E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
én is Losoncra tippelnék, de a belinkelt jelenlegi tűzoltóság ekkor a város széle volt, így a hátul látható régi épület miatt én nem tudnám ide helyezni a fp képet, illetve egy régebbi kép alapján az arányok sem stimmelnek. Sajnos, Szlovákiában szinte minden állomáshoz tartozik egy ilyesmi torony
Hivatalos jelentés. A honvédvezérkar főnöke közli 1940 szeptember 9-én 20 órákor:
Csapataink a mai napra kitűzött menetcélokat általában Bánffihanyad, Hídalmás, Szamosújvár, Szád,Szentgyörgypetele, Fehérpatak, Mezőtelegd, a Maros völgyében Mesterháza vonalát minden zavaró körülménynélkül elérték. A lakosság változatlan lelkesedéssel fogadja az előnyomuló csapatainkat. Szeptember hó 10-én megszálljuk Bonchidát, Mezőbándot, Marosvásárhelyét
Lehel vezér (Apponyi Albert) tér, 1931. június 29.
Az aranymandátum ünnepsége Jászberény város közönsége hétfőn délelőtt lélekemelő ünnepség keretében adta át Apponyi Albert grófnak a város aranymandátumát. Apponyi Albert gróf és kísérete reggelünnepi szentmisén vett részt, majd átvonultak az Apponyi-téren felállított hatalmas díszsátorba, amely előtt ekkorra már több- ezer főre menő közönség gyűlt össze. A díszsátrat magyar nemzeti zászlók és a Jászságnak kék-fehérszinü zászlói díszítették.
a Brandenburgi kapuval szembeni megfigyelőtorony eredetileg egy fokkal egyszerűbb volt, a Bundesarchiv adatai alapján a 161471-n láthatót 1961 február 15 és 25 között építették
Egyértelműen BHÉV felsővezeték oszlop van mindhárom kép hátterében, hévek nem jártak az Angol Park közelében! A hátsó épület íves trakutsai sem stimmelnek, mások az arányok! A szemközti barlangvasút épülete sem tűnhetett el! Ilyen játékokról sehol nem olvastam a parkban, ezek kisebb, egyszerűbb, mobilis mutatványok.
Ellenben a hátsó épületben felismerni vélem a cinkotai fogadót, a Vidám Vásár út sarkán!
A következő mondatban van egy hiba a cikkben: "Jellemzi az akkori állapotokat, hogy acéllemez vagy festék híján a tulajdonosok saját kezűleg is legálisan fabrikálhattak rendszámot, de a totális kommunista hatalomátvétel előestéjén már a napnál is világosabb volt, hogy az élelmes tulajok így is százával játszották ki a rendszert. Ezért újabb váltásra volt szükség, kötelező szemle után a járművek más rendszerű, de ismét két betű, négy számos azonosítót kaptak."
Tehát még 1948-ban járunk, ekkor ismét a két betű, három számos rendszámot vezették be.
Az eredeti kérdéshez: az ominózus A -01-00 rendszám már 1958 utáni. Úgy tudom, az "állami" kocsik halmazán belül volt különleges az "AA", és az egy darab "A", utóbbi a "nagyon-nagy" politikusok hivatali autója volt. Minisztertől felfelé, illetve az akkori Elnöki Tanács tagjai. Talán éppen Kádár hivatali kocsija...
Ez az A-o1oo rendszám nem köthető egy konkrét politikushoz esetleg? elég extrának tűnik
+++
a fele "megvan"
1946-ban aztán a rendteremtéshez bevezették az egy betű, négy számos rendszert. Állami autóknál kevesebb karakter is lehetett, baljós jelként Gerő Ernőnek jutott az A-01 tábla.
Un nouveau bâtiment sort bientôt de terre: le nouvel immeuble de lagence de Marcel Bleustein-Blanchet loge dès le 20 décembre 1974 une nouvelle salle de 468 fauteuils. Cest un film de la saga James Bond Ť LHomme au pistolet dor ť de Guy Hamilton qui inaugure le nouveau et luxueux Publicis Elysées. https://salles-cinema.com/paris/cinema-publicis-a-paris
A két kép a Fekete Holló vendéglő terasza és az Országház utca 12. bütüfala alapján szerintem nem készülhetett egy szezonban, a 25598 sz. képet datálnám korábbra.
