Kaptam én olyan kereskedelmi linket (egy cég hivatalos honlapját !!!!) hogy a Kaspersky Antivirus majd kiesett a monitorból, amikor csak ráklikkeltem.
A Nod-os kollegáknál ez csont nélkül átment - pedig akkora trójai faló volt benne - hogy szétszedve az asztalos kollegák évekig dolgozhattak volna a kitermelt fűrészárúból.
Persze, első körben mindenki bizonygatta a Nod-ja csalhatatlanságát...de később az lett belőle, hogy a cég maga kért elnézést - mert valóban becsusszant egy kis "malicia" a honlapjukra.
A Nod nem rossz dolog...de kb. olyan a virusirtók között - mint mondjuk az Assist, vagy a Kinzó az asztalosgépeknél.
Köszi a választ, az ajtópántok a lakáson belül lesznek, befelé nyílik az ajtó. Akkor a javítás nagyjából úgy fog kinézni, hogy a kirepedt lyukakat felfúrom valami fix méretre, tiplifát vágok bele, a lyukon keresztül valamit bedugok amivel a repedést finoman szét lehet feszíteni, papírlappal vagy valamivel jó mélyen bepungálok a repedésbe ragasztót, kiveszem a feszítést, beragasztom a tiplifát, és a repedésre merőlegesen asztalosszorítóval összefogatom? Egy ilyen bejárati ajtót, amit előtető véd, tehát komoly közvetlen napsugár terhelése nincs, szabad vizes sadolin vastaglazúrral kenni?
A zárcimkét gondolom el lehet távolítani így jobban hozzá lehet férni a hengerzárhoz. Ezután megfelelő kulccsal ( villás, francia) eltörni a zárat. Ha ez nem megy marad a fúrás. Ajtópántnál fontos hogy a pánt kívül (mások számára hozzáférhetően) vagy belül lesz. A régi zsanérhelyeket be kell dugózni, a repedést megragasztani a zsanérokat új furatba rakni.
Sziasztok, itt vagyok ám, csak readonly. Kivéve most. Vettem egy borovi bejárati ajtót, bontottat. Na most előszöris a zárból hogy lehet kivenni a hengert, ha nincs meg hozzá a kulcs. Másodszor pedig ha a zsanérok rosszak töröttek, akkro hol lehet hozzá venni újat, és milyet érdemes, ha el van repedve az ajtó élénél, ahol bele volt hajtva a zsanér? Illetve egyáltalán mit lehet azzal csinálni? Kábé ilyesmi az ajtó, csak már egyszer be lett építve aztán kibontva.
Hölgyekurak! Valamikor régen használtam Amicol nevű ragasztót hajóépítéshez. Még volt Nitrokémia, ott gyártották és árulták. Megint kéne. Van ez még valahol (http://amapola.blog.hu ide kell)
Nagyon szép kutyus.Rudi apósomnak :) is ugyanilyen volt, Ricsi néven, de sajnos valaki mérgezett húst dobált a környékbali kutyáknak és ő sem élte túl.Azóta is bánkódik miatta szegény após, pedig lassan két éve volt :( Sokszor emlegeti, nem is tudja igazán elfogadni az új kutyájukat.
Mindenkitől bocs az ide nem illésért avagy offért.
Bevallom kezdettől fogva besüllyesztett de kiemelkedő vágódeszkára gondoltam.Így nem vág bele az ember az aluszegélybe sem.Azért ajánlottam alut, szilikonnal beragasztva, mert a sima szilikon, nekem mindig kifoszlik a mosogató mellől is.
Bizony nekem a gyúródeszkám és a sodrófám is fa 2009-ben.:)Volt szilikonos műanyag is, kerek és szögletes "segítség méretezéssel ", de valahogy nem jött be nekem.
Indokolatlan helyen és ott, ahol nem praktikus, nem használnék fát,mégha divat is, de szerintem a vágódeszka nem divatjamúlt.Mindenesetre van nekem is műanyagból is fából is.Mindkettőt használom.
Te a Rudi kutyádnak darabolsz, nekem apósom, férjem és a nagyobbik fiam viseli ugyanezt a nevet második névként, én nekik darabolok :))) Bevallom, fogalmam sincs ki az a Debreczeni Zita, gondolom valami főzős műsor vezetője.Anno a Stahl Judit csinált ilyet, de azt sem néztem.Inox munkalapot már én is láttam : az állatorvosi rendelőben és a helyszínelős boncteremben.:¤Szerintem lakásban rideg, de ha valaki azt szereti, lelke rajta:)
Hogyan vágsz át vele egy 30 centi széles anyagot? Leengeded a tárcsát, míg át nem vágja az anyagot, majd felemeled, előrébb húzod és ismét leengeded? Nem hinném, hogy ez lenne a jó technika...
Miért is akarná nekem vágni az egészet? A tárcsa hátrafelé forog, azaz tőlem elfele és le tolja az anyagot, amit amúgy is rögzíteni kell...
Szerintem - ha az alkotók által elképzelt módon használják a gépet - minden forgács és por a horonyban marad. ezeket úgy kellene használni, hogy leengedve húzod előre, azaz a tárcsa alja végig a horonyban van. Ami forgácsot felkap magával, azt a légáramlat körbe viszi és a porszívó által keltett légmozgás elkapja, amikor a horonyba visszaér...
"....vlsz. ez rajtam kívül a kutyát sem érdekli :)"
Hááát, akkor én simán a Rudi-kutyám párnáján fogok aludni - mert bizony én már adtam el tökéletesen működő gépet csak azért - mert nem tudtam megbarátkozni az ocsmány hangjával. Szerintem, a csúnya-hangú gép - az szar is.
Egy gondosan össze-köszörült fogaskerék áttételnek kifejezetten szép hangja van - de egy "pattintott eljárással" készült, primitiv illesztésnek meg olyan hangja - mintha a dophártyámat smirgliznék.
Az 550 W-os NEM-ütvefúrós furdancs-gépemnek a legnagyobb zaját a kiáramló hűtőlevegő okozza, annyira csendes a gép maga
És érdekes módon azzal a géppel már az ára többszörösét elköltöttem smirglikorongokra (ami gyilkolja ám a gépet) - de szégyen szemre még a csemperagósztót is azzal kevertem - amikor kifingott a nagy-Kinzóm kapcsolója.
És a gép most is ugyanolyan primán műxik és pont olyan csendes !!! - mint 3 éve, amikor megvettem a piacon. Igaz, kipróbáltam és a hangja után esett rá a választás. .
Ugye, ugye, ha sokat ír az ember, könnyen elvész az információ... Nem vásároltam én barkácsáruházban, ott csak - mint írtam - "szemügyre vettem". De nincs nekem egyébként semmilyen prekoncepcióm, ésszerű határok között ott vásárolok, ahol olcsóbb.
látom te utánjársz a dolgoknak, megérte megvenni barkácsáruházban, mert én még nem láttam normál (nem einhell, kinzo stb) vagy profi márkákat, hogy ezekben olcsóbb lenne, mint a szakkerekben?
Na, csak nevessetek, én még mindig a gérvágó géppel vagyok elfoglalva. Talán van aki emlékszik, elég sok típust szemügyre vettem, végül maradtam a Metabo KáGéeS 255 jelű gépénél, amit két Bauhausban is alaposan megszemléltem és egyformán pontos, precíz gépnek találtam. Végül megrendeltem egyet és kaptam "helyette" egy Elektra Beckum címkéjűt, ami ugyan vadi új volt, de a felirata szerint egy 2005-ös gyártmány. Kissé viseltes dobozban. Hát, ezt még lenyeltem volna, de az volt az érzésem, hogy a vonó funkció csapágyazása egyértelműen döcögősebb, mint azoké, amelyeket kipróbáltam. Írtam egy levelet a Metabónak, válaszoltak és tájékoztattak, hogy igen, "tévedésből" maradt náluk a régebbi szériából, de ha gondolom, akkor kicserélik nekem. Én meg így gondoltam :) De várnom kellett két hetet, mert nem volt raktáron. Tegnap viszont megkaptam, amire vártam, és egyértelműen biztos vagyok benne, hogy ennek az újnak jobb a csapágyazása. Ezzel együtt elég szemét marketingnek gondolom azt, hogy a gépnek nem alaptartozéka az a menetes szár, ami a munkadarab leszorítására szolgál, és ami az olcsó gépekhez alapból jár. Rákérdeztem az árára, 9900Ft-ért vesztegetik, ami elég nagy pofátlanság. Én végül útba ejtettem az Einhell márkaboltját, ahol a szervizes a pult alól egy ezresért adott egy darabot.
És akkor most jön a svédcsavar. A Metabo vevőszolgálatáról elhoztam egy friss katalógusukat, és kiderült, hogy piacra dobtak pár új gérvágót. A 255-nek megfelelő 216-os új gép paraméterei alapján határozottan jobb: 255x60mm helyett 305x65mm-t vág át, nagyobb valamivel a fűrészlap, 20 helyett 40 foggal, van hozzá porzsák és adják hozzá a fent említett leszorítót is, ugyanakkor majd 10.000Ft-tal olcsóbban a komplett gépet!!
Áh, nem tudom mit gondoljak... Egyszerűen olcsósították az előállítást, például áthelyezve Kínába a gyártást, vagy netán gyengítették a konstrukciót, amit persze nem hangzik túl logikusan. Fotó alapján az új tűnik a jobbnak, egyedül a vonófunkció működésében vannak kétségeim. A régi rövidebb és zártabb.
Súlyra nagyjából ugyanannyi a két gép. Jellemző módon a Metabo honlapján még nyoma sincs az új szériának. Szóval most kicsit elkedvetlenedtem és egyelőre nem vettem használatba a 255-t. Ugyanakkor tetszik ez a gép, minden olyan egészségesen, szépen működik rajta, tehát felesleges bosszankodnom. Egy fontos dologban vannak nagy kétségeim, de erre választ csak a gyakorlatban kaphatok. Van egy olyan érzésem, hogy eléggé elbaltázott a forgácselszívás megoldása. Az új gépen látszik, hogy az elszívó nyílást a védőburkolat hátsó-felső részére tették. Az enyémen hátul-alól van a nyílás, ahonnan kissé rejtélyes, hogyan jut át a hátsó elszívó részbe, főleg, ha szélesebb anyagot akarok vágni és kihúzva eltávolodik egymástól a két nyílás:
A hangjára viszont nem lehet panaszom. Határozottan halkabb, mint a 800W-os régi kínai (de általam kedvelt) Meister gérvágó:
A világosabb mező a leállás hangját mutatja, látszik, hogy a Metabo mennyivel gyorsabban áll meg, a másik a kikapcsolás után egy pillanatra még hangosabb is lesz. A képen nem látszik, de 23mp-es ez a hangfájl.
Vágódeszka ügyben: én időnként nekiesek és lecsiszolok belőle egy réteget, a legjobb fertőtlenítés :) Ettől persze előbb-utóbb elfogy, de szerintem a vágódeszka nem ugyanaz a kategória, mint az öntöttvas hús- vagy mákdaráló, ami annál jobb, minél öregebb :)
Éppen mostanság fogom átcsiszolni, olajozni a teljes (tömbösített bükk) konyhai munkalapot.
Egyszeri használatra, némi kisegítéssel (kiszedegeted a kihullott szálakat a festékből valami hegyessel) megfelelő lesz... Az ilyen árfekvésű ecseteket kimosni nem érdemes, többe kerül az erre fordított higító, mint amit ez után ér...
Tegnap halált megvető bátorsággal, előzetes referenciát sem kérve, vásároltam a Pennyben ecseteket! Elszántságomban jelentős szerepet játszott, hogy a 3 db-os készlet 129 Ft volt!;o))
Az valami olajban feloldott paraffin lehet. Elpárolog/beszívódik az olaj és kikeményedik a paraffin, gondolom... Ha büdös, akkor terpentinben, ha nem, akkor paraffin olajban oldott lehet....
Terpentinest gyártottam már házilag, bár én viaszt tettem bele, a paraffin csak azért kellett, mert nem volt elég a viaszom...
Vagy a paraffin gyártás valami mellékterméke. A paraffint is nyersolajból készítik és a folyamat elején még folyós állagú. A gyengébb minőségű, "nyári" gázolajban van is belőle annyi, hogy minusz 15 fok alatt eltömítse az üzemanyagszűrőt...
Gyakorlatilag egy állagát tekintve tejszerű anyag, bütürész visszarepedését lehet vele meggátolni. Ecsettel jól felhordható. Főleg szárítókban és fűrészüzemekben használják.
Lenne egy talán offos kérdésem felétek. Ha valaki tud, segítsen. Hol lehet beszerezni, venni vizes paraffint? Szereztem pár frissen vágott törzset, amit széthasítás után szeretnék lekezelni vele, csak pontos beszerzési forrást nem találok. A cégböngészőn kapok több száz találatot, de leginkább a paraffinra. A segítséget előre is köszönöm!
Szilikon. Az, ha cserélni kell a beapplikált vágódeszkát, viszonylag könnyen eltávolítható, de amíg kell, lezárja a hézagot annyira, hogy nem mehet be víz és baci.
Szerintem ilyen célra a legjobb az áttetsző, jó minőségű üvegtömítő szilikon, szépen felhúzva a kiemelkedő darab oldalára. Ezt meg egy 8-as fúrószárral (a befogandó végével) való "elhúzással" lehet a legegyszerűbben elérni, ha nincs külön erre való szilikongumi simító. Annak vannak különböző rádiuszokkal lekerekített "sarkai" ehhez a melóhoz...
GPS: kösz, a vágódeszkát eredetileg egy síkba terveztem, de a végén én is arra jutottam, hogy ki kell, hogy emelkedjen a munkalap síkjából, már csak azért is, mert ha a szélén (is) vágok rajta, akkor a keményfa-puhafa találkozásnál érdekes lesz a helyzet... Viszont én fix kivitelre gondoltam. Ebben az esetben mit tegyek a deszka és a munkalap találkozásához? Ami szóbajöhet: szilikon, fapaszta, ragasztó, egyéb, semmi (ez nagyjából az én sorrendem).
"A hústőkét és a vágódeszkákat keményfából és egy darabból vagy élelmiszer-higiéniai szempontból engedélyezett műanyagból kell készíteni. A fa eszközöket festeni vagy favédelem célját szolgáló anyaggal kezelni nem szabad. A vágókések nyele egy darabban öntött műanyag kell legyen, esetleg a nem állati eredetű termékek (pl. kenyér) szeleteléséhez használható fa nyelű kés."
A késnyél esetében pedig azért kell a műanyag, mert azt lehet egy darabban önteni, nem tudnak a bacik a késpenge és a fa rész közötti résben megülni, ahonnan nem lehet kitisztítani őket.
éppen ezért nem szabad tölgyből csinálni a deszkát... Még vizuálisan is gázos... mivel víz+csersav+vas+emberbőr= ronda lilás foltok a bőrön, és a nyers húsokon...
Azt hiszel, amit akarsz. Ezt láttam (néhány millió más tv nézővel együtt), bemutattak egy tesztet, egy olyan műsorban, ahol ilyesmikkel foglalkoznak és őket is alaposan meglepte az eredmény. Azt akarták bemutatni, amit Te is állítasz: a fa nem higiénikus. Nem jött be. Ez van.
Nem hiszem, hogy a fa vágódeszka gyártás akkora üzlet lenne, hogy megérje egy ilyen teszt finanszírozása...
Ezt a tesztet én már többször, többfelől láttam, és hidd el, ez így van.
Egy tölgy vágódeszka jobb egy teflonnál, slussz.
Az más kérdés, hogy vannak a húsiparban más indokok is amiért mégis műanyagot használnak, viszont olyan körülmények között használják, amit egy háziasszopny nem tud reprodukálni (bár Klárika gumikesztyűben főz, mint azt tegnap láthattuk :) .
Olyan ez, mint az ónpohár.
Mérgező, de bizonyos helyeken és korokban mégis az volt az életben maradás eszköze!!
"A fa is karcolódik, de a szerkezete miatt ezek a karcok ívesebbek, könnyebben tisztíthatók, ráadásul a bacik sem mozognak rajta olyan könnyen..."
Ezt a tesztet nem a fa-vágódeszkagyártók szakmai szövetsége rendelte meg véletlenül? :-))))
Nekem kicsit inkább "háztájinak" tűnik ez a magyarázat - mintsem "tudományosnak".
Most én el kell higyjem azt, hogy egy pépesre karistolt, rostos, szerves anyagban - kevésbbé áll meg és szaporodik a baktérium - mint egy tömör, homogén szerkezetű, sűrű polipropilénben?
Túúúúdom, a fa az szent - nade ennyire? Akár képtelenségeket is rá lehet kenni?
Azért nagyon megnézném én azt, hogy hol van ez így tételesen leírva - mert ha így van, akkor az összes európai egészségügyi hatóság hót-hülye - különben nem tiltották volna ki még a fa-késnyeleket is a közélelmezési konyhákból.
Szerintem nem kéne azért minden Kudlikjuli féle "deltás" filmecskét halálkomolyan és készpénznek venni...de a Discovery-s "szak-anyagokat" meg mégkevésbé. .
Téves. Nemrégiben volt egy teszt, ahol összehasonlították a fa, múanyag és valami kő alapú vágódeszkákat. Fertőtlenítették, húst daraboltak rajtuk, elmosták őket és letesztelték baktériumra. A fa nyert, azon volt a legkevesebb...
Magyarázat:
a simára csiszolt kövön (ez volt a legrosszabb) a baktériumok ugyan nehezebben tapadnak meg, de azonnal "szétmásznak", így szinte lehetetlen teljesn tisztára mosni konyhai körülmények között.
A műanyagban óhatatlanul keletkeznek éles szögű bemetszések, amiknek a mélyén megbújnak a bacik, nem igen lehet elmosni, ráadásul ennek a felületén is elég jól mozognak a jószágok...
A fa is karcolódik, de a szerkezete miatt ezek a karcok ívesebbek, könnyebben tisztíthatók, ráadásul a bacik sem mozognak rajta olyan könnyen...
Háááát, először is egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a kemény- vagy bármilyen "fa" lenne az ideális anyag a vágódeszkának....2009-ben, legalábbis.
Túúúúdom, most az a trendi, hogy még a kivetőpántok is gyalulatlan fából készüljenek....de én még mindig azt tartom, hogy az a vastag, fehér műanyag - (amit a hentesek is használnak) - az nagyságrenddel jobb és higiénikusabb vágódeszka-anyag, mint a fa.
Ami az alu-szegélyt illeti - aki vágott már ezt-azt a való-életben is - az tudja, hogy egy akár 1 mm-re is kiálló fém-valami a deszka körül - az érdekes dolgokat művel a (vélhetően éles és komoly) konyhakéssel.
Ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy a deszka maga (most mindegy milyen anyagból is legyen az) - az kiálljon fél centit a munkalap síkjából - és bármikor kivehető legyen onnan - egy-egy alapos lemosásra, fertőtlenítésre.
De például amikor a Rudi-kutyámnak főzök mondjuk másfél hónapra előre - akkor azt a 3-4 kiló májat úgy kockázom fel - hogy a vágódeszkát egy nagy tálcába teszem előbb....Aki csinált már ilyet, az tudja, hogy miért.
Persze, mondjuk Debreceni Zita "látvány"-konyhájában (amit most készül elhagyni) - ott ilyesmik nem fordulnak elő....tehát ott lehetne akár inoxból is az a vágódeszka - mert az olyan "jól mutat", ugye. .
Lehet kapni mindenféle "profilt.Olyanra gondolok, mint pl a "T-profil".amit a konyhai munkalapok toldásakor a két lap közötti résbe tesznek, így eltakarva a nyílást.Asszem van "L" is ,amit esetleg el tudnék képzelni sziloplaszttal beragasztva körbe a deszka mellé, szépen gérben kiszabva.Vasfűrésszel szépen vágható.Legalábbis én azzal követtem el ,mivel aluminiumból van a "cucc".Tudom, hogy simán is ki lehet nyomni szilóval, de nekem a mosogató körülit sokszor kell cserélnem,nivel kifeslik a helyéről.Ezért gondoltam aprofil beragasztására :)
De a szakemberek biztosan mondanak még jó és profi ötleteketlll
kösz mindenkinek a segítséget a borovi munkalappal kapcsolatban, keményfa vágódeszka lett a vége, már csak az a kérdés, hogy az esetlegesen előfurduló hézagokat mivel ildomos tömíteni?
