E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Emlékeim szerint a Nyugati/Marx/Berlini téren elég régóta nem nöttek feketefenyök (Pinus negra), így ez a megfejtés csakis valami véletlen folytán kerülthetett ehhez a képhez.
220168: Berlin, Németország (akkor: Nyugat-Berlin), balra a Zoo-Palast mozi szemben a Bikini-bevásárlóközpont (a fotós háta mögött a Zoologischer Garten vasútállomás)
220167: Berlin, Németország (akkor: NDK), Brandenburgi Kapu a Pariser Platz felől nézve.
A helyszínnel aligha mondtam bármi újat, az 1960-as évszámoban viszont kételkedem. Pozsgay Eszter csehszlovák képei minden bizonnyal '60-ban készültek (ld. a pozsonyi nemzeti színháza ábrázoló képet), ez viszont 1961. augusztus után, azt gondolom.
Csehország (Cseszlovákia) - Telc, Náměstí Zachariáše z Hradce v Telči(Zachary tér)
Itt készült három (négy) zseni közös remekműve Woyzeck (1979): Georg Büchner, Werner Herzog, Klaus Kinski és a negyedik Eva Mattes.
(Csupán érdekességként említem, a Bruggeben készült Martin McDonagh Erőszakik c. alkotását. Mai időkben játszódó, a város szépségeit - egy fura történetbe ágyazó - ugyancsak "felhasználó" film.
Szeretném jelezni, hogy egy technikai hiba miatt a 220028-220705 közötti képszámokon belül, több száz fotónkat felülírtuk egy másik képpel. Igyekszünk mihamarább rendberakni a dolgot, de ez akár több napot is jelenthet. Elnézést!
t.m.
Minden hozzászólást átemelünk egy táblázatba, mint mindig.
Annyi a változás, hogy amint tudom, melyik kép kerül átszámozásra, azonnal itt a fórumra beírom a januári új számát is, hogy később visszakereshető legyen.
Vimola Károly adományozónéven futó képek száma most 688, a mostani feltöltés helyreállítása után ténylegesen 370 kép fog a neve alatt szerepelni.
250244 -től 250616 -ig
Türelmet kérünk, a megfejtések nem vesznek el, csak idő kell mire a képek alatt megjelennek a leírások.
Se az év, se az adományozó, se a kép száma nem stimmel? Ha igen, mi lesz a sorsa egy ilyen megfejtésnek, ha helyes sorszám, évszám, adományozó kerül a kép mellé?
Én se szeretem ezt a fordítást, de általánosan elterjedt Magyarországon a francia Notre Dame templomokra, és, ritkábban, de a német Unsere Liebe Frau, ill. holland Onze Lieve Vrouw templomokra is.
A Boldogasszony egy csak a magyar nyelvben meglévő kifejezés, a nem-keresztény magyar mondavilágból ered, nem alkalmaznám magyar nyelvterületen kívül semmiképpen.
Németország, Drezda középen a Miasszonyunk-templom (Frauenkirche) romjai."
Könyörgöm, ez a "Miasszonyunk-templom" annyira eröltetett... Lehet, hogy azt jelenti (jelenthetné azt is, hogy "Nagyboldogasszony-templom", arra ferdíteni az elnevezést ugyanolyan jogos volna), de a drezdai az A "Frauenkirche", magyarul is...
A 218833 biztosan nem tükrözött, mert akkor a hajók orra nem hegynek lenne. Az a ponton volt korábban a határállomás. https://goo.gl/maps/1odXBGEVwvNw9Tsm7
https://fortepan.hu/hu/photos/?id=218083 Szlovákia, Kassa, Kálvin tér (Kalvínovo námestie, ma ulica Pri Miklušovej väznici) - Református templom, jobra Kovács utca (Kováčska ulica)
Szeretném jelezni, hogy egy technikai hiba miatt a 220028-220705 közötti képszámokon belül, több száz fotónkat felülírtuk egy másik képpel. Igyekszünk mihamarább rendberakni a dolgot, de ez akár több napot is jelenthet. Elnézést!
t.m.
ezért
220105 >>> 250068 és majd ez kerül tükrözésre, várhatóan januárban
"Miután Ukrajna 1993. október 8-án elnyerte függetlenségét, a Lvivi Felső Katonai Iskolát a polgári felsőoktatás rendszerébe integrált új típusú katonai felsőoktatási intézménnyé, a Lvivi Politechnikai Nemzeti Egyetemmé szervezték át. 1998 óta az intézményt a Lvivi Politechnikai Nemzeti Egyetem Katonai Intézetének nevezték el, és megkapta a csatazászlót, 2000-ben pedig Petro Sagaidachny hetman nevét kapta."
t.m.
ezért
a 220589 a későbbiekben 250524 -es számon fog szerepelni /már feltöltöttük csak nem jeleink meg a honlapon és nem lehet törölni a 250524 -et/
Eger, a Malom utca környéke a Kisasszony temetőből
1976 februárjában kezdték el 25-ös út egri átkelő szakaszának az építését, s ezzel az érintett közműveket is felújították. 1978-ban jutott odáig a munka, hogy elkezdhették a legérdekesebb és a legnehezebb építési munkálatokat, a viadukt építését.