Mivel a belvárosi plébániatemplom déli tornya már 1957 nyarán fel volt állványozva részben, szerintem 1958 előtt készült ez a kép. (1958-ban elkészült a déli torony is, lásd fent és pl. 197687).
Budapest V. Március 15. tér, Erzsébet királyné emlékművének csarnoka, mögötte az ELTE Bölcsészkar (egykor és ma Piarista Gimnázium és Rendház) épülete.
1954-ben már le volt rombolva, a három középső nyílást fölrobbantották a németek Ha ebbe a képbe belenagyítok, akkor három vasívet látok egymás után, de maga a híd összesen állt ötből úgy, hogy az egomi és a párkányi ldalon egy-egy ív megmaradt, ezért vagy nem a Mária Valéria híd, vagy nem 1954.
Ha valóban a karmelita templom van a távolban, és templom alacsonyabbik tornyának sisakja nem lett a kép készülte óta alacsonyabb, akkor szerintem nem a Lehel utca irányából készült a kép, a Lehel utca felől nézve ugyanis a távolabbi, alacsonyabbik toronynak szerintem alacsonyabbnak kellene látszania a magasabbik toronyhoz képest annál, mint amilyen a fotón. Ezért szerintem az alacsonyabbik torony van közelebb a kép készülte helyszínéhez, a helyszín pedig inkább talán a Váci út és a Dózsa György út sarka. Az alábbi képen bal oldalon a Lehel utcából, jobb oldalon pedig a Váci út és a Huba utca sarkáról látható a két torony.
1963-as légi felvételen össze lehet kötni úgy a Váci út és a Dózsa György út sarkát a templomtornyokkal egy egyenessel, hogy az átmenjen egy fán is. (De nem vagyok biztos benne, hogy ez a fa azonos Fortepan-kép bal felső sarkában láthatóval.)
Az előző légifotó-részlet részlete az említett fával.
A Váci út és a Dózsa György út sarkán valaha volt palánkfal. Lásd: a 41101 sz. képet és ennek párját, amelyen sajnos a tornyok teteje nem látszik.
Ha valóban a Váci út és a Dózsa György út sarkán készült a két kép, akkor 1971 előttiek (most 1972-re vannak datálva), 1970 szeptemberében kezdték el ugyanis építeni a Volga Szállót.
kilátás a Kossuth Ferenc utca 61/b harmadik lépcsőházából a Jászberényi út felé, a kis ablak jobb oldalán a Külső Kátai út közelében lévő víztornyokat lehet látni.
szvsz talán elég lenne 220908 -től 220920 -ig az 5 MTI-s képből a Kalivoda Alajos-t kivenni, ezek vagy egy másik lomtalanításból származhatnak vagy véletlen kerültek Kalivoda Alajoshoz
ez egy eleg bonyolult hatteru sorozat. az adomanyozo evek alatt lomtalanitasokon gyujtott fotokat. minden sorozat ami Jakucs János neve alatt fut, egy-egy ilyen anyag. János a képek alapján megfejtegette, hgoy ki is lehetett az eredeti "szerző", vagyis kitől származnak a képek. Mivel szerettem volna adományozóként Jánost feltüntetni, a szerző rovatba irtam be ezeket a neveket. van jobb ötletetek?
Kossuth Lajos tér 12., Igazságügyi Palota (ekkor Magyar Nemzeti Galéria), balra Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai (1905) című festménye.
Kossuth Lajos tér 12., Igazságügyi Palota (ekkor Magyar Nemzeti Galéria), az előtérben Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai (1905) című festménye.
Samu Géza szülőfalujában, Ko- csolán él; mostanában készül áttelepül- ni egy kis - Pécs melletti - község- be, Bükkösdre, ahol megvásárolt egy kétszáz éves, elhagyatott vízimalmot, amelyhez hozzátartozik egy darabka föld is.
bolhapiac Waterlooplein téren, háttérben a Turfsteeg és a Nieuwe Amstelstraat közötti épületek (az előtérben lévő részen ma a városháza és a holland opera épülete áll).
