E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
159856: Velence, Olaszország, Szent Márk Iskola (Scuola Grande di San Marco), jelenleg (és a kép készítésének idején is) a Szent János és Szent Pál kórház (Ospedale Civile SS. Giovanni e Paolo) épülete.
Ezeken a képeken a Csongor és Tünde tv játék próbája látható, ezen pl. középen Fodor Antal koreográfus táncol, tanítja Paudits Béla ( Kurrah); Benkő Péter ( Berreh); Mikó István ( Duzzog) táncát. Paudits a fehér pólós, itt csak a póló ujja látszik Benkő mellett ő nem felismerhető a többi képen sem, sőt általában takarásban van a fotókon., de ott van.
Az utolsó két utcai kép az ünnepre utal, egyik a Vidámpark közeléből. Az időjárás és az öltözködés nem zárja ki a lehetőséget, de konkrét bizonyíték nincs a készítés megegyező idejére (hacsak nem a képek sorszáma, ha ez egyáltalán mérvadó).
Igen, pedig az már átmegy 80-ba s mintha még korábbi parkolóórás képek is lettek volna, tehát a riport lehet, hogy szétszóródott több különböző évbe...
Adolf Wilhelm Marno von Eichenhorst tüzérszázados, mögötte hadsegédje, hadnagy Adalbert Shauff
A Von Marno vezette üteg legénységének 1916. április 9-i jeruzsálemi bevonulása látványosra sikerült. Marno és hadsegédje különös figyelmet fordítottak arra, hogy az egység bevonulása figyelemfelkeltő legyen. A zászlóalj minden tagja kitűzte magára a kitüntetéseit és díszegyenruhát öltött. A cél ezzel a pompához szokott keleti emberek tetszésének elnyerése, ezáltal pedig a németek háttérbe szorítása volt.
A Von Marno vezette egységet jeruzsálemi bevonulása előtt Merszinli (Kücsük) Dzsemál Pasa üdvözölte. A pasa balján von Marno látható
191548 Az Osztrák-Magyar hegyi üteg legénysége nem hanyagolta el a szent helyek meglátogatását sem. Május 13-án a helyi Ferences rend tagjai az üteg legénységételvitték a Szent Anna templomba, Szent Jeromos cellájába, illetve Arimetriai József sírboltjába. Ülő sorban balról az 5. tüzér százados Wladislaw Ritter von Truszkowski, 6. Von Marno, 7. A Monarchia jeruzsálemi konzulja Friedrich Kraus, 8. Michael Tarek tábori lelkész, 9. ismeretlen török tiszt, 10. ismeretlen német tábori lelkész és egy nemzeti viseletben látható konzulátusi kavasz
Szent György utca - Palota út sarok, háttérben a Korona cukrászda. Előtérben az Öeg huszár című szobor (Kisfaludi Strobl Zsigmond, Wälder Gyula, 1932).
Az eredeti 1980 helyett az 1987-es évszám semmiképp nem jó, 1986 elején ugyanis átadták az épületet. A korábbi bejegyzésemben csak linket helyeztem el, most mellékelem az azon található képet is (1981. december 6-i megjelenés), mely az telefonközpont építésének egy pillanatát dokumentálja.
Nagyvárad tér, balra a SOTE (ma Semmelweis Egyetem) Elméleti Tömbjének építkezése, távolabb a a Magyarok Nagyasszonya (Rezső) téri templom kupolája, szemben az Üllői út a metróépítés kezdetekor.
Váci út - Róbert Károly körút kereszteződés, balra az Árpád híd pesti hídfője felé lehet kanyarodni, a háttérben a SZOT irodaház (ma Nyugdíjfolyósító).
Igen hibás a szám, bocsánat (az azt megelőző megfejtésből maradt a vágólapon).
Sajnos egyelőre nem találtam meg mi a helyes képszám. Azt hittem a Drobni sorozatból volt, de nem (régebbi). Még kutatni kell, talán vmelyik MMKM anyag.
