E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
217250 - Budapest, XIII. Róbert Károly krt. - Váci út -a metró Árpád-hídi építkezésénél Dalmy Tibor kormánybiztos makettről magyarázza, hogyan változik majd meg az Árpád-híd környéke.
Bal oldalon Maróthy László. a Budapesti Pártbizottság első titkára, Dalmy Tibor kormánybiztos, Bornemissza Sándor, a városrész tanácselnöke, és Kádár János.
Ezek papirképek voltak (talán a szkennek minőségén is látható). Egy családi anyag része volt "Főfotó munkák" cimmel. A Főfotó kiadta egy speckó album formájában a képeket, feliratozva. Ebből kapott a család egy példányt és igy került be nálunk a Főfotó anyagba. Úgy éreztem, hogy logikusabb oda tenni, mint a család neve alá.
Sajnos a sokezer negatívhoz nem tartoztak feliratok.
217277 - Budapest, XIII. Váci út 135-139. Akkumulátor- és Szárazelemgyár - Kádár János, középen Herczeg Ferenc igazgató, háttal Maróthy László a Budapesti Pártbizottság első titkára Fabriczki Andrásal,a Budapesti PB titkárával beszélget - 1984. április 26.
Nem tudom honnan származik az INFÓ-ként felrakott adat, valószínű valamilyen gyűjtő egységben lehetett. Nekem T.M. összesen 12 képhez küldött tovább adatot a FŐFOTÓTÓL. Az én feladatom, megnézni /mert jön a számonkérés/ hogy melyik van már megfejtve és ami nincs közzétenni.
Ez történt és fog történni, ha adatokat küldenek nekem. :)
Ki adta ezeket az INFÓ-kat? Mert ha valaki ilyen infókat tud, az lehet, megadhatná az egész FŐFOTÓ sorozatot vagy legalább részeit és akkor nem töltenénk el sok időt keresgéléssel.
217238 - Kádár János, L. I. Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára, és N. V. Podgornij, a Szovjetunió Kommunista Pártja KB titkára
217238 - Kádár János, L. I. Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára, és N. V. Podgornij, a Szovjetunió Kommunista Pártja KB titkára
A képen a budapesti Keleti pályaudvar érkezési csarnokát (Kerepesi út felőli oldal) vélem felismerni.
Ezt a képet a tarnói múzeumban fényképeztem le. Bem József hamvainak Aleppóból Tarnóba való hazaszállításakor azt Budapesten felravatalozták a Nemzeti Múzeumban. Majd a továbbszállítás előtt a Keleti pu említett csarnokában búcsúztatták. Ezt az eseményt ábrázolja ez a kép. (1929. június 28.)
Úgy vélem, hogy a két kép ugyanazon az eseményen készülhetett.
Ezen a fényképen a bal szélen ül Walla József, és szerintem a fotó baloldalán áll és szivarozik Róth Miksa.
(felesége Walla Jozefa, Walla József lánya)
(Ezért születési neve csupán Miksa volt, a József nevet házasságkötését megelőző megkeresztelkedésekor kapta, keresztapja későbbi apósa, Walla József volt. Forrás: Fényi Tibor: Róth Miksa üvegfestményei a historizmustól a szecesszióig.)
A falukat, ahol harcolunk most, megjegyzem: tehát ÉK-re van 1 és fél km-re Schtuschtje orosz kézen, habár már háromszoros volt a miénk. K-re 3 km Peressehaja37 a miénk. DK-re 3 km Now. Gran Chrestiki38 a miénk.
37 Helyesen Perejezsája 38 Helyesen Novij Gran Hresztiki
A hadisir.hu megtalálta, és áttemette a két nagy magyar temető egyikébe, és a nevek meg vannak örökítve, az eredeti temetési hely szerint. pl Ács Béla-t meg lehet keresni.
