Nem tudom, belemegy-e 1/4'-os marófej, de ha igen, lehet, hogy érdemes lenne egy olyan betétre beruházni. Ilyen szárral ezernyi marófejet kapsz a kínai oldalakról, olcsón. Van belőle olyan is, amit érdemes megvenni, beszéltünk sokat róla.
Köszi a linket! Igen nekem is a 6mm-es kell és nem a 6.35mm-es. Én meg vagyok elégedve ezzel a kis kézi élmaró makitával, szépen dolgozik, csak hát ugye a 6mm az sajnos 6mm. Kevés ilyen szárat lehet kapni.
Van az a pénz!:) Amúgy az Aliexpressen 10-15 USD körül van négy kés, ennyiért itthon egyet kapsz. A méretekre oda kell figyelni, mert mindenből van 6mm-es, ami jó nekünk, meg 1/4-es, ami nem biztos. https://www.aliexpress.com/store/3105030?spm=a2g0o.detail.100005.3.527e34a6dDS55w Én ezeknél szoktam vásárolni. Némelyik méretnél az imbuszos csavar kicsit kiáll a csapágy síkjából, amit reszeléssel orvosolni szoktam. Egyébként utóbb én is bánom, hogy nem 8mm-es élmarót vettem, de akkor az egy huszassal több volt.
Tudja valaki, hogy Magyarországon hol lehet beszerezni rejtett csavarozáshoz csavart? Vagy 6 nagykereskedést is felhívtam, de annak ellenére, hogy egyszerű feladatnak tűnik, senki nem tudott segíteni, mert elvileg nem DIN szabvány, amit keresek: nem süllyesztett, részmenetes, önfúró, vagy vágóéles facsavar 4x25 - 4x40-es méretekben. Normál és sűrű menetemelkedéssel.
Vagy nem forgalmazzak, vagy kompromisszumos megoldas (pl. sullyesztett feju, de az repeszti a fat), csak rozsdamentes anyagbol, csillagaszati aron.
Szia! Nekem is van, többek között, egy 6mm-es Makitám, amihez itthon nem kaptam semmi használhatót, viszont az Aliexpress tele van. Sokan szoktunk kínai késeket rendelni, pár hetet kell várni rá, de legalább olcsó.
Azt nézegettem én is, bár nekem van otthon egy retro, amibe még fúrógépet lehetett befogni. Most hirtelen nem találtam képeket róla. A videóban amit Soká linkelt, azért elég durván nekiesnek. Ha nem akarsz évekig száradt szilfát esztergálni, ami szikrázik, ha kés éri, akkor elég jó kis gépnek tűnik.
Szia! Igen asztalba van beépítve alulról felfelé. Egy Makita élmaróm van 6mm-es patronnal. Egy fa kockát szeretnék egy íves sablon alapján körbe marni a sablon formájára, de mivel maga a fa hasáb 4cm magas és nem tudom annyira kitolni a szárat, hogy a felső részén lévő csapágy elérje a sablont. Így arra gondoltam, hogy alulra teszem a sablont (ez fekszik fel a maró asztalra) és 2 lépésből körbe marom. Els lépésben a sablont követi a csapággyal másodikban meg már leveszem a sablon a fa hasáb aljáról és az új íven tolom körbe. Nekem az is jó lenne, ha lenne olyan átalakító vagy toldószár ami 6mm ről 8mm-re alakít, mert 8mm-esbő találtam.
- mi a gond a másik oldali csapággyal? A másolósablont nem tudod úgy elhelyezni hogy jó/biztonságos legyen? (asztalba van építve a maród vagy kézből másolnál? utóbbira tippelek)
- milyen maród van? Nem tudsz hozzá beszerezni (hosszú távú megoldásként) egy 8mm-es befogópatront? Biztos észrevetted, hogy igazán jó választék kis hazánkban abból (és 12mm-es szárakból) van.
Természetesen vákuumszivattyúval. Az asztal épp azért macerás, mert úgy kell megépíteni, hogy kizárólag a felső felületén tudjon szívni, azaz minden illesztést durván tömíteni kell. Ez még egy múanyagzacskónál is kihívás, nem hogy egy 12 élű doboznál.
A Kydex hőlégfúvós melegítése és sablonra húzása nem jött be, de nem engedem el az ügyet. Kérdés, hogy a 2 mm vastag agyaghoz elegendő-e a porszívó ereje. Bár gyanítom ez inkább attól függ, hogy mennyire képlékenyre melegítem.
Hátha tud nekem valaki segíteni. Szintbemaró szárat keresek 6mm-es befogóval, de olyat ahol a csapágy a kés alatt van. Ilyet keresek, de nem találtam még itthon. Valaki tudja, hol tudnék ilyet beszerezni és nem az amazonról rendelni?
Nem, biztos nem jöhet le, mivel az esztergálás során is az erők rászorítják a tengelyre a tokmányt, inkább csak az amin megakadtam hogy 1/2-2/3 részben van a meneten a tokmány. Az egyel kisebb változaton nincs a hernyócsavaros rész, így az teljesen felmenne a tengelyre.
Nem hiszem hogy használnám a hernyócsavarokat, de inkább nem nyúlnék a tokmányhoz, mivel 6x annyiba kerül, mint a tengely, így inkább a tengellyel kísérleteznék. De lehet még megkérdezem a céget, hogy jelen állapotában használható-e teljes biztonságban.
Olyan, mint mikor egy anyát csak félig raksz fel a csavarra nem annyira biztos, sokkal jobban mozog rajta mintha teljesen felraknád. Az igaz hogy mikor felütközik a tokmány a tengelyre akkor fix.
Ennyi pénzért még egy 50-60 kg-os stabil állványt is adjanak hozzá? Az eladó fél veséje nem kéne? :-)))
Viccen kívül: ha ráteszed egy masszív asztalra és lerögzíted, biztosan nem fog szétesni. Mondjuk pont a késtartó billeg ami nem nagyon egészséges dolog. De a következő videóban a házilag mókolt késtartó már stabil.
Ma kézbevettem (a dobozát), megemeltem és szerintem 8kg sem volt. Elképzelni sem tudom, hogy ne akarjon szétesni, berezonálni használat közben. Pedig méretre nekem elég lenne.
Egy átalakítóval van rádugva normál porszívó csöve. 38mm, vagy valami hasonló méretű. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a műhelyemben van a központi porszívó motorja, és közvetlenül abba dugom. Nem próbáltam még, de szerintem ez is tud annyit, mint egy Festool porszívó, legalább 3-szor akkora ez a motor.
Lehet, az a baj, hogy a vágás vonala alatt nincs semmi, 2 asztal között szoktam vágni, egyiken a maradó, a másikon a leeső darab.
Hogy van csatlakoztatva az elszívó ? (illetve milyen porszívót használsz ?)
Kapex-nél láttam egy videóban, hogy belemegy a kisebb/nagyobb porszívó csatlakozó is, de sokkal jobb az elszívás ha a nagyobb átmérőjű csatlakozó van rádugva (ami kívülről csatlakozik a csonkra)
Nálam sem tökéletes a dolog, bár csak makita porszívóval, belső átmérőn használtam. Gondolom az sem mindegy, hogy mi van az anyag alatt, egyenlőre csak hungarocell táblákon használtam (a rendes asztal is tervben van, mint annyi minden más :)
van valami vélemén a parkside esztergáról, amit múlthéten árultak? Valami 550W, 60cm hosszút, 25cm átmérőt tud 30ezeré. Abszolute kezdőnek kis biszbaszokat esztergálni, kipróbálni, hogy az milyen is? Vagy felejtős?
Ha már előkerültek ezek a merülők, van egy kérdésem, ami egy ideje foglalkoztat. Nekem csak Festool merülőm van, és olyan benyomásom van, hogy egy ideje nem olyan jó a porelszívása. Egyébként is sok olyat olvastam, hogy x, y gépeké amúgy is jobb, de mintha újkorában jobb lett volna, mint most. Pedig én barkácsolok, azért olyan sok km nincs benne. Nem csináltam egzakt teszteket, nem is tudom, hogyan kéne, ez csak olyan női intuíció. Mindig porszívóval használom, de elöl azért tolja a port elég rendesen.
Elképzelhető ilyen jelenség, vagy ez csak hiszti? Nem látom, hogy eldugult volna valami, maximum a fűrészlap kopására gondolhatnék, de nem tudom, ennek lehet-e ilyen hatása az elszívásra.
Köszönöm a gyors választ! Sejtettem, hogy így van de gondoltam egy kérdést megér, hátha csak én nem gondolok jól valamit.
Nem szívesen bontom meg a gépeket. Jobban szeretem ha gyári állapotban van. Bár nem garanciás. Egy átmatricázott scheppach hd 15-ös. Ami a szokásos jófogásos vonalon jött be az országba.
Ha már összehasonlítás. Itt a tapasztalataim a három gépről.
A Bosch/Mafell sínek toldása sokkal egyértelműbb és gyorsabb, mint a Festoolé.
A B/M sín rugalmasabb, ez előnyös, ha nem teljesen sík az anyag, amit vág az ember (pl kisebb asztalon a tábla végei lehajlanak), de valamikor hátrány is tud lenni. Van egy 3100-as Bosch sínem, na annak van kilengése...
A B/M sín bal élén a fűrészlap talpa pár mm-rel túllóg, MFT jellegű asztalokon egy kicsit körülményesebb tud lenni a használata.
A tapadócsík a B/M sín alján gumiból van, nem koszolódik olyan könnyen, mint a F sínen a szivacsosabb csúszásgátló (lefújóval azért ez is simán letisztul).
A Bosch gép tud Festool (vagy pl. Makita stb) sínen is csúszni.
A GKT55GCE és az MT55C érzésre erősebb, mint a TS55. Simább a járásuk is, a Festool-ban a fordulatszámtartó elektronika kicsit rotyogósabb hangot ad.
Porelszívás B/M gépeknek jobb, mint a Festool-é.
A Bosch gépre 165-ös tárcsa megy, a Festool-ra és a Mafellre 160-nál nagyobb már nem fér el, beleér az alu házba a nagyobb.
A B/M sínek hossza szerintem jobban el van találva, mint a Festool-é. Hátrányuk viszont, hogy a sín tetején nincs T-horony, amihez lehetne egyszerűen pl. párhuzamütközőt stb. készíteni. Az alján van, de sokkal vékonyabb, mint a Festool-féle horony.
És az utolsó, ami lehet, hogy szubjektív dolog, de azért egyértelműen tapasztalom: a GKT-t használva, amikor a sínre illesztettem a gépet, 10-ből 3-szor ha sikerült elsőre csont nélkül elhelyezni. A többi esetben kellett egy kicsit játszani, hogy leüljön a helyére. A Mafellt nem használtam sokat, arról nem nyilatkozok. A TS55 viszont 10-ből 9-szer a helyére ül az első mozdulatnál.
Mind kiváló gép, az egyik itt, a másik ott jobb egy kicsit.
Ok, elhiszem neked. Egyenlőre elvagyok a festool-al, bár tény, hogy kicsit képes szakítani. Mondjuk lehet valami jobb korongot kellene beletennem, a gyári van benne egyenlőre.
Egyébként annyi, hogy a mélységütközőt kell beállítani. Ez kb pár másodperc. A mafell viszont pár tizeddel oldalra vág ilyenkor, aminek nem tudom mi értelme. (legalábbis Peter Millard szerint, nekem sosem volt a kezemben Mafell)
A vicc egyébként az, hogy a kisebb szoba ahol tavaly voltam 3x4m volt és jobban ki tudtam használni, jobb volt ott melózni. Egy a difi: ott nem tároltam falon faanyagot, mert nem fért el.
Komolyan elagyaltam oda visszamegyek, de túl nagy meló lenne. Ill lett lb1200 szalagfűrész, lehet annak elhelyezésével kéne valamit kezdenem, mert mindig útban van xd
Alapvető gond a két nagy gép : egyengető és a szalagos, egymással szemben elhelyezve, ha hosszú lappal dolgoznék. Ez így kapásból mínusz 2 méter. Meg kéne csinálnom szalagos alá a négy kereket...
Vagy másképp elhelyezni ezeket a masinákat, mondjuk középre? Ezen még lehet agyalok is keveset, hát ha jó ötlet lehet xd
Másik gond a 200cm belmagasság, az se segít sokat.
Azt a hernyócsavaros szorítót akarod használni. Ha nem*, akkor én azt alakítanám át, nem a tengelyt. Abból ki lehetne venni a 2-4mm-t és le is lehet rövidíteni. Vagy a tokmányt nem akarod alakítani?
* néztem egy videót, ott sem használja, nem is tudná, neki sem olyan a tengelye.
sziasztok. Mostanában elég sokat barkácsolok kerti kiülőket , tartó konzolokat, kisebb mütyürkéket. Meg szeretném kérdezni ha szépen akarok vágni kemény és puhafát egyaránt milyen körfűrészlapot ajánlatok a BoschGTS 635-216 gépemhez. Köszönöm a válaszokat.
A kert az kert, az hátul van (megjegyzem 10x12 méteres a japán kertem benne a teaházzal)... a harckocsi rengeteg helyet foglal el, de nem volt még szivem eltolni két utcával arrébb a nagyi udvarába... jelenleg becsomagolva várja a tavaszt.
Sok tesztet megnéztem, a mafell merülő az, amire azt mondják az okosok, hogy még a festoolnál is jobb. (főleg elszívásban, minden másban meg pont olyan jó) Felteszem nem bántad meg a vásárt :)
Viszont akkor a festool sínt mihez vetted a múltkor ? OF-hez ? (vagy megint keverek valamit és nem te voltál akinek nem volt sík a sín ?)
Ezt meghirdetném, remélve, hogy valakinek pont ez kell (akár 7000 forinttal olcsóbban is mint az eredeti ára mert még úgy is nullszaldósra jössz ki ahhoz képest mint ha visszaküldenéd), és megrendelném a kicsit.
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Van egy gyári faesztergám amihez most rendeltem egy tokmányt külföldről, azonban a kibontás után derült ki, hogy a tokmányt nem tudom teljes mértékben felcsavarozni a tengelyre, mivel nem olyan a tengelykialakításom. Kb 1 cm az ami szükséges lenne hogy teljesen feltudjam csavarozni. Az egyik lehetőség, hogy kicseréltetem a tokmányt egy másik kisebb tokmányra (eredetileg ilyet akartam venni csak nem volt raktáron), ebben az esetben vissza kell küldenem a tokmányt saját költségen ami kb 7 000 Ft. A másik lehetőség, hogy a tengelyt a szükséges helyen leesztergáltatom a szükséges méretre. Az átmérőből vennék el 2-4 mm-t, 12 mm hosszon, pontosan még nem mértem le mennyit kellene levennem. Annyi, hogy ezáltal a kulcsnak kialakított hely egy része eltűnne, de mivel lemez kulcs van hozzá ami 2 mm vastag, maradna neki hely. Szerintetek érdemes leesztergáltatni a szükséges részt, hogy feltudjam rakni a tokmányt vagy amennyibe kerülne az esztergályozás jobb ha kicseréltetem a kisebb tokmányra? Nekem a kisebb tokmány is jó. Csatolok pár képet róla, hogy mi a problémám.
Ne panaszkodj, nekem 3x3m sincs, ráadásul nem is négyszög. De volt (van?) itt egy fórumtárs, aki többfunkciós asztalba épített be gépeket a 2x2m-es műhelyébe. Kinek a pop, kinek a popsi. :)
Ó ha tudnád mit adnék egy 5x5 helyért. Nekem 7x3.5 van, a 7 felesleges, a 3.5 viszont nagyon gyér :( pláne hogy itt tudom tartani a faanyagot és kb mindent oldalt, így a 3.5 kapásból csökken majd 1 métert...
Ha érdekel, én megválnék ettől a fűrészlapomtól. Keveset, talán csak pár tucat métert használtam, még nem kellett élezni sem. Celldömölki vagyok. Nyilvános az e-mail címem.
Időközben eladtam a GKT-t, és a mostani merülőmbe nem fér bele a 165 mm-es. Ugyanilyen lapot vennék majd, de 160-ast. (2 608 644 127)
Egyébként az eltérő vágásszélességgel én nem foglalkoztam, nem volt a gyakorlatban jelentősége.
