E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Az 1958-59-ben épülő OTP társasházak felsorolásával, 8 oldalas füzetben a Kék Golyó 1 1959-es átadással szerepel. A valóságban mikor adhatták át, nem tudom, feltehető, hogy a sorozat nem 1961-ben készült és a
Csaba utcai Általános Iskola. Iskolások - úttörők segítik a választás lebonyolítását. A képen a fiúk a Marco Polo Vízi Úttörőcsapat tengerészsapkáját viselik.
292378 az előbbi tömbbel szemben a Vesterbrogade H.C. Andersen Blvd másik sarkán álló Industrien Hus (a ma látható már a második épülete az 1976-ban állt helyén) https://maps.app.goo.gl/F4kWg58RkMn1MmaTA
Budapest, V. kerület Lipótváros, Nádor (akkor Münich Ferenc) utca, az Arany János utca kereszteződése felé tekintve a 16. sz. ház (OTP / OTP NyRt vezérigazgatóság) bejáratától
Budapest, XIV. kerület Városliget, játszótér a Városligeti-tó és a Széchenyi fürdő kisföldalatti megálló kijárata közötti részen, háttérben a tő szökőkútja látható
Németország (akkor Nyugat-Németországra korlátozott NSZK) Köln, Deutsche Telekom torony a Neuköllner Str. és a Cäcilienstraße sarkán a mai Weltstadthaus épület helyéről fotózva
A fogaskerekű városmajori járműtelepe. A datálás változtatandó 1972>>1973 (a járműtelep szélső vágányán jól látszik az új Strub-fogasléc, egy új SGP-motorkocsi orra kilóg az épület mögül.)
Budapest, V. kerület Belváros, Ferenciek (akkor Felszabadulás) tér, a Párisi-Udvar tér felöli kijáratából a Veres Pálné - Duna utca sarok felé tekintve
Németország (akkor Nyugat-Németországra korlátozott NSZK) Köln, Deutsche Telekom torony a Neuköllner Str. és a Cäcilienstraße sarkán a mai Weltstadthaus épület helyéről fotózva
Németország (akkor éppen Nyugat-Németország) Köln, Schildergasse, a Kreuzgasse sarkától Kelet felé (azaz a Rajna felé) tekintve https://maps.app.goo.gl/gLsGagGnzuz9mz3N6
Németország (akkor éppen Nyugat-Németország) Köln, a Galeria Kaufhof parkolóházában a Cäcilienstraße és az An St. Agatha sarkon https://maps.app.goo.gl/DyGNaECfFjNm5eUJ7
Németország (akkor Nyugat-Németországra korlátozott NSZK) Köln, Deutsch Telekom torony a Neuköllner Str. és a Cäcilienstraße sarkán a mai Weltstadthaus épület helyéről fotózva
Budapest, XIV. kerület Városliget, játszótér a Városligeti-tó és a Széchenyi fürdő kisföldalatti megálló kijárata közötti részen, háttérben a tő szökőkútja látható
Budapest, IX. kerület Fővám (akkor Dimitrov) téren álló Corvinus (akkor Marx Károly Közgazdaságtudományi) Egyetem főépülete, a Duna felé néző főbejárattól közvetlenül balra található épületrész
Kerepesi úti lakótelep, a Bolgárkertész utca - Bolgárkerék utca - Örs vezér tére - Kerepesi út épülettömb belső parkja a Bolgárkerék utcából fényképezve.
ADT-arckeresés alapján szerintem Szondy Biri és Raffay (Raffai) Blanka színésznők láthatók a képeken, akik az 1940-es évek elején egy színházban is játszottak.
Mivel a 292621 és a tükrözött 292620 képen Szondy Birinek a bal karján látható karkötő, szerintem a 292619 kép sem oldalhelyes, tükrözni kell így:
A sorozathoz tartozó 292618 képet – amely feltehetőleg a szanatórium valamelyik teraszán készült, lásd: 146144 – a karkötő alapján szintén tükrözni kell szerintem így:
"Hallo, ja – das ist der Gasthof Luif. Gesichert ist, dass der Gasthof von 1929 bis 1933 von Gastwirt Ferdinand Luif geführt wurde. Nachher war es der Gasthof Ruiter. - Siehe Momentothek Bild #405 und #1955; LG Tilli" - Köszönet Tillfried Schober megerősítésének és az évszám pontosításának!