1980 > max 1977
a többi egri kép feltehetően rossz dátummal:
219624
Eger, az Eger-Szilvásvárad-Putnok vasútvonal az egri várnál
216964 - Románia, Erdély, Marosvásárhely. A Rózsák teréről (Piața Trandafirilor) a Szentgyörgy [Forradalom?] utca (Strada Revoluției) felé nézve. Jobbra a Mennybemenetel-székesegyház, szemben a Nagyposta.
"Nike mural advert on the Equitable Building (a Gothic Deco commercial tower built in 1929 - the second high-rise office building built) featuring Bo Jackson.
In the foreground, Pantages theater formerly known as RKO Pantages Theatre, located at Hollywood and Vine (6233 Hollywood Boulevard). Designed by architect B. Marcus Priteca, it was the last theatre built for the impresario Alexander Pantages. The palatial Art Deco theatre opened on June 4, 1930, as part of the Pantages Theatre Circuit"
Németország, Berlin - Schloßplatz 1. előt készült a fénykép egy átalakított Trabant büszke tulajdonosával.
Egykor az NDK Államtanács épülete, jelenleg SCHLOSSPLATZ 1 ist der Campus der privaten Wirtschaftsuniversität ESMT Berlin im Herzen der Stadt. (ESMT European School of Management and Technology)
Németország, Berlin - Schloßplatz 1. előt készült a fénykép egy átalakított Trabant büszke tulajdonosával.
Egykor az NDK Államtanács épülete, jelenleg SCHLOSSPLATZ 1 ist der Campus der privaten Wirtschaftsuniversität ESMT Berlin im Herzen der Stadt. (ESMT European School of Management and Technology)
"Nike mural advert on the Equitable Building (a Gothic Deco commercial tower built in 1929 - the second high-rise office building built) featuring Bo Jackson.
In the foreground, Pantages theater formerly known as RKO Pantages Theatre, located at Hollywood and Vine (6233 Hollywood Boulevard). Designed by architect B. Marcus Priteca, it was the last theatre built for the impresario Alexander Pantages. The palatial Art Deco theatre opened on June 4, 1930, as part of the Pantages Theatre Circuit"
MOST: Szlovákia, Magas-Tátra, kirándulók a Csorba-tó környékén.
a kapott információ szerint Kossuth hegy
ezeket találtam
A Zöld-tavi-csúcs (szlovákul: Baranie rohy, lengyelül: Baranie Rogi, németül: Grünseespitze) a Magas-Tátra egyik csúcsa.
Magyar és német nevét az alatta lévő azonos nevű tótól kapta. Elvétve a szlovák elnevezés (Baranie rohy) tükörfordítása – Kosszarvak – is előfordul. 1902. november. 22-én az Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) Iglón tartott közgyűlésén Késmárk városa értesítette az egyesületet, hogy a határában lévő Zöld-tavi-csúcsot Kossuth Lajos-csúcsnak nevezte el, Kossuth Lajos születésének századik évfordulója alkalmából. Az elnevezés azonban nem terjedt el általánosan a turisták és a hegymászók között. Az MKE a csúcson egy Kossuth-emlékművet is akart állítani, ez azonban nem valósult meg.
Szerintem a mai KFT-k, cégek, vállalkozások nevét ne tüntessük föl a képalában. Már az Intézmények mai neveit is nehéz lekövetni, engedjük el a cégeket.
[...] 2 Ev templom Szombathely 9372 Mártírok tere 4 Savaria Nagyszálló Szombathely 7590 Petőfi S u [...]
én mindenhol ezt találom
---
A Savaria Nagyszálló vagy Savaria Szálló (eredetileg Kovács Nagyszálloda, korábban Szovjetház, Szombathelyi Nagyszálloda, Sabaria Nagyszálló, Hotel Savaria) egy Szombathely belvárosában található szecessziósműemlék státuszú épület a Mártírok tere 5-11. szám alatt, amely eredetileg szállodaként és kávéházként működött.
Hans-Wittwer-Straße 7, Oberstufenzentrum I. (I sz. Technikum) Barnim, akkor Szakszervezeti iskola."
pontosabban: főiskola, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor 1971-ig "a Német Szakszervezetek "Fritz Heckert Főiskolája", 1971-től pedig ""Fritz Heckert" Szakszervezeti Főiskola"
Az az előtetős kép nagyon NDK-s, de szerintem az nem Bauhaus-stílusú, viszont csak egy épület van ott a környéken, aminek hasonló előtetős bejárata van, a menza, de ott a környező fal nem passzol:
Cegléd, Bocskai utca 9., B. Molnár Erzsébet szülészeti és női kórház.
google maps: Bocskai utca + az utcakép szerint is
Ceglédi Kisgazda: Bocskay utca openstreetmap: Bocskai út
— A B. Molnár Erzsébet szülészeti és női kórház f. év május l-ével dr. Gombos Dénes orvos, volt klinikai tanársegéd vezetése mellett megnyílt. Szülőnők felvétele a női kórházba (Bocskay-utca 9.) a napnak bármely szakában eszközöltetik.
Szent István tér 9-11., az egykori Pénzügyi Palota (ma Tolna megyei Önkormányzat épülete) építése, háttérben a Szekszárdi Garay János Gimnázium (akkor Szekszárdi magyar királyi állami Garay János főgimnázium) épülete.
Kösz a korrekciót, tovább pontosítva eredeti elnevezés szerint ez a Skót Misszió (vagy Budapesti Skót Misszió, /a református jelző ritka és inkább újkeletű/) díszterme (vagy nagyterme).