@pacman, @Ugyanpityu köszi, sztem elhanyagolható ez a 0,25 mm . Utánanéztem , bosch katalógusban is ezt a fűrészlapot ajánlják (Cikkszám: 2608644128) laminált bútorlapokhoz.
+ közben találtam egy német fórumot is ahol ők is a 0,25 mm-re jutottak.
- kétféle hasítóéket adnak hozzá, egy egyszerűt, meg egy nagyobbat, amin rajta van a védőburkolat is. Ez egyetlen kallantyúval be ill. kirakható és pontosan illeszkedik.
- egy "seprűt" érdemes beszerezni, ami odaszorítja a (főleg keskeny) munkadarabot
Igen, finoman szólva. A hozzáadott cuccokkal nem támogatja túl izmosan a párhuzamtartást. Persze meg lehet oldani, erre vannak jó példák. De ha ezzel nem akarsz foglalkozni, csak alapból pontosan akarsz vágni, akkor nem túl jó választás - szerintem. Másrészt böhöm nagy asztala van, amihez relatíve nagy hely kell a többiekhez képes.
Makita 2712, de az más világ. Ács kőrfűrész inkább.
Többször láttam már leírva, hogy ez a Maki ács körfűrész. Nem azért, mert nekem is ilyen van, de ez mitől "ács"?
Nyilván egy ács több féle keresztmetszetű anyaggal dolgozik, tetőléctől az ilyen-olyan gerendáig. Tetőléchez, lambériához indokolatlan a 2,2 kW és a 85mm vágásmagasság, gerendához meg kevés (mármint a magasság).
A gyári lapnál a kilógás (b1-b2)/2 0,25mm a vastagabbnál 0,5mm , azaz 0,25mm vastag (de inkább vékony :) ) alátét kellene. De ahogy pacman írta nem fog jobban szaggatni ha vastag után a vékonnyal vágsz ez a negyed mm gumi hiány nem okhozhat gondot. Egy jó ideje használt sínben simán előfordulnak ennél durvább bevágások is.
Milyen anyagokat vágsz vele? (anyagok fajtája, vastagsága)
Többségében fenyő (luc, borovi és vörösfenyő), ritkábban akác, tölgy vastagságra nem több mint 5cm, de vágtam már ennél vastagabbat is, csak nem jellemző.
Gyárilag mennyire pontos a gép? Egyből 100%-osan használatba lehetett venni vagy dolgozni kellett a beállításokkal?
Nagyon. Úgy ahogy volt kicsomgaoltam, kipróbáltam, 1mm-et "ment mellé", de azt gyorsan beállítottam két csavarral.
Mennyire igaz a gép esetében, hogy "a párhuzamos az párhuzamos", a "derékszög az derékszög"?
Ezért vettem. Előtte Makita 2712 volt. Ez a DeWalt nagy húzása, hogy mindig párhuzamosan tartja. A derékszög az derékszög. (A szögtologatója kicsit mozog (a tesztek szerint még mindig a legkevésbé), de az meg kiküszöbölhető egy kis burkolással.
Mennyire pontos a szögállítása, és azt mennyire tartja meg stabilan? (Egymás után több darabot is ugyanabban a beállításban vágva.)
Ha egyszer beállítottad, akkor nem kell figyelni, hogy a második is jó lesz-e.
Önmagában is kellően stabil vagy esetleg berezonál és néha zörögnek az alkatrészei?
Mivel hordozható, így rögzíteni kell. Én csináltam neki egy kis tartót fából, 4 fékezős-görgős kerékkel. Nekem stabil. Olyan magasra csináltam, hogy a munkalap teteje pont olyan magas legyen mint az munkaasztalom, így ha hozzá tolom, akkor a munkadarab csak átcsúszik az asztalra. Így már vágtam vele 2.5mx 1.25-ös fenyő táblákat.
Gyári tartozékként milyen vágólapot adnak a géphez és az milyen anyagokhoz használható?
Gondolom univerzális lapot adnak hozzá, ezt nem néztem még, de a fogszámból és az elrendezésből erre gondolok. Egyenlőre a gyári lapot használom. Ha váltok, akkor alapvetően hosszvágó lapot fogok bele tenni.
Ha vásároltál hozzá plusz vágólapot, akkor milyet?
Még nem. De erről beszéltgettünk itt néhány hete. Keresd meg.
Milyen más gépeket nézegettél (ha nézegettél) vásárlás előtt, és milyen szempontok alapján döntöttél a DeWalt 7485 QS mellett?
Van a youtube-on egy jó német tesztoldal, ott összehasonlították a hasonló képességű Makita, Bosch, stb. gépekkel. Ezt hozták ki győztesnek. Másrészt nekem a legfontosabb tulajdonsága vásárlásnál a párhuzamtartás volt, amiben ez a gép kiemelkedő. Amikor le kell szedni egy 4 méteres lambériáról 1-2 cm-t, akkor nem mindegy, hogy hány cm-el indulsz és hány cm lesz a végén.
A gép megvásárlása előtt dolgoztál-e másik asztali körfűrésszel és ha igen, az milyen gyártmány és típus volt?
Makita 2712, de az más világ. Ács kőrfűrész inkább.
Teljesen hobbista vagy, vagy van szakmai kötődés is az asztalossághoz?
Na jól belezavarodtam, a vastag lap alá kellene az alátét. De a fogazás profilján és méretén múlik, mert hiába vastagabb a lap ha a fogak esetleg nem lógnak ki oldalra jobban.
Úgy írtál a német autógyárbeli tisztaságról, mintha az lenne a munka élvezetének az egyik legbiztosabb alapja. Én jeleztem, hogy szerintem kevés szarabb dolog van, mint egy német autógyárban a patika tiszta csarnokban dolgozni. Ennyi.
Az enyém szűk 5x5 méter, körben asztalok, szekrények, egyéb tárgyak, akármik, kerülgetnivalók, szóval nálam nem nagy kunszt elérhető közelségbe kerülni :)
Azt tervezem, hogy szivacsot rakok bele, amibe a szerszám bele lesz süllyesztve, mint a profi tárolórendszereknél. Meglátjuk meddig jutok vele, még a szekrényt sem kezdtem el csinálni :)
"Ez a vastagabb lap nem nyiszál le többet a sín gumijából, mint a vékonyabb? "
Erre Maki merülőtulajként is válaszolhatok, de sztem ez általánosan igaz: de, le fog.
Gondolj bele, logikus is hogy lenyiszál, HA az első vágást egy vékonyabb lappal ejtetted meg, ami a gumit is "méretre vágta". A fűrészlapot nem nagyon tudod kintebb állítani, a mostani gumiszélhez, mert az fix. A merülő is "fix" a sínben (annak kéne lennie, hiszen különben kotyogna) , szóval a vastagabb le fog nyisszantani a gumiból. Nem nagyon tudok rá más megoldást, minthogy vagy külön sínt tartasz a vékony, vastag lapokhoz (jó drága megoldás), vagy nem törődsz azzal a 0.4mm különbséggel, megtanulod ehhez beállítani, kiszaggatni nem hiszem hogy sokkal jobban fog ha később a vékony lappal mész neki.
Vagy .... mindig cserélgeted a gumit, de az meg kicsit túlzásnak tűnik.
Mondtam én ennek az ellenkezőjét? Kezd olyan érzésem lenni, mintha csak kötözködni akarnál.
Elmondtam, hogy én hogy csinálom. Nyilván nem gondolom, hogy ez az egyetlen üdvözítő megoldás és azt sem gondolom, hogy mindenkinek így kellene csinálni.
Azért írtam ezt le, nehogy a többség azt gondolja, hogy Ádám egy UFO, mert szereti a tisztaságot. Sokan vagyunk ezzel így.
Meg az ember változni is tud. Valaha nagyon sokáig egyáltalán nem takarítottam a műhelyemben, legfeljebb havonta, vagy ha már tényleg nagy volt a por. Igaz, sokkal kevesebb gépem is volt, ami poroljon. Úgy voltam vele, hogy úgyis csak én járok oda, másnap folytatom, ahol abbahagytam, a por meg elviselhető.
Innen jutottam el oda, hogy én is porszívózok szinte minden fúrás vagy vágás után.
Egy kérdés a Bosch GKT 55 GCE merülő tulajokhoz (@ adam654321- egy ezzel kapcsolatos régebbi hsz-re válaszolva, mivel ebben van megemlítve az a fűrészlap amit szeretnék). Szóval én jelenleg a gyárilag mellékelt fűrészlapot használom melynek vágásszélessége 1,8 mm. A kinézet fűrészlap vágásszélessége viszont 2,6 mm.
Ez a vastagabb lap nem nyiszál le többet a sín gumijából, mint a vékonyabb? Utána szeretném használni a vékonyabb lapot .
Tudtok ajánani kereskedőt, ahonnan érdemes rendelni/ vagy van valakinek eladósorban? Nagyjából egyelőre egyet találtam (Shopexpert). + ha esetleg valakinek van esetleg egy eladó 80 cm-es FSN sín, akkor azt is szívesen vennék.
Ez teljesen emberfüggő szerintem, ebben nehéz egyetemes igazságot felállítani, mert kinek mi jön be :)
Én a magam részséről sokkal szívesebben kezdek egy munkának, ha van helyem, kezem ügyében vannak a szerszámok, felhasználni kívánt egyéb anyagok, stb. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha valamilyen szintű rend vesz körül. Ha minden második dologgal úgy vagyok, hogy "Láttam valahol, de hol?" vagy "Most használtam valamelyik nap, de hova tettem?" akkor nem haladok. Márpedig annyira kevés időt tudok a műhelyben tölteni, hogy minden percét szeretném hasznosan tölteni, nem haszontalan keresgéléssel.
Így aztán ha "nagyobb" projeknek indulok neki, akkor azzal kezdem, hogy előtte egy hétig délutánonként lopok egy-egy félórát-órát, és elpakolok, takarítok :)
És mennyire lehet élvezetes egy német autógyárban dolgozni? :D
Sokan vannak, akik az érzésért foglalkoznak fával. Az érzésbe meg beletartozhat hogy fűrészpor, faforgács, de akár a rendetlenség is.
Az emberek sokfélék, és van hogy nyilvánosan irígyelik egymást, de belül tudják hogy jobb nekik úgy, ahogy most vannak. Igaz ez autóra, nőre, műhelyre, munkahelyre, mindenre.
Nem feltétlen bogarasság :) Mi egy német cég magyar leányvállalata vagyunk. Kinn a szerelők épp így dolgoznak. Fúr, poszívó, furat lejavít (autó karosszériáról beszélünk). És érdekes, hogy ha a mi szerelőink (akik itthon amúgy hajlamosak kis túlzással bokáig a forgácsban "dolgozni") is átveszik KINN ezt a mentalitást. Mert ott ez a "normális".
Meg lelkesedés, meg bogarasság, meg hogy nem kötelességnek (munka) hanem örömmel végzendő munkának tekinti, ha rendben tarthatja a műhelyét (bár ilyen lennék :D) .
Én ennyit látok bele. Az szerintem nem baj ha valaki hobbiból csinálja ÉS szereti amit csinál ÉS még kcisit bogaras is, ergo: kicsit másként áll a dolgokhoz mintha egy napi 8-10-12 órában működő folyamatosan poroló műhelyről (munkahelyről) lenne szó. És a hobbisták között is vanak "nagyon hobbisták" /"nem normálisak" :) /, mint tudjuk :)
Lehet neki, a hangfalasnak, meg akit BJaca linkelt korábban, ez a fétise. Ilyen-olyan külytük - legyen az másfél millás hangfal a plafonon, vagy évi 1x használt japánfűrész vagy gyalu a falon- pusz kínos rend a műhelyben, nem olyan ördögi ez.
Mostanában egy német úr videóit nézem, CNC ügyben. Fúr egy furatot, porszívó. Orsó csapágyháznak megjelöli fúróval a csavarhelyeit, elveszi a csapágyat, porszívó, majd fúróval rögtön utána megfúrja a végleges furatot, megint porszívó (az előbb minek porszívózott??) . Nem sok forgácsot látok a műhelyében, de a munkafázisok között sem :) Pedig dolgozik benne, nagyonis. Vannak ilyen bogarasok. Aminek az a vége hogy dolgozott a műhelyben, de nem látszik ... pedig de.
Nekem is nagy élmény volt, amikor a műhelyemben elkészült egyszerre 22 fiók, mindenféle méretben. kéziszerszámok kint vannak tartón, polcon, de az összes kisebb gépet el tudtam rakni a fiókokba. Így azok nem porosodnak legalább, és mindig a helyükön vannak, ha kellenek.
Én meg hajlamos vagyok munka közben is folyton porszívózni. Az a meglátásom, hogy sokszor nem a közvetlen munka közben lesz a porolás zavaró, hanem a leülő por kavarodik fel a forgó eszközöktől, és az tud beülni mindenhova.
Ugyanez igaz pl. az asztali fűrészek dobozaira is. Éppen tegnap csináltam emiatt egy kis ápgrédet a fűrészemen. Nem saját ötlet, de szerintem nagyon hasznos. A döntő mechanizmus miatt mindegyiken van elől rés. Ide vettem egy mágneses lemezt, és odaszabtam erre a lyukra. Nagyon sokat számít, elöl töredékére esett a porfújás. Csak felül tudna kijönni, lefelé meg szép nagy doboza van, ahova le tud esni a por. Ez egy párszáz forintos beruházás, de megért annyit.
Az enyém is ilyen. :) Tök egyszerű a történet: ha végeztem a munkával, akkor elpakolok és leporszívózom az összes felületet a műhely közepén álló porszívóval.
Ez egy működő műhely, nyugdíjas mesterrel, minden nap bemegy, portalanít, zenét hallgat, itt érzi jól magát, kedves szerszámai közt, néha lopva megsimogatja őket. :)
Szintén most jutottam el ide. Eddig a házzal örökölt széteső konyhaszekrények és összevissza könyvespolcokon hányódtak és porosodtak a szerszámok, most már jól haladok az új szekrényekkel.
Eltökélt szándékom lett, hogy mindent a helyére teszek egy adott munka KÖZBEN is. Elsőre időveszteségnek tűnt. A következő munkafolyamatok közben viszont jobban elférek, hatékonyabb a munka, ha nem kell állandóan a kinthagyott szerszámokat tologatni-kerülgetni. Az idő a nap végén meg rögtön visszajön, amikor az fél órás pakolás helyett csak 2-3 szerszámot kell benyomni a helyére, majd mehet a sepregetés...
Nincs még mindennek meg a helye, lesz még variálás, ahogy rájövök idővel, mi és hol esik jobban kézre. A sok fiókkal egy kicsit most a bőség zavarában is vagyok, kell majd elválasztókat raknom beléjük, hogy a húzogatástól ne csússzanak össze a kisebb kéziszerszámok (fogók, csavarhúzók stb).
Ha ránézek itt egy linkre, mert valaki vett, vagy venni akart pl. egy marófejet, másnap mindjárt jönnek az ilyen hirdetések, ez nem újdonság.
A tárolódoboz meg szerintem is drága. Én is az Aldiban szoktam venni ilyesmiket, időnként vannak 3.000 körüli áron. Igaz, abban kevesebb fiók van (talán 20 vagy 30?), és kisebbek is, de 3 ilyenem van, ami örök életemre ki fog szolgálni, ehhez képest töredék áron. Vagy ha mégsem, legfeljebb veszek még belőle, akkor is olcsóbb lesz.
Ennek az unis tárolónak a mélysége 24cm, abba azért elég sok nagyobb dolgot is bele lehet rakni. Biztosan van ilyen szaki, akinek ez kell, de ha valakinek nincs ilyen igénye, akkor nem éri meg.
Nagyon sokat számít, hogy megvan-e a helye egy-egy dolognak (szerszámnak). Én most jutottam el oda, hogy van egy szekrény a gépeimnek, meg a vésőket, reszelőket, kalapácsot fel tudom aggatni a falra. Vannak tartók a ceruzáknak, fúrószáraknak. Szokni kell, hogy mindig mindent visszarakok a helyére, ha épp nem használom, ezért fontos, hogy jól legyen kiválasztva a helyük.
