E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Semmilyen hasonlóság sincs, pláne nem kisérteties, ehhez képest Bécsben rengeteg olyan ház van, ahol az ablak alatt ott figyelnek a "babák", az ablakok kerete hasonlóan korinthoszi, az elsö ablaksor íves, etc., a tiednél ezeknek nyoma sincs...
A képen a Sándor Pál rendezte Szeressétek Ódor Emíliát című film plakátja látható, amelynek főszereplője a később szintén filmrendező Szabó Ildikó volt.
mivel az előző képen 170111 is látható ezen vagonok egy részlete és Villányi György többi felvétele nagyrészt a Ganz gyár területén készült, ennél a képnél is valószínűsíthető.
A Palast der Republik Richtfestje 1974 novemberében volt, itt meg már bent vannak az ablaküvegek a Spree felöli oldalon, így azzal együtt, hogy -amint te azt kiszúrtad- a Denkmalskirche még megvan, csakis 1975 lehet a helyes évszám.
Megerősítem: a 272808-on látható toronydaru NDK gyártmány (VEB Baumechanisierung Barleben), a típusa UK240. Az UK sorozatot 1973-ban kezdték gyártani, a 240-es pedig nem is az első tagja volt. Így az 1975-ös évszám reális lehet, az 1971 viszont teljesen kizárt.
Szerintem nem kellett vontatni, az összekötővágány (és felsővezetéke) egészen a Bajcsy-Zsilinszky úti vágányok megszüntetéséig járható és feszültség alatti volt. (Talán még egy picivel tovább is...)
Miután 1978 derekától már csatolt ICS-k jártak a Körúton a 4-es és 6-os vonalon egy jó ideig (néhány évig?) este 8 óra után a csatolt szerelvények beálltak a remízbe, és helyettük szóló ICS-k jöttek ki. Persze nem mindegyik helyett, valószínűsítem, hogy csak azok a szerelvények lettek lecserélve, amelyek aztán az éjszakai közlekedést is lebonyolították. Nyilván itt a járművezetők beosztása, munkaideje is befolyásolta ezt...
Itt azt olvasom, hogy pont 1970-ben az UV villamosok helyett csuklósok közelkedtek a 6-os vonalon. Ezek szerint vagy 1969 a dátum, vagy 71.
1970. január 2-átólGanz csuklós villamosok közlekedtek vonalakon. A férőhelyük kevésnek bizonyult, ezért 1971 januárjában kivonták a járműveket a forgalomból, ismét két UV motorkocsival és egy pótkocsival közlekedtek.
A szovjet szektor, és 1961-től a fal vonalában volt pont a városközpontban egy "kitüremkedés" nyugat felé, amivel a teljes középső kerület Kelet-Berlinhez került. Így a fal az Alexanderplatztól és a tévétoronytól (ez utóbbit bejelöltem lilával a térképen) viszonylag messzire került.
Ráadásul a fotós a legtöbb képen szinte teljesen lefelé, a közelbe fotózott, a dóm, maga az Alexanderplatz, láthatóak a képeken, maximum párszáz méterre a tévétoronytól.
A 272804-es képen látható a Brandenburgi kapu egészen a kép felső szegélyén. Közvetlenül a mögött futott a fal, de én a képen annak ellenére se ismerem fel, hogy tudom, ott van. A 272803 és 272805 viszonylag messzire néz, de határozottan Kelet-Berlin (északkelet) felé. A 272802 az egyetlen kép, amin látszik érdemben Nyugat-Berlin, nagyon homályosan a bal felső sarokban a Reichstag épülete. Ott van egy világos csík, ami talán a fal, de ezt is csak azért mondom, mert tudom, hogy ott volt a fal.
A toronyból több irányba is látszott a fal, de a fotós egyrészt mintha tudatosan kerülte volna, hogy abba az irányba fényképezzen, másrészt nem is túl élesek a képek, így egyik képen sem látszik felismerhetően a berlini fal.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, csak mert nem vagyok járatos a dologban: a toronyból a berlini falat és berendezéseit sehol sem lehetett látni? Esetleg a képeink valamelyikén feltűnik? Ha igen, odaírhatnánk
De. Ez nekem is eszembe jutott, de aztán, mire a sorozat végére értem, elfelejtettem.
A dóm rekonstrukciója '75-ben kezdődött el. A 269719 a rekonstrukció előtti, tehát lehet 1975-ös (a Palast der Republik állapota alapján 1974 vagy '75), de mindenképpen korábbi, mint ez a sorozat. A Denkmalskirchét a leírások szerint még 1975-ben lebontották, és a mostani sorozaton még ott van (272808):