Szerelő intézte az egészet, felajánlott két opciót: készre szerelt szekrény, drágább anyag, kevesebb munkadíj, vagy összerakja darabokból, kevesebb anyag, több munkadíj. A második opció még így is olcsóbb volt, így azt választottam.
A teljes doboz 424k volt (280k a nagy doboz + benne a kisebb doboz, maradék 140 a földelő, 3 fázisú túlfesz levezető, Fi relé, ipari dugaljak, egyéb kis biz-bazok). 360 a munkadíj.
Ezt nem értem, írd már meg milyen tételeket fizettél neki.
A 280k doboz ár azt jelenti hogy a földben a doboz, benne lóg a méretlen drót a villanykarótól, földmunka, minden egyéb. Csak az órát kell hozni a szolgáltatónak.
Egy fillér plusz lóvé nem kellett.
A mért drótot odavittem nekik csőben hogy kössék be a szekrénybe és hoztam egy ÉV mérés papírt hogy a szonda és a saját részem szabványos. Az órától nyilván a tulaj fizet, de az óráig kötött áras, nem értem mire fizettél ennyit.
Az EON nem túl régen döntött róla. hogy Neki már nem kell a nyilatkozat, mert értelmetlen fölösleges. Majd "lehibázza" a saját szakija, ha valami nem tetszik neki.
Pontosan a MEE-VET által bevezetett és mindenki által elfogadott EGYSÉGES ELŐSZERELT szekrények alapértelmezett alkalmazása miatt !!!
Amiknél az előzetes "Típus Jóváhagyás" + "Szerelési utastás" okán. - nem kell tervezni, csak kiválasztani a megfelelőt - nem átvizsgálni+nyilatkozni az alkalamasságról Ez volt célja az egésznek az >> egyszerűsítés+egységesség országosan.
Mondjuk majdnem 7 évbe telt az EON-nál is ... Rájönni, hogy mit is írtak alá anno 2018-ban.
Ámde a DÉMÁSZ és ÉMÁSZ még mindig nem ébredt fel. Az OPUS=TITÁSZ passz, nem dolgozunk a területükön.
Persze, a regszerelő maff fia ezt is igyekszik agyonahallgatni a leeső "nagy pénz" reményében.
Ha az EON tényleg szolgáltató cég lenne, akkor minek a nyilatkozat, hogy jó? Ránéz, és látja, hogy jó vagy nem jó. Nem a papírtól lesz az jó. Ráadásul ha eleve készre szerelt szekrényt veszel, akkor megint miért a szerelő nyilatkozata kell? A gyártóé nem jó?
A szekrény méretlen részén már nem fog senki matatni, csak az EON-os szerelő.
Mondjuk nálam nem tudom, mit kellett nyilatkoznia a reg. szerelőnek, az EON-os felhívott (miután visszaküldtem a szerződést, meg befizettem a +Amper díjat), hogy megvan-e a szekrény, kijött, lefotózta, meg még méregetett az utcában, hogy felmérje a nyomvonalat, és közölte, hogy majd jönnek bekötni (pár hónap múlva).
Reg. szerelő akkor lenne érdekes, ha már működő szekrényben kéne matatni, plombabontással.
Elvben a nem regisztrált szerelő is készre szerelheti... és A regisztrált szerelőtől csak a "nyilatkozat" kell megszerezni amikor kész, hogy "alkalmas a mű".
Persze egyszerűbb, ha a nyilatkozó regisztrált szerelő "csinálja" meg. - a "Csatlakozó Vezeték" fogadótól kezdve - a méretlen elosztást, elvezetést, ha van/kell - a mérőhelyet ! - a mért fővezetéket - az "Első Mért Elosztóig" ...
Ez esetben nincs felelősségi vita gond esetén.
Minden máshoz nem kell a regisztrált szerelői jogosultság.
--- A regisztrált szerelő azokhoz a munkarészekhez kell csak. Amik a szolgáltató hálózatát érintik direktben.
