotó, a kép közepén a polgárvárosi amfiteátrum látható, alatta keresztben az esztergomi vasútvonal, tőle jobbra a Szentendrei út. A kép jobb alsó sarkában a Gázgyár épületei.
légifotó, a képen balra a polgárvárosi amfiteátrum látható, alatta keresztben az esztergomi vasútvonal, tőle jobbra a Szentendrei út. A képen alul a Gázgyár, felette jobbra a Római-part.
légifotó, alul keresztben az esztergomi vasútvonal és az Újpesti vasúti híd. Balra lent a Gázgyár, felette a Római-part, jobb szélen pedig a Palotai-sziget látható.
A Szomolányi-sorozat berlini képei közül jópár évszáma téves, ahol látszik a teljesen felépült Fernsehturm, azok mind bizonyosan legalább 1969-esek kell legyenek, de akár késöbbi keletkezésüek.
de a Fernsehturm készültségi állapota alapján legkorábban 1969, de inkább min. 1970 kell legyen:
"Der Fernsehturm im Internationalen Stil wurde 1965–1969 von der Deutschen Post der DDR im Park am Fernsehturm anstelle des abgerissenen Marienviertels errichtet."
a Marx-Engels-Platz (ma: Lustgarten) az Eiserne Brücke és a Marx-Engels-Brücke (ma: Schloßbrücke) között, (Kelet-)Berlin, NDK
a Spree túloldalán a Zeughaus (ma: Deutsches Historisches Museum, hátrébb a Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten der DDR (az NDK Külügyminisztériuma) mára már elbontott épülete