E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
219779: Brüsszel, Belgium, a Rue de l'Etuve / Stoofstraat és a Rue de Lombard / Lombardstraat sarka, a Grand Place / Grote Markt felé nézve. A mllékutca bal oldalán a városháza oldalát látjuk.
Kis segítséget szeretnék kérni az alábbi légifotó készítés dátumának meghatározásához. Ez a légifotó az országos katonai felmérés idején 1930 körül készült. Segítségül az újsághíradások alapján a narancs színnel jelölt Balatoni Révkapitányság épületét 1927. júliusábanban adták át, a kék színű nyillal jelölt Balatoni Hajózási Rt. Igazgatósági épületét 31-ban adták át. A távolabb levő molót és egyes kikötői partfalakat 1928 és 1930 között készítették a korabeli leírások szerint. Akinek van pontos siófoki katonai légifotózásra vonatkozó adata az legyenszíves ossza meg velünk. Köszönettel Ábrahám Gábor.
219772: München, Németország, Marienplatz. Jobboldalt az új városháza, a háttérben a Miasszonyunk-székesegyház (Dom zu Unserer Lieben Frau, röviden Frauenkirche) tornyai.
bizonyos bronzból készült szobroknak valóban lehet szerzője, de őket szinesfémtolvajnak vagy esetleg orgazdának hívják... Alapvetően a szobroknak alkotója van.
Szlovákia (Csehszlovákia), Pozsony - "felső" Prepotská ulica 9. (Pázmány utca)
Helyszín 2012-ben, azóta "-2015. szeptember 26-án - a Szent Flórián-szobor hű másolatát, azt eredeti helyére - a felső Prepotská utca bejárata fölé - újra felállították. A másolatot történelmi dokumentumok alapján készítették."
Szlovákia (Csehszlovákia), Pozsony - "felső" Prepotská ulica 9. (Pázmány utca)
Helyszín 2012-ben, azóta "-2015. szeptember 26-án - a Szent Flórián-szobor hű másolatát, azt eredeti helyére - a felső Prepotská utca bejárata fölé - újra felállították. A másolatot történelmi dokumentumok alapján készítették."
218146 - Szentendrén, a mai a Bogdányi utca felől a Fő tér felé fényképezve
218145 - Szentendrén, a mai Bercsényi Miklós utcából a Bogdányi utca felé fényképezve
218167 - Szentendrén a mai Szabadság téren az Apor-híd felé, középen a Pozsarevacska templom
218144 - Szentendrén a Görög utcában, fagylaltért sorban állók a cukrászda előtt
218166 - Szentendrén a Görög utcában, a Dunapart felől, fagylaltért sorban állók a cukrászda előtt 219038 - Szentendrén a mai Fő téren, a téren a Teátrum nézőtere, 1965 vagy később 219039 - Szentendrén a mai Fő téren, a méter- divat- és kötöttáru bolt előtt, 1965 vagy később 219859 - Szentendrén az egykor volt Bocskai István utcában, a mai Dunakanyar körút helyén, a mai nagy postánál, a mai Petzelt József Szakképző Iskola felé fényképezve, a Római sánc köz felé fényképezve, 1980 vagy korábban 219858 - Szentendrén a Dunaparton, kb. a Weresmarthy-villa vonalából a belváros felé, forgalom a régi 11-es főúton, 1980 vagy korábban 218352 - Szentendrén, kilátás a Templomtérről a Fő tér felé, háztetők, panoráma, városkép, már látszanak a Weresmarthy-villától jobbra épült lakóházak, 1954 vagy később 218163 - Szentendrén a Dunaparton, sakkrendezvény, sakkszimultán akkor a Felszabadulás Filmszínház előtt 218164 - Szentendrén a Dunaparton, sakkrendezvény, sakkszimultán akkor a Felszabadulás Filmszínház előtt 218294 - Szentendrén az egykor volt Szoborparkban az Ady Endre út mentén, Kiss Kovács Gyula szobrászművész, Éneklők című szoborcsoportja, Van Persil 221624 - Szentendrénél, a Szentendrei Duna-ágban a Szentendrei-sziget felől a város felé, ideiglenes híd egymás mellé kötött úszó létesítményekből, Damusz 150154 - Szentendrén, filmforgatás a Futó utcában 150141 - Szentendrén, filmforgatás az Avakumovics Avakum közben, a Hunyadi János/László utca felől fényképezve 150161 - Szentendrén, filmforgatás a Tobakos-keresztnél, az Egy szerelem három éjszakája című film forgatásakor (2ly) a Bartók Béla utcában 150157 - Talán Szentendrén, filmforgatás a HÉV állomáson 150402 - Szentendrén, egy férfi áll a Török közben (talán Harsányi Gábor színművész), akkor Jósa Miklós ostyasütő műhelyénél, filmforgatás idején 150404 - Szentendrén, egy fiú fut a mai Vastagh György utcában, a Futó utca felé fényképezve, filmforgatás idején 20955 - A Szentendréhez tartozó Kőhegyen, a Visegrádi-hegység legdélibb részén, a Czibulka János menedékháznál
218165 - Szentendrén a Dumtsa Jenő utca felől a Fő tér felé fényképezve
Wiener Strasse, az Oesterreichische Flugzeugfabrik AG (Oeffag) repülőgépgyár és reptere (> repülőtere!). - sztem nem, hanem kuk katonai repülőtér
a repülőtér előbb volt, mint a gyár, utóbbi a már itt lévő katonai repülőtér miatt települt ide. Ráadásul a képeknek sztem nem sok köze van a gyárhoz (a képeken látható gépek többségének sem)
én csak külsö megfigyelöként kerültem a történetbe, nem megfejtöként, felhívva a figyelmet arra, hogy Wiener Neustadt magyar neve Bécsújhely, ill a "Straße" szót nagy kezdőbetűvel és lehetőleg "ß"-tel kell írni, úgyhogy megfejtés ügyben én nem a megfelelő ember vagyok.
Wiener Strasse, az Oesterreichische Flugzeugfabrik AG (Oeffag) repülőgépgyár és reptere (> repülőtere!). - sztem nem, hanem kuk katonai repülőtér
a repülőtér előbb volt, mint a gyár, utóbbi a már itt lévő katonai repülőtér miatt települt ide. Ráadásul a képeknek sztem nem sok köze van a gyárhoz (a képeken látható gépek többségének sem)
Urbán Tamásnak ezzel a képpel megegyező dátummal sok képe van a berlini falról. A képen pedig jobbra fent német felirat olvasható az asztalon lévő tárgyon. Valószínűleg ott készült a környéken, vagy legalábbis a kinti tartózkodása alatt.
a Reeperbahn a Reeperbahn 38 elől a Millerntorplatz felé nézve, Hamburg szabad és hanzaváros
a kép hátterében az egykori Iduna Hochhaus (1995-ben irányított robbantással ledöntötték) és a Museum für Hamburgische Geschichte (Hamburgi Történeti Múzeum)
huh, ez be nehéz volt.... a "rote katze hamburg"-ra nem adta ki a gugli, csak a "rote katze st pauli"-ra és a képkeresö se ismerte fel...
a nehézség abban volt, hogy pár évvel ezelöttig a "Rote Katze" a Reeperbahn 140-ben müködött, így egy csomó találat oda vitt, ill. a gugli mapson az egyetlen beazonosítható épület a streetview-on ki van takarva.