185548 Budapest XI. Balra a Műegyetem rakpart, szemben a Hotel Gellért szálloda és gyógyfürdő
185542 Budapest XIV. Versenyautók a Városligetben, háttérben a Vajdahunyad várához vezető híd
185544 Budapest XIV. Versenyautók a Városligetben, háttérben a Vajdahunyad várához vezető híd
185546 Budapest, panoráma kivilágított Duna hidakkal, a Gellérthegyi Szent Gellért szobor teraszáról fotózva
185540 Budapest XIV. Versenyautók a Városligetben, háttérben a Vajdahunyad várához vezető híd, előtrében egy Pannónia motorkerékpár
185543 Budapest XIV. Versenyautók a Városligetben, háttérben a Kós Károly sétány (Városligeti Népköztársaság útja 1953-1984)
185538 Budapest XIV. Versenyautó és csapata, háttérben a Vajdahunyad vára
185589 Budapest I. Attila út 43. (Sarló utca sarok) Harckocsi a Horváth Kert és a Petőfi Sándor (akkor fiú) gimnázium között, távolabb a háttérben a a Budapesti Havas Boldogasszony-templom a Krisztina téren
185588 Budapest I. Sarló utca az Attila út felé nézve, jobbra a Petőfi Sándor gimnázium, szemben egy harckocsi, mögötte a Horváth Kert és a Krisztina körút
185587 Budapest I. Attila út - Alagút utca kereszteződése a Krisztina té felé nézve, az Alagút utcában egy harckocsi
185586 Budapest I. Attila út - Alagút utca kereszteződése a Krisztina té felé nézve, az Alagút utcában egy harckocsi
185585 Budapest I. Alagút utca, a Várhegy alatti alagút krisztinavárosi bejárata, előtte egy harckocsi
185584 Budapest I. Alagút utca, a Várhegy alatti alagút krisztinavárosi bejárata, páncélozott csapatszállító gépkocsik
185583 Budapest I. Clark Ádám tér a ködbe vesző Lánchíddal
185582 Budapest I. Clark Ádám tér, harckocsival
185581 Budapest I. Clark Ádám tér, harckocsival
185580 Budapest I. Clark Ádám tér, harckocsival
185579 Budapest I. Clark Ádám tér, az alagút keleti bejárata, háttérben harckocsi és a Lánchíd
185545 Budapest XIV. Versenyautók a Városligetben, háttérben a Vajdahunyad várához vezető híd
185539 Budapest XIV. Versenyautó a Városligetben, háttérben a Vajdahunyad várához vezető híd
Budapest éjszaka a Gellérthegyről dél felé nézve. Előtérben a Gellért szálló és a Műegyetem Ch. épülete, háttérben a Petőfi híd, a Déli összekötő vasúti híd és a Csepel-sziget.
Hirtelen rákattintottam a Kecskemét feliratú képszámra, de egyáltalán nem volt Kecskemét-szerű. Az útjelző tábla alapján Fehérvárra tippeltem. Aztán rögtön alatta megkaptam a megerősítést. (mobilon néztem)
170670 - Monor, Ady Endre út 12-14., József Attila Gimnázium (ma József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola). A Stereo együttes fellépése a diákpolitikusok megyei vetélkedőjén.
Ja igen, Csertő utca 18-20 a helyes. A térképemen ugyan nem az van, de már máskor is találtam rajta házszám-hibát. Mondjuk csodálkoztam is a nagy ugráson, de itt a lakótelepen máshol is előfordul hiányzó házszám a régi telekosztásból adódóan.
Aha, igazad lesz, az az oszlop tényleg jobban passzol; akkor az 5% győzött! :-)))
Ennek szellemében az épülő ház a Zsálya utca 53-55. A dátum lehet ugyanaz, ami biztos, hogy a képen a hátunk mögött levő Tihany út* 42-44 (tehát a következő épület a sorban) 1971 nyarára készült el, laktam benne (na nem akkor, hanem úgy tíz éve).
* Bár minden térkép, és talán még az utcatáblák is Tihany utcát írnak, a hivatalos iratokban és a földhivatali nyilvántartásban út-ként szerepel.
Az igazat megvallva én a Csertő 18-20-ra tippelnék (ezt hívtad Csertő 26-28-nak?) a távvezeték oszlop miatt. A Csertő 12-14 mögött lévő kicsit más alakú, mint a képen látható.
Legnagyobb valószínűséggel (de nem 100% biztonsággal) a háttérben a Csertő utca 12-14 épület áll, az Újváros park 4-5 az épülő.
A kulcs nálam a távvezeték oszlopa volt, ami alapján a Csertő utca 6-8 biztosan kiesik, mert ebből a szögből nézve közelebb kellene állni az oszlopnak a már kész panelház sarkához. Ugyanúgy a Zsálya utca sarkán álló Csertő utca 26-28 esetében (bár ez erős határeset, nem zárom ki teljesen; adok neki 5%-ot...), úgyhogy a három lehetőség közül a középső a legvalószínűbb.