GPS nem ezt javasolta, ez nehezen ferne bele egy bevasarlokocsiba :) A megoldas meg minket marohoz alkalmas lehet, azert is tettem fel . Gondolom a felsomaroknak nagyobb az elofordulasa itt a forumon .
off Feri Te naiv vagy ! Itt meg barmi lehet jaras is, meg szabad szombat is mert a gazdasgon kivul most mar az internacionale is duborog . B@szki , blamazs ez barhonnan nezve :(
Bizony-bizony - ez nem olyan, mint a Media-Markt, ahol minden üzlet külön vállalkozás, külön üzletpolitikával és külön árképzéssel - és ahol csak a legnaivabbak hiszik azt, hogy ha oda bemegy, akkor egy áruházláncba ment be. Egy frászt.
Oda aztán viheted a másik Media-Markt üzletben vásárolt, hibás, vagy nem megfelelő holmit - mert ki is röhögnek vele. Vagy még azt sem - hanem szólnak a biztonságiaknak, hogy tessékeljék már ki az "azt az eszement vevőt". .
Elég jó reszelőd lehet. Csak nem azt a készletet vetted Te is amit GPS javasolt? :-)))) Egyébként jó az ötlet! Ez egy asztalos maró és nem felsőmarós megoldás?Bár az ötlet mindkettőnél alkalmazható.
Ja, egyik barátném egy tatabányai "LIDLI" vezetője, aszongya, mindegyik áruházukban imigyen kell csinálni a visszáruzást, ahogy a fórumozók írták.Egyébként én a győri Baumaxnak is pontot adnék ez ügyben, mert szó nélkül cserélik a hibás gépeket. A bontatlan csomag,felesleges,megmaradt építőanyagot pedig visszavásárolják !!! Előfordult, hogy többet vettünk valamiből és a blokk ellenében visszakaptuk a pénzünket. Viszont az is igaz, hogy az eladók gyakorlatilag semmiben nem tudnak segíteni, mert nem értenek az ott lévő árukhoz egyáltalán,legtöbbször azt sem tudják, hogy van -e egyáltalán ez, vagy az.Legalábbis eddig ez a tapasztalatom :(
Igen,ebben egyetértünk.Most van egy boltívszerű díszmarás a konyhaszekrényünkön, de állandóan megül benne a por és a lefolydogáló ragacs.Takarításnál pedig az éleiről (széleiről) kopik a festék.Az új konyhaszekrényemen semmiféle ciráda nem lesz ,viszont szeretném, ha pácolható lenne a felülete.Nem kell tömör fa,elég a furnérozott mdf.A munkalap pedig matt, több színben pöttyözött lesz.Most is ilyen és abszolút nem kényes, nem látszik az esetleges karistolgatás rajta.:) A gránit pultocskát sütitészta-gyúrásnál használnám,valamint forró tepsi tárolására.Ösmerősöm nem tudom milyen fajta gránitot vett, de kimondottan munkalapnak volt készítve és méterre adták neki.Valszínűleg nem töltött sok idő körülnézéssel gránitügyben.:(
Többieknek: Nekem EINHELL dekopírom van, de a fűrészlap -befogatás nem sikerült tükéletesre a gyártónak :( .Vágás közben kilazul, a beszorítócsavarok pedig kipottyannak, a lap pedig a fában marad.Párszor megszívattam magam, amikor rögtön ki akartam szedni és másodfokú égési sérülést szenvedtem tőle :) :(Ezen kívül nem lenne bajom vele, bár a lézert feleslegesnek tartom rajta kipróbáltam, de sosem használtam.Lassan tolva szépen vág, gyorsan ferde és girbegurba lesz.Ézért "biztos ami hótziher" kényesebb melónál előrajzolom magamnak a vonalat, ami mellett tolom a masinériát.
meseljek a 420W utvefuromrol? kicsi, konnyu, felkezzel lehet vele dolgozni (nem kell hozza osszeszoritani a szajadat), es kifurja a panelhazat. (rendes pneumatikus utvefuro).
Szimpatikus történet! Már-már úgy viselkedtek, mintha a kereskedő volna a vevőért! ;o) A közeljövőben én is körülnézek a környékünkön, hátha ez a kór terjed!! Ha csak az áruházláncon belül. az is jó, hát még ha másokat is megfertőzne !!! ;o))
Egyszer bátorkodtam venni valami műszaki kütyüt a Lidl-ből - amig az asszony a zellereket és a bocisajtokat válogatta.
De nem csak úgy brahira vásároltam, hanem kihívtam a főnöknőt és megkérdeztem tőle, hogy "mi van akkor, ha hazaviszem az árut, az működik is - csakhogy nem úgy, ahogy szeretném?".
Erre döbbenet: "tessék visszahozni a blokkal 72 órán belül - és visszaadjuk a pénzt" Erre én: "dehát ismétlem: a kütyü műxik, nem defektes - csak szar minőségű" Azt mondta, hogy "őket nem érdekli, hogy miért viszem vissza - lóvét visszaadják és slussz"
És képzeld, egyszer ezt ki is próbáltam - vettem egy időjárás-állomást - és nem volt az igazi. Kérdezés nélkül visszadták a lóvét. Aztán meg egy gumicsónakot vittem vissza, legutóbb meg a flexet, mert úgy véltem, hogy üt a tárcsája.
Ez utóbbiért nem a pénzt kértem vissza, hanem bepofátlankodtam a hűtőkamrába és az ottani konektornál kiválogattam egy jót.
Nahát, ez az, amit az Obiban csak 120 decibeles ordibálással és nyomatékos fenyegetőzésekkel lehet csak elérni. .
Nem csodálkoztam, hogy a fűszerüzlet barkácsgépeket (és még mi mindent) árul, hanem eddig nem nagyon volt bátorságom ott ilyesmiket vásárolni, féltem hogy az olcsó ár nagyon rossz minőséget jelent! De a reszelők tényleg rendben vannak, úgyhogy még egyszer köszi! A kérdésem arra irányult, hogy Te rendszeresen "teszteled "ezeket a termékeket vagy csak véletlenül tudtál erről? Mert ha vannak információid, szívesen venném ebben az ár/érték kategóriában!
Értem én-csak nem szeretem! :-)))) Köszönöm,így tök világos a dolog. De azért egy Top3 listának örülnék a dekopírral kapcsolatban. Eltérő vélemények esetén verekedni nem ér! :-)
Jóvanna, maga már a viccet sem érti? Mi maga? Politikus? :-))))
Az van, hogy amikor lemegy a penge (vagyis a holtidőben, azaz amikor nem vág) akkor hátrahúzódik valamennyit - hogy mennyit, azt be tudod állítani.
Ez azért kell, hogy visszaúton (ami a dekopírnál a lefele irány) szóval akkor a fogak ne érjenek a vágathoz - mert nem jó ha az anyag súrolja a fogak hátát - de néha ez a surlódás csúnya vágásképet és sorjásodást is okozhat.
Minnél tempósabban tudsz haladni (pl porózus dekorlemezben) - annál nagyobb pendelt adsz neki. Fémhez elég kicsi is - mert annál nincs akkora "cápa-tempó".
De, ahogy a régi, mohikán közmondás is tartja: " pendel nélkül szar a vágás". Hát, ez van. .
Nah,megvettem a marót :-) ölöm et bódottá kipróbálni sajna csak hét 2. felében. Következik dekopír. Eddig is köszönöm a segítséget,de..... Mi is az a Pendel,azaz lengetés?
nekem az a tapasztalatom, hogy az elmegy a merolegestol az egy csomo mindentol lehet: - tolod mint allat. (40mm vastag fenyot vagva, siman latszott utolag hogy honnantol kezdtem unni) - szar a penge - a tolas kozben eszre sem veszi az ember, es mar nem is fekszik fel a talp - szar a megvezetese a gepnek.
En boltban vettem talan 3224 nevu makitat 20-ert, amin van pengelengetes is, es nem presel acellemez a talpa, hanem ontveny. Csak 400W, de nagyon allat. Barkacsaruhazban is lattam ugyanazt hasonlo osszegert, lemeztalppal kicsit meg olcsobban is.
A pendel-nélküli gépnél nem csak a vágási-sebesség a gond. Visszafele-menetkor óhatatlanúl súrolja a fogak hátát....ami hát, enyhénszolva sem túl kóser dolog.
A dekopir nem kézi-körfűrész - attól (vastag anyagban !!!!) csodákat ne várj. A penge nagyon vékonyka - inkább csak kézügyességből lehet vele vágni - mintsem gépipari módszerekkel.
Szinte mindenki megpróbált legalább egyszer vonalzó mellett dekopírozni - hogy "az majd biztos egyenes lesz akkor".
Ugyan már....úgy elmegy, hogy már köszönni sem tud az egyenes nyomnak. Szépen kézből, odafigyelve és apránként viszont szép dolgokat ki lehet vágni vele - de ajtók vagy asztallapok szélét - azt nem.
Egyébként a 5-ös alulemez csipkemintázásához is kell egy hangyányi gyakorlás - nekem se ment elsőre :-))))) .
Én hobbi-célra egy 6-7 ezres, jó nagy wattos és főleg mindenttudó gépet vennék.
Pendel (lengetés) nélküli gépet akkor se vennék, ha ezer forintért adnák.
Volt nálam egy ilyen fapados Bosch...hát az egy vicc volt, ahogy az vágott - el nem tudom képzelni, hogy mire gyártják az ilyet? Azon se varió-sebesség se pendel nem volt - viszont jó drága volt. Gondolom a Bosch-nál azt a fát is jól meg kell fizetni - amiből a fapad van.
Én vettem egy 3.990 Ft-ost a TESCO-ban - 850 wattos, variósebességes, pendeles, 80 mm-es - hát öregem, azzal még csak vasúti-sínt nem vágtam - de köszöni, jól van.
Én elsősorban fémre (főleg aluminiumra) használom...de arra sokat. 3-5 mm-es fémlemezt kanyarintok vele - csipkésre :-)))) .
Ha arra gondoltál, hogy a fiókos korpusz mellett van egy ajtós-rész - és nyitott ajtóval is akarsz fiókot huzigálni - akkor nyugi, mert a leg-mezeibb kivetőpánt sem nyomja túl az ajtót a szekrény oldalsíkjától - vagyis a nyitott ajtó nem kavar be a fiókhúzgásának.
kérdésem lenne ismét. ha egy laminált bútorlapos szekrényben fiókok vannak, akkor van e olyan kivetőpánt, ami a szekrényajtó kinyitásakor a korpusz oldalának síkjára vagy síkján kívülre "veti" az ajtót, hogy a fiók ne ütődjön bele az ajtóba?
A Praktikeres felsőmarók közül talán még ez a legelfogadhatóbb. Persze ez most elég felszínes megállapítás... Tk. csak azért tetszett, mert nagyon szépen, könnyen fut le-fel a tengelyeken (igaz, ez is elég lötyögős) De jobban tetszett, mint a Bosch.
Sziasztok, egy kis helpet szeretnék kérni. Pár hónapja már érdeklődtem itt,racionalizálódott néhány vágyam :-) 5-15ezer vennék egy dekopírt,home célokra (talán kicsit többre). Praktiban kell elköltenem a pénzt,utalványos történet,ott fogadják el. Melyiket vegyem?
Hát igen, nagyon sok gyönyörű (?) konyhaterv van - aminek a valódi használati értéke a nullával egyenlő.
Ezeket hívom "látvány-konyháknak".....de én a "főző-konyhákat" többre becsülöm azért.
Ezért, nekem külön kialakult magánvéleményem van arról is, amikor egy konyha frontjai olyan mély-cirádás, fautánzatos műfaragottak - mintha egy angol könyvtárszobát akarnának modellezni....és nem egy ételkészítő kisüzemet.
Szerintem, aki ilyen mély-cirádás frontokat rak egy konyhára, az vagy nem főzött még életében (és iparszerüen) egy egész családra...vagy nem takarított még életében egy jót.
Szépnek, szép (bár én jónagy giccsnek tartom).....nade a napi, gyakorlati használatban...... .
Jól vannna :)) Tényleg nem jutott eszembe, hogy kiszedi a kés élét a gránit vágófelület.Bocs mindenkitől.Egyszer egy lakberendezési újságban láttam az ötletet, de nem méláztam rajta különösebben, csak most vetődött fel bennem a munkalap-hiba miatt. Viszont keményebb fát - ahogy valaki írta is-lehet bepasszítani helyette. Egyébként mink póriasan flex-szel szabtuk méretre a gránit ablakkönyöklőinket. Szépen vitte, de lett is por körülöttünk vágás közben:)
...tovább megyek kés-ügyben: igazi szakács a fényes-kést se becsüli semmire - állítólag az csak hobbi-konyhába való - dísznek.
Az igazi acél-kés az bizony feketedik, karban kell tartani - és tárolni-szállítani is vagy külön tokban, vagy egy konyharuhába tekerve lehet úgy, hogy egyik kés a másikkal ne koccolhasson.
A volt szakácsom minden éjjel hazavitte a késeit - igaz, egy használt-autó ára volt az az 5 darab Dick kés- de azokra ember nem tehette a kezét.
Mondtam is neki, hogy érdekes lesz eccer, ha majd egy éjjel megállítja a szerv egy kis rutinellenőrzésre...és majd magyarázhatja, hogy miért sétál éjjel 2-kor - 30 centis halefokkal a hóna alatt :-))) .
Sok mindent árulnak ami gáz, az eladót csak a haszon érdekli, ha te megveszed, lelked rajta.
Meg aztán sokan használnak "lézerélezett" (sztem jószar) késeket.Azoknak nincs élük, csak recével nyiszatolnak valahogy, annak nem árt a gránit, meg az üveg.
Igaz, alapból olyan szarok, hogy három nullméteres készletet dobtam ki az ajándékozó szeme láttára a kukába, mire a család rájött, hogy ilyet nekünk ne vegyenek, ne említsenek, és ne is utaljanak rá! :)))))
Mert ha van legalább 7-8 centi szoklija, akkor azon belülre betehetők a lábak, a padlólapot kell átfúrni, és azon át belülről állítható csavarhúzóval, vagy imbuszkulcscsal.
Nézd: amióta a fűszerüzletben asztali gyalugépet, flexet, magasnyomású mosót, kézikörfűrészt, dekopirt, valamint vízes-ipari porszívót lehet kapni - azóta én a helyedben már semmin se csodálkoznék :-))))
Csak barkács műhelybe szántam, de kössz a figyelmeztetést!! ;o)) Te rendszeresen teszteled az ilyen, alapvetően élelmiszerboltok szerszám-kínálatát vagy ez a reszelős történet csak véletlen volt??
http://www.mikronteam.hu/mt088h.html Erről a márkáról van valakinek tapasztalata? Neve alapján német, de árait tekintve inkább kevésbé gagyi kínainak gondolnám.
1.Kivesni vagy felsomaroval kiszedni kb 1 cm melyen es beenyvezni egy tetszoleges alaku foltot . A maradekot levesni vagy gyalulni es szintbe csiszolni?
2 . kemeny lakkot en nem tennek ra mert alatta a fa meg serulekeny marad es rovid hasznalat utan tele lesz szurke benyomodasokkal , ami aztan ala azik ....
3 . le lehet boritani 4-5 mm es bukk svartnival de elotte le kellene csiszolni az olajjal atitatott borovit , ami alapbol is eltomi a papirt . A svartni 4e/ m2 + ragasztas + munka + uzemanyag DE 28mm vastag 4 m hosszu bukk pultot lehet mar vadaszni brutto 30 korul .
Ha valami keményebb fafajtával hozod rendbe a hibás felületet és az egy vágódeszka szerepét tölti majd be, mindenképpen jobban jársz, mintha gránitlapot tennél oda. Az üveg is furcsa lehet, nem szeretik a kések az ilyen kemény felületeket.
Nemrég vettem kerámiapengés késeket, melyeknél a gyártó fel is hívja a figyelmet arra, hogy tilos gránit, kerámia, üveg felületen vágni vele. De logikus, hogy a jó minőségű és drága acélpengés késeket sem érdemes ilyen felületen kicsorbítani.
h.moni: - Nem találtam olyan lakkot, amit konyhapultra ajánlottak volna (az élelmiszerek miatt), az Auro meg kifejezetten erre a célra csinálta az olaját. - A gránitlap jó ötlet :)
rferi: - Nincs meg a darab, csak egy része :( arra már gondoltam, hogy kimarom, és illesztek bele valami fadarabot, csak ha azt elrontom, akkor még nagyobb lukat kell marni, aztán egyszercsak elfogy... - árulnak üveg vágódeszkát is, az nem gáz? Vagy de, csak aki eladja, azt nem érdekli :)
A besüllyesztett gránit lapot, amolyan fix vágódeszkának gondoltam,kb 30×25 cm-et, de valóban jó dolog lehet az egész abból :))) asszem 25e ft métere?,de nem biztos, tavalyelött mondott ennyit valaki.Biz a miénk nem abból lesz, de ha valaki meglep vele, elfogadom :))
Akkor már inkább legyen az egész gránit, nem? :)))))))
Amúgy ötletem nincsen, a kitépett részt nem lehet visszapászítani? Mert akkor valami olyan ragasztóval, ami esetleg az olajjal barátságot kötött meg lehetne ragasztani.
Tudom, hogy nem vagyok szakember,csak hobbis, de ha már puhafát vettél, akkor szerintem inkább valami kemény lakkal kellett volna kezelned a felületet,nem olajjal. Végszükség esetén egy felsőmaróval besüllyesztett gránitlapot is tehetnél a csúnyultabb részre,az hasznos is.Bocs a kotyogásért.
Kérnék a jelenlévő szakemberktől némi segítséget, ugyanis a helyzet a következő: a konyhai munkalapot igazi fára szerettem volna cserélni, ehhez 24 mm-es táblásított borovi fenyő lapot vettem (hiba1: puha fa). Kiszabtam, gérbe vágtam, csiszoltam, olajoztam (Auroval), csiszoltam, olajoztam...stb, mígnem a sokadik csiszolás közben sikerült feltépnem a táblásítás során jellegzetes parabolikus íveket rajzoló évgyűrűk által létrehoztott rétegek egyikét (hiba2), minek következtében jelenleg van egy tükörsima olajozott borovi munkalapom egy kb 5x30x1 mm-es (sz x h x m) lukkal.
Kérdésem az lenne, hogy a jelen helyzetből kiindulva hobbi körülmények közt mit lehet még tenni a teljes felső 1 - 1,5 mm-es réteg lecsiszolását vagy az egész cucc bükkre való cserélését leszámítva.
Most nézem a honlapjukat, ott 97-et írnak, de én mintha 96-ban jártam volna náluk. Annyira friss volt a cég, hogy egy mintadarabért még az egyik főnök lakására kellett elmennem. Viszont tényleg svéd eredetűek.
Szerintem meg nem :) Legalábbis a Telifa úgy indult, mint egy svéd(?) cég leányvállalata. A két cég létezett is egy időben, szerintem 95-ben. Az, hogy esetleg átszivárogtak emberek a MÁV-tól az új céghez, az más kérdés. De végül is mindegy.
A helyzet ui. az, hogy a bányatámfa itthon legalábbis leginkább tölgy, csak azzal az a baj, hogy úgy törik, hogy elpattan, előtte egy másodperccel még semmilyen jelét nem adja, hogy törni fog.
Ezért pár méterenként betesznek egy fenyőt is, és amikor már az egész miskulancia elkezd ereszkedni, akkor a fenyő recseg már jóval az omlás előtt, és lehet menekülni!! :))))
En meg azt filmet probaltam keresni ahol a nemetek felszedik a sineket . Ill nem szedtek hanem ment egy gep amelyik maga mogott keresztbe torte ,szakitotta ,tepte a talpfakat . Mindezt olyan tempoban es erovel ,hogy azt hihette az ember ,hogy valami jatekvasutat cibal .