Persze kérdés, hogy az eredeti, a 48-as vagy a mai megnevezést keressük-e, de a fenti megnevezést igaz lehet mindegyikre.
Egy ideig Webster teremnek is hívták a helységet, ma pedig úgy tűnik, David Walker-teremnek.
Szent Kolumbát (Columba-t) talán ki is lehet hagyni, lévén a helységet a skót gyülekezet mellett még több másik gyülekezet is használja, többek közt egy izraelita is.
az intézményi változások kiküszöbölése végett javaslom (ráadásul itt egyszerre több intézmény is helyet kapott): Agrokémiai Intézet, Növényvédelmi Kutatóintézet stb > mezőgazdasági kutatótelep (ahogy egyébként olykor hivatkoznak is az épületegyüttesre)
ezeknél konkrét épületek látszanak és nem a telep, a felvétel készítésekor pedig a leírásban szereplő volt az elnevezésük
Herman Ottó út 15., az üvegházak mögött a Növényvédelmi Kutatóintézet épülete. sztem nincsenek üvegházak a képen (ill. ebből a nézetből nem felismerhetők) Javaslat: a mezőgazdasági kutatótelep épülete a Zilah utca felől
187488
előtérben jobbra a Zilah utca, középen keresztben a Hankóczy Jenő utca, szemben balra a Detrekő utca. helyett sztem világosabb lenne: Zilah utca, szemben a Detrekő utca 1/a
az intézményi változások kiküszöbölése végett javaslom (ráadásul itt egyszerre több intézmény is helyet kapott): Agrokémiai Intézet, Növényvédelmi Kutatóintézet stb > mezőgazdasági kutatótelep (ahogy egyébként olykor hivatkoznak is az épületegyüttesre)
Egyszer rátaláltam egy képre (nem mentettem el). A fotó baloldalán egy folyó (talán a Duna?), jobboldalán távol egy város(ka) egy templomtoronnyal. A kép előterében (amolyan rozsdaövezet) gyermekek álldogálnak, az egyik kisfiú mozgáskorlátozott, egy kislánynak pedig a lábán friss fehér kötés van, talán valamilyen sérülés érhette. A fotó talán 1900-1920 között készülhetett. Esetleg, ha az időd engedi próbálnál rákeresni? Köszönöm!
Gyilkos-tó, a „Casa Alba” villa egy képeslapon, 1939. november 3-án keltezve. Fotó: Ambrus.
+++
nem inkább a Békás-szoros környéke ?
Reggel 8 óra volt, amikor a Jakabffy penzió vendégszerető helyiségeit elhagyva, leballagtam az országúton a Békásszoros nagy teréig, majd a jelenleg turistaszállóul szolgáló Casa Alba román villát jobbról hagyva gyalogösvényen nekivágtam a hegylejtőnek. A füves, kövekkel teleszórt lejtőn lassan emelkedtem délkelet felé. A visszapillantás gyönyörű képben mutatja a Békásszoros leghatalmasabb tágulatát a benne épült, amfiteátrum-szerüen elhelyezkedő villasorokkal.
Googli ford:"Ez a tér, amely a Chambéryből Genfbe vezető főút mellett található, félúton a város két főkapuja között, a középkor óta jelentős szerepet játszik Aix útjain. A Theatrum Sabaudiae, amely akkoriban az 1728-as kataszter, egy kis téglalap alakú négyzetet mutat, amelyen még mindig sok épület található. Középen egy kis téglalap alakú csarnok foglalta el, melynek teteje faoszlopokra támaszkodott; 1575 óta tartották itt a Savoyai herceg, Emmanuel Philibert által létrehozott éves vásárt. Az 1739-es tűzvész után a csarnokot és a környező épületek egy részét nem építették át a hely körvonalainak bővítése és rendszeresítése érdekében. amely már létezett egy szökőkút, amelyet Mouxy forrásából származó víz szolgáltatott. . A 19. században erre a térre nyílt a régi templom tornáca, valamint a posta, a közös ház, valamint számos kávézó és üzlet. Hosszú ideig Grande Place-nek hívták, egy rövid epizóddal a forradalom alatt, amikor Place de la Liberté-nek hívták, 1852-ben Place Centrale-nak keresztelték el, végül pedig Place Carnot-nak, a meggyilkolt elnök tiszteletére, a városi tanács tanácskozása után. 1894. július 24. Szintén ezen a helyen van feltüntetve, 1822-ben a város egyetlen lámpaoszlopa, valószínűleg a közös ház előtt, 1852-ben pedig 6 új kandelábert helyezett el a tanács. Ugyanebben az évben a Községi Tanács építtette a városban az első aszfaltozott járdákat, majd 1879-ben lekövezte a teret. Ezt a kőművet 1898-ban préselt aszfaltburkolat váltotta fel. 1982-ben az állammal és a régióval kötött Középvárosi szerződés keretében gyalogossá vált teret kőburkolattal látták el. Ezt az új teret 1982. május 20-án avatták fel. Új szökőkutat helyeztek el, és az összes utcabútort kicserélték." - https://patrimoine.aixlesbains.fr/references/IA73001128
Place de la Halle, a Caron piac a Rue Albert Caron felől a Place Jean Jaurès felé nézve.
a balra a háttérben lévő szociális bérlakástömbböt 2015-ben lebontották a dzsentrifikáció jegyében, ez volt a 3 1962-ben épült Caron Jaurés épületből a B épület.
