E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
a Vajda Péter utca - Delej utca - Golgota út - Bláthy Ottó utca határolta MÁVAG kolónia területén működő egykori mentőállomás mellett a Golgota utca felé nézve.
A fénykép a Sergels torg ("Sergel tér")-től délre készült. A fotón a placc Stockholm egyik legnépszerűbb középületének, a Kulturhuset néven ismert kulturális központ része. A Kulturhuset a színház mellett kis kávézókkal, könyvesboltokkal, bárral és étteremmel, könyvtárral, különféle kiállításokkal, nyilvános vitákkal, előadásokkal, könyvdedikálásokkal, egy kis középkori múzeummal és műhelyekkel is rendelkezik.
219488 (és a többi) évszáma kb. jó lehet, de meglepő, hogy jobbra a Zichy palota egy része még állt ekkor, Urbface szerint 52-ben bontották le. A későbbi bontást a 46465 is megerősíti.
4 emeletes (felsö emelet erkélyes derékszögü korlátlezárással)+manzárdos zsalugáteres 5 ablakos , 4 emeletes zsalugáteres 5 ablakos, 4 emeletes 3 ablakos az egyik oldalon, keskeny portálos mögötte magas tüzfal amásik oldalon, ahogy a fortepanoson is:
Igen, de két ilyen tábla egymástól pár méterre, az mindenképpen arra utal, hogy a cím a közelben van. Senki nem rak ki két ilyen táblát három kerülettel arrébb ;-)
Nem az az enyém se (a zsalugáteres ház felsö része sehogy se passzol, de stílusában olyan), de az jobban hasonlít. Valahol arrafelé kell lennie, de az a sárga felirat sztm csak a hirdetö címét takarja.
Értem én, de akkor se stimmel egyetlenegy ház se az utcában.
Néztem a másik oldalról, ahogy van Persil is, mert a Rue Pigalle-ban ott egyértelműen újabb építésű házak állnak. Inkább arra hajlanék, de ott is sok a bizonytalanság.
Szerbia (Jugoszlávia), Belgrád, Кнез Михаилова улица Belgrád sétáló utcájából fotózva a Vuka Karadića utca kereszteződésből, szemben a Čika-Ljubina 19. alatt (jelenleg) működő Cervantes Intézet bérháza látható.
A kép a 17-es útról(国道17号) készült észak-kelet felé nézve. Látszik rajta a Saitama bank (埼玉銀行) épületének részlete, és a Suzuran(スズラン) bevásárlóközpont épületének teteje.
Balra az 1947-1948 között épült Igazságügyi Palota. (Palace of Justice)
"A régi Saraya vagy Dar al-Mushiriya a francia mandátum korszak végén leégett, és ami megmaradt belőle, 1945-ben lebontották, hogy pótolják - vagyis az Al-Nasr utca déli végén lévő keleti végét - a Az Igazságügyi Palota 1947-1948 között épült és 1952-ben került át az illetékes osztályokhoz."
Ezt a képet én is néztem pár hete, és persze az első gondolatom ugyanez a sarok volt. De aztán elvetettem, túl sok az eltérés a Rue Frochot mostani házai és a képen látható állapot közt. És szerintem ott egyetlen olyan ház sincs, ami 1968 óta épült volna.
akkoriban nem "Belsikátor", hanem "Forgó köz" volt a neve. Belsikátor csak jóval azután lett, hogy a 70-es években megnyitották az addig befalazott Külsikátort.
Magyar úszók és vízilabdázók utaznak Angliába Az Angol Üsző Szövetség meghívására a hónap végén magyar úszók és vízilabdázók utaznak Angliába. Szeptember 23-án Londonban kerül sor a London Budapest városok közötti vízilabda-mérkőzésre, majd szeptember 28-án és 29-én Blackpoolban lesz az AngliaMagyarország válogatott vízilabda-találkozó. Ekkor magyar úszók is szerepelnek: Magyar. Tumpek, Dobai, Utassy, Gyenge, Székely Éva, Pajor és Littomericzky, (MTI)
A látszólagos ellentmondásnak nyilván az a feloldása, hogy a gyár központja (címe) Szigethalom, de a tevékenység több telephelyen történt. Pl a vitorlázó gépeket Esztergomban gyártotta ugyanez a cég. A fp képeken szereplő hangár pedig a tököli reptérhez tartozik.
A hajdan volt és jobb sorsra érdemes Pestvidéki Gépgyár volt dolgozóiról van szó, akik több évtizeddel a cég megszűnését követően is rendszeresen találkoznak a fehér asztal mellett nosztalgiázni a régmúlt szép és kevésbé szép eseményein. A mai felnövekvő generáció számára semmitmondó nevű vállalat nagyon különleges munkát végzett, a tököli légi bázis délkeleti részében lévő hatalmas üzemben történt a légierő harci repülőgépeinek és helikoptereinek nagyjavítása.
De ha tényleg a Tesco helyén volt, az a rész közigazgatásilag Tökölhöz tartozik. Keress rá Szigethalomra a google mapson, pirossal fog a műholdképen megjelenni a település neve, vékony piros vonal pedig a közigazgatási határát jelöli.
Románia, Erdély, Temesvár - hivatalos cím: Calea Buziașului 26
"Románia nyugati részén, Temesváron található AEM gyár 1970-ben alakult az elektromos energiamérők és mérőműszerek országos gyártójaként. Az AEM megalapításától napjainkig a mérőeszközök világméretű gyártójaként ismert Románia területén és külföldön egyaránt. Jelenleg az AEM teljes magántőkével rendelkező cég, országosan vezető szerepet tölt be az ipari és magáncélú mérőeszközök széles választékának gyártásában."
"1981. április 1-jén a 3-as metró a Deák tér Élmunkás tér építési munkálatai miatt megszűnt a Kádár utcai villamos végállomás, ezért az 55-ös villamos az Árpád hídig rövidült. 1982. május 2-án közlekedett utoljára a Váci úti 55-ös villamos."