A DeWalt asztala gyárilag nagyobbítható, pl. kihúzható elemekkel?
A videómegosztókon láttam olyan videót, hogy ezeket a hordozható asztali fűrészeket beleteszik (körbeépítik) egy jóval nagyobb asztalba, hogy nagyobb alapanyagokat is tudjanak vele kezelni. Ez a DeWalt mennyire alkalmas erre?
Én laminált bútorlapokat is vágnék vele. Nem egész táblákat szabnék, hanem pl. szétszerelt bútorok lapjait vágnám az új igényeknek megfelelő méretűre.
A válaszodból úgy tűnik, hogy a kereskedelemben dolgozol. Melyik cégnél? Feltennél egy linket?
Egyszer kipróbáltam hogy mindent amit használok ugyanoda teszek vissza. Perze közben kicsit odafigyelősebb volt, mert amúgy trehány vagyok ebben, s meglepő módon nagyon gyorsan el lehet takarítani ilyenkor. Még ha fel is porszívóz az ember az hamar megvan, pláne jó felületen.
Ha hozzászok az ember ehhez, akkor nem probléma, de nekem egyelőre ez kimarad, meg kéne csinálni már végre a polcrendszert lent, akkor jobb lenne a dolog.
Dewaltnál a QS kb nem jelent semmit se. A 7485 a dw745 utódja, szinte ugyanaz a két gép, annyi a difi, hogy erre 210-es lap tehető nem 250-es. De a párhuzamvezetője full ugyanaz, asztal is amennyire néztem szinte ugyanaz, vágáskapacitás és motor is (utóbbi 1800W, ami bőven elég volt a 250-hez is, 210-hez meg pláne sok)
A kis belépő Boschnál érződik, hogy mennyibe fáj, nagyon is. S most nem paraméterekre gondolok, hanem ténylegesen. A nagytesó jó, ezt nem merem jó szívvel javasolni. A Metabo 254 M pedig abban jó, hogy 250-es lappal megy (de már van 210-es is), de 1500W a motor.
A 3 gép közül mindenképp dewaltot javaslom, s nem azért mert dw mániás vagyok, az az egyetlen, ami nem annyira kompromisszumos, mint a többi. Meghagyták neki az elől-hátul megvezetett párhuzamvezetőt (fogasléc, szorítást szokni kell jobb alul, de pár vágás után nem ügy), ami mérföldekkel jobb megoldás, mint a többi kis tologatós vezetője és a motor is bőségesen elég, ára meg viccesen olcsó, viszik is mint a cukrot. Egy nagy hiba van most vele, hogy nincs egy darab se, s nem csak nekünk, Dewalt raktára is szinte üres lett a korona miatt, max értesítőt tudsz kérni ha bejön, reméljük mielőbb itt lesz.
Amiből jelenleg tudsz vinni a metabo 254 M és a nagy a sima, Bosch elvileg rendelhető, de mielőbb döntsél, ha még idén szeretnél valamit, nem sürgetés, csak korona miatt nagy gondok vannak szállítással.
Ez nem furnér (0.6..1.2mm). Magam vágtam tülgy oszlopból, bő 3mm vastag. Az illesztéshez két deszka közé szorítva áttoltam a körfűrészen, meglepően jól illeszkedő egyenest adott.
Köszönöm szépen a részletes választ és a plusz infókat is.
Mindjárt tanultam is, mert nem tudtam, hogy mi az a "dado szett". Most már tudom. :)
Nem, tényleg nem használnám hajópadló gyártásra, de bútorlapokat szeretnék vágni vele. Nem kifejezetten lapszabászati méretben egész táblákat leszabni, de kisebb lapok méretre igazítását vagy kisebb darabokra osztását azért szeretném majd elvégezni. Ha végül egy asztali körfűrész mellett döntök.
(Erős koncepcióváltás lenne ez nekem, mert eredendően saját kivitelezésben megépítendő asztalba építhető kézi körfűrészek után érdeklődve vetődtem erre a fórumra.)
De, vezetékes. Csak örültem, hogy kijött egy olyan lap sorozat, aminek pont jó a mérete. 210/30 ugyan standard méret, lehet is ilyeneket kapni, de a direkt asztali gépre fejlesztett lapok általában 250 (illetve 10") - től indulnak. Az akkus gépre fejlesztett lapok vékonyabbak (kisebb energiafogyasztás miatt), ezáltal kevesebb a veszteség is, cserébe talán nem olyan tartósak/erősek ipari felhasználásnál. (Egyébként a 7485-nek van akkus verziója is, nem tudom fejből a nevét.)
Általában keményfát és fenyőt vágok, nem ipari mennyiségben és max. palló (5cm) vastagságig. Néha kevés forgácslap ill rétegelt lemez.
Nagyon precíz gép, szépen tartja a beállításokat. Nem zörög, nem lötyög. Elöl-hátul megvezetett a steller, nagyon pöpec. Ha jól rémlik, nem kellett piszkálni, max lenullázni. Jó a porelszívás, bár a 65mm-es alsó csonk nekem nem optimális, 100-as jobb lenne. A gyári szögvezető játékszer (de kb minden általam ismert barkácsgépnél az). Nagyon könnyű, kb. 20 kg, ha esetleg hurcolni akarod, akkor ez a súly még könnyen pakolászható pl csomagtartóba, a nagy Bosch valami 40 kg. Ha csak fix helyen van, akkor jobb a nehezebb persze.
Nem vagyok szakember, még hobbiasztalos sem, de viszonylag sokat dolgozom fával. Szerintem bagyon jó ár/érték arányú gép, hozza a nagy DW-k minőségét, kicsit kisebb méretben. Forgácslap táblafelosztásra, hajópadló gyártásra nem ajánlom, de ha az lenne a cél, vélhetően nem itt érdeklődnél :-) Hobbira több, mint elég. (Ja: dado szett nem megy bele, de ez az EU-ban úgyis tilos :-)
Jó lett az a videó! Hiánypótló :) Én még azt megemlítettem volna, hogy a forgács térfogata is jóval kisebb, mint a hagyományos késes forgácsnak. Egy Felder spirlás bemutastón legalábbis ezt is kiemelték, mint jelentős előnyt (ritkábban kell üríteni a tárolót).
Van egy olyan érzésem, hogy nem fogod a kis "hibái" miatt kihajítani.
Amúgy pl a Metabo HC260-nál is tekergetni kell, ha nem is 26 mp-ig, ha üzemmódot váltok. Egyengetéshez szintén, és kb 120mm-ig kell lemennem hogy be tudjam a csonkot tenni alá. Ez akkor úgy látszik ilyen játék a nagyoknál is ... bár a tiéden csak "hajtogatni" kell a csonkot, nekem vastagolás után kicsavar, leszed, leteker 120mm-ig, másik oldalól betesz.
No teljen benne sok örömöd, és.... lehet folytatni a vlogolást :-)
"Régebben panaszkodtam az ebben a méretben szűkösebb lapválasztékra, de időközben pl. a Freud kijött ebben a méretben egy akkus gépekre optimalizált vékony kerfű laválasztékkall."
Lehet, hogy benéztem valamit, de én úgy láttam, hogy a DeWalt 7485QS az vezetékes.
Eltekintve a lapok standard méretétől (210/30mm), nincs jelentősége, hogy azt vezetékes vagy akkus géphez fejlesztették?
Te milyen anyagoknál használod a gépet?
Illetve gyakorlatilag megkérdeznék mindent, amit az előbb SchefferJ-től kérdeztem. :)
Nem értek hozzá, de valahol azt olvastam, hogy a furnérlapokat (csíkokat) ragasztáskor átfedésben rakják le és amikor megvan akkor az átfedés közepén mindkettőt (a szomszédosokat) átvágják egy furnérvágóval (szikével). Így a vágásképe pont passzolni fog. Ezután préselik rá az alapra.
Nekem is 7485qs van év eleje óta. Csak jót tudok mondani róla. Nekem a méret, teljesítmény, vágásmélység több mint elég. Precíz, jól összerakott masina. Régebben panaszkodtam az ebben a méretben szűkösebb lapválasztékra, de időközben pl. a Freud kijött ebben a méretben egy akkus gépekre optimalizált vékony kerfű laválasztékkall. Rendeltem is (bár a gyári lap sem rossz szvsz)
Valóban túloztam egy kicsit, de ebben már benne volt, hogy többnyire olyan gépek ára kapcsán fogalmazódott meg bennem ez az állítás, amiket az árukeresős vásárlói vélemények alapján választanék, ha asztali körfűrészben gondolkodnék.
A Bosch gépeknél kiesik a PTS10, mert zöld. Nem azért mert annyira profi vagyok, hogy csak professional gépet vennék, hanem azért mert, ha már vennék, akkor hosszútávon gondolkodva talán jobb vétel lenne egy kék. Pl a GTS 635-216. Ráadásul ezen két Bosch gép között nincs nagy árkülönbség.
Gondolom a DeWalt 7485-ös esetében a QS betűjelzésűre gondoltál. Erről sajnos nincs sok vásárlói vélemény, és magyar nyelvű videókat se nagyon találtam.
Kicsit nehézkes volt az árukeresős vélemény vadászatom a Metabo 254M esetében, mert ennek a gyártó szerinti azonosító száma 610254000, de ilyen számú gépet nem sikerült találnom. Ellenben a 691154000 számú esetében is M-es gépeket áruló boltokat dobott fel az árukereső, és valószínűleg az ottani vélemények is az M végződésű gépre vonatkoztak.
(Tudja valaki, hogy mit takarnak az eltérő gyári számok ugyanannál a gépnél? A 254-es gépnek vagy 3-4 különböző gyári számú verziója is fellelhető az interneten.)
Árban ez a Metabo 254M tűnik a legdrágábbnak. Vajon annyival jobb is a többinél?
Bármelyik hangsugárzó "hangolható" elhelyezéssel, a hátsó portosnál annyi a különbség, hogy a többi fajtától nagyobb mértékben érzékeny erre , az ellen fázisú, irányított reflexiók miatt. A 800-asnak ez, az alján található, aminél a reflexcső talptól mért távolságával további hangzásváltozást eszközöltek a tervezők. De ez már nagyon OFF itt. Hagyom elmenni a témát.
Kinézettel egyetértek (nekem Dali Ikon szettem van, az se egy szépség) de - számomra - szépen szól. Azért ez a BW is szépen szól, akárhogy is néz ki.
(Zárójelben: anno hangfal (és rendszer) vásárlás előtt egyszer beültem egy süketszobába és bekapcsoltak egy 5 milliós hangfalat egy szuper erősítővel lejátszóval. Kérdezték, hogy szép-e. Mondtam, hogy csodálatos. Aztán rákötöttek egy fokkal gyengébbet, kérdezték, hogy milyen. Ez is csodálatos volt. Aztán visszaiteráltunk még egy-két fokozatot, ott már kezdtem hallani a különbséget. Aztán lebeszéltek a milliós hangfalakról, mert fölösleges megvennem... így megálltam a Dali Ikon rendszernél)
11. Megvan a négy belső oldal. Egy lapot korbevágtam derékszögre, méretre, de már nem akarok zajongani. Innentől nagyon kell vigyázni az élére.
12. Készre csiszoltam (120-ig) a négy lapot. Méretre vágtam mind a négyet. És később kiderül, elkövettem az első hibát. A teteje keskenyebb lesz mint az alja, hogy felül hátul legyen egy kis rés szellőzni. Ezt az élet gondoltam utólag nehéz lesz lezárni, megcsinálom. Meg is csináltam.
13. Összeállítottam az egészet csavarokkal meg ragasztóval. Száradás után kivettem a csavarokat és kicseréltem őket köldökcsapokra.
14. Megcsináltam az alja és a teteje furnérozását.
Kicsit okosabb voltam már, nem előre szalagoztam össze a csíkokat, nem vagyok én furnérvarrógép. Hanem megragasztóztam az egész felületet, felraktam az első csíkot, aztán ragasztóztam a második élét és mellényomtam. És így tovább. És utánna pár nagy maszkolószalag csíkkal összehúztam őket. Ehhez kell hogy ne lógjon le nagyon a szélénél, akkor jól össze lehet húzatni, a papír nyúlik.
Itt haladtam az elrontással, mert a tetején ez az élzárásra takar, minden más oldalon meg az él takar mindenre.
Itt már egy doboz, nem olyan egyszerű szorítózni. Vágtam bele passzos bútorlap darabot, ahhoz szorítóztam. Kell a puha alátét, különben nem lesz midnenütt résmentes. Az egyetlen helyen, ahol látszani fog ( a teteje hátuljánál) kimaradt, és lett is rés. Ott sem látszana, ha nem lenne már fent az élzárás.
15. síkbagyalultam, meg óvatosan csiszoltam a két oldalánál a furnért(a teteje és alja széleit), levágtam a bútorlap betétek kisebbre :) és megcsináltam a végeit is.
16. marha óvatosan gyaluval, maróval, csiszológéppel, faradbra ragasztot csiszolópapírral síkra dolgoztam az éleken a lelógó furnérokat. Sok meló, és nagyon féltem hogy behasad. De egyetlen helyen lett egy majdnem, de az sem. A marót bármilyen óvatosan tolod, nem mindig jó a szálirány.
17. többször elpróbálva gérbevágtam az élére szánt csíkokat. Mivel szélesebb, lehet kicsit tologatni, szuperül ki lehet hozni hogy a sarok a sarok, és zár minden. Elsőre a hátát csináltam, az a gyakorlás. És préselni sok szorítóval és puha alátéttel.
18. az élek lelógó részeit le kell venni, főleg felsőmaróval, nagyon nagyon óvatosan.
19. 2mm rádiusz körbe. ez könnyen ment, nem tépte be sehol.
20. sarkok kézzel gömbölyűre, és lehet csiszolni. 80/100/120/180. A belső oldalon ahol letöröltem a ragasztót baromi érdes lett, és a rezgővel nem lehet a sarokba bemenni. Végül csiszolószivacsra tett rezgő lett a megfejtés. A kis maki rezgőnek kakukk a porzsákja, vagy kell vegyek újat, meg megszokjam hogy porszívóval csiszolok.
És ennek a B&W-nek merre nyílik a basszreflex-nylása? Mert ha nem hátulra, akkor majdnem mindegy, hová teszi....:)
Amúgy vannak olyan hangsugárzók, amiket direkt arra terveznek, hogy a falhoz való rátolással, tologatással be tudod hangolni, emelni tudod a mélyátvitelt...
De ha nem ilyen a hangsugárzód, akkor csak "döng, mint a hordó", ahogy írtad is....
Egy dolog a rezgésfüggetlenítés, és egy másik az alacsonyabb frekvenciák erősödése. Minden egyes oldal hangsugárzóval való érintkezése, 3dB-el emelés ad, tehát ha a sarokba teszed (3oldal érintkezik a hangsugárzó dobozával) 9dB-el emelkedik a mély tartomány (döng mint a hordó). Nem beszélve arról, hogy ez egy alsó, hangolt baszreflexportos hangsugárzó, (nem hangfal, az egy sík geometriájú lapba szerelt hangszórót(k) jelent) amit valóban nem illő a reflexiók miatt ily módon fellógatni.
Nagyon, sok, de kicsi járat van. Utánaolvasgattam a témának, mindenütt azt írják, a szú az inkább gyűjtőnév, a cincérek a valódi ludasak. Olyan járatot tüzifában sokat láttam, ez nem az, sokkal kisebb. Lehet mégis valódi szú lesz.
Nem egyszerű :) Az éter lehet meg lesz, eszembe jutott hogy fiam keresztapja vegyészeti kutatóintézetben vezető :D Van direkt egy munkás vasalóm, amikor feleségem upgradelte az övét, a régit levittem a műhelybe. Na, próbálkozom.
Sokszor elég, ha a járatokba injekciózod be a szert. És valamivel bedugózod ideiglenesen. Nem tudom,mennyi járat van benne. Kevésnél kivitelezhető. És megspórolod a zsákos módszert. Egyébként a zsákot bármi kiváltja, ami nem szellőzik vagy légzáróvá lehet tenni. Nem feltétlen kell abban gondolkodni...