Ugyanannak a felvételnek más kivágatú nagyításai. Mivel a fotót felhasználták egy 1956-ban megjelent albumhoz, az 1958-as becsült évszám biztosan nem jó.
Bár egyik kép sem az, amelyik az újságban megjelent, például a világítótestek, a faltagolás és az ablakok feletti rész kialakítása alapján valószínűsíthető a helyszín. Mivel az átadás éve 1966, a Fp képek is ezután készülhettek.
Kedves Fortepan kollegák! A gyűjteményt böngészve keresgéltem szülőfalumról, Egervárról fotókat. Így találtam meg 84979 számű fotót, melyen a templom előtti szobor látható. Az előtte levő fotón (84978) nincs helyszín megjelölve, de ez is Egerváron készült, pontosan a templommal szemben az út túlodalán levő ház kerítése és lakói látszanak rajta, a kutyus neve Bell volt. A kőkerítés már nincs meg, de a ház még áll. Amennyiben lehetséges, kérem egészítsék ki a fotó leírását. Köszönettel és további jó munkát kívánva,
Magyar Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézete kertjében álló Sic itur ad astra (Így jutni a csillagokig) szobor, Pásztor János szobrászművész alkotása.
Balra az ortodox zsidó temető, jobbra a Csörsz utca 53/a, mögötte a Tanítóképző Főiskola Gyakorlóóvodája, hátul középen az épülő Kiss János altábornagy utca 48/a, bal hátul a Böszörményi út házsora.
Salgótarján, Rákóczi út 24., a Kisboldogasszony Katolikus templom támfalán látható a "A 25. gyalogezred emlékére" relief, Bóna Kovács Károly szobrász alkotása.
E kép története az, hogy én adtam be egy olyan itthon talált fotót, amin mindkét személy ismeretlen volt. Évek múlva valaki itt definiálta a háttérben lévő épületet. Ennek alapján gyanús lett a dolog, mert abban a házban volt egy rokonunknak pici cipőkellék boltja, ahol gyerekkoromban sámfákkal játszottam. Előkerestem a kiskori fotóimat, amik alapján kiderült, hogy én vagyok a számomra ismeretlen gyerek...
(Szinte sohasem tudok semmit megfejteni, csak csodálom a fantasztikus hozzászólásokat. Ezt csak azért tudom tuti biztosan, mert 45 éve ebben a házban lakom...)
Szerintem a képen középen cilinderben és pepita mintás ruhában Mozi Józsi (Kortsák József), a mozi kikiáltója van.
„Érdekes és romantikus korszaka volt a pécsi mozi históriájának az az időszak, amikor a szellős Winkler-féle sátormozi megépült. Akkor még virágját élte a mozi-kikiáltói és magyarázói intézmény. A mostani felirásokat a kikiáltók szellemes és kevésbé szellemes magyarázatai pótolták. Ekkor volt a pécsi mozi élet érdekes alakja: Mozi Józsi, akit az egész város ismert és akinek a mókáin az egész város nevetett. Rikitó ruhákban jelent meg a korzón és ugy hordta ki a Winkler-mozi plakátjait. A Buzatéri Winkler mozi körül állandóan nagy publikum tanyázott. A pódiumon megjelent Mozi Józsi, cilinderrel a fején, pepita ruhában és csalogatta a publikumot a moziba. Mert akkor még csábitani kellett az embereket. Egyik-másik kiszólását az egész városban továbbadták. A »házmester páholy«, »juhász páholy« ahová Mozi Józsi tessékelte a publikumot, közszájon forogtak.
Szerintem Budapest mint helyszín kizárható. Szerintem sátor- vagy barakkmozi látható a képen, valami ilyesmi:
Winkler Lambertnek ugyan volt egy időben ilyen mozija a mai Róbert Károly krt. és Lehel utca kereszteződésénél, de 1915-ben már állandó mozit üzemeltetett a környéken, ez lett később a mára már megszűnt Dózsa mozi. A budapesti Apollo mozi (amely 1915-ben kabarévá alakult át, bár vetítéseket később is tartottak benne) szintén kizárható, ennek a mai Corvin Áruház helyén állt épületéről ismert fotó: https://foto.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=763035&pos=2
Arról, hogy 1914–1915-ben Debrecenben Apollo, ill. Winkler néven lett volna egy időben mozi, én nem találtam adatot. (A ma is meglévő Apollo egyébként téglaépületben megnyíló mozi volt.)