több épületet átépítettek, de a kilátáson túl az utca végén a Calle Virgen jobbról második háza őrzi a képen látható külsejét
"La plaza del Socorro no sólo ha sufrido profundas remodelaciones, con los años, y de forma análoga su nombre también ha ido cambiando: Lazareto, Lamiable, del Generalísimo...hasta su denominación actual como Plaza del Socorro, y algunas más que se pierden en la historia."
ha ido cambiando... egy különösen csínos perífrasis
Az a kár, hogy az a k...t fa kitakarja az épületet, pedig az a zárterkélyemeletes budi
nagyon egyedivé teszi azt a falat, viszont a müholdkép felülnézeti képe túlságosan kicsi felbontású ahhoz, hogy látni lehessen ennek a tetejét, mert csak egy piros pamacs
21562—1929 sz. Alispán ad. 9886 kig. 1929 sz. rendelete folytán közhírré teszem, hogy a budapesti m. kir. kultúrmérnöki hivatal műszaki véleménye alapján az alább körülírt vizmunkálat engedélyezése ügyében kidolgozott tervek és iratok az 1885 évi XXIII. te. 163. és következő § ai értelmében leendő eljárás végett f. évi okt. hó 15. napjától nov. hó 14-ig bezárólag Cegléd város házánál 30 napra közszemlére kitétettek. Alispán ur a törvény 163. §-a értelmében megtartandó helyszíni tárgyalás helyéül Cegléd városházát s megkezdésének idejéül folyó évi november hó 15. napjának délelőtt fél 11 óráját tűzte ki. A bemutatott tervek szerint folyamodó a Cegléd város határában levő mintegy 6 kát. holdnyi vizállásos területének lecsapolása céljából csatorna létesítésére és ennek a Gerje és Perje Társulat Ceglédi-ut menti csatornájába való betorkolására kér vízjogi engedélyt. Erről az érdekelteket oly felhívással értesítem, hogy érszrevételeiket a közszemlére kitűzött határidő alatt hozzám intézve vagy Írásban, vagy a tárgyaláson élőszóval adják elő, mert ellenkező esetben a határozat további meghallgatások nélkül fog meghozatni.
216804 Cegléd, Alszegi út 216826 Cegléd, kertmozi 216845 A bedei lecsapolás 216896 Cegléd, a közvágóhíd átadásakor 216895 Cegléd, a közvágóhíd átadása 216894 Cegléd, az újonnan felépült közvágóhíd épülete. 216833 Cegléd, közúti híd építés 216827 Cegléd, lőállások a sporttelepen 216803 Cegléd, Malomtó 1930 >>> 1934 216808 Cegléd, vasúti műhely 216904 Cegléd városi Sporttelep 216917 Cegléd, az újonnan elkészült közkórház műtője. 216860 Cegléd, az új Horthy Miklós Közkórház udvara
Bajtársak! Cegléd r. t. város közönsége a világháború során hősi halált halt bajtársaink emlékszobrát 1927. november 13. napján vasárnap d e. I 11 órakor leplezi le Magyarország kormányzójának, nagybányai vitéz Horthy Miklós Őfőméltóságának és József királyi herceg tábornagy Őfenségének magas részvétele mellett.
google ford:"Leitersdorf építész tervei szerint épült: Hron, eredeti nevén Dr. Müller 1927-ben Klára, ill. Klára 1928-ban. A háború utáni évtizedekben az épületek rendeltetése megváltozott, a Garam orvosi házként szolgált, később turistaszálló lett. Klára poliklinikaként működik. Az épületek az avantgárd korabeli építészet számos jellegzetességét mutatják." - https://www.pic-piestany.sk/o-meste/pamiatky/detaily/?tx_kioscosmotron_pi1%5Bdetail%5D=0100180
balra Rakovszky György vezérőrnagy, a III. hadtest ideiglenes parancsnoka és jobbra vitéz Solymossy Ulászló vezérkari ezredes a III. hadtest vezérkari főnöke látható. A felvétel 1942. június 15 - július 15 között készült.
sőt, szinte biztos, hogy szintén Kamaraerdei út 12., mivel a 220609 a kertészet épületéből készült, tehát a fotós bent járt a kertészetben, ill. a beltéri képen az üvegház típusa ugyanolyan, mint amilyenek a 220609 előterében látszanak
Ausztria, Klagenfurt - Kardinal-Platz (A náci korszakban Stuttgarter Platz)
A képen szemben lévő házról: "Ehemaliges Palais Egger, dreigeschossiger Bau mit über Eck plaziertem Erker und einer Siebenfensterachsenfront aus dem 17. Jh. 1605 standen an dieser Stelle zwei Häuser, die dann vereint wurden." ... már jócskán átalakítva.