Mintegy 7 napos vonatozás után érkeztek Kurszk pályaudvarára. Ezután következett a három és fél héten át tartó gyötrelmes gyalogmenet nagy hőségben és sűrűn ismétlődő esőben. Gyakran okozott problémát az ivóvízellátás, az élelmezés is akadozott. 1942. júl. 20-22-én értek ki a Donhoz. Szoldatszkoje és Petrovszkaja községekből küldött haza fényképeket. A vonatlegénység a lakosság betakarítási munkáiban is részt vett. Az ezredtörzs Novij Gran Hresztiki községbe települt. A 13. gyalogezred a Scsucsje-Perejesseje-Kolibelka-Jekatyerinovka vonalon, a Don mentén foglalta el állásait. Augusztus 8-án és az azt követő napokban a 13. gyalogezred súlyos véráldozatokkal terhes harcokba bonyolódott (Hídfőcsaták), a támadásokat azonban sikerült visszaverni.
E Szabad sajtó úton a Váci utcai kereszteződésnél készült kép szerintem korábban, 1965/66 és 1972, az itteni villamosforgalom megszűnte között készült.
Budapest XI., Budapest V., Budapest IX. Szent Gellért tér, Szabadság híd budai hídfő. A túlparton a Fővám (Dimitrov) tér és jobbra a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (ma Corvinus Egyetem) épülete.
217616 Bethlen István 217761 Ponty utca 220491 Budapest Zeneakadémia orgona koncert 220493 Ferencsik János 221404 Mátraháza 222004 Hármashatárhegy, A “nagy szuszogó” 222497 Szabadka
217258 - Budapest, XIII. Váci út 202-204. - Kádár János látogatása a Magyar Hajó-és Darugyárban. - bal oldalon Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára, jobbra Szép János vezérigazgató és Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára - 1982. április 30.
A látogatás a Magyar Hajó- és Darugyár daru- és kazángyárában folytatódott, ahol Szép János vezérigazgató és Steiner Arnold, a pártbizottság titkára fogadta
Tátra gyártmányú autódarura – megfelelő képesítéssel rendelkező - autódaru-vezetőt felveszünk. Jelentkezés: MHD Daru- és Kazángyáregység Bp. XIII., Meder u. 9.
A fotón a Soproni AFIT Autófelszerelési Vállalat fényezőfülkéjének prototípusa látható, melyet ezt követően kezdtek gyártani hazai (AFIT szervízek) és szovjet piacra. Ezekben az években a vállalt a BNV külterületi standjain kínálta termékeit. https://www.facebook.com/AFITSopron/photos/a.417940841732357/417940938399014/
217258 - Budapest, XIII. Váci út 202-204. - Kádár János látogatása a Magyar Hajó-és Darugyárban. - bal oldalon Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára, jobbra Szép János vezérigazgató és Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára - 1982. április 30.
217282 - Budapest, XIII. Fiastyúk (Thalmann) 47-49. - Általános Iskola - Kádár János az MSZMP KB első titkára, jobbra Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára, Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára és Bornemissza Sándor, a városrész tanácselnöke.
217282 - Budapest, XIII. Fiastyúk (Thalmann) 47-49. - Általános Iskola - Kádár János az MSZMP KB első titkára, jobbra Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára, Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára és Bornemissza Sándor, a városrész tanácselnöke.
amire én gondoltam ill találtam (ha és amennyiben glóbusz van a kupolán?)
Földtani Intézet
Iparművészeti Múzeum
Az Iparkamara utca sarkán áll az egykori Kereskedelmi és Iparkamara eklektikus stílusú épülete 1910-ből. Kupoláján glóbusz látható, melyet három nőalak tart.
Vol itt régebben vita a szentendrei ideiglenes katonai hídról, hogy az nem lehetett ott, vagy mégis... Ez egy hasonló K-híd lesz szerintem, ideiglenesen szokták épíeni, egy szakasz katona pár nap alatt felépíti meg le is bontja.
Jótól kérdezed... én annak is örültem, hogy a helyszínt be tudtam azonosítani, személyek beazonosítása meghaladja a képességeimet, pláne számomra teljesen ismeretlen személyekét.
[...] RUDOLF BUCHBINDER Fábián János felvételei GEORGE MALCOLM dőjű érzelmesség néhol frazírozásbeli modorosság [...] belépések tökéletlenségének veszélyét másrészt hogy Malcolm játéka általános zenei értékei mellett [...] című fiatalkori művét szólaltatták meg Malcolm és együttese nagy közönségsikert aratott [...]