"Három épületből áll: a történelmi, barokk Vodné kasárne (vízi laktanya), a neoreneszánsz stílusú Eszterházy-kastély és a Vladimír Dedeček szlovák építész által készített modern bővítmény."
Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület levelezőlistáján Dr. Horsa Ottó közlése szerint a mozdony hátterében a baglyasalji alagút látható, Salgótarján mellett.
A sorozat alapján a fotós egy zarándokcsoporttal járhatott Franciaországban, az úticéljuk Nevers lehetett, ahová Szent Bernadett tiszteletére utazhattak.
Magyarország, Veszprém, Vár, Tolbuhin marsall utca 18. A plébánia épületének emelete. Domonkos apácák ostyát sütnek.
Ma Vár utca 27. Szent Mihály Főplébánia.
Igazából a háttérben lévő ablakok segítettek. Ezeket kontrasztolva láthatóvá vált a szemben lévő épület, a Piaristák rendháza.
A szemben lévő Piarista rendház. Ez látszik a nyitott ablakokban
A felvételek hátterében ezek az ablakok szerepelnek. A 219337 fotón a szomszédos Dubniczay-ház emeleti ablakai is látszik kicsit.
Az Érseki Levéltár kérdésemre megerősítette az információt:
"Az apácák ostyasütést végeznek, a plébánia emeletén. Bánáss püspök 1948-ban bízta meg az angolkisasszonyokat, hogy az egyházmegye ellátására és saját maguk helyzetének jobbítására ostyákat készítsenek. Az iskolák államosítása és a szerzetesrendek feloszlatása után költöztek a plébánia emeletére.
A képeken habitusban domonkos apácák vannak, akiket Badalik püspök fogadott az egyházmegyébe."
Nem nagyon valószínű, hogy 3x járt volna az Ebner fotók készítője Nürnbergben, ráadásul hasonló, kb. kora márciusi időjárási viszonyok között. Az Ebner képeknél korábban is több rakosgatás volt időpontilag, nem volt eredeti infó.
Többségi alapon a hasonló időjárássú goslari sorozattal együtt javaslat:
Szerintem is a gyulai strand látható a képen. A képet láttam meg először a telefonomon, és még mielőtt jobban szemügyre vehettem volna, élénken éreztem a jellegzetes illatot - a víz illatát - és hallottam a zsibongást. "Emlékbetörés" jó értelemben!
Ha megnézitek a vizet: látszik, hogy nem kék a medencében, hanem sötét, és a lábmosóban kifejezetten sárga. A gyulai gyógyvíz sok ásványi anyagot tartalmaz, és az oldott huminsavaktól sárga színű és jellegzetes szagú. Sokak szerint büdös, számunkra, akik ott nőttünk fel, csodálatos nyári gyermekkor illat. Később megtudtam, több dél-alföldi településen is ilyen szagú-színű a termálvíz, személyesen a szentesi kórházban találkoztam vele, a gyulain kívül más strandon a környéken nem jártam.
A fák között átderengő sárga fal az Almásy kastély épülete, állami gondozottak nevelőintézeteként hasznosították évtizedeken át. Minden medence körül volt több világoskék fogas, amire a köpenyeket lehetett akasztani. A kor jellegzetes beton virágtartóiban és az utak mentén egész szezonban ápolt, ízléses összeállítások voltak, gyakori kombináció volt a petúnia, szalvia és vaníliavirág (csodás illattal). Szerintem ez a csúszdás nagymedence sarka. Jobbra középtájon volt a csúszda, ami a képen nem látszik, mert nem fért bele. De lehet, hogy csak később szerelték fel. 1965-ben már biztosan állt. A fotós háttal állt az Élővízcsatornának, ami a medence hossztengelyével párhuzamosan haladt és természetes határát képezte a strandnak délről.
Keresni fogok régi képeslapokat, fényképeket, de kell egy kis idő. Érzek valami bizonytalanságot, ami miatt nem tenném rá a nyakam, hogy valóban a gyulai strand csúszdás medencéje van a képen, de olyan elemi erővel éreztem a víz szagát első pillanatra, hogy csak arra tudok gondolni, az én emlékeim későbbiek, mint a fénykép, és közben apró változások történtek. Illetve akkor még kicsi gyerek voltam, ezért másként érzékeltem az arányokat.
Óriási örömöt okozott ez a kép! Köszönöm, és kíváncsian várom a többi észrevételt!
A 215786 -os képhez azért nem írtam be Százhalombattát, mert a 215787 -as megfejtésekor jó néhány felvételt végignéztem, a hasonló, nem teljesen azonos hullámpalás lefejtőre, az MTVA sem tudja a helyszínt.
Sajnos Inspector Gadget (Bigyó felügyelő) keze kitakarja a kép egyetlen feliratrészletét, a beton felüljáró lehet akár egy vasúti is, persze Hamburgban ebből is több van, ha pedig hozzávesszük, hogy azóta feltehetően már felújították, így gyak a lehetetlennel határos megtalálni a pontos helyszínt, én mindenesetre leginkább Hamburg-Altona bejárati deltájára tippelnék, mint lehetséges helyszín.
Sajnos Inspector Gadget (Bigyó felügyelő) keze kitakarja a kép egyetlen feliratrészletét, a beton felüljáró lehet akár egy vasúti is, persze Hamburgban ebből is több van, ha pedig hozzávesszük, hogy azóta feltehetően már felújították, így gyak a lehetetlennel határos megtalálni a pontos helyszínt, én mindenesetre leginkább Hamburg-Altona bejárati deltájára tippelnék, mint lehetséges helyszín.
amennyiben a hamburgi sorozat nem 1974-es, hanem 1977-es (vagy későbbi), akkor a 219828-as képen a Hafengeburtstag látható, nem pedig egy Jahrmarkt. Azt sajnos nem tudom, hogy potosan mikoriak kell legyenek a képek, de nyilvánvalóan az összes (van vagy 50 a sorozatban) ugyanakkor készült, de eddig egyedül ennél lenne ok egy esetleges évkorrekcióra, de ez is csak merő feltételezés, semmi bizonyíték, mivel nem tudom adatolni, hogy milyen buli lehetett 1974-ben, ill. lehetett-e 1974-ben ott buli. Ellenkező bizonyíték felbukkanásáig teljesen jó az 1974.