Helyszín és a kép bal szélén az obeliszkről: "A karcsú és 20 méter magas salzburgi márvány oszlopot 1807-ben készítette Johann Probst dél-tiroli szobrászmester. Az Ausztria és Napóleon között létrejött pressburgi béke (1805) emlékére készült, és Franz Xaver Altgraf von Salm-Reifferscheidt-Krautheim bíboros adományozta." -
És ezt miért írtad? Én is azt (az eredeti képet) néztem. Világosan leírtam, hogy a képen a Wasserpalais látható, ha a Bergpalais lenne (ami t.k. a Wasserpalais tükörképe), akkor ebböl a perspektívából látni kellene az Elbhang-ot (az Elba bevájt völgyének a srég oldalát, azért is Bergpalais a Bergpalais), de különben is, ott vannak a ki díszes kéménykék a tetején, az elárulja, hogy melyik. Semmi nem indokolja a tükrözést. ha alaposan megnézed az oldalsó épület tetejét, láthatsz rajta egy kis világítóablakot:
ez -ha a Wasserpalais felé nézünk- a bal oldali északi oldálán megvan, ugyanígy a fortepanos képen is:
Már mér´lenne jó? Egyáltalán nem jó, söt, kifejezetten rossz. Azt a kéményt 1979-ben épitették, meg hol a folyó/csatorna kanyarulata? (bövebben a Kávézónában)
Összevetettem a rendelkezésre álló adatokat, a házcsoportok építési idejét, a helyszínt, és a régészeti helyszínrajzot, a következőkre jutottam (fekete kontúrú a házak elhelyezkedése, piros a régészet, kék a fotók helyszíne, éve):
4386 (a képet tükrözve) ásatás helyszíne Határőr utca 13-15. Éve:1981. Háttérben a Határőr utca balra a 6. középen a 9. jobbra a Makó u. 10. (Ezek a házak 1979-80-ban épültek)
9651 ásatás helyszíne Makó utca 17-19. Éve:1983. Háttérben a Határőr utca 9-7-5-3-1. Épülő hőközpont, Makó u. 10. (Ezek a házak 1979-80-ban épültek)
9652 ásatás helyszíne Makó utca 17-19. Éve:1983. Háttérben a Makó u. 9. (1979-80-ban épültek), középen a IV:László királyutca 57-59. (Épültek 1978-ban.) Háttérben a Sörgyár víztornya, és az építkezést kiszolgáló betonkészítő telep.
Berlin Berlin-Spandau hajócsatorna a volt Északi kikötőnél, háttérben a Kieler Brücke és a Moabit erőmű kéménye A híd 1883-ban épült, túlélte a háborút, de a berlini fal építésekor lebontották, majd 1994-ben hasonló stílusban újjáépítették. (L,L: 52.53588, 13.36605) Forrás: 1. The Link 2. BrueckenWEB Képek: tegnap és ma"
Nekem sehogy se jön össze a Kieler Brücke -Kraftwerk Moabit kombó, se eredetiben, se tükrözve. A Berlin-Spandauer Schiffartskanal ("Berlin-Spandau-i hajózócsatorna", ha már mindenképpen és eröszakosan magyarítani akarjuk) ,mentén "hátrébb" van a kémény és az épület, így ha a Kieler Brücke volna, akkor a Sandkrugbrücke felöl kb. a Hamburger Bahnhof magasságából kellett készüljön a kép, viszont ha balparti az erömü, akkor rossz irányba kanyarodik a csart, de ha tükrözöm, akkor meg rossz irányba esik a kanyarulat. arról nem is beszélve, hogy a kép elöterében is kanyarodik vagy öblösödik a folyó, a Kieler Brücke után meg a Nordhafen következik, ott egy jókora kiöblösödésnek kellene lennie, valamint két híd van egymás mögött szorosan, ami a Kieler Brücke esetében nem volt így.
Raadásul látszania kellene a kísérleti magtároló épületnek is (Kornversuchspeicher) közvetlenül a híd elött balra.
Szlovákia, Felvidék, Gömör-Kishont vármegye Süvéte - Šivetice,
A Süvéte román-kori templom bejáratát pedig kaputorony védelmezi, mely egyben harangtoronyként is szolgált. Forrás: http://varak.hu
"Az Árpád-korban települt Süvéte román-kori temploma a falu északi végén, az út fölötti templomdombon magasodik. A XIII. századra keltezhető, kör alaprajzú téglatemploma a jeruzsálemi Szent Sír templomának mintájára épült, talán a magyar keresztes hadjárat után II. András kíséretének egyik tagja emelte. Lőréses erődfal veszi körbe, bejáratát pedig kaputorony védelmezi, mely egyben harangtoronyként is szolgált. Ezek az erődítések a XVI. századra keltezhetők, mikor a Murány birtoklásáért folyó harcok ill. a törökök betörései miatt a falu lakói nagyobb védelemre szorultak. Az erődtemplom azonban úgy látszik, mégsem nyújtott elegendő oltalmat, mert a század végére Süvéte lakossága a dúlások nyomán alaposan megfogyatkozott." - Forrás: Ila Bálint: Gömör megye. IV. Bp. 1969. 66. Ludwig Emil: Felvidéki műemlékkalauz. Bp. 2000. 130-131. /Karczag Ákos/
Az oldal fejlesztőjének és annak, aki hasonló gondokkal küzd: amikor nem tölt be az oldalon egy kép, esetleg csak egy részét jeleníti meg, akkor a közvetlen hivatkozására rendesen megjelenik.
Berlin Berlin-Spandau hajócsatorna a volt Északi kikötőnél, háttérben a Kieler Brücke és a Moabit erőmű kéménye A híd 1883-ban épült, túlélte a háborút, de a berlini fal építésekor lebontották, majd 1994-ben hasonló stílusban újjáépítették. (L,L: 52.53588, 13.36605) Forrás: 1. The Link 2. BrueckenWEB Képek: tegnap és ma
és nem leltem egymáshoz közvetlenül csatlakozó és merőleges üvegházakat, ezért nem mertem javasolni az Edvi Illés utat
Csakugyan a 220609 -n a táj laposabbnak tűnik mint az Edvi Illés környéke. Még a Kertészeti Egyetem kertje is szóba jöhet. Ua. ezek az üvegházak elég gyorsan lebonthatók és újraépíthetők, pár év alatt eléggé megváltozhat egy ilyen telep.