Elolvasva az elozo cikket , ott leginkabb a bukkfara hivatkozik . A Deli Vasut viszont biztos , hogy vorosfenyovel volt talpfazva . Lehet ,hogy azert mert a haboru utan rohamban allitottak helyre ,45 nyar elejen mar kozlekedtek rajta a vonatok . De beirtam a keresobe es meg mindig lehetne venni vorosfenyobol talpfat . A Balatonszentgyorgy - Somogyszob is ezzel volt fektetve . kb '75 korul cserelhettek le . Emlekszem mert a kereszturi allomasfonok evekig ezzel a budos szarral futott :) Amikor fureszeltek akkor lattam ,hogy a telito anyag csak nehany centit szivodott be . Erre utal az elozo iras is . A bukkot teljes metszetben tudtak teliteni . Nem tudom ,hogy milyen eltettartamra voltak hitelesitve de 30 ev utan meg egeszen jo allapotban voltak .
Józan paraszti eszemmel gondoltam ki, hogyha hordót is gyártanak belőle, akkor valamicske folyadékot fel kell tudnia venni, hogy "bedagadjon" és ne eresszen sehol.De lehet, hogy hüleség :)
Érdekes kis cikk.Bevallom, nem voltam biztos a "tillisz " szóban, féltem, hogy hülyeséget írok, de örülök, hogy nem.Mostanában hallottam ,hogy pl.kerti járólapokat is készítenek akácból.Találtam egy cikket, bár csak az elejébe olvastam bele (időhiány miatt) érdekesnek tűnik
A fenyo talpfakat se tudtak teljesen teliteni ! Az a nehany centi viszont tokeletesen eleg volt ahhoz hogy nagysagrendekkel megnovelje az elettartalmat .
Szerintem arról van szó, hogy míg a fenyőt teljes vastagságában telíteni tudják, addig az akácot csak vékony rétegben, vagy nem egyenletesen, ráadásul már eleve elég ellenálló fa, tehát kár vele szenvedni :)
Én az akácot csak azért nem kedvelem, mert rettenetesen tud mozogni. A Bauhausban gyönyörű tömbösített akác munkalapok vannak (gondolom gőzölt, mert igen sötét) de bizony egyik-másik már teknőnek is elmenne... (Annak idején mennyit hasogattam tűzifának!)
Időhiányban a cikket most nem olvastam el, de határozottan emlékszem, hogy éppen a Telifánál járva esett szó arról, hogy az akácot nem tudják telíteni. Ez ugyan 15 évvel ezelőtt volt, de talán nem változott a technológia.
A különböző tömítő anyagok és a tilisz sejtek jelenléte azt eredményezik, hogy az akác semmilyen irányban nem engedi át a folyadékokat. Tehát hordó gyártáskor az akácnál nem követelmény a tükrösvágás
Geszt
A fatest belső, elhalt részét gesztnek nevezzük. Az élő fa gesztesedési folyamata kétféle lehet:
- az életműködésüket befejező faperenchima és bélsugársejtek elhalásuk előtt különböző gesztesítőanyagokat (cserző-, festőanyagok, gyanták, latex stb.) választanak ki, amelyek berakódnak a sejtfalakba, sejtüregekbe, sőt még a szomszédos sejtekbe is;
- az edényeket (ritkán az áledényeket is) a gesztesedési folyamatban parenchimatikus töltősejtek, tilliszek tömítik. Az elhaló tilliszek fala megvastagszik, megkeményedik.
A tilliszedés a lombos fafajokra jellemző, a fenyőknél ritkán fordul elő. Az akác igen korán és erősen tilliszesedik.
A kétféle gesztesedési mód együtt is jelentkezhet.
A gesztesedés hatására létrejövő gesztfa általában színben is eltérő, de egyes fafajoknál megegyező a szíjáccsal. Így megkülönböztethetünk színes gesztű és színes geszt nélküli fákat. A színes geszttel nem rendelkező fafajok gesztesedési mértéke jelentősen eltérhet. Egyeseknél a fatest külső (élő) és belső (élettelen) részeinek tulajdonságai és víztartalma között gyakorlatilag alig van különbség, az ilyen fafajokat szíjácsfának nevezik (pl. gyertyán, éger).
Másoknál a belső elhalt fatest víztartalma lényegesen kisebb a szíjácsénál (pl. bükk, hárs, luc-, jegenyefenyő), az ilyen fafajok az érett fák. A szíjács és a színes geszt határa gyakran éles, jól elkülönülő (pl. akác, szil, tölgyek, vörösfenyő), máskor pedig fokozatos az átmenet (pl. dió, fűz).
A geszt határa mindig követi az évgyűrűk vonalát, ezáltal jól elkülöníthető a fahibának tekinthető álgeszttől.
Az idősebb fák gesztje lényegében három részre osztható: bél körüli fatest (juvenilisfa), érett fa, elöregedett (túlérett) fa. A juvenilisfa (fiatalkori fa) a bél körül kialakult belső évgyűrűket tartalmazza. Ebben a farészben jelentős belső feszültségek halmozódhatnak fel, így nagyobb a vetemedési, repedési hajlama, ezért célszerű kiejteni.
Szíjács
A szíjács a külső évgyűrűk szöveteinek összessége a kéregig, a fa életfolyamataiban még részt vesz. Általában kisebb gyanta- és cserzőanyagtartalmú, a károsítókkal szemben kevésbé ellenálló, a szíjácsban található egyszerűbb szénhidrátok (pl. keményítő), kedvező tápanyagot nyújtanak a gomba és rovarkártevők számára.
A szíjácsfa kevésbé sűrű és kemény, mint az érett geszt, e kedvezőtlen tulajdonsága miatt az értékesebb alkatrészeknél a gesztről leválasztják. A különböző fafajok geszt-szíjács aránya jelentősen eltérhet.
Kiemelés tőlem.
Namost ebből azért nem következik, hogy nem telíthető, a vasúti talpfák legalább 80 éves tölgyekből, telítéssel készülnek, tilliszesedés már ott is tuti kialakult.
Valami más ok lesz itt- ha van.
Hát nem tom, az akác nyíltpórusú fa, mint a tölgy, meg a kőris, el nem tudom képzelni, hogy olyan tömör lenne, hogy levákumozva, majd a folyadékot felnyomva nagy nyomásra, ne tudna magába szívni semmit.
De ettől még lehet igaz, csak mostmár fix infót akarok erről tudni, mert ez nekem új.
Hát aztatat nem tudom, hogy telítik -e valahogyan, de tanulmányaimból úgy rémlik, hogy az akácfa rostjai közé asszem tilliszek, vagy mik épülnek be, amik eltömítik azokat, így nem igazán vesz tud fevenni folyadékot az anyag.Mintha inkább gőzöléssel lágyítanák, mert a tölgynél is jobban eszi a szerszámot enélkül, de nem tudom biztosan, régen tanultam áruismeretből. :)
Ha tudnád, hosszasan gondolkodtam, hogy mit írjak, szerves oldószer? - de miután bizonytalan voltam benne, hogy azzal lefedem-e mindazt, amit nem szeretünk mert büdös, mert egészségtelen, hát hagytam. De a víz eszembe sem jutott :) (és ha belegondolok, hogy én kémiából még felvételiztem is anno...)
toloajto : a kitmaron kivul , forest ,saheco ,würth, a hafele katalogusban kb 60 oldal , SCH, A kitmar nekem azert tetszett meg ,mert meg lehetett nezni ,tapogatni a mintakat . Egy katalogusban meg nem latni a kidolgozottsagot , nem erezni hogyan futnak a gorgok stb.
Van , de azt vizes emulzionak hivjak .Erre is mondhattak volna, hogy olaj tartalmu fabalzsam , faapolo ,mint pl. a biopin mehviasz kenobalzsam . Nincs ezzel baj , csak nem azt kapom ami irva vagyon ra .Ez viszont mar zavar !
- az akácot nem lehet telíteni (meg nem is igazán kell)
- 1-2 gerenda kedvéért tényleg nem nagyon éri meg a Telifával bajlódni (amikor indultak, jártam náluk "üzemlátogatáson", akkor egy 50cm-es darab miatt mentem...:)
- a hobler.hu jó ötlet volt! Beszéltem velük, van 2,5m-es gerendájuk, ami nekem kellene. Miután a környékükön 3-4 másik feladatom is volt ma, így majdnem útba ejtettem őket, de aztán mégsem, mert a másik "apuka", akivel közösen csinálnánk, lefújta a szombati alkalmat, ráadásul - erre nem gondoltam - két ekkora rönköt el sem bírna a tetőcsomagtartó...
- más, jó ötlet volt a kitmar.hu Szemügyre vettem, lehet, hogy az ő szerelvényeikből csinálok tolóajtót. De azért még szétnézek.
- a csudába, most látom, hogy emlegettem tegnapelőtt Boronkayt, oda is elfelejtettem menni :((
- voltam viszont a YATO-nál. Vettem körfűrészlapot. Érdekességként a csomagoláson bizonyos romániai cím is szerepel a lengyel mellett és bizonyos TOYA márkanév is :)) A mellékelt fotó talán bizonyítja, hogy a Pilana (persze négyszer annyiért) azért kicsit más minőség... Alkalmasint majd csinálok velük próbavágást, hogy lássuk van-e különbség a vágásképben.
Jó reszelők vannak mától a Penny-ben - ajándék áron. Ismerem, nekem is van szögletesbe - korrekt minőség. Az ára most meg annyi, mintha az utcán találtuk volna.
A Budakeszi repter utan ,Torokbalint fele van egy hely ahol folyamatosan arulnak akac ronkoket . Valami gyerekjatszo is van ott az ut mellett . Nem tudom ,hogy milyen hosszban kaphato a faanyag :(Vagy barhol ahol tuzifat arulnak es ott helyben tortenik a vagas hasogatas . Ha minden kotel szakad akkor meg egy barhol kaphato, normal fenyo gerenda aminek a latszo eleit meg le lehet gyalulni . A ket lyukat meg a vonal menten vegigfurnam egy olyan furoval amibol van hosszud (8-10mm) aztan a maradekot kivesnem . 2 lyukat -foleg fenyoben -fel ora alatt ki tudsz utni . Ez nem okozhat gondot kar ennyit "rugozni rajta " ahogy tanult baratunk mondana:) .A PU ragasztoval rogzitenem az kitolti a pontatlansagokat .
Próbáld meg a Nádlandot (www.nad.hu). Ekkora fúrót meg - ha nincs kedved drágán fa- vagy fémfúrót venni - tán legolcsóbban körkivágóból (lyukfűrész) úszod meg, igaz, hogy munkásabb, mert több lépcsőben kell átfúrd.
Egy kis tanácsot kérnék. A gyerkőcök iskolájában szombaton általános kertfelújítás lesz, amolyan komenista-szombat formájában :) Van egy faházikó, amely két vízszintes fa gerendán nyugszik, amelyek elrohadtak, ezt kellene cserélni. Én "frédi-béni" csapolásnak hívom ezt a csomópont típust, az egyik gerendát egy nagyobbacska ceruzahegyezővel elvékonyítják, ezt dugják át a megfelelő méretű furaton. Itt egy kép a "házikóról", sajnos jobbat nem találtam hirtelen, de a lényeg talán látszik:
Holnap pontosan megmérem, de úgy emlékszem Ø15cm ;s kb. 2m hosszú. Vagy egy telített fenyő gerenda lenne jó vagy akác. Egyiket sem tudom hol szerezhetnénk be Bp-en, ráadásul gerendánként szükségeltetne 4-4 (kb. 60mm-es?) furat is. Van ötlete valakinek? A kör keresztmetszet nem kötelező, de "autentikusabb" lenne úgy.
Igen sejtem mi lehet ez az előkeret... igen értem ezt a ráhagyást, mert hasonlót csináltam, egy fürdőszobabútort, de ott nem kellett figyelembe venni a mennyezetet és a padlózatot, mivel lábai voltak a szekrénynek, ezért egyszerűbb volt ez a helyzet, bár rá kellett hagyni rendesen a falak egyenetlensége miatt.
Igen, valami összeépítésre gondoltam, mivel a hely miatt nem tudnám csak úgy betolni, ráadásul, tolóajtós dolog kellene, ami nehezbíti a dolgot.
Ráadásul ferde a mennyezet is, és szintben is vannak eltérések.
Néztem azt a kitmar megoldást is, de valahogy ott egyszerűbbnek tűnik a dolog.
Jó, hogy említed Boronkay nevét! (mindig elfelejtem...,Pedig mennem kéne oda is.
Off: ami a tűzrókát illeti, kikapcsolásnál most azt az opciót választottam, hogy mentse el a megnyitott oldalakat, ez tehát nem csoda, de hogy még a bepötyögött hozzászólásomat is... ez meglepett.
"OFF: ezt a hozzászólást még délben írtam, de nem volt időm befejezni (meg elfeledkeztem róla) és egészen meglepődtem, hogy a Firefox a gép újraindítása után még magát a megírt hozzászólást is visszavarázsolta :))"
Én ilyenkor nem meglepődöm, hanem elkezdek aggódni.... :-/ Ki a fene tudja, miket csinál a gép a háttérben még????
Túlaggodalmaskodom ezt a kérdést, ez kétségtelen. Nem véletlenül írtam, hogy "jaj, ilyenkor ha tudnám, hogy minek mekkora a jelentősége"
Felhívtam telefonon azt a képkeretező nagyker céget, akiket viszonylag jól ismerek és nagy örömömre tudták, hogy mi az a negatív homlokszög :) Amikor megtudták, hogy milyen kishalacska vagyok, legyintettek, szerintük nem érdemes túlértékelni a különbséget. Úgyhogy, azt hiszem, maradok a 3.000Ft körüli YATO lapnál. A képkeretlécek szép vágása elég kényes feladat, ha ennél nem létfontosságú a drágább használata, akkor hagyom. Ha meg netán nagyobb mennyiségben kell majd alut vágnom, akkor úgyis beruházok rá.
OFF: ezt a hozzászólást még délben írtam, de nem volt időm befejezni (meg elfeledkeztem róla) és egészen meglepődtem, hogy a Firefox a gép újraindítása után még magát a megírt hozzászólást is visszavarázsolta :))
Hát, ennyiért én is igen drágállom, akad a műhelyben a sok vas között trapézorsó, majd fabrikálok abból valamit, szerintem ugyanolyan használhatót kis ötleteléssel össze lehet hozni. Legfeljebb kicsit barkács kinézete lesz, de hát mikor zavart engem ilyesmi? :) Egyébként alapon sima asztalos szorítós megoldást találtam ki, még az is lehet, hogy annál maradok, az még egyszerűbb.
Emailt írtam a típus nevével, egy órán belül jött az árajánlat 21074+Áfa-ról. A webshopban 73€ van kiírva, de közben megjött a kinti ár is emailben, ami csak 51€, de erre jön 29€ szállítási díj (GLS) + 19% kinti áfa, ezek együtt 95,2. A magyar ár csak 82 körül van áfástul.
Milyen néven szerepel náluk, mert "York" névre csak satu meg csőszorító, ilyesmi cuccokat dobott a keresőjük. És akkor konkrétan mennyiért válnának meg tőle, mert ugye az sem mindegy, ők milyen árfolyammal számolnak?
Na, a Nóniusztól előbb megjött az árajánlat, mint a webshop-ból , ráadásul ugyanannyiért, mint a gyártó oldalán a webes ár (+áfa) (szállítási költség bp-i átvétellel nincs) !!!
Mar a multkor is irtam: az hogy mire ajanljak (mire valo) nagyok kontextusfuggo. Termelesi, ipari, szakirodalmi kontextusban a megfeleloseg termelekenyseget, kicsi hibalehetoseget jelent. Szamunkra nem gond ha baromi lassan szabad tolni meg hasonlok. A cucc eredeti kontextusaban mindenkeppen jon a vagas utan valami feluletkepzes, vagy a felulet minosege irrelevans. Hobbiasztalos viszont kepes ertekelni ha a vagott felulet minimalis csiszolas utan keszen van, nem kell gyalulni. (plane ha nincs gyaluja)
Egy csomo helyen lehet york satukat venni, de ilyesmiket nem. Anno e pont a masikat akartam, a vegere valo satut. Sikerult rabeszelni egy kereskedot, hogy a tobbivel rendeljen egy olyat is, varok ra honapokat ha kell. Reszletekkel nem untatnek senkit, mondjuk ugy, hogy tovabbra sincs otletem hogyan lehet ilyen york cuccokat venni.
Én azért kiegészíteném annyival, hogy ha nem beton panelbe, vagy nagyon frissen épült, garantált szigetelésű házba kerül a szekrény, akkor ne legyen teljesen beépített. Alatta, fölötte, mögötte és mellette legyen 5-5 cm légrés, hogy át tudjon szellőzni. A beépített szekrény tipikus táptalaja a penészedésnek a 20 évnél idősebb házakban, mert a fal nem elég száraz és légmozgás nélkül nem is képes kiszáradni...
Azaz, én úgy építeném. hogy 5x5-ös függőleges"staflikat" csavaroznék a falhoz, és ezek belső oldalára szerelném az egészet úgy, hogy az alsó lapokat is "lábakra" tenném, az alsó és felső takarókat meg ellátnám megfelelő számú és méretű szellőzőkkel.
Szia ! Regebben egy elokeretet szoktak felerositeni egy letraalvanyra amit aztan bepolcoztak . Az elokeretet vagy begyalultak vagy esetleg meg kapott valami vekonyabb takarot ha nagyon gorbek voltak a falak. Mostanaban gyakorlatilag szekrenyek vannak beepitbe ill. en ezt javasolnam .A falakra meg ra kell hagyni . Ha netan ugy akarod megoldani ,hogy az allok egy darabbol legyenek akkor azert arra ugyelj ,hogy az egesz szekrenyeket nem lehet ott felallitani . Azert az is kivitelezheto de akkor ott a helyszinen kell epitened ,es a szekreny belsejebol kell szerelned . A hezagtakaras meg izles es megjelenes dolga ,de azt is meglehet mar oldani kulturalt modon , mindenfele bisz-basz lec nelkul .
De akar keszithetsz mar toloajtorendszert a frontra , ehhez is megkaphatsz mar mindent . pl.
Tudna-e valaki abban segíteni, hogy a beépített szekrények esetében a falhoz képest a korpusz általában hogy helyezkedik el, és hogyan lehet a szekrénytestet a fal egy síkjában úgy elhelyezni. Azt láttam több helyen, hogy van egy rendes szekrény, vagy váz?, aminek a széleit "lécekkel" eltakarják valahogyan. És mintegy rendes szekrény van egy (ebben az esetben) U alakú lyukban, figyelembe véve, hogy a kőművesek hanyag munkát végeznek, kell egy kis ráhagyás...
Mai napra szánt textusom körfűrészlap ügyben: :) A bauhausban egy Craftomat névre keresztelt fűrészlap családot árulnak, de gondolom, ez az ő házi fantázianevük, mert sehol semmi információ. Egyébként informatív tálalás és nem rossz, kinézetre. Van negatív homlokszögű lap, de arra már nem emlékszem, hogy váltottlapkás-e? Viszont a kép szerint ezt alura és műanyagra ajánlják.
Az ár/érték arány nagyon jó volt..az hiszem 2000 v. 2500/db volt. Előtte levő ollóimból egy elhajlott..:), a második eltört a málnásban, ez már bírja 1,5 éve. Azért ez sem egy Fiskars, de mint mondtam messze jobb mint az előtte lévők.
cange :) de hallottam melcsavarnak is a padvas meg pangejzni
Valami remlik ,hogy a Vajk alias halálosztó talan valahol rendelt , vagy akart rendelni tan a szlovakoktol?? Vagy fehervaron volt elfekvoben ??? Regen volt de ő biztosan pontosit majd .
OFF: A YATO metszőollót én is néztem (kéne valami normálisat venni). Valóban lengyel weblap címie van a csomagoláson, de a lap alján Made in China felírat volt pici betűkkel. Ettől még persze lehet jó, de tutira szeretnék menni.
Nos, felhívtam a céget. A boltos nem esküdött meg rá, hogy mindent tényleg maga gyártana a YATO, de azt mondja régi lengyel cég, nagy gyártókapacitással. Nézem, árulnak pl. felsőmaró késeket is, de csak kétféle készletet 20-30.000Ft-ért. Nos, ez például tipikusan nem olyan konstrukció, ami saját gyártmányra utalna. Ha ők gyártanák, biztosan árulnának külön is. A keményfémlapkás felsőmaró pedig a körfűrészlaphoz hasonlatos technológiát kíván.