Pécs mellett szól szerintem amellett, hogy ekkor mindkét néven működött mozi a városban, hogy a korábban linkelt hirdetések alapján ekkoriban azonos filmek voltak egy időben a műsorukon. A ma is meglévő Apollo mozi szerintem kizárható, kép róla pl. itt: https://ujkor.hu/content/mozilaz-pecsett-az-elso-filmszinhazak-mecsek-labanal
Én a pécsi Búza/Irányi Dániel térnél lévő Winkler mozira tippelnék mint helyszínre; persze lehet, hogy valami más látványosságnál készült a kép, csak ki volt oda is helyezve a két mozi közös plakátja.
Az egykori Winkler Bioscop mai helyéről:
„[…] a Winkler mozi a Budai Külváros mozija, s a Búza tér déli sarkában állt, a Zippernovszky Szakközépiskola helyén. [A 48-as tér 2. szám alatti Zipernovszky Károly Műszaki Technikumról van szó.] A Vigadóban az Uránia mozi működött 1907 óta. A Winkler ezt követően kezdte a vetítéseket, először ideiglenes sátorban, majd egy nagy méretű csarnokban, amit más célokra is használtak az első világháború kitörése után.”
tartó sorozat évszámánál jónak kell lennie az 1960-nak.
Mindenkitöl elnézést, a jószándék vezérelt, sajnos ezek szerint tévedtem az elözö hsz-omban annak ellenöre, hogy a tölem telhetö legnagyobb alapossággal jártam el, de mint kiderült, nem voltam elég alapos.
mert a Johanneumnak még nincs meg a teteje, az épületet 1960-ban adták át, mint Verkehrsmuseum (közlekedési múzeum), viszont a Schloßstraße romjait már eltakarították.
Bár lehet, hogy ez is falra hányt borsó,mint ezek: közel 4 éve maradtak 1960-nál, pedig bebizonyítottam, hogy hogy annál korábbiak, kb 1957-esek kell legyenek:
Szlovákia, Rozsnyó (Rožňava), Betléri utca (Betliarska ulica), szemben a főtér (Námestie baníkov) és ott a Városi őrtorony előtt Andrássy Franciska grófnő mellszobra (Horvay János, Szamovolszky Ödön, 1905.)
A kerítés anyaga lenne a legkisebb probléma (száz év alatt 5-ször építhettek új kerítést).
A képen az út jobbra/balra kanyarodik (attól függöen, hogy a et kép közül melyik a valódi és melyik a tükrözött), viszont az út másik felén egy meredek árok van, ami a Kútvölgyi utca-Fészek utca környékéröl teljességgel hiányzik, valamint erre azútra majdnem merülegesen szemben egy másik domb van.
valami olyasmi lehet, mint a Diós-árok vagy a Zugligeti út.
a Kenderessy-sorozatnál kevés "eklektikusabb" van a Fortepanon, a fónyódi helyijárat és a mai nevén összoroszországi kiállítási központról készült kép között jól megvan a fenti kép, így a legtöbb kép csak önmagában megfejthetö, nem nagyon lehet a szomszédos képekre támaszkodni
Szombathely, Szövő Utcai Elemi Iskola. Szombathely vasúton túli városrészének első oktatási intézményét neves helyi építészek – Brenner János és Szende László – tervezték.
"Az 1860-as években azonban a gyógyvíz már nem volt elegendő a látogatók igényeihez, a fő forrás fogyni kezdett, ezért Zsigmondy Vilmos a Pénzügyminisztérium felkérésére mélyebb kutat fúrt. A fúrás során számos tesztet végeztek, egyúttal 1872-ben egy gejzírt fedeztek fel, melynek köszönhetően Ránkfüred Európa-szerte ismertté vált. Jelenleg rendszeres 30-32 órás időközönként tör ki belőle a víz 7-15 méteres magasságig, míg eredetileg gyakrabban."
Szlovákia, Ránkfüred, Fürdőház (Erdei lak) a fürdőpark területén.
a képet tükrözni kell.
"A területet fürdőház-együttes is tette teljessé - a Dargov és a Hornád fürdőházak, valamint a Branisko és Gejzír szálló. A legrégebbi a Dargov fürdőház, egy 1819 előtti egyemeletes, ötrészes klasszicista épület. 1918-ban átalakították, 1988-ban kulturális műemlékké nyilvánították, az utolsó felújítás 2006-ban történt.