A 218783 képen látható egy 55-ös villamos, a fenti idézet alapján szerintem legkésőbb 1982-ben vagy a fákat is nézve talán 1981-ben készülhetett a kép. A villamoson nem tudtam elolvasni a végállomások nevét, ha a belső esetleg a Marx tér lenne, akkor pedig legkésőbb 1980-ban.
az kell legyen, a jobb oldal út a Front Street West, a kép elöterében a rá majdnem meröleges a Spadina Avenue, a girbe-gurba a Gardiner Expressway, az az alattátmenö út a park kezdeténél a Bathurst Street. A Front Street West és a tengerpart között nincs semmi más magas épület ezen a részen és a Spandinától lévö távolság is passzol, mert abból a magasságból épp hogy csak látszik:
Tényleg félrevezető volt mellette az adótoronyról készült kép. Én a torony tetején mindenképpen egy keresztet véltem felfedezni, emiatt kezdtem egy modern templom keresésébe.
Hiszed vagy nem, elöször pont ezen a részen (Albertfalva-Budafok) kerestem, amikor még (ahogy kiderítetted, helyesen) templomnak véltem, mert amikor vasúton utazik erre az ember, pont ilyen utcákat lát pont ilyen utcatáblákkal, akár aszfaltozás nélkül is. Kerestem a budapesti templomok között is, de a gugli lapított ezügyben. Aztán láttam azt a másik képet, ott meg becsapott az a fránya tv-torony, mert van olyan nézete, ahol a pici ablakok pont ilyennek tünnek.
szerintem valahol a Rupp-hegy és a Farkasréti temetö közötti sávban, nagyjából az Edvi illés út meghosszabbításában, Budapest
a háttérben a Széchenyi-hegyi adó tornya, ami a fenti irányból látszik ilyen szögben (elöször teplomi harangtoronynak véltem, mert úgy tünt, mintha kereszt lenne a tetején)
De mivel nem rendelkezem részletes helyismerettel, nem tudom, hogy ott a környéken hol van ilyen sík rész, ahonnét így látható (volt anno) az a torony.
itt:
a képen szereplö hölgy a két lurkóval ezen a képen:
Az előző hibát tegnap reggelre sikerült elhárítani, de az okozott egy másikat, amit kicsit macerásabb volt megtalálni, majd orvosolni. Elvben most erre is sor került, így remélhetőleg mostantól zökkenőmentesen lehet élvezni a képeket.
én még annyira sem! A linket egy határozottan nem szabadság-szobros képről másoltam ki és azt megnyitva mégis a Gellért-hegy jelenik meg. Igazán misztikus
>220135 és 210315 ugyanez a felvétel más kivágatban. Az előbbi 1947-re, az utóbb 1943-ra van datálva jelenleg!!
Csatlakozva Damuszhoz: itt a képszámok valahol elcsúszhattak.
Ami jelenleg a 220135, az München, és más képszámon meg is fejtettem (250097). Ez a kép a karácsonyi Friss csomagban került fel. 210315 pedig most nincs is.
a volt jezsuita kollégium romjai (ma a Hilton szálló van a helyén) a Halászbástyáról nézve, a háttérben az Erdődy-Hatvany palota (ma az MTA BTK Zenetudományi Intézete van benne)
Most a honlap hibás működése tőlünk független okokból történik. Szóltunk annak a szolgáltatónak, ahol a képszerver csücsül. Reméljük hamar reagálnak. Elnézést a kellemetlenségekért.
Három hete én is a Tatai Öreg-tó helyszínre gondoltam, de nem sikerült minden kétséget kizáróan felismerni.
A legszembetűnőbb azonosság a hirdetőtáblájuk azonossága volt egy tatai Fenyves Grill képen:
Most újra ránézve találtam egy másik képet is. Ezen más szögből látható az épület, bár a tábla változott, de a tó a fenyők és az épület formája is azonos.
1967. szeptember 1. újságcikk szerint akkor nyílt meg. A fortepanos képen láthatóak szerint elég "steril" az épület körül minden, nincs terasz és még rendezetlen a környezet, így a nyitás éve lehet a fotó. 1967 év vagy később.
na, mostanra kezd teljesen meghalni nálam a rendszer, jelenleg a "friss"-ben 1970-nél a mentösöknél vagyok megakadódva technikailag, nem enged tovább a rendszer, csak köröz és köröz.
(a hely azóta a felismerhetetlenségig megváltozott, egyedül a távolban a Schloss Eibenstein (ma: Event-Hotel Scalaria) tornyának a sisakja látható támpontként, hogy hol járunk)
Nálam chrome-mal se működik (és mással se). Viszont érdekesség, hogy képzámot beírva többnyire kiadja a képet, de bármely keresőszó esetén csak a homokóra pörög :(
lehet esetleg a Josefstädterstraße 87 is, de egyáltalán nem biztos (a felirat nem egyértelmü, hogy egy cégtábla, vagy pedig csak kirakták az építkezésre), a Rotenturmstraße 15 viszont biztos nem, mert a feirat szerint erröl a helyszínröl oda költözött az a valami, ami elötte itt volt. Ha esetleg ki lehetne deríteni, hogy mi volt 1962-63-ban a Rotenturmstraße 15-ben, és lenne adat arra, hogy honnét költözött oda, akkor pontosan meg lehetne fejteni, de túl sok a "ha"...
A csődület miatt esetleg a hölgy valaki híresség, talán Hollywood-i filmsztár lehet, de egyrészt én fel nem ismernék senkit, másrészt a felbontás se az igazi.
azt mindig is sejtettem, hogy Bécs, de sokáig túlságosan a "Schwarzer"-re koncentráltam, de sajnos nem bírtam kibetüzni a keresztnevet úgy, hogy megvolt a "Kärtner Straße", már találtam adatot, a bolt portáljának a tervezöjével (Ferdinand Kitt) kapcsolatban...