A háttérben álló, már kész - és valószínűleg már lakott, hiszen a tévéantennák ott állnak a tetején - épület másról is híres: 1972. május 18-án hajnalban itt volt az a nagy lakástűz*. Az említett légifotón, például a fentrol.hu 1972-0064-4085 képén, amely 1972. június 19-én készült, látszik is a középső blokkban a hetedik emelettől kezdődően a tűz nyoma a külső falon**. Ezt a házat 1969. március 17-én kezdték építeni, az első lakók 1970 harmadik negyedévében költöztek be. Mivel eléggé egy időben épült a környék, valóban lehet 1970 a képek dátuma, de legkésőbb 1971 eleje.
* A tűzről a wikipedia hosszú anyagban ír, de a wiki nálam most valamiért "sztrájkol", a konkrét adatokat az onnan valamikor a gépemre mentett anyagból vettem.
** A 195471 képen az ötödik emelet magasságában az a "koromnyom" valami "gyári" koszolódás lehet, a tűzhöz biztosan nincs köze, az a másik, a Csertő utca felőli oldalon tombolt, és csak a hetedik emelettől felfelé volt nyoma.
az biztos, hogy hátul a Csertő utca egyik épülete, de hogy a három opció közül melyiknél vagyunk, azt nem tudom. szerencsére vannak itt a fórumban, akik nálam többet tudnak a Fürediről és ráadásul első kézből, talán ezt is meg tudják mondani :)
az 1975-ös dátumot min 1971-re kell visszavinni, a 72-es légiképen már állnak ezek az épületek, még az is lehet, hogy 70 a jó dátum?
kilátás a Budavári Palotából (korábban Királyi Palota) a Clark Ádám tér, a Széchenyi Lánchíd és a Bazilika felé. Balra a Turulmadár-szobor (Donáth Gyula, 1903). Középen a Széchenyi István (Roosevelt) tér,en az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése.
Szervita (Martinelli) tér a Kristóf tér irányából a Petőfi Sándor utca felé nézve. Szemben a Belvárosi Szent Anna-templom (szervita templom) és a belvárosi telefonközpont építése.
[...] én lettem a keresztapja is bár jöttek a levelek és a [...] a hatvanas évek elején a Savoy bárban kitaláltam egy számot amelyben a [...] mulatóban Elmagyaráztam neki hogy az Eva Sorg csupán művésznév a leányzót valójában Zergényi Évának hívják Mire a főilletékes hölgy [...]
Budapest, VI. Oktogon (November 7. tér) 1., Savoy étterem, bár, és Éva Sorg vetkőző nő
+++
ez a Te általad berakott kép szövege
SZTRIP-KILENC A SAVOYBÁN, A Savoy bár "Orfeum Kavalkád 19oo-1930 cimmel új műsort mutatott be, amelyben Éva Sorg majdnem-sztrip- tiz számának is sikere van. /Fotó: Fényes/
Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), április 4-i díszszemle, szemben Alekszej Leonov szovjet űrhajós, a kép jobb szélén bajusszal Szirmai István politikus.
Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), április 4-i díszszemle, dísztribün.
A linkelt cikk szerint sem, a felvételen látható háttér szerint sem Felvonulási tér és nem díszszemle.
a felszabadulás 21. évfordulója alkalmából tartott ifjúsági demonstráción, melyet a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága és Budapesti Bizottsága rendezett a Hősök terén.
Tóth József Füles ezt írja: A CSÉB-plakát (csoportos élet- és balesetbiztosítás) a városmajori postaépület vaslépcsőin készült, teljesen illegálisan: vasárnap mentünk, és adtunk valami itókát az őrnek, hogy beengedjen egy gyors fotózásra. A ruhákat a munkaruházati üzletben kölcsönöztem, gázsit egyedül Bíró Ica kapott, a fiúk az ismerőseink voltak. https://hetifortepan.capacenter.hu/toth-jozsef-fules/
Az előbbiből kiindulva: Budapest XII., Városmajor utca 3537., az épülő Városmajor (Krisztina II.) távbeszélőközpont (ma irodaház) a Városmajor utca és a Maros utca között. Egy, az Állami Biztosító számára készült reklámfotó.
Tóth József Füles szerint a Bártfai utcában készült a felvétel, amely egy, a Főbuha (Fővárosi Bútor, Hangszer, Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat) számára készített reklámfotó.
Amikor a FŐBUHA (Fővárosi Bútor, Hangszer, Játék Kiskereskedelmi Vállalat) reklámján gondolkoztam, megláttam a Bártfai utcában egy gyönyörű bordó autót. Azonnal megvolt a fejemben a kép. Odaszaladtam, megbeszéltem a tulajdonossal, hogy másnap is legyen itt a kocsival, vittem gitárt, széket, pöttyös labdát, és már exponáltam is.