A fürdő egészen a második világháborúig működött, melynek végén a létesítmény nagy része megsemmisült, fürdőként soha nem állították helyre." - https://www.kosiceonline.sk/herlany
Miskolc, Papszer utca 1., a Herman Ottó Múzeum előtt áll Herman Ottó mészkőből faragott szobra, Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotása. Bal oldalon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon látható.
2. vannak a frissen átadott képek, a sgraffito nélküli homlokzattal, ezek egységesen legyenek 1961. (A 290600 és a 234698 azonos, ez utóbbi eleve 1961-re van írva)
3. van a 290483, ami 2ly szerint a sportpálya miatt későbbi,
4. és van a 234817, ami vagy 1971 szeptember 1-n, vagy 1972 június 8-n készült, mert látom magamat a 8.-osok között. Tegyük 1971-re, mert láthatóan az elsősök most érkeztek.
5. és van a bővítés sorozat, ez talán jól van 1975-nél.
Igazad van, ezt benéztem. Már megint ez a kis háromszög a Németvölgyi úton.
Amúgy hihetelen az egész, mert azt most már látom, hogy 234428 képen a jobboldali házak tényleg nem a Nagyenyed utcai, hanem a Királyhágó téri házak, elsiettem na. A 83615 is érthető magában. De hogy lesz a tompaszögű sarokból derékszögű? Egyszerűen levágták a fél házat, és így született az a kis háromszögletű parkos rész?
Hogy lehet, hogy mindkét képről elhiszem, hogy a Királyhágó tér sarkán készült, de a két ház ennyire eltér egymástól?
A szállodához egykor egy kis nyaktagon keresztül egy előadótermet is építettek. A kép készítésének az idején a nyaktagot lezárva, külön bejárattal önálló mozit üzemeltettek "Rege" néven.
A kép évszáma szerintem hibás, mert a 2/b ház csak a hetvenes években történő tatarozása során kapott az eredeti, bauhaus-os vakolt tégla mellvéd helyett drótüveg korlátot. lásd: 290580
Elnézést, hogy ebben a hozzászólásomban néhány már megfejtett képet is linkeltem.
Minden esetre az egész sorozat évszáma javítandó, mert a 290597 képen látszik, hogy a baloldali épületen a sgraffito még nem készült el. Márpedig az 1961-ben készült.
A Kiss János altábornagy utca 31-33 szám alatt épülő iskola (ma kormányablak). A háttérben látszik a Böszörményi út 20-22 sz. alatti KÉV-Metró irodaház.
Az utóbbi képen még kilátni a Maros utcára, nincsenek meg a Maros utca 24. 26. 28. számú házak, lásd pl. 290678. Ha a Maros utcai képek 1964-es dátuma helyes, akkor a 290628, 290626, 290630 képek Évszáma >>> 1960
Bosznia-Hercegovina, Szarajevó Obola Kulina bana, Városháza, Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és hitvese, Chotek Zsófia grófnő távozik a városházáról közvetlenül a merénylet előtt.
A Kiss János altábornagy utca 31-33 szám alatt épülő iskola (ma kormányablak). A háttérben látszik a Böszörményi út 20-22 sz. alatti KÉV-Metró irodaház.
Azt nem tudom honnan tudod, hogy a kiásott gördök az újabb épület betontámaszainak vannak, de lehet. Én a 234416 képet azért engedtem el, mert nem akarok rosszat mondani, és csak az emlékezetemre hagyatkozhatok, abban meg csak annyi van, hogy kék színű volt az épület betonszerkezete. Másra nem emlékszem.
Aleje Jerozolimskie és Marszałkowska keresztezödése (ma: Rondo Romana Dmowskiego), Varsó, Lengyelország
akkoriban (legkorábban 1965-ben) kellett készüljön, mint a Fábián József-sorozat itteni képei, mert a Rutunda PKO w Warszawie már áll, még ha nem is állapítható meg, hogy át is adták volna.
"...Megrekedt autón gyors kis szerelés: szállítókocsik lovának lábára patkó a kovácsnál, a bognárműhely pedig kiegyenesíti az elgörbült kocsiráfot s az esztergályos a szomszéd bérház lakóinak kicsorbult tűzpiszkálóját, s kioldja a felszakadt konyhakövet a mozaiklap-készítő. A fakult metszet azonban eltűnik Budapest arcáról. A régi kis házikókat lebontják, a nyolc műhelyecske átköltözik máshová s a múltbéli udvar helyébe öröklakásokból álló, modern bérpalota épül. A nyolc kisiparos aggódik s 30—33 évnyi egy helyben végzett munka jogán kesereg. .."