A Niederhafen a Norderelbe felől nézve (kb. a mai Überseebrücke magasságából), hátrébb balra a Binnenhafen, jobbra a házak között a Kehrwiederfleet, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a híd a régi Niederbaumbrücke, balra a házak mögött a Mahnmal St. Nikolai neogótikus tornya, a háttérben a patinás templomtorony a Hauptkirche St. Katharinen
a Niederhafen a kép készítése óta jelentősen megváltozott, a révkalauzok vontatóhajói elkerültek onnét, a helyükre jacht és sporthajókikötő került, kitakarva a kilátást a Binnenhafen felé, de az U-Bahnstation Baumwall és a Kehrwiederspitze, valamint a Mahnmal St. Nikolai, mint fixpontok elég jól kiadják, hogy honnét kellett készülnie a képnek (sajnos onnét nincs kép, de egy hasonló helyről készült mai:
"Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. "
A Niederhafen a Niederelbe felől nézve (kb. a mai Überseebrücke magasságából), hátrébb balra a Binnenhafen, jobbra a házak között a Kehrwiederfleet, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a híd a régi Niederbaumbrücke, balra a házak mögött a Mahnmal St. Nikolai neogótikus tornya, a háttérben a patinás templomtorony a Hauptkirche St. Katharinen
a Niederhafen a kép készítése óta jelentősen megváltozott, a révkalauzok vontatóhajói elkerültek onnét, a helyükre jacht és sporthajókikötő került, kitakarva a kilátást a Binnenhafen felé, de az U-Bahnstation Baumwall és a Kehrwiederspitze, valamint a Mahnmal St. Nikolai, mint fixpontok elég jól kiadják, hogy honnét kellett készülnie a képnek (sajnos onnét nincs kép, de egy hasonló helyről készült mai:
"A ma ismert negyedik Kreuzgassbrunnen 1778-ban épült. A berni obeliszk szökőkút archetípusának tartják. A harmadik változattal azonos helyen építették solothurni mészkőből."
Szerintem cukorgyári üzem. A szolnoki és a kaposvári cukorgyárban, ahol annó dolgoztam, szintén ilyen volt. Nem vagyok benne biztos, hogy A Szolnoki Cukorgyár, mivel szerintem szinte minden cukorgyár hasonló felépítésű volt. Csatolok egy linket, ahol az MTVA archívumban fellelhető hasonló kép található.
Vimola Károly, ill. a fotós, aki a képeit ötven évvel ezelőtt lőtte, volt olyan kedves, hogy egy-két kivételtől eltekintve olyan képeket csinált, amiken vannak táblák, feliratok.
219287 - Budapest, VIII. Könyves Kálmán körút 40. - Néprajzi Múzeum / Tündérpalota udvara, háttérben a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom a Szenes Iván (Rezső) téren
+++
látom a fát, de
a fp képen lévő kerítés sokkal alacsonyabbnak tűnik, ??!! meg olyan mintha a szemben lévő tetők magasságában lenne
helyszín: valahol a Schaarsteinweg és a Stubenhuk által képzett háromszög alakú területen, az Anberg meghosszabbításában, az Anberg felé nézve, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a kép bal oldalán az emeletes ház, valamint a háttérben a Martin-Luther-Straßeés a Wincklerstraße házai takarásában a Hauptkirche St. Michaelis toronysisakja ill. a tetejének a hátsó része, a templom takarásában pedig a "Tower am Michel" irodaház
vs.
Mivel a szóba jöhetö helyszín azóta beépült/megváltozott, csak körülbelül lehet belöni, hogy honnét készülhetett:
(tükrözendő! az autók a rossz oldalon mennek, a jelzőtábálkon a számok tükrözve vannak=>az épület pont fordítva van a valóságban)
Marseiiler Straße, Hamburg szabad és hanzaváros
a képen a Hotel Loews Hamburg Plaza (ma: Radisson Blu Hotel Hamburg) toronyépülete látható a Congress Center Hamburg (CCH) épületegyüttesében, valamint a CCH a mélygarázsának Marseiller Straße felőli bejárata
A 31341-es számú képen egy strandfürdőt látni. Szerintem ez a kép a Gyulai Várfürdőben készülhetett. Gyerekként jártam ott többször a nagymamámmal és a nagynénémmel, és rögtön ismerős volt a kép. Tény, hogy a dél-alföldi régióban sok hasonló kültéri termálvizes medencét lehetett látni. Hasonló kép készülhetett volna Gyopárosfürdőn vagy a békéscsabai Árpád-fürdőben is. Ugyanakkor az alábbi elemek szerintem segítenek beazonosítani a helyszínt:- a korlát formája és a mellette lévő tábla, ami feltehetően a víz hőmérsékletét mutatja,- a padok elhelyezkedése a medence mellett és a padok formája (pl. nem a klasszikus pirosra festett fapad, betonból kiöntve, hanem díszesebb lábak és kartámaszok)- a padok melletti beton virágláda / virágcserép alakja,- a lábmosó L alakja,- a fák mögött felsejlő sárga épület (ami szerintem a gyulai Almásy Kastély) Egy gyulai weboldalon a várfürdő történetéről láthatóak képek, és az egyik kép szerintem ugyanezt a medencét ábrázolja egy kicsit más nézőpontból, fekete fehérben, és valószínű, hogy ez a felvétel korábban készült: http://gyulaanno.hu/wp-content/gallery/f_sandor_01/f_sandor_varfurdo_3_1964.jpgEzen a képen látható a medencébe vezető korlát és a tábla, amelyek pont úgy néznek ki, mint a Fortepanon látható képen. A háttérben láthatóak a virágcserepek és a padok, illetve a fák, amelyek alakja és típusa is hasonló ahhoz, amelyet a Fortepan képén látni. A lábmosó alakja is pont olyan. A háttérben pedig látható az Almásy Kastély.
Egy másik, ugyanerről a medencéről készült képen ( https://img.bekesmegye.com/2010/09/image00005_146_20100901141742_363.jpg) látni lehet az akasztós állványokat is a padokkal és a virágcserepekkel együtt. Bár én gyerekként jártam a fürdőben, és ezért lehet, hogy az emlékeim nem pontosak, bízom benne, hogy más, esetleg helyi lakosok is megerősítik, hogy ez a kép tényleg a gyulai Várfürdőben készült. Üdvözlettel,
Broadway a Paramount Plaza (Broadway 1633) felől, a háttérben a Hotel Taft (ma Executiv Plaza és The Michelangelo hotel) a Hetedik sugárút és a Nyugati 50. utca sarkán látható.
Levélben érkezett a kutatási területre javaslat. :)
felteszem, az épületre délről süt a nap. Felteszem a TV antenna / bár méretét nehéz megítélni, az 1. csatornát veszi. Ez is kb. délre néz. Azaz, az épület északra van a hármashatár hegyi adótól. Mondjuk Piliscsaba, ott vannak ilyen épületek, több is. Van CB antenna is, ilyen 73-ban nem soknak volt, valami menő hely lehet. Az antenna iránya miatt mindenképpen a 10-es út a gyanús (arrafelé kell keresni)
Alter Steinweg 4 a Stadhausból nézve, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a képen a Behörde für Wirtschaft und Verkehr (Gazdasági és Közlekedési Hatóság) hivatali épületegyüttese (ma: Behörde für Wirtschaft und Innovation), a zöld sáv a Herrengrabenfleet partja
Austria, Wiener-Neustadt , Wiener strasse, az ÖFAG (Oesterreichischen Flugzeugfabrik AG) repülőgépgyár és reptere.