Étert egykor használtam rovargyűjtésre. Belélegezni nem egészséges, de nem alszol úgy el tőle, mint az emberrablós filmekben. Biztosan nehéz már beszerezni, anno akkor is kérdezték, hogy mire kell, amikor a patikában vettem.
Márpedig van egy neves (egykori?) hifis kereskedő, aki gyártott is hifis berendezéseket, akinek a lakásában láncokra vannak felakasztva a cuccai, és úgy hallgatja. Nincsenek zavaró rezgések - ez az elmélet.
Nem kell szabadkoznod, egyáltalán semmi probléma nincs ezzel a videóval. Sőt, nagyon hasznos, részletes, kimerítő volt! Nézd meg, máris mennyi pluszt kaptál érte. :) Ha ezt németül vagy angolul is előadod, sokezres nézettséget szerezhetnél vele. Ilyen bemutató videókat kéne mellékelni minden géphez, hogy tudjunk jól dönteni.
Egy hátrányát látom csak: kicsivel még többen és jobban fogunk irigykedni. :))
Vagy úgy, hogy nem dolgozol benne, csak zenét hallgatsz....
(Ilyen installálását én még hangfalnak nem láttam. Az biztos, hogy el kell csatolni őket a padlózattól annyira, amennyire csak lehet, de hogy így fel vannak lógatva a plafonra???? Nem hiszem, hogy így akármilyen milliós cucc jól szólna.....)
A kőrfűrésznek még jó hangja van, pld. a vastagoló gyaluhoz képest :) ellenben ha nem megy a fűrész, tényleg jó hangjuk van azoknak a hangfalaknak... mondjuk akkor, ha a hangfalakhoz vezető kábelek nagytisztaságú rézből vannak (ennek métere is lehet 2.5M Ft, aztán az erősítő ami ezeket meghajtja is kb. 7-számjegyű, nem beszélve azokról a kábelekről, amik az erősítő és a lejátszó között viszi át a jelet (szintén több százezer ft métere), a lejátszó meg önmagában pár millió ami ehhez a hangfalhoz passzol. Ha ez mind megvan, akkor jöhet a jó hang. (Mondjuk azt nem értem, hogy ezeknek a hangfalaknak a basszus miatt a padlón és inkább valami falhoz közelebb kéne lenni, mert így bármilyen jó is legyen nem érvényesül annyira... de műhelybe jó lesz így :)
Á, szerintem fordítva van. Pont a körfűrész és más műhelyzajok mennek akkor a hangfalakból, amikor egyébként szokatlanul furcsa és nyomasztó csend lenne... :)
A Szabad Asztalosok FB topikból loptam a képet. Inspiráció műhelyre. A két lógó Bowers and Wilkins hangszóró 1-1.5 M Ft használtan. Másrészt ennél csúnyább irodák is vannak, nemhogy műhelyek...
Esetleg amennyiben elegendő lenne a teli háromszög helyett a falakhoz használt táblás anyag mondjuk maximum két rétegben összeragasztva, akkor azt egy asztali körfűrésszel is könnyen ki lehetne vágni. Tulajdonképpen a már korábban említett trapéz keresztmetszetről beszélek így én is.
Milyen hangszórók lesznek benne, milyen frekvenciára tervezted a TL-t?
Köszi. Jó ötlet! Csak az összeolvasztandó fóliafelületekre már ne kerüljön abból a "zsíros tapintásból" mert nem fog összeragadni. Ez elkerülhető, ha mozgatásnál már nem nyúlkál az ember a fóliák közé...
Nem tudom, hol kapsz étert. Manapság minden vegyszerhez elég nehéz hozzájutni - hála a terrorista veszélynek. De lehet adnak kis mennyiséget (egyes) gyógyszertárakban ha elmondod mire kell, vagy múzeumok (ilyen célra is) használják, gondolom iskolák kémia szertárában is akad, vegyészeti laborok, stb. Ismeretség kérdése... :)
A (kertészeti) fóliavasalás aránylag egyszerű. Fogsz egy kb méteres deszkadarabot, az egyik élét (keskeny oldalát) ferdén 1-2 centinként kicsit (kb 2 mm mélyen) bevagdosod fűrésszel. (A kertészek kb 5 mm széles vágásokat készítenek, de itt most a légmentesség is számít.)
Ha ez megvan bevonod vászonnal a deszkát. Magyarul betekered egy lepedő darabba. 100% lenvászon legyen, ne legyen műszálas mert az beleragadna a fóliába!
A deszkát úgy teszed le, hogy a beirdalt és vászonnal takart éle legyen felül, szegezhetsz a másik élére talpat is vagy kitámasztod valamivel. Erre ráfekteted a tiszta fólia széleit ott ahol össze akarod vasalni - a többi részét lenyomkodod, hogy ne érhesse a meleg, majd ráteszel egy réteg valódi celofánt (nem műanyagot) vagy régen jó volt az úgynevezett "zsírpapír" csíkot (szerintem ez már a világon sincs) és a meleg vasalót (gőzölés nélkül) úgy végigtolod rajta, hogy a vasaló csak a celofánon maradjon (különben az asszony megöl és vehetsz neki másik vasalót) mert hozzáragad a vasalóhoz a műanyag, ami csak mechanikailag jön le és a karcos vasalótalp a ruhavasaláshoz már nem jó.
A vasaló hőfokát ki kell kísérletezni egy kisebb darab fóliával. Olyan 260 fok körül olvad a műanyag. A túl meleg sem jó, mert a vasalás szélein elvékonyodik, kiszakad a fólia, a hideg vasaló meg nem ragasztja, olvasztja össze rendesen és szétválik.
Ha egy deszkahosszt levasaltál, odébb húzod vagy a deszkát vagy a fóliát és folytatod a műveletet.
Celofánt élelmiszer osztályon "befőző celofán" néven találsz.
Jelen esetben talán nem gond, ha a vasalás helyén nem lesz áttetsző a fólia és esetleg papír ragad a műanyagba, így a celofán helyett használhatsz valami csomagolópapírt is. Talán olcsóbb. Az újságpapírt nem javaslom, mert az is tönkreteszi a vasalót! (Betűk, képek rásülnek a talpára.)
Szeretnék egy elszívót vásárolni. A Típusa: JET JCDC-1,5 Ciklonos elszívó egység.
A lehetséges aggály, hogy nem faipari műhelyben teljesítene, hanem egy olyan környezetben, ahol megközelítőleg pontszerű végpontokon, cement, homok mozgatása közben keletkező szálló port kellene elszívnia.
Hogy azt ne a dolgozó tüdőzze le.
Nem folyamatos termelő tevékenység az ahol használnánk. Napi max 30 percet menne. Hiszen az anyagmozgatás, és öntögetés, ahol a por keletkezik, csak ennyi ideig tart.
Tegnap egész nap online továbbképzésem volt, így volt időm közben megvágni a bemutatót, amit készítettem az új gépről.
Nézzétek el az amatőrségem, életemben nem készítettem videófilmet, narrációval meg pláne nincs tapasztalatom. Forgatókönyv sem készült, ezért egy-két vágást kellett eszközölnöm, amikor éppen nem jutott eszembe, mit is akarok mondani. :) A felvétel minősége csak egy kicsit jobb, mint ha egy krumplival rögzítettem volna, ennyire képes a mobiltelefonom.
Összesen 38 perc lett. Próbáltam megmutatni minden olyan részét a gépnek, ami a katalógusban és a reklámfelvételeken nem látható. Elnézést, ha olyan dolgokról is beszéltem, ami tudom, hogy itt a közönség nagy részének evidens.
Az éter egészségügyi felhasználását ismertem. Pont emiatt nem gázos a beszerzése? (Nem néznek erőszaktevőnek, stb-nek, ha ilyet akarok venni? Hol lehet kapni?) A zsákvasalás érdekelne!
Gazdaboltban veszel egy darab síkfóliát. Vagy összevasalod zsáknak (ha kell elmondom a vasalás módját) vagy kicsit nagyobb darabot veszel és "batyunak" összekötöd úgy, hogy ne csak a sarkait kösd össze.
Még annyi kiegészítés, hogy az éter régen műtéti altatószer volt, csak a dózisok beállítása, eltalálása problémás, ezért ma már nem használják erre a célra . Gyorsan párolog, édeskés, émelyítő szaga van és a gőze robbanásveszélyes - szóval nem tanácsos cigizni sem mellette. A bogarakat viszont hatásosan gyilkolja a gőze. Ezt leszámítva a szellőztetés után az ilyen bútorkezelésnek utólag semmi egészségkárosító hatása nincs...
Ennyit meg. Jóformájú, tiszta fa kredenc, felújitva nem kis összegért árulják ezeket. Én meg amúgy szívesen elszórakozom ilyesmivel, a télikertben a sparhelt mellett jól nézne ki. Köszi, megnézem a hozzávalókat. Szerencsére ketté lehet szedni, de így sem lesz könnyű ekkora zsákot találni.
Ja bocs, lemaradt: mindent ami élő, visz mint a piros ász ;-) Szobát is lehet vele fertőtleníteni, de a növényeket ki kell pakolni, utána nem belélegezve min. fél óra szellőztetés.
Azt kell eldöntened, megér-e az a bútor egy darab fóliát vagy pár fóliazsákot és 1-2 deci étert, meg persze a munkát.
Leteríted a megfelelő méretű fóliát, rápakolod a cuccot majd fent összefogod a fóliát, hogy légmentesen be tudd kötni a "batyut", de mielőtt bekötnéd belöttyinted az étert és gyorsan bekötöd. Így hagyod pár napot, majd kibontod, 1 napig szellőzteted (kárpitos bútor esetén inkább 2 nap) és kész.
A műveletet mindenképp szabadban végezd és ne lélegezd be az étergőzt, mert elalszol!!!
Bocs hogy beleugatok, nem olvastam végig, csak egy eheti tapasztalat. Kislányomnak vettem egy írógépet, mert teljesen odáig volt érte: sajnos totálisan penész szaga volt, nejem azt mondta, így be nem hozhatom a lakásba. Szétszedtem és bespricceltem kézfertőtlenítővel (ami elvileg fungicid), de csak félsiker lett a végeredmény. Aztán megemlítettem a problémát egy haveromnak, aki hozott egy kínai ózongenerátort (valami 15 ezerért vette), betettük egy dézsába, lefedtük, és 5 perc kezelés után a szag megszűnt :-)
Olvastam, hogy vannak ilyen megoldások, de az igazság az, hogy ezek olyan mértékben drágítanák a dolgot, hogy annyit nem ér az egész. Ha házilag nem lehet vele semmi értelmeset kezdeni, akkor egyszerűbb eltüzelni.
Két megoldás van szalagfűrésszel pontos átlós (ferde) vágást végezni.
Az egyik a dönthető asztalú gépek- ez az egyszerűbb, mert itt csak az asztal dőlését kell beállítani és az "alsó oldalon" vezetővel megtámasztani a faanyagot.
Fix asztalú gépen kell készíteni egy megfelelő szögsablont, ami a "segédasztal" lesz és ezt pillanatszorítóval rendesen rögzíteni a vízszintes valódi asztalhoz, majd a munkadarabot odaillesztve a szalag másik oldalán úgy rögzíteni a párhuzamvezetőt, hogy stabilan megtámassza a munkadarabot, pontosabban annak az élét.
Ha jól van hajtogatva a fűrészlap, sem megszorulni, sem félrevágni nem fog és egyenletesen ugyanazt a vágási szöget produkálja a teljes hosszon...
Ha benne van még élő állat, akkor a xliamon nem ér semmit. Ezeket a bútorokat nagy, zárt nejlonzsákba szokták tenni, és elgázosítják valami ellenszerrel pár napra.
Egy régi kredencet szeretnék felújítani. Pár helyen kikezdték a farontó bogarak. Nem tudom mennyire aktívak még, ahogy elhoztam, még hullott por belőle rendesen. Nézem a különböző "ellenszereket". A Xylamonról azt írja a gyártói oldal, hogy ágyneműt, evőeszközt, stb-t nem lehet benne tartani, ha ezzel a szerrel kezelem. Ez szerintetek reális, hogy több réteg festék alól is ennyit kipárologhat? Az esetleg járható út lehet, ha csak kívülről kezelem az anyagot (nem túl vastag fenyő a korpusz).
Neki azért az. Neki nem munkája hanem hobbija a fa. Ahogy olvasom, 30 éve. Ennyi idő alatt lehet azért úgy venni, kapni dolgokat ... ami lehet hogy csak egyszer kell egy évben, de nem rossz ha ott lóg a falon és nem egy áruházban. És amit ír a névjegyében, az alapján cseppet sem lepődök meg hogy miért olyen a műhelye, amilyen.
És igen, kell az a rágógumi .. főleg egy hobbistának :)
Ba...eg :O egyelőre csak tekergettem ... a szögkerben nem lehet ennyi csavar, meg apró kütyü .. a bácsinak vajon mennyi szabadideje van? Még arra is odafigyelt, hogy a fiókok előlapján ha csak lehetett, végigfusson a minta. Azon a "pár" darab előlapon.
Az is sokat elmond, hogy olyanok ájuldoznak, meg kommentelnek olyat hogy I'm speechless mint Jay Bates, Andrew Klein ...
Hát nem lenne rossz ekkora terület. Meg tartalom :D
Egy jó, éles elektromos láncfűrésszel (ha kell egy új lánc, az 3000Ft) simán el lehet vágni A szalagfűrésszel az lehetett a legfőbb gond, hogy az átlós vágás miatt az élén táncolt a gerenda, és nem volt stabilan megvezetve. De lehet, jobban járnál 12-es rétegeltlemezből vágatni egy nagy adag háromszöget, aztán összeragasztani.
Az még nem jelenti, hogy szalagfűrésszel is tud bánni. ??
Csomótól, nedvességtől nem szokása szikrázni. Belenőtt fémtől, vagy kavicstól szokása. Ha a szalag elkap ilyet, az már nem fog egyenesen vágni, meg általában sehogy se.
"de olyat is mondtak, hogy a fűrészfogakat ki szokták hajtani (egy jobbra-egy balra-egy egyenesen-...),"
Ez a fűrészeknél alapból így működik. A szalagfűrész különösen kényes erre.
Nem akarok itt okosnak látszani, de azt tudom ha egy rutinos fűrészes átáll keresztvágásról hossz vágásra, az előtte lapot cserél. Nekem kis nyavalyás 400-as saját készítésű fűrészem van, de amikor építkeztünk azzal vágtunk 10 x 10-es gerendákból 5 x 5 -ösöket.
az eredeti hozzászólást lehetett úgy is érteni, hogy került egy fűrész meg egy ember :D
az egésznek az anyagköltsége az semmi, 1-2 ezres max. a meló, meg a kiokoskodás a sok.
pl minek neked háromszög? trapéz is elég lenne, nem?
a doboz miből lesz? valami lemezből gondolom. abból le lehetne vágni a léceket is egyből. egy szárítatlan építési fa, pláne egy gerenda, amiben jó eséllyel benne van a közepe, az nem alkalmas precíz formatartó dolgokhoz.
Az asztalos profi volt: igaz, régóta nyugdíjas és leszázalékolt, de nem gondolom, hogy ne értett volna hozzá. Talán túl nedves volt a fa, vagy túl csomós: de olyat is mondtak, hogy a fűrészfogakat ki szokták hajtani (egy jobbra-egy balra-egy egyenesen-...), akkor szélesebb a vágás, és kisebb az esély, hogy megszorul. Egyébként egy derékszög sablon is volt, ami megvezette a gerendát, mégis félrement az a kb. 20cm, amit sikerült bevágni.
Most olyasmin morfondírozok, hogy talán profillécekből össze lehetne ragasztani ezt az ék alakot - igaz, az ár sokszorosa lenne, mint az első elképzelésemnek :-I
Mivel neked a sík és a derékszög is fontos, az anyagot először meg kellene gyalulni. utánna levágni 45 fokban sokmindennel lehet, max utánna gyalulni vagy csiszolni kell.
hogy a szalagfűrész mitől füstölt, az passz. ha olyan próbálta aki még sosem csinálta, bármi lehet.
