Bakker, hogy csinálod? 😁 Azért tudtam, hogy így lesz, mert már korábban is emlékeztél rá. Most itt vagyok a műhelyben, és tényleg. 😄 Győrben vettem kettőt is, egy fórumtársnak küldtem a másikat.
Én biztos nem mosolyogtam. Itt nem szokás más zsebében turkálni (ha valaki valaha úgy érezte, nagy eséllyel tévedett). A te pénzed, a te zsebed, a te lehetőséged - nyilván körül szeretnéd járni a dolgokat. Jó, néha kcsiit túl sokat agyalsz ... de ez sem baj :)
Körfűrészlap: ilyen méretben nem tudom milyen árak vannak a "szentháromságban". Ilyen méretben (160/165mm/20-as furat) nekem merülőfűrészhez vannak Makita lapjaim. A Makita egy érdekes állatfaj, a kiegészítői terén. Van amit messzire kell kerülni (pl a forstner bitjei) van ami meg általános jó hírnek örvend, a fűrészlapok pont ilyenek. Én legalábbis így olvastam és egy ideje tapasztalom. Ún. "duo pack" -ban vettem egy 10 (hosszvágáshoz) és egy 48 fogas (keresztvágáshoz) lapot.
Nézz körül, sztem lehet te is találsz olyan pakkot, ami neked jó és nem feltétlen drága. 24 fogig még lehet hosszvágónak nevezni (bár itt már kicsi a kerület), afelett keresztvágásra jó lehet. Aztán meglátod hogy teljesít bútorlapban. Ha nagyon sokat akarnál olyat vágni, max veszel egy igazán arravaló lapot. Azért lapszabász minőséget ne várj majd.
Bosch lapokat mondanám még, de ahogy nézem az igazán bútorlaposak pl. már szép áron mozognak (amúgy Freud az is. Vagy a Freud Bosch? mindig keverem pedig írták itt már eleget)
Általánosságban elmondható, hogy hosszvágáshoz kevés fogú, keresztvágáshoz "sűrű fogú", bútorlap vágáshoz meg sűrű, egyenes-trapéz fogalakú lapok az optimálisak.
Zöldségesboltot tényleg felejtsd el. Nincs olyan lap a kínálatukban ami megérné.
A lentebb említett hármason kívül viszont nézd meg nyugodtan a Bosch körfűrészlapokat is (ha jól Mléxem akkor az is Pilana), illetve a Makita által forgalmazott MakForce lapokat.
A szánban a csap átmérője 6,00 mm, a lyukaké a sínben 6,05-6,1 mm között (mérési nehézség miatt a tartomány, valószínűleg 6,1 mm a tényleges furatátmérő).
Ehhez hozzáadódik, hogy a csap a szánban érzésre kb ugyanennyit löttyen.
Illetve a szán a sínen magán is kottyanhat attól függően mennyire veszem szorosra a csúszó pofákat (hasonlóak, mint a merülőfűrészeken).
Mindezekből összejön, hogy kb 0,4-0,5 mm tévedés lehet a készülékben. A valóságban szerintem nincs ekkora hiba a lyuksorban, mivel sorozatban, ismétlődően történik a munka, a mozdulat pedig mindig ugyanaz.
Végül -hallgatva többetek ajánlására- körfűrész tekintetében a Metabo KS 55 FS mellett döntöttem.
/Visszaolvasva az első, e témában tett beírásom utáni sok egyéb írást, kicsit talán megmosolyogtató számotokra, hogy miközben itt sokatok komoly, bőven akár több100eFt feletti értékű gépekkel "barkácsol", addig jön egy pali, aki néhány 10eFt-os gépeken dilemmázik. De ez van. :)/
Szóval a gép már kiválasztásra került.
A dilemmázást folytathatom a pót vágólapok kiválasztásával. :)
Úgy sejtem, hogy a Metabo gépben lévő gyári lap durva vágásokhoz jó.
Érdekelne, hogy aki ezt a gépet használja közületek, az milyen vágólapokat használ hozzá:
- laminált bútorlapokhoz,
- puha fához,
- kemény fához,
- az utóbbiak esetében hosszirányú és keresztirányú vágásokhoz.
Egy régebbi hozzászólásban sok hasznosat olvastam és a linkelt oldalakat is megnéztem, de őszintén remélem, hogy nem csak a "Freud/CMT/Pilana szentháromságból" lehet megbízható, elfogadható minőségű vágólapokat választani, hanem van esetleg olcsóbb lehetőség is.
Bízom benne, hogy a nagyon olcsó "zöldséges bolti"-nak titulált termékek és a "szentháromság"-ba sorolt termékek között azért még, ha kompromisszumokkal is, de vannak egyéb értékelhető és bevállalható termékek.
Senki nem állítja, hogy a Makita 4329-en túl nincs élet. Csak azt, hogy ez a legolcsóbban kapható gyakorlatilag kompromisszummentes gép ebből a fajtából.
Én is egy használt régi Boscht használok általában, a pontos típusra sajnos csak Pacman emlékszik. :) 15.000-ért vettem, jól megy, és finomabb a kis Makitáknál.
Eddig csak fogantyúsokkal volt dolgom. Általában mindegyik jól kézre állt, sosem a fogantyú megléte/hiánya miatt választottam újabb, másik kisgépet.
A Makitáknál nem csak a 4329-est néztem, hanem a 4350-est is, de tekintve, hogy az árán két 4329-est is lehet venni ... csak a kisflexhez hasonló fogás miatt nem választanám.
Persze a véleményem vagy az elköteleződésem irreleváns, hiszen eddig csak fogantyúsokkal dolgoztam. Lehet, hogy a másik jobban kézbe simulva ... kitágul a világ. :)
Ha véletlenül egyszer lecserélem a 4329-et szinte biztos, hogy egy sarokcsiszoló stílusú gépet szerzek be, nekem az sokkal kényelmesebb. Viszont nem véletlen hogy a maki is úgy gyártja párban ezeket, hogy ugyanazzal a teljesítménnyel és tudással van "nyeles" és van "fogantyús" egyetlen típusszám különbséggel. Valószínűleg tényleg az a helyzet, hogy az egyik típusú embernek az egyik jön be a másiknak a másik.
Látom agyaltok ezen a fogantyús-fogantyú nélküli dolgon.
Elméláztam, és arra jöttem rá, hogy amit én használok kb 15 éve (egy közepes Bosch) annak gőzöm sincs, hogy milyen a fogantyúja... :) Meg kellene néznem...
Van egy hosszú Milwaukee is ácsmunkákhoz, az is jól vág. Olajoshordót Makita lappal vágtam ketté, amikor flexkorong nem volt itthon, szintén jó volt. Szerintem ezekkel nem lősz mellé.
Annyiban egyetértünk, hogy ki kell próbálni a fogantyú nélkülit is. Én kipróbáltam, és olyan kényelmetlen volt nekem, hogy köszönöm, nem kérek több ilyet. Maradok a jól bevált régi formavilágnál! :-)
Ezen felül abban is egyetértünk, hogy ha van keret egy picit jobb gépre, akkor érdemes azt beszerezni. Nekem is volt már több féle (általában low budget) gép a kezembe, miután kipróbáltam a Makita 4350-esét. Hát ott leesett az állam. Annyira kezes a gép. Szinte egy ujjal is tolhatnám, mert nincs rázkódás, nincs erőlködés, könnyű irányítani, s azóta többször használom mint az elődöket. Hátránya, hogy ennek is megkérik az árát....
De nem szeretném hogy Makita fannak tűnjek, úgyhogy szeretném leszögezni, hogy sok jó gép létezik még a piacon. De azért nem árt ha türkiz (kivételesen és ritkán pink) színű! :-)
Nekem a Parkside-os fogantyú nélküli van. Egy kézzel alig lehet bekapcsolni, mert hüvelyk ujjal kell, de akkor lazítasz a gép fogásán, vagy kiejted a kezedből. Az egyetlen, ami tetszik benne az a lap megvilágítása lenne, ha a lapra világítana, de nem, hanem elé egy centivel. Viszont a fűrészlapon elgondolkodtam. Milyet ajánlanál?
Én is mindenkinek ezt a 432x Makitát ajánlgatom, aki ma fórumokon megkérdi, milyen olcsó dekopírt érdemes venni, nekem is van. Az a röhej, hogy az aldis, lidlis dekopírok gyakorlatilag megegyeznek árban ezekkel a Makitákkal, de valószínűleg nem ugyanaz a kategória.
Bár nem tudhatom, mert a zöldségboltosokat soha nem próbáltam. Nem is értem, miért vesznek emberek ilyeneket. Talán csak azért, mert ezekből a boltokból több van, mint a barkácsáruházakból. :)
Hétvégén apósom "régi" Parkside kézi gyalugépével 12x12-es és 10x15-ös tetőanyagot gyalultam. Rákötöttem a szintén lidlis száraz-nedves porszívót, hogy ne szórjam szét a forgácsot az udvarban, meg gondolom a gépnek is jót tesz, ha nem tömődik el a "légzőnyílása" a repkedő forgáccsal. Eddig nem gyalultam ennyit egyszerre, most megtapasztaltam milyen hasznos lenne egy ciklonos tartály a porszívó elé, mert hihetetlen gyorsan megtelik a porszívó vödre. Jövőre sort kerítek ennek a megvalósításra is.
Amiért bátorkodtam bejegyzést írni, az egy kérdés. A kb. három éve épült oldalfalak nélküli fészerem tetőanyagát Tetol FB-vel kentem le amikor építettem. Akkor még kristályos formában árulták a Tetolt, most már csak oldatként látom. Nem nagyon vagyok megelégedve a védelemmel, mert víz közvetlenül nem éri a szarufát, hiszen tetőfólia és cserép alatt van, mégis látom itt-ott a felületi gombásodás nyomait (fekete pöttyök). Elég macerás lenne 3 évente újrakenni, vagy lefújni. Tudtok mondani olyan színtelen favédő anyagot, amit kültérre tetőanyagra kenhetnék és jobb védelmet ad? A Polifarbe Boróka favédőjét láttam még, de azt inkább lazúr alá alapozónak írja a leírása. Arra használtam is, amikor Milesi helyett olcsó lidlis vagy aldis dekor lazúrral kentem valamit.
Az enyém is imbuszkulcsos. nincs előttem, de mintha egyetlen csavar lenne. még nem kopott ki, érzéssel szoktam meghúzni. abban biztos vagyok, hogy ha elvesztem a csavart, kell vegyek a makitától, mert ilyen minőségű ilyen kicsi csavart tuti nem adnak csavarboltban.
Én a B&D-met úgy vettem Vaterán egy másik noname társaságában 1500 Ft-ért, hogy "nem vág egyenesen". Valóban nem vágott merőlegesen a talpra, de miután beállítottam a talpát, már sokal közelebb volt a derékszöghöz. Kinéztem robbantott ábra alapján a merőlegességért felelős összes alkatrészt és egy közelünkben lévő szervizpartnerhez lehozattam. Fizettem érte nagyjából 400 Ft-ot :) Közöttük volt a lap beszorításáért felelős kis menetes tömböcske, de még a csavarok is. Kicseréltem és láss csodát, jó lappal, ésszel tolva a 75x75mm-es raklapanyagon is tudok derékszöget vágni vele.