[...] magyar közönség egyik régi kedvence GEORGE MALCOLM ezúttal nem csembalistaként hanem mint [...] engedve az összehasonlítás kényszerének bevallhatjuk Malcolm most korántsem nyújtott olyan művészi [...] csembaló nélkül szólaltatta meg vajon Malcolm akit szólistaként ismerünk nem akart [...]
Budapest VIII. József körút - Corvin (Kisfaludy) köz sarok, kiégett szovjet T-34/85 harckocsi. Háttérben az Üllői útnál a Kilián laktanya romos épülete.
[...] érnn fordulója alkalmából Sümegen rendezett irodalmi vándorgyűlés részvevői szombaton Balatonfüredre utaztak [...] vesztette 29 et kórházba szállítottak TAMÁSI ÁRON EMLÉKKIÁLLÍTÁS nyílt tegnap Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban Az író egész életpályáján végigkalauzoló [...] kétszeres Munkácsy dijas érdemes művész emlékkiállítását a Magyar Nemzeti Galériában tegnap [...]
Varsányi irén (Görgey Artúr) utca a Kapás utca felől, balra a rendelőintézet.
Az is érdekes, hogy a 4 számot átszabták, de még inkább hogy mi az hátrébb az utcán keresztben, a fal talán a régi 10 szám, ami a régi utca vonalban állt.
Kedves tagok! Új vagyok a fórumon, így azt szeretném kérdezni, azoknak a képeknek, amelyeknél nem tudni a pontos helyszínt, van-e egy külön mappája az oldalon belül?
Nem ragaszkodom a megfejtésemhez, de az általatok citált kép 20 évvel későbbi és volt közben egy világháború is, tehát a sorompó és a távíró simán lehet más, a bakterházat persze nem századfordulós stílusban építették volna újra ez tény (a minuszoló nem én voltam).
Nem stimmel se a bakterház, se a távírópózna, se a sorompó. Persze ki lehet cserélni, át lehet építeni mindent, meg új bakterházat felhúzni nem ugyanoda és nem ugyanúgy, mint a régi, de egyszerübb az (Ockham borotvája), ha nem ott készült a kép. Esetleg ha lenne (légi)fotó 1940-böl ugyanott.
A 94358 sz. képen a sorompóőrház a vágányoktól innen van. A 8089 sz. képen és a fentrol.hu-ról leszedett képen pedig a vágányok túloldalán.
Az nem kizárt, hogy egy útátjárónál átalakítják a sorompót, hogy a különféle vezetéktartó oszlopokat áthelyezik. Az azonban életszerűtlen, hogy az őrházat elbontanák és a vágányok másik oldalára újraépítenék 180 fokkal elforgatva. (kémény helye az őrház tetején)
Budapest I. Corvin tér, játszótér, a háttérben a Corvin tér 1., a Fő utca 27. – Halász utca 1. és a budai kapucinus templom (Alsó-vízivárosi Szent Erzsébet-plébániatemplom).
Budapest I. A Bem rakpart a Szilágyi Dezső térnél, a háttérben balra a Budai kertmozi, jobbra a Bem rakpart 20. – Corvin tér 6. és a Szilágyi Dezső tér 7.
az 1945. január 13-án felrobbant Szemere utca - Balaton (Rothermere) utca - Honvéd utca - Honvéd tér (ekkor Klotild utca) által határolt háztömb, a Balaton (Rothermere) utca felől nézve.
[...] helyzetét ülsz o Neyszövetség hüejiűdósóóen Népszövetség nagy töftftsé e egyetért az [...] városháza nagylermé Bécs szeptember 12 Apponyi Albert gróf fogadta Genfben a [...] Itt említjük meg egyébként hogy Apponyi genfi beszédével behatóan foglalkozik a [...] előzmények után ne csodálkozzék a Népszövetség Apponyi jogos kiíakadásán Komniueis a bosszú [...]