Budapest XI., kilátás az Ördög-oromról a Törökbálinti út felé, előtérben az Edvi Illés út mellett a SASAD MGTSZ dísznövénytermesztő telepének üvegházai.
Budapest XI., Baranyai utca 16-18., az Általános Iskola (ma Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) előtti járda, szemben az Erőmű utca torkolata.
A Magyar Állami Szénbányák felszámolása után ipari központok és nemzeti vállalatok alakultak. Ezen a területen a Mecseki Szénbányák N. V., amely 1950-től kettévált Komlói és a Nagymányoki Szénbányák N. V-re.
1951-ben megalakult a Mecseki Szénbányászati Tröszt. Ennek vállalatai: Komlói Szénbányák, Nagymányoki Szénbányák, Hidasi Szénbánya. A Mecseki Szénbányászati Tröszt 1955-ben megszűnt, helyette megalakult a Komlói Szénbányászati Tröszt és a Pécsi Szénbányászati Tröszt. Ez utóbbi a volt MESZHART bányákat foglalta magában. 1963-ban a Komlói és a Pécsi Tröszt ismét Mecseki Szénbányászati Tröszt néven összeolvadt. A trösztök szervezete 1954-ig háromlépcsős volt: trösztigazgatóság - bányavállalat - aknaüzem. 1954. július 1-jétől ez a forma megszűnt, a szervezeti felépítés kétszintűvé vált: trösztigazgatóság - aknaüzem, vagyis ezek a trösztök csak formálisak voltak, valójában vállalati hatáskörrel rendelkeztek.
Viszont az évszám nem stimmel: "1982 végén a telepen feltárt objektumok száma a cölöplyukakon és árok rendszeren kívül 290 volt.Az 1983-as ásatás eredménye további 56 gödör, ház, ill. kemence fel-tárása. A telepből feltárt rész gyakorlatilag összefüggőnek tekinthető, ha leszámítjuk a15 —30 in széles sávok (fel-töltés, „vagy bolygatás miatti) kényszerű kihagyását." ARCHAEOLOGIAI ÉRTESÍTŐ 111. ÉVFOLYAM (1984)1984 / 2. füzetTANULMÁNYOKJEREM ERZSÉBET
Oké igazatok van. Megtévesztett, hogy a három kép nem ugyanazon a helyszínen készült. A 4386 a Határőr utca 11 környékén készült,és tükrözni kell. A Határőr utca házai később épültek, és látszik, hogy a két tömb közti folyosókba bővítették a konyhákat, így villanyvilágításos lépcsőházak voltak. Míg a a Makó utcai házaknál mélyebb ez a benyíló,mert a lépcsőházaknak ablakai voltak, vannak.
A másik két kép a 9651, 9652 viszont a Makó utcában készült és nem kell tükrözni. Bocs, hogy kötözködtem.
Bocsánat a többszöri kavarásért, én kértem meg Napoczat, hogy a családtól kapott infókból emelje át ide az érdemieket. Remélem ezzel a Walla családi képek adatolása teljes lesz. köszönöm!
Bocs, hogy közbeszólok, de én eddig csak egy balkezes emberen láttam, hogy a jobb kezén viselte volna a karórát, pedig találkoztam már jópár balkezes emberrel eddigi földi pályafutásom alatt, többek közt mindkét szülöm is az (volt). Ez is egy indíték arra, hogy tükrözni kellene a 4386-ot.
Azért nem kell tükrözni a 4386-ot,mert a Juharfa utcában sorban állnak a toronyházak és a képeken nem ugyanazt a toronyházat látjuk. Az évszám kiderítése nem könnyű, mert a képen látható alagút zsalus fertődi házak közül a jobb oldaliak 1976-78 között épültek a baloldaliak 78 után.Mellékelek egy tanulmányt,ahola római számsorok az épületcsoportok építési sorrendjét jelentik, az arab számok pedig az épületek építésének sorrendje.
sztem a 4386-ot tükrözni kell, mert a háttérben látható 2 típusú ház így kerül jó oldalra.
Az ásatás felől nézve bal oldali épületek tetején kis "házikó" van, míg jobbra kémények - de emellett az épületek két frontját elválasztó rés is különbözik:
Barabás Sarolta által adományozott fotók - egy kupacban - mind (majdnem) Baján készültek, de több fotója Zomborban. Sok hasonlóság van a két város között. AZ FB. van egy Bajai csoport, ott pár képet már sikerült beazonosítani. Szeretem mind a két várost... bár, már nagyon régen nem jártam arrafelé.
4386,9651, 9652 > egyiket sem kell tükrözni. Felvázoltam helyszínt,a kameraállásokat,és a házak számozását. Az ásatás a Makó utca 17. alatt és környékén volt.
Meder utca 9., Magyar Hajó- és Darugyár, Daru- és Kazángyáregység. Kádár János látogatása, tőle balra dr. Steiner Arnold párttitkár, mögötte jobbra Fabriczki András a Budapesti Pártbizottság titkára és Deák Gábor a XIII. kerületi pártbizottság első titkára, előrébb Szép János vezérigazgató és Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára. A felvétel 1982. április 30-án készült.