A Magyar Hirdető reklámplakátján alul szereplő számsor első két számjegye alapján én 1978-ra datálnám 1980 helyett a képet, márt csak azért is, mert a Főbuha 1979-cel megszűnt.
[...] csigagyűjtéssel kapcsolatban kér tanácsot A MAVAD tól kapott tájékoztatás szerint e [...] erre vonatkozó mindennemű felvilágosításért a MAVAD áruforgalmi osztályához forduljanak az érdekeltek Cím Budapest I ker Úri u 39 Több olvasónk szóvá tette [...]
egy másik menetet mutat. Ezen a képen a vontató mögött nem a Balaton vizibusz tatja, hanem egy másik hajó(test) látható, még talán nem is végleges a festése (vagy kekiszínű).
Ezt is Gaz vontatja, és Csepel kíséri, de mintha ez a Csepel világosabb lenne a többi képen szereplőnél.
Volt jó néhány Balatonföldvárhoz kapcsolódó megfejtésem, főleg időbeli pontosítások (némelyik akár 20-30 évvel is), amiket már hónapokkal ezelőtt beküldtem, de még nem kerültek feldolgozásra. Türelmesen várakozom, de most adok egy kis összefoglalót róluk:
183601: a helyes évszám kb. 1904, és hiányzik Balatonföldvár, mint település neve. Hibás a BAHART-os felirat, a képen nem a kikötői őrház, hanem a Weimess-villa látható (Rákóczi u. 1. helyén állt) (forrás)
A helyszín Balatonföldvár, hasonlóan Czakó Ferenc két szomszédos képéhez, a 132985-höz és a 132986-hoz (érdekesség, hogy ugyanaz a vitorlás látható a kép előterében, mint 132985-ön, és a Helka gyakran változtatott orrfestése megegyezik a 132986-on láthatóval).
Bal kéz felől belóg a Tihanyi-félsziget keleti széle, szemben pedig a Balatonnak a sík Mezőföld felé néző keleti oldala látható. Ami legegyértelműbben azonosítja a balatonföldvári helyszínt, az a móló egyedi szélsebességmérő műszerháza, ami jól kivehető a Tihanyi-félsziget sarka alatt jobbra. Az 1912-es első nagy felújítás előtt készült fotók bizonyítják, hogy a hajók akkoriban a kőmóló mellé húzott famólónál kötöttek ki. Az 1911-es dátum ezek alapján nagyságrendileg jó. Vesd össze a képet a háttér, a műszerház és a famóló tekintetében az alábbi fotókkal:
1. 1905-ben postára adott képeslap, jobb szélén, a Tihanyi-félsziget előtt jól kivehető a műszerház, előtte pedig a kőmóló mellé épített famóló.
2. 1917-ben postára adott képeslap, ami azonban 1912 előtt készülhetett, mert a mólót még a felújítás előtti állapotában mutatja. Itt is kivehető a műszerház, és a famóló.
3. 1921-ben készült kép, famóló már nincs, csak a műszerház, szemben a keleti part sík szakasza jól látható.
Badacsonyörs, Páduai Szent Antal kápolna, szemben Udvardi Erzsébet Szent Antal a halaknak prédikál és Három királyok című festményei
+++
.. a Betlehem, három királyok és a Szent Antal a halaknak prédikál. Az előbbi a kápolna fő helyén, a szentélyfalon, az utóbbi, amely a templom névadó szentjéhez, Páduai Szent Antalhoz (1195 1231) kapcsolódó legendás eseményt ábrázol, a déli oldalfalon került elhelyezésre, az északi falba vágott, kisméretű ablakokkal szemben. .
akkor úgy fogalmazok, hogy nem ez a közterület neve (amit az is jelez, hogy nem Kis, hanem kis Vasmű út). Így különböztetik meg ezt a szervízút jellegű részt a nagy sugárúttól. Persze, ettől még szerepelhet ez a képalában, csak jelezni akartam ezt a tényt
Fejér Megyei Hírlap, 2012. augusztus (57. évfolyam, 179-204. szám) 3. 2012-08-28 / 201. szám [...] előtti parkoló illetve a kereszteződés kis Vasmű út felőli ágát is megszüntetik és [...] akkor megoldást kell találni a kis Vasmű úti életveszélyes átjáró problémávő januárban kezdődhet [...] gondok ha lezárva marad a kis Vasmű útnak az a szakasza akkor ellehetetlenül [...]
sztem Dunaújváros, Vasmű út ld 31306 minden stimmel, kivéve az erkélyeket - lehetséges, h gyorsan be kellett fejezni, aztán később csináltak normális erkélyt?