Szia, köszi a választ. Nem mertem elsőre leírni, mert egy hátast ugrottatok volna: de a terv az, hogy 6db ilyen hangfalat készítek. Főleg a hangerő miatt :-) Ez így tehát 3,6m hasáb lenne összesen: az már nem egy kézifűrész kategória :-I
Sziasztok! Olyan ügyben kérek segítséget, hogy van egy hangdoboz tervem, ami már kísérletileg megépült, meg is vagyok vele elégedve, de meg szeretném építeni szobai minőségben: https://ibb.co/d6W45wP
Egyelőre ott tart az ügy, hogy kitaláltam, belül a sarkokba 10x10cm-es építési fenyő gerendából vágok háromszög alapú hasábokat: az anyagot be is szereztem hozzá, és egy ismerősömmel, aki hozzáfér szalagfűrészhez ma megpróbáltuk elvágni - sikertelenül :-/ Szikrázott, füstölt, a szalag megszorult: sajnos ez így zsákutca, ez már biztos.
Kérdésem, hogy valakinek valami ötlete van-e, hogyan lehetne akár ebből a gerendából, akár más módon a háromszög alapú hasábokhoz hozzájutni? (96, 91 és 54mm oldalhosszú derékszögű háromszög hasábokról van szó, mindegyikből 18cm hossz szükséges.)
Állítólag a polifoam is alkalmas rá, de csak 1-2 alkalommal, mert kevésbé bírja a meleget. Késtokokat is csinálnak így, de nekem 90-fokos hajtás kéne, ezért gondoltam egy merevebb sablonra.
Huh, rossz embert kérdezel, fogalmam sincs, hogy miért adták olcsón, vagy hogy mi a különbség a zöld-kék viszonylatban (bár mintha valakinek lett volna mindkettő, talan Paco vagy pacman, de nem emlékszem pontosan.
A kék egészen biztosan alkalmas kisipari felhasználásra, a gép bírja, kérdés persze hogy mit akarsz csinálni vele :)
Tehát neked egy ilyen alakú luk kell, ami körben 2mm nagyobb?
Először ki kell fordítani. Mondjuk egy 18mm másológyűrű és egy 4mm maró segítségével körbemarom. Macerás, mert végig a mintának kell nyomni, de kis fogással meg lehet csinálni. Így kaptam egy lukat, ami 11mm-el nagyobb mint az eredeti.
utánna ezt a lukat kell lemásolni 14mm gyűrűvel és a 4mm maróval, akkor 9mmel kisebb lesz, azaz pontjó.
persze lehet csapággyal is, meg a maró vastagsága is változhat, a különbségek számítanak. és nem tudsz így kisebb rádiuszt másolni, mint a gyűrűd, de a kép alapján ez nem gond.
Ja hogy így negatív .. defigy, miért ragaszkodsz a negatívhoz?
Miért nem jó a "potitív"? Sztem szépen meg tudnád csiszolni a körberajzolt sablont, "vonalra" és akkor jöhet amit írtam. Sablon, rá a Kylexre, megrajzolod (karcolod), nagyjából körbevágod a Kylexen, majd vissza rá a sablon és jöhet a színelőmaró, de semmilyen csapágytrükkel.
Szerintem nem ráhúzásra kell neki, magának a Kylex lapból kimart műszerfal borításnak kell nagyobbnak lenni 2mm-re a mostani körvonálánál. Azt szeretné ezzel a "negatív" sablonnal körbenarni.
A szürke a mostani műszerfal, a fekete "alatta" (ami rámegy) meg a Kylex borítás, 2mm-re nagyobb méretben. De abban egyetértünk hogy talán nem kell a tizemm-re pontos 2mm-rel nagyobb körvonal.
A másológyűrűs nagyobbra másolás, majd visszamásolás 2mm ráhagyással van az én fejemben is. Viszont ha elmászik a pozitív kontúrtól a marófej, akkor kuka a negatív. Viszont én sem tudok jobbat.
Dekopírral vágtam egy sablont, szar lett :-) A korongcsiszolóval pedig nem férek hozzá a belső kontúrhoz.
Én nem bonyolítanám nagyon, mert nem dugattyút másolsz le.
Letenném a leendő sablonom anyagára (mondjuk 6-8mm-es rétegelt lemezre) a kibelezett műszerfalat, és egy megfelelő vastagságú (~2mm, esetleg kicsit vastagabb nyomot hagyó) filctollal körberajzolnám. Körbevágnám dekopírral, lombfűrésszel ...akármivel, közel a filctoll külső vonalához, és vagy kézzel, vagy ha még megvan a home-made korongcsiszolód akkor azzal szépen vonalig csiszolnám. Párszor már "vonalra csiszoltam" így kinyomtatott sablont., és itt nem kell azért tizedmm-es pontosság - gondolom ráhajtogatod a túlllógó 2mm-t erre a műszerfalra, ami úgysem fog látszani (?).
1. Másológyűrűvel készítenék egy túlméretes negatív sablont.
2. A túlméretes negatív sablonból szintén másológyűrűvel már lehet kisebb negatívot készíteni.
Ha jól értem, az eredmény csak segédeszköz lenne a műanyag ráhúzására, vagyis belefér egy-két tized mm hiba. A két lépés miatt a legnagyobb odafigyelés mellett is lesz ennyi.
Viszont ha már erre járok : hogyan csinálnátok felsőmaróval negatív sablont egy pozitív sablonhoz ? :-)
A fotón látható műszerfal a pozitív sablon. Erre húznék rá egy felmelegített Kydex lapot, ami 2 mm vastag. Tehát a negatív sablon kontúrjának +2mm-el kéne nagyobbnak lennie. Csak a kontúrt kellene másolni, az órák helye csak ki lesz marva.
én sem. viszont az tapasztalat, hogy ezeknél a gyártóknál az usernek szánt típisszám az még nem azonosítja pontosan a gyártmányt. ugyanolyan nevű gépet többféle gyártói partnumberrel lehet venni, és gyakori tapasztalat, hogy a nagyáruházas gépen talált szám alapján csak román, orosz meg hasonló találatok vannak. ugyanannak a gépnek a világ más tájain más partnumbere van.
nem tudok másra gondolni, hogy az egy speciálisan olcsóra gyártott változat. lehet hogy csak kevesebb tartozék van mellé csomagolva. de lehet hogy a bénább beszállítótól van néhány alkatrész.
"egyébként mostanában volt elég jó bosch akció az obiban, ha visszaolvasol, megtalálod"
A "GTS 635-216 Professional" gépre gondoltál, amivel kapcsolatban Pacman-123 írt a 195625-ös és a 195631-es hozzászólásában?
Azóta kiderült már számotokra, hogy mi állt, állhatott az akkori rendkívüli akciós ár hátterében?
Hallottam már olyat is más gépekkel kapcsolatban, hogy nem ritka, amikor egy valamilyen konstrukció hibás szériát a gyártó egyszerűen kiad valamelyik barkácshálózatnak és az rendkívül alacsony áron pörgeti ki a készletet.
Ez a kék gép most akció nélkül 130ezerért kapható az OBI-ban. Így is olcsóbb egy kicsit, mint ahogy az árukeresőben listázható egyéb boltok kínálják.
A zöld testvére most ~20%-kal olcsóbb.
Az árkülönbség vajon minőség és konstrukcióbeli különbséget is tartalmaz?
A kék valóban használható kisipari felhasználásban is?
Konyhabútor lábazatát mivel szokás leragasztani? Fel kellene szednem a mostanit, és valami L-profilú átlátszó szalaggal van a kőre leragasztva, ez valami szokásos megoldás, vagy "egyedi"?
Nekem csak kézi van, és nem is űzöm nagyban az ipat. Csináltam egy hirtelen asztalkát hozzá. A magasság és dőlésállítás nagyon kényelmetlen, illetve a burkolat hamar telítődik porral elszívás nélkül (udvaron vágtam vele).
Az a baj, hogy az asztalba épített megoldással nem fogsz jobb miőséget kapni, mint a 40ezres fűszeres cuccok. Tökmindegy, hogy eninhell vagy festool fűrészt pakolsz az asztalba.
Az asztali körfűrész drága. Sajna ez van. Ha lenne sok-sok millám feleslegbe, vennék egy tolóasztalos, mágneses sawstop-os feldert fűrészt, és baromira örülnék neki, hogy én lettem a legnemnormálisabb hobbista :) De nincs, szóval maradt a bosch nekem is. (egyébként mostanában volt elég jó bosch akció az obiban, ha visszaolvasol, megtalálod)
Láttam már az ágyat és gyakorló macskásként azt kell mondjam, sose volt macskája annak, aki ezt kitalálta. Vagy nem szeret aludni. :D
Egy macska nem macska ugyebár... Namost a macskÁK ebben a labirintusban fognak háborúzni, ami olyan dobogással jár, mintha egy koncerten lenne a gazdi. Természetesen szigorúan hajnali 2 és 3 között.
Gondolkodtam asztali körfűrészen is, de úgy láttam, hogy amikkel érdemben foglalkozni lehet, azok erősen 200ezet forintnál kezdődnek. Természetesen láttam 40ezer környékén is általam egyáltalán nem ismert márkákat, de ... Vagy 25-30 lapnyi hozzászólást itt is visszaolvastam mielőtt billentyűzetet ragadtam, és az olvasottak alapján azt szűrtem le, hogy az általatok használt Dewalt, Bosch és más ismert márkák asztali megoldásai sem az alapáras mezőnyből kerülnek ki.
Úgy gondolom, hogy egy jó kézi körfűrésszel kedvezőbb bekerülési költségű, nagyobb munkafelületű asztali megoldást tudnék összerakni, mint ha ugyanabból az összegből egy kompromisszumos komplett asztali gépet vásárolnék. És még a tervezés, rajzolgatás, elkészítés öröme is nálam maradna. Persze tévedhetek is. :)
Van a fórumon erre legalább tucatnyi válasz. Ezek végeredménye gyakorlatilag az, hogy a kompromisszumokon túl is csak a gond, baj, bú és bánat lesz belőle. (igaz, részemről nem tapasztalat mert a mások gondjaiból tanulva bele sem kezdtem )-:)) )
Látod milyen kis dolgokon dőlnek meg nagy dolgok...
Most már odajutottam, hogy a 30 mm szélesség alatt nincs kész gyalukés - az ez alattiakat Boronkay akkor vágja le ha ott vagy személyesen, Bognár Géza (Nagykanizsa) cége még ki is "vágja" a furatokat de azt egyiktől sem kérdeztem, hogy milyen anyag - tehát ha a 30 mm is beleférne, miért ne...
Eredetiként lehet kapni Güde-t 7.800.- Ft-ért - legalábbis nagyon hasonló - de valószínűleg az is csak az első élezésig tartós szóval biztos minőségi csere lesz már csak az étkező asztal projekt miatt is.
Most már csak két csavart kell kiszedni - nem adta magát elsőre - majd lemérni, hogy mi fér el benne és utána hagy menjen a sóóóó!
Bocsi, mot nincs időm, de ha visszakeresel, ez kb. egy hónapja már feljött (meg előtte sokszor is).
Válasz 1: Inkább asztali fűrészt vegyél, kevesebbet fogsz szívni. Saját tapasztalat.
Válasz 2: Teljesítmény? Hátööö, nem tudom, legalább 1200 watt (190-es lap esetén). Nekem annyi volt, elég volt, de nem lehet ész nélkül tolni. A fűrészlap átmérő kézi körfűrészeknél leggyakrabban 190 mm. Ha vékony lapra fogatod fel a fűrészt, ez elég lehet a 60 mm-hez (a fűrűrész kialakításától függően. Ford.szám szabályozása nem igazán fontos (szerintem). Lágyindítás jó, de nem létszükséglet. Talp öntvény. Hasítóék erősen ajánlott. Asztalba épített fűrészen nem fogsz gyorsan lapot cserélni (létezik egyáltalán gyorscserés körfűrész?)
Válasz 3: Inkább asztali fűrészt vegyél, kevesebbet fogsz szívni. :)
Sziasztok, körfűrészek asztalba építése témák után olvasgatva találtam ide a fórumra, és gondoltam megkérdezlek titeket.
Milyen kézi körfűrészt ajánlanátok asztalba építésre?
Milyen műszaki paramétereket kell mérlegelni?
Fűrészlap átmérője; motor teljesítménye, szabályozhatósága, lágy indítás megléte; géptalp anyaga, mérete; legyen-e gyári, de cserélhető hasítóékje, fűrészlap gyors cserélhetősége, ... ?
Szóval miket kell nézni, hogy az asztalba építhetőség tekintetében jó gépet válasszak?
Nem ipari célra szánom, de rendszeresen használnám ház körüli munkáknál, barkácsolásnál. A szabadidőm függvényében heti, de akár napi rendszerességgel is.
Táblásított falapokat, rétegelt lemezt, laminált bútorlapokat, munkapult lapokat, és különböző léceket vágnék vele. Ezek vastagsága -jelenleg úgy gondolom- a 60 mm-ert nem haladná meg.
Ha a célra konkrét kézi körfűrészgépet is ajánlanátok, beépítési tanácsokkal ..., na ennek is nagyon örülnék. :)
De jó neked, hogy egy sokszázezres gép rendelésétől csak az tart vissza hogy nem ér ide karácsonyig! :-)))
A gyalukés kivágásait mindig a talpától számítják. Ez a bázis, ezt illesztik az élezőgépben, ez marad fix méret, az él felőli oldal a használat és a köszörülések miatt változik. Tehát az eredeti kés kivágásait is a talptól kell mérni.
Nem értem ezt a gyakori rinyálást, hogy mi van meg mi nincs a hivatalos kereskedőknél. Most néztem, egy ilyen " Hunyadi" (ez jó, megjegyzem) bicska párja már túl van a tizesen. Én az első váltót szakkereskedésben vettem. Mondtam hogy kéne Pilana gyalukés 210x25x3 mm-es. Mondták hogy megrendelik, de ha megfelel akkor van maradék ugyanilyen 200 mm hosszú. Kérdeztem: Pilana? A tulaj akkor mesélte hogy az Európában forgalmazott gyalukések alapanyagát mind egy olasz cég gyártja. Levágják a táblából a szükséges méretű csíkokat, aztán a megrendelő az farag belőle meg azt éget rá márkajelzésnek amit akar. Ha ő hazudott akkor én is. Jelentős árengedménnyel megvettem a rövidebb darabokat, azóta is szolgálnak. A stellert kicsit beljebb kellett vinni, ennyi az egész. A másik két párat a jófogáson vettem pár száz forintokért. Gyakran lehet ráakadni ilyenekre. Gondolom az eredetileg 30-35-ös késeket ha odakoptak már nem lehet az adott nagy gépben biztonságosan rögzíteni. Pláne ha 3-4 mm-es fogásokkal dolgoznak. Méretre köszörülve, vizes vágással együtt sincs egy pár több mint ötezer forint. De ha egy áron van a gyárival akkor is jobban jársz, mert sokkal tovább tart.
Ha mókolsz ilyennel, első lépésben mérd meg egy vastagabb papírlappal hogy valóban befér-e a 25 mm a gépedbe.
Nálunk cégnél használnak kék bosch csavarozókat, több típust, több évjáratból. Alapvetően nem rosszak, de valós ipari körülmények közé nem való, 1-2 folyamatosan szervizben volt, míg meg nem untuk és váltottunk DeWalt és Fein behajtókra, azok bírják :)
De ha "használtat" keresel eladót, sztem max jófogáson vagy FBook Marketplace ... ilyen helyeken találsz. Akinek itt van, az kicsi eséllyel akar éppen megszabadulni tőle, főleg hobbista nem. És hogy még Pesten is legyen...
Próbáld meg a gyártót leinformálni, hogy van-e lehetőség kipróbálni, ha a szemed nem valami extra (nekem pl van némi szemtengelyferdülés, meg cylinderes). Mert ha csináltak egy olyat, amin nulla meg +1, azzal ki lehet próbálni a saját szemüvegre rátéve.