1973 >>> 1970 a "L'UDR, parti totalitaire, avec 44% des voix s'octroie 357 députés. La gauche avec 41% n'a que 90 députés. Avec le parti communiste, exigez la représentation proportionnelle" plakát alapján
Ja, és a Forst Grunewald nem azonos területileg Berlin Grunewald nevü részével, mert az erdö egy része Nikolassee-hez tartozik, így nem állhat önmagában az a szó hogy "Grunewald":
a Forst az olyan erdö, amit erdészetileg hasznosítanak, a Grunewald az a terület neve, a Forst az ugyanilyen nevü villanegyedtöl való megkülönböztetésül szerepel mellette:
Ez egy végmorénán lévő erdő feketefenyő állománnyal egy tó közelében. A környezet alapján lehetne valahol az NDK-ban is, de a coca-cola és az autók alapján nyugat-német felségterület, viszont nyugat-német területen csak egy helyen, Nyugat-Berlinben van ilyen helyszín, az adományozó környékbeli képei nyugat-berliniek, Nyugat-Berlinnek két erdeje van: a Grunewald és a Düppeler Forst, de utóbbira nem jellemző a feketefenyő. Ha hozzáveszed, hogy az előző képen az a busz pont a Grunewald felé közlekedik, még egy indíték a helyszínt illetően.
Tehát nem a hasamra csaptam és kimondtam, hogy szerintem itt van...
.... a 135027-es sorszámon feltöltött fotó azonban teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy nem az Örökimádás-templomban készült. Egyrészt, a képen szereplő épületszerkezet nem található a templomban, másrészt a díszítőfestés rendszere sem jellemző a templom semelyik korszakára.
Budapest, 1964. június 16. Imre József és Killer Károly, az Országos Szakipari Vállalat díszítő festő munkatársai restaurálják a Steindl Imre építész által tervezett Új Városházát. A műemlékké nyilvánított épület falfestményeit újfajta, páraálló és nedvességre megkeményedő festékekkel javítják. MTI Fotó: Nagy Róbert
Valahol a Grunewald Forst (erdő) területén, (Nyugat-)Berlin, NSZK
a talaj, a domborzat, a növényzet mind-mind ezt a helyszínt indokolja, + az autó rendszáma és a wirsliárus standja is. Elvileg lehetne még a Düppeler Forst is, de ott más a növényzet, gyak. hiányzik a feketefenyő, helyette jobbára nyír meg még inkább bükk van. ennél pontosabban sajnos nem tudom meghatározni.
OK, a helyszínt valószínűleg a büdös életben soha nem találtam volna meg. De nem is ez érdekel igazán: hogy találod meg, hogy itt van még egy régebbi kép, aminek nincs megfejtése? Végiggörgeted a kétszázezret, és figyeled, melyik alá nincs írva semmi, vagy van valami szofisztikáltabb módszer is?
Néha véletlenszerűen is nekikezdek itt-ott, de általában inkább adományozókon belül haladok én is, ahol a képek egymással való összefüggései segítenek.
Gondolom mindannyiunk általános tapasztalata, hogy egy sorozatban (pl. egy adományozón belül) sokszor vannak "könnyű" képek (Gellérthegy a Duna-partról stb.), vannak olyanok, amikhez kell némi kutakodás (de aztán jó eséllyel meglesznek), vannak a Nehéz képek, amiket órákat-napokat is eltölthetünk és van a mission impossible kategória.
Minden feltöltés után nekilátunk ledolgozni a tornyosuló hegyet, aztán szinte mindig maradnak vissza hátralékok. Néhány ilyen hátralék, ami a nehéz, de nem lehetetlen kategóriába tartozik emlékezetes a számomra. Ha mondjuk nem kabinetképekkel vagy a családi kertben készült képekkel van dolgunk egy sorozatban (tehát kevés a hely szempontból megfejthetetlen mission impossible), hanem főleg városképekkel és mondjuk 80-90%-t megfejtjük a képeknek, az a maradék pár (zömmel nehéz, de nem lehetetlen harmadik kategóriás) engem nagyon zavarni szokott. Régebben ilyesféle képeket "idegesítő" névvel jelöltük (így vissza is lehet keresni itt a fórumban) és meg-megosztottunk egy adagot belőlük. Amikor megosztottam mondjuk 10-t, a közössség általában megfejtett belőle 3-4-t, vagy valami tipp alapján már én is rájöttem egy-kettőre. Ezekre a nehéz képekre sokszor emlékszem, vissza-visszatérek hozzájuk, van egy alkönyvtáram is a gépben, ahol pár ilyet összegyűjtöttem. Pl. emlékszem, a Pierre Varga sorozatban az 58001 volt egy darabig mumus. Jelenleg a Vészi Ágnes sorozatban maradt még vissza jó pár kép, de lassan csökken a számuk. A Koppány András sorozatnál is emlékeztem, hogy maradt vissza pár ritka helyszínű olasz kép. Pontosabban 3 a 45-ből, ebből most sikerülni ledolgozni 2-t, 1 maradt, a 153878. (A 153898 különösen nagy szivatás volt, hisz 25 római kép közé került egy ravennai, aminél semmi nem utalt Ravennára, tökéletesen lehetett volna Rómában is)
a Steinamangerer Straße (Szombathelyi utca) a Hauptplatz (Fő tér) felé nézve a Wiener Straße (Bécsi utca) irányába fordulva, Felsőőr, Ausztria
a kép jobb oldalán sok ablakos épület a Bezirkshauptmannschaft Oberwart (kb a mai magyar megfelelője: Felsőőri Járási Jegyzői-, Kormányhivatal és Okmányiroda) épülete
a háttérben Hügieia görög istennő szökőkútja (ma a plac Wolnoci-n látható, ahol eredetileg is fel akarták állítani, csak akkoriban még nem tudták vízzel ellátni)
Szerintem a Balatonőszödi Szabadstrand lesz a pontos helyszín.
fentről.hu oldalon a nyárfák árnyéka látszik két évvel a forgatás előtt, piros vonal a fotózás helye, szaggatott a mostani feltöltött partvonal:
Balatonőszöd Szemes és Szárszó közé ékelődve egy rövidke 2 km-es balatonparti szakasszal rendelkezik csak.
