E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Az 1801-ban alapított Код св.Духа szerepel benne, ami "Szentlélek gyógyszertár"-at jelenthet, ami Újvidéken a Zmaj Jovina és Laze Telečkog utca sarkán volt régen.
Elolvastam a jobb ajtószárnyon még a feliratot: "lekarna u sv ducha", de ez azt hiszem a bal ajtón lévőnek a fordítása latin betűkkel.
A fenti fekete-fehér képek megtalálhatók a mandadb.hu oldalon, ahol ezt írják:
"Az OMNIA 1968-ban került a piacra Magyarország első számú kávéjaként. A szocializmus évtizedeiben az OMNIA volt a legnépszerűbb kávémárka, mely először szemes változatban volt elérhető a vásárlók számára. megalkotásához a Műegyetem segítségét kérték, ahol 50-féle keverési arányt próbáltak ki, mielőtt megalkották az Omnia blend-et. A 60-as évek végén egyre szélesebb körben elterjedő kávé nemcsak az otthonok és családi összejövetelek alapvető kelléke lett: sorra nyitottak OMNIA kávészalonok. Eszpresszó illat töltötte be a Rákóczi utat, a Szent István körutat, a Vígszínház környékét. Az eszpresszók tekintélyes részében is Omniából főzik az illatos duplát; a vendéglátóipar Balatonlellén Omnia kávékoktélbárt létesített, a Pannónia Szálloda és Vendéglátó-ipari Vállalat pedig a siófoki Hangulat presszót alakítja át a jövő szezonra Omnia-szalonná. jelent meg 1969-ben a Népszavában. (omnia.hu)"
Tehát ha 1968-ban jelent meg mint márka itthon, akkor a képek dátuma 1968-69 lehet legkorábbiként.
Az említett cikk 1969 szeptemberi, ahol azt írják jövőre nyílik meg a kávészalon Siófokon:
A vasúti felüljáró déli oldalán a Hangulat presszó lett átalakítva Omnia kávézóvá, de az kőépület volt:
Egy másik cikk, ami szintén 1969-es, de májusi, van egy rossz minőségű reklámkép, ami hasonlít egy fortepan-os képre (napernyő, egyebek, de a bal fatörzs és az épület feletti fa Y elágazása miatt egyértelműen azonos hely):
Ebben a cikkben szó van a BNV területéről is, mindenesetre a fortepan-os képeken lévő emberek mind túl jól öltözöttek, mintha valamilyen esemény, kiállítás vagy az üzlet nyitása lenne.
Ortodox SzékesegyházKeresztelő Szent János-templom
--
164208 ezt a templomot minden fp kép görögkatolikusként említi, holott évtizedek óta az ortodox egyház kezében van - más kérdés, hogy a görögkatolikusok igyekeznek azt visszaszerezni
Szárnyas Niké-szobor (eredetileg Felszabadulási Emlékmű, Makrisz Agamemnon és Jánossy György, 1975) a Hunyadi János utca mellett, az emlékmű takarásában a Kikelet szálló látszik.
kilátás az épülő Hotel International-ból észak felé.
1973 >>> kb. 1977
"1977-ben elkészül az ugyancsak 400 férõhelyes Lotus gyógyszálló. Két évvel késõbb épül fel a luxusigényeket is kielégítõ 400 férõhelyes, körpanorámás Hotel Belvedere, amelyet Ceausescu utasítására át kellett "keresztelni" International névre (A bécsi Belvedere palotához fûzõdõ és a románságot sértõ emlékek miatt)."
Kő tér (Kamenné Námestie), harangjáték a Prior Áruház homlokzatán, balra a háttérben a Hotel Kyjev. A felvétel a Duna utca (Dunajská ulica) felől készült.
Nem lehet Kemény Henrik, a fortepan képen lévő alak sokkal testesebb. De konkrétan alá tudom támasztani egy fényképpel,ami 1971-ben jelent meg a Lobogó c. újságban
Nem lehetett "konzerv" fotó, mert riporthoz kapcsolódott.
(egyszer volt szerencsém személyesen találkozni vele egy felvételen. Nem annyira a személye kötött le, hanem a lába mellett sertepertélő életre kelt bábu. Ez szünetben volt. De az én emlékem, hogy nem ő, nem forrás. Ezért kerestem a dátumhoz közeli fotót.)