Franciaország, Párizs, quai d'Orsay 37., a francia külügyminisztérium épülete előtt, gróf Apponyi Albert, a magyar delegáció vezetőjének érkezése a békekonferenciára január 15-én
Franciaország, Soulitré, a győztes Szisz Ferenc és a harmadik helyezett Albert Clément kézfogása a Francia Autóklub Nagydíja (Grand Prix de l'ACF) után
kilátás a Bethlen-udvar felől a Tabánra, balra az Attila út (körút), a háttérben balra az Alexandriai Szent Katalin-templom, középen a Szent Demeter szerb templom és jobbra a Gellért-hegy.
Ennek alapján a színes Schermann sorozatot a 96586-től 96594-ig (9 kép) át kell tenni 1945-ről minimum 1946-ra (esetleg később).
A 96588 az igazi párja a 217697-nek, látszik, hogy a templom toronysisakját már helyreállították, a Levéltár tornya már eltűnt, sőt az egyik Fortuna u.-i ház már új tetőzetet kapott.
Románia, Erdély, Marosvásárhely Rózsák tere (Piata Trandafirilor, ekkor Széchenyi tér), a Keresztelő Szent János-templom és az Ortodox Székesegyház előtt. A felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült.
Románia, Erdély, Szatmárnémeti Deák tér (Piata Libertatii), háttérben a Pannónia (ma Dacia) hotel. A felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült.
Románia, Erdély, Szatmárnémeti Deák tér (Piata Libertatii), jobbra a Hám János utca (Strada Horea), a magyar csapatok bevonulása idején. A felvétel 1940. szeptember 5-én készült.
217089 Szomathelyi Ferenc vetérkari főnök (elől magas fehér kesztyűben) szemléje a Vérmezőn a frontra induló haditudósító század előtt 1942 .Jobb oldalon id. Konok Tamás alezredes a század egyik parancsnoka, fotográfus - képei az oldalon láthatók.
Az előző képhez tartozik egy történet is, Ungváry Krisztián osztotta meg a fb posztján.
A kép talán van akinek nem ismeretlen, azonban a hozzá tartozó történet biztos az. Erwin Zeisler, a 13. német páncéloshadosztály 4/II. páncélososztály 6. századában volt rádiós. A képen szereplő jármű kapcsán a következőket írta nekem1995. december 30-án: "Páncélosunkkal a Váci utcán keresztül vonultunk vissza a hídhoz és belecsúsztunk egy víz által igencsak kimosott nagy bombatölcsérbe. Nem sejtettük, hogy ezt a bombatölcsért a tönkrement vízvezetékek annyira alámosták, hogy önerőből nem tudtunk kiszabadulni belőle. Megpróbáltuk, de sikertelenül, még az odahozott mentőharckocsi sem tudott kihúzni, mert a talaj egyre inkább engedett és időben is egyre szűkösebben álltunk [a hidak felrobbantása miatt]. Csak az a lehetőségünk maradt, hogy felrobbantjuk a harckocsit. Felültünk a mentőharckocsira és ezzel mentünk át Budára, ezzel véget ért páncélos katonai pályafutásom.Legénységünk, akikkel szeptember eleje óta együtt voltunk és minden addigi harcot jól átvészeltünk, szétszóródott." Zeisler ezt követően egy gyalogos harccsoportban volt, részt vett a kitörésben, ahol ismeretlen helyen de feltehetően még a Széna tér környékén megsebesült, visszament a Várba az egyik segélyhelyhez és ott esett hadifogságba.
221902 ez biztos nem 1981, mert a képen látható Vályi Péter 1973-ban meghalt -jobb oldalom szemüveges bajuszos - mellette balra Fock Jenó,Nicolae Ceausescu, aki Kádár Jánosnak mutatja Bukarest új városrészének maketjét magyar párt és kormány delegáció 1972 márciusi látogatásakor.