Ezzel azt akarom kinyögni, hogy ez a probléma adott esetben (gondolom a Makitánál is) gombokért orvosolható.
- Azt jelenti, hogy nem kell küzdeni az egyenes vágással hanem természetesebben jön a használata. Az erőlködés-mentesen vág az természetesen attól függ milyen vastag anyagot, és milyen lappal. Mivel nem akar állandóan félremenni, így kisebb erőkifejtéssel lehet ugyanazt levágni vele mint egy olyannal aminél küzdeni kell hogy azt csinálja amit én szeretnék.
- Igen, imbuszos
- Nem, nekem nem koptak el.
- Ezt a kérdést ebben a topikban nem is tudom értelmezni.Nem iparos vagyok hanem hobbista. Olyan gyakran használom amikor épp szükségem van rá, és akkor annyit megy amennyi ahhoz kell hogy elvégezzem, azt a munkafázist amire ez a fűrész a leghatékonyabb. Van hogy hónapokig elő sem veszem majd egy héten át naponta többször is vágok vele. Nekem életem végéig ki fog tartani.
- Milyen funkcióra gondolsz? Vágási vonal megvilágítása? Porlefújás? Automata fejőgép? Ez nem a tesco polcára készült "felextrázott" valami. Ez egy ipari használatra tervezett gép ahol is jól megvilágított munkaterületen dolgoznak, és nem elfújják a port hanem a porelszívás csövét hátul rácsatlakoztatják a gépre. Az "extrák hiányát" olyan dolgok kompenzálják mint hogy nem akarja szétrázni a kezed, vagy hogy nem ferde a késbefogó, stb. A fontos dolgok azaz a fordulatszám és előtolásállítás illetve a szögben vágás lehetősége benne vannak. Alapból jár hozzá a munkadarabvédő műanyagtalp illetve lehet külön kapni kipattogzásgátló védőlemezt. Mi kell még?
A régi Makita-m -mondhatnám azt is, hogy talán az első- is imbuszkulcsos volt. Rémlik, hogy sok év használat után már problémás volt a fűrészlapok cseréje, mert gond volt a rögzítő csavarokkal. De ez akár az miatt is lehetett, hogy kezdő barkácsolóként nem a legszakszerűbben végeztem a lapok cseréjét. (Esetenként túl erősen meghúzva a csavarokat, stb.)
A mostani utolsó gépeim (Bosch, Ryobi) mindegyike gyors záras. Szeretem, szerettem, hogy gyorsan meglehetett oldani a lapok cseréjét, de úgy tapasztaltam, hogy a gyorszárak mechanikája hamar tönkrement, elkopott és rövid használati idő után lazábban tartotta a lapokat. Ami esetlegesen a vágásoknál is megjelent negatívumként.
Egyik megjelölt gépet sem ismerem, de két dolgot hozzátennék a témához.
1. Ha van lehetőséget, próbálj ki egy fogantyú nélküli típust is. Az előző dekopírjaim nekem is ezek a hanyományos formájúak voltak, aztán a legutóbbi már fogantyú nélküli lett. Nem bántam meg, sokkal jobban tudom kontrollálni a gépet. A hátránya, hogy nem lehet a ravasszal a fordulatszámot szabályozni (a vágás indításánál jól tud jönni), mert ezen csak egy ki-be kapcsoló van (természetesen a fordulatszámot egyébként lehet szabályozni egy potméterrel).
2. Mint más gépekre, erre is igaz, hogy egy jó szerszám csodát tud művelni egy középszerű típussal is. Vegyél jó minőségű fűrészlapokat. Az utolsó előtti dekopírom egy Lidli Parkside volt. Anno vettem hozzá egy rakat fűrészlapot is. Amikor kilehelte a lelkét a gép, vettem egy kék Bosch-t. A Parkside lapokkal majdnem ugyanolyan ferdén vágott, mint a korábbiak. Aztán vettem hozzá gyári lapokat... ég és föld. Ha esetleg több pénzt is szánnál rá, ajánlom a Bosch GST160CE típust, az árán kívül csak jót tudok róla mondani.
A dekopírfűrész sok barkácsoló és hobbiasztalos egyik első gépe, ami aztán, ahogy fejlődik a géppark (kézi és asztali körfűrész, merülőfűrész, gérvágó, szalagfűrész stb.) gyakran a szekrény tetején végzi, mert rájön az ember, hogy a többivel tud pontosabban dolgozni. Én legalábbis így voltam vele, de amióta megvettem ezt a komolyabb típust, sokkal többször nyúlok érte, és már nem csak nagyoló vágásokhoz használom. Ezzel végre tudom követni a vonalat, és nem rettegek a munkadarab megfordításakor, hogy vajon mennyire mászott el a fűrészlap túlsó vége...
Nekem is makita van, mondjuk akkus verzio, talan 40k környékén vettem annó, akku nélkül. Az tudja a szerszám nélküli lapcserét. (gondolom van neki madzagos verziója is)
Van akinek a szeszámnélküli pengecsere nagyon fontos, és szereti a metabót. És van, aki ráér szerszámot cserélni, és szereti a makitáját.
Nekem a mutatott makita előző verziója van, 13 éve volt 20ezer forint, köszöni jól van. Néha meg van hajtva, idén már három mosogató vagy főzőlap helyet vágott pl.
4329-es Makim van. Előtte 3 szúrófűrészt baxtam ki a pitsába mert ferdén vágott, szarul vágott, nehezen vágott, stb. Ez már megmaradt az utóbbi kb 5 évben.
Nem tudom mennyire lehet hitelesnek tekinteni a fentebb linkelt véleményeket. Gondolom itt köztetek -ha esetleg akadnak is érdekelté tett véleményformálók- hitelesebb és elfogulatlanabb véleményeket kaphatok.
Metabo géphez még nem volt szerencsém. Se szúrófűrészhez, se egyéb más Metabo géphez.
Makita szúrófűrész nagyon régen volt a kezemben, és már nagyon kopottak az emlékeim.
Jelenleg egy Ryobi RJS850 gépet használok; előtte pedig egy zöld BOSCH PST650L-t. Egyik irányában sem alakult ki nagy "szerelem", és most valami másra, jobbra vágyom. :)
Az önbehúzó fióksín egy keskenyebb fiókkal konkréten nem is akarja rendesen behúzni magát egy 1+1mm-es eltérésnél a két oldalon. Olyankor már be tud feszülni!
HOgy kicsit világosabb legyen, mire gondolok. Egy saját munka. /a kosarakat nerm én fontam :) /
Látod az elején a nyers fenyődeszkákat. Meg aztán felcsíkozva ÉS gyalulva. Aztán (talán jól) összeforgatva a táblásításhoz:
Ha én is csak leszélezem és meggyalulom (pár deszkát nem is tudtam volna egyben meggyalulni, olyan szélesek) a nyers deszkát, akkor abból előbb-utóbb nem ülőke, hanem "csúszda" lett volna. Vagy tüzifa.
És milyen szélesek? Nemcsak azért, mert a gyalunak olyanja is van (szélessége) hanem mert "egyben" táblásítani ilyen dszekákat nem szokás, mert nagyon vetemedni fog - függően attől a fatörzs melyik részéből került ki. Ha "beles" vagy nagyon bélközeli akkor repedés, de vetemedés igen esélyes.
Megnéztem ezt a vezetősínt a Festool rendszeréhez. Kicsit keserű szájízzel látom, hogy gyakorlatilag megegyezhetne a merülőfűrész vezetősínjével is. Persze így még egy sínt el lehet adni, kicsivel még drágábban.
Azért örülök, hogy legalább lehet vele pontosan dolgozni. Azért ennyi pénzért nekem ez a minimum.
"A szekrényoldalban a polctartók, fióksínek és kivetőpántok furatairól beszéltek ám, nem a Mars-szonda kőzetminta-tárolójának automata reteszelőmechanizmusáról... :D"
Már megbocsáss, de kurvára nem arról beszélünk. Miért kell elrontani egy hasznos beszélgetést, amiből lehet tanulni?
Én is így vagyok vele, de nincs szükség századmilliméteres illesztésre meg kúposságra, hogy jól működjön ez a segédeszköz.
A Bosch FSN OFA kit csak egyszer volt a kezemben, de nem jött be az ergonómiája, ezért vettem meg a Festool LR32 készletet. Egyik sem űrtechnika, de szerintem mindkettővel lehet pontosan dolgozni. Most a műhelyszekrényhez használtam először nagyobb volumenben az LR32-t, előtte azért tesztelgettem. Ha már benne van a mozdulat az ember kezében, akkor gyorsan, és bőven 0,5 mm alatti pontossággal lehet vele dolgozni. A műhelyszekrénybe most beraktam összesen 22 db metabox fiókot, és 10 db golyós teljes kihúzású fiókcsúszót, mind az LR32-vel fúrt lyukakba került, egyiket sem kellett egyedileg igazgatni, finomhangolni.
Lehet, hogy nem lehet, de mi azért gyártunk fröccsöntéssel "siklócsapágy" alkatrészt. D40mm, tűrés 0,07mm. Az anyag nem bili műanyag, nem olcsó, nincs a szatócsnál, de beszerezhető.
Azért amikor egy pár fióksín két oldalán van fél mm eltérés felfelé, a másik oldalon lefelé, nem azt a tiszta száraz érzést kapod a fiók kihúzásakor, amit egy több tízezres segédeszköztől elvársz. Én legalábbis így vagyok ezzel.
A szekrényoldalban a polctartók, fióksínek és kivetőpántok furatairól beszéltek ám, nem a Mars-szonda kőzetminta-tárolójának automata reteszelőmechanizmusáról... :D
Kifelé nem önzáró, csak forgatásra. Amúgy is tipikusan 1:19.5 - 1:20.5 esetén beszélünk önzáró kúpról ami 5% azaz az alja a lentebb írt kúposságnak. De ezen nem fogok veszekedni, legyen akkor 8-10 % ;)
Kell adni a tüskének is meg a furatnak is egy 5-8%-nyi kúposságot és el van rendezve az is, hogy beletaláljon a delikvens, és az is hogy sose lötyögjön, mert a kúpon mindig felfekszik. A kopásállóság meg már csak megfelelő anyaghasználat kérdése.
Inkább állítok még Triton párostiplizőn és kap a két oldala egy-egy ütközőt vagy fúrok bele két menetet stiftnek oldalsó pozícionáláshoz. Rugósat nem tudom könnyen megoldani, de a tekerős se rossz már ha mindenképp kell :)
Szerintem te sokkal jobban képben vagy a gépészeti részével mint én, de pl ha beleraknak egy bronz perselyt vagy hasonlót amiben csúszni tud a stift, akkor sokkal-sokkal precízebb lehetne. Persze nyilván drágább lenne a gyártás, legalább egy euróval :)
Igazából adott egy univerzális vezető, amit a festool vonalzóval is tudok használni, bármilyen egyenes maráshoz. Az egyetlen bajom a kotyogás, azt majd megoldom valahogy. Nem rossz cucc ez.