NFI szerint Balatonszárszó, Magyar Nemzet már Szemest ír, én meg Balatonőszödre tippelek:
Gömbpanoráma: bringások előtti nyárfák látszanak a fortepanos képeken. Akkor itt volt a homokos parti rész. Fel lett töltve, ezért vannak más fák a parton most.
Hú, reméltem nem írok elsőre nagy butaságokat... :) Ez az első bejegyzésem. :) "A magyar filmtörténet talán egyik legnépszerűbb játékfilmjéről talán kevesen tudják, hogy egy rövid jelenet erejéig, a Balaton is feltűnik benne! Noha a film isztambuli és az Oszmán birodalomban játszódó részeit Bulgáriában rögzítette a stáb, sajnos a bolgár tengerparton felvett, Török Bálint sikertelen kiszabadításait ábrázoló jelenetek egy részét újra kellett forgatni. Ez azonban már csak Magyarországon derült ki, ezért Várkonyi a költséghatékonyság elve miatt úgy döntött, hogy az új képsorokat a Balatonnál fogja felvenni. Így a mindössze néhány snittet tartalmazó vízicsata közeli beállításait a balatonszemesi strandon forgatták. A kép hátterében ha kissé homályosan is de látható, az északi part illetve a Balaton-felvidék..Tihanyi-félsziget." Azért a Cecey Éva... elég durva tipp. :) Nekem annak látszik.. 120995, 120996
"A balul sikerült fogolyszöktetés drámai pillanatait, valamint a menekülés tengerparti jeleneteit azonban ügyesen ötvözték néhány olyan rövid snittel, amelyet a Balaton déli partján, Balatonszemesen vettek fel.
Ennek két oka is volt. Az egyik, hogy az itthon készített korabeli dereglyéket és átalakított csónakokat csak igen drágán lehetett volna Bulgáriába szállítani. Várkonyi Zoltán a tengerparton játszódó képekhez nem akart további gyártási nehézséget, költségnövelő helyzetet teremteni. Ezért itt a filmben igyekeztek olyan szűk beállításokat használni, ahol a háttér nem árulja el a jelenet valódi színhelyét. Ámt az élesszeműeknek ha halványan is, de feltűnhet a tó túlpartjáról a Balaton-felvidék és a Badacsony vonulata. A másik, hogy a bolgár tengerparton felvett verekedős jelenetek közül néhány nem úgy sikerült, ahogyan azt a rendező eltervezte, ez viszont már csak itthon derült ki, ezért ezeket a képeket újra fel kellett venni, immáron a magyar tengernél."
Mindazonáltal Cecey Éva az Egri Csillagok c. regény egyik szereplője, aligha nyaralt a Balatonnál a hatvanas években. Feltehetőleg Venczel Vera színésznőre gondolhattál, aki Cecey Éva szerepét játszotta az azonos című filmben 1968-ban.
OK, a helyszínt valószínűleg a büdös életben soha nem találtam volna meg. De nem is ez érdekel igazán: hogy találod meg, hogy itt van még egy régebbi kép, aminek nincs megfejtése? Végiggörgeted a kétszázezret, és figyeled, melyik alá nincs írva semmi, vagy van valami szofisztikáltabb módszer is?
Budapest I., budai Vár Hess András tér, jobbra XI. Ince pápa szobra (Damkó József, 1936.). Balra a középkori Szent Miklós-templom tornya és az egykori Jezsuita Kollégium épülete, háttérben a Mátyás-templom.
Budapest XII., a Csorna utca 6. számú telek kerítése, háttérben a Csorna utca - Thomán István utca határolta területen az épülő lakótelep egyik épülete.
Budapest XII., a Csorna utca 6. számú telek kerítése, háttérben a Csorna utca - Thomán István utca határolta területen az épülő lakótelep egyik épülete.
Gödöllő, 1961. szeptember 29. Pavlovics Gyula, a Ganz Árammérő Gyár műszerésze ellenőrzi a gyár új termékét, a VKM típusú villamosfelhúzású kapcsolóórákat. MTI Fotó: Gere László
Budapest I., Budapest II. Széll Kálmán (Moszkva) tér, a háttérben a Vérmező út. Környezetvédő szervezetek által szervezett demonstráció 1989. április 21-én a légszennyezés ellen.
Budapest II., Budapest XII. Széll Kálmán (Moszkva) tér, a háttérben a Postapalota. Környezetvédő szervezetek által szervezett demonstráció 1989. április 21-én a légszennyezés ellen.
Budapest II., Budapest I., Budapest XII. Széll Kálmán (Moszkva) tér, a háttérben a Várfok utca és a Postapalota. Környezetvédő szervezetek által szervezett demonstráció 1989. április 21-én a légszennyezés ellen.