Hogy mit "összegyalogoltam" tegnap ezt a helyszínt a googlival, mert nagyon ismerős volt- a 80-as évek közepén gyakran jártunk oda, bár a bérelhető kisautóknak nagyobb vonzása volt :) (kicsit odébb)
Ennek is St. Pauliban, valahol a Hamburger Berg/Reeperbahn sarok környékén kellene lennie, csak az a gond, hogy a friccek hatalmas fantáziával szinte minden antikváriumot "Könyvmoly"-nak neveztek el szerte Németországban, persze manapság pont bent hamburgban nincs egy se ilyen névvel. Az épületet meg ugye a hatalmas (át)építési kedv miatt szinte lehetetlen csak a fotó alapján megtalálni a mai Hamburgban.
Biztos, hogy nem Kalivoda Alajos állt a fényképezőgép mögött, mivel az összes fenti képen szerepel, ill. még sok másikon is, aminél szerzőként ő van feltüntetve. Többek között a plankenhorst által linkelt220922-n is. A pultos hölgy szintén "visszatérő vendég": 220957, 220933, 220934.
213183 - Budapest, I. Tabán, a Szarvas tér fölött, a Déli Rondella alatt. - a kaszkadőr-matracot emelik le a teherautóról, háttérben a Várkert Bazár Déli palotáinak a teteje. A Polyák József és kaszkadőrcsapata című dokumentum film forgatásának egyik helyszíne.
Budapest I., budai Vár Hess András tér, előtérben XI. Ince pápa szobra (Damkó József, 1936.), mögötte a Hilton szálló és a középkori Szent Miklós-templom tornya, jobbra a Mátyás-templom.
Aztán ha ma több hozzászólás születik, vagy nem éri magát utol holnapig, akkor merrefelé halad? Mondjuk időben előre lehet jobb lenne, de mivel néha változnak a megfejtések és megy az ötletelés, az másik szál lenne időben visszafelé.
Már kidolgoztam magam, most újra itthon vagyok. Akkor ne keressem vissza a képeket? Most pont ráérnék, késöbb már nem. Én amúgy kb. minden hónapban láttam, hogy nincsenek feltöltve a megfejtéseik, egyszer-kétszer szóltam is miattuk, de aztán eluntam a reklamálást.
Most szúrópróbaszerűen megnéztem kettőt belőle, mindkettőt januárban fejtettem meg, mindkét megfejtés garantáltan jó (ill. az egyiknél ugyan helyes a megfejtés, de az utcanevet pontatlanul írtam be, utóbb van Persil korrigált).
Nekem mindig azt mondtátok, a megfejtések felvitele a Fortepanra időben visszafelé zajlik (tehát a szerkesztő először felviszi azokat, amiket ma fejtett meg valaki, aztán azokat, amiket tegnap, és így tovább). Lehet, hogy tavasszal sok munkájuk volt, és januárig azóta se értek vissza.
jópárat én fejtettem meg jópár hónapja, van, amit FU (bár az Aufbauhelfer c. szobor nem ott van, ahova írta, erról szóltam is neki, hanem a "Park am Fernsehturmban")
sajnos a keresömotor nem mindig találja meg, ha rákeresel itt egy képszámra
Budapest VII. Erzsébet (Lenin) körút a Rákóczi út felől nézve. Jobbra a Hungária (korábban és ma New York) kávéház és a Hiradó mozi, balra a Kertész utca torkolata a Dohány utcánál.
Budapest VII., Budapest VIII. Rákóczi út az Osvát utca torkolatától a Keleti pályaudvar felé nézve. A Sport Aid elnevezésű, az afrikai éhezők megsegítésére rendezett futóverseny.
213777 Pa-Dö-Dö 213777 Falusi Mariann Lang Györgyi 213778 Szikora Róbert R-Go 213782 R-Go együttes Szikora Róbert
213783 Bródy János 213786 Fenyő Miklós Dolly Flipper Öcsi Szikora Róbert Barta Tamás Szűcs Antal Gábor Csurgai Attila 213787 Solaris együttes 213788 East együttes 213790 V'Moto-Rock 213792 Piramis együttes Piramis együttes 213794 Rolls Frakció 213795 Locomotiv GT 213797 Kati és a Kerek Perec 213799 Bonanza Banzai Kovács Ákos
213803 Bojtorján együttes 213804 Fenyő Miklós Dolly Flipper Öcsi Szikora Róbert Barta Tamás Szűcs Antal Gábor Csurgai Attila 213814 Bergendy együttes 213821 Pataky Attila 213825 Pataky Attila 213826 Pa-Dö-Dő Falusi Mariann Lang Györgyi
220727 - Valószínűleg Budapest XII., Németvölgyi út 37-39., akkor az Országos Mérésügyi Hivatal épülete. Középen az elnök, Németh Gábor és a (Honti család több képén is szereplő) Honti Péter elnökhelyettes. A falon lévő egyik kép is a hivatal profiljába illőnek tűnik. Ez évben volt az intézmény 50. évfordulója, amit az MTA dísztermében ünnepeltek, de gondolom, ott ennél tágasabb helyen fényképezkedtek volna.