Ez egy méhsejtszerűen összekombinált apró lencsékből álló multifokális cucc. Elvileg nem zónás, hanem a szemed automatikusan azoknak a lencséknek a képét használja, amik éppen jók neked arra a távolságra, amire a szemed éppen fókuszálni akar.
Nekem a melóm olyan, hogy se a multifokális, se a bifokális nem jó, de megőrülök a szemüvegek cserélgetésétől.
Ez talán jó lenne, de kéne valami független infó róla, nem csak a céges faszagyerekekvagyunkvideó.
Persze, de tök felesleges összetáblásítani 200x50 centisre, kigyalulni belőle a hasat, szívni a kontaktoltatással, ha az első dolga lesz felvágni a4esre.
Két irány van, és félek a rosszabbik úton indultál el.
A boltban lehet venni szép táblásított anyagot. 125x250 cm méretben pl. Kényelmes vele dolgozni, minden kész, csak szabni kell. Az ilyen lapok szép anyagból készülnek, robotokkal és hatalmas gépekkel. A prés is nagy, amiben ragasztják, és kell hozzá egy 125 cm széles kontaktcsiszoló. Csak nagytételben van értelme foglalkozni vele. És ezek a táblák hossztoldásokat tartalmaznak. Van nem hossztoldott, de az kisebb, és sokkal drágább. És amikor felszabod, akkor értelmetlenné válik hogy toldásmentes volt.
Ha tudod előre hogy mit csinálsz belőle, akkor tudod hogy ahhoz mekkora lapok kellene. Ekkor előre ki tudod sakkozni hogy hogyan jönnek ki az anyagodból. Így ki tudod ejteni a hibákat, nem kell hossztoldani, és nem kell baromi széles gyalu vagy csiszológép sem. Ehhez viszont előre kell tudd, hogy mit csinálszbelőle.
De igazából még mindig csak annyi tudunk, hogy "táblásítani szeretnéd", "legszélesebb 50 centi" -> ebből kiderül hogy több táblára gondoltál, de hosszt nem írtál csak a deszkák hosszát, meg hogy azokat milyen hosszra lehet felszelni ... szóval ... kicsit lehetne többet tudni a végtermékről? Mennyi tábla, milyen hosszban, lóca lesz kint vagy vágódeszka vagy szekrénypolc bent. Akkor jobban lehetne azt is javasolni, hogy hány centi széles csíkokkal operálhatsz.
Minimumfelezni, de én inkább a 4-5 centis csíkok felé mennék. Mondom, attól függ hogy néznek ki a deszkák. Csinálhatnál egy képet egymásra téve, a bütükről.
"még ha a Pilana katalógusban van is .... de úgy gondolom annyi az esélyem, hogy kapok mint fingnak a forgószélben."
Én egyszer találtam Pilana gyalukést HC260-hoz hazai webshopban (http://szerszamtechnik.hu/ a rendelésben FMA006-os termékkóddal, sajna "linkelhetetlenek" itt a termékek, de ez pl már nincs is) . Nem is durva áron, ~8.5e ft/db azaz 17e /pár. Rendes élezhető, 3mm vastagot, HSS.
Aztán nem sikerült beszállítatniuk, hetekig húzódott mire kibökték hogy a disztri nem tudja behozni :( Nem általában a Pilanával mint márkával volt gondjuk, csak a gyalukéssel. Mert ettől a webshoptól rendeltem már pl Pilana keresztvágó körfűrészlapot, amit meg is kaptam.
Bocs, hogy évekkel ezelőtti dologgal zaklatlak de mióta adam654321 elmondta, hogy milyen hosszú a szállítási ideje az egyengető gyalugépnek és kiderült nem fog ideérni karácsonyig így meg sem rendeltem.
Egye fene akkor fókuszáljunk a 8"-os hunyadira.
A kések első élezése után mindenki elmondta, hogy utána már nem volt annyira tartós az él.
Te kicserélted és gondolom azóta is teszi a dolgát.
Elérhető lenne Güde kés (210x22x2) de váltanék valami jobbra. A 210/25/3 kés nem egy webshop kompatibilis méret még ha a Pilana katalógusban van is.
Még nem beszéltem a hazai disztribútorral (Boronkay) de úgy gondolom annyi az esélyem, hogy kapok mint fingnak a forgószélben.
Autocad/vizesvágás: Honnan jelöltétek be kivágásokat? Az éltől és maradtak ua. a kivágási méretek vagy az éltől és kivágások úgy lettek 3mm-rel "megnyújtva" vagy csak simán elosztottátok a 1.5-1,5 mm-t.
Szerénységből nem mondta tovább, de emlékszik az utca, házszámra,a házat védő kutya fajtájára, színére és az eladó menyecske szeme színére mellbőségére (arra a legjobban). Ha az utolsó nem lenne azt mondhatnánk autista .... :)
Ez a fejlupé, amit GPS mutat, olyan gyorsan teszi az embert félvakká, hogy ihaj!
Hát ezt meg miért mondod? Sok éve használom, ez már a harmadik darab amit nyűvök.
Igaz, normál melóra csak az első fokozaton - a második lencsét (meg főleg a lupét) csak akkor, ha valami elektronikát szerelek és bolhafasznyi betűvel írja rajta az értéket.
Ami a szememet illeti, az meg olyan, hogy +2 es szemüveget használok már vagy 8 éve - de azt állandóan, olvasásra-utcára-autóvezetéshez - szóval mindenhez.
Ezt mondjuk a szemorvos se nagyon értette (pl. amikor jogsi-hosszabításon voltam) - hogy hogy van az, hogy olvasásra is-vezetésre is ugyanaz a szemüveg kell - de hát neki se kell mindenhez érteni, nem igaz?
Szoktam használni egy +1-es olvasószemüveget, amit rárakok a jelenlegi +4-esre. Így közelre jól látok, de másfél méterre már rossz. Kellene bifokális, csak az meg drága, mint a Triton maró :)
Hozzáteszem, SMD-s paneleket javítok, az alkatrészek negyedakkorák, mint egy golyóstoll hegye. Na, oda már mikroszkópot használok. Vagy simán érzésre forrasztok, 20 év gyakorlat jól jön hozzá :)
Nekem is noname van, kis kompromisszumokkal használható. Lényeges hogy oda kell figyelni a csapágyakra. Minimum meg kell olajozni, de ha van rá lehetőség akkor csere. Van colos és metrikus méretű vegyesen. Kellemetlen amikor a beálló csapágy elnyalja a csapot, akkor már kuka.
Én a tizenéves B&D kézi körfűrészem lapját éleztem meg, kapott rendesen az idők alatt, eszméletlen sokat számít. És van még egy tartalék lapom lefóliázva. Anno 13-ért vettem a gépet, meg a dobozban a két lap. Lehet, hülye szokásom, de az is lehet, csak a szemem romlik, de mindent nagyítóval nézek. Könnyű kiszúrni egy-egy csorbább élt, ami sokat ronthat a vágás minőségén.
Annyiért nem pénz. Én biztosan veszek, még a nonémek is 5 felett kezdődnek a román árusoknál. Mondjuk egy 36-os készletet vettem 10-ért némi alkudozás után.
és a jövő hét hétfőtől kapható LIDL-s marófej készlethez mit szóltok? 8 mm-es befogásúak, egy nagyobb alapszett nem olyan drágán... illetve még egy egyenes-csiszoló is lesz...
Eddig nálam is járt pár gép, olcsó Bd volt az utolsó, ami amire kitaláltak jó, de nem több. Colos anyagot jól vágta, derékszögben, akkor jött a gond, amikor 2" lett volna a feladat, ott már ferdult?
Lecseréltem metabo sta 18 ltx 100-ra, akkus nem fogantyús, más világ, nagyon más. Iszonyat ereje van plusz nem hittem el, nyíl egyenesen vágok vele, ez nekem új xd
Iszonyat mennyiség kimegy a kérdezett kis metabo 65 fűrészből, nem hozzák vissza, mondjuk metabora ez általában igaz, hogy nincs bajuk. Makiból is sok megy, 4329 mint ha kötelező lenne. Viszont ha javasolhatok kérdezőnek: metabo ste 100, kicsit ugyan több, de sokkal jobb is.
Azért a fűszeres lapoknak is van létjogosultsága. Egyszer vadiúj Pilana lappal sikerült egy sorozat (6 db ) 4.5 mm-es bútorlapcsavart elnyesni. Nem látszott rajta semmi, de már nem úgy vágott mint azelőtt. Azóta bizonytalan minőségű anyagot csak fűszeres lappal darabolok. Nemrégen érett meg az egyik fűszeres lapom élezésre. Meglepődtem, mert jobban vág mint újkorában! Lehet hogy rögtön élezéssel kéne kezdeni?
Bakker, hogy csinálod? 😁 Azért tudtam, hogy így lesz, mert már korábban is emlékeztél rá. Most itt vagyok a műhelyben, és tényleg. 😄 Győrben vettem kettőt is, egy fórumtársnak küldtem a másikat.
Én biztos nem mosolyogtam. Itt nem szokás más zsebében turkálni (ha valaki valaha úgy érezte, nagy eséllyel tévedett). A te pénzed, a te zsebed, a te lehetőséged - nyilván körül szeretnéd járni a dolgokat. Jó, néha kcsiit túl sokat agyalsz ... de ez sem baj :)
Körfűrészlap: ilyen méretben nem tudom milyen árak vannak a "szentháromságban". Ilyen méretben (160/165mm/20-as furat) nekem merülőfűrészhez vannak Makita lapjaim. A Makita egy érdekes állatfaj, a kiegészítői terén. Van amit messzire kell kerülni (pl a forstner bitjei) van ami meg általános jó hírnek örvend, a fűrészlapok pont ilyenek. Én legalábbis így olvastam és egy ideje tapasztalom. Ún. "duo pack" -ban vettem egy 10 (hosszvágáshoz) és egy 48 fogas (keresztvágáshoz) lapot.
Nézz körül, sztem lehet te is találsz olyan pakkot, ami neked jó és nem feltétlen drága. 24 fogig még lehet hosszvágónak nevezni (bár itt már kicsi a kerület), afelett keresztvágásra jó lehet. Aztán meglátod hogy teljesít bútorlapban. Ha nagyon sokat akarnál olyat vágni, max veszel egy igazán arravaló lapot. Azért lapszabász minőséget ne várj majd.
Bosch lapokat mondanám még, de ahogy nézem az igazán bútorlaposak pl. már szép áron mozognak (amúgy Freud az is. Vagy a Freud Bosch? mindig keverem pedig írták itt már eleget)
Általánosságban elmondható, hogy hosszvágáshoz kevés fogú, keresztvágáshoz "sűrű fogú", bútorlap vágáshoz meg sűrű, egyenes-trapéz fogalakú lapok az optimálisak.
Zöldségesboltot tényleg felejtsd el. Nincs olyan lap a kínálatukban ami megérné.
A lentebb említett hármason kívül viszont nézd meg nyugodtan a Bosch körfűrészlapokat is (ha jól Mléxem akkor az is Pilana), illetve a Makita által forgalmazott MakForce lapokat.
A szánban a csap átmérője 6,00 mm, a lyukaké a sínben 6,05-6,1 mm között (mérési nehézség miatt a tartomány, valószínűleg 6,1 mm a tényleges furatátmérő).
Ehhez hozzáadódik, hogy a csap a szánban érzésre kb ugyanennyit löttyen.
Illetve a szán a sínen magán is kottyanhat attól függően mennyire veszem szorosra a csúszó pofákat (hasonlóak, mint a merülőfűrészeken).
Mindezekből összejön, hogy kb 0,4-0,5 mm tévedés lehet a készülékben. A valóságban szerintem nincs ekkora hiba a lyuksorban, mivel sorozatban, ismétlődően történik a munka, a mozdulat pedig mindig ugyanaz.
Végül -hallgatva többetek ajánlására- körfűrész tekintetében a Metabo KS 55 FS mellett döntöttem.
/Visszaolvasva az első, e témában tett beírásom utáni sok egyéb írást, kicsit talán megmosolyogtató számotokra, hogy miközben itt sokatok komoly, bőven akár több100eFt feletti értékű gépekkel "barkácsol", addig jön egy pali, aki néhány 10eFt-os gépeken dilemmázik. De ez van. :)/
Szóval a gép már kiválasztásra került.
A dilemmázást folytathatom a pót vágólapok kiválasztásával. :)
Úgy sejtem, hogy a Metabo gépben lévő gyári lap durva vágásokhoz jó.
Érdekelne, hogy aki ezt a gépet használja közületek, az milyen vágólapokat használ hozzá:
- laminált bútorlapokhoz,
- puha fához,
- kemény fához,
- az utóbbiak esetében hosszirányú és keresztirányú vágásokhoz.
Egy régebbi hozzászólásban sok hasznosat olvastam és a linkelt oldalakat is megnéztem, de őszintén remélem, hogy nem csak a "Freud/CMT/Pilana szentháromságból" lehet megbízható, elfogadható minőségű vágólapokat választani, hanem van esetleg olcsóbb lehetőség is.
Bízom benne, hogy a nagyon olcsó "zöldséges bolti"-nak titulált termékek és a "szentháromság"-ba sorolt termékek között azért még, ha kompromisszumokkal is, de vannak egyéb értékelhető és bevállalható termékek.
Senki nem állítja, hogy a Makita 4329-en túl nincs élet. Csak azt, hogy ez a legolcsóbban kapható gyakorlatilag kompromisszummentes gép ebből a fajtából.
Én is egy használt régi Boscht használok általában, a pontos típusra sajnos csak Pacman emlékszik. :) 15.000-ért vettem, jól megy, és finomabb a kis Makitáknál.
Eddig csak fogantyúsokkal volt dolgom. Általában mindegyik jól kézre állt, sosem a fogantyú megléte/hiánya miatt választottam újabb, másik kisgépet.
A Makitáknál nem csak a 4329-est néztem, hanem a 4350-est is, de tekintve, hogy az árán két 4329-est is lehet venni ... csak a kisflexhez hasonló fogás miatt nem választanám.
Persze a véleményem vagy az elköteleződésem irreleváns, hiszen eddig csak fogantyúsokkal dolgoztam. Lehet, hogy a másik jobban kézbe simulva ... kitágul a világ. :)
Ha véletlenül egyszer lecserélem a 4329-et szinte biztos, hogy egy sarokcsiszoló stílusú gépet szerzek be, nekem az sokkal kényelmesebb. Viszont nem véletlen hogy a maki is úgy gyártja párban ezeket, hogy ugyanazzal a teljesítménnyel és tudással van "nyeles" és van "fogantyús" egyetlen típusszám különbséggel. Valószínűleg tényleg az a helyzet, hogy az egyik típusú embernek az egyik jön be a másiknak a másik.
Látom agyaltok ezen a fogantyús-fogantyú nélküli dolgon.
Elméláztam, és arra jöttem rá, hogy amit én használok kb 15 éve (egy közepes Bosch) annak gőzöm sincs, hogy milyen a fogantyúja... :) Meg kellene néznem...
Van egy hosszú Milwaukee is ácsmunkákhoz, az is jól vág. Olajoshordót Makita lappal vágtam ketté, amikor flexkorong nem volt itthon, szintén jó volt. Szerintem ezekkel nem lősz mellé.
Annyiban egyetértünk, hogy ki kell próbálni a fogantyú nélkülit is. Én kipróbáltam, és olyan kényelmetlen volt nekem, hogy köszönöm, nem kérek több ilyet. Maradok a jól bevált régi formavilágnál! :-)
Ezen felül abban is egyetértünk, hogy ha van keret egy picit jobb gépre, akkor érdemes azt beszerezni. Nekem is volt már több féle (általában low budget) gép a kezembe, miután kipróbáltam a Makita 4350-esét. Hát ott leesett az állam. Annyira kezes a gép. Szinte egy ujjal is tolhatnám, mert nincs rázkódás, nincs erőlködés, könnyű irányítani, s azóta többször használom mint az elődöket. Hátránya, hogy ennek is megkérik az árát....