"A Sebestyén tér és a Zöldfa utca sarkán egy kétemeletes házat vásárolt, amelyet Dötzner Ferenc tervei alapján átépíttetett. A kétemeletes klasszicista házból Dötzner Ferenc egy háromemeletes, eklektikus homlokzatú épületet alakított ki. Simonyi 1880-ban elszegényedett, és elárvereztette az épületet, amely Kozmata Ferenc fényképész műterme lett. Az Erzsébet híd építésekor azonban ezt a műtermet is lebontották." - https://www.flickr.com/photos/fotobarat33/4950517053
A Sebestyén tér és a Zöldfa utca sarka a lerombolás előtt. Ma a Duna utca és a Veres Pálné utca sarka a Ferenciek terénél. Weinwurm Antal felvétele, 1896 (Forrás: Képes Folyóirat – A Vasárnapi Ujság füzetekben 22. kötet, 1897.) https://pestbuda.hu/gallery/2020jan/11_sebesty%C3%A9n%20t%C3%A9r.jpg
Margit körút, szemben a Keleti Károly utca, középen a háttérben a Központi Statisztikai Hivatal, jobbra a háttérben a Mechwart tér a Buday László utca felé nézve.
Véleményem szerint ez (222146-tól 222156-ig) egy összefüggö sorozat, amelynek egy képén utalás van a valódi évszámra. Természetessen nem döl össze a világ, ha a többi úgy marad, de szerintem úgy volna helyénvaló, ha a sorozat összes képe egy évszám alá kerül. De az is lehetséges természetesen, hogy teljességgel véletlenül keveredett az egy db 1952-es kép az 1951-es ugyanazon helyszínen zajló esemény képei közé és hibás a feltételezésem, miszerint ez egy összefüggö sorozat volna. Amúgy lehet tudni, mi alapján lett 1951 meghatározva évszámnak?
Bicske, Felcsúta "Justice for Hungary" névre keresztelt repülőgép, 1931. július 15-16 -án Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor a fedélzetén első magyarként átrepülték az Atlanti-óceánt. A kényszerleszállás során megsérült Lockheed Sirius repülőgép a két település határában, a kukoricaföldön.
Az I. vh. idején az OMM alkalmazott un. generátorvonatokat. A járműszerelvény állott egy belsőégésű motoros generátorkocsiból és mögé kapcsolt szállítókocsi-sorból. Mind a generátorkocsi, mind a szállító járművek egy-egy tengelye villamoshajtású volt. Igy jelentős emelkedéseket is le tudtak küzdeni, hiszen a vonat tengelyeinek fele hajtott volt. Kevesebb, mint egy napnyi munkával az egész szerelvény átszerelhető volt vasúti kerekekre. A mellékelt képen látható a fortepan_212559, az Austro-Daimler generátorkocsi jobb oldalát ábrázoló, valamint a generátorvonat vasúti alkalmazását mutató kép.
A fortepan oldalon a kép mellé írt „teherautó az isonzói ….” szöveg nem jó. Hiszen láthatóan nincs rakfelülete, vagyis nem teherautó.
(Azt ne kérdezzétek, hogy ezen oldal honnét szerezte dettó ugyanazt a képet, mint amit a Tóth Károly adományozott a Fortepannak, mert én pláne nem tudom...)
150143 - 150144 - "Egy szerelem három éjszakája " című film forgatása - Révész György rendező, Darvas Iván (Boldizsár), Latinovits Zoltán (Menyhért), Sinkovits Imre (Gáspár)
221636 XI.kerület Bartók Béla út 62-64 az akkor Szabadság később Bartók mozi épülete a Móricz Zsigmond körtér felé. /Preisich Gábor-Vadász Mihály tervezte/
Budapest XI., kilátás az Ördög-oromról a Törökbálinti út felé, előtérben az Edvi Illés út mellett a SASAD MGTSZ dísznövénytermesztő telepének üvegházai.
A 133699-es régi fortepan kép Dr. Hüttl Kálmán (1955-2019), radiológus professzor, a Budapest, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára ifjú korában. A kép nem 1968-ban, hanem 1975 körül készülhetett.
Üdvözlettel dr. Jánossy László, Hüttl Kálmán régi barátja, janossyl@gmail.com.