- A sín rohadt pici a festool-hoz képest. Kis aranyos :) A 800-as méret pont jó normál korpuszokhoz, nagyokhoz kell venni toldót és/vagy nagyobb sínt.
- A vezető stabilan ül a sínen, nincs kotyogása, egészen frankó.
- A vezető kompatibilis a festool/makita/mafell sínekkel is
- Ahogy Hauch Tomi is megénekelte (https://www.youtube.com/watch?v=CwWSvsT_zxA) a pöcök, ami a 32mm-es ugásokba rögzül nem akarja mindíg az igazságot. Meg kell kúposítani picit, hogy beletaláljon
- Ha benne van a pöcök a lyukban, akkor "mindössze" 1-2mm a kotyogása, ami izé. 32mm-es rasztert akarunk, ez elég elbaszott dolog. A tüske tud a felső perselyben ennyit kotyogni, ez megjelenik a marónál is. Holnap majd rámegyek egy kis teflon szalaggal, hátha az segít neki.
- Made in China
Egyszóval, baszki, nem hiszem el, hogy a nem lehet _pontos_ asztalosgépet gyártani. Bosch is elmehet a búsba, nem igaz, hogy azt a szar műanyag perselyt nem lehetett volna a tengely méretére fröccsönteni, hogy ne kotyogjon, vagy hogy a tüskét úgy kialakítani, hogy beletaláljon magától a lyukba.
Pro:
ez 54k volt, sínnel. Az LR32 asszem 180 körül van, sín nélkül. A sín még vagy 40-50k.
Summa:
Nem fogom kidobni, remélem a teflon szalaggal nem fog kotyogni, ha mégis, akkor egyik végállásba fogom feszíteni a fúrás előtt. Annyira nem fontos (nekem) ez a cucc, hogy megvegyem az LR32-t. (legalábbis per pillanat :)
És nem csak bosch marókkal megy, ma felkerült egy link is, amiről én tehetek xd megy dewalt marókkal is, ha nem is minddel xd makitánál, mafell, stb...
Miért kell így hozzáállni? Honnan tudhatod, hogy nem azért kérjük/kérem hogy ossza meg tapasztalatát, hogy átlendítsen az utolsó fokon is és leadjam a megrendelésem? Azért ez sok pénz, hogy csak simán youtube videokon alapuljon a döntés. Meg ha esetleg nem is tellik ilyenre, akkor az miért örömforrás, azt sohasem értettem!
Új vagyok itt és segítségre lenne szükségem! A birtokomba került 6 gyönyörű, száraz, tölgy deszka (gyalulatlan), és szeretném őket táblásítani. Nekem nincsenek hozzá gépeim/szerszámaim, viszont sehol nem találok olyan asztalos műhelyt, ahol vállalnak ilyen munkát. Egy olyat találtam mindössze, ahol a táblásítást elvégeznék, de csak akkor, ha már derékszögbe van gyalulva az anyag, mert azt nem tudják megoldani. Esetleg van valakinek tippje, hogy hová vihetném a deszkáimat? Elsősorban Budapest környéke lenne jó, bár most már ott tartok, hogy bárhova elviszem, csak gyalulja már meg valaki!
"Köszönöm Paco-nak és Pacman-nak + persze mindenkinek válasziakat.
Ebből a válaszból már szinte megértettem mire szükségem volt."
Nekem úgy tűnik, még vakvágányon vagy. Vajk elmondta, hogy amiket linkeltél, azok nem felsőmaró szerszámok.Gyanítom, hogy azért 10mm-es a száruk, hogy ne lehessen felsőmaróba fogni.
Igen nem szeretek feleslegesen dumálni, kérdésemre többen is válaszoltak miből megértettem mit és hol kell néznem ahoz hogy meg értsem működésüket és használhatóságukat.
Sajnálom én ilyen vagyok,megtudom érteni a pozitív / negatív vállaszókból azt mire is van szükségem.
Köszönöm Paco-nak és Pacman-nak + persze mindenkinek válasziakat.
Ebből a válaszból már szinte megértettem mire szükségem volt.
Mindegyik felsőmarókés jobbos a "menet" irányától függetlenül. A különbség az, hogy a maró felé, vagy a marótól elfelé hordja ki a forgácsot. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Eléggé bőven kiveséztük már ezt valamikor (pontosan nem tudom mikor, de egy éven belül), érdemes rákeresned és végigolvasnod.
Köszi, legalább kevesebbet kellett agyalnom rajta. A trükk a két mértékegységben, a kamera másodpercenként csinál 19000 kockát, a maró meg percenként fordul 19000-et.
Részemről 40-ért maki m3600. A fordulata nem véletlen nem 28000, hanem 22000, így kis és közepes szárak mehetnek vele, de Plattolni is lehet függőleges megoldással, ami nekem is van.
Ereje meg bőven sok xd
És most jön majd a kötözködés mi a kis és közepes szár, én meg hagyom fortyogni a népet xd
Tegyük fel, hogy 19000 fps-sel rögzítünk egy 19000 rpm fordulatszámú marót. Ekkor egy fordulatról 60 képkocka készül. Ezt 30 fps-sel visszajátszva egy fordulat 2 szekundum alatt történik meg a képernyőn.
Ka.... Jó ezt beszo**am. Sör nektek :) Csak nekem elsőre kevésnek tűnt ez a 19.000 fps ehhez a minőségű lassításhoz. De legyen. Nem akartam azt sugallni, hogy kamu, csak hogy valahogy "felinterpolálták" vagy micsi, hogy így nézzen ki.
Kár, hogy nem jöttél a dzsemborira. Kukta tényleg nem beszélt likat a hasunkba :-) De én élveztem a vele (is) eltöltött időt. Jó volt az az egy nap Izsákon, én imádtam.
De szerintem azóta rájöttél, hogy hogyan értette - vagy én nem értem hogy értette - amit értett. Hogy "lefele" vagy "felfele" vágó szárról beszélt. Az más kérdés, hogy talán nem helyes így hívni, nem "jobbos" vagy "balos" mert ugye a maró ugyanarra forog (de ezt te még tőlünk, de tőlem biztosan joban tudod). Csak nem jól fogalmazta meg. (vagy nekem kéne qssolnom végre, mert én is csak tanulom ezt .... de majd kiderül)
"Köszi a válaszokat,már tanulmányozom a rolla szóló irodalmat.
Na akkor eltettem a hosszú válaszomat, ha lenne (lexikális) kérdésed :) Egyelőre nekem is csak az van, "maóta" vannak meg a spirálcsodák.
VAGY: én is csinálok róla egy videót.
Vagy kérdezz még itt és a profibbak válaszolnak. Még én is csak az íróasztalomon simogatom őket.
De az a videó amit linkeltem is elég szépen bemutatja mi mire való (vagy legalábbis, melyik használata mellett hogyan viselkedik a fa)
(tudom hülyeség, de engem kokckaként az is foglalkoztat, hogy hogy hogyan írhatták a videó címébe, hogy 19ezer képkocka per másodperc, miközben egy ilyen maró ennyivel legalább pörög, szóval vagy nem annyival vették fel a felvételt, vagy valami "mást láttunk". Annyira jó minőségű lassítást mint amit a videóban van szerintem nem lehet ilyen képkocka-szám mellett felvenni. De semmiképpen nem 19e/mp képkocka-számmal. De ez itt már nagyon off, ha érdemes akkor vigyük át ide.)
Mindegyik felsőmarókés jobbos a "menet" irányától függetlenül. A különbség az, hogy a maró felé, vagy a marótól elfelé hordja ki a forgácsot. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Eléggé bőven kiveséztük már ezt valamikor (pontosan nem tudom mikor, de egy éven belül), érdemes rákeresned és végigolvasnod.
A felsőmaró ugyanúgy forog, mint a fúrógép "behajtó" irányban. Tehát a linkelt képedről választva a piros maró fogja kihordani a forgácsot az üregből, arra van szükséged.
Beüzemeltem, minden szuper, de nem tudom, hogyan tudnám szemléltetni a képernyőn. A szemnek és a fülnek sem adja vissza a valóságot. Azért hétvégén, ha lesz affinitásom, készítek valami összeállítást.
Minden szavaddal egyetértek, szerintem is jó ár-érték arányú az 1400-as Bosch. Én vagy 8-10 éve nyúzom, nincs baja, pedig újabban nem mindig úgy használom, amire a zöld Boschokat szánják. :)
Azt szeretném kérdezni tisztelettel, hogy mikor láthatjuk már azt a spirál-tengelyes-gyalu működési eredményeit? Felületi minőség puha, illetve keményfában és hanghatások? ;)
Az újabb bizonyíték erre :D (háttérben meg akik vezetek majd őket)
Lehet egyszer te is megkergülsz hucsikoi, csak azért írom. Ma megjöttek a szerkeres Freud marószárak. Majdelsősorban a CNC gépbe, de mivel sima 8mm-es szárral vannak, a felsőmaróba is jók. Ezek valami gyönyörűek .... viszont a 4 szár annyiba került mint amennyit a maróra szánsz, ráadásul ha véletlenül leejted őket ... annak nem örül az ember. De nem úgy marnak mint a sima nútmarók. Itt van pl egy érdekes videó, "szuperlassítva" a marószárakat, melyik hogy stresszeli a fát, melyik hogy dolgozik, hol szaggat, hol nem. Odatekerek ahol a hármat együtt mutatják (még jön később egy "up/downcut" marószár is, na arra leszek még kíváncsi):
Szóval el lehet szállni mindennel. De én a helyedben, ha az Einhell ennyire jó volt neked: először is megnézetném valakivel, hátha kétsöré' megjavítja. Ha meg nem .. hát ha egyszer bevált és egyébkéntnem volt vele bajod ... járt utat járatlanért? És költenék inkább a különbségből minőségi(bb) szárakra, pl itt. Csak olyanokra amire szükséged van. Nekem a linkelt Massiv szárak nagyon bejöttek, és nem agyament az áruk sem.
Marás közben elkezdett füstölni, (egy deszka szélét martam, nem is erőlködött) szóval a motor halt meg.
Nagyon szépen köszönöm a sok jó tanácsot, hála nektek, így biztosan tudok venni egy jó gépet. Bele is vetem magam az olvasásba. Nagyon szépen köszönöm még egyszer.
Ahhoz neked az alsó bödönje nem is kellene. Ha egy baffléval akarod üzemeltetni akkor a baffle tetejére rá is építheted a felső részét. (De ennyi erővel a porszívó alját is át lehetne alakítani egy kis bafflénak. Ha ritkán, illetve hurcolászósnak használnád, az lenne a legjobb. A pamutharisnyát mindenképpen tedd rá... ezerszer könnyebb lesz tisztítani csak azt, és a szűrőt.)