220954 - Az asztalnál [Julia Hruscsova (Hruscsov unokája)?,] Révész Géza honvédelmi miniszter, Kádár János, Nyikita Szergejevics Hruscsov. A háttérben Tódor Géza, a Mézes Mackó vezetője, ill. Lakatos Sándor és népi zenekara.
213169 - 213170 - 213171 - 213172 - 213174 - Budapest, VIII. Könyves Kálmán körút 40. (Tündérpalota) előtti útszakasz. az út másik oldalán a Népliget látható
Elnézést a tördelésért, nem figyeltem rá :( Mit jelenthet ez a sok rövidítés? "E: -. Mj: -. K: -. I: -. F: Budapest. 1987." Budapest folyóiratban nem találtam
7574 Tényleg nagyon szép! És ott egy tábla a háttérben https://mek.oszk.hu/08700/08749/08749.pdf / Rózsa Gyula: Kerényi Jenő /p.:168. 76. Id. Markó Károly. 1941. Mészkô, dombormûves emléktábla. 87x50 cm. J. j.l.: Kerényi J. Bp. V., Markó u. 26., Bajcsy-Zsilinszky út sarok. E: -. Mj: -. K: -. I: -. F: Budapest. 1987. 168.
a háttérben látható vasúti hidat 1909 őszén lecserélték. A képen látható formában 1894 és 1909 között létezett
a hajós fórumon tárgyaltak alapján két gond van:
1. balra a háttérben nem a JÓKAI, hanem a KISFALUDY gőzös, tehát az eredeti képinfó hibás
2. a hajó világos festésű és ezt a hajót több másikkal együtt 1927-ben festették át sötétről világosra, miután az állományt átvette a Balatoni Hajózási RT.
220822 - Spanyolország, Salamanca, Plaza del Corrillo, Jobbra a Tours-i Szent Márton templom (Iglesia de San Martín de Tours) nyugati camarín-ja (szentély?).
220809 - Franciaország, Nîmes, Place de la Maison Carrée, Városi Színház (Théâtre municipal). Az épület 1952-ben leégett, ma a Carré d'art van a helyén.
213169 - 213170 - 213171 - 213172 - 213174 - Budapest, VIII. Könyves Kálmán körút 40. (Tündérpalota) előtti útszakasz. az út másik oldalán a Népliget látható
II.: A mi korosztályunk folyamatosan hallgatja a "bezzeg a mi időnkben meg kellett becsülni a nyersanyagot, háromszor meggondoltuk, mit fényképeztünk". Erre aztán előkerülnek néha kilóméter hosszúságú tekercsek, rajta két-három beállítás tucatszor ismételve, csak hogy elveszhessen beenne az a bizonyos egy-két magánjellegű felvétel, ami miatt ellődözték.
A kép készítésekor (1950-ben) az volt, az NSZK 1949-es alaptörvénye és Berlin város 1950-es Alkotmánya értelmében. Amit oda lehet írni, az "ma: Berlin, Németország")
A "Nyugat-Berlin, NSZK" megjelöléssel én azért óvatosan bánnék. Mondjuk ezt a szerkesztők amúgy se valószínű, hogy átveszik a Fortepanra, nem szokásuk ebben a formában.
Pesti Műsor, 1990. november (39. évfolyam, 45-48. szám) 10. 1990-11-21 / 47. szám [...] kor vége kb 10 kor MUNKÁCSI MIKLÓS Mindhalálig Beatles Lennon McCartney legismertebb dalainak felhasználásával [...] Janó Mikó István Paja Forgács Péter Gyugyu Győri Péter Ricsi Incze József Mark Benkó Péter Judit Polónyi Gyöngyi Kati Jani [...] Dr Preisz Konrád Antal A darab nem a Beatles együttesről nem a hatvanas évekről [...]