4386 Sopron Jereván lakótelep / régészeti ásatás / Ziegel dűlő
Tudom,szentségtörés amit írok,de a valóság ...
A Jereván lakótelepet Sopron északnyugati területén építették a '70-es évek elejétől. A város felől kezdték az építkezést a Káposztásföldek (Krautäcker) nevű területen. Az építkezést megelőzően régészeti feltárások kezdődtek,így kapta a dosszié a "Sopron-Krautacker (Káposztáskertek) régészeti ásatás".
Nyugat felé haladva az építkezést megelőzve haladtak a régészek, '75 körül újabb tájegységre érve - a Ziegel dűlőbe. Sajnos hanyagság folytán a cím maradt a régi, miközben a munkák két tájegységen folytak tovább. A mellékelt térképen láthatók a korabeli elnevezések,valamint a tudományos munka dokumentálása is. Ez utóbbi a fotó készültének évszámát is megkérdőjelezi,mert az adott területet nem 1973-ban,hanem 1977-79 között tárták fel. Sajnos sok esetben járunk így ,hogy a valóságot hanyag adatkezelés tévútra viszi.
4386 MOST : Magyarország, Sopron Jereván lakótelep. +++ A Sopron-Krautacker (Káposztáskertek) régészeti ásatás helyszíne 30628 dr Sárga Ferenc 31820 MOST : Magyarország, Székesfehérvár Székesfehérvári Dalegylet. +++ Országh Tivadar 131080 MOST : Magyarország balra Huszárik Zoltán filmrendező, jobbra Kármentő András festőművész. +++ Domony 134762 MOST : Magyarország, Hort Kossuth Lajos út, Czapik Gyula egri érseki beiktatása alkalmára emelt diadalkapunál az érsekre várakozók csoportja. +++ Harsány 138991 MOST : Magyarország, Salgótarján Salgótarjáni Kohászati Üzemek, kovácsolt termék gyártása. +++ Monor 151728 MOST : Horvátország, Šišan Szent Félix és Fortunát-templom. +++ Isztria 162287 MOST : Románia, Erdély, Székelyudvarhely Városháza (eredetileg Batthyány, ekkor Augusztus 23) tér, szemben a Hotel Küküllõ. +++ Zenglitzky Zoltán (1965–1997) fotós 163318 MOST : Magyarország, Komló Pécsi út 1. +++ Komlói Szénbányászati Tröszt 173173 MOST : Magyarország, Enying Alsótekeres-puszta, ekkor az önálló Balatonbozsok község része, ma mindkettő a város része. +++ Peregi Sándor 200483 MOST : Magyarország, Budapest VI. könyvesbolt a Nagymező utca 52-es számú házban. +++ MTV Híradó, Horváth Attila
A kis templomot 2015-ben teljesen felújították, ezért pár részlet nem stimmel.
Szerintetek?? Nem stimmel az ajtó, és a falon a kis "domborművek" is eltűntek. De a többi részletecske nagyon is, bár a fortés képen a kupola nem látható.
Budapest, 1988. május 21. Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) főtitkára megérkezik az értekezletre. Az MSZMP országos értekezlete május 20-án kezdődött Budapesten, az Építők Rózsa Ferenc Művelődési Házában. MTI Fotó: Varga László Kádár Jánost az értekezleten főtitkári tisztségéből felmentették, kikerült a párt Politikai Bizottságából, és ezzel egyidejűleg az MSZMP elnökévé választották. Az MSZMP új főtitkára Grósz Károly lett.
Budapest, 1988. május 21. Kádár János Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) főtitkára (b2), Lukács János az MSZMP KB titkára (b, háttal), Gyenes András az MSZMP KB elnöke (j, háttal) és Grósz Károly az MSZMP PB tagja, a kormány elnöke az MSZMP május 20. és 22. között rendezett országos értekezletének szünetében. A pártértekezlet új Központi Bizottságot és Központi Ellenőrző Bizottságot választ. MTI Fotó: Varga László
RÁCKEVE, A VOLT SAVOYAI-KASTÉLYMŰEMLÉKI ÚJJÁÉPÍTÉSE ÉPÍTÉSZEKÉS MŰSZAKI TERVEZŐK ALKOTÓHÁZÁVÁ Tervező: Városépítési Tudományos és Tervező Intézet VÁTI ...Tervezés éve:1973—74 év Építés ideje:1975—1982 Használatbavétel:1982
Nos egyet tuti kihúzhatunk (ill lehet mind a hármat)
"Az biztos, hogy nem én vagyok a képen. Az illető nekem nem ismerős, gyanítom, valaki operista lehet a tartásàról és a csokornyakkendőjéről következtetve."
Igen ott is élnek, de Ulan Ude a fővárosuk. Az Altáj hegység (Bajkál tó és az Ob eredete) környékén is nagy számú településük van. Tehát nem volt elhamarkodott a (dél) Szibériai gondolatod.
Ez a duplavágányú vasútvonal nagy valószínűséggel a transszibériai vasút, amit 18-19 táján a csehszlovák légió uralt. Több kép alapján a linkből az is felvethető, hogy pár fp kép, pl 9747 Mandzsúriában készült. (tehát az Oroszország, Szibéria javaslatom kissé elhamarkodott volt).