Pontosan ugyanez az Extol industrial 700W-os élmarója, ugyanilyen cuccokkal. Itthon megvásárolható, és 3 év gari. A cimke szerint nem kínában rakták össze.
És megnézted/nézetted valakivel? Nem lehet hogy egy egyszerű és filléres szénkefe-csere, és megy tovább?
Amúg én nem azt írtam hogy vesd el, azt hittem Zoli videói meggyőztek hogy azért használható darab, legyártott vele rengeteg bútort (megnéztél pár videóját?). Vagy hogy nekem sem volt gond a "kistesójával" (ami azért annyira nem "kicsi"). Meg 409 sem panaszkodik rá. Meg sokan mások sem ..
Azt azért érdemes tudni, hogy simán lehet hogy Lady és Ádám kifogtak valami "pénteken bulizás után" összeszerelt darabot. Ezt szoktuk mondani, ha valaki panaszkodik egy cuccra, annak valamilyére de más vagy nem sokan tudják ezt reprodukálni.
Meg azért szintén érdemes tudni, és a vélemyények mellé tenni /Ádám, Lady: tudjátok hogy most nem bántásból vagy ekézésből írom amit írok :) /, hogy Ádám és Lady Fantasy mostanság kicsit más dimenzóban mozognak .. ők is hobbisták, de más annyiból felszerel 1-2-3 hobbista műhelyt, amennyiért Ádám nemrég kombigyalut vett, vagy Lady Fantasy szalagfűrészt. Nem mondom hogy ne hidd el amit írnak, csak ők kicsit más szempontok alapján IS értékelnek. Nekem van Makita szalagfűrészem, meg sok másnak is. Lady Fantasynak is volt, de ő mást is szeretett volna csinálni vele, nemcsak kis dolgokat kikanyarítani vagy leszélezni egy-egy deszkát. Eladta és vett helyette egy sokkal jobb (és drágább) fűrészt. Stb-stb ... de ettől még az a Makita szalagfűrész egy nagyon jó kis szolga! A már többször emlegetett Árvai Zolinál is nagyüzemben teszi a dolgát.
Engem is kérdezhetnél, hogy miért adtam oda másnak ha jó volt, és miért vettem Tritont: mert "kellett". Mert jó asztalba építeni (igazán arra termett), és jó, és "egykezes" a szerszámcsere és vannak finomságai még ami más marókban nincsenek. Meg amúgy nem is vagyok normális ilyen téren (pl a kicsi DeWalt élmaró mellé vettem egy kínai Maki utánzatot, csak hogy összehasonlítsam, amit azóta ahvernak adatm ... szóval nem vagyok én se százas)
Én továbbra is tartom, hogy az ár/érték aránya ezeknek a Bosch maróknak jó. Lehet úgy tűnik mintha rá akarnálak beszélni, pedig nem. Sem rá-, sem lebeszélni, csak mondom hogy mit tapasztaltam vele, meg mások is, meg hogy egy kicsit jobban nézz körül.
Tudom hogy ez végképp nem mérvadó, nem mindegy ki írja, kia adja az 5 csillagot, meg lehet itt "fizetett értékelő" is, mennyire tapasztalt felhasználó, stb ... de a százalékos vélemyénymegoszlás is érdekes és segíthet:
Még az is sejtem a nicknévből, ki adta az egy csillagot :D
De ott a kis Maki élmaró, amit Guru írt neked, az is jó alternatíva lehet. Persze ha hosszászoktál a két kezes lenyomós funkcóhoz az Einhellnél, akkor 40ezerért hiányozni fog neked a Makinál, mert annyiért csak a fix talppal kapod. A nagy csomag, amiben benne van a két kezes talp is, nos az már nagyon nem 40e. Alternatívája lehet ennek a kis marónak, ha a klónját veszed (amit fentebb említettem, itt láthatsz pár képet róla, meg kicsit munka közben. Semmi bajom nem volt vele de haver elkunyizta). Nekem még Anesty fantázianéven jött, mostanág pl Katsu, de ez változhat. A lényeg: formailag és kiegészítők szempontjából is tökéletesen lekoppintották a Makitát, anno Soká fórumtársnak köszönhetően belepróbálhattam a talpaiba egy igazi kis Makit, teljesen jól illeszkedett bele, sőt még az eredeti Maki szorítópatron is működik a klónban. Mondjuk egy ilyenben. Szállítással egyött 100 font, azaz belefér a büdzsédbe. Jajj, vagy közben találtam még jobbat, a csehektől kb ugyanaz 75 fontért jön ide. Ebay-es vásárlásom és cseh forrásom már volt több is, még mindig gond nélkül ideért, most is onnan jön pár alkatrész a CNC-mhez.
VAGY, hogy még mindig a Makita klónoknál maradjunk, árulnak egy bizonyos típust Magyarországon is, Extol néven futtatva, bár itt most éppen készlethiány van. Se hanyatt esni, se megrémülni nem kell az Extol-tól, majd jön Hobbit és megmondja hogy ez a darab hogy sikerül, eléggé illetékes az Outletben :-) A gari miatt lehet érdekes, ebay, ali esetén nemigen beszélhetünk ilyenről:
Amit még többen dicsértek már, és beleférne a büdzsédbe, de nekem pl. nagyon hiányozna belőle a fordulatszám-állítás, az a Makita M3600. Én egyszer fogtam a kezembe, iszonyú masszív darab, a súlyából is sejthető de tényleg az. Kb. falat is bonthatnál vele. Csak az a fszám. szabályozás hiány ... :
Sokan panaszkodtak már a Makita lb1200 szalagfűrész hibáira, többek között az erős remegésre. Nekem nem remegett, amíg homokba ágyazott padlástéglákon állt. Mostanában viszont kemény műgyantával leöntött betonra költözött és bántóan remegni kezdett. Néhány sikertelen finombeállítási kisérlet után vettem egy mosógép alátét rezgéscsillapító gumiőrlemény lapot. Betettem a gép alá és alig érezhetőre szelídült a remegés.
Sajnos kicsit kicsi, így négybe kellett vágni a 4 láb alá. Gondolom hasonlóan hatásos egy játszótéri gumilap is, abból van nagyobb.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes 14.000 HUF-ot kiadni egy ilyenért egy abszolút kezdő hobbiasztalosnak, mint én, vagy ezzel lehet azért kellő pontossággal dolgozni, ha az ember ritkán használgatná. Alapvetően hátfalhoz nútmaráshoz gondoltam, illetve kerekítéshez, esetleg egyszerű csapozások elkészítésében segítkezne.
Nem szeretnék abba a csapdába esni, hogy veszek valamit olcsón és utána elmegy a kedvem az egésztől, mert 2 fillért nem ér az eszköz, ami alapvetően pontos kellene, hogy legyen :). (Akkor inkább gyűjtögetek még és veszek egy komolyabbat már kezdésre is).
Akkor ezt elvetem. A Triton és Dewalt gépeket néztem én is, de annyi pénzt nem áldozok rá. 40-50 között nincs semmi, amit érdemes lenne megvenni? Inkább vegyek 18-20-ért egy ugyan olyan einhellt, mint ami volt (TC-RO 1155 E)? Végül is 2018 októberében vettem és eddig bírta, de nem volt vele különösebb gondom.
Ez igazából nem torsion box, önmagában ez szanaszét görbülne. Az alatta lévő szekrénysor lett síkba szintezve, az adja a stabilitást. Ebben nem lesznek MFT lyukak, ezirányból nem volt szempont a távtartók elhelyezése.
Ismerem a belinkelt benchdogs vezetőt, Peter Millard csatornáján láttam. Ide nincs rá szükség, csak egy C profilt süllyesztek be a hosszütköző rögzítéséhez.
Kofic, Paco155, Egy griff
Dícséretnek veszem, hogy rendelőhöz hasonlítjátok. 🙂
A telepített gépeken kívül szeretnék mindent eltüntetni a most készülő szekrényekben. Egy szóval meg akarom teremteni az alapját a tartós rendnek, hogy a jövőben hatékonyabban tudjak hobbizni...
Ugyanez volt nekem is a bajom. Sosem voltam benne biztos, hogy a kart elég jól meghúztam-e, hogy a rugó ne tolja vissza a gépet. Ettől azért használtam, azután adtam el, hogy megvettem a Tritont, majd a kis Maki élmarót.
Én is a fa rajongója vagyok, a kész munkadaraboknál. De azért a szerszámokban, ilyen nagyobb igénybevételű, nagyobb erőhatást kifejtő és annak ellenálló dolgokban azért nem árt, ha van egy kis fém is :)
Jók azok a fa (rétegelt lemez) fogaskerekek is, meg nyilván házilag egszerűbb kivitelezni, de ... meddig jók?
Emlékszem mikor először mutatta elhűltünk, hogy milyen fordulaton, meg nagy az átmérő, meg veszélyes, meg izé ... azért nála sok csapolás bizonyítja, hogy ésszel(erre gondoltam mikor a kérdezőnek írtam) használva anniyra nem, meg lehet így hosszú életű a maró is.
De ha több részletre vágysz, kérdezd Zolit :) Jól el van tűnve, emailje azért van.
Nekem volt egy ilyen ződem régen. Három, négy használat után eladtam, mert nem lehetett a kiálló finombeállító miatt kényelmesen szerszámot cserélni benne. De a fő ok az az volt, hogy nem tartotta a beállított rögzített magasságot (mélységet). Azóta kerülöm a ződeket.
Szétszerelés, bajlódás helyett, kótyavetyére bocsájtottam egy húszasért, piros blekkendekker társával együtt. El is keltek gyorsan.
Nekem a kisebb tesója volt, a Bosch POF 1200 AE. Évekig jól szolgált, aztán mikor lett egy nagyobb "tesó" (a 2.4kW-os Triton), meg utána a kis DeWalt, odaajándékoztam egy fórumtársnak.
Az 1400 ACE verzióra meg mindig Árvai Zoli fórumtársunk csatornáját linkelem be (bár biztos sokan használják még), ő kihajtotta rendesen ezt a modellt. Azt tudom hogy lett neki is egy Triton, de lehet még mindig megvan neki a Bosch is. Egyszer csapágysra vágta, de bevallotta hogy az ő hibája volt (plattolómaró, túl nagy fogás, 8mm-es szár - nem szabad)
Nyúlketresc, beépített szekrény, gyerekszékek, asztalok (de ne 2 darabra gondolj, amikor nekilát akkor így néz ki a nyersanyag raktára, és leesik belőle pár kisasztal meg szék), ott a szép beépített szekrénye.
Összefoglalva: hobbicélra, meg mint látod akár "ipari mennyiségre" (ésszel használva) is jó lesz az a Bosch.
Sajnos a tegnapi napon elhalálozott az Einhell felsőmaróm. Keresem az utódját, de egyelőre nem tudok dönteni. Ti mit javasolnátok? Cirka 40-50 ezer pénzt szánnék rá. Jelenleg a Bosch pof 1400 ace a befutó. Esetleg ismeri valaki ezt a típust? Házi barkács célra kell. Minden javaslatot és segítséget megköszönök.