Pardon, az akkori korosztályomra gondoltam, meg a mai mobilokra :) Apámnak volt egy ehhez hasonló formájú, de egyedül utaztam ott többször. Még neki is nagyon be kellett osztani azt a pár képkockát ami a tekercsen volt
Annyit pontosítanék, hogy az El Escorial nem Madridban, a városban, hanem az azonos nevü autonóm közösségben (tartományban) van, Madrid város határain kívül.
Az a 29-es Máv vonal volt, és már az eredeti is az alacsonya vízszinthez készült 1907-1909 között. Azután pedig volt némi löszfal omlás, ami átrendezte a terepet, abból lett végül egy helycserés támadás, a 71 es, és a vonat is kikerült a tó partjára. Legutóbb 2010 körül töltöttek fel egy új megerősített kőszórás, és a vasúti töltés között. de az már nem volt olyan drasztikus -kb 10-20 méter, és a belső oldalon maradt víz, több horgászcsónak kikötő van ott. Pontosan Kenese-Fűzfő közötti részről beszélek.
Szabadifürdő (akkoriban Balatonszabadi település része)
látkép a mai Béke utca felől, jobbra a mai Baross Gábor utca az Állomás tér felé nézve és az egykori Bezerédj Gyermekszanatórium (ma a Hotel Stella része).
Én nem írtam sípár áthelyezésröl, csak arról, hogy amikor a vasutat létesítették az 1850-es évek elején, akkor egy turzásra építették, akkor vágták le a Nagy-Berek térségét is a Balatonról.
Én nem nagyon tudok sínpár áthelyezésről. Anno a legsötétebb Bach korszak idején kapott engedélyt Budapest - Fiume vonal kiépítésére a Südbahngesellchaft (Wien). Ez egyben egy tízéves nagyon száraz időszak volt. A Balaton vízszintje a pálya kitűzésekor 3 méterrel a szokásos alatt volt. Amikor a visszaemelkedő vízből keletkező jég elkezdte a vasutat bontani, akkor sürgősen megépítették a Sió zsilipet, illetve vonat és az új vízpart közé egy fenyves erdőt telepítettek jégtörőnek. Ez a fenyves nyomokban majdnem végig meg van a déli parton a vonat és a part között. Sajnos a parti települések , illetve a földtulajok a kora 60-as évekre majdnem mindent kiparcelláztak, jött a nagy ötlet kell új vízpart. Egy híres, általatok is nagyon tisztelt építészcsalád egyik tagja volt az építésvezetője a feltöltésnek. A vasúton belül, azért nem mindenütt töltöttek fel, belvizes időszakban láttam már nagyobb vízfoltokat a 7-es országúttól délre. Ja meg valamikor ott volt a Nagyberek. Néha ma is vizes.
off Jaj de nagyon köszönöm ezt a térképkombót! Mennyivel nagyobb volt a Balaton! Bár egyszer hajdan császkáltam a vizet elválasztó új töltésen -akkor épp még jobbra is víz, balra is víz -, de nem pont ezen a helyen, és a jelentőségét sem gondolhattam át.. De az is "történelmi esemény" már, hogy a túloldalon még vonatoztam a sínpár áthelyezése előtt, közben. Kár hogy azokról nem csináltam fotót :)De kinek volt akkoriban fényképezőgépe? on
Javaslom, nézzedd meg a kataszteri térképet is. Siófok, és Fokszabadi határa az Aradi, Ady Endre sarkon lehetett. a szaggatott vonal a Siofoki térképeden is ott van. Az állomást 1960-1961-ben Balatonszabadinak hívták. A falu beljebb volt, a partirésztás ami a 7 út másik oldalán van Szabadi Fürdőtelepnek nevezték, illetve a Sóstói részt Szabadi Sóstónak. Mert annak is volt vasúti megállója.
Emlékeim szerint, de tévedhetek, Siófokból, egy csomó falut egyesítettek, mint pl Boglárlelle nagyjából egyidőben. Ez a 70-es évekre esik. Ekkor bővítethették Siófokot Szabadi Sóstótól-Széplakig, és talán Kilitig, bár arra felé tán ha egyszer jártam volna.