Dehogy gondolnám, hogy becsapsz! Különben is, nem lehet :))
Komolyra fordítva a szót, a YATO lehet, hogy lengyel márkanév, ezzel együtt nagyon meglepne, ha ők lennének a gyártók is. Aki ennyiféle szerszámot forgalmaz, az inkább csak kereskedik a saját márkaneve alatt. De ez önmagában nem jelent semmit.
A YATO lengyel márka (ha jó tudom), de minőséget képvisel. Én YATO 60 fogas lapot vettem az asztali fűrészembe, YATO a metszőollóm és egy műszerész kacsacsőrű fogóm is. Elégedett vagyok velük!
Igen, az lesz az. Nekem még nem volt ilyenem, a bácsi mondta, hogy japán.Most viszont olvasgattam,,hogy japán-acélból is készítenek szerszámot.Gondolom ugye van a svédacél, japán acél, meg még nem tudom milyen. A bácsi még sosem csapott be, eddig amire azt mondta, hogy jó, az tényleg bevált. Vésó, fúrószár, marófej...tényleg mind jó, elhittem neki a japán YATO-t is. Nem akartalak becsapni vele, remélem ezt tudod.
http://yato.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=38_122&products_id=1425 Itt, ami nekem kellene. Persze ez nem negatív. (jaj, ilyenkor ha tudnám, hogy minek mekkora a jelentősége és mennyi a marketing!?) Jelentős az árkülönbség Yato kontra Pilana. De abban is biztos vagyok, hogy ez nem japán. Jószerivel csak magyar ill. néhány kelet-európai találat akad.
Bocs! :)) Nőből vagyok.Ha nyitva van a bácsi, akkor megnézem, mert már engem is furdal a dolog.Lehet, hogy nem is 4 betűből volt a neve? Ezt magamtól kérdezem.
Ha holnap nem, akkor hétfőn utánajárok a dolognak.Addig is bocs a bénázásért.
Menj ki a műhelybe, és vegyél elő egy tök prosztó kézifűrészt.
Nézd meg a fogait.
Háromszögek.Többnyire egyenlő szárúak.
Amikor tolod, a fog haladás felé eső éle hegyesszögben karistolja az anyagot.
Azért ilyenek, mert ha tompaszögben karistolná, megszakadnál a fűrészelésben.
Ez a negatív homlokszög (nagyon negatív).
kézifűrésznél
Határeset
kiesik a szemed az erőlködéstől
Lazán beláthatod:keresztben vágáskor a pozitív homlokszögű lap a keresztben alatta elfutó rostszálakba beakad, és azokat feltépi --> ronda lesz a vágási felület.
Ahogy te elírtad a 64 -et asszem én meg a YOTO-t. Asszem, hogy TOYO. Abbiztos, hogy e négy betűk kombinációja, és hogy japán, de csak egyszer néztem rá a nevére a múltkor és rosszul fényképez az agyam. :((
Amit valasztottal, nem tunik rossznak. Mondjuk nem ertem, miert a gervago a vekonyitott (2.8 vastag), amikor ott a kutyat nem erdekli az elbukott .4mm, mit egy hosszvagonal erdekes lehet.
Az hogy mi a jobb sokfele lehet. Melyik a termelekenyebb, melyik ad szebb feluletet, melyik alkalmas korlatozottan hosszvagasra is, stb.
A D/kocka fogut igazibol laminalt meg retegelt vagasara ajanljak a katalogusok, de valahol olvastam, hogy preciz kicsi vagasokhoz ajanlottak kemenyfa keresztvagashoz. vettem egyet, es az az eredmeny, hogy tuti szep, szinte tukros feluletet ad. cserebe kell erezni az elotolast, nem szabad nagyon nyomni neki. Hosszvagasra total alkalmatlan, barmibe azonnal beleeg. (fenyo, bukk, tolgy amit probaltam)
Kedves Móni és Vajk! Igen, gérvágóba akarom. Azért kérdeztem én, mert tényleg nem értek az élszögekhez, egyebekhez. Annyit tudok, ami egy katalógusból kiolvasható. Ha letöltitek a http://pilanatools.uw.hu/ oldalán a bal felső, körfűrészlapos pdf-et, akkor a 11. oldalon a 22 5381WZ N körfűrészt kimondottan gérvágókba ajánlják. Fogalmam sincs, hogy a negatív homlokszög mire jó, de ennek az van. És váltottfogas (ha jól mondom), nem olyan, mint amit vajk javasol. Az, hogy én a 60 fogút néztem ki (rosszul írtam a 64-et!) és nem a 48-ast, az már csupán a "megalomániám" :)
Segítsetek, erről a Yoto márkáról nem találok semmit :((
Ha tisztan keresztvagasra akarod kemenyfahoz, akkor ok a 40-60 fog, es akkor ne is valtottfogut vegyel hanem olyat, amin a D es kocka fogak vannak felvaltva. Viszont ezzel hosszaban, plane kemenyfat soha nem fogsz vagni. Ha muszaj mindentvivo legyen, akkor szerintem 24 fogu max.
Próbálta már valaki a PNZ-ABBEIZER nevű maratószert? 0,75l 2890 ft.Azt írják zselés, és a "mar"-adákot, azaz a lemert festéket élesebb vízsugárral le lehet mosni.Nem igazán szeretem a kromofágot, ha ez jobb , szívesen lecserélném erre.
Bár én csak "bütykölős" vagyok, de a bácsi csak minőségi cuccokat árul ,és sokszor jobb áron, mint a szép és dizájnos szaküzletek.Múltkor férjem hozott 03-as nútmarót nekem 5600 ft-ért, én ugyanaznap vettem u.olyat a bácsinál 3800ft-ért. A boltjában olyan kupleráj van, hogy csak ketten férünk be, de akkor az első nem tud kimenni, mégis mindent megtalál, ha nincs, akkor szerez.De nem hajlandó semmi kínait árulni. :)
A 64 fogassal hosszában égetni fogsz nem? Az én asztalos bácsimnál pilanában csak 230 -as van, de a te méretedben még van 2 akciós japán ipari minőségű (YOTO) Aszongya, hogy szerinte jobb a pilanánál, de csak 60 fogas.
Nekem szinte csak Pilana van, szerintem megéri az árát. Sok márkát nem próbáltam a köbazári 4ből1 azaz négyből egy ért valamit után váltottam a Pilanára.
Nekem tetszett ez a videó! Ez egyébként egy kis szériás előállítási mód, meglepődnék, ha a kínai dömpingárú nem fröccsöntéssel készülne.
Hogy legyen valami ON is: Kellene nekem egy sűrű fogazású jó körfűrészlap (210/30mm) elsősorban keményfához. Őszintén szólva fotók vagy nevek alapján én nem tudok minőségbeli különbséget tenni, csak azt látom, hogy nagy a szórás 2.000-től 15.000Ft-ig. Feleslegesen nem dobnék ki pénzt egy drágára, ha megkapom ugyanazt kevesebb körítéssel, márkanév nélkül. Ugyanakkor olyat sem szeretnék, amivel csalódás érhet.
Ha Pilanában gondolkodom, és a legideálisabb megoldásban, akkor az 5381 WZ N jelű kellene nekem 64 foggal (váltott lapkás, negatív homlokszögű), kérdés van-e ennek alternatívája olcsóbban (12e Ft)?
Most sok kellett egyféléből is - tehát nem volt menekvés. De apróságokhoz tuti, hogy felkeresem a helyi Lakatos Bt.-t - pláne, hogy állítólag nagyon pang az üzletük. :-))))
Az van, hogy nem nagyon veszik át tőlük (mármint a teleptől) az anyagot - mert állítólag az Kinába ment - és azok viszont nagyon leálltak a korlátlan harácsolással.
Odajutunk, hogy már színesfémet sem lesz érdemes lopni - vissza kell menjenek bodzát szedni a kartársak. .
Ha többször van ilyesmire szükséged, egyszer érdemes lenne bekéredzkedned a méhtelepre.Én tavaly nyáron 140!! forintért vettem a szögvas kilóját méretre is vágták a fiúk. Bár hüle vagyok, azért nem árt, ha a zártszelvényt nem eszi a rozsda belül.Merthogy egy festést azért igényelt a szögvasam, bár rozsda nem sok volt rajta szerencsére.Külön vannak válogatva az "értékesebb" cuccok, nem is kell túl sokat túrni.
Most mér akarsz engem politikailag lejáratni? :-)))
Nem is szidhattam őket - hisz a tegnap tettem be hozzájuk a lábamat életemben előszőr.
Annyit mondtam csak, hogy a tavaly a barátom tőlük vásárolt - jó áron - de csak egész-szállal szolgálták ki.
Ez egyébként valamennyire most is igaz - de van egy kis rugalmasság a dolgban:
Mert úgy nem lehet odamenni, hogy "kérekszépen 83 centi, 40x20 as zártszelvényt".
Ha viszont úgy jön ki a lépés, hogy kell 4 szál +3,6 méter...akkor saját hatáskörükön belül levágják a 3,6 métert - és annyit is számláznak ki.
Más kérdés, hogy ezért cserébe a vevő is van annyira rugalmas, hogy ha pont akad egy 4 méteres darab - akkor azt elfogadja a 3,6 métere gyanánt - és nem szarozik a felesleges 40 centin. .
Kültéri faanyagokhoz, a lazurozás, pácolás nyerőbb megoldás a festés helyett,nem kell kapargatni a pergő festéket. Az is igaz, hogy kültérre akác, tölgy és vörösfenyő az ami évtizedek múlva is fa marad.
Csatlakozom a KFBK-hoz! Nekem 132 erkélykorlát elemet kellene felújítanom. Rondán vedlő, ronda elem, rondabarnára festve - jól hangzik.
A fotón éppen egy esőtől és naptól védett oldal látszik (odakint most éppen zuhog), ez még hagyján állapotban van. A lapját megcsiszolom, de újramarni nem sok kedvem van az éleket.
Most jöttem a fehérvári Metal Service -től. Hát öregem, über-korrekt egy banda, le a kalappal.
Többet semmit nem veszek ezektől az én rablóimtól itt Veszprémben. Rugalmasak, segítőkészek - fel-laskázták az anyagot méretre, adtak töredék-szálat is - szóval rossz szavam nem lehet.
Igaz, otthagytam 30 rugót...de az ittenieknél ez minimum egy 50-es lett volna. Az utam meg kivolt 2 ezerből, bőven.
Ha pesti anyacég is ilyen - akkor csak ajánlani tudom mindenkinek - aki "Marklinezésre" adja a fejét :-)))) .
Nálunk tüzépen 15e-ért lehet kapni ólat (mondjuk olyan is), úgyhogy inkább megcsináltam magam, de tényleg nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik (főleg, hogy én 45*45-ös lécvázra építettem, kívül-belül borítva. Keleti kényelem. Tegnap meg a kis dög hálából szétrángatott egy láda tulipánt meg egy láda nárciszt, hagymaehetnékje volt.
Nekem is valószínűleg idén kell felújítanom a kerítést.
Fa deszkákról van szó (maga a kerítés beton, de vannak benne ezek a fa "betétek" plusz a nagy és a kis kapu borítása).
Mennyiségre 120db: 40cm*13cm*2cm illetve 39db180cm*10cm*2cm. ez kb: 42 m2 felület.
Szóval a borovi deszkák rosszul lettek kezelve(öt évesek), most kék gombás mind.
Kidobni nem szeretném pénzhiány miatt.
Terv a következő:
Lecsiszolom a lakkmaradékokat( alig valami, pergamen jellegű) én excenterre gondoltam 60-as papírral, majd 100-assal. Nagy metabom van, visz rendesen.
szalagon(kézi) is gondolkodtam, de kurva fárasztó vele dolgozni, annyira ellen kell tartani.
De még meggondolhatom.
Utána favédő anyaggal :lignoprot beereszteni, utána félolajjal beereszteni-hogy ne rántsa be az alapozófestéket. Visszatörlés stb...
Utána egy alap, szivaccsal áthúzni, és egy fedő.
A kérdés, hogy milyen festéket használjak, és mivel hordjam fel.
Trinát mesterzománc (amit dícsértetetk többen)kiesik mert az csak fényes fehérben van.
Selyemfényű kéne, szín még kérdőjel, vagy barna vagy fehér lesz valószínűleg.
Valami tartós jó minőségű kéne.
Felhordás mivel lenne célszerű?
Ecsettel, szivacshenger? esetleg más anyagú henger? vagy eszembe jutott hogy vegyek-e egy elektromos festéktüsszentőt:) ezt most találtam ki:)- ilyen wagner jellegűt.
Nem tudom milyen eredményt lehet azzal produkálni, és hogy mennyivel gyorsabb az ecsetnél-hengernél.
Ennyi lenne.
Kurva sok meló ez is, kiszámoltam hogy kb 70 óra:(.
Nálam az fordult elő bizonyos rendszerességgel, hogy jönnek emberek akik kérnek egy kutyaólat... Amikor megtudják, hogy mennyi akkor meg elhűlve kérdezik, hogy " egy kutyaólért x forint"? Mások (én is!) bele tudnak esni ebbe a hibába:)
Ha szeretne valaki leckeritest csinalni, milyen anyagbol kellene hozzafogni?
Ilyen messzel feherre festett, 1.2-1.5meter magas racs lenne a stilus. Kell hozza ugye meterenkent 10 db 5x3 vagy 5x2.5cm keresztmetszetu, 120-150cm hosszu gyalult lec. Jo sok.
- tetolec, legyalulni - 15x5 pallo, felcsikozni, legyalulni, mondjuk 5db jon ki belole - deszka, felcsikozni
Miből csináltam a betétet? Saját anyagából, vagyis a 7mm-es laminált padlóból, csak éppen két réteget ragasztottam össze, így kb. 14mm vastag lett. Inkább 13.5mm, ha jól emlékszem. Nincs az 7mm vastag. Hogy akkor már pontosan írjam le a méreteket is: nem 200x300mm, hanem 194mm széles és azt hiszem 298mm hosszú lett. Nagyon nem foglalkoztam a pontos méretekkel, 298 és ettől kezdve ez a "házi szabvány" nálam. Természetesen a fészek már ehhez készül és ott nem lehet lacafacázni, az is 298mm kell legyen, plusz néhány tized mm. De az még nincs kész.
Azért ragasztottam össze két réteget, mert nem találtam elég merevnek a 7mm-t magában. Így macerásabb lesz kimarni a helyét (a rétegelt lemezbe is bele kell marnom 7mm-t, viszont egyszerűbb volt a gyűrűket megcsinálni: összeragasztás előtt belemartam az egyik rétegbe a 90mm-es lyukat és kész. A gyűrű is pont ilyen vastag, hiszen az is ebből az anyagból készült.
A maró felerősítésén agyalok még. Ez egy gagyi kis maró, talán nem is éri meg a fáradozást, de nekem megteszi, mert annyit nem használom, hogy egy ipari gép kelljen. A négy talpcsavar 4mm-es és nem is túl hosszú, nem túl bizalomgerjesztő. Vagy fúrok új lyukakat, bele menet, de inkább azt tervezem, hogy alulról két oldalon felszorítom, ez tartaná a plungebar emelőt is. De ez még csak halovány terv, a végére marad. Most az asztallap felső 7mm-es rétegébe kell belevágnom a betét helyét minusz 10-10mm oldalanként, felragasztani ezt a rétegelt lemezre, majd a nyílásnak megfelelően a rétegelt lemezt is kivágni, utána pedig belemarni a betét pontos helyét, majd a betét sarkait is lekerekíteni a használt fej átmérőjének megfelelően, mert az most még szögletes.
Szia ! Itt Győrben a Ternyák-Trade Kft-ben csak 20-as bükkjük van, de rendelésre hoznak vastagabbat.A 20-asnak 6850 ft m2-e, nem kell megvenned az egész táblát belőle. Éppen ma érdeklődtem náluk.Ha vastagabbat rendelsz, akkor viszont ,lehet, hogy táblástól adják.Ideróvom a telefonszámukat, hátha valakit érdekel: 96/ 419-600 ; 70/ 380 04 32
A nosztalgiázás miatt elfelejtettem a lényeget: meg kell kérdezni őket, hogy melyik ügyfelüket ajánlják, aki hajlandó esetleg kisebb méretet vágni a sajátjából. Nekem ez már bejött párszor. Ehhez persze túl kell jutni a telefonos kisasszonyon. Hozzám annak idején az első telefonra házhoz jött egy üzletkötő, nem tudtam lebeszélni se, én éreztem zavarban magamat, mint kishal :)
A táblaméret: 2500 x 1220 mm Akartam ajánlani egy helyet a 11. kerültben, ahol 8-10 éve nagyon szép finn rétegelt lemezeket árultak, és ha jól emlékszem valami forestnek hívták őket, most látom, hogy a biatorbágyi cég éppen ez lehet. http://www.finnfa.hu Azután leltem rájuk, hogy megvettem több tábla bükk rétegeltet az Erdértnél kb. 30fméternyi könyvesszekrényhez. Persze ez is szép anyag volt és miután végig élkeményfáztam, így nem látszott volna a finn anyag szépsége, asűrű rétegezés.
Ez volt az első komolyabb bútoros próbálkozásom. Magam vágtam otthon a kétméteres táblákat egy 2,5méteres szobában... mikre voltam képes! - ma már biztosan lapszabászhoz vinném.
Hát igen, ezek azok az apró előnyök, ami miatt érdemes egyáltalán ezt a koszlott várost lakni. A bronzker nekem folyamatos nagy könnyebbség, mert általában mindig csak kisebb mennyiségre van szükségem. És talán nem is drágább (5-10%) mint a nagyobb helyek. Az exFerroglobus például már ki sem szolgál. 4-5 éve még szálat is félbevágtak némi jattért, ma már a darabolóüzem sincs meg.
Ha bizonytalan vagy a faipari technológiákban és nem valami fix, eldöntött tervről van szó, akkor talán érdemes újragondolni a dolgot, ehhez biztosan kapsz segítséget. Ha tényleg valami keret-szerű dologról van szó, akkor a "sima" tömörfa kézenfekvőbbnek tűnik.
Köszi szépen - mintha már hallottam volna erről a cégről - de az is lehet hogy pont tőletek.
Tény és való, hogy nekem Fehárvár van a beszerzési ésszerüség határánál - az is csak akkor, ha összegyűlik egy kis rendelés-állomány.
De nektek nem kell mondjam - hogy az egyedi tervezésnél bizony beugrik egy-egy újabb ötlet vagy igény - és bizony jó lenne, ha lenne egy kis szortiment a magán-raktárban is - nem csak Fehérváron.
Jó, tudom a pesti helyek neked nem kedveznek, de a www.bronzker.hu lenne a Te helyed. A honlap "kissé" szűkszavú, de színesfémekből, acélból majd minden van (hoznak) és vágnak is. Akár fél métert is.
Vágni Fehérváron is nyiszitolnak - tán ingyért is, ha nem méretre kel, csak úgy kettőbe-háromba. Az egész-szálat amit kifizettél - azt felkaszabolták ott is.
De a tavaly még tutkó nem adtak töredékszálat - se kicsit-se nagyot. .
rajzolhatnal egy skiccet arrol, hogy mit akarsz csinalni.
mert ha tenyleg nem ertesz hozza, akkor siman lehet, hogy nem tul optimalisra talaltad ki az egeszet. es mi itt kitalalnank neked sokkal jobbra, olcsobbra, es megveheto anyagokbol kivitelezhetore :-)
Én pont ezekhez megyek a héten vagy 40-50 kiló anyagért - vagy 6 féleségből - de az összes tervet úgy készítettük, hogy egész-szálakban gondolkodtunk csak.
A tavaly ugyanis, az egyik hajós kollega vásárolt (szintén a fehérvári metál-osoktól) - de akkor rettenetesen nagyon nem adtak méterre semmit.
A kollega igencsak meg kellett vegy az egész-szálat mindenből - szerencsére neki sem maradt sok hulladékja - bár egy szerény, kétszemélyes vacsora ára (cigányzenészekkel ) - azért kijött volna a feleslegből. .
Normális hely(nek tünt), emilre is reagáltak, megírták mennyi elsz egy egy méteres darab(50*100 zártszelvény). Mire a kasszához értem már a kezembe is nyomták.