A bécsi kat. műszaki akadémiából mint hadnagy a bpesti 11. Divisonartillerie-Regimenthez került. Itt szolgált 1914 jun.-ig. Ekkor áthelyezték a repülőkhöz. 1914 aug. végén mint főhadnagy a 6. rep. század megfigyelője a hadseregfőparancsnokság részére végrehajtott stratégiai felderítésért a kat. érd. keresztet kapta.
1914 dec. 10-én orosz hadifogságba esett. 1917 végén visszaszökött. 1918-ban az albániai repülőszázad parancsnoka lett. 1918 aug.ban az olasz hadszíntérre került.
Bendik százados, tábori pilóta, akit az albán frontról az olasz frontra a II. hadsereg vadászraj-parancsnokává neveztek ki.
Az amerikai Glaurer's Royal Midgets liliputi emberek társulata európai turnén. Bagi Gábor jazz zenész.
A törpefiúk között isa magyarok viszik el a pálmát,ők a legtchetségesebbek, a legkedvesebbek, a legelegánsabbak. BagiGábor, a büszke bonvivánt a vezérük. A harminc ötkilós susafon, ami a nyakában lóg, legalább háromszor akkora, %mint ő. Szmokingja úgy feszül rajta, mintha a walesi herceg szabója mintázta volna, ö se mai gyerek. Tizennégy éve van a társulatnál. Amerikában tanultam táncolni mondja és boxolni is. Hogy szeretem-e a nőket? Inkább ők szeretnek engem! Bagi Gábor a legmuzikálisabb tagja a jazz- bandnek is. Gyermekkorában a bécsi konzervatórium hallgatója volt és annyira vérében van amuzsika, hogy a legnehezebb shymmik, black-bottomok, fox-trottok bluesok hangszerelését iső csinálja.A jazz-t már a társulatnál tanulta meg. Európéer. Paul Withmann,a jazz-király, akinek tanítványa volt, legszebb dolgait neki dedikálja.
A képet korábbra datálnám kicsit. A két alak nagyjából ott áll, ahol a Gergely Győző (Csicsery László) utca Pozsonyi út és Hollán Ernő (Hollán) utca közötti házai felépültek. Ezek közül a legkorábbi a Hollán Ernő utca 38/a, amely 1937-es tervezésű, és 1938. január végén már biztosan állt, vagyis e ház felépülte előtt készült a kép. Próbáltam kideríteni, hogy a Gergely Győző utcát mikor építették ki, de sajnos csak azt találtam, hogy a Pannónia és a Tátra utca közötti, addig névtelen szakaszt 1936 decemberében nevezte el az FKT Csicsery Lászlóról: https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/MagyarsagMilotayPetho_1936_12/?query=%22csicsery%20l%C3%A1szl%C3%B3%20utca%22&pg=360&layout=s
A háttérben álló Pozsonyi út 24. 1934-es tervezésű, a fűtőberendezése 1934 novemberében kapott építési engedélyt.
Ezek alapján 1935-re vagy 1936-ra tenném a képet (talán még 1937 sem elképzelhetetlen).
A szomszédos 150101 is talán készülhetett ezen a sporttelepen, annak DNY-i sarkánál volt ugyanis egy épület, de ez csupán feltételezés.
Retek utca a Lövőház utca felé nézve, mögötte az egykori fogház épületek. A képen látható területek helyén ma a Mamut bevásárlóközpont és a Millenáris Széllkapu park van.
Budapest II., kilátás a budai hegyekből a budai belváros felé
- arra nem tudok rájönni, honnan készült a fotó. Nem a HHH, mert a fickó alatt közvetlenül házak vannak. Talán az Árpád-kilátó alól valahonnan? De a háttér és az, hogy kb északról dél felé nézünk, az biztos. Bal szélen a Gellért-hegy
Nagy megtiszteltetés ez számomra, köszönöm szépen! Hadd idézzek a díj odaítélésének szabályzatából: "...erre a díjra az a megfejtés érdemes, amikor egy fotón egy kulturális, történeti, művészeti vagy bármilyen egyéb szempontból kiemelkedően jelentéktelen helyszín - épület, táj, stb. - szerepel."
S e kiemelkedően jelentéktelen helyszín megtalálása csak oly hihetetlen időigényes vagy példátlanul kreatív módon történhet, mely bármely normál földi halandóból kiváltaná a mission impossible érzést.