Tatabánya-Felsőgalla, burgonyavetés a Nagy-Keselő keleti oldalán
teljes méretben látszik, h egy villamosított vasútvonal megy a völgyben - egy 59-es képnél ez már jelentősen leszűkíti a területet töltésen. A fentrol képen szépen látható a kis híd, a kerek fa mögött álló villanyoszlopok és a kissé tovább a jelzőlámpák is
igen, sztem ugyanabból a házból, mert másik itt nem nagyon van, ahonnan ilyen szögből lehetne képet készíteni. Ha a 218720-hoz képest kicsit jobbra fordulunk, pont ezt látjuk
látkép a Fellegvárból a Szent Mihály-templom felé - ez nem a dombról készült, hanem egy a távvezeték tetejével egy magasságban lévő, valószínűleg 2. emeleti lakásból (itt a kilátást egyébként is eltakarja a ház, amiből a kép készült)
Strada Horea 3., kilátás a Szent Mihály-templom felé
látkép a Fellegvárból a Szent Mihály-templom felé - ez nem a dombról készült, hanem egy a távvezeték tetejével egy magasságban lévő, valószínűleg 2. emeleti lakásból (itt a kilátást egyébként is eltakarja a ház, amiből a kép készült)
Strada Horea 3., kilátás a Szent Mihály-templom felé
Életkép az 1956-os forradalom és szabadság kitörése után kerek tíz évvel.
Újság képe alapján megállapítva. Beleolvastam, az időjárás jelentés szerint kellemes 14-19 fokos hőmérséklet volt. (Előtte nap pénteken a keleti országrészen esőzések voltak. Itt nincs nyoma esőnek, tehát nem keleten van :-) elvileg.)
Oroszország, Moszkva Vörös tér, háttérben a Vaszilij Blazsennij székesegyház, szemben a Szpasszkaja-torony, egykor a Kreml főbejárata, jobbra a Lenin mauzóleum.
A Társaság négy különböző vadgazdálkodási egységgel (vadászterülettel) rendelkezik, a Tamási (gyulaji), a Hőgyészi, Kisszékelyi és Németkéri Vadászterület.
217571: A szfinxen ül Szabó Antal szobrász, a lépcsőn ül Dümmerling Ödön építész 217572: Sötét öltönyben Dümmerling Ödön építész 217573: a világos ruhás hölgy mögött Dümmerling Ödön építész 217574: a fűben ül Dümmerling Ödön építész 217575: Szabó Antal szobrász villája 217577: bal oldalon, középen a földön ül a kalapos úr mellett Szabó Antal szobrász, a jobb oldalon, a padon ül Dümmerling Ödön építész, az asztal végén ül Szabó Béla Leó festő 217578: (kiegészítés) az I. Honvédkerület Önkéntes Zászlóalj 1. század 217518: (kiegészítés) a bal szélen áll ifj. Weinwurm Antal fényképész 217532: Bp. VII. Rottenbiller u. 15. I. emelet 217540: Szabó Béla Leó festőművész 217542: a hátsó katona Szabó Béla Leó festőművész 217549: a sor elején Szabó Béla Leó festőművész 217551: Szabó Béla Leó festőművész és felesége 217523: Bp. VII. Rottenbiller u. 15. I. emelet 217524: (javítás) nem a felesége a padon ülő, a támlán viszont a lánya, Vilma ül (Szabó Béla Leó festőművész felesége) 217525: u.a. mint az előző 217541: Szabó Béla Leó festőművész és felesége 217544: balról a második lovas Szabó Béla Leó festőművész 217545: Szabó Béla Leó festőművész és felesége 217546: a Budapesti 1. Honvédhuszárezred katonái, a létra alatt áll Szabó Béla Leó festőművész 217547: Szabó Béla Leó festőművész 217548: a Budapesti 1. Honvédhuszárezred katonái, jobbról az ötödik Szabó Béla Leó festőművész 217522: (kiegészítés) a gyáros felesége Burda Amália és lánya Vilma 217569: (kiegészítés) Szabó Antal szobrász házának udvara 217552: (kiegészítés) Szabó Béla Leó festőművész, felesége és fia
Vagy esetleg át lehetne venni az Áfor utca nevet, mely ugyan nem hivatalos név volt, de úgy tűnik, hogy legalábbis a sajtóban közkeletű megnevezése volt az utcának, maga a Merkur is ezt kommunikálta a sajtóban:
200481 Erős Péter, későbbi diplomás film és televíziós operatőr, a MAFILM segédoperatőreként próbafelvételt készít egy BOLEX kamerával. Ezt a kamerát Svájcban 1927-ben dobták piacra, 1930-tól volt elektromos motoros változata is. A híradósok, természetfilmesek és dokumentumfilmesek használták előszeretettel.
200479 A felvétel a hetvenes évek elején készült a Magyar Televízió III. stúdiójában, ahol a TV Híradó adása készült. Ez a régi díszlet, melyet a színes technikára való átállás után cseréltek le. A külpolitikai műsorvezető Pálfy József, neves újságíró, a MÚOSZ elnöke adás előtt.
200474
200473
A felvételek a Színház-és Filmművészeti Főiskola Makarenko utcai műtermében készültek. A szereplők napjaink neves operatőrei. Jobbra és a tükörben Bolykovszky Béla fővilágosító, sok-sok magyar játékfilm egyik vezető alkotója. Amikor Zsigmond Vilmos átvette az Oscar-díját, akkor mestereinek Illés Györgynek és Bolykovszky Bélának köszönte meg életreszóló oktatását. Szabó Gábor, Lugossy István, Márk Iván operatőrök a Főiskolán 1970/71-ben.
igen, itt bizonyára a partfal megerősítése történik (látszik is,h a markoló nem kiszedi, hanem elengedi a köveket). Ezen a gyorsfolyású szakaszon valszeg nincs mit kotorni
"... - bal oldalon egy 1856-59-es kápolna látható, amelyet eredetileg Szent Péter és Pál tiszteletére szenteltek. Később Lourdes-i Szűz Mária. Középen hátul a Villa Bezstarostnos mint női gyógyfürdő 1874-től 1950-ig, előtte egy kis pavilon 1897-ből virágüzletként, később cukrászda, jobb szélen a Villa Flóra 1839-ből."
"... - bal oldalon egy 1856-59-es kápolna látható, amelyet eredetileg Szent Péter és Pál tiszteletére szenteltek. Később Lourdes-i Szűz Mária. Középen hátul a Villa Bezstarostnos mint női gyógyfürdő 1874-től 1950-ig, előtte egy kis pavilon 1897-ből virágüzletként, később cukrászda, jobb szélen a Villa Flóra 1839-ből."