Feltételezhető, hogy ez a telep lehetett azelőtt a zum Blauen Kugel fogadó.
a XVIII. századtól közel kétszáz éven át működött, és „zum Blauen Kugel”-ként („A Kék Golyóhoz”) emlegették. A XX. század elején még állt az a földszintes, ütött-kopott kis épület, amelynek homlokzata a Városmajor utca felé nézett, a sarkán pedig egy nagy, kék színű kőgolyó ékeskedett befalazva..
Budapest, XII. "Fülemile-tábor" - a Fülemile utca-Hegyhát utca közötti részen, és a Laura utca egy részén kialakított tábor. Sokáig napközis táborként működött tovább.
291607 - Szentendrén a mai Fő tér felől a Városháza felé fényképezve
291293 - Szentendrén a Templomtérről az Alkotmány utca felé fényképezve, szemben a Szofrics-ház 291256 - Szentendrén a Lázár cár tér felől a Dunapart felé fényképezve, a Nosztalgia Egylet által működtetett attrakció, az utolsó budai omnibusz korhű mása várakozik a Dunaparton, a naponta többször indított emeletes omnibusszal városnéző körútra vitték az érdeklődőket 291257 - Szentendrén a mai Bogdányi utcában a Nosztalgia Kávéház terasza felé
"Az első három motorkocsit (1-3) a svájci NeuhausenamRheinfall-i SchweizerischeIndustriegesellschaft építette, villamos berendezését a genfi Compagniede l'Industrie Électrique et Mécanique szállította."
alapján:
291832 Szombathely, a Schweizerische Industriegesellschaft által épített, 3-as pályaszámú favázas villamos motorkocsi,
291831 Szombathely, a Schweizerische Industriegesellschaft által épített favázas villamos motorkocsijának a genfi Compagniede l'Industrie Électrique et Mécanique által gyártott vezetöállása
Igen, ezek lehetségesek, sőt a 228927 alapján a valószínűségük is jelentős, ugyankkor az új képek alapján per pillanat a 228921 és 228930 eetén nem bizonyított, hogy a 400 éves ünnepség alkalmával készültek.
Budapest I., budai Vár, Hess András tér 1-3., az egykori jezsuita kollégium romos homlokzati fala. A felújítás, ujjá építés óta a Hilton Szálloda működik ezen a helyen.
A Csörsz utcai MOM sporttelep. Ennek helyén épült a mai MOM Sport uszoda sportpálya és fitnessközpont. A háttérben egyértelműen látszik a MOM központi épülete.
A 234416 pedig mást ábrázol, egyelőre megfejtetlenül....
A 234288 -as képen látható - kék nyíl - az alapozáshoz kiásott gödrök, a betontámaszok számára
Budapest, VII. Erzsébet (Lenin) körút 49. - Royal szálló, hall. Szemben az emeleten, Mészáros Géza, 1960-ban készített, Évszakok című kerámia domborműve.
Magyarország, Kőszeg Városház utca. Dísztribün a koszorúzásra érkezett Horthy Miklós kormányzó tiszteletére, a kőszegi várostrom négyszázadik évfordulója alkalmával rendezett ünnepségen.
Magyarország, Kőszeg Fő tér, Jézus Szíve-templom. Istentisztelet Horthy Miklós kormányzó részvételével a kőszegi várostrom négyszázadik évfordulója alkalmából.
Abban igazad van, hogy az a kis háromszögletű park nem része névleg a térnek. Precízebb úgy a képaláírás, hogy Németvölgyi út, háttérben a Királyhágó (Joliot Curie) tér. Számomra nem egyértelmű, hogy a fényképezési pozíció, vagy az ábrázolt téma helyszíne a fontosabb.
293144 Keszthely , Hajókikötő 291758 Keszthely , Strand (ebben az időben a térképek szerint csak strand,később az 1960-as évekig Helikon strand, később a név átszáll a mai Helikon-strandra és így lesz a neve a ma is használt Városi strand) háttérben a fák között a Hullám szálló,a kerítés díszítő elemét ma ismét láthatjuk a 90-es években újjáépítették. 291759 Keszthely , Strand 291760 Keszthely , Strand 291761 Keszthely , Strand ,háttérben a Sziget-fürdő 291762 Keszthely , Strand ,háttérben a Sziget-fürdő 291763 Keszthely , Strand 291764 Keszthely , Strand, háttérben a fák között a Hullám szálló,a kerítés díszítő elemét ma ismét láthatjuk a 90-es években újjáépítették.