A főépület 218785 a Wiener strasse-ra nézett, pontos helye ma már teljesen át, ill. beépült, de elhelyezkedése a Theresienfeld felé vezető út elágazásnál volt.
Ausztria, Bécsújhely, Wiener Strasse (amennyiben nem állna rendelkezésre az ß, tekintettel arra, hogy Bécsújhely nem Svájcban vagy Liechtensteinben van)
Austria, Wiener-Neustadt , Wiener strasse, az ÖFAG (Oesterreichischen Flugzeugfabrik AG) repülőgépgyár és reptere.
A főépület 218785 a Wiener strasse-ra nézett, pontos helye ma már teljesen át, ill. beépült, de elhelyezkedése a Theresienfeld felé vezető út elágazásnál volt.
látkép a Front street melletti parkolótól (ma a Metro Toronto Convention Centre van a helyén), jobbra a Royal York hotel tornya, balra a fehér felhőkarcoló a First Canadian Place.
[...] ellátásáról tanácskoztak kedden a fővárosi megyei tanácsok kereskedelmi osztályvezetői az élelmiszer [...] Tavaly augusztus végétől üzemel a Baranya megyei Gabonafelvásárló és Feldolgozó Vállalat kétezer vagonos gabonatárolója Mohácson A tornyokban a termény tárolási [...] tápok készítése Képünkön az épülő takarmánykeverő üzem A Debreceni Konzervgyár külső [...]
[...] kiadásban is Kiadja a Lapkiadó Vállalat Szerkesztőség és kiadóhivatal 1393 Pf [...] időszerű nemzetközi kérdésekről A minap Mohácson dr Lénárt Lajos mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes ünnepélyesen felavatta a Baranya megyei Gabonafelvásárló és Feldolgozó Vállalat óriási gabonasilóit és takarmánykeverő üzemét Szendrő Károly vállalati igazgató [...]
a megjelent cikket olvasva, emlékeztem rá, hogy az egyik képet láttam már valahol egy könyvben.A kép a #215993 sorszámmal szerepel.A könyv amiben megtalálható: Dr. Szabó János. Nagyipari létesítmények 1945-1975.A 142 oldalon található 6.47. számmal.A könyv szerint a képen a mohácsi takarmánykeverő üzem látható.
levél 2.
tipp:
erről nekem elsőre az ugrik be, hogy ez egy tűzoltósági gyakorló / tanulmány építmény. A külső lépcsőház mindenképpen és elsősorban tűzvédelmi szempontok miatt külső. A lépcsőház azért magasabb, mint az épület, mert ott fent elvileg nagy teljesítményű légszivattyúk vannak, amik a füstöt nyomják kifele, alulról friss levegőt szívnak befelé. És könnyen lehet azért akkorák az üveg felületek, hogy kívülről vizsgálni lehessen, mi történik bent, (hogy terjed a tűz).
levél 3.
közzétettek egy fotógalériát, melyben megfejtésre váró fotók találhatóak. Szerintem egynek tudom a megfejtését: A 215993 számú fotóra van egy tippem. Az Önök szövege így szól: "Hol magasodik ez a hatszintes épület és kétszintes mellékszárnya? Furcsa, hogy padlótól plafonig üvegtéglából állnak a falak (a kis méretű ablakok csak felül buktathatók), ami semmiképp sem átlagos civil felhasználásra utal. Ugyanakkor a födém átlagos mérete alapján nehézgépeket nemigen fogadott be, bal oldalt pedig látszik, hogy komolyabb méretű előtetőt kapott...." Nos, az én tippem Mohács. Ugyanis, ha Önök is megtekintik a Magyar Építőművészet 1978/4. számát, akkor a 16-19. oldalon találnak egy cikket a mohácsi takarmánykeverő üzemről. És a fotók alapján az kísértetiesen úgy néz ki, mint az Önök fotója. Nem hiszem, hogy még egy ilyen épült volna az országban. Tehát az én véleményem, hogy ez a kép a Baranya Megyei Gabona Felvásárló Vállalat Mohácsi Takarmánykeverő épületét mutatja 1977-1978 között. Azt, hogy ez áll-e még, nem tudom megmondani, mert még nem jártam ott. De a neten biztosan meg lehet találni. azért kérem, írják meg, mi az Önök véleménye. előre is megköszönöm.
Szerintem ez a kép az abonyi termálfürdő nagymedencéje:
levél 2.
Szerintünk a képen a Gyulai Várfürdő hullám medencéje látható. A virágtartó állvány és a speciális ruhatartó fogasról ismertük meg. Gyulaiak vagyunk, a strandon nőttünk fel.
Boldog új évet kívánok! Van egy tippem - bár pár utcával odébb nőttem fel- de én személyesen nem emlékszem/láttam a medencét - vízzel feltöltve meg pláne nem.De a medence alakja és a tölgyfák kora illetve az 1960 as dátumra én arra tippelek, hogy ez Monorierdőn van az egykori Strand. A falu honlapján (https://mapio.net/pic/p-12397095/) van ez másik korabeli kép. 1936 - a medence alakja és a lábmosók, illetve lépcsők, valamint a törölközőszárító alakja nagyon hasonlít. Valamint a fák mögött felbukkanó ház (sárga?) is kb olyan távolságban van, mint ott egy családi ház. Az önök fotója nyugatról keletre , az 1936- os délnyugatról észak-keletre van fotózva... ami miatt bizonytalan vagyok, az a korlát, ami a 60-as évekbeni fotón nincs rajta. De nekem úgy rémlik a 90 es évek elejéről 92-93- hogy akkor sem volt korlát-- de akkor már nem működött a strand. A medence bontása előtti fotón sincs. honlapon megtalálható a kép.
ezt így nagyjából esélytelen megtalálnom, tekintettel arra, hogy egy 1974-ben is már elég lepukkant épületröl van szó, mostanra tuti vagy jelentösen átalakították, vagy épültek helyette valamit, ami közel se így néz ki. Amit feltételezek, hogy valahol a Reeperbahn közelében lehet (a Café Keese mellett), a Reeperbahn lejtése hasonló, de ahol a 14-15 sz. ház(ak) lehet(né)ne(k), ott akkoriban a járda nem volt ilyen keskeny és más volt a borítása.
250309: Párizs, Franciaország, Rue Lafitte a Boulevard Hausmann előtt.
Az utca végén szemben a Loretói Mária templom (Notre Dame de Lorette), látszólag felette, valójában sokkal messzebb, a Szent Szív (Sacré Coeur) templom.
a Steinstraße és a Steinwall kereszteződése az Altmannbrückéről nézve, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a képen a Horten áruházlánc hamburgi áruháza és előtte a parkolóháza (ma: Saturn áruház és parkolóház), a kép hátterében a Hauptkirche St. Jacobi tornyának a teteje látszik
Az ünnepek alatt azzal töltöttem az időmet, hogy apám (Mészáros Zoltán) képeit nezegettem a Fortepanon, és próbáltam beazonosítani a helyszíneket a mai térképen. Néhány képén (pl. 45041; 45145; 45146) szerepel az egykori Badacsonyi Állami Pincegazdaság főépülete 1959-ből (ahol ekkor kertészmérnök diplomáját készítette), és a képek mellett, hogy ez az ún. Szegedy-ház. Ő nyilván így emlékezett, amikor Miklóssal átnézték és katalogizálták a szkennelt képeket. Ez viszont kissé félrevezető, mert Szegedy-házként ma Badacsonyban a Szegedy Róza-házat ismerik, ami múzeumként is működik. A képeken szereplő épület viszont Szegedy Georgina (Gina) egykori villája, amit a helyi emlékezet (Szegedy) Georgina-lak vagy Gina-lak néven ismer. Érdemes lenne pontosítani a feliratokban a ház nevét.