Hát sajnos ez aluminium-szakmában nem ilyen laza - ott bizony ha 4-5 méretből és fajtából kell az embernek 1-1 méter....akkor bizony tragikus a 6 méteres szálak megvárlása - minden méretből.
De a legnagyobb baj a lemezekkel van mégis - ha netán kéne az embernek egy 40-50 centis, 1 méter hosszú csík az 5-6 miliméteresből - akkor bizony szóba se jöhet egy egésztábla kifizetése.
A zatikban ugy van meghatarozva a m2 ar ,hogy kulon az egesz tablara es kulon ha csak egy darabot vagatsz belole . Ha a tablanak tobb mint a 60% -ra szukseged van , akkor mar erdemes inkabb az egeszet megvenni es elhozni a maradekot . Az aranyokra nem mernek megeskudni de en mindig egesz tablat veszek .
Zatikban van 30mm es lemez ez biztos mert mult heten voltam , ha kell estere az arat is leirom es tudomasom szerint ott meretre is vagnak . Igaz, egy fuggoleges szabaszgepuk van ./Budakalasz/
ha mondjuk 10mm-esbol csinalod, akkor a sarkoknal lehetnek atlapolt kotesek, meg csavar sem kell bele. csak sok szorito kell hozza, meg egy sik asztallap.
csak egy keretet akarok belőle, nem az egész butort. Tudom az árakat, 5-6000 Ft/nm2 körül van. Akár megvenném az egész táblát is, csak vágják le méretre.
A ragasztáson is gondolkoztam már, de félek hogy a keret összefogatásánál a csavarok szétfeszitik a ragasztást.
"A fáradtság nagyon rossz ómen ilyen masinák kezelésénél."
Ez sajnos nagyon igy van. Eddigi egyetlen veres estem is az ominozus 1m3 gyalulas vege fele volt, amikor balkezbe atvettem a gyalugepet a jobbol, de mivel a fule foglalt volt, a talpat fogtam meg...
Amúgy a mozgó ütközővég adja tényleg a legnagyobb eltéréseket, ha tehetem, nem is onnan,hanem 100mm-től mérek.
Ettől persze van már otthon pár darab 100mm-rel rövidebb alkatrészem! :))))))))))))
A leigh-hez meg annyit: :( a remek fizum nem tesz lehetővé ilyeneket, pedig amilyen könnyen lehet velük csodacsapolásokat csinálni...... hát jól ráéreztél, hogy mennyire komálnám.
Amikor megtalálom a pormaszkot, akkor használom is, de néha nem tudom hová tűnik, pedig 3 van. A jó helyre állás még messze lehet, mert eléggé groteszk testhelyzetekben szoktam dolgozni.Sokszor használom a lábamat leszorítóként :), ami a derekamnál kissé magasabb asztalon dolgozva eléggé balettes. :) Persze van leszorítóm, de hát nőből vagyok ;)
Tudom milyen erzesrol irsz. En egyszer egy fel nap alatt legyalultam kezi motoros gyaluval 1m3 deszkat keriteslecnek.
Szemuveget en sem szoktam hasznalni, de egy egyszerubb pormaszk is csodakra kepes. Regebben en is fujtam az orrombol a fureszport. Munkavedelmis boltban 2-300Ft egy eldobhato, de kilegzoszelepes maszk, es sokaig hasznalhato. Meg ha belejottel, akkor marad energiad arra is, hogy kitalald hova kell allni ahol nincs annyi por.
Jó reggelt mindenkinek ! Gondoltam beköszönök,láttam kissé paprikás volt a hangulat az imént.Remélem, hogy a válság után mindenkinek megszaporodnak a megrendelései.Sajna addig mi is spórolunk.Tegnap gyalultam le a spájzpolcomhoz és a gardróbpolchoz szánt tetőléceket.Hát azt biza senki sem írta a topikban, hogy a többedik léc után megsokszorozódik a gyalu súlya :(.Úgy fáj a csuklóm, hogy csak na.A fele mennyiség után már két kézzel fogtam a gyalut, és a gombot nyomó ujjamat is nyomnom kellett, mert a jobb kezemből elillant az erő.Arra gondoltam szorosan odaszigszalagozom. :)Fogaimat összeszorítva morogtam magamnak, hogy "Móni, ezt befejezed ma, ha beledöglessz is"!.Merthogy nem akartam újra összepiszkítani a leendő nappalit.
Azután a kedvenc csiszolóm gombja elszállt, szétszedtem a gépet, kicseréltem újra a gombot, bár kissé be kellett faragnom, hát nem találom a kapcsoló alatti fekete bizmityet.Valahová letettem,nem tudom hová.Most mehetek hülyenő módra venni úgy, hogy nem tudom a nevét.Szóval azért én is bosszankodtam kissé.De legalább ki is lett takarítva a belseje.Ja a felsőmaróval már kezdek összemelegedni, de csak egyszerű dolgokba vágok bele vele.Minden tiszteletem az uraké, hogy ezeket az ugrálni és kaszabolni vágyó gépeket könnyedén kézben tudják tartani.Szemüveg ide,vagy oda, nekem a szemeimet is telerakják fával a masinák.Persze laikusként én még az orromat is közel dugom, hogy lássak és valszínűleg a nyelvem is kilóg, mert az is forgácsos szokott lenni.
Szerintem teljesen jó volt ami tanácsot/magyarázatot Te is adtál, meg a többiek is. Vagyis hogy nyugodjak meg, mert a laminált padló kopásálló rétege nagyon kemény és bizony a drágább marókéseket is kicakkozza. Meg is köszöntem a segítséget, megteszem most megint.
Én meg, hogy akkor leírjam pontosan miről is van szó, részleteztem. Mert az már úgy kb. két hete volt, hogy először említettem és ugye akkor még nem nőtte ki magát ennyire. Szóval, szerintem minden rendben is van.
És sajnos a belső éleket meg a süllyesztéseket nem nagyon lehet mással kialakítani, mint maróval. Pl. ahova majd a téglalap alakú betétet beültetem. Meg a betétben a (nálam történetesen 90mm átmérőjű) gyűrű helyét. Stb.
Az a helyzet hogy vak vezet világtalant alapon tanácsot adni nehéz. Nem tudjuk hogy mit csinálsz és azt sem tudjuk hogy milyen szerszámaid vannak még. Azt hittem valami bonyolult helyet kell parkettázni. Amiket írtál ezek nagy részét vidiás körfűrésszel ki lehet nagyolni ill. készrevágni. Ha van csiszolód henger, szalag, kör ezekkel finomítani. Dekopír azért felejtős mert itt is eszi a lapot. A csiszolószalag olcsóbb. Hiába írom hogy én mivel csinálnám ha neked nincs olyan.
Hoppá! Ezt nem tudtam, hogy a laminált padló még a komolyabb marókéseknek is nagy falat. Köszönöm az értékes válaszokat. Azt hittem, hogy nagyon serbliacél a marókésem, azért viselte meg a laminátum.
Kamelot: nem jó a körfűrész, mert nem csak vágnom kellett, arra ott a szúrófűrész, használom azt is. Nem cserélhető lapkásra gondoltam, egyelőre sajnálom érte a pénzt. Talán, ha majd többet használom. Ezért a gyémántszemcsés lapka is kizárva. Valószínűleg végigszenvedem ezt a projectet a vacakabb késekkel, azért talán nem kár, ha ki is cikkcakkozza, legfeljebb eldobom. Valami kínai olcsó (dobozos) késkészletből maradhatott ez meg.
Vikusz1977: nem is néztem ennek a padlónak a keménységét, bár gyanítom, hogy nem is túl kemény, mert olcsó, majdnem a legolcsóbb Baumaxos hulladék. Tényleg, megvan még a doboz is, holnap megnézem hátha írják rajta.
Egyébként egy maróasztal teteje lesz, meg klf. talpakat martam ki a laminált padlóból. Az egész úgy indult, hogy csak le kellene a meglévő asztallapot fedni valami dekorlemez félével, aztán egész nagy munka lett belőle. Ahogy ez már csak történni szokott velem :) Ha már a dekorlemez sem olcsóbb, akkor vettem inkább egy doboz laminált padlót, nem baj, ha vastagabb lesz az asztallap, vágok bele lyukat, legyen szép szabályos 200x300-as betét, abba persze kerek gyűrűk , meg minden. De akkor már alulról is megerősítem az asztalt, meg előkészítem, hogy a körfűrészem mellé lehessen majd tenni és egy magasságban használhatom a másik asztalát is, ha kell.
De "ha mán Omán, akko' mán...", vagyis kellene valami emelő is, előkészítem egy plungebar-szerű emelőnek a helyét is, ez még nem végleges, csak terv. De persze, ha már itt ez a jó kis anyag, akkor végre csináltam mindenféle talpakat kézből maráshoz is, szögleteset amit már össze-vissza lyuggattam a körkivágásokhoz, meg egy szép kis kereket is, így mindegy hol ér neki a vonalzónak. Meg csináltam egy olyan sonka formájút is, külön gombóccal a keskenyebb végén, ez jó, ha van hely alátámasztani. Ez utóbbit két rétegből ragasztottam, kipróbálva a Palmatexet, hiszen ezzel ragasztom majd fel a 7mm-es padlót a rétegelt lemez asztallapra. Részint gyakoroltam, meg valahogy belemelegedtem, így már vagy két hete esténként, ha van egy kis időm, akkor ezt csinálom. És még van is vagy két hét benne, mire minden kész lesz.
Az asztallap is félig már kész, még a betét helyét kell kivágnom és a mélyedést belemarnom. Élvezem a melót, én nem csak azért nem veszek kész asztalt, mert sóher vagyok, de tetszik, hogy magam is meg tudom csinálni: minden sík, meg párhuzamos, meg derékszögű, ahogy kell. Egyelőre alá a doboz még pontosan nem alakult ki, de attól még tudom majd használni. Ja és persze akkor már új vonalzót is csinálok, mert a régi nagyon primitív megoldás volt.
Szóval ennyi a történet, ez egy kicsivel több, mint amit egy keményfémlapkás körfűrésszel meg lehet oldani.
A nagykopásállóságú lamináltpadló a forrasztottlapkás maróknak extrém terhelés. Cserélhetőlapkát lehet több fajta keménységben minőségben kapni. Eziránt kéne inkább érdeklődni. Ha ilyen sincs megfelelő akkor vannak gyémántszemcsés marók igaz "horror" áron. Nagy kérdés megéri-e a beruházás?
Én ezt használom bútorlap és munkalap maráshoz. Sokat lehet vele marni mire elkopik az éle. Lamináltpadlót még nem próbáltam vele. Ezeknek a koptatórétege nagyon kemény. A keményfémlapkás körfűrész miért nem jó?
Mi a véleményetek a Botex KFT. által forgalmazott (http://www.botex.ro) marókések minőségéről? Használja valaki közületek?
Elég változó minőségű jelenleg a késkészletem és sajnos van köztük olyan is, aminél kiütközött laminált padló marásakor a "memória effektus" :( Kell vennem néhány kést és megpróbálnám a botexes késeket, de ha ebben is maradandó nyomot hagy egy laminált padló fél méter után, akkor biztos megüt a guta.
Tehát konkrét tapasztalat érdekelne. Köszönöm előre is!
Gyakorlati tapasztalatom nincs, de szemügyre vettem őket az elmúlt napokban. Ha az említett Einhell KGS 350 az Einhell KGSZ 3050 akar lenni, akkor én egy leheletnyivel ezt tartom jobbnak. De mondom, ez csak a szemrevételezés. A (nagyobb) Güde egy fokkal hanyagabbul előállított darabnak tűnt. (hibás öntvénytalp, pontatlan derékszögek, és már nem emlékszem, de mintha nem lehetne állítani a vágásmagasságot) A gyakorlatban ki tudja... Sajnos kevés az esélye, hogy valaki mindkettőt használta...
A nagyobb Güdét most a Baumaxban érdemes, az Einhell az OBIban 40.000, a vaterán egy bemutatódarab 29.000Ft, már hirdeti a tulaj egy ideje: http://www.vatera.hu/einhell_kgsz_3050_ug_gervago_138984442.html
Kíváncsi lennék, hogy ilyenkor a "döntésképtelenség" a monitor előtt ülve fogalmazódik meg vagy "tapogatás" után? Miután van tapasztalatod, hogy mire érdemes figyelni, szerintem Neked kell dönteni. De ne fotó alapján.
Aztán be is számolhatsz, mire jutottál.
Egyébként nem Te vagy az első, aki a Metabo legkisebb gépét szidja. Bosszant, mert egyébként tökéletesen el tudom képzelni, hogy valakinek a munkájához bőven elegendő egy kisebb teljesítményű, kisebb vágókapacitású gép, de attól a stabilitás, pontosság még ugyanolyan fontos lehet. A kis Metabót tényleg az ára teszi gyanússá.
Kihúzhatós gérvágót szeretnék venni, de nemtudok dönteni.
Güde GRK 250/300 Güde GRK 210/300 Einhell KGS 350
A güde olcsóbb 25%-al, de nem ez volna a mérvadó. Vettem anno egy Metabo KS 210-est (hogy tört volna el a lábam amikor elmentem érte). Egyszer már kicserélték garanciában, mert gyárilag elvolt görbülve a billenő fej tengelye, és ívet vágott egyenes helyett. Az új már egyenes vág, de minden vágásnál más szögben. 100 mm széles deszkánál akár 1mm is lehet az eltérés valamelyik irányban a derékszögtől, úgyhogy siralmas. Természetesen lefogatom a munkadarabot rendesen, azonban mivel műanyag az egész csoklórendszer, hajladozik az egész ide-oda.
Gyakorlati tapasztalat valakinek? Ja! Csak derékszög vágáshoz akarom használni.
Szamolnom meg tudnom kene ! Szoval ezrelek es nem szazalek . 3m-nel 2-3 mm az elteres az 5-6 szalagban . Ezekben az elteresekben az elejen levo mozgo, szegecselt alkatreszek is benne vannak vastagon. Amelyik szalagom hosszutavon is pontos annak eleve csilapitott a vegenek az erkeztetese . Igy nem tagul a szegecseles helye .
Pont napokban szembesultem ezekkel ,mert visszafele kell egy szekrenyt epitenem . Gombhoz a kabatot, es nem mindegy , hogy mekkora anyagot szabatok le .Mértem valamit ,amit ha felszorzok es egymasmelle sorolom majd az alkatreszeket akkor passzolni kell a meglevo dolgokhoz.
Regi, bevesheto butorpantok ,allitasi lehetoseg zero .
A centikről jut eszembe: praktikásban árultak 50-60Ft-ért nagyon olcsó, "mellényzseb" mérőszalagot. Egészen vékony, nyamvadt játékszer, de vettem belőle, mert ennek az acélszalagja teljesen sík, nincs benne az a homorulat, amitől merev lenne. Így viszont alkalmas lehet egy finom marással belepasszítani valamilyen házilagos vezetőeszközbe, amit mérőskálával szeretnénk ellátni. Azt még nem néztem, hogy mennyire pontos, de én tapasztalatom is az, hogy meglepően pontosak (legalábbis egységesen pontatlanok :) ezek az acél szalagok.
Ez a probléma nálam az első cégemnél jelentkezett ahol kezdtem a szaki pályafutásomat. Ez egy 80-90 főt foglalkoztató kisszövetkezet volt, külön gépműhellyel, és külön kéziműhelyekkel.
Ott azt találta ki a művezetőség, hogy az egész cégnél lecserélték a centiket kizárólag azonos gyártmányúra! Onnantól nem volt probléma a mérésekkel...:)
Sose izgasd magad, érhetnek nagyobb meglepetések is!
Volt egy kollégám, állandóan WV bogárreszelésben volt.Csinált neki egy új feszszabályzót, elektronikusat, és be akarta szerelni a gépsárkányba.Két furat, két csavar.
Az egész van vagy 10x5x7 cm.
Felkapta a tolómérőt "Ezzel pontosabban meg tudom mérni a furatok távolságát a kocsin!" felkiáltással kiment, megmérte, visszajött, kifúrta.
Tíz perc múlva jött vissza lógó orral, hogy 2 centivel melléfúrta az egyik lukat.
Háromszor mérte meg, háromszor mérte rosszul. :)))
Azóta szállóige lett nálunk: ha pontosan kell fúrni, elég szemre is, de ha elég a 2 centis tűrés, vidd magaddal a tolómérőt! :))))))))))
De aztán egy időben ez volt a heppem, és meglepően jók a hibaszázalékok.
1-1,5% az ugye méterenként egy másfél centi.
Namost ekkora távon az itt jelenlevők szerintem simán pontosabban köpnek! :)))
De a műhelyben van egy méteres acél vonalzó, 5mmx50mm keresztmetszetű, súlyos darab, még az ánti világból.
Hát apám, látom rajta, hogy 1,5%. Ne már, mondom magamban, és megmértem. NA pontosan másfél centit csal! :)))
És ekkor kezdtem el, nézegetni az összes fellelhető mérőszalagot és vonalzót, és a 100 forintos boltostól az ezer forintosig vagy két tucatot megnéztem, és mindegyik stimmelt egymáshoz, meg a méterhez is.Az eltérés gyakorlatilag a jelzővonalak vastagságán belül volt.
Nem állítom, hogy nem kapható xar, de én nem bírtam fellelni egyet sem a kifejezetten pontos munkákra rendszeresített darabon kívül !:)))))))))
Jajj, ez fájt! - de ne terjeszd rólam légyszi! :) Így már érthető, miért is tetszett nekem a bauhaus-os darab (amire persze nem írták rá, hogy "annak, aki nem ért a sublerhez").
Egy órája próbálkozom a küldéssel, vacakol a zindex :((
Na, én most vettem két új Stanley-t. Az egyik egy 17 fokos marokgyalu, a másik egy 5-ös bailey. Elmondanám, hogy tökéletesen sík talpat ezek sem tudnak gyártani, de nem feltétlenül kell hozzá síkköszörülés, hogy az legyen. Fogtam egy hatos üveglapot, azt két fa szorítóval fixen rászereltem egy darab bútorlapra. Az üveglapra felragasztottam egy vizes csiszolópapírt, fújtam rá egy kis wd40-et (azért nem vizet, hogy ne korrodáljon) és nekiálltam. 1200-al kezdtem, aztán le kellett mennem 400-ig, mert nem volt elég hatékony az eljárás, de már néhány húzás után is jó látszott, hogy hol érintkezik a talp a papírral és hol nem. Szóval le 400-ig, aztán mikor (néhány elfogyasztott lap után) már kezdett az egész felület csiszolódni, jöhettek a finomabb papírok (800-1500-2000). Nálunk 2000-es a legfinomabb kapható, ez már tükörfényes felületet csinál. A késélezést ugyanígy csinálom, a kezemről viszi a szőrt, jobban mint egy borotva. Mindkét gyaluval meg kellett csinálni (a 30 fokos élezést meg azért, mert gyárilag 25 fokra vannak köszörülve, él nincs). Az eljárás nem saját, a "Hand tools with Frank Klausz" című filmből lestem. A whereweshare.com-on megtalálható. Egy papír 70-80 Ft alatt nemigen van (a 2000-es 130 volt), pár ezrest érdemes rászánni. El nem tudtam képzelni eddig, hogy milyen felületet tud csinálni egy éles (és jól beállított) gyalu, pedig láttam már minőségi gépi gyalulást. Tölgyet pl képes akár fényesre (!) simítani. Az az unimaxos készlet egy-az-egyben stanley koppintás, szerintem simán megéri az árát.
Ha már netes vásárlás, akkor én szétnéznék a használtcikk piacokon is, ebay pl. Ha egy helyen megvan a nagy és a kicsi, akkor a feléért nálad lehet a cucc Stanleyben.
Nos, akkor csak abban az esetben venném meg neten keresztül, ha volna haver, aki felköszörüli a talpat, ha véletlenül (?) nem sík. Mert ha pénzért kell ezt megtenni, máris nem oly ocsó.
A fősulin automatice ötöst kapott fizikából a záróvizsgán (3 félévnyi anyag) az, aki levezette ezt a rakétamozgás egyenletét.Öt oldal volt apró betűvel.