Leírás: "Újpesti víztorony az Árpád útnál a Závodszky Zoltán utca irányából nézve."
Itt szerintem jobb, pontosabb a megfejtőoldalra felkerült leírás ("kilátás a Závodszky Zoltán utca 1. számú épületből, szemben az újpesti víztorony"), a Závodszky Zoltán utcában ugyanis van egy kanyar, és így a fentebbi leírás nem adja meg egyértelműen az irányt.
1. Pontosan mikor csatolták Balatonszabadi balatoni partszakaszát Siófokhoz? 1945? 1965?
2. Pontosan hol volt a Siófok és Balatonszabadi határa a partátcsatolás előtt?
Egy térkép alapján a Balatonszabadi vasútállomás meg a tér, ahol a közért van tulajdonképpen Siófok része volt korábban is és csak innen Világosig lehetett a tkp Balatonszabadi partszakasz.
3. Hogy is hívjuk pontosan ezt a területet?
Ma a helységtáblára Siófok-Szabadifürdő van kiírva közúton és régen, úgy emlékszem, Siófok-Balatonszabadi fürdőtelep volt kiírva. Balatonszabadi volt a vasútállomás neve, 93 óta hívják Szabadifürdőnek.
Nekem úgy rémlik, ismerősök között a mai Darnay Kálmán tértől a A Sóstói állomásig tartó szakaszt értettük Balatonszabadinak vagy Szabadinak.
A Siófok-Balatonszabadi-Sóstó megnevezés is a 70-80-as évekre jellemző, az állomás neve Balatonszabadi-Sóstó volt. 93 óta a Sóstófürdő, a táblákra Siófok üdülőterület vagy Siófok üdülőövezet vagy Siófok-Sóstó üdülőterület van kiírva.
Egy konkrét példa: a 180 Szabadi-e valamilyen megközelítésben ha a 30983 az?
Vagy olyan képeknél pl. mint a 28230 a Siófok-ot is fel kéne-e tüntetni? Vagy csak azt?
213093 - Budapest, XII. Béla király úti kormány rezidencia
Balról jobbra Todor Zsivkov, Nicolae Ceausescu, Gustáv Husák, Mihail Gorbacsov, Kádár János, Wojciech Jaruzelski, Erich Honecker,
213094 - Budapest, XII. Béla király úti kormány rezidencia - előtérben Nicolae Ceausescu, Kádár János, mellettük Wojciech Jaruzelski, Erich Honecker, és háttal Todor Zsivkov.
213095 - Budapest, XII. Béla király úti kormány rezidencia - fotósok
Kőszeg, Rákóczi Ferenc utca, szemben a Munkácsy Mihály utca. Zsidók gyalogmenete a Schey Fülöp utcai gettóból a vasútállomásra 1944. június 18-án. A szombathelyi gettóba történő átszállításuk után, 1944. július 4-én, Auschwitzba deportálták a foglyokat.
Kőszeg, vasútállomás. 1944. június 18. zsidók átszállítása a Schey Fülöp utcai gettóból a szombathelyi gettóba, onnan 1944. július 4-én Auschwitzba deportálták a foglyokat.
Zrínyi Miklós (Schey Fülöp) utca a Várkörnél. Zsidók gyülekezője a gettónál, innen indult a gyalogmenet a vasútállomásra 1944. június 18-án. A szombathelyi gettóba történő átszállításuk után, 1944. július 4-én, Auschwitzba deportálták a foglyokat.
Zsidók gyalogmenete a Schey Fülöp utcai gettóból a vasútállomásra 1944. június 18-án. A szombathelyi gettóba történő átszállításuk után, 1944. július 4-én, Auschwitzba deportálták a foglyokat.
213083 - Budapest, VIII. Kerepesi út 17. - Kádár János látogatása a Taurus Gumiipari Vállalat központjában Bal oldalon Tatai Ilona vezérigazgató, jobb oldalon Sivó Imre gyárvezető . - 1986. január 15-én.
"Mint ilyen, a Corpus Christi ünnepségek magában foglalják a felvonulásokat az utcákon és a nyilvános helyeken, ahol Krisztus testét kiállítják, és amelyet a hívők tömege kísér."