"1873-ban átvette az ótátrafüredi vízgyógyintézet vezetését, de kezdetleges állapotokat talált ott, ezért a közelben 20 holdnyi bérelt területen új gyógyszanatórium építtetésébe kezdett, s egyben megalapította Újtátrafüredet. A hidegvíz-gyógyintézet1876-ban kezdte meg működését. Szontagh felismerte, hogy a gyógyításban nagy szerepe van az egész évben érvényesülő megfelelően ritkult levegőnek, a talaj, levegő, víz, vegetatio és helyi fekvés által szabott gyógyklímás hatásnak. A betegek legtöbbje légzőszervi és emésztési bántalmak miatt kezeltette magát. A fürdőtelepülés 1883-ban új szanatóriummal bővült, amely az akkori Magyarország első, téli időszakban is működő magaslati gyógyhelye volt. Az alhavasi klíma, a vízgyógyászat és az elektroterápia együttes alkalmazásával gyógyítottak."
A Laszlovszky-major Budapest XII. kerületében, a Zugligeti út 58-60. szám alatt található. Ma a Kozma Imre által vezetett Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjának ad helyet.
"A XIX. század végén Kőrösmezőn áthaladt a vasút, amely az erdélyi Máramarossziget keresztül kötötte össze Galícia városaival, majd 1895-ben megnyílt egy luxuspályaudvar (később a második világháborúban elpusztult)." - https://www.etoretro.ru/pic140669.htm
"Bal oldalon egy 1856-59-es kápolna látható, amelyet eredetileg Szent Péter és Pál tiszteletére szenteltek. Később Lourdes-i Szűz Mária. Középen hátul a Villa Bezstarostnos mint női gyógyfürdő 1874-től női gyógyfürdőként működött 1950-ig." - infók innen: https://www.24hod.sk/foto-ako-vyzerali-vysoke-tatry-v-minulosti-a-dnes-cl536449.html
Ok, akkor teljesen egyetértünk, az első mondatommal én is erre utaltam. A második mondatommal csak egy gesztust szerettem volna tenni pégés felé, hátha ő ez esetben a doktornőt speciálisan fontosnak gondolja.
Orvosok esetén is lehet pár határeset, ami egyéni megfontolást igényelhet. Pl. Urbán Tamás egészségüggyel kapcsolatos sorozatában úgy éreztem, Andics Jánost, mint OMSZ vezetőt meg lehetne nevezni. Viszont pl. a János kh. Fül-orr-gégészeti osztálya helyettes vezetőjét is kiadja az arcfelismerő, ő szerintem már nem az a kategória (noha ma már az egészségügyben, sőt sokszor az oktatásügyben is általánosan elvárt, hogy a dolgozók névvel, fényképpel jelenjenk meg a világhálón). De persze ez a vélemény is vitatható.
A sportolók esete is kissé hasonló, hisz egy élsportoló közszereplő, de mi legyen pl. az ifjúsági versenyzőkkel, akiknek később élete teljesen másfelé fordult. Az MHSZ sorozatban a kajakos lányok közül sokakat azonosítani lehetett. Akkor azt gondoltam elég ide a fórumba kiírni a nevüket, de a fortepanra nem. De lehet, hogy ez is túlzás, mint Micskey dr.-nő esetében is.
Javaslom, hogy ne ettől tegyük függővé. Ahogy eddig, ezután is: közszereplőket, vagy a magyar kultúra, politika, tudomány, egyház stb. szempontjából fontos személyeket nevesítsünk, magánembereket pedig ne.
200498 Erős Péter, későbbi diplomás film és televíziós operatőr új, Admira II/a nyolcmilliméteres kamerájával animációs filmjéhez készít próbafelvétel. Helyszín, Budapest, Bimbó út 4. V. emelet. A folyosó végén lakott Bónyi Adorján, aki az első magyar hangosfilm a "Kék bálvány" forgatókönyvét írta. Az övék az a fagyasztószekrény, melyet akkortájt két forintnyi jégen kellett feltölteni. Kétnaponta jött az után a lovaskocsi: "Itt a jeges, a jeges" kiáltotta az árus. 200497 Erős Péter későbbi diplomás film és televíziós operatőr önarcképe, a Rózsadomb alján épült ház ötödik emeletének erkélyén. Háttérben a derékszögben forduló Bimbó út villasora.
A legnagyobb tisztelettel, az ottan nem a Sándor-palota (az ebből a szögből nem is lenne látható), hanem a József főhg.-palota részben (a Teleki-palota falaiig) elbontott épülete.
Szentgyörgyi Dezső, MALÉV főpilóta, az egyik legeredményesebb háborús vadászrepülő pilóta. Erős Péter elsőéves (be nem fejezett) vizsgafilmje forgatása során készült.
219461Magyarország, Budapest I. Alagút utca 4. egyik lakásának ablaka. Az alagút felett a Váralja és Palota út közötti lépcső kőkorlátja, háttérben a Sándor palota romos épülete.
cikket olvasva láttam a 215780-as képet még nem fejtették meg. Azért nem írtam meg eddig a megfejtést, mert nem tudtam felkeresni személyesen a helyszínt és friss képet készíteni a villáról. A google térkép nem segít és az interneten található fotók is elölről ábrázolják a villát. A címhez tartozik még a 215781-es felvétel is. A 80 kép bal oldalán látható a 81-es képen szereplő ház előteteje a beton virágládákkal. A villa a 12. kerületben a zugligeti út 58. alatt található. A fővárosi önkormányzat idősek otthona található benne jelenleg. A google még úgy is ismeri a helyet mint Laszlovszky major, de így sem könnyű beazonosítani mert a régi telken több épület is van. Mellékelek fotókat amik elölről ábrázolja a villát, Az ezeken elölről látható az épület tömege a díszítések és az ablakok elhelyezedése is megegyezik a 80-as képpel. Ezért gondolom a keresett épület található a zugligeti út 58. alatt.