Volt egy srác, már az első villanytan előadáson felállította a tanár, hogy jól nézzük meg, mert ő vörös diplomát fog kapni.
Azt is kapott, de ehhez le kellett vezesse a vizsgán ezt.
Segghülye volt fizikából, de ezt úgy bebiflázta, hogy kiment, felírta, megkapta, leült.
"1895-től fogott a rakétarepülés és az űrhajózás elméletének és gyakorlatának kidolgozásához, legfontosabb eredményeit 1903-1914 között tette közzé. Először azt állapította meg, hogy a világűrben való mozgásra a legalkalmasabb a hatás-ellenhatás elvén folyékony üzemanyaggal működő rakéta. Ezután bebizonyította, hogy rakéta segítségével el lehet érni a kozmikus sebességet, eljutott a szökési energia és a szökési sebesség fogalmához. Meghatározta a rakétamozgás alapegyenletét, a Ciolkovszkij-képletet, amely szerint az égésvégi sebesség nem függ attól, milyen ütemben fogyott el az üzemanyag, a végső sebesség az egyes lépcsők végsebességének összege. 1929-ben vetette fel a többlépcsős rakéta gondolatát, amellyel elérhető a Föld elhagyásához szükséges sebesség."
Én úgy tudom, hogy Ciolkovszkij a "valódi-tüzes" rakétaelvet vizonálta - Coanda-mester gépébe meg már turbina forgott...elősűrítéssel, mindennel.
Érdekes módon erre se haraptak rá azonnal az akkori repcsi-konstruktőrök - és ha nem lett volna az "Ármádia" - még nagyon sokáig propellereztek volna a nagygépek is. .
Na, istenuccse utoljára ebben a témában, mert látom, nem értetted meg, vagy nem is érdekelt, mi volt a kérdésem lényege. Pár éve egy trafikos ismerősömnek csináltam egy saját kreálmányú riasztót mozgásérzékelőből és vezeték nélküli csengőből - persze a szükséges egyéb alkatrészekkel. Két mozgásérzékelő kapcsolta a csengőt, és az első próbánál az egyik elszállt, szerencsére biztosítékos típus volt, és a bizticsere után működött a dolog. Ez már évekkel ezelőtt volt, és nem emlékszem hogy mi volt a gond pontosan, azt tudom, hogy a végeredményben volt relé is, de úgy emlékszem, csak az egyenáram kapcsolása miatt, de lehetségesnek gondoltam, hogy a két mozgásérzékelő egyidejű működése okozta a gondot, ezért kérdeztem (volna) HOZZÁÉRTŐ és TOLERÁNS olvtársat. De hát Te válaszoltál - ez van. Azért hogy megnyugtassalak, 1: azóta is összedobtam egy pár ilyen kütyüt, évek óta gond nélkül működnek, senki nem halt meg közben, 2: az ezután felteendő, bármely témájú kérdésem esetére kizárólagos és örök felmentést adok - "csak itt , csak most, csak Neked" a válasz alól.
A 80-as évek elején már gyártották a turbinákat a Rolls-nak. Ez egyáltalán nem volt akkora nagy "hadititok". Egyesek szerint nagy hiba volt, mert a fő-Boeinges Pratt&Witney később jobb ajánlatot tett volna - csakhát akkorra már bent voltak (a cseppet sem felebarát) angolok a Turbo-nál.
És ezen kívül még nagyon sokmindent gyártottak a legnagyobb kussban - mert Ceaonak akkor már csak a dollár-bevétel volt a fontos - nem a villogás. Pláne, hogy a "Nagymedve" is mindig félszemmel figyuzta a dolgokat.
Azokat az "érdekes" francia helikoptereket is akkortájt kezdték gyártani később meg a BAC 1-11 est, cakli-pakli. Mondjuk ez utóbbi bukta volt...de megcsinálták.
Egyébként a románok repülő-mániások - mert szerintük a motoros-repülő román találmány (Traian Vuia, Aurel Vlaicu). A töltötkáposztát meg 14 nemzet vallja a saját, kizárólagos találmányának.
De az tény (ezt nem is tagadják) hogy a lököst azt egy román fickó dolgozta ki (Henri Coanda). .
Renault 10-es soha nem volt dák gyártmányú. Még szerencse, de ilyet nem is állított senki. :)
A Nagy Szervező tehetségét az dicséri, hogy a mocskos kapitalista britek továbbra is egy nem igazán baráti blokkban lévő, műszakilag világszínvonal fölött lévő, ipari országban gyártatták a kardinális alkatrészt az iparuk egyik húzótermékéhez.
Sajnos mini jetet még sosem vásároltam, nem is tudom egyáltalán milyen országokban gyártanak ilyeneket. Azért erősen csodálkoznék, ha Kína vagy India nem tette volna be a lábát erre a piacra. :)
ON
Bútorgyártáshoz is hiába volt meg az alapanyag, a svédek belépéséig a középszerű volt az etalon. Akárcsak mindenben a KGST berkein belül.
A 135-ös lehetett a mai Pentacon 2,8-as objektív elődje, amit akkoriban Orestornak hívtak. De sajna az is Meyer gyártmány. Vagyis az sem a jénai Zeiss művek terméke.
A Tessar viszont valóban Zeiss, de annak meg semmi köze a Meyer Optik görlitzi székhelyű cégéhez. :)
Hogy miként került rájuk a Zeiss felirat, én nem tudhatom, de minden előfordulhat.
Inkább famunkázzunk, mert bár akad erre is egy két fotós vénájú emberke, azért a többség biztos nem erre kíváncsi.
Szintén halkan: Carl Zeiss Jena-t írt rajta - körbe-körbe.
Szép kis fadobozban volt és 400 lejbe került. Nem volt egy csúcs-objektív - de az ára is olyan volt. 330 lej volt akkortájt egy Helios 44-es, a zenité.
A 135 mm-es már komolyabb eresztés volt - de ha megölsz se jut eszembe a neve. talán "O"-val kezdődött és valami Tessar-fajzat volt (mint kosntrukció) - de szintén Zeiss név alatt. .
Látom, megmozgatta a fantáziát ez az akciós szerszámos oldal :))
Persze, nekem is van Mitutoyo sublerem, kettő is, és azt használom, de a fotózott tárgy kicsit más arányú, jobban használható. A subler vékony, hosszú, ügyeskedni kell, hogy derékszögben tartsd a munkadarabra, annak a vékony pálcának a vége, még ki is van "hegyezve", tehát ha ennél fogva jelölsz, az elég macerás.
(én egyébként a Lidlben vettem digi sublert, de biztosan forgalmaz a Plusz is.)
Hát igen, itt kevesen tudják, hogy milyen és mekkora ipar van az ártándi határátkelőn túl.
Lehet, hogy sokan ha tudnák, hogy a Rolls-Royce repülőgépmotorok turbináit (beleértve a Boeing-be szereltek egy részét is) már 100 éve a bukaresti Turbomecanica gyártja - lehet sose ülnének többet repülőre :-)))) .
hm, nosztalgia... :) nekem egy kevés IOR okulárom, de még most is nagyon sok klassz dolgot gyártanak, távcsövektől mindenféle műszerekig (www.ior.ro). Kár, hogy a MOM-ot szétverték :( ők meg nato-beszállítók, az egyik távcsövük legalábbis biztosan rendszerben van.
Szerszámgépgyárban láttam - olyanban, ahol az esztergapadon kívül (amit Aradon gyártottak) - minden egyébb szerszámgép készült. Marógépek, radiál-fúrógépek, gyaluk...később CNC megmunkálóközpontok és koordináta-gépek is. .
Amikor megjött egy széria terve, a gyártáselőkészítés alatt megrendeltek a konkrét kalibereket a bukaresti finommechanikai és optikai gyártól (ahol - halkan megjegyezve - Zeiss objektíveket is gyártottak - pl. a Domiplant, de egy 135 mm-est is, már elfelejtettem a tipusát).
Így hát a gyártmány szerszám-szetjéhez, egy külön polcon ott voltak fadobozokban a konkrét termékhez tartozó, speckó mérő- és ellenőrző-kütyük is.
Persze, voltak általános készletek is - de néha ez hatékonyabb volt, mint minden lehetetlen méretet bespájizolni. .
A raporterkészlethez (az a mesebeli...) kis adalék: a köszörűs barátom a múltkor beszerzett valami gyárszanálásból vagy 50 darab henger- és furatkalibert, 100-250mm tartományban.
Örült mint majom a farkának, mert az egészért fizetett valami párszázezret.
Kérdem tőle, hát mennyi egy ilyen 150-es hengerhez való kaliber? Hát kérlek, 580 ezer forintért akartak adni egyet újonnan.Darabot, nem készletet!
Egy köszörűs nem tud meglenni egy ilyen készlet nélkül, ami minimum az 50mm-200mm tartományt kéne átfogja mm-es lépésekben.És utána még jöhet a furatkaliber, ami már a mm-es tartománytól kéne induljon.
Lehet számolni, mi pénzt kéne összelapátolni egy ilyen műhelybe.
Tk. olyan mint egy tolómérő, vagy esetleg egy párhuzamjelölő. Be tudod állítani szépen pontosan a kívánt értéket, rögzíteni tudod egy kis csavarral és miután egy szépen megmunkált fém mérőeszközről van szó, pontosan és "élvezetesen" lehet vele mérni, jelölni. Az alsó részét nekiütközteted a munkadarab élének (ahogyan beakasztod a mérőszalagot) és a benyúló végén ceruzával, acéltűvel jelölsz. Tk. ha egyszer beállítottad a megfelelő értéket utána már "vakon" lehet használni. Egyébként ez fémipari szerszám és annyira nem is pontos, hiszen csak 0,1mm pontosságra kalibrálták. Ez itt precízebb: http://shop.rothermetal.com/karcolotus-tolomero-400mm-p-21914.html
Ezen a honlapon egyébként mesebeli cuccok vannak: pl: http://shop.rothermetal.com/parhuzamos-merohasabok-din861-keramia-p-22824.html
Vagy itt egy digitális tolómérő GPS-nek, ha netán elromlik a LIDL-es: most akciós :)) http://shop.rothermetal.com/digitalis-tolomero-800mm-001mm-p-21869.html
Én ezt emésztem: http://shop.rothermetal.com/mero-ellenorzo-lapok-din8760-1000-1000-100mm-p-28749.html
És valami ilyesmit hozhatna a nyuszi: http://shop.rothermetal.com/advanced_search_result.php?keywords=PREC%CDZI%D3S+SATU&x=20&y=8
Ritkán szoktalak ilyen jó minőségű fotóval bombázni benneteket, de csak egy mobil volt kéznél... és a félhomály... Szóval itt ez a mérő/jelölő eszköz, ami nekem nagyon megtetszett, de sajnáltam rá 5.000Ft-ot, titkon arra gondolva, hogy ti tudtok jobbat is :) Ez azért nagyban segítheti a gyors, pontos jelölést.
Hopsz, Szóval Te küldted a linket mailben?! Én meg udvariasan, magázódva válaszoltam :)) (Már megörültem, hogy vannak olyan hallgatag olvasói a topiknak, akik, ha nem is fórumoznak, de kedvesen figyelmeztetnek engem a kedvező ajánlatra.)
Más. Ma jártam a Freud márkát forgalmazó cégnél és láttam, hogy a FT2200VCE felsőmarót kb. 57.000Ft körül árulják.
Még más. Az észak-pesti Bauhausban járva sikerült rávennem az eladót, hogy beindítsa mindkét kiállított Metabo gérvágót. Nagyon kíváncsi voltam a hangjukra. A nagyobb (200.000Ft) ékszíjas, és nagyon finom hangja volt. Félve vártam, hogy a kisebb (nem ékszíjas) mit művel, de egészen elfogadható hangot produkált az is. Megesküdni nem mernék rá, de természetesen az ékszíjas volt a halkabb nagyobb teljesítménye ellenére. Ennyi pénzért persze illik is...
Miért lenne butaság ? Biztos láttál már ilyet közelről (nem a számítógép mellett figyelőre gondolok, hanem a több kilovoltosokra), az áthidalás szükséges arra az esetre, ha az ups-t üzemidőben (akármiért) le kell választani a hálózatról, a rákötött cuccoknak viszont ilyenkor is kell a nafta. Csak az nem mindegy, hogy milyen kapcsolót kötünk be és hová.
Már bocsánatot kérek, de ha az az ember egy ups-ot így kötött be.....(valamelyik M helyére) - hát az szerintem legfeljebb csak a falvésésre volt alkalmas...bár ezekután már az sem biztos.
Szóval az UPS az egy nagyon is aktív dolog - azt sorbakötni egy áramkörrel és pláne áthidalni a bemenetét és a kimenetét egy kapcsolóval - hát az enyhénszólva faxság. Az ups-ot NEM így kell bekötni !
Az infra az más. Azt úgy képzeld el, mint egy sima relét - vagy méginkább mint egy sima villanykapcsolót.
Azt simán be lehet kötni úgy, ahogy a részletrajzodon áll. .
Ez csak részlet. Ehhez nagyon hasonló kapcsolást láttam alkotni villanyszerelőtől, egy szünetmentes bypass-os bekötése okán. M1 helyén az ups, M2 helyén egy normál kapcsoló, melynek bekapcsolásakor az ups füstjelek kíséretében kimúlt. A mozgásérzékelők tuti bírják, ha a kimenetükre áramot kapnak ?
Lécci olvasd vissza: pontosan, hogy első körben bíztattam, hogy nem nagy ügy amit csinálni akar - csak vigyázzon hogy mindig ugyanazt szakítsa meg (lehetőleg a fázist)
Ehhez az (egyébként nagyon is használható) tanácshoz - egy másik kollega is csatlakozott.
De amikor koopal kollega azt válaszolja, hogy "najó, akkor majd beköt valahogy csak kettőt - hogy ne pusztuljon sorra mindegyik" - hát akkor elkezdtem kételkedni egy hangyányit az elektromos jártasságában.
Ezekután igenis vállalom: hálozati szereléshez hívjon inkább segítséget....mert nem vicc-dolog az....ami következhet belőle. .
Nem vagyok villanyszerelő, tehát nem tudom eldönteni, hogy koopal kérdésfeltevése valóban ennyire nulla tudást tükröz-e mint amennyit feltételezel róla. Mert (szerintem) használható választ nem sokat adtál neki, csak óvtad a kivitelezéstől.
...nade olyan műveletre sem lehet bíztatni egy kollegát - ami minimális szakértelem hiányában - komoly gondokat okozhat. Anyagit, emberit.....egyaránt.
Egyetértessz?
Elvégre mi is figyelmeztettük egymást egy-egy neccesebb műveletkor - hogy mégis mire vigyázzunk, mert "balhés" a művelet....és még senki nem sertésedett meg ezen. Sőt. .
Ezen a fórumon (amelynek az egésze arra épül, hogy nem szakmabeliek tanácsot kérnek a hozzáértőktől, ill. megbeszélik a problémáikat) kijelenteni egy másik témakörről: na abba ne kezdjél, az már szakma, szerintem ironikus.
De most komolyan: egyetlen szál drótot kell megszakítani - erre fel azt írod, hogy "majd megpróbálod mindenfélekép bekötni - hogy legfeljebb csak egy kütyüd robbanjon fel."
Azt az egyetlen szál drótot ?
Azért a hálozati villanyszerelés (ha nem is nagy ördöngősség)...dehát azért valamennyire mégiscsak egy szakma. Van aki konyít hozzá...és van aki nem.
Csakhogy ez nem ugyanaz azzal, mintha tegyük fel rossz oldószert használok egy lakkhoz - oszt legfeljebb kidobok 2 deci lakkot. .
Egyszer-kétszer azért szerelgettem már villanyot, ilyen alapok már mennek, köszi, csak akkor olyan sok vezeték hovatartozását kellett észben tartani, hogy ez okozhatta a gondot. Amit aztán sikerült is megoldani, ha elolvastad egyáltalán, tehát nem "99 Ft-os" probléma volt... Előre elnézést kértem ugyan az offért, de ha zavart, hogy kérdeztem, akkor Tőled külön még egyszer. :-)))
Arra mondjuk nem gondoltál, hogy vegyél egy fázisceruzát 99 Ft-ért - és azzal nézd meg, hogy minden infrába például a fázis megy-e?
De lenne még egy megoldás: olyanra bízni a dolgot - akinek a szomszédjának a sógora ismer egy embert, aki állítólag látott már villanybekötést életében :-))) .
Persze, tudom, hogy van bennük relé, de az a korábbi eset bizonytalanított el, de ezek szerint csak félreköthettem valamit a vezetékboglyában (végül azért akkor is sikerült megoldani). Azért először kettővel kipróbálom, hogy ha netán mégis füstöl, csak egy áldozat legyen.
Jól mondja GPS, símán összelehet kötni őket, azonban fázisceruzával győződj meg, hogy egyformán kötöd e. Általában ezek is beépített relét alkalmaznak a kimenetükön, úgyhogy plusz relére semmi szükség, hacsaknem nagyobb áramot akarsz veleük kapcsolni, mint a megengedett.
Bocsánat az offért, de rövid kereséssel nem találtam a témához való topicot, és csak egy apró kérdés. Úgy emlékszem, van itt elektronikához értő szagtárs, tőle kérdezném: ha két (vagy több) mozgásérzékelővel szeretnék vezérelni egy valamit, nem vágja-e agyon az éppen nem működőt a másikról érkező 230V, ha nem iktatok be reléket? Mert ugyan a mozgásérzékelő is relével küldi ki a feszt, de pár éve jártam úgy hogy ilyen kettős vezérlést akartam csinálni, és megsült az egyik. De lehet, hogy csak rosszul kötöttem valamit, nem emlékszem.
Ezt a szürke színűt néztem már én is de nem tetszett benne az hogy a belső fal is uo harmónikás mint a külső oldal. Attól féltem ez áramlás szempontjából nem az igazi. Bár lehet hogy tévedek.
Asztali körfűrésznél az az unterizé képesség, hogy a tárcsa előre-hátra mozog kb. egy átmérőnyit, az mire jó? Az előtolás megfelelője kereszt- vagy szögvágásnál?
Szerintetek ez jó ár? http://www.botex.ro/t_elszivo.html Mert az elszívómhoz kéne venni csövet (100-as, ha jól emlékszem) amit adtak hozzá az már mind a két végén elszakadt, komolytalan darab.
Nem ismerem, rákerestem a nickjére (ami a neve) és hirdet másutt is, szerintem ő az, weblap címmel. Hát, ha rákeresnél a saját hozzászólásodra, Te talán jobban tudod mit kell keresni, én megköszönném, engem érdekel! :)
Kamelot a 25130-as hozzászólásában megadta a hozzáférést. nekem a magyarországi képviseletük írt, de azt most nem fogom megtalálni... Ha valaki ír nekik a honlapon keresztül, egy-két napon(!) belül jelentkezik a magyar forgalmazó (ha nem változott...)
Asztali maró - ma kaptam az értesítést, semmit sem tudok róla, az eladót sem ismerem, sőt a hozzászólásokat se olvastam. Amit érdekel, járjon utána, csak alinket adom: http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=138345768
Nem lesz jó a csiszatolás - mert a felület nem tükőrsima, hanem egy jellegzetes textúrája van. Ha azt lecsiszolom - hát akkor ótvar csúnyán fog kinézni a helye.
Ráadásul az ember nem is szívesen vesz el az amúgy sem túl vastag anyagból - ami ABS különben - mert azt leírva is láttuk.
Csakhogy az ismerős "Vegyi-Ali" -k azt mondják, hogy egymagában az, hogy ABS az nem mond el mindent az anyagról - mert két pacalpörkölt sem ugyanolyan ízű - még ha ugyanabból a darab pacalból alkották is. Hülye hasonlat - nem én találtam ki.
Vagyis hogy a "fűszerezésben" nagyon eltérhetnek a műanyagok - és hogy pont ez az a része a szakmának - amit nem szoktak közzétenni az "Amatőr kisvegyész" nevű ífjúsági szak-kiadványban :-)))) .
Én tényleg hajózgatok - meg, mitagadás - barkácsolgatok is hajós-témában - de előre szólok, hogy sajnos kevés olyan téma van, amiben ekkora lenne a sötétség, mint ebben.
