Sokkal gagyibb a dugalj része, még a legrosszabb fali aljzatnál is, gyakran kilazulnak, nem érintkeznek
A hosszabbító mozog, a vezetéke a lakásban tekereg, el tud törni ott is
A folyamatosan bedugott ideoda tekergőző hosszabbító balesetveszélyes is, gyerek megrágja, macska megrágja, bútor rákerül, esetleg csak hasraesel benne, és a fejed törik be.
Elérhetőbb, és áramütés veszélyesebb mint a falakon az aljzat, egy lakás ázásba víz mehet bele, egy óvatlan mozdulattal fém lóghat bele. Ismertem olyat, akinek az aranylánca került valahogy a fázisba, az ágy melletti hosszabbítóba. Túlélte, de nem probléma nélkül.
Ez "csak" a szervizhez szükséges. Aztán van az áramtalanításhoz előírás, a villásdugó (ha van) kihúzása, a kismegszakító lekapcsolása, vagy a tiltókapcsolók alkalmazásának előírásai.
Igy már teljesen más a kérdés. Azért 6 évente célszerű átnézetni a lakás kötéseit.
A hosszabbitós üzemeltetés , talán nem akkora akadály. Persze nem a Tesco, Auchan sarki Vegyesbolt --okban venném azt a hosszabbitott hanem Villanyszerelési boltban --s nem a legolcsóbbat !
Az a túlfeszültség védelem célszerű a túlelektronizált berendezésekhez.
De az elosztóban és a klimá--ban/előtt kell beépiteni.
A lakásban az elektromos hálózat kb. 9 éve lett felújítva. A lakásba bejövő "fő" kismegszakító és a lakásban lévő kismegszakítók is 16 amperosak.
Mindenhol réz vezeték.
A falban elvileg minden rendben, de nem tudom hogy lehetne ebben valaki 100% biztos (kivéve ha maga csinálta). Ki lehet ezt mérni multiméterrel valahogy?
"Túlfeszültség védő nem erre való, de mi a cél? Azért van a lakás elosztóban kismegszakító, meg ilyesmik, hogy biztosítsa az áramkört."
A cél az, hogy ne égjen le a lakás egy hosszabbító miatt. Átfogalmazom, biztonságosan működjön a klíma.
"A dugalj és a hosszabbító közé kellene valami védelem "
Túlfeszültség védő nem erre való, de mi a cél? Azért van a lakás elosztóban kismegszakító, meg ilyesmik, hogy biztosítsa az áramkört.
"Ki hogyan oldaná meg?"
Mikor, hogy. Amúgy kb. tegnap volt róla szó és lement a klíma-vita, de ha a mellette lévő dugaljig amibe a hosszabbítót dugnád ott nem tudjuk milyen állapotok vannak, milyen a lakáselosztó, meddig terhelhető, akkor mit mondjunk? És ha a falban van valami kotlott kötés?
Szeretnénk beszereltetni egy 2,5 Kw-os klímát az egyik szobába.
Itt járt a klímás felmérni a helyet.
Rákérdeztem hogy mit javasol, mert a klíma közelében nem lesz dugalj. Ő azt mondta, csak tegyek be oda egy hosszabbítót (olyan 2,5-3 méterről beszélünk) és majd abba dugjuk a klímát.
Nem vagyok egy nagy szakember, de azon gondolkodtam, hogy biztonságos ez így? Nem szeretném ha leégne a lakás.
Ki hogyan oldaná meg?
Gondolom valami minőségibb hosszabbítót kéne szerezni (tudtok esetleg linkelni olyat ami megfelelne erre a célra)? A dugalj és a hosszabbító közé kellene valami védelem (ilyenek jutottak eszembe, hogy konnektorba dugható túlfeszültségvédős dugalj, vagy dugaljba dugható Fi-relé; de nem értek ezekhez, nem tudom melyik lenne célszerű, ha ugyan kell ilyen)? Melyikek ezekből a jók?
A másik ami eszembe jutott, hogy lehetne előre “gyártani” egy kábelt a klímához, amivel helyettesítenénk a gyári kábelt (kérdés ebbe belemenne e a klímás; garancia lehet ugrana ezzel), így a klíma direkt a dugaljba lenne bedugva (igaz egy hosszabb kábelen mint ami a gyárija).
Mit gondoltok? Hogy lehetne megoldani az egyik vagy másik verziót?
Végül megoldódott. Szóval a kérdéses helyen a TV olyan, hogy nem ad ki 5V-ot. Van olyan amin lehet, illetve a DVB-T kínai kódmentes felvevős vevők mind tudják ezt a lehetőséget. Kösz a +1-es választ. Régen foglalkoztam ezekkel, elfelejtődött.
1. Nem tartom jellemzőnek ,hogy egy random TV koax bemenetén, csak mert tud DVBT-t, ott lenne az 5V DC, hátha "erősítős antennát" kötsz rá.
2. Innentől ha te kötöd be a táplálást, nem az a kérdés, amivel kezded, hogy jajj 2helyről megy a táp, hanem az, hogyan jut oda a táp, az "elosztón" át.
3. Amíg ment ez a koax téma nagyon, mert csak a "koaxos tévé" létezett kb, (soros kábeltévé, AM mikró, sima antennák) léteztek DC csatolt és DC leválasztott "elosztók". De ha tudod mi az a "balun" akkor ez egy triviális dolog kellene legyen számodra.
3+1. Az 5V-ot, (de bármi DC feszültséget) úgy lehet legprimitívebb módon "levágni", hogy beteszel a koax "meleg" erébe sorba 10n kerámia kondit, azon csak az RF "jut át".
A matricát én nem tudom megnézni, mert nem az enyém se a klíma, se a probléma. Örülök, hogy végre elkezdtetek válaszolni Gasparius kérdésére, még ha közvetve - az én lebaszásomon keresztül - is.
Gasparius írta, hogy 2,5 kW-os, nem tudtam, hogy ez nem az elektromos teljesítmény. Szóval a bemenő adat volt rossz, nem a számolásom. És rajtam kívül senki sem méltóztatott válaszolni neki, szóval kicsit nézzetek magatokba.
"vagyis 10A-os kismegszakítót jó eséllyel le fogja vágni,"
Ha elolvasod a gyári ajánlást, akkor max. C10est mondanak hozzá, szóval ajánlott szakirodalom amit lassan egy átlag vásárlónak sem árt tudni az a COP és társai https://terralux.hu/scop
Akkor nem lenne gond és kérd se, ha az elosztó és az antenna közé tudnék tápot rakni kintre, de nem tudok. Így viszont az elosztók után két helyről ráadni a TV-k 5Vját nem hinném hogy jó dolog. Ha csak az egyik működik még jó is lehet, de ha mindkettő...
Nem hiszem, hogy véletlenül, vagy tévedésből írnak rá 2,5 kW-ot. És itt nem az éves fogyasztás volt a kérdés, hanem a megszakító méretezése. Szerintem eléggé óvatosan írtam, hogy "közel 11 A is lehet amikor jól beindul, vagyis 10A-os kismegszakítót jó eséllyel le fogja vágni, azt nagyobbra kell cserélni". És valszeg más fogyasztó is lesz azon az áramkörön, nem mellesleg mondva. Ez pontosan azt jelenti, hogy csúcsterheléskor le fog vágni, hiába mondogatja majd neki, hogy "türelem, mindjárt csökken". ;-)