220343 - Nyíregyháza, Szabadság tér 9, középen a Váci Mihály Kulturális Központ
220344 - Nyíregyháza, középen fenn a Hősök tere, jobbra a Megyeháza, jobb szélen felfelé irányban a Kossuth utca, középen átlósan a Körte utca
220345 - Nyíregyháza, jobbra fenn a Hősök tere, bal oldalon a Kossuth tér, lenn a Dózsa György út
220346 - Nyíregyháza, Kossuth tér, balra a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, szemben vele a tér jobb oldalán a Városháza, jobb sarokban a Hősök tere és a Megyeháza
220347 - Nyíregyháza, Vay Ádám krt. és Kossuth utca kereszteződése
kilátás a Május 1. út 36-os számú házból, balra a Hámán Kató utca torkolata és a Május 1. Úti Általános Iskola (ma Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium).
Minthogy tavaly nyáron a Kecskeméti Közlöny munkatársa komoly repülőriporíban számolt be fenti élményeiről, jelen tudósításunka nyájas olvasó szives engedelmével humorosalapon követtetik el.
A képen látható utcatáblán többek között az olvasható, hogy Nyék-köz és Zuhatag út. Az egykori Zuhatag út a mai Széphalom utcát, Zuhatag sort és a Versec sor egy részét foglalta magában. Ha sötétítünk a képen, a távolban mintha a János-hegyi Erzsébet-kilátó lenne látható. Ha valóban így van, akkor az Alsó Völgy utca felé nézünk.
Sötétített kép:
Tipp: Budapest II. A Széphalom utca (Zuhatag út) és a Zuhatag (ekkor névtelen) utca sarka az Alsó Völgy utca felé nézve.
Erről a sarokról elvileg rá lehetett látni az Erzsébet-kilátóra:
A mai Széphalom utca és az Alsó Völgy utca közötti kis utcát 1938-ban nevezték el, a Zuhatag köz nevet kapta. (Az 1964-es Budapesti Útmutatóban már Zuhatag utcaként szerepel.)
Szeged Dugonics tér - Tisza Lajos körút találkozása, jobbra a Feketesas utca torkolata. Jobb szélen az akkori Polgári Leányiskola épülete, ma Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara.
Románia, Erdély, Marosvásárhely Rózsák tere (Piata Trandafirilor, ekkor Széchenyi tér), a Keresztelő Szent János-templom és az Ortodox Székesegyház előtt.
Dunakeszi, Jézus Szíve templom, mögötte jobbra a Béke utca 2., balra a szocreál tömbök szintén Béke utca (MÁV-telep).
És akkor valószínűleg a többi kép is itt, a cirkusz a ma Aradi Vértanúk terének hívott parkban lehetett:
213312 (itt látszik egy jellegzetes MÁV telepi ház oldala), 213313, 213314 (háttérben egy jellegzetes 4 lakásos ház, a Fillér utca 2. vagy 4. vagy 6.), 213315, 213316, 213318, 213324 és 213322 az Iskola utcai 10 emeletes házból, 213319, 213323
Az alábbi képeken magyar részről nem vitéz csiktaplóczai Lázár Károly a M. kir. Testőrség parancsnoka, hanem vitéz alsóviszokai Gerlóczy Gábor a kormányzó (egyik) szárnysegéde áll.
fortepan_177318 Bojár Sándor
fortepan_177006 Bojár Sándor
Források:
Szakály Sándor: Magyar katonai felső vezetés 1938-1945
Magyar Nemzet, 1986. április (49. évfolyam, 76-101. szám) 2. 1986-04-24 / 96. szám [...] nagyon jó fogadtatása mellett ciklusát Lamberto Gardelli és rövidesen megkezdi sorozatát Kobayashi Ken Ichiro A tervek szerint a két [...] továbbiakban is együtt fog dolgozni Gardelli decemberben majd jövő tavasszal újabb koncerteket ad Kobayashi Ken Ichiro pedig novemberben fog hangversenyezni az [...]
Némi továbbgondolást javaslok! Ugyanis ezen az autón figyelemre méltó a hűtődísz és az utastérajtón levő koronaféleség.
Máshonnan ismerem az alábbi képet, amely egy olyan Rába Grand személyautót ábrázol, amely IV. Károly számára készült. És azon is ugyanilyen díszítmények vannak.