Ha fahajóról van szó, akkor azonnal akad legalább 85 darab, egymásnak ellentmondó javítási-javaslat....miközben a kereskedelmben kapható anyagok enyhénszólva is megkérdőjelezhetők....a hosszútávú tartosságuk meg pláne.
Nekem most műanyag hajóm van (de nem üvegszálas-poliészteres ám - hanem ABS más szóval akril). Remek anyag, könnyű, időtálló, stb. - de légy erős: a szakmának fingja sincs, hogy mivel javítsam, ha sérült.
Még az se világos, hogy mivel fessem át az osztrák lajstromszámát - amit voltak szívesek ecsettel, fekete festékkel ráfesteni. Tippek vannak - nade hogy azt valaki frankón garantálja is - nahát az almás.
:) Ez a kérdés nekem is eszembe jutott. De miután ezek a cégek gyakorlatilag csak becsomagolják a kínai ipar noname termékeit, így tk. sok apró véletlenen múlik az, hogy egyes termékek jobbak vagy rosszabbak az átlagnál. És ne felejtsd el, hogy ez közel 60.00Ft. Annyit nem adnék érte.
Fárasztásképpen: Beugrottam a Nóniusz/Fairtool boltokba, de csak most jöttem rá, hogy ők igazából faipari gépekkel nem foglalkoznak. Akadt viszont egy rém poros, "beragadt" termékük is, egy DeWalt gérvágó személyében, amit ráadásul már használtak is plexi vágásához, a nyomok alapján... Nem esküszöm meg de a DW 777 lehetett 135+áfa áron... Ami szemet szúrt és tetszett, hogy amolyan "férfias" szerszám. Rohadt erősre méretezték a rugókat, így már a fűrész lenyomása eleve komoly erőfeszítést igényel. A fém védőburkolat nem (csak) a lenyomás hatására húzódik hátra, hanem a hüvelykujjas gombbal történő "szkanderezés" hatására is. A két cső, amin a gép fut előre-hátra elég vékony, vlsz. nem is cső, hanem rúd, de finoman működik.
Beugrottam a zobiba, vettem én is rferi-féle :) vezetősínt. Újra ránéztem a gérvágókra, szerintem a 30ezres kategóriában még mindig az Einhell KGSZ 3050 a legszimpatikusabb. Erről jut eszembe, voltam ma az Einhell boltjában is, és láttam, hogy létezik egy "bazi nagy" gérvágójuk 300-as tárcsával, ékszíjhajtással 80.000-ért, de miután ekkorára nem vágyom, alaposabban nem néztem meg. A praktikerben viszont árulnak egy állványos Expertet (igaz nem olcsó, 60e körül), 2100W, de elfogadhatóan masszív és pontos darabnak tűnt.
Egy kis segítséget kérnék! Felsőmaróhoz szereték venni kontraprofil és nút-feder maró szerszámokat, de ahol én néztem eddig, nem igazán jártam sikerrel :(
Kezdő vagyok a témában, Ti hol szoktatok ilyeneket venni?
Ne csodálkozz, végtére is ők "csak" kereskedők. Nem tudom, hogy ezek a cégek eredetileg gyártottak vagy gyártanak-e valamit, van-e saját specialitásuk, de ha van is, a termékpaletta kilencvenvalahány százaléka csak a címke erejéig a saját gyártmányuk. A Holzmannak megnéztem a másik (nagyobb) gérvágóját is, szinte biztos vagyok benne, hogy nem ugyanaz tervezte. Annyi a közös bennük, hogy mindkettő ékszíjas, de egyébként semmi közük egymáshoz. leszámítva, hogy szép piros mindkettő :) A feleségemnek biztosan tetszett volna :)
Köszi, én 299 €-ra tippeltem :) Házilag tényleg nem nagyon megoldható, legalábbis az a guruló asztalrész feladja a leckét... Én tk. azért gondolkodom a házilagos készítésen, mert van valami "bája" annak a divatnak, hogy ezt magának készíti el egy valamirevaló hobbiasztalos :))
A liftről : ha jól látom, ezek 150 dolcsiért adnak el egy részben flexibilis tengelyt tekerővel (á 10$), meg egy toldóanyát csavarral (2$) (bár ez utóbbi nem látszik, gyanítom. hogy a gépet húzza a talpához).
A Bernardo tájékoztatásban harmatgyenge. A honlap nem tartalmaz mindent, ami fent van abban is vannak hibák - de emailben sem jobbak. Csak azt tudja az osztrák cég is, amit a magyar : ami a katalógusban van (és az sem mindig pontos).
310 €. Én sem találtam semmit csak egy finn vagy valami hasonló pdf fájlt ami 1 lapos szinte semmi. Amit linkeltél az ennek a másolata vagy ez annak a másolata. Házilag ebben a minőségben kihozni nem nagyon lehet. De nem is biztos hogy kell. Eddig maximálisan elégedett vagyok vele. Ahoz képest hogy az mdf asztalos felsőmaróasztalokat adják ennyiért. Ami biztos hogy nem éri meg.
Egyébiránt én meg a majosházai holzmann/bernardo kereskedőnél voltam ma és nagy sajnálatomra végül üres kézzel tértem haza :( Nagyon reménykedtem benne, hogy a KAP 255 megszeretteti magát, de végül elbizonytalanodtam és inkább visszakoztam. :(( Gyakorlatilag apróságokon múlt, de úgy döntöttem, hogy maradok a minden paraméterében kisebb, gyengébb, kevesebb tudású, de talán egységesebb Metabonál.
Viszont a tulaj egy nagyon szimpatikus, józan emberke. Nem akarta mindenáron letolni a torkomon a cuccot, elmondta, hogy mit ajánl inkább, mit nem, stb. Alapvetően ők bútorkészítéssel, belsőépítészeti kivitelezéssel foglalkoznak, csak belevágtak a szerszámforgalmazásba is, ahogy én látom. Kiállítva Holzmann gépek voltak, Bernardo nem.
Gratula! Nekem persze rejtély, hogy miért nincs róla semmi információ? Vagy csak én lennék ügyetlen (ami valószínű...)? Itt a kezemben a Bernardo katalógus, ezt az asztalt elvileg RT 3 néven említik, de a bernardo honlapján ugyan kereshetem ilyen néven... Már az összes alteregóját megtaláltam Ryobi RT 6000, MXA3, W60-RT014, W60-RT017, Fox F60 200, Fox W1728, Grizzly G0528 (ezt gondolom az "eredetinek") és egyéb neveken, de a Bernardonak nyoma sincs :(( Hány euro ez mostanság? Elgondolkodtató, hogy érdemes-e bíbelődnöm asztalkészítéssel (bár kedvem az éppen lenne hozzá).
Megérkezett a Bernardó maróasztal. Eddig csak jót tudok róla mondani. Nem sajnálták az anyagot 56kg. A marót tartó asztalrész alul bordás a gépfelfogás részen T nútos felűl köszörűlt acélöntvény. A rátolóasztal bordál aluprofil. Sik, merőleges párhuzamos minden aminek lennie kell. A hátsó vezetők oldalanként külön is állíthatóak. Amit nem írtam az talán a képekről leolvasható.
"Tenyleg, nem merit ki valamilyen jogi kategoriat, ha ugyanolyan neven silanyabb termeket adunk el?" Hát, egy pár cég lehúzhatná a rolót, ha létezne ilyen jogszabály. Amit gyerekkoromban nagyanyámnál a sajtárból frissen kiöntve ittam, azt úgy hívták, hogy tej. Amit most kiveszek a hűtőpultból (és még csak nem is tartós), arra az izére is képesek ugyanezt ráírni. És a kenyér, ami csoda hogy nem mekeg attól a sok "E"-től, ami benne van, meg a "túracipő" (Herrr víz), amivel a terepig már el se jutok, még az aszfalton kezdi megadni magát, na és az olcsó műszaki cuccok jelentős része... Ez a "világgazdaság" velejárója, a mesterek, manufaktúrák, kisüzemek helyét átvette néhány mamut, azok meg csak úgy élnek meg, ha harmad-negyedannyi ideig használod a terméküket, aztán kidobod és veszel tőlük újat. Na jó, ez már elég off, de ha senki nincs "on", akkor mihez képest? Nekem meg most máson jár az agyam, mint a famunkán - hétvégén öt hónap alatt másodszor törtek be hozzánk, muszáj lesz valami óccó de látványos védelmet kitalálni.
A garancia jo arra, hogy ha nem fer be, akkor visszaviheted. De cseszhetem a garanciat, ha nem tudok venni ugyanolyan szekrenyt megegyt, mint amilyet 6 eve vettem. Szamomra az ikeanak ez volt a lenyege: valtozatlansag, megbizhatosag, egyenletes minoseg, nincs meglepetes. Es ez elveszoben van.
Felreerted ne essen: az ikea butorok minosege nem kulonbozik jelentosen a mindenfele egyeb butoraruhazakban kaphato hasonlo muszaki szinvonalu butoroketol, es ha igen, akkor is inkabb elonyukre. Az ikeat nem ezert szokas fikazni, hanem mert valahogy jelkepeve emelte az egy emberoltot sem kiszolgalo, tuti nem orokolheto butor fogalmat.
Pl van egy konyhai fellepom. Tuti darab. Akartam venni megegyet. Ugyanaz a neve mint 6 eve, ugyanaz az ara is, viszont nem fenyo hanem nyir, es masok a meretei is.
Tenyleg, nem merit ki valamilyen jogi kategoriat, ha ugyanolyan neven silanyabb termeket adunk el? Mert tulkeppen atveres hogy ugyanugy hivom, es kozben mas.
Hát igen, van amit jó pár éve vettem, és még mindig semmi baja, lehet, hogy az újabbak majd hamarabb megadják magukat? Legutóbb úgy 3-4 éve vettem furnérozott dolgokat, nem tudom, mi volt a választék, nekem kifejezetten nyír kellett a szín miatt, még semmi bajuk. Billy szekrényeim is vannak, bár azok fehérek, így furnérozás nem téma, de azok is jók, igaz, csak állni kell a helyükön. Pont ezért nincs gondom az otthonösszerakós jelleg miatti cuccokkal sem: meghúztam a csavarokat, helyükre állítottam a kész bútorokat, és azóta sem mentek sehová. Ami meg mozgó alkatrész bennük, szerintem legalább olyan jól bírja, mint a gyárilag összerakottakban. Nekem kifejezetten tetszenek a konyhabútoraikhoz kapható belső szerelvények, meg a "kipattintósan" oldható kivetőpántjaik. De lehet, hogy tényleg csak szerencsém volt velük, mint másoknak pl. a kínai gépekkel. Ja, kínai gépem is van, olyan, amilyen ("kicsit sárgább, kicsit savanyúbb"), de működik. A félreérthetőség miatt: nem istenítem az Ikeát, nekem is jobban tetszik egy szép tömörfa bútor, főleg ha én készítettem, és jól is sikerült, de az eddigi tapasztalataim szerint igenis megfelelő alternatíva lehet egy-egy áruházi darab, legfeljebb jobban meg kell nézni, mielőtt megveszi az ember. De ha mégis gond van, a garanciális hozzáállásukra egy szó panasz nem lehet. A konyhabútornál volt egy kis keveredés (részemről) ajtó- és fiókméretekkel, egy szó nélkül adták a visszavitt helyett a kért darabokat.
1. Az ikea 10 eve azt jelentette, hogy nem asztalos tervezte butort kapsz viszonylag elerheto aron, cserebe nem orokeletnek epitve. Reszletezve: - nem akarom az asztalosokat megbantani, valahogy nekem ilyen szavam jarasa lett, igenis meglatszik egy hazon ha komuves tervezte nem epitesz, es igy tovabb. Az ikea butorai pedig tulajdonkeppen designbutorok. (voltak) - 10 eve kezdett nalunk is olcsonak szamitani. plane megdobbento volt, hogy 10 eve fillerre ugyanannyiba kerult mondjuk kaliforniaban a billy polc mint itt. Ott filleresnek szamitott. - nem orokeletu: kitalaltak, hogyan lehet hajszalvekony furnerral furnerozott feluletet csinalni, otthon osszeszerelheto butort csinalni. De ezek vegul tartossagban meg sem kozelitik a klasszikus fabol keszult, vagy akar ugyanugy butorlapbol de rendesen egyberagasztott/epitett dolgokat.
2. Viszont mara az ikea durvan tart a tesco fele, kezd ugyanugy felcimkezett kinai tomegarut arulni. Regen elkepzelhetetlen volt, hogy az ikeaban megvett fokhagymanyomohoz hasonlot is vegyel mashol, hiszen azt az ikea maga tervezte es gyartatta valahol. Nekem ugy tunik, hogy egyre tobb olyan termek van az ikeaban, amit valaki gyart, es az ikea vesz belole, de nem o gyartatja.
A bukk furner, ami kicsit a markajelzesuk volt pl tunik el az ikabol. Egy csomo butoruk ami regen bukk furnerral is megveheto volt, ma azonos neven letezik, de nincs csak festett meg nyir es tolgy furnerral. Es regen a billy polcon az elek is furnerosak voltak, ma mar az muanyag. Es sorolhatnam, ahol az azonos markanevu termek sokkal silanyabb alapanyagokbol keszul mint 10 eve.
Látom, hétvégén mindenki alkotott valamit, nem volt idő fórumozni. Hogy megbolygassam kicsit a pangást, felvetnék valamit. Az a tapasztalatom, hogy itt az Ikea már-már szitokszóként szerepel, ikeás bútor = kínai gép, ez a kép alakult ki. Nekem saját és egyéb gyártmányú bútorok mellett van (jó)pár, ami az ő termékük, és becsszóra eddig semmi panaszra nem volt okom. Na jó, a gyerekek ágyában elrepedt egy-egy farugó még az első napokban, csere óta semmi gond. Na most: ha konkrétumokat kaphatnék, mik azok, amiket messze el kell kerülnöm, az jó lenne, mert inkább a más kárán tanuljak, ha lehet, ugye. Csak hogy elkerüljem az általánosításokat, amik eddig vannak, azok se anyagminőségben, se kidolgozásban, se tartósságban, se funkcionálisan nem adtak okot panaszra. Tehát nem azt várom, hogy "csak rá kell nézni", hanem hogy "megvettem, megbántam, mert..." Én mielőtt megvettem, jól meg is néztem mindegyiket, talán ez volt a baj? :)
Kínzás még nincs, mert még az emeleten van, egy még nem lakott szobában (nejem nagy örömére csupa fűrészpor minden). Sokat tököltem vele, mire spúrba hoztam két ékszíjtárcsát, de még mindig vibrál egy kicsit (mondjuk egy élére állított derékszög nem borul fel rajta, ennek ellenére első upgrade egy powerbelt szíj lesz). Kértem kölcsön egy mérőórát, a tengely nem üt semmit, de az újan vett ultravékony cmt lapom kuka (talán ezért volt csak 6ezer?). Most alakítom át a garázst műhellyé, ma is falat véstem a gerendáknak, fafödémet csinálok (a Parkside dekopírral, ami eddig tökéletes, a gerendákat is azzal vágtam ilyenre :
kaphat nedvességet egyszerűen a lakás légteréből is. (pláne, ha olcsóbb műanyag nyílászárók vannak, meg 3 gyerek, akire folyamatosan mosnak és a legkisebb miatt meg nem is szellőztetnek eleget.:) szóval 40-60% közötti páratartalom kell.
mellesleg, ha szar a laminált, akkor egyszerűen a terheléstől (értsd járkálás plusz ágy vagy beépített szekrény) is ki/szétmozoghat. főként ha vékonyabb a lap (6mm) és MDF a hordozóréteg.
- "Alulról is kaphat nedvességet, ha nincs alatta rendes párazáró fólia." Panel 8. emelet, fóliára nem kérdeztem rá. De azért nem lehetetlen.
- "Ahogy mennek rajta, fel-le mozog kicsit, és kitördeli, meggyötri a széleket a hajlítás." Nincs kitöredezve, mintha tegnap rakták volna le - csak rosszul.
- "Ja, és felmosás helyett jobb alig nedves (nem vizes) ruhával feltörölni. " Persze, tudom, azért is erre gondoltam, mint hibára.
Ha más ötlet nincs, mégis valamilyen módon nedvességet kaphatott, és a hossztoldás rövid kapcsolódásai nem bírták egyben tartani. Haver hiába mondja, hogy nem mosták, az asszonnyal nem beszéltem. Ha legközelebb nála járok, jobban megnézem, viszek szerszámot is, ha tényleg nincs meggyötörve, elég lehet összeütni a sorokat.
Még parketta, illetve ez laminált padló. Haveromnál láttam, hogy a pár éve lerakott clickes padló hossztoldásainál ronda, több mm-es rések vannak. Esküszik, hogy lerakáskor még hajszál pontosan illeszkedtek. Párszor már raktam le ilyet magamnak és másnak is, de efféle hibát még szerencsére nem tapasztaltam. Szerintetek mitől mászhattak szét? Kérdeztem, azt mondta, nem volt túl vizesen felmosva. (Bár nemrég váltak el, talán az asszony búcsúzásképpen beborított egy vödör vizet.)
Hát csak nem értem ezt az alávágást. Hogy a csaphornyosnak a profilja eleve ilyen, az oké, az illesztéshez nem is kell vagdosni, de darabolni csak a széleken kell, ahol semmihez nem illeszted, ott minek ferdére vágni az élét? Nem valószínű, hogy hagyományos parkettát valaha is magam fogok lerakni, de nem árt tudni a miérteket.
igen. veletlen egybeeses. az arat rendesen behozta, de 8meter lett volna hatra, es masnap jottek vakolni. meg maradt ugye 2 alighasznalt 150-es korongom.
Azért tudja, hogy nem túl jó a porszippantyúja. Egy másik képen, ahol épp körfűrésszel vág valamit ferdére, nincs rajta maszk, padig ott még porszívót se használ.
Mindenesetre a "munkavédelemről" túl sok fogalma nincs, mert a kb 45 fokban megdöntött, pörgő fűrészlapot maga felé tarja meló közben....
Nem látom pontosan, hogy mit mar a fickó, csak azt tudom, hogy hangfalat készít, de vannak helyzetek, amikor az elszívás nem nagyon működik. Ha valaminek az élét marja az ember, és esetleg jócskán a talp alá nyúlik a maró, akkor felülről elég lehetetlen elszívni a forgácsot. Egyébként ennyire szar volna ez az elszívó? - ránézésre én nem tudom megítélni.
Nekem van ilyenem. Megcsinalta a foldszintet nalam. Beesett a rogzitogomb ami a korongcserehez van, de ok. Aztan megcsinalt egy masik hazat. Aztan megcsinalta nalam a kulso vilagitasokat. Mondjuk 10meter volt hatra, amikor total elment a gyari korong ele. Egy normalis korong 3-4000-nel kezdodik, es ketto kell. Nehezen talaltam kinai olcso korongot kb 1500-ert kettot. A masodik meternel leegett.
osszessegeben megerte. kolcsonozni 2500/nap. meg lehet csinalni egy nap alatt egy hazat, csak baromi nehez elore tutira tudni mindent amit vagni kell.
Mégpedig azért, hogy a felső oldalán érintkezzen biztosan, és alul ne tartson el véletlenül sem.
Ezért is van az, hogy a rendes csaphornyos parketta nút-féder része _alatti_ felének oldala nem derékszögű a felső- és alsó lapra, hanem "alá van vágva".
Mert így a ragasztó ha fel is türemkedik, egyrészt van hova, másrészt még mindig illeszkedik a szinén az oldal, és szép a képe.
Sőt, ennél még az is van, hogy a nút és a féder alatti résznek még a felső sarka is "kintebb" van, hogy már ott se tudjon felülni.
No, amíg visszaér a népes társaság a zobiból (a zebédből) itt egy fotó a példás amerikai egészségvédelemről. Nem elég, hogy az udvaron dolgozik, nem elég, hogy elszívót használ, de még egy jófajta pormaszk is van az illetőn:
Kissé (vagy nagyon) OFF, ráadásul ultrakínai, de azért mondom, hátha valakinek éppen ez hiányzik: a zobiban láttam egy CMI C-MF 1700E jelű falhoronymarót 17.000Ft-ért. Volt mellette egy szó szerint ugyanolyan, csak más színű Crossxxxxx akármi, az 10.000-rel volt drágább, de azon volt lézer ha jól emlékszem. Saját, házi használatra, néhány tízméter vágására talán jó lehet.