"Az 1816-1829 évek közt, Georg Winkler műépítész megépít egy olyan épületet, amely összehangolja a neoklasszikus és a barokk stílus elemeit. A templom a Bulevardul 21 Decembrie 1989 sugárúton van, dél és északi irányítottságú, a fő homlokzata szélessége 18 méter. Az épület hajó alakú, hossza hozzávetőleg 30 méter. A tornyának négyzet alapja van, és magassága hozzávetőleg 40 méter. Az oszlopok alapjai magasítottak és ion oszlopfőkkel van ellátva."
... már majdnem "megfejtettem", mikor láttam a megoldásodat. :)
Csupán egy kis kiegészítés: "A kolozsvári Szent György-szobor egy másolat, amely a Farkas utcai református templom előtt áll. Az eredeti művet 1373-ban készítette a Kolozsvári testvérpár, Márton és György, és jelenleg a prágai Szent György-kolostorban van. Másolata van a prágai Hradzsin udvarán is."
Budapest XI. Kőrösy József (Mező) utca 3., a Fényes Elek Közgazdasági Technikum udvari terasza, a háttérben balra a Fehérvári út 12. szám alatti szakorvosi rendelőintézet, középen-balra a Váli utcai iskola.
Brandstwiete 19, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a kép jobb szélén a der Spiegel hetilap kiadójának az épülete (ma Heigh 1 irodaépület), a háttérben az IBM-Hochhaus (ma Premier Inn Hamburg City *** hotel)
Idő közben úgy alakult, hogy magyar nyelven használják ezekre az izékre is, meg azokra az izékre is, függetlenül attól, hogy külföldiül hogy használják helyesen. Ez van. Nem az első, nem az utolsó példa az elkanászodásra.
Azért a fél évszázaddal ezelőtti útikönyvírók esetében élnék azzal a feltételezek, hogy elsődleges céljuk nem a külföldi szakemberek, hanem a magyar (nem feltétlen vízügyi építőmérnök) túristák voltak a célközönségük.
Ez szerintem egy vasúti töltés alatti átvezetés lesz (esetleg egy patakmeder számára) egy városias környezetben (túl keskeny az alagút, hogy ne így legyen). Azt nem tudom, hogy melyik vasútvonal vagy egyáltalán melyik ország, de a boltozat mészkőből van, ami -ha Magyarországban gondolkodunk- elsősorban Budapestre és környékére volt jellemző.
Patakmedernek túl lapos a kövezettel borított valami. Inkább néz ki közútnak. (A XIX. századi igényekhez viszonyítva annyira azért nem keskeny, a stafázsalakot rámérve adódik ~5 m szélesség. .) Összehasonlításképpen a szegedi Tisza pályaudvarra vezető aluljáró:
Valóban vezet át valami vízfolyás is, de csak oldalról rávezetve. A háttérben viszont mintha látszana egy fából készült kapuzat is.
Vasúti töltéshez talán egy kicsit meredek a fényképész által bölcsen levágott földrézsű.
Arról én nem tehetek, ha valaki csak azt hiszi magáról, hogy tud külföldiül, és ezért tárgyi tévedéssel fordít/ferdít valamit, legyen az akárhány éves útikönyv fizetett fordítója. A móló az köböl van, már csak a szó eredete miatt is. Pont.
Magyarországnak nincs tengere, viszont a cölöpre épített, vízbe nyúló faszerkezeteket stégnek mondja a köznyelv, a móló az a szó eredete alapján is, egyébként is köböl készült építmény, nem pedig fából. Pl. san franciscoban a pier-eket simán lehetne "kikötö-nek fordítani, ha nem ugyancsak "stég"-nek
Nem biztos, hogy ezt ilyen sarkosan kellene kijelenteni. Ha belegondolunk, akkor a tengerpartokon cölöpölt korzókat, vidámparkokat magyar nyelven is szokás lemólózni. (Blackpool-ról nékem valamiért egyből a móló szó jut eszembe, és csak másodjára a rúdáramszedő.)
Az más kérdés, hogy a Balaton esetében érezhetjük úgy, hogy a mólóról egy hosszú kőhányás, míg a stég az egy cölöpökön álló izé, amit télen ki lehet vonszolni a partra.
De a biztonság kedvéért megnézem még két sokévtizedes (helyesebben fél évszázados) Panoráma útikönyvben is (GB, USA). Ezek is mólóznak. Atlantic City esetében "Central pier móló" a megszólítás.
épp most találtam meg én is, pedig már kerestem nem is kevés ideig, csak elkövettem azt a hibát, hogy képpel együtt kerestem, csak szövegesen egyböl meglett... hmm...:
a Te általad berakott utcaképen is rajta van (ez 2016), meg több képen is látni, de nem találok róla semmit
próbáltam olyat berakni, amin látható (nem volt egyszerü, mert rendgeteg kép volt fent, ráadásul a legtöbb rossz helyre berakva), meg idöközben az egész Jungfernstieget átbuherálták, ezt a szobrot is arrébb rakták, de én se találtam sehol, hogy ki alkotta és mire gondolt a költö...
South Oliver Street a Nyugati 11. utca keresztetződése előtt, a háttérben középen a United California Bank Building (ma Aon Center), tőle balra az ARCO Plaza (ma City National Plaza) ikertonyai.
Egyébként csak egy érdekesség a Las Vegas közepén található szálloda és kaszinó nyeged (Las Vegas strip) folyamatos építéseire és bontásaira, hogy, amikor amikor 2016-ban lebontották a Riviera hotel 9 emeletes torony részét, a Las Vegas strip legrégibb részét bontották le. 1955-ben épült.
Egy-egy szálloda vagy kasznó nem ritkán már a harmadik-negyedik-ötöödik épület ugyanazonazon a helyen az ötvenes (vagy ritkábban a harmincas-negyvenes) évek óta. Emiatt folyamatosan vannak hatalmas, éppen ledózerolt üres területek is.
az Ost-West-Straße (ma: Willy-Brandt-Straße) a Brandstwiete és a Neue Gröningerstraße között a Domstraße felé fordulva, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a háttérben a a Mahnmal St. Nikolai (Sz. Miklós emléktemplom) tornya
South Las Vegas Boulevard, balra az egykori Desert Inn hotel (ma a Wynn Las Vegas hotel van a helyén), jobbra az egykori New Frontier hotel táblája, kettő közt az akkor már lebontott Silver Slipper (Ezüst Cipellő) kaszinó jelképe.