Csak egy tipp, ne vegyétek biztosra. A 215780 kép emlékeztet a Budapest, Zugligeti út 60. környékén lévő villára. Mellékelek egy általam készített, rossz minőségű, csak úgy elkattintott, ellenfényes légi fényképet. Van valamennyi azonosság a két fénykép között, az épület mérete, jellege, a díszítések, valamint a homlokzat jobb oldalán - a Fortepan kép bal oldalán - lévő felhajtó eléggé hasonlítanak. Ugyancsak hasonlóság, hogy mindkét épület domboldalon áll, még a gesztenyefák is stimmelnek. A kémény viszont rossz oldalon van, de ezt átépíthették. Az épületet régóta figyelem, főleg azóta, hogy Verőcén fényképeztem a Pufi-kastély, a két épület ugyanolyan jellegű, nem lennék meglepve, ha ugyanaz az építész tervezte volna.
A székek és az ételhordó kellékekek alapján ez egy tartós bennlakásos egészségügyi intézmény, szanatórium vagy öregek othona. Az épület bal oldali nyitott ablaka alatt láthatóak a kor jellegzetes alumínium ételszállító edényei, a tejes/teás kanna és a badella.
Egyébkén a Ganz-Mávag sporttelep - kora legmodernebb birkózócsarnoka, mellette a labdarúgópálya - a Kőbányai úton volt. Magam is ott töltöttem jó pár évet.
Budapest VIII. kerület (1908-ban X. kerület), Könyves Kálmán körút
Ganz ideiglenes próbapálya a mai Villám utca - Bíró Lajos utca - Könyves Kálmán körút - Vajda Péter utca négyszögben, ami később Ganz sporttelep majd ide is üzemcsarnokot építettek. Balra a Népliget, a fák között kinéző torony talán a nagyvendéglő. Jobbra a két földszintes ház az ablakok száma, tető és kémények formája alapján a Bíró Lajos - Villám sarok. Sajnos a tornyos épület (Bíró Lajos 64.) el lett bontva és egy tásrsasház épült a helyére, de a régi légifotókon látszik a tornya. A próbapályát nem jelölik a térképek de látszik rajta, hogy nagyon ideiglenes, talán egy meghatározott százalékú emelkedőt teszteltek itt.
Tisztelt Cím! Az alábbi "megfejtést" szeretném Önökkel megosztani: A kép 1978 év kora őszén készülhetett a Mátravidéki Cukorgyárak Hatvani Cukorgyárában.A cukorgyár akkori cím: Hatvan Szocialista brigádok tere 2. A kép a cukorgyár fő csarnokában készült. A siló nem helyes kifejezés, a képen a Bepárló állomás látható, amelyet köznapi szóval talán besűrítő állomásnak is hívhatunk. A cukorrépából kinyert híg 18% körüli cukoroldatot itt négy fokozatú bepárlással 65 % körülire sűrítik, ami majd a cukorkristályosítás alapanyag lesz. A kép bal oldalán Zsigmond rendszerű, a LÁNG Gépgyár által a hatvanas években gyártott bepárló testek láthatók. A bepárló első fokozatába vezetik a turbinagőz, majd a második fokozatba az első fokozatban keletkezett gőz, és így tovább harmadik és negyedik fokozatba. Az első fokozatban a hőmérséklet 130 fok körüli, az utolsóban 96 fok körüli.Minden fokozatban forr a cukorlé és a forrás során keletkezik a gőz, amelyet a következő fokozatba vezetnek, míg a cukor oldat egyre sűrűsödik. A kép jobb oldalán még a II. világháború előtt beépített Róbert rendszerű bepárló testek vannak. A dolgozók rövid ujjúban vannak, mert szeptember október környékén a bepárló testek hőszigetelése ellenére, harminc fok körül volt a csarnokban. Középen van a műszertábla, amelynek kezelője az akkori műszaki színvonalon kezeli és átlátja a technológiai folyamatot. Az alsó óra mutatja a pontos időt, a felső óra háború előtti működésképtelen. A cukorgyár saját maga termeli a kazánházban a gőzt, a gőz a turbina-generátor gépcsoporton a villamos energiát, így lehet, hogy ezért nem foglalkoztak azzal ,hogy égnek nappal is a lámpák. A középső részt szakzsargonnal tükörnek nevezték, abban bal oldalon 2 db 250 négyzetméteres melegítő látható, amely egy évig ideiglenesen volt ezen a helyen. Az 1977-1978-1979 években a cukorgyárat átépítették, a képen látható fa tetőszerkezetet elbontották. A cukorgyár 2004-ig üzemelt. Küldök a nagy csarnokról egy 2002-ben készült képet. Itt ugyanazok a bepárló testek az átépítés következtében, már a kép jobb oldalán vannak. A cukorgyárat a 2004-2010 közötti időszakban elbontották.
Levelezőnk vegyipari gépészmérnök, cukoripari szakmérnök, a Hatvani Cukorgyár egykori dolgozója.
250071 - Budapest V., Kossuth Lajos (Országház) tér, gróf Andrássy Gyula szobra (Zala György, 1906.) a Parlamenttől délre. Háttérben a budai Duna-part.
levélben érkezett Üdv, a 115593 és a 115594 fotók szerintem téves dátummal szerepelnek. A 183352 képen még csak épül a strandfürdő 1924-ben, így a fotók nem készülhettek 1914-ben csak 1924 után.
Csak mint érdekesség: A fortepan-képen az iparvágány az úttesttől legtávolabbi volt, és minden egyes telep-bekötés keresztezte a villamosvágányokat. Később megcserélték az elrendezést, és az úttest melletti lett az iparvágány, így már csak egy helyen, a Jászberényi út elágazása után közvetlenül volt vágánykereszt. Ezzel a villamosok forgalma gyorsabb lett (akkor; mára "kissé" leromlott a pálya...)