Ezt a Kinzot én is láttam, megfogdostam, és úgy döntöttem, hiába van bagóért, inkább készítek egyet jóféle keményfából. Nagyon egyszerű konstrukció lett, de pontos és jól működik. Viszont a két szimpla használata nem is rossz ötlet! A skálázást nem számítva negyvenperces munka volt, a következő max. fél óra.
Ha már kérded, erről jut eszembe (egyébként nem én vágtam) a parkettás fiúknak eleve nem derékszögben állt a körfűrészük, mindent kicsit alávágtak. (hacsaknem annyira tökmindegy volt nekik, mit is nevezünk derékszögnek... de szerintem akarattal volt az alávágás)
Ez a stanley (http://www.stanleyworks.hu/Term%C3%A9kek/K%C3%A9ziszersz%C3%A1mok/Term%C3%A9kcsoportok/Jel%C3%B6loszersz%C3%A1mok/Der%C3%A9ksz%C3%B6gek.aspx) klónja
Van pár viszonylag márkás műszaki cuccom, amit kínában gyártottak, például a Panasonic DVD-felvevőmnek több éves rendszeres használat után kutya baja, a "valódi" Yamaha házimozimban garanciálisan fejet kellett cserélni. De többször is volt már róla szó, régebben legalábbis biztosan, amikor arra jutotta(to)k, hogy van kínai, és van Kínában gyártott, és a kettő nem feltétlenül ugyanaz. Pédul az én kínai fűrészem asztala meglepően síknak bizonyult, míg előtető építés során az öles szarufákkal kissé el nem deformáltam. De azt is sikerült helyrehozni.
Én is néztem ezt a típust mielőtt vásároltam, de miután hetekig kutattam a neten megalapozott vélemény után (a magyaron kívül 3 nyelven) és nem találtam, döntöttem úgy, hogy nem esem még egyszer a jónevű gyártó olcsó termékének csapdájába. Az említett (használati tapasztalatoktól mentes) angol vélemény itt : http://www.ukworkshop.co.uk/forums/viewtopic.php?p=325256
Kösz, ez nem is drága, már ha precíz. És ha egyáltalán ugyanaz, amire gondolok, mert én más kivitelben láttam. És mégegyszer köszönöm a gyors választ, ezek szerint nem tettelek haragosommá. :)
"Magyarázd meg légy szíves, hogy mégis miért kerül majdnem feleannyiba az MLT100 mint a 2704?" Aztat én honnan tudhassam? De azt se tudnám megmagyarázni látatlanban, hogy nem éri meg az árát.
Nem sértett meg senki. Csak az egész úgy jött le, mintha én árulnám és rajtam kértek dolgokat. Nekem van ilyen gyalum, nem is néztem konkrétabban meg, jött a hírlevél, ránéztem a képre, miszerint nem agyonhasznált és beraktam. Ennyi.
Ami pedig a két makitát illeti, így a képek alaján egészen érdekes a dolog: nekem a 2704-es tűnik "zsengébbnek": a kereszt vezető biztosan gyengébb, mint a másiké, a hosszvezető viszont sokkal jobb. Ez utóbbi nagyon ugyanolyannak néz ki, mint a KINZOé, ami konstrukciós hibás. A másik hosszvezetője - miután úgy tűnik - elől-hátul vezetett, sokkal pontosabb. A 260 vs 255 mm átmérőjű körfűrésznek szerintem az első lapcseréig van jelentősége, mert ha jól tréámlik, se a 255, se a 260 nem "járatos" méret: a szokűso a 10", azaz a 254 mm. Átávgható keresztmetszet tekintetében, az ugrás, érdekes módom a 70 és a 80 között szokott történni. A 70est még a barkácsok is vágják, visoznt 80 mm környékére, vagy e fölé már nem mennek. A meghajtó motorok nyomatéka gyakorlatilag ugyanannyi, legfeljebb a gyorsabb (4800/p) szebb vágási felületet adhat (a nagyobb vágósebesség miatt). Az asztal szélesítési lehetőséget látom mindkettőnél, de az MTL(?) típusnál mindkét asztaloldal szélesíthető(nek tűnik). Látatlanban én ezt választanám, de a hosszvezetőt mindenképpen megnézném. Ha KINZOs, akkor mindenképpen a 2704-est.
No, ez már kimerítette a magyarázat fogalmát! :))) Én ugye egy Metabo gérfűrészt néztem ki eredetileg magamnak (persze más áron) meglep, hogy ennyire vackot is gyárt, pontosabban felcímkéz. :(
Mondjuk parkettát inkább gérvágóval szabnék, az oldalélét (kant?) talán mégsem kell szögbe vágni. De szekrény esetében talán lehet értelme a "falkövető" vágásnak, bár most nemigen tudnám maga elé képzelni, pontosan hogy is. Viszont ha a lap +2 fokban áll, és fordítva tolom át az anyagot, ugyanott vagyok, nem? És ha már kontár kőműves után dolgozik az ember, a -2 akár kevés is lehet.
"melynek két átlója azonos hosszúságú, milyn gondot jelenthet a szekrényezés (legalábbis valami ilyesmi...) A lényeg, hogy az elemi geometria egyértelműen leírja: ez csak téglalap lehet"
mar kicsit unom, hogy nekem kell mindig felhivnom a figyelmet, ha valaki olyan leegyszerusitve fogalmaz, hogy az mar valojaban _nem_igaz_
nem kotekedos vagyok, meg kulonosebben preciz ember sem. de azert a szimmetrikus trapeznak is azonosak az atloi.
Jó, hát akkor valószínűleg mi itt most nem fogjuk megfejteni a pontos okokat... Sajnos a cég maga sem, legalábbis az a székesfehérvári illetékes, aki a telefont felvette. Annyit sikerült megtudnom, hogy az olcsóbbat Kínában gyártják, a drágábbat Japánban. Ez önmagában a minőségre még nem egyértelmű garancia, a költséghatékony megoldásra inkább. Motorikus különbségről sem tud az illető, azt mondja egyforma hangerejű mindkettő.
Szerintem, de ez csupán fikció, a 2704 ha csak kevéssel is, de mindenképpen a jobb darab, de a jelentős árkülönbözet nem a minőségből ered, mint inkább marketing okokból: nem elveszteni a kispénzű vásárlót, ugyanakkor alternatívát nyújtani annak aki "tutira" akar menni és megengedheti, hogy vakon higgyen az árképzés sugallta minőségpolitikának.
Ugyanakkor nagyon el tudom képzelni, hogy míg a 2704 asztala gyönyörű sík, addig az olcsóbbé amolyan "kínai síkság" – és ez nálam már elegendő ellenérv (lenne) egyébként.
Sajnos a termékleírásokat erre kiképzett marketingesek írják ! Nekem van egy Metabo KS210 gérvágóm, erről ezt állítják :
* Mindennemű leszabási munkához, belső építészet területén ideálisan használható. * Mindennemű szög-, ferde és illesztővágás problémamentes szabása. Ha nincs szükség pontosságra. Lambériát, laminált padlót, tetőlécet simán lehet szabni vele, itt pár mm nem számít. * Erős, karbantartást nem igénylő univerzális motor. Fülvédő nem árt. * Forgóasztal precíz szögbeállítással. A 90 fok gyárilag 87 volt. A hátsó támasz beállításával 89-ig sikerült jutni, fel kellett fúrnom a furatot. * Alumínium présöntvényből készült munkaasztal Inkább alufólia, néhány apróbb hullámmal. * Vízszintes szögbeni állítás balra és jobbra, 46°-ig * Fokozatmentes fokbeállítás, bepattanó pontok 15°, 22,5°, 30°, 45°-nál * A fűrészfej 0° és 45° között dönthető. Nagyjából ilyen szögeket tud, igen - de képkeretet ne akarjál csinálni vele. Nem elég merev szerkezet, amikor lehúzod, vége a pontosságnak. Ha a tengelyt meglazítod akkor könnyű lehúzni de kotyog, ha meghúzod az anyát akkor nem kotyog de nehéz lehúzni amitől nyeklik. * Fűrészlap rögzítés az egyszerű cseréhez Ami addig tartja a tengelyt, amíg nyomod. Közben a másik kezeddel a csavarkulcsot fogod, a harmadikkal meg a védőburkolatot... a csavart oldása után nőgyógyászati módszerekkel piszkálod ki, a negyedikkel meg az öklöd rázod, hogy cseréljen ezen lapot az, aki kitalálta. * Lézer pontos vágásvonal jelöléshez Amit pár vágás után elfelejthetsz, mert a fűrészpor eltömíti a sugárzót. * Az asztalhosszabbítók szerszámnélküli szerelése. Mondjuk nincsenek egy síkban az asztallal. * Forgácselszívó zsák a munkahelyi levegő tisztán tartásához Sőt, sosem kell üríteni, annyira kevés por jut a zsákba.
Ez a gép listaáron 30 körül van (már ez is gyanúsan olcsó) - de 17e-ért vettem (bauhaus). Annyi, mint egy noname, és pontosan olyan is. Ennyit megért, lambériához, padlólaphoz sokat használtam, a vágott részek itt úgyis takarásban vannak. Ez nem jelenti azt, hogy a Metabo sz.r, csak azt, hogy ami túl olcsó, az olyan is. Makitánál sincs ez másképp, csak eddig nem volt rájuk jellemző ez az üzletpolitika. Remélem, hogy ezután sem lesz.
Magyarázd meg légy szíves, hogy mégis miért kerül majdnem feleannyiba az MLT100 mint a 2704 ?
Azért van -2, mert derékszög nem mindig 90 fok. Például minden gérvág 0-45 fok tartományban állítható, de a Metabo 0-47 foks (asszem). Ez nem a képkeret jellegű dolgoknál lehet hasznos, hanem parketta szegőléc, vagy bármilyen olyan burkolathoz illeszkedő holminál, ahol az előző technológiai sor - mondjuk - kőműves pontosságú volt... :o) Nem olyan régen ment a mese arról, hogy egy olyan szobába, melynek két átlója azonos hosszúságú, milyn gondot jelenthet a szekrényezés (legalábbis valami ilyesmi...) A lényeg, hogy az elemi geometria egyértelműen leírja: ez csak téglalap lehet - a kőműves meg meutatja, hogy mmég számos egyéb síkidom van, ami a fenti kritériumoknak megfelel: a görbe, a görbűlt, és a hullámos falvonaltól kezdve, a huppos sarokig minden lehetséges. Na, az ilyen esetekre felkészített "profi" szerszám az, ami nemcsak az elméleti vágásszögeket ismeri.
mert muszaj leirni hogy mi a tartomany. es ha 0-45fokot irnanak akkor hazudnanak. es miert akarnanak hazudni, semmibe nem kerul az igazsagot leirni.
a kinai csodaknal azert irnak 0-45fokot, mert az eletben nem mertek meg, nem gondolkodtak el a dolgon, aki a szoveget irja lehet hogy nem is latta a gepet soha. egy elmeleti erteket irnak. ugyanigy elmeleti a motorteljesitmeny, es egy csomo egyeb adat is.
Ja, hát ezt az én low-end xarom is tudja. Akkor valójában 0-45 az állítási lehetőség, én is gondoltam rá, hogy a -2 csak az állíthatóság miatt van, most már csak azt nem értem, komoly profi gépeknél ezt minek feltüntetni?
Ha már körfűrész: mivel az enyém olyat nem tud (vagy ha mégis, az biztosan gyári hiba), érdekelne, mire jó a -2 fokos döntési lehetőség? A +45 oké, de ilyen kis "hanyatt" döntésnek mi az értelme?
A Makita fűrész témához. Egyelőre sajnos csak három gépük elégedett használója vagyok, de az eddigi tapasztalataim alapján ha azt írják egy masinájukról, hogy "Precíz hossz és szögvágások", hát én vakon hiszek nekik, de ha mégis használom a szememet, legalábbis így kép alapján megítélve egy igényes darabnak néz ki, nem hiszem, hogy bármelyik alkatrésze ki akarna esni a helyéről, vagy ne bírná a gyűrődést. Tehát, ha hobbista létünkre nem emeljük az igényeinket a profi szintnél is magasabbra, szerintem bármelyikünk szívesen látna egy ilyet a műhelyében. Én legalábbis biztosan nem hagynám lebeszélni magam róla, és inkább hinnék annak, aki már kipróbálta (még ha netán tényleg fosok is az egyéb gépei), mint annak, aki az árcédula alapján lekínaizza. Makita fan vagyok, na - ez van. :)
Nem provokáció, teljesen igazad van. Sajnos a nominális műszaki paraméterek alapján nem lehet megítélni egy gép jóságát (ahogy egy autóét sem). Érv azonban van : az ár maga. Egy gyártó termékein belül szerintem mindenképpen igaz, hogy nincsenek csodák, 'minden annyiba kerül, amennyit ér'. Ezt a típust úgy aposztrofálják, hogy a 2704 'költséghatékony testvére'. Mi lehet a Makita célja ? - Kitúrni a piacról az összes nagy gyártót (és a saját konkurrens modelljeit is) úgy, hogy dömpingáron ad azonos minőséget ? - Vagy az alacsonyabb árért feláldozták a precizitást, a minőséget (tartósságot) , a 2704 motorját - kínába helyezve a gyártást ? Egyetlen fórumot találtam egy angol tulajdonos beszámolójával, de egyrészt ez közvetlenül a vásárlás után készült, másrészt a műhelyében látható egyéb gépek még nálunk is a low-end kategóriába tartoznak - a minőségről alkotott fogalma átlag alatti lehet... mert a személyes vélemények mércéjében is hatalmas különbségek vannak... egy Festool gép után minden más leértékelődik (de hogy ne legyek ennyire elrugaszkodott : egy kék Bosch excentercsiszoló után tudja csak meg az ember, hogyan is kéne egy ilyen szerszámnak működnie : csak a talpnak kell vibrálnia). Ha már Makitát veszek, akkor ne kotyogjon a szögvezető, lehessen stabilan rögzíteni a párhuzamvezetőt az asztaltoldaton is, ne kelljen fülvédőt használni - mert ezeket az 'extrákat' alacsonyabb árkategóriák is tudják.
Kicsit sajnálom, hogy ilyenkor nem hangzik el érv. Tudom verni kell hozzá a klaviatúrát, de a magamfajta okosodni vágyó :) leginkább az érvekből ért, az árbeli drasztikus különbségeket magam is látom. Félre ne érts, nem provokálni akarlak, csak tényleg érdekelne a különbség oka. Ránézésre és főleg a paraméterek alapján (már amit leírnak) nincs akkora különbség. Legalábbis az számomra nem jelentős eltérés, hogy:
A fotó valamelyest szemléletesebb, de én csak annyit látok, hogy a 2704-esnek jobb a párhuzamvezetője, az olcsóbbnak meg tologathatós a baloldali segédasztala (vajon van-e értelme?) Ránézésre a két aluasztal között nem tudok érdemi különbséget felfedezni, a szögvezetők közül pedig az olcsóbb még jobban is néz ki... A motorokról semmi egyéb infó a teljesítményén túl.
Bubi, neked van személyes tapasztalatod velük?
A zöld Boschnál - erről be is számoltam pár hete - nekem annyi negatív tapasztalatom volt (első szemrevételezésre), hogy az alu asztalban volt egy csúnya homorulat, hogy ez egyedi jelenség-e, azt nem tudom, azóta sem láttam más boltban?
Sajnos Nagy Atilla véleményére nem számíthatunk, neki ez a hhobbiasztalos kérdezős nickje, soha nem számolt még be a gépvásárlásai eredményéről :((
Gazdasági értelemben ennyiért jó vétel - de nem véletlenül kerül ennyibe (mármint normál áron 150-be). A 'rendes' Makita asztali fűrészt (2704) 250-300e közé árazzák csapozókocsi nélkül. Ugyanaz a műsor mint amiért a zöld Bosch feleannyi mint a kék.
Ha megsértettelek akkor BOCSÁNATOT KÉREK!! Nem az ötleteidet és nem a figyelemfelhívásodat kifogásoltam. Csupán arra világítottam rá, hogy valami elkerülte a figyelmedet.Úgylátom nem kellett volna.Ezután nem teszem.
Pedig ott volt: nem is annyira a Blaha és Astoria között, hanem az Astoria és a Verseny áruház között, közel a Síp utca sarkához. Most valami utazási iroda és DM, vagy más bűzbombakereskedelmi multi osztozik a helyén...
Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, nekem a Gyömrői úti Bosch márkaszervíz eddig nagyon bejött. lkészségesek voltak, tudtak alkatrészt biztosítani, kapásból megmondták mikorra lesz és mennyiért.
Meg kéne próbálni a honlapon apótalkatrész lekerédező funkción keresztül kideríteni, mi kell, aztán telefonon, vagy emilen kersztül tisztázni.
Nem felolvasást akarok a jótanácsok könyvéből, csak nekem eddig így működött...
Ezután már csak annyi marad, hogy még egy gumialátétet feltegyél az eredeti bajonettzáras pöcsre és ekkor rugalmasan előfeszíti a kötést. Íg nem rázódik ki a porelszívó csonk a helyéről.
Annyit csak védekezésül, hogy én nem használom a porzsákot, mert csak bajom volt vele...
A gyalugép történet kapcsán, meg ígérem, nem fogok belinkelni semmit: teljesen olyan, mintha rosszat tettem volna bárkinek. A vatera nyitott rendszer, bárki kérhet róla aukciófigyelőt, meg hírlevelet - ahogy teszem én is. Én abban a hitben éltem, jót teszek az érdeklődőknek, de a jelek szerint nekem kell magyarázkodnom. Nem teszem, se most, se később - a hivatkozásokat is mellőzni fogom.
Hű, az anyja! Emlékszem, amikor hidraulika tömböket gyártottunk, szerszámgépek modernizációja címszóval, akkor kb. 4 furat után már csak a műszaki rajz pontos olvasása lehetett a cél számomra. :)
Úgy gondolom, igen. Ezt látatlanban mondom, de ha 105-ért be tudod szerezni, akkor annyiért nagyon megérheti! Új vagy használt? Én az utóbbi időben sokat vaciláltam asztali körfűrészen, de a makitát sajnos figyelmen kívül hagytam az ára miatt. A hasonló kategóriájú kék Bosch és Metabó is 200-hoz közelít...
Szerintem ez neki legalább a kétezernégyszáznegyvenhárom-ezredik :) szarvasa volt, mert én ennyi idő alatt lerajzolni nem tudtam volna, nemhogy kivágni!
Köszönöm újra a motorikus továbbképzést, mindenkinek!!
A fűrészlap lógása persze, hogy szempont! Az egyik legfontosabb. Pontosabban én ezt nem úgy érzékeltem, hogy a fűrészlap lógna, hanem maga az öntvény kar képes valamelyest csavarodni. A fotó alapján én éppen ezen részétől félek kicsit. Ugyanakkor 30kg, tehát anyag (valahol) van benne.
Kamelot, a majosháziakat köszönöm, én is rájuk leltem, sőt az illetékes már kora reggel válaszolt, a honlapjukon valóban nem szerepel, de a boltjukban van megtekinthető darab és 299euróért adják. A pécsi olcsóbb valamivel. Aztán éjszaka rájöttem, hogy van még egy forgalmazó itthon, pontosabban ők a leginkább azok: saját Ligno Novumos kiállítási fotóimon fedeztem fel őket :))) http://img1.tar.hu/canon_g2/img/35045673.jpg#3 Az eredeti fotón sikerült a kék trikósról leolvasni a cég nevét: http://www.holzmetal.hu/faipar.html
Pláne, hogy ha mondjuk valakinek az autójának az automata klimájában megy meg egy ugyanilyen, 2 ezer forintos, légterelő-lapát mozgató fogaskerék - akkor azt garantálom neked, hogy az fődarabcserét jelent - az egész automata légterelő-művel a kukába.
Tavaly ment ki itt bent a darálós, automata bosch kávégépben egy fogaskerék (kavics volt a kávéban), és ott a robbantott ábra alapján fél perc alatt azonosították, három nap alatt érkezett, 2300 forintot fizettünk, majd mehetett a masinába, tovább emelendő a kollégák vérnyomását az általa főzött kávé által.