Ost-West-Straße (ma: Ludwig-Erhard-Straße) a Herrengrabenbrücke előtt a Rödlingsmarkt felé nézve, Hamburg, NSZK
A kép bal oldalán az egykori Hauptkirche St. Nikolai (Szent Miklós-főtemplom, emlékmű) romja, a kép közepén a távolban a Hauptkirche St. Katharinen (Szent Katalin-főtemplom)
Ja, nem, most hülyeséget írtam. Ezt ezzel a képszámmal fejtetted már meg. Akkor nem tudom, hogy sikerült ezt benéznem... Valószínűleg mégse kerestem rá a képszámra, vagy elütöttem a képszámot a keresésnél.
Én is, rákeresek a képszámra, ha nem találom, akkor elsőre abból indulok ki, a kép még nincs megfejtve... Hacsak nem emlékszem rá. Ere konkrétan nem emlékeztem.
Igen a 250xxx számú képek maradnak meg, mivel az adminban már nem láthatók a 220xxx képek. A FRISS -ben 250001 - 250634 között kb 300 képnek van párja 220030 -tól 220702 -ig.
A keretprogrammal foglalkozóktól érkezett 10 perce:
a szájt ismét működik normálisan
Egyelőre az adminban törölt képek sajnos még látszanak, ez több ember munkáját igényli, nem megy gyorsan
Ez a kettő is a dupla kategória, a 250 ezresen valaki alant már megfejtette. Ha jól értem 2ly-t, akkor nem ezeken, hanem a 250 ezres számokon maradnak meg
217942: Berlin, Németország (akkor: Nyugat-Berlin), park a Spree folyó partján. Henry Moore angol szobrászművész Double Oval c. alkotása, a háttérben a Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt) kortárs képzőművészei múzeum.
Ez az alkotás jelenleg nem Berlinben van kiállítva, alighanem lehetett egy kiállítása ott a hetvenes évek elején, amiről hirtelen nem találtam semmit.
Az 1891-ben épült Baross liget vendéglő 1925-ig a város vendéglátó forgalmában jelentős szerepet töltött be. Később Zalaegerszeg városa bérbe vette az épületet és a 70-es évek végéig kórházként működött.
1978-ban nyitott itt a Göcsej Vendéglő, akkoriban 70 fős éttermi kapacitással. Az ezredfordulót követően, 2002-ben a vendéglátóhely magánkézbe került. A megújult épület azóta Göcsej Palatinus Étterem és Panzió néven várja a Zalaegerszegre látogatókat és a helybélieket egyaránt."
"A liget 1948-tól 2015. januárjáig Dózsa György nevét viselte)
250564, 250567: Berlin, Németország (akkor: NDK), Pariser Platz, a háttérben a Brandenburgi Kapu.
Ebben a karácsonyi "Friss" csomagban, nem számoltam, de legalább a nyolcadik különböző adományozótól vannak képek a Brandenburgi Kaputól. Direkt összegyűjtöttétek őket? ;-) De én azért szorgalmasan melléteszem mindig a "bizonyító" fotót és linket ;-)
Tól azon, hogy ezek persze unalomig ismert helyek, azért ezek a képek jól dokumentálják annak a kornak és helynek az abszurditását. Ahogy ott állsz a város egyik legfőbb turisztikai látványosságától ötven méterre, és ott a sorompó, ahogy fényképezel egy másik látványosságot, ami, bár a fotódon jól látszik, mégis, sokkal messzebb van, mint ahogy kinéz, és teljesen elérhetetlen a számodra.
Köszi, én a Cartographia 1989/90-es Budapest-atlasza alapján tippeltem, ebben a Baross utca városközponthoz közelebbi sarka Vörös Hadsereg útja 83., a Városház utca ugyanezen sarka pedig 111. szám, de ezek szerint a térképen elcsúsztak a házszámok.
[...] 18 án a XI ker Badacsonyi utcát XI ker Molnár Erik utcának a XIII ker Ágyú utcát XIII ker Gidófalvy Lajos utcának nevezte el dr Katona Géza [...] sz bolt Budapest XIII Visegrádi u 6 szövegű bélyegző A bélyegző [...]
Budapest V. Pesti alsó rakpart a Széchenyi lánchíd pesti hídfőjénél, a háttérben a Széchenyi István (Roosevelt) tér, balra Széchenyi István szobra (Engel József, 1880).
Kilátás a St. Michaelis (Sz. Miklós) templomból a hamburgi óváros (Altstadt) felé, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a kép bal oldalán a patinás tetejü épület a Hamburger Rathaus (hamburgi tanácsháza), töle jobbra a patinás tetejü templom a Hauptkirche St. Petri (Sz. Péter fötemplom), kissé amögött jobbra a Hauptkirche St. Jacobi (Sz. jakab fötemplom), a kép jobb oldalán a torony a Mahnmal St. Nikolai (Sz. Miklós emléktemplom)
Kilátás a St. Michaelis templomból a Budapester Straße felé, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a kép bal oldalán a parkban a Bismarck-emlékmű, a parktól jobbra és kissé hátrafelé a háromszög alakú térség a Millerntorplatz, a kis füves szigeten a Millerntor
Leírás: Szentháromság utca, szemben a Ruszwurm cukrászda.
A képek 1960 előtt készültek, a Ruszwurm-házat ugyanis a második világháborút követő részleges helyreállítás után 19591960-ban újították fel (a felújított épületet lásd: 110438).
És a képen szerintem voltaképpen nem is a Ruszwurm cukrászda látható. Korabeli híradások alapján ugyanis a cukrászda 1956-ban a Tárnok utca 14. szám alá költözött, a Szentháromság utca 7. szám alatt pedig fagylaltozó nyílt. A cukrászda 1960 nyarán költözött vissza a Szentháromság utca 7.-be.
A 219795 a többi kép miatt valahol Hamburgban kellett készüljön, de sajnos fogalmam sincs, hogy akár csak melyik kerületben lehet, úgyhogy ezt a képet feladom, ahhoz túl nagy város, hogy minden mindegy alapon meg tudjam találni.
Kilátás a St. Michel templomból a Budapester Straße felé, Hamburg szabad és hanzaváros, NSZK
a kép bal oldalán a parkban a Bismarck-emlékmű, a parktól jobbra és kissé hátrafelé a háromszög alakú térség a Millerntorplatz, a kis füves szigeten a Millerntor
De, persze, a másik képen anyukámmal vagyunk, vélhetően ugyanazon a napon, Debrecenben. A többin is, ahol az anyukámnak látszó hölgy látható, az ő. :-) Az N. Kósa Judit - volt ilyen nickem is, csak nem emlékszem a jelszóra, nem tudtam átváltani - adományozótól származó fotókat mind édesapám készítette: a trabantos-kirándulós képen például az idős hölgy a nagymamám, akit élete utolsó 30 évére Debrecenből Pestre költöztettünk.
A helyszínek közül sokban viszont nem vagyok biztos. Amit tudok: a soklányos-strandos képek például készülhettek Harkányban, mert 1965-ben egy osztálykiránduláson édesanyám osztálya (Pécsről) megfordult ott is, meg Abaligeten is. Erről a kirándulásról elég sok felvétel van.