De nem szeretném hogy Makita fannak tűnjek, úgyhogy szeretném leszögezni, hogy sok jó gép létezik még a piacon. De azért nem árt ha türkiz (kivételesen és ritkán pink) színű! :-)
Nekem a Parkside-os fogantyú nélküli van. Egy kézzel alig lehet bekapcsolni, mert hüvelyk ujjal kell, de akkor lazítasz a gép fogásán, vagy kiejted a kezedből. Az egyetlen, ami tetszik benne az a lap megvilágítása lenne, ha a lapra világítana, de nem, hanem elé egy centivel. Viszont a fűrészlapon elgondolkodtam. Milyet ajánlanál?
Én is mindenkinek ezt a 432x Makitát ajánlgatom, aki ma fórumokon megkérdi, milyen olcsó dekopírt érdemes venni, nekem is van. Az a röhej, hogy az aldis, lidlis dekopírok gyakorlatilag megegyeznek árban ezekkel a Makitákkal, de valószínűleg nem ugyanaz a kategória.
Bár nem tudhatom, mert a zöldségboltosokat soha nem próbáltam. Nem is értem, miért vesznek emberek ilyeneket. Talán csak azért, mert ezekből a boltokból több van, mint a barkácsáruházakból. :)
Hétvégén apósom "régi" Parkside kézi gyalugépével 12x12-es és 10x15-ös tetőanyagot gyalultam. Rákötöttem a szintén lidlis száraz-nedves porszívót, hogy ne szórjam szét a forgácsot az udvarban, meg gondolom a gépnek is jót tesz, ha nem tömődik el a "légzőnyílása" a repkedő forgáccsal. Eddig nem gyalultam ennyit egyszerre, most megtapasztaltam milyen hasznos lenne egy ciklonos tartály a porszívó elé, mert hihetetlen gyorsan megtelik a porszívó vödre. Jövőre sort kerítek ennek a megvalósításra is.
Amiért bátorkodtam bejegyzést írni, az egy kérdés. A kb. három éve épült oldalfalak nélküli fészerem tetőanyagát Tetol FB-vel kentem le amikor építettem. Akkor még kristályos formában árulták a Tetolt, most már csak oldatként látom. Nem nagyon vagyok megelégedve a védelemmel, mert víz közvetlenül nem éri a szarufát, hiszen tetőfólia és cserép alatt van, mégis látom itt-ott a felületi gombásodás nyomait (fekete pöttyök). Elég macerás lenne 3 évente újrakenni, vagy lefújni. Tudtok mondani olyan színtelen favédő anyagot, amit kültérre tetőanyagra kenhetnék és jobb védelmet ad? A Polifarbe Boróka favédőjét láttam még, de azt inkább lazúr alá alapozónak írja a leírása. Arra használtam is, amikor Milesi helyett olcsó lidlis vagy aldis dekor lazúrral kentem valamit.
Az enyém is imbuszkulcsos. nincs előttem, de mintha egyetlen csavar lenne. még nem kopott ki, érzéssel szoktam meghúzni. abban biztos vagyok, hogy ha elvesztem a csavart, kell vegyek a makitától, mert ilyen minőségű ilyen kicsi csavart tuti nem adnak csavarboltban.
Én a B&D-met úgy vettem Vaterán egy másik noname társaságában 1500 Ft-ért, hogy "nem vág egyenesen". Valóban nem vágott merőlegesen a talpra, de miután beállítottam a talpát, már sokal közelebb volt a derékszöghöz. Kinéztem robbantott ábra alapján a merőlegességért felelős összes alkatrészt és egy közelünkben lévő szervizpartnerhez lehozattam. Fizettem érte nagyjából 400 Ft-ot :) Közöttük volt a lap beszorításáért felelős kis menetes tömböcske, de még a csavarok is. Kicseréltem és láss csodát, jó lappal, ésszel tolva a 75x75mm-es raklapanyagon is tudok derékszöget vágni vele.
Ezzel azt akarom kinyögni, hogy ez a probléma adott esetben (gondolom a Makitánál is) gombokért orvosolható.
- Azt jelenti, hogy nem kell küzdeni az egyenes vágással hanem természetesebben jön a használata. Az erőlködés-mentesen vág az természetesen attól függ milyen vastag anyagot, és milyen lappal. Mivel nem akar állandóan félremenni, így kisebb erőkifejtéssel lehet ugyanazt levágni vele mint egy olyannal aminél küzdeni kell hogy azt csinálja amit én szeretnék.
- Igen, imbuszos
- Nem, nekem nem koptak el.
- Ezt a kérdést ebben a topikban nem is tudom értelmezni.Nem iparos vagyok hanem hobbista. Olyan gyakran használom amikor épp szükségem van rá, és akkor annyit megy amennyi ahhoz kell hogy elvégezzem, azt a munkafázist amire ez a fűrész a leghatékonyabb. Van hogy hónapokig elő sem veszem majd egy héten át naponta többször is vágok vele. Nekem életem végéig ki fog tartani.
- Milyen funkcióra gondolsz? Vágási vonal megvilágítása? Porlefújás? Automata fejőgép? Ez nem a tesco polcára készült "felextrázott" valami. Ez egy ipari használatra tervezett gép ahol is jól megvilágított munkaterületen dolgoznak, és nem elfújják a port hanem a porelszívás csövét hátul rácsatlakoztatják a gépre. Az "extrák hiányát" olyan dolgok kompenzálják mint hogy nem akarja szétrázni a kezed, vagy hogy nem ferde a késbefogó, stb. A fontos dolgok azaz a fordulatszám és előtolásállítás illetve a szögben vágás lehetősége benne vannak. Alapból jár hozzá a munkadarabvédő műanyagtalp illetve lehet külön kapni kipattogzásgátló védőlemezt. Mi kell még?
A régi Makita-m -mondhatnám azt is, hogy talán az első- is imbuszkulcsos volt. Rémlik, hogy sok év használat után már problémás volt a fűrészlapok cseréje, mert gond volt a rögzítő csavarokkal. De ez akár az miatt is lehetett, hogy kezdő barkácsolóként nem a legszakszerűbben végeztem a lapok cseréjét. (Esetenként túl erősen meghúzva a csavarokat, stb.)
A mostani utolsó gépeim (Bosch, Ryobi) mindegyike gyors záras. Szeretem, szerettem, hogy gyorsan meglehetett oldani a lapok cseréjét, de úgy tapasztaltam, hogy a gyorszárak mechanikája hamar tönkrement, elkopott és rövid használati idő után lazábban tartotta a lapokat. Ami esetlegesen a vágásoknál is megjelent negatívumként.
Egyik megjelölt gépet sem ismerem, de két dolgot hozzátennék a témához.
1. Ha van lehetőséget, próbálj ki egy fogantyú nélküli típust is. Az előző dekopírjaim nekem is ezek a hanyományos formájúak voltak, aztán a legutóbbi már fogantyú nélküli lett. Nem bántam meg, sokkal jobban tudom kontrollálni a gépet. A hátránya, hogy nem lehet a ravasszal a fordulatszámot szabályozni (a vágás indításánál jól tud jönni), mert ezen csak egy ki-be kapcsoló van (természetesen a fordulatszámot egyébként lehet szabályozni egy potméterrel).
2. Mint más gépekre, erre is igaz, hogy egy jó szerszám csodát tud művelni egy középszerű típussal is. Vegyél jó minőségű fűrészlapokat. Az utolsó előtti dekopírom egy Lidli Parkside volt. Anno vettem hozzá egy rakat fűrészlapot is. Amikor kilehelte a lelkét a gép, vettem egy kék Bosch-t. A Parkside lapokkal majdnem ugyanolyan ferdén vágott, mint a korábbiak. Aztán vettem hozzá gyári lapokat... ég és föld. Ha esetleg több pénzt is szánnál rá, ajánlom a Bosch GST160CE típust, az árán kívül csak jót tudok róla mondani.
A dekopírfűrész sok barkácsoló és hobbiasztalos egyik első gépe, ami aztán, ahogy fejlődik a géppark (kézi és asztali körfűrész, merülőfűrész, gérvágó, szalagfűrész stb.) gyakran a szekrény tetején végzi, mert rájön az ember, hogy a többivel tud pontosabban dolgozni. Én legalábbis így voltam vele, de amióta megvettem ezt a komolyabb típust, sokkal többször nyúlok érte, és már nem csak nagyoló vágásokhoz használom. Ezzel végre tudom követni a vonalat, és nem rettegek a munkadarab megfordításakor, hogy vajon mennyire mászott el a fűrészlap túlsó vége...
Nekem is makita van, mondjuk akkus verzio, talan 40k környékén vettem annó, akku nélkül. Az tudja a szerszám nélküli lapcserét. (gondolom van neki madzagos verziója is)
Van akinek a szeszámnélküli pengecsere nagyon fontos, és szereti a metabót. És van, aki ráér szerszámot cserélni, és szereti a makitáját.
Nekem a mutatott makita előző verziója van, 13 éve volt 20ezer forint, köszöni jól van. Néha meg van hajtva, idén már három mosogató vagy főzőlap helyet vágott pl.
4329-es Makim van. Előtte 3 szúrófűrészt baxtam ki a pitsába mert ferdén vágott, szarul vágott, nehezen vágott, stb. Ez már megmaradt az utóbbi kb 5 évben.
Nem tudom mennyire lehet hitelesnek tekinteni a fentebb linkelt véleményeket. Gondolom itt köztetek -ha esetleg akadnak is érdekelté tett véleményformálók- hitelesebb és elfogulatlanabb véleményeket kaphatok.
Metabo géphez még nem volt szerencsém. Se szúrófűrészhez, se egyéb más Metabo géphez.
Makita szúrófűrész nagyon régen volt a kezemben, és már nagyon kopottak az emlékeim.
Jelenleg egy Ryobi RJS850 gépet használok; előtte pedig egy zöld BOSCH PST650L-t. Egyik irányában sem alakult ki nagy "szerelem", és most valami másra, jobbra vágyom. :)
Az önbehúzó fióksín egy keskenyebb fiókkal konkréten nem is akarja rendesen behúzni magát egy 1+1mm-es eltérésnél a két oldalon. Olyankor már be tud feszülni!
HOgy kicsit világosabb legyen, mire gondolok. Egy saját munka. /a kosarakat nerm én fontam :) /
Látod az elején a nyers fenyődeszkákat. Meg aztán felcsíkozva ÉS gyalulva. Aztán (talán jól) összeforgatva a táblásításhoz:
Ha én is csak leszélezem és meggyalulom (pár deszkát nem is tudtam volna egyben meggyalulni, olyan szélesek) a nyers deszkát, akkor abból előbb-utóbb nem ülőke, hanem "csúszda" lett volna. Vagy tüzifa.
És milyen szélesek? Nemcsak azért, mert a gyalunak olyanja is van (szélessége) hanem mert "egyben" táblásítani ilyen dszekákat nem szokás, mert nagyon vetemedni fog - függően attől a fatörzs melyik részéből került ki. Ha "beles" vagy nagyon bélközeli akkor repedés, de vetemedés igen esélyes.
Megnéztem ezt a vezetősínt a Festool rendszeréhez. Kicsit keserű szájízzel látom, hogy gyakorlatilag megegyezhetne a merülőfűrész vezetősínjével is. Persze így még egy sínt el lehet adni, kicsivel még drágábban.
Azért örülök, hogy legalább lehet vele pontosan dolgozni. Azért ennyi pénzért nekem ez a minimum.
"A szekrényoldalban a polctartók, fióksínek és kivetőpántok furatairól beszéltek ám, nem a Mars-szonda kőzetminta-tárolójának automata reteszelőmechanizmusáról... :D"
Már megbocsáss, de kurvára nem arról beszélünk. Miért kell elrontani egy hasznos beszélgetést, amiből lehet tanulni?
Én is így vagyok vele, de nincs szükség századmilliméteres illesztésre meg kúposságra, hogy jól működjön ez a segédeszköz.
A Bosch FSN OFA kit csak egyszer volt a kezemben, de nem jött be az ergonómiája, ezért vettem meg a Festool LR32 készletet. Egyik sem űrtechnika, de szerintem mindkettővel lehet pontosan dolgozni. Most a műhelyszekrényhez használtam először nagyobb volumenben az LR32-t, előtte azért tesztelgettem. Ha már benne van a mozdulat az ember kezében, akkor gyorsan, és bőven 0,5 mm alatti pontossággal lehet vele dolgozni. A műhelyszekrénybe most beraktam összesen 22 db metabox fiókot, és 10 db golyós teljes kihúzású fiókcsúszót, mind az LR32-vel fúrt lyukakba került, egyiket sem kellett egyedileg igazgatni, finomhangolni.
Lehet, hogy nem lehet, de mi azért gyártunk fröccsöntéssel "siklócsapágy" alkatrészt. D40mm, tűrés 0,07mm. Az anyag nem bili műanyag, nem olcsó, nincs a szatócsnál, de beszerezhető.
Azért amikor egy pár fióksín két oldalán van fél mm eltérés felfelé, a másik oldalon lefelé, nem azt a tiszta száraz érzést kapod a fiók kihúzásakor, amit egy több tízezres segédeszköztől elvársz. Én legalábbis így vagyok ezzel.
A szekrényoldalban a polctartók, fióksínek és kivetőpántok furatairól beszéltek ám, nem a Mars-szonda kőzetminta-tárolójának automata reteszelőmechanizmusáról... :D
Kifelé nem önzáró, csak forgatásra. Amúgy is tipikusan 1:19.5 - 1:20.5 esetén beszélünk önzáró kúpról ami 5% azaz az alja a lentebb írt kúposságnak. De ezen nem fogok veszekedni, legyen akkor 8-10 % ;)
Kell adni a tüskének is meg a furatnak is egy 5-8%-nyi kúposságot és el van rendezve az is, hogy beletaláljon a delikvens, és az is hogy sose lötyögjön, mert a kúpon mindig felfekszik. A kopásállóság meg már csak megfelelő anyaghasználat kérdése.
Inkább állítok még Triton párostiplizőn és kap a két oldala egy-egy ütközőt vagy fúrok bele két menetet stiftnek oldalsó pozícionáláshoz. Rugósat nem tudom könnyen megoldani, de a tekerős se rossz már ha mindenképp kell :)
Szerintem te sokkal jobban képben vagy a gépészeti részével mint én, de pl ha beleraknak egy bronz perselyt vagy hasonlót amiben csúszni tud a stift, akkor sokkal-sokkal precízebb lehetne. Persze nyilván drágább lenne a gyártás, legalább egy euróval :)
Igazából adott egy univerzális vezető, amit a festool vonalzóval is tudok használni, bármilyen egyenes maráshoz. Az egyetlen bajom a kotyogás, azt majd megoldom valahogy. Nem rossz cucc ez.
- A sín rohadt pici a festool-hoz képest. Kis aranyos :) A 800-as méret pont jó normál korpuszokhoz, nagyokhoz kell venni toldót és/vagy nagyobb sínt.
- A vezető stabilan ül a sínen, nincs kotyogása, egészen frankó.
- A vezető kompatibilis a festool/makita/mafell sínekkel is
- Ahogy Hauch Tomi is megénekelte (https://www.youtube.com/watch?v=CwWSvsT_zxA) a pöcök, ami a 32mm-es ugásokba rögzül nem akarja mindíg az igazságot. Meg kell kúposítani picit, hogy beletaláljon
- Ha benne van a pöcök a lyukban, akkor "mindössze" 1-2mm a kotyogása, ami izé. 32mm-es rasztert akarunk, ez elég elbaszott dolog. A tüske tud a felső perselyben ennyit kotyogni, ez megjelenik a marónál is. Holnap majd rámegyek egy kis teflon szalaggal, hátha az segít neki.
- Made in China
Egyszóval, baszki, nem hiszem el, hogy a nem lehet _pontos_ asztalosgépet gyártani. Bosch is elmehet a búsba, nem igaz, hogy azt a szar műanyag perselyt nem lehetett volna a tengely méretére fröccsönteni, hogy ne kotyogjon, vagy hogy a tüskét úgy kialakítani, hogy beletaláljon magától a lyukba.
Pro:
ez 54k volt, sínnel. Az LR32 asszem 180 körül van, sín nélkül. A sín még vagy 40-50k.