*** A javaslatom az szokott lenni, hogy Legyen egy külön kicsi "Első Mért Elosztó" kialakítva rögtön a mérőhelynél.
Amiben csak a minimum kötelező cucc van. - a PEN bontás a TN-S rendszerhez, ha ide kerül valami okból - 1 vagy 3 kismegszakító a "Mért Fővezeték" fogadására, leválasztására - 1 FI relé (ÁVK RCD) 30mA és manapság már "A" típusú
A külön kis doboz előnye, hogy azon túl a szolgáltatónak, regszerelőnek nincs hatásköre. Egyértelműen elkülönülnek a dolgok :-)
Maga földbe ásott műanyag doboz + benne a fogyasztásmérőnek a doboza kb. 280.000 Ft volt. A többi 500.000 meg az egyéb szerelvények + a szerelő munkadíja. Ez a szerelő ugye nekem dolgozik, és piaci áras. Belegondolva nem is értem, hogy minek ide regisztrált szerelő, ha megvenném a készre szerelt szekrényt, magam leásnám a földbe, az mitől lenne más?
Az E-onos bekötés ettől független, nekik csak a 32+ Amper után kell fizetni (vagy ha 25 m felett van a földkábel / 50 m felett a légkábel).
Nincs ilyen lehetősége a szolgáltatónak ! Nem is tartozik rá a dolog.
Ettől még persze jön a helyi kiskirály okoskodni. Mert ott ragadt a kádárkorban amikor még kvázi hatóság volt a szolgáltató.
De már vagy 20 éve nem az, csak lassú az agyuk az ott melózóknak :-( és Még nem fogták fel a jogrend változását és hatáskör csökkenést.
Egy szaros MEE-VET szabályzatot is képtelen a zömük betartani >> ami immár 7. éve érvényes ! A sok "így szoktuk" tuloknak csak ennyi agya van sajnos...
Megj: mondjuk nem csak nekik, amint az a fórumból is jól látszik olykor.
Hanem ha a vázolt eset bekövetkezik, tehát vbf kellene, akkor a szolgáltató előírhatja e a mérőhely szabványosítását, hivatkozással a belső műszaki tartalom megváltozására.
Erre megválaszoltam magamnak, hogy szerintem nem, de nem tudom.
A felújítás az elhasználódott eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló. Időszakonként visszatérő olyan tevékenység, amely mindenképpen azzal jár. hogy Az adott eszköz élettartama megnövekszik, eredeti műszaki állapota, teljesítőképessége megközelítően vagy teljesen visszaáll.
A felújítás nem jár az eszköz mennyiségi növekedésével. (pl. nem lesz több áramkör)
Felújítás a korszerűsítés is, ha a korszerű technika alkalmazásával.
Az eszköz egyes részeinek az eredetitől eltérő megoldásával vagy kicserélésével.
Az eszköz üzembiztonságát, teljesítőképességét, használhatóságát vagy gazdaságosságát növeli.
Az eszközt akkor kell felújítani, amikor a folyamatosan, rendszeresen elvégzett karbantartás mellett. Az eszköz oly mértékben elhasználódott (szerkezeti elemei elöregedtek), amely elhasználódottság már a rendeltetésszerű használatot veszélyezteti.
Nem felújítás az elmaradt és felhalmozódó karbantartás egyidőben való elvégzése, függetlenül a költségek nagyságától."
A lámpák közelében van egy elosztó doboz vagy hogyan hívják, ebben vannak kismegszakítók DIN sínen. Közöttük csőben mennek a vezetékek, lehetséges, hogy berakok egy monostabil sínre rakható relét oda. Talán ez lenne a legszakszerűbb megoldás.
pl FINDER 22.21.8.230.4000 Sorbaépíthető monostabil relé
Érdekes, hogy ezt az egyet találtam, impulzisvezérelt van más gyártótól is, de akkor cserélnem kellene a kapcsolókat is csengőkapcsolóra, nyomógombra.
Szerintem ezt bárki meg tudta volna mutatni: 4.3. A felhasználói berendezés üzemeltetőjének villamos biztonsági ellenőrzését az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint az áramütés elleni védelem működését befolyásoló rendkívüli esemény vagy bővítés, átalakítás után a szerelés befejező műveleteként villamos biztonsági felülvizsgálattal kell végeznie.
Bár az valóban elég szomorú, hogy az idejáró hozzászólók egyike sem ismerte ezt.
Nem úgy mint a képen, hanem vonalban ráforrasztod a vezetéket és zsugorcsövel szigeteled a lábakat.
Én dobozba tettem. A képen nincs rajta a fedele, de neked az időzítő panel nem is fog kelleni. Ha szépen megcsinálod, nem is kell doboz hozzá, úgy jobban el is fér a 65-ös dobozban. A zsugorcsövek miatt tettem be a képet.