Nagyon ötletes, viszont a fémet annyira nem szeretem. Az viszont, ahogy mutatta, hogy kell megtervezni, na az nem semmi, pedig milyen egyszerű. Mint oly sok minden, míg rá nem jövünk, hogyan, mert addig lehetetlen :)
Követem egy ideje, ez már a sokadik fejlesztése. Elképesztő mérnöki vénája van a mókusnak. És valamiért a satuk a gyengéi :) Talált már rá asszem befektetőket, a gyártására.
Látod, nekem a garázs a műhely, azt meg az asszony 1-2 hetente felmossa, ha akarom, ha nem. Múltkor mondtam neki, hogy várjon amíg elpakolok, mert semmit nem fogok megtalálni. Lehet tippelni, hogy várt-e... :)
Az MFT fúrás már megvan, szóval ez is egy opció lehet, annyi előnye van, hogy ennek neki lehet nyomni az anyagot. Ha pedig épp kell a hely, akkor egy mozdulattal ki lehet kapni, én ezt terveztem használni.
Hát, én inkább nem teszek fel képet mi van most lent, lassan ki kéne porszívózni a műhelyt, minimum fél éve nem volt xd nincs cm2 ahol ne lenne fapor xd
És nem, festool gépeket használva se lenne jobb, mert gyalu és asztali fűrészt nem vennék vagy nem tudok venni tőlük xd
Légszűréssel se jutok előrébb idő hiányában, de legalább téliesítést tudtam folytatni ma is teraszon (bár sztem szomszédok röhögnek, mert ki az a barom, aki ilyet köröm setétben csinál, össz fényt a kis metabok lámpája adta xd)
Viszont kéne ilyen kis szekrény nekem is, csak nem férnék miatta, így is gondban vagyok, oldalanként egy-egy nagy gép van és nem tudom így se hogy rendsuerezhetném úgy, hogy jó legyen minden :( a 3.5m szélesség épp kevés. Gyalut nem tehetem csak középre, sok 2m gyalulás miatt, szalagfűrészt dettó. Utóbbin nagyon agyalok el lesz adva, annyit nem megy, mint amennyire útban van :( de erre még alszom.
Ok, ok, a rendelő pazar, (bár nem értem miért kell oda egy kapex) de mostmár megmutathatnád a műhelyed is. Tudod, ahol szerszámok vannak, meg dirib-darab jó lesz még valamire fadarabok, meg forgács, meg por, esetleg pókháló a sarokban stb.... Ja és ahol a Hammer van! :-)
Én az Aldiban szoktam venni ilyen fiókos tárolót amikor éppen betelik egy (és persze éppen lehet kapni). Viszonylag jó áron van és nekem van ami már több mint 10 éves És a jó hir, hogy annak is ékes az oldala, összecsúsztathatóak a dobozok. Akár egész falat is össze lehet rakni. :)
1.) Elköveted az alapvető hibát miszerint erőből próbálod megoldani. :P
De hacsak nem vagy olyan erős mint egy ló akkor az egy lóerővel szemben nehezen fogsz boldogulni. Szóval ne nyomd rá, úgyis ő az erősebb. Hagyd elsőre, hogy a saját súlyával dolgozzon, vagy talán kicsit emeld is el. Hidd el akkor is meglepően jól fog teljesíteni, de az ugrálás elmarad. És majd a tapasztalat meghozza azt, hogy melyik papírt mennyire nyomhatod rá (szerintem legtöbbször nem lesz erre szükség, csak akkor ha tényleg nagy mennyiséget akarsz eltávolítani rövid idő alatt.)
2. A többivel ugyanez a tapasztalatom. A gyári papírnál csak egy dolgot szeretek jobban az pedig a Mirka abranet.
Hát mégis kapex ? Ez a kicsi, a kozepes vagy a nagy ? :)
Basszus, baromi jó. Gratula.
A tetején a torsion box-ot hogyan támasztottad alá ? Eredetileg egy sima munkalapot terveztem, de az nem jó az MFT lyukakhoz. Amikor írtad, hogy torsion box lesz a teteje, akkor gondolkodtam el ezen, de nem bírtam egyenlőre kitalálni, hogy milyen osztásban lenne jó alátámasztani.
Köszönöm a hozzászólást :) Nem az árán van a hangsúly, inkább a mintázatán és a színén. Nem véletlenül írtam - nem elírás, de kedves tőled hogy megjegyezted.
Sziasztok! Keresek Pesten vagy környékén olyan mestert, aki tud gyalult léceket készíteni. Nekem dióból (de lehet egzóta is pl mahagóni) kellene 1cm x 3cm x 1m -es szálakból legalább 50-100db és fehér juharból 0,5cm x 3cm x 1m-es ből is 50-100db. Akit érdekel az kérem írjon a viiboo [kukac] citromail [pont]hu-ra. Köszönöm!
Ezeket a tárolókat azért nem szeretem, mert beporosodik benne a cucc - és por az mindig van ugye. Egy idő után a fűrészporban kutattam a csavarokat benne
Én a zárt, fiókos, elektronikához is használt tárolórendszereket használom.
És van még több száz olyan fiókos rendezőm, amit évtizedekkel ezelőtt vettem. Most nem találom, honnan lehetne szerezni megint, pedig pár éve még tudtam. Abban az a nagy truváj, hogy pici fecskefarkos kialakítású a külső oldala körben, és minden fiók mellé alá, fölé lehet csúsztatni egy másikat. A melóhelyen ebből több négyzetméteres falam van.
Én is az miatt döntöttem ilyen dobozos megoldás mellett, hogy kiveszem a dobozt, odaviszem ahol kell...
Ezeket az OBI (is) forgalmazza, több méretben és elosztással, össze lehet gyorsan rakni egy fasza kis szortimentet. Mondjuk ezt a falra kell felszerelni, nem fiókba való.
Egyáltalán nem erről van szó. Nem egy webshop, és korábban kezdte mint a webshop szó létezett volna. 20 éve is lehetett ezzel a módszerrel tőlük vásárolni, és most is lehet. Nem "fejlődtek", mert így is megélnek.
Azért egy Vaterás eladó és egy webshop, aki üzletszerűen ezzel foglalkozik nem ugyanaz a kategória. Itt inkább arról van szó, hogy viszonylag egyedül van a piacon, és nincs rákényszerítve az ügyfélközpontúságra.
Vannak ilyen cégek, nem kell idegeskedni. Ők tudják hogy korrektek, neked meg elsőre el kell hinned.
Vaterás eladó is volt olyan, hogy emailban írtam neki, hogy hogyan lesz elküldve, meg kérdeztem hogy utánvétes foxpost jó-e, mert nekem az erzsébeti foxpost jó lenne. Nem válaszolt semmit, majd két nap múlva jött a foxposttól az üzenet, hogy jön a csomagom.
Igen, nem 2020 szinten professzionális eladói viselkedés. Viszont mégis teljesen elégedett vagyok, mert minden pont olyan volt mint a hirdetésben, minden abszolút korrekten történt.
Nálam így, a munkaasztal egyik fiókjában vannak a leggyakoribb méretek. A felső tálca eltolható az alsón, tehát A nagyobbakból persze elég kevés fér el egy rekeszben. A maradék dobozokban van, onnan töltöm fel a rekeszeket is, ha kell.
Satupad alatti fiókban vannak a leggyakrabban használt méretek, a többi biszbasz a műhelyszerkényben fiókokban.
Nekem jobban bejött zárt helyen tárolni, mert így nem megy bele por meg a forgács, viszont a dobozokat külön ki lehet vinni, ha oda kell vinni egy munkához.
Ezekhez a dobozokhoz lehet kapni olyan lemezt, amire fel lehet akasztani, én azzal tervezem megoldani majd, ha eljutok odáig. (koncepcionálisan nagyon hasonlót akarok, mint a te műhelyszekrényed)
Kinél hogyan működik a csavarok és egyéb apró alkatrészek tárolása?
Ötleteket gyűjtök, mert szeretnék átállni a Reisser, Spax és a Fémiksz kartondobozairól és a különféle ízesítésű joghurtos és tejfölösdobozokról valami átláthatóbb és kezelhetőbb megoldásra. :D
Az első gondolatom, hogy készítek egy polcos kisszekrényt és telerakom a képen láthatóhoz hasonló tárolókkal...
Nincs mese, rögzíteni kell a munkadarabot, különben be tud rezonálni, ezt én is tapasztaltam. (Finom módban kevésbé hajlamos rá.)
Minden más pozitív benyomást én is aláírok, hasonló élményem volt vele, magamat idézem:
"Egy dolgot megbántam a Rotex-szel kapcsolatban. Azt, hogy nem vettem meg korábban... basszus, másfél óra alatt elvégeztem azt a munkát vele (teraszkorlát elemeinek csiszolása), amiről azt gondoltam, hogy két napig fogom csinálni. Mindezt kézzsibbadás, papírledobás, papíreltömődés, anyázás nélkül. Az asztalról, amin dolgoztam, enni lehetne, annyira nincs elszökő por. A másfél órán keresztül használt csiszolóvásznat alig lehet megkülönböztetni az újtól. Minden egyes fillérjét megérte."
Előrevetítem, hogy egy kis maki 125-ös excenterem és egy szintén maki szalagcsiszolóm van, szóval eddg csak ezekkel volt tapasztalatom.
Első tesztnek letettem egy 120x120-as gerendadarabot a földre (kb 60cm hosszú), és nekiestem, mint tót az anyjának. Olyan szinten kezdett el táncolni a rotex rajta, hogy meglepődtem. Második körben rátérdeltem, úgy próbáltam, dettó. Lassan rájöttem, hogy ha nem teljes síkban rakom le a gépet, akkor a baromi erős porgő, excentrikus mozgás miatt ugye ez lesz. Próbáltam különböző sebességeken, normál és áttételes módban is, nyilván alacsonyabb sebességeken könnyebb tartani, de ugyanez az effekt megvan ott is. 80-as papír volt rajta.
Nyilván fizika, 750W, 150-es tárcsa, 2,5 kiló, nem lerögzített anyag...
Viszont néztem pár review-t, és az volt a mondás, hogy kategóriájában ez a legkiegyensúlyozottab gép (bosch és makival összehasonlítva)
Szóval felmerült bennem a kérdés, hogy csak én vagyok balfasz, vagy esetleg valami nem kerek a történettel ? Nálatok is csinál ilyet, és küzdeni kell vele, vagy csak nálam ? Normális az, hogy teljesen rá kell feküdni hogy az anyagon maradjon ? Konkrétan birkózni kell vele :)
Rámegyek majd nagyobb felületekre is, várhatóan ott jobb lesz a tartása, ha teljesen fel tud feküdni a felületen.