Van egy olyan érzésem, hogy ez a vödrös kép tükrözve van. Ha ez a kép helyes lenne, akkor a mólótól nyugatra készült volna, háttérben lenne kelet, viszont én Badacsonyt vélem felfedezni a fák mögött. A fenti két kép is a móló keleti oldalán készült, szerintem arra a strandra jártak le, így a vödrös is ott készült, tehát tükrözni kell.
Korzó, Szabadka, jobbra a Szabadkai Népszínház épülete (akkor valami "városi" ... volt a neve, de sajnos a szerbhorvát tudásom és a wikipédia se engedi, hogy a levert felirat második szavát megfejtsem)
Budapest XI. Lágymányos, a Hamzsabégi úttól az Október huszonharmadika (Darányi Kálmán) utca felé nézve, balra a kelenföldi református templom a két kapcsolódó bérházzal, távolabb a Gellért-hegy, a kép közepén, a Baranyai utcán túl az Október huszonharmadika utca 11., ettől jobbra pedig a 17. számú lakóház hátsó homlokzata, a kép jobb szélén a Bercsényi utca (a Hamzsabégi úthoz közelebbi szakasza ma Erőmű utca és tér).
A képet 1937-nél későbbre kellene datálni, a közlekedés már jobb oldali, a Westend-házon egy Marx feliratú utcatábla látható, a 12-es busznak pedig a Wikipédia szerint 1947 szeptember közepétől lett a Széll Kálmán tér az egyik végállomása: https://hu.wikipedia.org/wiki/12-es_busz_(Budapest)
Királyi Palota (ma Budavári Palota) a Hunyadi udvar felől a Szent György tér felé nézve, balra a Királyi Istálló, a háttérben a Honvédelmi Minisztérium épülete.
1956. október 24-én, a nép és kormányának követelésére kénytelen volt átadni a hatalmat Nagy Imrének. "Október 28-án ő írta alá antedatálva a szovjet hadsereg segítségül hívásáról szóló kérelmet.[1] Október 28-án elvesztette KV és PB tagságát, majd október 29-én a Szovjetunióba menekítették"[2][3] – Andropov közbenjárásával valamint támogatásával – ő, továbbá Gerő Ernő, Bata István, Piros László és családjaik[4] elhagyták az országot és Moszkvába menekültek.[5]
222369 Műegyetem udvara 1956 október 23-án 14-15 óra között222370 Marián István ezredes a tüntetés egyik szervezője beszél az összegyűlt egyetemistákhoz.222371a hallgatóság egy csoportja222372 A műegyetem menete a Clark Ádám téren a Lánchíd budai hídfőjénél halad.
Budapest VI. A Teréz (Lenin) körút a Szófia utca felől az Oktogon (November 7. tér) felé nézve, jobbra a Teréz körút 7. (Lenin körút 61.) szám alatti Mosoly cukrászda.
Budapest VIII. A Fiumei út, valamint a Magdolna utca és a Salgótarjáni utca kereszteződése a Gróf Teleki László (Teleki László) tér irányába, a Teleki téri ócskapiac felé nézve, a háttérben balra a Dobozi utca házsora, jobbra a távolban az OTI-székház tornya.
A felvétel a Katona József utca 33/b egyik erkélyén készült, a háttérben jobbra a Hollán Ernő (Fürst Sándor) utca 9. szám alatti sarokház, középen pedig Katona József utca 14. a Sallai Imre (Tátra) utca sarkán.
Úgy tűnik, téves az utcanévlexikonok azon adata, hogy a Ferdinánd tér 1945-ben Lehel tér lett, valójában ugyanis csak 1951-ben változott meg a tér neve: a Ferdinánd térből lett ekkor Élmunkás tér. Lásd:
Lehel (Élmunkás) téri templom > Szent Margit (Ferdinánd) téri templom. Bár lehet, hogy Lehel tér > Szent Margit tér névváltoztatás nem jár együtt a templom megnevezésének megváltozásával; mindenesetre az Élmunkás nem kell a leírásba. Lehetne esetleg ezt írni: Szent Margit (Ferdinánd) téri Árpád-házi Szent Margit-templom)
Leírás: „Ferdinánd híd, háttérben a Lehel téri házak és a templom tornya látható.” Itt nem tudom, mi lehetne a megoldás, mivel a háttérben lévő házak a Lehel utcára és a Váci útra vannak számozva.