Summa:
Nem fogom kidobni, remélem a teflon szalaggal nem fog kotyogni, ha mégis, akkor egyik végállásba fogom feszíteni a fúrás előtt. Annyira nem fontos (nekem) ez a cucc, hogy megvegyem az LR32-t. (legalábbis per pillanat :)
És nem csak bosch marókkal megy, ma felkerült egy link is, amiről én tehetek xd megy dewalt marókkal is, ha nem is minddel xd makitánál, mafell, stb...
Miért kell így hozzáállni? Honnan tudhatod, hogy nem azért kérjük/kérem hogy ossza meg tapasztalatát, hogy átlendítsen az utolsó fokon is és leadjam a megrendelésem? Azért ez sok pénz, hogy csak simán youtube videokon alapuljon a döntés. Meg ha esetleg nem is tellik ilyenre, akkor az miért örömforrás, azt sohasem értettem!
Új vagyok itt és segítségre lenne szükségem! A birtokomba került 6 gyönyörű, száraz, tölgy deszka (gyalulatlan), és szeretném őket táblásítani. Nekem nincsenek hozzá gépeim/szerszámaim, viszont sehol nem találok olyan asztalos műhelyt, ahol vállalnak ilyen munkát. Egy olyat találtam mindössze, ahol a táblásítást elvégeznék, de csak akkor, ha már derékszögbe van gyalulva az anyag, mert azt nem tudják megoldani. Esetleg van valakinek tippje, hogy hová vihetném a deszkáimat? Elsősorban Budapest környéke lenne jó, bár most már ott tartok, hogy bárhova elviszem, csak gyalulja már meg valaki!
"Köszönöm Paco-nak és Pacman-nak + persze mindenkinek válasziakat.
Ebből a válaszból már szinte megértettem mire szükségem volt."
Nekem úgy tűnik, még vakvágányon vagy. Vajk elmondta, hogy amiket linkeltél, azok nem felsőmaró szerszámok.Gyanítom, hogy azért 10mm-es a száruk, hogy ne lehessen felsőmaróba fogni.
Igen nem szeretek feleslegesen dumálni, kérdésemre többen is válaszoltak miből megértettem mit és hol kell néznem ahoz hogy meg értsem működésüket és használhatóságukat.
Sajnálom én ilyen vagyok,megtudom érteni a pozitív / negatív vállaszókból azt mire is van szükségem.
Köszönöm Paco-nak és Pacman-nak + persze mindenkinek válasziakat.
Ebből a válaszból már szinte megértettem mire szükségem volt.
Mindegyik felsőmarókés jobbos a "menet" irányától függetlenül. A különbség az, hogy a maró felé, vagy a marótól elfelé hordja ki a forgácsot. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Eléggé bőven kiveséztük már ezt valamikor (pontosan nem tudom mikor, de egy éven belül), érdemes rákeresned és végigolvasnod.
Köszi, legalább kevesebbet kellett agyalnom rajta. A trükk a két mértékegységben, a kamera másodpercenként csinál 19000 kockát, a maró meg percenként fordul 19000-et.
Részemről 40-ért maki m3600. A fordulata nem véletlen nem 28000, hanem 22000, így kis és közepes szárak mehetnek vele, de Plattolni is lehet függőleges megoldással, ami nekem is van.
Ereje meg bőven sok xd
És most jön majd a kötözködés mi a kis és közepes szár, én meg hagyom fortyogni a népet xd
Tegyük fel, hogy 19000 fps-sel rögzítünk egy 19000 rpm fordulatszámú marót. Ekkor egy fordulatról 60 képkocka készül. Ezt 30 fps-sel visszajátszva egy fordulat 2 szekundum alatt történik meg a képernyőn.
Ka.... Jó ezt beszo**am. Sör nektek :) Csak nekem elsőre kevésnek tűnt ez a 19.000 fps ehhez a minőségű lassításhoz. De legyen. Nem akartam azt sugallni, hogy kamu, csak hogy valahogy "felinterpolálták" vagy micsi, hogy így nézzen ki.
Kár, hogy nem jöttél a dzsemborira. Kukta tényleg nem beszélt likat a hasunkba :-) De én élveztem a vele (is) eltöltött időt. Jó volt az az egy nap Izsákon, én imádtam.
De szerintem azóta rájöttél, hogy hogyan értette - vagy én nem értem hogy értette - amit értett. Hogy "lefele" vagy "felfele" vágó szárról beszélt. Az más kérdés, hogy talán nem helyes így hívni, nem "jobbos" vagy "balos" mert ugye a maró ugyanarra forog (de ezt te még tőlünk, de tőlem biztosan joban tudod). Csak nem jól fogalmazta meg. (vagy nekem kéne qssolnom végre, mert én is csak tanulom ezt .... de majd kiderül)
"Köszi a válaszokat,már tanulmányozom a rolla szóló irodalmat.
Na akkor eltettem a hosszú válaszomat, ha lenne (lexikális) kérdésed :) Egyelőre nekem is csak az van, "maóta" vannak meg a spirálcsodák.
VAGY: én is csinálok róla egy videót.
Vagy kérdezz még itt és a profibbak válaszolnak. Még én is csak az íróasztalomon simogatom őket.
De az a videó amit linkeltem is elég szépen bemutatja mi mire való (vagy legalábbis, melyik használata mellett hogyan viselkedik a fa)
(tudom hülyeség, de engem kokckaként az is foglalkoztat, hogy hogy hogyan írhatták a videó címébe, hogy 19ezer képkocka per másodperc, miközben egy ilyen maró ennyivel legalább pörög, szóval vagy nem annyival vették fel a felvételt, vagy valami "mást láttunk". Annyira jó minőségű lassítást mint amit a videóban van szerintem nem lehet ilyen képkocka-szám mellett felvenni. De semmiképpen nem 19e/mp képkocka-számmal. De ez itt már nagyon off, ha érdemes akkor vigyük át ide.)
Mindegyik felsőmarókés jobbos a "menet" irányától függetlenül. A különbség az, hogy a maró felé, vagy a marótól elfelé hordja ki a forgácsot. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Eléggé bőven kiveséztük már ezt valamikor (pontosan nem tudom mikor, de egy éven belül), érdemes rákeresned és végigolvasnod.
A felsőmaró ugyanúgy forog, mint a fúrógép "behajtó" irányban. Tehát a linkelt képedről választva a piros maró fogja kihordani a forgácsot az üregből, arra van szükséged.
Beüzemeltem, minden szuper, de nem tudom, hogyan tudnám szemléltetni a képernyőn. A szemnek és a fülnek sem adja vissza a valóságot. Azért hétvégén, ha lesz affinitásom, készítek valami összeállítást.
Minden szavaddal egyetértek, szerintem is jó ár-érték arányú az 1400-as Bosch. Én vagy 8-10 éve nyúzom, nincs baja, pedig újabban nem mindig úgy használom, amire a zöld Boschokat szánják. :)
Azt szeretném kérdezni tisztelettel, hogy mikor láthatjuk már azt a spirál-tengelyes-gyalu működési eredményeit? Felületi minőség puha, illetve keményfában és hanghatások? ;)
Az újabb bizonyíték erre :D (háttérben meg akik vezetek majd őket)
Lehet egyszer te is megkergülsz hucsikoi, csak azért írom. Ma megjöttek a szerkeres Freud marószárak. Majdelsősorban a CNC gépbe, de mivel sima 8mm-es szárral vannak, a felsőmaróba is jók. Ezek valami gyönyörűek .... viszont a 4 szár annyiba került mint amennyit a maróra szánsz, ráadásul ha véletlenül leejted őket ... annak nem örül az ember. De nem úgy marnak mint a sima nútmarók. Itt van pl egy érdekes videó, "szuperlassítva" a marószárakat, melyik hogy stresszeli a fát, melyik hogy dolgozik, hol szaggat, hol nem. Odatekerek ahol a hármat együtt mutatják (még jön később egy "up/downcut" marószár is, na arra leszek még kíváncsi):
Szóval el lehet szállni mindennel. De én a helyedben, ha az Einhell ennyire jó volt neked: először is megnézetném valakivel, hátha kétsöré' megjavítja. Ha meg nem .. hát ha egyszer bevált és egyébkéntnem volt vele bajod ... járt utat járatlanért? És költenék inkább a különbségből minőségi(bb) szárakra, pl itt. Csak olyanokra amire szükséged van. Nekem a linkelt Massiv szárak nagyon bejöttek, és nem agyament az áruk sem.
Marás közben elkezdett füstölni, (egy deszka szélét martam, nem is erőlködött) szóval a motor halt meg.
Nagyon szépen köszönöm a sok jó tanácsot, hála nektek, így biztosan tudok venni egy jó gépet. Bele is vetem magam az olvasásba. Nagyon szépen köszönöm még egyszer.
Ahhoz neked az alsó bödönje nem is kellene. Ha egy baffléval akarod üzemeltetni akkor a baffle tetejére rá is építheted a felső részét. (De ennyi erővel a porszívó alját is át lehetne alakítani egy kis bafflénak. Ha ritkán, illetve hurcolászósnak használnád, az lenne a legjobb. A pamutharisnyát mindenképpen tedd rá... ezerszer könnyebb lesz tisztítani csak azt, és a szűrőt.)
Pontosan ugyanez az Extol industrial 700W-os élmarója, ugyanilyen cuccokkal. Itthon megvásárolható, és 3 év gari. A cimke szerint nem kínában rakták össze.
És megnézted/nézetted valakivel? Nem lehet hogy egy egyszerű és filléres szénkefe-csere, és megy tovább?
Amúg én nem azt írtam hogy vesd el, azt hittem Zoli videói meggyőztek hogy azért használható darab, legyártott vele rengeteg bútort (megnéztél pár videóját?). Vagy hogy nekem sem volt gond a "kistesójával" (ami azért annyira nem "kicsi"). Meg 409 sem panaszkodik rá. Meg sokan mások sem ..
Azt azért érdemes tudni, hogy simán lehet hogy Lady és Ádám kifogtak valami "pénteken bulizás után" összeszerelt darabot. Ezt szoktuk mondani, ha valaki panaszkodik egy cuccra, annak valamilyére de más vagy nem sokan tudják ezt reprodukálni.
Meg azért szintén érdemes tudni, és a vélemyények mellé tenni /Ádám, Lady: tudjátok hogy most nem bántásból vagy ekézésből írom amit írok :) /, hogy Ádám és Lady Fantasy mostanság kicsit más dimenzóban mozognak .. ők is hobbisták, de más annyiból felszerel 1-2-3 hobbista műhelyt, amennyiért Ádám nemrég kombigyalut vett, vagy Lady Fantasy szalagfűrészt. Nem mondom hogy ne hidd el amit írnak, csak ők kicsit más szempontok alapján IS értékelnek. Nekem van Makita szalagfűrészem, meg sok másnak is. Lady Fantasynak is volt, de ő mást is szeretett volna csinálni vele, nemcsak kis dolgokat kikanyarítani vagy leszélezni egy-egy deszkát. Eladta és vett helyette egy sokkal jobb (és drágább) fűrészt. Stb-stb ... de ettől még az a Makita szalagfűrész egy nagyon jó kis szolga! A már többször emlegetett Árvai Zolinál is nagyüzemben teszi a dolgát.
Engem is kérdezhetnél, hogy miért adtam oda másnak ha jó volt, és miért vettem Tritont: mert "kellett". Mert jó asztalba építeni (igazán arra termett), és jó, és "egykezes" a szerszámcsere és vannak finomságai még ami más marókban nincsenek. Meg amúgy nem is vagyok normális ilyen téren (pl a kicsi DeWalt élmaró mellé vettem egy kínai Maki utánzatot, csak hogy összehasonlítsam, amit azóta ahvernak adatm ... szóval nem vagyok én se százas)
Én továbbra is tartom, hogy az ár/érték aránya ezeknek a Bosch maróknak jó. Lehet úgy tűnik mintha rá akarnálak beszélni, pedig nem. Sem rá-, sem lebeszélni, csak mondom hogy mit tapasztaltam vele, meg mások is, meg hogy egy kicsit jobban nézz körül.
Tudom hogy ez végképp nem mérvadó, nem mindegy ki írja, kia adja az 5 csillagot, meg lehet itt "fizetett értékelő" is, mennyire tapasztalt felhasználó, stb ... de a százalékos vélemyénymegoszlás is érdekes és segíthet:
Még az is sejtem a nicknévből, ki adta az egy csillagot :D
De ott a kis Maki élmaró, amit Guru írt neked, az is jó alternatíva lehet. Persze ha hosszászoktál a két kezes lenyomós funkcóhoz az Einhellnél, akkor 40ezerért hiányozni fog neked a Makinál, mert annyiért csak a fix talppal kapod. A nagy csomag, amiben benne van a két kezes talp is, nos az már nagyon nem 40e. Alternatívája lehet ennek a kis marónak, ha a klónját veszed (amit fentebb említettem, itt láthatsz pár képet róla, meg kicsit munka közben. Semmi bajom nem volt vele de haver elkunyizta). Nekem még Anesty fantázianéven jött, mostanág pl Katsu, de ez változhat. A lényeg: formailag és kiegészítők szempontjából is tökéletesen lekoppintották a Makitát, anno Soká fórumtársnak köszönhetően belepróbálhattam a talpaiba egy igazi kis Makit, teljesen jól illeszkedett bele, sőt még az eredeti Maki szorítópatron is működik a klónban. Mondjuk egy ilyenben. Szállítással egyött 100 font, azaz belefér a büdzsédbe. Jajj, vagy közben találtam még jobbat, a csehektől kb ugyanaz 75 fontért jön ide. Ebay-es vásárlásom és cseh forrásom már volt több is, még mindig gond nélkül ideért, most is onnan jön pár alkatrész a CNC-mhez.
VAGY, hogy még mindig a Makita klónoknál maradjunk, árulnak egy bizonyos típust Magyarországon is, Extol néven futtatva, bár itt most éppen készlethiány van. Se hanyatt esni, se megrémülni nem kell az Extol-tól, majd jön Hobbit és megmondja hogy ez a darab hogy sikerül, eléggé illetékes az Outletben :-) A gari miatt lehet érdekes, ebay, ali esetén nemigen beszélhetünk ilyenről:
Amit még többen dicsértek már, és beleférne a büdzsédbe, de nekem pl. nagyon hiányozna belőle a fordulatszám-állítás, az a Makita M3600. Én egyszer fogtam a kezembe, iszonyú masszív darab, a súlyából is sejthető de tényleg az. Kb. falat is bonthatnál vele. Csak az a fszám. szabályozás hiány ... :
Sokan panaszkodtak már a Makita lb1200 szalagfűrész hibáira, többek között az erős remegésre. Nekem nem remegett, amíg homokba ágyazott padlástéglákon állt. Mostanában viszont kemény műgyantával leöntött betonra költözött és bántóan remegni kezdett. Néhány sikertelen finombeállítási kisérlet után vettem egy mosógép alátét rezgéscsillapító gumiőrlemény lapot. Betettem a gép alá és alig érezhetőre szelídült a remegés.
Sajnos kicsit kicsi, így négybe kellett vágni a 4 láb alá. Gondolom hasonlóan hatásos egy játszótéri gumilap is, abból van nagyobb.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes 14.000 HUF-ot kiadni egy ilyenért egy abszolút kezdő hobbiasztalosnak, mint én, vagy ezzel lehet azért kellő pontossággal dolgozni, ha az ember ritkán használgatná. Alapvetően hátfalhoz nútmaráshoz gondoltam, illetve kerekítéshez, esetleg egyszerű csapozások elkészítésében segítkezne.
Nem szeretnék abba a csapdába esni, hogy veszek valamit olcsón és utána elmegy a kedvem az egésztől, mert 2 fillért nem ér az eszköz, ami alapvetően pontos kellene, hogy legyen :). (Akkor inkább gyűjtögetek még és veszek egy komolyabbat már kezdésre is).
Akkor ezt elvetem. A Triton és Dewalt gépeket néztem én is, de annyi pénzt nem áldozok rá. 40-50 között nincs semmi, amit érdemes lenne megvenni? Inkább vegyek 18-20-ért egy ugyan olyan einhellt, mint ami volt (TC-RO 1155 E)? Végül is 2018 októberében vettem és eddig bírta, de nem volt vele különösebb gondom.