A hajós képek egyrészt dunai szállítóhajókon készültek - apám egy időben gépész volt a Mahartnál -, másrészt olyan (rostocki?, lengyelországi?) tanulmányutakon, ahol a fiatal hajómérnök hallgatók vezetője volt a Vízgépek Tanszék oktatójaként.
A 219980 pl. biztosan a Nehru-part, amit akkoriban alakítottak parkká. De minden parkos képre nem esküszöm meg, mert a szüleim a Margitszigetet is kedvelték.
Magyarországnak nincs tengere, viszont a cölöpre épített, vízbe nyúló faszerkezeteket stégnek mondja a köznyelv, a móló az a szó eredete alapján is, egyébként is köböl készült építmény, nem pedig fából. Pl. san franciscoban a pier-eket simán lehetne "kikötö-nek fordítani, ha nem ugyancsak "stég"-nek
Ez a kérdés úgy rémlik, már korábban is felmerült, lévén ez a típusú építkezés Mo-n hiányzik, s nem alakult ki rá jó magyar szavunk.
Nincs magyar nyelvű wiki se a Seebrücke - pier jelenségre:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pier Több nyelv is az elég nemzetközi móló szót használja wiki címként. Több másik az angol pier-t adaptált kiejtéssel jövevényszóként.
pl. a 192650-nál el van kerülve megoldás, a 47269 magkapta a móló elnevezést. Bajban leszünk ha tömegével jönnek majd képek Brightonból, Southportból, Skegnessből, Blakckpoolból... stb.
Ezért írtam az "arc/helyszín" szerkezetet. Minden képet, amin úgy véltem, hogy vagy ö, vagy valaki számára ismerös alak lehet a képen, azt összegyüjtöttem alant, de lehetnek még N. Kósa judit képei közt hasonlók, viszont ahogy szrkdik a fortepán manapság, a felét se látjuk a képeknek az elönézetben...
Megfejtettem, de nekem legalább nem volt lényegében lehetetlen, mint bárki másnak. A képen én vagyok ugyanis. :)
219983
Körülbelül akkor, amikor ez a kép készült (1968), a nagymamám hozzánk költözött, Budapestre. Addig viszont Debrecenben lakott, és ahogy néztem ezt a fotót, eszembe jutott a cím: Benedek tér 5. Azaz: Debrecen, Benedek Elek tér 5. Ez egy nagy, három lépcsőházas szocreál bérház, és a műholdképen ma is látszik a hátam mögötti garázssor. És bizony megvan az udvari balkonok pálcás-íves rácsa is.
Rengeteg hasonló templom van Ukrajnában. Az általad berakott képek alapján azonban egyértelmű, h ez nem a szlavszkei templom. A fp képen a kupola egy négyzeten áll, míg a bizonyító képeden nem.
A templom teljes neve Boldogságos Szűz Mennybemenetele. A templomot a helyi közösség építette 1901-ben, és a falu fő látványossága és dísze. A templom épületét Vaszil Nahirnij ukrán építész terve alapján emelték. A Nagyboldogasszony-templom belső díszítése jól mutatja a népművészet hatását. Érdekes legenda fűződik ahhoz a helyhez, ahol a Nagyboldogasszony kőtemplom épült. A helyiek azt mondják, hogy a közeli dombon lévő régi fatemplomból kétszer is leesett a szél által fújt kereszt. A régi faépületből még áll a harangtorony, amelyet bárki megtekinthet. A Nagyboldogasszony-templom rektora, Andrij Petrisics atya kezdeményezésére a templom közelében áll az író, közéleti személyiség és pap Nyikolaj Usztijanovics emlékműve."
Móló ab ovo nem lehet, ugyanis annak eredendően kőből kéne lennie, ez meg fa cölöpökön nyugszik: "Im Unterschied zu einer Pier oder einer Mole ist eine Seebrücke kein aufgeschüttetes Bauwerk."
Ha már, akkor inkább "stég" vagy "tengeri stég", de én egyáltalán nem fordítanám le. Bár mi magyarok előszeretettel mondjuk a betonaljra is azt, hogy betontalpfa...
250570: Berlin, Németország (akkor: NDK), Otto-Braun-Straße (akkor: Hans-Beimler-Straße) a Karl-Marx-Allee kereszteződése előtt.
A háttérben középen az Utazás Háza (Haus des Reisens), balra az Elektromos-ipar Háza (Haus der Elektroindustrie), akkoriban az NDK elektronikai minisztériumának székháza.
250569: Berlin, Németország (akkor: NDK), Karl-Marx-Allee a Schillinsgtraße metróállomásnál (kb. a Kino International mellett), az Alexanderplatz felé nézve.
A cigányszék öntözésére vízzel való elárasztására, amely aszály esetén is biztosítaná a legelőfüvet, a v. főmérnök már kidolgozta a tervet, ennek kapcsán felmerült az a gondolat, hogy a Cigányszék fele halastónak alakittassék át, s igy a tó vize is hozzá járulna ahhoz, hogy a legelő nem szenvedne a szárazságtól.
Ceglédi Kisgazda, 1934 (15. évfolyam, 1-52. szám)1934-09-02 / 35. szám
Halastó vagy legelő. Elvileg már állást foglaltunk egyszer a tekintetben, hogy a Cigányszéket halastóvá alakítsák át. A 150 holdat kitevő szikes legelő ugyanis mint legelő nem hasznosítható, az éveken áttartó csapadéktalan időjárás mellett a fű kiég s a jószág mit sem talál s mind kevesebb és kevesebb tehenet vernek ki, úgy hogy az utolsó években átlag 600 pengőt jövedelmezett. Most itt van a halastóra a konkrét ajánlat,lehet tehát számítások alapján tárgyalni a dolgot.
Czeglédi Közlöny, 1934 (24. évfolyam, 1-52. szám)1934-12-02 / 48. szám
balról az első Tóth János újságíró, az ötödik Fülöp János író, forgatókönyvíró, a hatodik Illés László irodalomtörténész. A felvétel az Írószövetség jugoszláviai útján készült.
nem igaz hogy egy szobrot ennyire ne lehessen megtalálni ?
a jobb szélen lévő épület látszik a háttérben az fp képen
Univerzitetski park
Univerzitetski park (sveučilini park) nalazi se u najuem centru Beograda (u staroj gradskoj jezgri) u sklopu Studentskog trga.
Bio je poznat i kao Pančićev park, a naziva se jo i Studentski park.
fordítóval:
Egyetemi Park
Az Egyetemi Park (University Park) Belgrád központjában (az óvárosban) található, a Hallgatói téren belül. Pančić Parkként is ismerték, és Diákparknak is hívják.