Ezen kívül az első benyomások:
- Ez nem egy csiszoló, ez egy gyalu. Egy (mondom egy!) fogásból vitte úgy a gerendát, hogy azt hittem rosszul látok. Maki szalagcsiszoló a kanyarban nincs hozzá képest, teljesen más dimenzió
- Finomcsiszolást még nem nagyon próbálgattam, remélem jovő héten lesz időm játszani vele
- Elszívás. A maki nem kényeztetett el ezen a téren, de ez valami teljesen más. Nem volt por. Szinte semmi. Az asszony nem vette észre(!), hogy csiszoltam. Körbecsiszoltam azt a gerendadarabot, a papír úgy nézett ki, mint az új. Abszolút semmi lerakódás
- Papírok. Vettem egy marék granat papírt, na ez sem az átlag fűszerboltos cucc. Nem tudom mennyi lesz az élettartama, de első blikkre azt mondanám hogy 5x, de inkább 10x tovább fog tartani mint a maki papír. Marginálisan drágább (talán 150-170Ft körül van a makita, ezt 210-ért adták Hobbiték), de végső soron _sokkal_ olcsóbb.
- Baromi erős a tépőzár, de azért rotex módban el tudja forgatni a papírt a tányéron (ebben persze benne lehet az én bénázásom is)
A rendelés után semmi infót nem kaptam, de konkrétan semmit. A megjelent számlaszámra azonnal elutaltam az összeget, ami ugye ma már azonnal meg is érkezik. Másnap küldtek egy emailt, hogy utaljak nekik. Mondom, hello már rég nálatok kell lennie a pénznek. Megkaptátok? Elírtam volna a számlaszámot? Mikor érkezik a csomag? Milyen követési száma lesz? Semmi válasz.
Ez utóbbi kérdésemet még két külön emailben tettem fel nekik, egyikre sem kaptam választ. Telefonon kiderült, hogy elküldték és majd jön.
Az ajánlásotok alapján nem gondolom, hogy ez a cég megbízhatatlan lenne. És azt sem gondolom, hogy mindenkinek úgy kell működnie, mint egy multinak. De 2020-ban egy webshop azért legyen már arra képes, hogy küld egy emailt, hogy köszi a vásárlást, feladtuk a csomagod ez és ez a száma. Ezt már minden rendszer tudja automatán. Vagy ha nem, akkor legalább egy emailre válaszoljon már.
Nnnneee ... ezt most miért? :D Legyen már más is .. másvalamiért. Pl Hobbit, ha valakinek DeWaltja van. Vagy Egy griff, ha valakinek Makija van. Vagy ... na :D
A régi honlapon, ha emlékszel vagy vettél már akkor is :) még "Kosár" sem volt. Statikus honlap, oszt szevasz. "Rendelés" link egy mailto: hyperlink vagy mi volt, termékkódokat küldtem emailben - olyan www hőskorszak jutott eszembe róluk, pedig minden is volt náluk kapható, ha marószárat akartál. És ahogy Te is meg és is írtam: mindig minden időben jött, a "fapad" környezet ellenére.
Én ennek a shopnak az "elődjétől" (http://botex.ro, Botex Kft) rendeltem, utoljára kb 4 éve. És akkor volt olyan, hogy hétfőn délelőtt leadtam a rendelésemet és szerdán délelőtt csengetett a postás. A régi időkben sosem volt gondom, emailben értekeztem velük ha kérdésem volt, mindig értelmes időben válaszoltak. Sőt ... akkoriban annyit vásároltam tőlük, hogy egyszer fel is hívtak, hogy nem akarok-e viszonteladó lenni itt Miskolcon, vagy nem tudok-e céget akik ezt felvállalnák. Fogalmam sincs miért jutott ez a kereskedő eszébe ... Tán mert viszonylag rövid idő alatt elég nagy értékben rendeltem tőlük Massiv marószárakat, lehet azt hitték eladásra viszem tőlük :D
Ki tudja ... lehet náluk sem múlt el nyomtalanul ez a nyomoronc helyzet, vagy .. más lett a tulajdonosi kör. Vagy egyszerűen csak most vannak sz*r helyzetben. Nem védeni akarom őket, csak kérdem: mi a gond? Nem válaszolnak? Nem szállítanak időben? Csak mert elég sokan és sokszor ajánlják őket, én is belinkelem a shopjukat ha valaki keres minőségi(bb) marószárat. Mert a Massiv azért annak mondható. De mióta felsomarokes.hu néven futnak, én magam nem rendeltem tőlük.
Igen, már többször is. Szerintem mások is innen. Az utánvét / előre utalás nem igazán megy nekik, már hogy melyiket szeretném, de mindig megkapom, amit rendelek. :)
Hát, én vettem egy ilyen gázrugót az ágyunkhoz, de ki kellett cserélnem, mert nagyon nem volt jó az ereje. Aztán a másodikat is kiszereltem, mert akkor is fel akarta nyomni az ágyat, ha rajta fekszem. Pedig én is olyat vettem, ami a súlyadatok alapján elő volt írva.
Szóval én véglegesen csak a beszerelés után örülnék, ha tényleg jól működik. Most gázrugó nélkül emelgetjük, igaz, nem túl gyakran.
Meg van ott egy erőkar is, mert a fordulésponthoz képest kb tízszer akkora távolságban fogod lecsukni. Tehát 12kg is elég, feltételezve, hogy az ágynak nincs súlya :)
Ezt nem pont így kell érteni, az 1200 Newtonra az ágy tövében van szükség, de neked egy nagyobb "erőkarod" van a matrac révén. Ha a rajz azt mondta, ekkora kell, akkor biztos jó lesz.
A vasalathoz van rajz az oldalon azon van rajta hogy miként kell választani mert ha igaz az a 120 kg akkor az asszony meg én is belekapaszkodhatunk hogy le tudjuk csukni!
Sziasztok !Franciaágyunkba elfáradt a rugós vasalat ki szeretném cserélni gázrugósra amit meg is rendeltem a neten!http://www.butor-szerelveny.hu/index.php?inc=product&ref=1016 1200 N vettem!60kg-ra saccoltam a súlyát az ágyrácsnak matraccal együtt!A kérdésem az lenne még nem szereltem be de normális ha a gázrugót sem tudom összenyomni a földön rátámaszkodva?
Falra lesz akasztva egy szekrény azzal a sínes konyhaszekrény módszerrel, de az esetleges ajtócsapódást nem szeretnék aátvinni a betonfalon. Testhangcsökkentés miként oldható meg? Filcet-ablakszigetelést a szekrénykorpuszra a fallal érintkező részeken? (igaz, a konyhaszekrényt se hangszigeteli senki) a zsanér természetesen csillapított lesz.
De amúgy a még nem szétvert vízmértéken sem lehet szerintem méterenként fél centinél pontosabban indikálni a függőt. Annyira rosszak a méretek arányai, és a buborék középre állításának érzékelhetősége, hogy én a magam, mindig óvott vízmértékével sem tudtam jobban mérni vele. Akkor vettem elő a függőónt.
Kollégám akkor ment be meginni egy sört amikor az apja (aki kőműves) a vadonatúj Solával kezdte el elteríteni a betont. Mert az egy lépéssel közelebb volt mint a colos deszka. Szerintem ha idegen kőműves lett volna akkor most ott feküdne a beton alatt. :P
ha az ajtó úgy készült, hogy a "kazettánál" körben egy akár háromszög, akár valamilyen formás lác van odaszögezve, akkor a táblát ki lehet venni úgy, hogy előbb a léceket kell kifeszegetni a szögezés ellenében. Pont, mint az üvegezett ajtóknál.
Ha azonban a táblák akkor kerültek a helyükre, amikor az ajtót összerakták, mert körben egy horony van nekik kimarva, és abba csúsznak bele, akkor roncsolás nélkül nem lehet kivenni.
Vízmértéket rárakta a falra, nem volt függőben. De nem egy precíziós vízmértékről van szó, a buborék jelentősen kissebb volt mint az középvonalak rajta. Erre mondt a "mester", hogy "vonalon" belül van (volt benne vagy 3 fok :)
Az egyik födémgerendámat a garázsban alaposan megrágta valami. Gondolom szú. Mit ajánlotok, mivel essek neki? Van egy fél doboz mykotox-b, igaz, már 20 éves.
Kolléganőmnek csináltak valami átalakítást, egy méteres falszakaszba sikerült 6 centis dőlést beépíteni. Ő meg nagy barkácsoló, lemérte, és lebonttatta velük, meg újrarakták. Aztán amilyen hülyék voltak, a végén az elszámolásba még bele is írták, hogy bontás/újrafalazás x Ft. Lett is nagy ribillió, persze. :))
Sógorom nagyobb építlezéseken műszaki vezető, ő mesélte, hogy nem volt függőleges a fal. Odament a "mesterhez", mutatta neki a vízmértéket, hogy ezt mégis hogy gondolta ? Erre a mester:
- Főnök, jó lesz az, vonalon belül van a buborék !
Csak egy adalék ehhez: fűrészt éleztettem egy cégnél, ahol ki voltak rakva Freud marók szép számmal. Kinéztem kettőt, amit éppen kerestem, de nem vettem meg, hanem elmentem a kedvenc boltomba, ahol meg CMT marók vannak. A két helyen nem volt 100 Ft árkülönbség egyik esetben sem.
Persze ez nem tudományos felmérés, de talán jelez valamit. Az esetleges minőségkülönbségről meg lehet csinálni teszteket ráérő hobbistáknak. :))
Igaz, elagyalnék az legyen vagy 2/3 árában egy dominó. Utóbbihoz viszont a tipli nem kevés.
Nem mondom meg mennyiért rendeltem 500db 8x35 tiplit és hozok pluszban metereset is magamnak a cégtől... Ha a Triton bevalik meg nem kell dominó, mert felesleges lesz (elagyaltam korábban rajta amúgy :))
Nos, ha valakit esetleg érdekel mert vágyik némi minőségi spirál marószárra: küldtek pár tételről konkrét ajánlatot. Ha nem is ültem le, de tényleg nem olcsó. MOndjhuk mi az, ami jó ... ezekkel nagyon melléfogni nem nagyon lehet. Én 4 darabot kiszemeltem belőlük, lehet szemezgetni. A vastagon kiemelt rész a termékkód, a katalógusban így gyorsan megtalálható:
Tetszik ez a cucc, csak szerintem baromira nem praktikus.
Annyi idő alatt, mire a CNC-re beforgatod minden szükséges síkba, pont kézzel is akármilyen kötést meg lehet csinálni. Az a CNC pedig, ami ezt egy befogásból kimarja nagyon nem a hobbi kategória :)
Nem tudom, ha lesz egy kevés időm feltelepítem és belenézek. A leírás szerint a magvalósíthatóságot is figyeli és nem enged benszülött alkatrészt tervezni. Meg aztán a japánok nem arról híresek, hogy a faépítészetükben kizárólag derékszögű kötések lennének. Meglátjuk.
Én simán el tudom képzelni, hogy ezek a lapkák leszarják a szeget. Sőt, nem csak elképzelni tudom, de inkább valószínűsítem.
A szegeket bilivasból készítik, az meg puha.
Én annál keményebb acélokat esztergálok és marok ilyen minőségű lapkákkal, és órákig bírja az éle.