Mivel burjátok ott is élnek, a 9741-nél sem ezer százalék az Oroszország.
Esetleg erről az oldalról http://www.legie100.com/krev-legionare/82961 érdemes lehet pár képet átnézni, pl. a 9749 medvegyes - mert lehet hogy nem Ukrajnában készültek. Nem tudom sajnos leszűrni azokat a képeket, ahol csak a leírásban az Ukrajna szerepel, de helyszín nem.
"Morandini kőfaragó és családja az itáliai Gemonában. Édesanyja mellett a fiatal építész, Morandini Tamás, 1894 körül.
Az 1869-ben Gemonában Tommasoként anyakönyvezett Morandini Tamás Zürichben szerzett építész diplomát. Rövid ideig Nagykanizsán dolgozott, majd 1895-ben Zalaegerszegre költözött és élt 1921-es haláláig. Nagybátyjaival, a Csáktornyára (ma Horvátország) települt, téglagyártulajdonos Bálinttal és nagykanizsai székhelyű Románnal évtizedekig együtt dolgoztak az építőiparban. Morandini Tamás a dualizmus asszimilálódott, sikeres vállalkozója lett. 1900-ban lemondott olasz állampolgárságáról („szaporodik a magyar” – kommentálta akkor a helyi sajtó). Naplóját németül írta, magánleveleit a magyart és a németet keverve, a számlákat és a hivatalos iratokat viszont csakis magyarul." - https://index.hu/fortepan/2019/03/03/ez_a_mi_zalank/
Pinetának nevezett építmény az olasz fronton, 1917.
„Ma volt az első mise az erre feldíszített pinetában. A pineta kerek, sátorszerű építmény. […] Még az olaszok építették ezeket, és talán tízet meghagytak. Így aztán az egyik pineta a templom, van két katolikus pap is”– tudjuk meg Morandini naplójából. - https://index.hu/fortepan/2019/03/03/ez_a_mi_zalank/
Pont most akartam belinkelni ezt. Így egyértelmű, a 215821 a Dzsumbuj és a Kis-Dzsumbuj között készült, a 73 sz. egykori Székesfővárosi Kislakásos telep felülről első (azaz legészakibb) épülete volt.
A légiképek alapján telep nagy részét 90 előtt lebontották, de pont a 73 sz. akkor még állt, de a 96-os légiképen már sztem nincs.
A belinkelt cikkben nem látszik a Gubacsi 73., a 215820 jobbra látszó épületet bontották le 2016-ban, melyek csakugyan a Kén u. - Gubacsi sarkon volt. A Gubacsi 73. sztem már a 96-os légiképen sem látható. Hogy ez is része volt-e annak amit Kis-Dzsumbujnak hívtak, az még kérdés.
Az 1897-es építési dátum se tűnik valószínűnek a Gubacsi 73. esetében, lévén 1912-ben jelentkezik ez a cím legkorábban az Arcanumon.
"A területtől kissé északra, a Gubacsi út és a Kén utca találkozásánál is volt egy nagyobb, 1897 körül épült (4 épületből álló), házcsoport bedeszkázott ablakokkal, amelyet 2012–2016 között bontottak el. Az épületegyüttest „Kis-Dzsumbujnak” nevezték. Ez a komplexum még a monarchia alatti díszesebb, eklektikus stílusban épült."
Fényképen az egykori Zmajević épület látható. A szemináriumot 1729-ben Vicko Zmajević zadari érsek alapította a horvát nyelven oktattak. Ünnepélyesen szentelték fel utóda 1748-ban.
"A Villa Durazzo-Pallavicini villa egy 19. századi, angol romantikus stílusú parkkal és egy kis botanikus kerttel. A villának ma a Museo di Archeologia Ligure ad otthont, és a Via Pallavicini 13. címen található, közvetlenül az olasz Genova külvárosában, Pegli vasútállomása mellett."Wikipedia
A mostani templom titulusa Havas Boldogasszony (Panny Márie Snežnej), tegnap este ebben még nem voltam biztos, de azóta én is megtaláltam, hogy a kápolnáé is az volt.
Továbbá a Hlboka cesta magyarul Mély út, ha jól értem, ez volt az utca magyar neve is Trianon előtt.
A kápolnát az 1940-es években lebontották, a helyére épült a mostani templom.
"Kálvária kápolna (Jézus Szíve kápolna), amelyet a hagyomány szerint Csott Ferenc, a königgrätzi csatát megjárt katona adományából emeltek 1887-ben. A kápolna a 20. században kis híján elpusztult, ám gondos kezek munkája megtartotta az utókornak – igaz nem teljesen az eredeti formájában. Nyugati homlokzatán De Ponte József festett üvegablaka az 1946-os kiűzetésnek állít emléket."
Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke kedden délután a főváros I. kerületében tett látogatást. A kormányfőt délben a kerületi pártbizottságon dr.Fehér Józsefné első titkár fogadta……….
a felújított várnegyedben tett rövid sétát a kormányfő, Zágon Bertalannak, a kerületi tanács elnökének kalauzolásával
Szentháromság tér, háttérben balra a Tárnok utca - Szentháromság utca sarkán a régi budai városháza, a Szentháromság-szobor, jobbra a Mátyás-templom. Előtérben középen Lázár György miniszterelnök.
+++
balra Zágon Bertalan, a kerületi tanács elnöke
jobbra dr.Fehér Józsefné, a kerületi pártbizottság első titkára