A felvétel a Németvölgyi út melletti kis parkban készült, nem volt része névleg sem a Joliot-Curie térnek, a kerékpáros mögötti terület a Királyhágó tér. A felvétel korábbi mint 1967, mert a háttérben már látszódna a hinta és a mászóka.
A 290486 kép 1973. március-augusztus között készült, közelebb az utóbbihoz, mert a képen már az új pálya van, jól látható középen az új Strub-fogasléc.
Jó lenne tudni, hogy a Fogas felújításánál használták-e teherszállításra a régi járműveket. Logikusnak tűnik, hogy azokkal még felszállították az új síneket, aljakat és zúzottkövet, mielőtt a régi pályát szétszedik.
Ugyanakkor láthatóak már az új járművekhez készülő peronok, tehát ez tényleg a nagyfelújítás első lépése lehet, így az 1967-es évszám nem valószínű.
A Csörsz utcai MOM sporttelep. Ennek helyén épült a mai MOM Sport uszoda sportpálya és fitnessközpont. A háttérben egyértelműen látszik a MOM központi épülete.
A 234416 pedig mást ábrázol, egyelőre megfejtetlenül....
"Végre Bulgária földjén vagyunk. Dragomán az első város. Hatalmas tömeg, szíves fogadtatás, a bolgár dalosok követsége fogad... (...)... Nemsokára Szófiában vagyunk."
"Szünet közben a magyar dalosok vezetősége tiszteleg az opera fogadótermében a király előtt, a szombathelyi dalosok (Máv. dalkör) maguk készítette díszfókost nyújtanak át a királynak.... Szombathelyi Máv. Dalkör."
Igazad van, a svábhegyi megállónál még a régi fogazat van, de a tehervagon végén már látszódik az onnan lerámolt új fogazat, és az átjáróban már nincsen meg a régi, és nincsen meg még az új fogazat lefektetve. Valószínűleg a felső részeken már folyamatban volt a fogazat csere.
Ezek a képek már az 1973-as rekonstrukció idején készültek.
"Az 1973 márciusában elkezdődött és ugyanezen év augusztusáig tartó teljes rekonstrukció óta a fogaskerekű pályájának felépítménye a zúzottkő ágyazatra fektetett faaljakra nyílt lemezes síncsavaros rögzítéssel leerősített, hevederekkel egymáshoz illesztett, 34,50 kg/folyóméter tömegű „c” jelű sínszálakból áll, középen Strub-rendszerű fogasléccel. A peronok magasságát az új, magas padlós járművekhez igazították." Wikipédia
a sgraffito még nem készült el. Márpedig az 1961-ben készült.
+++
ez OK de az iskolát már 1959-ben átadták
ÚJ, MODERN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN kezdték meg a tanítást a Mártonhegyi út 34. szám alatt. A 16 tantermes iskola építése és berendezése hét és fél millió forintba került. A tantermeken kívül modern tornaterem, napközi otthon, ebédlő, úttörőszoba és munkaterem áll a tanulók rendelkezésére. Az új iskolában 540 gyermek tanul. Képeink: 1. Óra közben az I. osztályban. 2. Labdajáték az iskola sportpályáján (MTI Fotó—Friedmann Endre felvétele) https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszava_1959_10/?query=%22M%C3%A1rtonhegyi+%C3%BAt+34.%22+%C3%81ltal%C3%A1nos+Iskola+&pg=104&layout=s
Két évvel később nem volt ilyen párhuzamosság a művész munkája és a kivitelezés között például a XII. kerületi Mártonhegyi út 34. szám alatti új általános iskola esetében. Az iskola építése már csaknem befejeződött, amikor a Fővárosi Építőipari Beruházó Vállalatnál ráeszméltek: díszíteni kellene az egyik külső falfelületet. Az 54 négyzetméter nagyságú sgraffito készítésére kiírt pályázatot Kádár György Kossuth-díjas festőművész nyerte. Amikor az 1:1 méretű vázlattervet elkészítette, az építőipari vállalat már befejezte munkáját, az állványokat elbontották, az építőmunkások elvonultak. A festőművész 1959-ben kapta a megbízást a sgraffitóra, az iskola 1959 szeptemberében megnyílt, a sgraffito azonban csak jóval később került helyére. E sorok írója e héten csütörtökön délben beszélt az iskola igazgatójával, aki közölte: a nyári szünidő alatt, négy héttel ezelőtt kezdték meg az újabb állványozást és fogott hozzá utána Kádár festőművész a sgraffito elkészítéséhez. Augusztus 30-án, szerdán elkészült a mű. Nem a Kossuth-díjas festőművészen múlott, hogy az érdekes sgraffito az iskolamegnyitás után két évvel később került helyére . .. https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarNemzet_1961_09/?query=%22M%C3%A1rtonhegyi+%C3%BAt+34.%22&pg=20&layout=s