Budapest (Óbuda) III., - ... ha a kép tényleg 1960-ban készült, akkor a Nagyszombat utcai , akkor Bláthy Ottó Erősáramú Ipari Technikum épületében készült és Pátzay Pál Bláthy Ottóról készült
Nem találtam semmit erről a villáról, sem az akkori, sem a mai érdemi funkciójáról (az utcakép alapján kb. 10 éve felújíthatták), ami elég gyanús. Talán az orosz titkosrendőrség nyaralója :)
Gábor Viktor new yorki képeit (9 kép) át kell tenni 1989-ről 1990-re, lévén a 194142-n reklámozott J. Depp filmet 90 áprilisban mutatták be az USA-ban.
balról az első Tóth János újságíró, az ötödik Fülöp János író, forgatókönyvíró, a hatodik Illés László irodalomtörténész. A felvétel az Írószövetség jugoszláviai útján készült.
Köszi! Az elmúlt években párszor nekirugaszkodtam a világ brutalista templomainak (hogy hány ultraronda templom van a világon...). Most elég volt a google lens-t rakosgatni egy kicsit.
Still Ferenc egykori városi párttitkár megvásárolt hagyatékában több rendkívül érdekes fénykép is található. Ezek közül az egyik a dóm előtt felállított új szovjet emlékműnél készült az 1957. április 4-i koszorúzáskor. A szovjet emlékmű mögött az akkori Lőwy Sándor Gépipari Technikum falára rávetődik a dóm tornyának árnyéka, ami így óhatatlanul is megjelenik a képen. Hogy ezt a fotós nem vette észre!" - http://vacarchivum.hu/?page=31
szintén eddig ismeretlen kép Hamburgból, rekordgyanús 15X-ös oldalfrissítésre jött elö.
beírod a számot a keresöbe=>entert nyomsz=>ekkor beveszi a keresö és berakja kis téglalapba, jobbra mellette az "X"-szel,ezután tudsz a nagyítóra klikkelni
>Pozsgayt oda-vissza 3X átnéztem, de ezt még nem láttam...
Tudod, mi a durva? Most látom, hogy van mellette egy másik, ami ugyanott készült, ugyanakkor, csak a fotós arrébbment tíz méterrel. És ezt eddig még nem láttam...
250097: München, Németország, Bayerstraße a Karlsplatz felől.
A képen látható épületekből már egy sem áll, ezt a részt Brüsszelben teljesen átépítették, a két-három emeletes kis házikók helyére óriási irodaházak kerültek. A Martni-torony sem áll már (bár, ha még ott lenne, a mai utcaképben akkor se látszana).
Mindazonáltal tudható, hogy hol állt (a mai Rogier-torony), és annak alapján a helyszín beazonosítható. A 250083 (ld. az előzményt) helyszínétől párszáz méterre, ugyanazon az úton, ugyanabba az irányba nézve.
Pártíz méter bizonytalabság a pontos helyszínben van, mert a Martini-torony látószögén kívül gyakorlatilag semmihez se lehet viszonyítani.
8. utca a Chestnut Street-től a Market Street felé nézve.
Amit itt látunk abból semmi nemmaradt... Egy régi képeslapon a Market street-i saroképület, egy utcával feljebb, a 47-es vonala, valamint jobbra a 45.-ös házsszám is megfelel ennek az utcának.
Az "á" helyett "a"-t írtam volna a többi minden vitán felül áll.
csak mindenhol Szemigyeszjatszkoje
Ez két különböző dolog: Семидесятское ill. Семидесятное
Mindkettő létezik de nem ugyanaz.
Az orosz közigazgatási ismereteim hiányosak, de itt valami olyasmit írnak, hogy Szemigyeszjatszkoje egy önálló önkormányzat, aminek a központja Szemigyeszjatnoje faluban van. Ez meg itt az előzőnek a pandantja.
Valószínűleg ez valami vidéki összevont önkormányzat, hasonlóak vannak Németországban is.
Allen Street a Canal Street-től a Hester Street felé nézve.
A háttérben látható házsort a harmincas évek elején lebontották az utca szélesítése érdekében, a belinkelt másik képen lévő épületek még megvannak itt.
Én csak olyanokra koncentráltam, amiket nagyjából el tudtam térben helyezni az előnézet alapján, +az ezekhez kapcsolódóakat, a magyarokat viszont néhány kivételtől eltekintve igyekeztem hanyagolni, azokat úgyis biztosan megfejtik. Nekem egyelőre ennyi volt.
Ludwig-Erhard-Straße a Herrengrabenbrücke előtt a Rödlingsmarkt felé nézve, Hamburg, NSZK
A kép bal oldalán az egykori Hauptkirche St. Nikolai (Szent Miklós-főtemplom, emlékmű) romja, a kép közepén a távolban a Hauptkirche St. Katharinen (Szent Katalin-főtemplom)
219407-es képszám: Cápa show az Örs Vezér téren. A Háttérben az Örs Vezér tér 14-16 sz panel lépcsőház látható. A dátum téves, a show 1982-ben volt látható.
42629, 42675, (42753) - Oroszország, Семидесятное. (Bocs, az átírás nem erősségem!)
Több oldalon tényként kezelik a helyszínt és bár a mostani nézetekbe nem tudom egyértelműen belelátni, a régi kép pár épülete megegyezőnek tűnik, kb. az X-vel jelzett helyről fotózhatták. Említik a 42753-at is, a kocsis ugyanaz, mint a fentieken. A fekete-fehér kép közepén van egy hasonló ház, ill. a partoldal is stimmel, de túl kicsi a pontos beazonosításhoz.
A berlini TV-torony szárnyépítménye a TV-torony lábánál, bejárati lépcső az NDK Képzőművészeti Akadémiájának kiállítótermeihez, a háttérben a Karl-Liebknecht-Straße házai
A Reichstagufer az Ebertstraße torkolatánál (ma: Friedrich-Ebert-Platz), (Nyugat-)Berlin, NSZK
Gedenkort Weiße Kreuze (Fehér Keresztek emlékhely), a Spree túlsó partján a Berlini Fal, a háttérben a kép közepén a Berlini TV-torony, alatta a St. Marienkirche tornya, a Spree jobb partján félig takarva a fától (a TV-torony aljánál) a Bhf Friedrichstraße teteje, a híd a Marschallbrücke
220186: Párizs, Franciaország, Place Charles de Gaulle (akkor: Place de l'Étoile). A hölgy a diadalív alatt áll. Kilátás az Avenue de la Grande Armée irányába.
"1835-ben 60 taggal alapítottak egy szervezetet Kaszinó néven, aminek első elnöke Darás József volt. Az egyesület alapszabálya szerint a Kaszinónak vallás- és osztálykülönbség nélkül minden kanizsai polgár a tagja lehetett. 1886-ban impozáns székházat építtetett a tagság. Az eklektikus saroképület tervezője Ludwig Schöne bécsi építész, kivitelezője Morandini nagykanizsai építész-vállalkozó volt. Díszterme számtalan színielőadás és egyéb társas összejövetel színhelye volt. Emellett olvasó-, társalgó-, egy tekéző-, és két kártyázóterem állt a tagok rendelkezésére. Az I. világháború alatt kórházi célokat szolgált. Később a jelentékeny számú nagykanizsai zsidóság klubjává alakult. Jelenleg Honvéd Kaszinóként működik. Eredeti bútorának egy részét a Thúry György Múzeum őrzi." - http://tourinformnagykanizsa.hu/varosunk/