Gömbös Gyula koporsója a Keleti pályaudvar érkezési csarnokában felállított ravatalon. A nemzeti zászlóval letakart koporsó mellett állanak a kormány tagjai és a külföldi diplomaták. (Schäffer felv.)
[...] alkalmas A tó partján modem étterem áll rendelkezésre A Hazai Pamutszövő [...] 150 oldal TISZA MAROS SZÖGE Makó Korona Szálloda Lenin tér 10 sz [...] szoba 138 Ft Helyb Hotel Korona Makó Lenin tér 10 vagy IBUSZ [...]
MR BETÖRÉSI HELYSZÍNEKDátum:1979. március 26. képriport, az ORI épület földszintén történt betörés ügyében nyomoztak,számos kép onnan, illetve a sarokról.
Budapest X., Füzér utca az egykori kaszinó épülete előtt. A Fővárosi Moziüzemi Vállalat (FŐMO) által forgalmazott filmek hirdetőoszlopa, a Kőrösi Csoma sétány (Kőrösi Csoma Sándor út) közelében.
1972-ben két önkiszolgáló hivatalt nyitott meg a posta (Budapest 117. és 137.). Ezeknek az ajánlott-levél-felvevő automatáia belföldre szóló ajánlott levelek felvételére szolgálnak. Az automaták két darab 2 forintos bedobására bérmentesítik a levelet, s a feladónak a levél bélyegzésével azonos nyomatú feladóvevényt szolgáltatnak ki. Az automatabélyegzés négy részből áll: a hely- és keletbélyegzőből, a hivatal irányítószámából. az ajánlási rag jegyhez hasonló sorszámozott nyomatból és a belföldi ajánlott levél bérmentesítési díjának megfelelő 4 forint értékjelzésből.
Élet és Tudomány, 1979. július-december (34. évfolyam, 27-52. szám)1979-12-21 / 52. szám
Budapest VII., kilátás a Madách Színház erkélyéről az Erzsébet (Lenin) körút - Wesselényi utca kereszteződésére. Balra távolabb a New York palota tornya látszik.
A rendezvénysorozat következő eseménye az október16-án, Nagykanizsán rendezendő műsoros divatbemutató. A vállalat a Nőiruha Nagykereskedelmi Vállalat által erre az alkalomra szállított mintakollekcióját mutatja be a Centrál étteremben fővárosi manökenek és a táncdalfesztivál döntőjében résztvett néhány táncdalénekes részvételével.
Elképzelhető, hogy az Országos Piackutató Intézet kiállítási és bemutatótermében, Budapest VI., Nagymező utca 20., készültek a felvételek
Bemutató: április 16. és 20. közölt Hatékony mosószer háztartásoknak
A Tiszamenti Vegyiművek az új, korszerű terméket közvetlenül kívánja bemutatni a fogyasztó közönségnek és a kereskedelmi szakembereknek. Április 16-tól 20-ig az Országos Piackutató Intézet kiállítási és bemutatótermében (Bp. VI., Nagymező u 20) a késztermékek kiállításával, a gyakorlati, alkalmazási módszerek ismertetésével és mindennemű szakfelvilágosítással készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére.
Technika, 1969 (13. évfolyam, 1-12. szám)1969-04-01 / 4. szám
Szerintem a képek nem Szolnokon készültek, hanem a Budapesti Nemzetközi Vásárban. (Az MTVA Archívum képeit nyilván utólag "adatolták".) A helyi lap nem említ szolnoki kiállítást, viszont kétszer ad hírt a BNV-n történő bemutatkozásról. Egyébként sem valószínű, hogy a FŐFOTÓ munkatársa Szolnokra utazik, ha helyben is megtalálja a témát.