Nagy megtiszteltetés ez számomra, köszönöm szépen! Hadd idézzek a díj odaítélésének szabályzatából: "...erre a díjra az a megfejtés érdemes, amikor egy fotón egy kulturális, történeti, művészeti vagy bármilyen egyéb szempontból kiemelkedően jelentéktelen helyszín - épület, táj, stb. - szerepel."
Ezek a képek átkerültek 74-hez, ami nagyon jó a korábbihoz képest, de sajnos a Bojár képekkel összevetve marad egy kis elcsúszás.
195303 most 72 és 193452 most 74 ugyanott készült s valószínű nincs két év a kettő között, csak pár hónap.
Talán valamelyik sorozatnak 73-ra kellene elvileg átkerülni.
Kérdés a Bojár képek dátuma jó-e, amire úgy tűnik, jó az esély, mert a több ezer 56 utáni képet nézegetve elég jó az arány, tehát lehetett dátumINFÓ, mindenesetre sokkal jobb a helyzet, mint a Kriss képeknél.
1983-ban megszűnt a cégek érdekképviseletét irányító Tröszt, a '80-as évek végére a gyárak jelentős része csődközelbe jutott és megkezdődött a privatizáció.
...cseppet sem eldugott helyen található domborműveket, amelyek az egykori nagyüzemmel szemben, a dolgozók számára épült lakóház bejáratait díszítik 1952 óta. Vörös János szobrászművész nemes egyszerűséggel a Ruhaipar nevet adta nekik.
162130 Vörös János nagykanizsai szobrászművész domborművet készít a Zalaegerszegi Ruhagyár számára (1955. körül?)
162129 A kép bal szélén látható földszintes épület a régi Zöldfa vendéglő +++
a Zöldfa vendéglő földszintes épületét bravúrosan kihozták, jobban látszik mint az eredetin! Viszont a szövegből itt is hiányzik ennek a megemlítése, pedig nem tévedés: gyerekkoromból emlékszem rá, megragadott, hogy a nevének az illusztrálására a bejárat mellett két zöldre festett csavart faoszlop volt. Az utca felől jelentéktelen épület lényeges része a mögötte levő kerthelyiség volt. Valamikor a 60-as évek második felében bontották le, és épült a helyére a ma is álló sokemeletes épület, aminek a földszintjén alakították ki a 90-es évek elejéig működő, ugyancsak - már minden alap nélkül - Zöldfának nevezett nagy vendéglőt.
1957 >>> 1950
162148 Élet a lebombázott lakóház maradványában (Budapest I., Tigris u./Párduc u. sarok) 1957 >>> 1950
A miklósfai (régebben Somogyszentmiklós, ma Nagykanizsához tartozik) egykori Batthyány-kastély az 1950-es években. Akkor szükséglakásoknak használták, az 1970-es évek elején lebontották.
178097 -es kép központi épületét az 1950-es években még mindenki MAORT-bérházként emlegette: a MAORT építtette az elegáns tisztviselőtelepen kívül az alacsonyabb beosztású dolgozóinak, már akkor központi fűtéssel! Onnan tudom, hogy a szemközti iskolába jártam, és több osztálytársam ott lakott. 84542 -es számú képen a szénásszekér mögött ennek a bejárata látható.
a bal oldali kép az Arpascher Berge nevet viseli, ami a Fogarasban van. A kép készítésének idején ez még szász vidék volt, a turista-éttermekben, menedékházakban mindig a környékbeli hegyekről vannak kirakva képek
191344 Orsolya tér, előtérben a Mária-kút, balra az Új utca. Javítani kellene Helyesen: Orsolya tér, előtérben a Mária-kút, háttérben a Lunkányi-ház, balra az Orsolyita iskola homlokzata, Fegyvertár utca, jobbra az Új utca
úttörőcsapat tagjai - ez biztos, mivel az iskolába járó 5-8-osok mindegyike az iskola úttörőcsapatának tagja volt. Az iskola összes úttörője alkotott egy csapatot. De sztem ők ráadásul 4-esek és akkor kisdobosok (ld a zászlót)
a hajót a váci hajógyárban építették. Innen a 2-es úton egy kicsit délnek szállították, majd daruval vízre rakták (ezt így csinálták az itt készített hajókkal):
Magyarországi Nagyoriens és Magyarország Symbolikus Nagypáholy
Látványterv az 1876-1886 között a Nagyoriens, 1886-1896 között a Symbolikus Nagypáholy páholyházaként szolgáló, akkor Váczi körút 45, ma Bajcsy-Zsilinszky út 45. szám alatti épületről.
