E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Tegnap a Mátrában túráztunk, ott fotóztam. Kékestetőn a tv torony mellett és a Szanatórium között. Sajnos pont a másik oldalát... :) Fogalmam nincs mi lehet... Meterológiai állomás? A régi tv állomás?
Teljesen egyetértek. A KÖZÉRT vagy Közért betűszó egy vállalat neve volt, míg a közért egy köznyelvi szinoníma az élelmiszerboltra.
Jó, hogy ennek a megfejtésnek a kapcsán rámutattál erre, hiszen az utóbbi 11 évben 36 megfejtés jött létre erre a boltra 4 különböző írásmóddal és egyik sem az, amit javasolsz. Én csak a leggyakoribb jelenlegi változatot copy-paste-eltem.
A felvetés apropóján megjegyzem, én "éjjel-nappali közért", vagy csak "az éjjel-nappali" néven ismertem, és úgy nézem, ez a megnevezés majdnem olyan gyakori volt nyomtatásban, mint az "éjjel-nappal közért".
Blaha Lujza tér, szemben az Erzsébet (Lenin) körút - Rákóczi út sarkon az Éjjel-nappal Közért (Csemege Áruház) épülete.
Érdekes, hogy a köznyelvbe már nagyon korán (a hatvanas évek legelején, talán még korábban is) közért* (kisbetűvel, mint köznevesült mozaikszó!) névvel ment át ez a Csemege** (volt Julius Meinl) üzlet, holott a két cég teljesen különálló volt. Valóban mindenki "éjjel-nappal közért"-nek hívta, pedig a "csemege-kosár", amiben kezdetben még a Meinl emblémája (arab kávésfiú fej, fezzel) is benne volt, jól látható volt mindenhol. De ez a népnyelv furcsasága.
Azonban javasolt, hogy ezt a köznépi elnevezését mi is csak idézőjelben és kisbetűvel - hiszen nem egyedi azonosító, nem tulajdonnév - tegyük közzé. Tehát:
--> Blaha Lujza tér, szemben az Erzsébet (Lenin) körút - Rákóczi út sarkon az "éjjel-nappal közért" (Csemege Áruház) épülete.
* Az eredeti Közért (vagy KÖZÉRT, Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.) 1948-ban alakult, üzlethálózata az Általános Fogyasztási, Termelési és Értékesítő Szövetkezet, a Magyar Köztisztviselők Fogyasztási Termelő és Értékesítő Szövetkezete, valamint a korábbi Budapest Székesfőváros Községi Élelmiszerárusító Üzeme boltjaiból állt össze. Fő feladata a közellátás biztosítása volt.
** A Csemege Kereskedelmi Vállalat az 1952-ben magyar tulajdonba került, egykori Julius Meinl boltokból állt össze, mint állami vállalat.