1950 lehett a legkorábbi datálása ennek a képnek, ugyanis a szobor eredetije valóban 1949-ben készült, de azt elküldték Moszkvába Sztálinnak, ezt a gipszmásolatot pedig csak 1950. április 2-án leplezték le. https://www.kozterkep.hu/12372/a-nagy-sztalinnak-a-halas-magyar-nep
"...a fő helyen ülőket felismertem, Suchy György és felesége ül. Suchy György a bajai Kertészeti szakiskola doyenje, kertészeti felügyelő, tanár volt, aki 1936 óta állt az iskola szolgálatában (A Bereczki Máté Szakképző Iskola Emlékkönyve1904-2004"
Szerintem a képek nem Szolnokon készültek, hanem a Budapesti Nemzetközi Vásárban. (Az MTVA Archívum képeit nyilván utólag "adatolták".) A helyi lap nem említ szolnoki kiállítást, viszont kétszer ad hírt a BNV-n történő bemutatkozásról. Egyébként sem valószínű, hogy a FŐFOTÓ munkatársa Szolnokra utazik, ha helyben is megtalálja a témát.
Budapest XV., a felvétel a Nyírpalota (Hevesi Gyula) út 38. és 36 számú lépcsőházak közötti átjáró előtt készült. Háttérben a Zsókavár utca 2. számú ház.
Budapest XV., kilátás a Molnár Viktor utca felől a Nyírpalota (Hevesi Gyula) úti ABC felé, előtérben a Drégelyvár utca melletti panelházak és üzletsor.
Helsinkinél (pl itt: vhttps://fortepan.hu/hu/photos/?id=180384) ott van, hogy olimpiai játékok, így szerintem az lenne a logikus, ha a berlini képeknél is ott lenne.
Leírás: "Attila út 19. (Attila körút 26.), Benedek Samu, az utolsó tabáni mézeskalácsos mára lebontott háza. Ekkor özv. Benedek Samuné, született Kneif Gizella mézeskalácsos és viaszgyertyaöntő műhelye."
A "Benedek Samu, az utolsó tabáni mézeskalácsos mára lebontott háza. Ekkor" rész törlendő, mivel ez a műhely korábbi helyére, az egykori Attila körút 35.-re érvényes.
(mindenhol látható vagy az olimpiai zászló az 5 karikával, vagy a részt vevő nemzetek zászlói. azt gondolom, a berlini olimpia volt annyira fontos esemény, hogy bekerüljön a megfejtésbe az említése)
Budapest VIII., Puskin utca 4., a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének székháza, a Bp. Petőfi SC vívóterme.
A vívótermünk a Puskin utcai szakszervezeti székház földszinti klubhelyiségében volt.
...
A következő évben szakosztályunkat az alagsorban lévő terembe telepítették át a földszinti klubhelyiségből. Ez nedves, egészségtelen helyiség volt, a kialakított öltözőkkel együtt.
Budapest XV., az Árendás köz és a Kőrakás park közötti játszótér a Zsókavár utca 38. számú ház előtt. Háttérben a Kőrakás park 3-as és 4-es számú ház részlete látszik.
Budapest XV., játszótér a Zsókavár utca 52. számú ház előtt. Háttérben a Kőrakás park 3-as és 4-es számú ház részlete látszik.
Budapest XV., az Árendás köz és a Kőrakás park közötti játszótér a Zsókavár utca 38. számú ház előtt. Háttérben a Kőrakás park 3-as és 4-es számú ház részlete látszik.
hibás a zárójeles felirat: "Albertinum (a XIX. és XX. századi német festészet múzeuma)," ugyanis az Albertinumban található Galerie Neue Meister nem kizárólag a német festészet múzeuma, még ha pl. Klimtet németnek is vesszük, akkor se:
Mondjuk én már rég feladtam, hogy megpróbáljam korrigálni a Fortepanon a berlini közterületeket (elsösorban az "Alexanderplatz"-ként nyilvántartottakat)...
Az alábbi fotón az évszám biztosan nem jó 1971 !!!! Az első TU-154-es a MALÉV-hez 1973. szeptemberében érkezett. (HA-LCA) A képen látható HA- LCP jóval később jött . a helyes évszám kb 1978. száma:190993 Egy volt MALÉV repülőgép műszerész (1980-2012) Jelenleg léginavigációs üzemirányító.