Podmaniczky (Rudas László) utca 45., a Belügyminisztérium Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hivatala az egykori Magyarország Symbolikus Nagypáholy épületében.
középen Király István irodalomtörténész, jobb szélen Illyés Gyula író.
+++
A Szovjet írószövetség és az Országos Külföldi Irodalmi Könyvtár Moszkvában ünnepi estet rendezett Vörösmarty Mihály halálának 100. évfordulója alkalmából. Az esten részt vett Illyés Gyula Kossuth-díjas költő (jobbról az első) és Király István Kossuth-díjas irodalomtörténész (balról a harmadik) (E. Jevzerihin felv.)
Tas vezér utca, Sport (ma Flamenco) szálló a Feneketlen tónál.
"Balról jobbra:Csavdar Sztojanov egyetemi hallgató (Bulgária), Julius Visnovsky vegyész (Csehszlovákia), Nikola Totev állatorvos (Bulgária), V. Parhitko, a SzovjetszkajaRosszija szerkesztője, Zikmund Pomerny tanár (Lengyelország), Lidi ja Koljarzsikstewardess (Szovjetunió), Gennadij Romanov egyetemi hallgató (Szovjetunió),EvaGalbava tisztviselő (Csehszlovákia), Jozef Kacmarek tanár (Lengyelország),Lidia Krejnusová tanuló (Csehszlotákia), Tamara Maszlova tanítónő (Szovjetunió), Siegfried Schuster, a Berliner Zeitung szerkesztője, Raina Hodzsievatanárnő (Bulgária), Jürgen Freyer lakatos (NDK), Erika Kügler védőnő (NDK),Helena Domagala háziasszony (Lengyelország), Greguss Imre optikus (Magyar-ország), Adam Wisocky, a Zycie Warszawy szerkesztője"
amint az utcakép is mutatja, az biztos, hogy a 29643 és 135359 a Batthyány E. utca 14. és a kapura dr Pethő neve van kiírva. Semmiképpen nem az 1. szám
a belinkelt címek mind a 40-es évek elejéről valók. Úgy tűnik, Pethőék 1939 körül átköltöztek a nagyobb formátumú 1. számba.
a leírás a fóti Alagi utcára enged következtetni, de elég valószínű, hogy nem arról van szó, hiszen amellett még a 60-as években sem vezetett villanyvezeték
sokkal valószínűbb a dunakeszi Kossuth Lajos utca, hiszen ez vezet a fóti Kisalagra, így áttételesen az egykori Imreházára. Ez sokkal inkább lehetett villanyvezetékes, rendezett út akkoriban
a legóvatosabb felirat lehetne, ahogy a 29666-nál is szerepel: Dunakeszi, út Imreháza felé (valószínűleg a Kossuth Lajos utca)
Forradalom tér, szemben a strada Boteanu torkolata, a villaépület eredetileg az Osztrák-Magyar monarchia követsége, később a Securitate egyik központja.
Az épületet 89-ben felgyújtották, a váza megmaradt, abba egy modern épületet építettek bele.
A képet tükrözni kell, és a "Háttérben balra a Bacsó Béla (Német) utca és a Vásár utca torkolata, jobbra a Vásárcsarnok" helyett: Háttérben balra a Vásárcsarnok, jobbra a Déri Miksa (Déry) utca és a Német utca és torkolata.
Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), április 4-i díszszemle, szemben Alekszej Leonov szovjet űrhajós, a kép jobb szélén bajusszal Szirmai István politikus.
Lehet, hogy ez a híres Bakancsosok gyülekezet, akik 56 05.06-án, hajnali 05.06 percre várták a világvégét, amikor majd akik elsőként érkeznek el az Erdő közepébe mindentudókká válnak. Még az összes ismeretlen fortepan kép megfejtését is megtudják. Felvett bakanccsal kellett aludniuk, bármikor készen az indulásra. Egy mítosz szerint az, hogy melyik Erdő lészen a majd a kiválasztott annak kódja vagy a Bergengóc rádió éjféli vízállásjelentésébe vagy a Volkstimme lakáskultúra rovatába lesz elrejtve, de ezt csak az utolsóként ébren maradó tudhatja meg.
Sztem egy család összejött a vészterhez/izgatott napokban kvázi óvóhelyszerűen, lehet, hogy kint lőttek és valamelyik lakás biztonságosabbnak tűnt. Dolgozni úgyse lehetett járni, a rádióból/rádiókból és az újságból próbáltak informálódni, hogy mi is lehet a helyzet.
+++
de mielőtt összejöttek, előtte még vettek a sarki újságosnál egy friss német nyelvű újságot.........