Kétség kívül az. Ami engem megtévesztett az a Vokiečių páratlan oldalának ismétlődő homlokzatai. A 250228-on látható ötosztatú ház a Vokiečių 7., én meg a Vokiečių 11. képét raktam be.
250071 - Budapest V., Kossuth Lajos (Országház) tér, gróf Andrássy Gyula szobra (Zala György, 1906.) a Parlamenttől délre. Háttérben a budai Duna-part.
Szlovénia, Ljubljana, Trg republike(Köztársaság tér) , TR3 és a Ljubljanska Banka épületek.
A jobb oldali épület még csak szerkezet kész. Itt azt írják hogy az épületeket 1976-ban adták át, tehát elképzelhető hogy az előző és ez a kép is 1975 környékén készülhetett.
"A több mint húsz év alatt fokozatosan épült kiterjedt komplexum központi platformot tartalmaz, két magas, 1976-ban elkészült tizenkét szintes háromszögletű, jellegzetes kivitelezésű toronyház (a Nova ljubljanska banka toronyháza bővítéssel és a TR3-as üzleti torony).
A kép készítésének a helye Salgótarján (Zagyvapálfalva), ma Hősök útja vége, a valamikori Bányagépgyár bejárata előtt 48.085641, 19.771322 . A háttérben látható alagút a Pálfalva-Baglyas közötti alagút dél-nyugati (pálfalvai) bejárata.
A 186920 pedig véleményem szerint nem Dorog. Én Dorogon laktam gyermekkoromban, a bánya lejáró, a tárna ettől díszesebb. Ha beírjátok a Google keresőbe, hogy Reimann-altáró, látni fogjátok a bejárat kialakítását, ami nem azonos a keresett képpel. Lehet, hogy a kép valahol máshol, de még a Dorogi Szénbányák dimbes-dombos vidékén készült, de erre semmi konkrét tippem nincs. A mozdony viszont valóban igazi bányamozdony, azért a megfejtést is a hazai szénbányák környékén kell keresni. Remélem, segíthettem valamennyit. Fantasztikus, amit csináltok, fogadjátok a legnagyobb elismerésemet!
harmadik levél
Kriston László tökéletes megfejtéséhez kapcsolódva küldök alább egy egy kis ábrát a Salgótarján-Zagyvapálfalva felett készült és a "fentrol.hu" oldalán látható 1968-as (*) légifotóra rárajzolva: + piros a ház sarka előtt álló villanymozdonyka (a vicc kedvéért rajta sárgával az áramszedője), + fekete mögötte néhány kocsi (ismeretlen hosszban), + kék pedig a fényképet készítő és a nyíl irányában a baglyasi alagút bejárata felé néző fotókamera helye. Érdemes észrevenni, hogy milyen szerencsés szögből készült ez a légifotó: még a ház falában lévő nagy boltív is szépen látszik rajta! Tudom-tudom, béna egy rajz lett, de talán szemléletes. (*) = ekkor az alagúti vasútvonal már nem élt: a másik (baglyasi) végén nemcsak az elbontott híd és a berobbantott alagút, hanem utána a földbeszakadás is szépen látszódik
Az alábbi link pedig a Nógrádi Történeti Múzeum egy fotójára mutat, ami ugyanezt a helyszínt és alagútbejáratot ábrázolja (de itt a vonat a kérdéses fotóhoz képest merőlegesen kikanyarodó, Salgótarján-Baglyas felé vezető alagút irányában áll vagy halad), a ház boltíves sarkán álló fényképezési pozícióból. https://indafoto.hu/lordgeorg/image/21277305-b7153bab Az évszámok szerintem csak jó közelítések, mert a képek között (például a fák méretéből láthatóan is) valószínűleg nincsen még 20 évnyi különbség sem.
Budapest VII., VIII. Rákóczi út - Csokonai utca sarok, a túloldalon a Csemege Áruház, az egykori "éjjel-nappali" a Rákóczi út - Lenin (Erzsébet) körút sarkán.
Svédország, Stockholm, "Södermalmstorg tér Slussenben, a város déli részén. A Tage William-Olsson építész által tervezett lóherelevelű körforgalmat 1935-ben avatták fel. Kilátás Kungsholmen, Riddarholmen és az óváros felé."
JÓZSEF-UTCA XXI., (Csepel). Űj neve: Táncsics Mihály- I utca. JÓZSEF-UTCA XVIII., (Pestlőrinc). Vörös Hadsereg-útja 6-tól Frangepán-utcáig. Villamos : 50. [Pestlőrinc x Lajosmizsei vasút.] Autóbusz: 35. [Vörös Csillag-Traktorgyár.] JÓZSEF-UTCA XVII., (Rákoscsaba). Új neve: Óvónő-utca.
JÓZSEF-UTCA XV., (Rákospalota). Új neve : Esthajnal-utca.
JÓZSEF-UTCA XVI., (Rákosszentmihály). Budapesti-út 51-től Rákospalotai-határút 47-ig. Kérepesi-úti BEV. [Pálffy-tér.] Autóbusz : 68. [Hősök-tere.] JÓZSEF-UTCA XVI., (Sashalom). Új neve : Grúz-utca. JÓZSEF-UTCA IV., (Újpest). Új neve: József Attila-utca.
A 250229 szintén valószínűen Litvánia a litván nyelvű feliratok (Konditerija, Kulinarija) alapján. Szerintem az összes kép ugyanakkor, 1985-ben készülhetett.
153487 - Budapest, VIII. Wesselényi u. 52. Ekkor Dobó Katalin Kereskedelmi Leányközépiskola, ma Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Ligeti György épület.
A középső úr dr. Komáromi Károly igazgató. Az udvar átépült, régi képet nem találtam.