A Pallas nagy lexikona: Jégzajlás, az a jelenség, midőn valamely folyóviz uszó jégdarabokat visz magával. A jégképződés a sekélyebb helyeken és a partszéleken szokott leghamarább megkezdődni, hol a folyás sebessége legkisebb. Állandó hideg mellett az érintkező jégtáblák összefagynak, mig végre a jég valahol (leginkább kanyarodásokban, szigeteknél, hidak fölött stb.) megáll. Minthogy az ily módon, néha élivel fölfelé fordult táblákból keletkezett jégburok igen erős surlódást okoz: ez a vizfolyást annyira meglassítja, hogy a vizállás több méterrel is fölemelkedik. Néha a föláradt viz a jég tetején folytatja utját, amkor egy második jégpáncél is képződhetik a folyón. Gyakoribb eset azonban, hogy a megállt jégtáblák fölött lévőeket az áradó viz egymás hátára tolja vagy élivel fölforgatja s ily módon maga elé egy folyton növekvő torlaszt készít. Az ilyen jégtorlódások következése rendesen kártékony árviz szokott lenni; mignem a növekvő viznyomás keresztül töri v. fölemeli a torlaszt s igy maga-magának csinál utat. Ha azonban a torlasz nem enged, a viz kénytelen két oldalt a partokon keresztül venni utját. Ilyenkor megtörténik az is, hogy a folyó egész uj medret váj magának. Leginkább a közepes esésü folyóknál lép föl kártékonyan; a csekély esésüeknél, mint p. a Tisza, nincs semmi jelentősége.
A Kútvölgyi kórház (Országos Tisztviselői Betegsegélyező Alap kórháza, Állami alkalmazottak Horthy Miklós Gyógyintézete,Központi Állami Kórház, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb) bejárata feletti "Családi élet és Orvosi hivatás" mozaik fríz, Metky Ödön alkotása.
A képek évszáma biztosan nem jó, mert pl. ezen 178877 a 1967-es képen nem látható. Feltehetőleg a II. világháború után egy névváltoztatás során eltüntették a mozaikot, Szerintem nem tévedünk nagyot ha az évszámot 1974-ről 1944-re cseréljük.
Budapest XII., Csörsz utca - Nagy Jenő utca sarok, Kiss István Fényes szelek (Éneklő munkások) című szobra az MSZMP Pest megyei és Budai járási Bizottsága előtt. A szobrot 1996-ban a Kereszténydemokrata Néppárt lebontatta és a művész műtermébe szállíttatta.
Elnézést, hogy ebben a hozzászólásomban néhány már megfejtett képet is linkeltem.
Minden esetre az egész sorozat évszáma javítandó, mert a 290597 képen látszik, hogy a baloldali épületen a sgraffito még nem készült el. Márpedig az 1961-ben készült.
A kép sokkal későbbi, mint a megjelölt 1981, mert a villamos pályaszáma a középső ajtó felett, és az első ajtó előtt van, valamint az utasváróban Depeche Mode firka látható.
Budapest XII., Sirály utca. Balra a Magyar Optikai Művek (MOM) Szakasits Árpád Művelődési Háza. Szemben a Csörsz utca mellett az MSZMP Pest megyei és Budai járási Bizottsága, előtte Kiss István Fényes szelek / Éneklő munkások című szobra (1970).
A bejelölt háztól jobbra ott a következő ház a tetején középen a fióktetővel. Csak a két szélét nagyon beépítették. Bekarikáztam. Pont ugyanaz, ami kilátszik a lapostető fölött.
Jellemző a rendkívüli egyszerűsége (mint egy hatvanas évekbeli épület) és a félszint-eltolásossága. Ez a ház a háborúban erősen megsérült, torzója maradt fönn. A félszinteltolás jól látszik (zöld)
A következő házra nem lehet ráismerni, de a további képekhez kitűnő támpont a teteje. (piros csillaggal jelöltem.)