Lehet, hogy ez az a helyszín, de a 65-ös dátumra nincs bizonyíték.
Vagy 600 Bojár kép került 65-höz, elég ömlesztve. Eleve volt jó néhány gond a Bojár dátumokkal (bár nem annyi mint sok másikkal), ám pont 65-höz annyi féle helyszín került, ami sztem ki van csukva. Nem hinném, hogy egy évben és pont 65-ben ennyi helyre eljuthatott Bojár.
Pl. a 178854 is biztos későbbi, mint 65 a CO rendszám alapján.
Sztem egy család összejött a vészterhez/izgatott napokban kvázi óvóhelyszerűen, lehet, hogy kint lőttek és valamelyik lakás biztonságosabbnak tűnt. Dolgozni úgyse lehetett járni, a rádióból/rádiókból és az újságból próbáltak informálódni, hogy mi is lehet a helyzet.
nem jövök rá, hogy mit láthatunk. Adódna, hogy a forradalomhoz köthető a sorozat. A szereplők láthatóan fáradtak, a rádiót próbálják befogni. Mindenkin túracipő van. Esetleg van ötletetek?
A magyar rádió gyásza. Tolnai Henrik m. kir. posta-műszaki főellenőr, a csepeli rádió- állomás vezetője, f. hó 12 én Budapesten meghalt. Tolnai Henrik neve örökre összeforrott a magyar rádió történetével, amelynek kezdettől fogva a legderekabb katonája volt. ...........
A problémám, hogy a derítő eddig, nekem csak szennyvízzel kapcsolatban /tudom a fényképészetben is használják :)/ került elő. Esetleg az iszap kinyerésére használt "tócsa" lehetett.
Igazad van! Kb. a mostani DHI Periti épületétől készült a felvétel déli irányba. A mai Triq Vilhena épületei nem léteztek, a bal szélső ház a mostani Triq Pietro Floriani 36-44.
Az egyik hivatkozott weboldalon az olvasható a tér mai helyével kapcsolatban: Piazza Maggiore, as the wide area was known, included part of St Annes Street, Pietro Floriani Road and Crucifix Hill.
Az egyik előzmény-hozzászólásban (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156045222&t=9204653) feltett nem fortepanos képen, amely más szögből mutatja a teret, a bal oldali templomtorony teteje van feljebb , vagyis az van közelebb a kép készítésének helyéhez, a Triq Sant Anna másik vége felől nézve a Szent Publius-templom bal oldali tornya lenne távolabb.
Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), április 4-i katonai díszszemle alkalmával, balra a dísztribün, balra az előtérben az autóban Kálazi József vezérőrnagy.
A Budapest Lágymányosi Magyar Királyi Dohánygyár tervei 1908-1909 folyamán kerültek le Zobel Lajos, az építtető Kereskedelemügyi Minisztérium főtanácsos építészének asztaláról(...) A komplexum 1912-ben készült el a maga teljességében.
A lakóházház pedig 1908-ban:
A két világháborút is megélt Budafoki 81. szám alatti ingatlan még a múlt század elején, 1908-ban épült
Műcsarnok, balról jobbra Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Holló László festőművész, Hermann Lipót festőművész, Kállai Gyula politikus, Holló László kiállításának megnyitóján.
már csak azért is jó lenne az 1900 előtti dátumozás, mert jelenleg 48 év fotói vannak egy évszám alá terelve! És azért viszonylag sok fotónál tudni a pontos dátumot
A kép előterében olyan gabonatároló-zárókövek láthatók, mint amilyenek a Szent Publius-templom előtti téren vannak, s mint amilyenek a 191388 és a 191386 képen is láthatók, de nem tudom a téren elhelyezni a helyszínt.
Ha biztos az 53, akkor nagyon is lehet, de lehet, hogy épp azért kapta az 53-as dátumot tőlünk, mert ez jutott eszünkbe. Ha nem biztos a dátum, akár lehet a 7:1 is, vagy a Rajk-per stb.
Sokáig névtelenként futott ez a fotó, de most látom hozzá a feliratot: Tiller Samu, a Tiller és társai egyenruhákat készítő és forgalmazó cég tulajdonosa.
A fotó egy (valószínűleg tartalékos) honvéd huszár hadnagyot ábrázol a szabadkai 4. honvéd huszárezredből 1911 után (az 1901-es datálás sem helyes).
Mármost Tiller Samu egyrészt sosem volt katona (vagy tiszt legalábbis biztosan nem), másrészt ekkor már 70 év körül járhatott.