Volt olyan, hogy a kézi körfűrészemmel le kellett vágjak egy ezer éves ajtó aljából. Volt benne egy eltemetett szeg, HOSSZÁBAN félbevágtam a géppel, és meg sem látszott a lapon. Amit levágtam, abból láthatatlan forgács formájában eltűnt a szeg egyik fele, a másik fele pedig ott virított az ajtólap aljában, onnan tudtam, hogy elvágtam, na meg abból, hogy volt egy másfél másodpercnyi szikrázás vágás közben a kilépő ponton.
Egy hobbistának nagyjából örökké elég a tapasztalataim szerint. Arra kell figyelni, hogy ha esetleg majd forgatod, akkor nyomatékkulccsal kell meghúzni a csavart, mert ha nem ugyanolyan erővel van betekerve, akkor nem lesz tökéletes a gyalulás minősége.
Ezek nüanszok, de minek csiszoljon az ember, ha nem muszáj. :)
Ami tapasztalatokat olvastam, hallottam, mind arról szólnak, hogy egy él is többszörösét bírja a HSS késeknek. Ha vigyázok rá, ez engem nagyon sokáig kiszolgál.
De ez ugye 4x használható, lehet elforgatni. Ha szeget kap, elvileg elég csak azt a pár szegmenst kicserélni, viszont utána ott nem lesz olyan kopott mint a többi. Mikrométered, nagyítód legyen, mindig tedd el szortírozva azt ami kihullik esetleg.
Úgy látom, a rózsaszín mindenkiből ki tud hozni valami újat! :-)
Jó ez így, egyáltalán nem bántam meg, hogy megosztottam ezt a történetet, de egyébként az elkövetőn már bosszút álltam, :-), és a jövő évi hobbidzsemen meg fog jelenni a tőlem kapott DeMakita-s pólójában! :-)
Szegény Józsi, már megbánhatta egy életre, hogy megosztotta velünk a rózsaszín Maki történetét :D
Hobbit, engem érdekelne mitől rossz a Triton, de sztem mást is ha arra pályázik.
Meg az is érdekelne, hogy mé'nemárultok DeWalt kicsi marójához 3.175, 6, 6.35mm-es befogókat .. bitang kölke :D
Most rendeljek kűfődrű? Nem sürgős még (nagyon), meg később se lesz nagyon. De lassan egybegyűlik a CNC-mhez a hozzávaló, és marómotor egyelőre a kis DeWalt lenne, és ugye a marószárak ... jójó, vannak 8-as száraim, egy pár. De a kis CNC-hez is, ilyen kisebb befogószárakkal (123 ). Aztán látom ám hogy a D26200-as maróhoz létezik kisebb befogópatron, csak nem itthon (?) vagy eldugtátok a shopban.
Szerkernél (honlappal mizu? kicsi tátalakult ...) kutakodok most a Freud fúró/CNC katalógusban, van szép számmal spirálmaró 8-as szárral, felülre vágó, lefelé meg 2 irányba is. Mindre rákérdezek, de sztem leülök majd, ha küldik mi milyen áron lesz ...
Végül is annak a feltételnek megfelel, hogy a rózsaszín Makinak szerepelnie kell a a következő rustica videóban. Olyan feltételt nem osztott meg velünk EgyGriff, hogy neki is szerepelnie kell benne. :)
:-) Elszomorítalak, de nem terveztem külön videót pink témában! :-) Amúgy is el voltam a nyáron kicsit havazva, most ősszel meg kurvára, de ha minden igaz akkor a héten, vagy max a jövő héten vége a annak a sok melónak ami a nyakamba szakad, és újra visszatérhetek a kamerához, meg a műhelyhez. Ötlet, tennivaló ezer van, egy félben is áll már több mint 1 hónapja, de közben kellene csinálnom 2 pár japán padot, és egy komplett konyhaszekrényt is, szóval nem lesz unalmas a telem sem!
De azért ha nem is pink de valami más videó lesz novemberben, az egy hónapja elkezdett projektet csak befejezem hamarosan. Megéri rá várni mert érdekes lesz! :-)
3x400V változat spirálkéssel, digitális kézikerëkkel, házhoz szállítva közel br. 3500 EUR volt. Szerencsére még tavaly, 320 Ft környékén vettem az eurót, most kb 150e Ft-tal többet kellett volna perkálnom.
Szerintetek az ETS EC 150/5 es a 150/3 csiszolók között mi lehet a különbség ?
Konkrétan hobbitéknál drágább a /3-as meztelenül, mint a /5-ös systainerben. (gondolom valami raktárkészlet vs. EUR árfolyam lehet az oka)
(persze, megint az a hangya, elkezdtünk hobbit kollégával levelezni a porszívókról, most ott tartok hogy csiszolót akarok venni, persze a valóság még beleszólhat a dologba :)
Szóval szerintetek mennyire haszálható a durvább (/5-os) verzió finom munkákra ? Sokkal agresszivebb mint a /3-as verzió ? Bár már ott tartok, hogy majdnem rotex árban van, és nagyon-nagyon szeretnék egy rotexet, de kell egy _könnyű_ és jó csiszoló minden olyan esetre, amikor nem akarok percenkét 3cm anyagot lecsiszolni. Aztán majd egyszer veszek egy rotexet is :)
Tényleg ... Józsi ... mikor lesz már rózsszín Makis videó?? Én annyira várom, hozzá egy rózsaszín rusztika manufaktúrás kötényke, valami rózsaszín védőszemcsi ... isteni lenne :D
Vörösfenyő a jobb választás, tele van gyantával így csak minimális mértékben tudja szívni a vizet, nem vetemedik. A borovi nem bírja addig, amíg a vörösfenyő.
Valójában: exceptio probat regulam in casibus non exceptis
A kivétel léte bizonyítja a szabály létezését a nem kivételes esetekre.
Ha elfogadod, hogy a hobbiasztalos által árult tizénves hammer gyalugép egy kivétel, akkor ezzel beismerted, hogy van egy olyan szabály, hogy nem árulnak hobbisták használt hammer gyalugépet facebookon.
Olyan marószerszámot keresek 8-as szárra felsőmaróhoz, ami nútoló és a megvezető csapágy felül van, azaz a szár felöli oldalon. Magyarul a fenti darabot lehet az alsóra másolni. Első keresésre nem találtam ilyet.
Illetve ez tudja ezt helyettesíteni? Nem teljesen értem, mert ennek van egy anyagvastagsága, tehát nem teljesen tudja lemásolni a felsőt mert a vastagság hozzá adódik. Vagy ez nem erre való?
Alapból egy Hitachi készletet vettem, meg úgy alkalmanként 1-1darabot amire éppen szükség volt, de nem tudom milyen márkák. A többi passz, nem szoktam statisztikát csinálni a használatról, fogalmam se mennyit mikor meddig. (mint írtam, vannak másik gépek is, tehát nem csak ezt az egyet használom)
De volt olyan, hogy aluba 5-ös horonymaróval belemartam 10x5mm-es hornyot egyhuzamban, az volt biztosan 1.5óra folyamatos üzem, csak a mélység állításokra leállítva.
Nekem egy HS7601J és egy RT0700CX2J szett van, egyiket se bántam meg. De egyikhez sincs nagyon összehasonlítási alapom.
A körfűrészt még a gyári lappal használom, főleg fenyőt meg RR fát vagdostam vele, ahhoz nyilván elég erős.
A felsőmaróval meg ilyeneket gyártottam eddig a családnak egész sokat. Ezeket teljesen jól kezelte, de ezek is fenyőből voltak. A fogasléces befogás magasság állítására még nem igazán éreztem rá, de a másik befogásnál mm alatti pontosságot tudsz szépen állítani. A késből vettem egy tök alap, talán crafttool készletet, aztán az eltört ujjmarót cseréltem, már Makita késre, azzal azért érezhetően jobb volt a munka.
Ez a "közös szervizigény" c. szempontot én nem nagyon preferálnám, szerintem sok előnyét nem élveznéd. A Makita szervizről szóló vélemények amúgy is nagyon "vegyesek". Hacsak nem olyan boltban vennéd, ahol csak Makitát szervizelnek, de nem hiszem, hogy sok ilyen van.
Ha nem akkus gépekről van szó, ahol az akkupakk közös lehetne, egy fűrész és egy marógép esetében csak akkor érdemes azonos márkát keresni, ha a vezetősínjük egyforma. Lehet, hogy vannak más ilyen tartozékok is, nekem nem jut más eszembe.
Köszönöm a felajánlást, de mivel gépet, kocsit és asszonyt nem adok kölcsön, ezért magam sem élek ilyen lehetőségekkel. :)
De komolyra fordítva. Tényleg nagyon köszönöm, hogy így ismeretlenül is felajánlottad a gép kipróbálásának lehetőségét.
Off: Még fiatal koromból nagyon negatív tapasztalataim vannak "kölcsönadás" tekintetében. Gyakran belefutottam olyan helyzetekbe, hogy a kölcsönadott szerszámaimat, gépeimet nem olyan állapotban kaptam vissza, ahogyan odaadtam. Sajnos olyan is volt, hogy nem csak retkesen, igénytelenül jutottak vissza hozzám a cuccaim, hanem meghibásodva vagy sérülten. Ezután erősödött meg bennem az érzés, hogy inkább nem adok kölcsön semmit. Nagyon kellemetlen azt mondani, hogy "Nem adom oda, mert ...", de az is kellemetlen, amikor azt tapasztalom, hogy a használó nem olyan igényességgel használja a becsben tartott gépemet. Régebben még felajánlottam, hogy kölcsönadás helyett inkább elmegyek és megcsinálom én, amit kell, de aztán az idő múlásával az én energiám és szabadidőm is véges lett...
A lényeg, úgy gondolom, ha magam sem adok kölcsön gépet, akkor kérni sem kérek. Így korrekt. Vagy csak ezzel nyugtatom magamat. Mert azért a mai napig kellemtelen, ha nemet kell mondjak.
Egyébként melyik "kisebb" Makitád van?
Milyen gyártmányú marófejekkel használod?
Kihasználatlanság miatt akarsz megválni tőle vagy nem vált be?
Sziasztok! Precíziós gérvágáshoz keresek jó minőségű KÉZI gérvágó fűrészt. Valaki tud nekem ajánlani jó márkát? Én csak ilyen silverline, top tools-t találtam, de olyat keresek, ami valóban pontos. Előre is köszönöm!
"(Ami picit elbizonytalanít, hogy egy régebbi hozzászóló géptulajdonos arról írt a fémházas Makitával kapcsolatban, hogy ugyan fordulatszabályozós, de nem tartja meg a fordulatát. Így meg nem annyira tűnik jó választásnak.)"
A nyomatéktartó elektronika az egy más kategória, ha érzed (hallod), hogy lassul akkor kevésbé kell nyomni neki.
"hogy a nagyobb (190-es) vágólap vágás közben is nagyobb felületen fekszik fel és egyenletesebb, szebb, párhuzamosabb vágási felületet lehet vele elérni"
Az már régen rossz ha felfekszik a lap. Akkor lesz igazán ronda a vágásképed, égett, csíkozott stb. Na meg leégett fűrészed. ;) Vágás közben a lap oldalának nem szabad hozzáérnie az anyaghoz mert pl megszorul, stb. Ezért szélesebb a vágóél (keményfémlapkásnál szélesebb kések, sima lapnál kihajtogatott fogak a kerfhez.