A bal oldali háznál nagyon jellegzetes a két falsarki és homlokzatközepi függőleges csík erős vízszintes tagolattal összekötve, alatta jobbra-balra egy-egy teraszajtó. Ma is pont ilyen. (rózsaszínnel)
A nemzeti archívum képei 1955-ben készültek. Ebben az évben indult június 5-től a könyvhét. A három képen a kocsi oldalán lévő plakátok állapota szerint egy időben készült mindhárom kép.
Azért az elgondolkodtató, hogy az Építési Törvénybe, a magyar építészet-történet legfontosabb szerzőjeként beírt Makovecz Imre életművét feldolgozó honlap nem közöl adatokat a fotókhoz.
Tisztelt Fortepan! A 2. kép, az Áfész bisztró szerintem a börzsönyligeti kisvasút - Kismaros (akkoriban Verőcemaros) felől indulva - első megállójában található - akkori nevén Morgó - bisztrónál készült. 1977-ben már írnak a tervezett építkezésről, 1978-ben már át is adták. A kép 1984-es évszáma tehát helyes lehet.A szobi ÁFÉSZ építtette. A képen a kissé hátrébb elhelyezkedő bisztró látható, a kép jobb oldalán, a bisztró homlokzatára merőlegesen induló homlokzat a vele együtt épült élelmiszer bolt homlokzata lehet.Az étterem előtt emlékeim szerint ilyesmi betonozott terasz lehetett, rajta napernyős asztalokkal, székekkel. A terasz és a kisvasút vágánya között - is - lehetett autókkal parkolni, a képen az étterem kirakatában is parkoló autók tükröződő képei látszanak. Az étterem mögött, közvetlenül patak, a patakon túl erdővel borított, meredeken emelkedő domboldal.Az előtetőn tehát helyesen szerepel az ÁFÉSZ-jel, a maci pedig Morgó lehet, mint ahogy az étterem mögötti patak neve is az. Annak idején ennek a kisvasút megállónak is MORGÓ volt a neve. A tippem nem 100%-os, csak a saját gyerekkori emlékeimre tudtam hagyatkozni. Mivel - erősen átépített állapotban - az épület(együttes) még ma is megvan, lementettem egy 2011-es googlemaps fotót, amin még az eredeti, feladvány fotón látható(hoz hasonló) méretű, arányú és osztású nyílászárók láthatók. Persze kell egy kis képzelőerő a beazonosításhoz. Az étterem felülvilágító(?) tetőfelépítménye már nincs meg, és a későbbi utcaképeken már új nyílászárók láthatók a házon.
Remélem, helyes a találatom. :-) Üdvözlettel:
Közben találtam egy archív fotót az Arcanumon.🙂 Ezen szépen látszik az azóta elbontott felülvilágító is.
Budapest III., Óbudai Duna-ág, jégzajlás ellei védmű és az Újpesti vasúti híd
"Az építménnyel zárták el a Dunától a mai Hajógyári-sziget északi végét. Ez az építmény pedig nem lehetett más, mint a jégzajlás elleni védmű, mellyel a folyó mellékágát lezárták."
Győr, Szabadság (ma Városház) tér. "700 éves Győr" dombormű.
1971. augusztus 19-én avatták fel a megyei jogú várossá nyilvánított Győr új városközpontját és vele együtt Mikus Sándor szobrász bronzból készült „700 éves Győr emlékmű” című, szökőkúttal kombinált domborművét.
291134 Bp, I. Kilátás a Szirtes u 5a-ból a Tigris utca felé. Jobbszélen a kétemeletes épület a Czakó u. 13.
Háttérben a budai vár a már kupoláit elvesztett Kovács bérházzal. Baloldalt a Magdolna (Helyőrségi templom)torony alatti kupola Fadrusz János naphegyi műteremvillájának teteje.
Budapest, XII. Szarvas Gábor út 50. - Szilágyi Erzsébet általános iskola / Szilágyi Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Otthon (jelenleg a Congregatio Jesu Idősek Otthona) - mellette a Zugligeti Szent Család Plébánia
Dánia, Koppenhága, kikötő a Nord Toldbodennél (a királyi hajóállomás mellett) a túl oldalon látható épületrész pedig a Mastekranen (a haditengerészeti központ)
Budapest, V. kerület Belváros, Március 15. tér a Váci utca Duna utca sarok felé tekintve (buszvégállomás a téren, valamint autóparkoló félig az Erzsébet híd alatt)