Főként azért gondolkodtam el a Makita körfűrészen, mert:
- maróból (él-, felsőmaró) az eddigi infók alapján erősen hajlok rá, hogy a Makita 3709-es vagy a nagyobb, fémházas és fordulatszabályzós RT0700C maró mellett döntsek, s talán a beszerzésnél és a későbbi esetleges szervizigényeknél is kezelhetőbb, ha egy termékcsaládból vannak az eszközök; (Ami picit elbizonytalanít, hogy egy régebbi hozzászóló géptulajdonos arról írt a fémházas Makitával kapcsolatban, hogy ugyan fordulatszabályozós, de nem tartja meg a fordulatát. Így meg nem annyira tűnik jó választásnak.)
- úgy gondolom -talán tévesen, és nincs jelentősége-, hogy a nagyobb (190-es) vágólap vágás közben is nagyobb felületen fekszik fel és egyenletesebb, szebb, párhuzamosabb vágási felületet lehet vele elérni, mint egy kisebb átmérőjű lappal. Bár kétségtelenül előny lehet, ha vastagabb anyagok megmunkálására is lehetne használni, de magam is úgy gondolom, hogy nagyon ritkán dolgoznék 55 mm-nél vastagabb alapanyaggal. Ha meg igen, azt megoldanám másként.
Metabo KS 55 FS:
- A leírásában nem írnak róla, hogy van-e benne (hozzá) hasítóék. Tudsz, tudtok erről valamit mondani? Ha nincs benne, lehet hozzá rendelni?
- Milyen anyagokhoz és feladatokhoz alkalmas a géphez adott gyári "Keményfém körfűrészlap (18 fog)" vágólap?
Ugye mint tudjuk, ez csak a magyar értelmezése az eredetinek, ami a latin formában kb. úgy szólt, hogy a kivétel a szabály próbája. (minél több a kivétel, annál gyengébb a szabály)
Igen, ahogy Feri mondta ezt nemrég tárgyaltuk ki, illetve régebben többször is.
Nekem ven egy célgépem (jesszus, hogy felment az ára, én alig több mint egy éve ~90ért vettem, szállítással) amibe ilyet lehet fogni. 370W-os felvett (!) teljesítményű aszinkron motor, direkt hajtással azaz áttétel nélkül. És működik. Igaza van így Hobbit kartársnak is, hogy nem elésősorban a motor teljesítménye a döntő, bár nem árt ha van kakaó ott is. Inkább a gép felépítése, merevsége, munkaútja, az erőkar amivel lenyomod.
Ha ugyanezt betszed egy 350W-os barkács fúróba, (mitán megvetted a hozzávaló befogó fejet !!, önmagában ezek a szárak semmit nem tudnak): szét- vagy letörik a tárgyasztala, kicsi lesz az erőkarja, kicsi lesz a munkaútja. Magyarul: arra jó eséllyel egy ilyen gépben használhatatlan lesz, amire szánták.
Itt írt róla fórumtárs bő egy hónapja, ott láthatod mi kell még hozzá hogy egy oszlopos fúróban ezt - elvileg - használni tudd. Érdeklődj nála azóta sikerült-e felavatnia, bár írta azt is hogy kicsi a fúrógépe hozzá - és ő ebben nem nagyon szokott tévedni. De kíváncsi lennék én is, hogy hogyan tud működni egy klasszik oszlopos fúróban, mekkora fúró az amivel már használható.
Igen, értem amit mondani akarsz, de el nem tudom képzelni, hogy kipróbálás után hogy tud átverni vele. Esetleg azzal, hogy sokkal több kilóméter van a gépben, mint amit állít. Nyilván senki nem fog látatlanban kifizetni egy ilyen gépet.
Vannak kivételek, de erősítik a szabályt. Lehet hogy van olyan ember az országban, aki milla felett költ hobbi gyalugépre, de nem lehetnek sokan. Ha szembejön egy eladó hobbi hammer gyalugép, sokkal nagyobb az esély rá, hogy nem mond igazat a hirdető, mint hogy találkoztam egy őrült hobbistával.
Egyetértek. Nekem már háromnak is letört a pöcke ami az oldalfal furatába illeszkedik. A görgős pedig egy kicsivel vastagabb, nem lehet betenni a helyére. Szívás.
Ezzel szerintem többen is vitatkoznának. Mindannyian tudjuk, hogy hobbi ide vagy oda, de jó munkát, élvezetes munkát csak jó szerszámokkal lehet végezni és a jó szerszámok nem hobbi kategóriák. Az más kérdés, hogy ki-ki mit engedhet meg magának (vagy mit tud elfogadtatni magával :)). Érdekes még az, hogy a Hammer termékcsaládot maga a Felder is a hobbisták felső szeletének ajánlja, igaz nem a Magyar az elsődleges piaca.
Én vennék, ha megtehetném a hobbi műhelyembe és minden bizonyal több gyalut már nem kellene vennem ebben az életben. Most egy Inca, 80-as években gyártott kombigyalum van. Ami nem rossz hobbista gyalu, de volt olyan, hogy inkább elmentem egy nagy műhelybe sokat, gyorsan és szépen gyalulni.
Meg sem kellett nézni. Aki egy hammer gyalugépet hobbiműhelyből árul, azzal valami gond van. Hobbiműhelybe normális ember nem vesz ilyet. Nemnormálisokkal meg nem üzletelünk.
Nocsak .. átverés volt? Én azt nem értem, hogy ki gondolja komolyan azt, hogy "Kis Pista", kép nélküli az eladó és többszázerer vagy adott esetben milliós gépet árul, és majd rohanok megvenni. Nagyon setét lehet az illető... mármint nem Lady Fantasy-ra gondolok, hanem Pestánkra ...
Bababútor méretű, mini kertbe, csinálok berendezést. A ragasztásnál megakadtam, a szokásos fehér enyv, nem vált be, a nehézkes rögzítések miatt. Áttértem a pillanat ragasztóra, nem tudom hosszabb távon működik-e, mi a bevett technológia, esetleg kontakt ragasztó?
Meg kellene néznem, de az első amit beraktam, azzal csak félig jött ki a fiók. Ha jól rémlik, a fiókra valót nem kell a fiók elejéig kirakni, hanem hátra.
Ezekben a fiókcsúszó egy-egy (nem is tömör, csak egy kb. 8 mm magas peremes) műanyag darab, abból is vmi lágy PE-re tippelek így emlékezetből.
4 ilyenem van, jelentős része eltört, repedt stb. Így egy kalap ...
Érdekes, volt már olyan, mikor szerelvény pótlására mentem be az Ikeába, és ingyen adtak egy marékkal. De az ebbe való műa. csúszka nincs náluk, nem is rendelhető. De nem is szabad sz...ra cserélni, mert ugyanaz lenne a vége. Inkább el kell játszani a keményfás átszerelédt, mert az legalább megmarad.
Ko régi nagy kedvenc, kár, hogy nagyon ritkán tölt fel videókat. Szerintem azzal a vágással az égvilágon semmi baj nem volt, kétlem, hogy girbe-gurbára vágta volna. :)
A fickó egyébként eredetileg dizájner volt, onnan nyergelt át az asztalosszakmába, ami meg is látszik a cuccain, hihetetlenül szépek és harmonikusak a tervei. A kivitelezés meg aztán...
Csak csendben fűzöm hozzá, hogy annak a tévéállványnak az ára majdnem másfél millió forint. :))
Hobbiasztalosként az ember hajlamos csak az anyagárat számolni, tekintve, hogy a munkadíj "ingyen" van, gépeket meg csak úgy veszünk, mert elindult a vezérhangya.
Üzemszerűen azért arra a 20-30e Ft-os árra egy pár tétel még rárakódik (kell pár ember, aki eteti a gépet, kell aki felületkezeli, kell a gép, kell a felületkezeléshez is pár eszköz, kell egy hely ahol ezt csinálod, kell raklapjúzer, aki felújítja a gépet, stb.)
Szóval ja, lehet hogy a nyers fa ennyi volt, de hogy a költség nem 20-30e, az hétszentség.
Nagy találmány ez a fajta táblásító. Felújítottam régen egyet egy koporsógyártó üzemben. Az hatlapos, pneumatikus préssel és fűtött asztalokkal épített példány volt. Két ember etette folyamatosan. Mire megrakták az utolsó asztalt, az első már a kész táblával megszáradva fordult elő. Kivették és rakták újra. Gyakorlatilag folyamatosan ontotta a táblákat. Hatalmas biznisz ez! Selejt girbegurba lécekből 100x 200 cm-es táblák, gyalulás után ragasztott furnér felület. Koporsó kiszab, festés-lakkozás és máris kész a 20-30 ezer forintnyi anyagból (festéssel-lakkozással) készült valódi tölgyfa koporsó potom 200-400 ezerért.
Sok mindenen múlik, pl. hogyan sikerül lezárni a dobozt, annak volt-e eleve deformitása, stb. Simán lehet hog ysemmi baja nem lesz az évek alatt a mellete levő doboz meg megromlik.
Íiiigen, valóban régi. Tavaly bontottam fel, akkor még olyan sárga volt mint amit ígért. :) Most meg ilyen lett. Gondoltam a deszkák hátuljára rákenem, az nem látszik.
Érdekes. 2015-ben bontottam fel egy ilyen Aldis lazúrt, fenyő (bor) színben. Lekentem vele a terasz belső felületét, szép sárgás színe volt. Azután rákerült az unokák játszóházikójára, ide-oda ahogy jött. Még mindig van belőle valamennyi, állaga-szaga ugyanolyan mint volt a felbontáskor. Nem tűnik olyan romlékonynak.
ez a komód nem tudom konkrétan honnan származik, a feleségem húgáé volt eredetileg, viszont van egy jysk szekrény aminek ugyanilyen, de hosszabb fióksínjei voltak, és azok is eltörtek, ki is lettek dobva
Húú... A Jysk Price Star szériás "bútorainak" van ilyen rövid fiók csúszkája. Borzasztó megoldás szerintem. A fiók bő 1/3-a benn marad a szekrényben. Kellett már használhatóvá tennem ilyen fiókokat, rettenet anyagspórolós megoldásokat használnak. Mondjuk valamitől Price Star kell legyen 😊
a hatodik próbálkozásra is annyi telik tőle, hogy hibaüzenet nincs, beteszi az önmagában értelmetlen kommentemet, és természetesen nem derül ki hogy konkrétan miért nem fogadta el a képet (túl nagy méret, túl széles ????)
Ha valaki érti, magyarázza már el nekem is hogy mi értelme van egy ilyen féllánctalpasnak. A fordulást a legkevésbé az első kerék biztosítja, ugyanúgy a láncok fékezésével fordul mint a teljes lánctalpas. Az oktatást szeretettel várom az off-ban.