E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Kocka Wartburg szintén csak 1966-tól, a Renault 10 is 1967 utáninak látszik, de az egyik képen sorba áll egy állólámpás Merci, amit csak 1968 elejétől gyártottak.
A https://fortepan.hu/hu/photos/?id=270000 dátumát helyesbíteni kéne. A Trabant 601-et 63-tól gyártották, a háttérben lévő Skoda 1000MB 64-től, de ez a 66-os kiadásnak látszik.
London, Whitehall, a birkenheadi 3. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó (Jamboree) után Londonban vendégeskedő magyar cserkészek megkoszorúzzák a Cenotaph háborús emlékművet
Nem. Két okból is. A Hűségzászló a tér másik végén áll, a Széchenyi palotával szemben, másrészt azt 1932-ben avatták, a képen szereplő ünnepség 1934-es. pont nem régiben volt egy ezzel kapcsolatos rendezvény.
273432, 273436, 273513 Magyarország, Sopron, Széchenyi tér, a hetvenöt esztendős Soproni Dalfüzér kétnapos jubileumi ünnepsége
A dátum kettőnél 1934, egynél 1936, bár a képek alapján egyidőben készülhettek, 1934-ben.
Ebben az évben volt egy nagy esemény Sopronban, melyen sok városon kívüli, valamint egyházi szervezet vett részt, amit a képek tükröznek.
"Az idei nyár legkiflmelkedőbb és kétségtelenül legérdekesebb eseménye a hetvenöt esztendős Soproni Dalfüzér kétnapos jubileumi ünnepsége volt. Ünnepi díszbe öltözve fogadta a város az erre az alkalolmira ideérkező külföldi és vidéki egyesületeket, de ez az ünnepi dísz szólt a jubiláló Dalfüzérnekiis, ammely hetvenöt esztendőn keresztül szolgálta a magyar dalkultúrát. " "A programm vasárnapi része a Wiener tr Mennergesangsverein ünnepélyes fogadtatásával kezdődött a pályaudvaron. A bécsiek hartemne más osztrák dalosegye-sülettel együtt Sperl udvari tanácsos, a Mennergesangsverein elnökének vezetésével érkeztek. Sopronyi-Thurner Mihály dr. polgármester üdvözölte az összes közreműködő dalárdákat, amelyek a Széchenyi-térre vonultak ezután, ahol a Széchenyi-szobrot és a Hűség-zászlót megkoszorúzták. Utána uásén vettek részt, amelyen Papp Kálmán dr. pápai prelátus, városi plébános celebrál . A misén közretűködött a Wiener Meinergesangsverein Schubert Deutsche Messével, és a Budai Dalárda régi magyar egyházi énekekkel. Diszközgyűlés a városháza 4 tanácstermében " "A diszgyülés után it a közönség a Petőfi- térre vonult, ahol tikikor már nagy termeg gyűlt össze, hogy meghallgassa a Wiener Men Hergesangs verein mb ti néjját, amiél ven közvelünk ö detlmrég a Soproni Dalfüzér, továbbá a Budai Dalárda is. Az idő kled vezeti a szabadtéri előadásnak s agy nagyszámú közönség zavartalanul élvezhette a bécsi és a budai énekesek nagyszerű számait és szenzációs előadásukat. " Jóval háromnegyed kettőután ért véget a szabadtéri matiné,imely 'után diszebéd volt a 'Kaszinóban, amelyet város rendezett a jubiláló egyesület, a Budai Dalárda és a Wiener Meinergesangsverein tiszteletére." "Az ebédközben nagy tetszés mellett énekelték el a budaiak és a bécsiek jeligéjüket. A díszebéd után az ünnepség résztvevői ze-neszélés mellett a Petőfi-térről az Erzsébet-kertbe vonultak,, aholdalosverseny és sikeres népünnepély volt. " Soproni Hirlap, 1934-07-03 / 147. szám
Darányi Zsolt nyugat-berlini képei egy nagyon szűk területen belül készültek a nyugat-berlini városközpontban, egy részük biztosan 1984-ben, egy részük talán elvileg lehetne korábbi is. Én élek a feltételezéssel, hogy ezek a képek azonos napon készültek. Javaslom tehát
Az egyetlen nürnbergi képről tegnap írtam, hogy az sem lehet 1979. Tegnap azt írtam, legyen '81, de lehet, hogy praktikusabb a nyugat-berlini képekhez igazítani, és akkor ez is
A hamburgi képei kapcsán egyelőre semmit nem találtam, ami az 1979-es évszámot kizárná, ott a későbbi keltezés mellett leginkább az szól, hogy talán egyetlen utazás lehet a nyugat-berlinivel - 1984-ben ez azért nem magától értetődő, szerintem.
A Rácz fürdőt a Szent Imre év (1930. V. - 1931. V.) kapcsán 1931-ben nevezték át Szent Imre Gyógyfürdőnek. Ezért a kép készítési ideje nem lehet korábbi 1931-nél.
273432 Magyarország, Sopron, Széchenyi tér, Széchenyi István álló, egész alakos szobra, mögötte a Magyar Művelődés Háza
273436 Magyarország, Sopron, Széchenyi tér, Széchenyi István álló, egész alakos szobra, mögötte a Lyceum épülete Lásd 273513
+++
szted lehet ez az esemény ?
A Széchenyi-téri ünnepségen, amelyen vitéz József Ferenc főherceg vezetésével a TESz országos elnöksége is részt vett, a helyi polgári és katonai előkelőségek, társadalmii egyesületek mellett, a nemzeti zászlót, a zászlóárbocot leplezték le. Ennek az árbocos zászlónak a felállítását Kvassay János Sopronban élő, nyugállományú ezredes kezdeményezte és létesítésének költségeihez a népszavazási kerület nyolc községe is hozzájárult, sőt az ünnepségen küldöttségileg képviseltette magát. Gerecs Szaléz bencés tanár avatóbeszéde közben húzták fel a nemzeti zászlót az árbocra, miközben a zenekar a Himnuszt játszotta.
Szerintem: Budapest XIII. Szent Margit (Ferdinánd) tér, a felvétel az Árpád-házi Szent (Boldog) Margit-templom nyugati, Váci út felőli oldalánál készült.
Én úgy képzelem, hogy a díszudvart egyik oldalról határoló tűzfal eredeti díszítését hagyták meg valamiért ezen az egy szakaszon, az első emelet magasságában. Márvány- vagy mészkő lapok borította felület, talán a földszinti kút folytatása felfelé. Sajnos semmilyen forrást nem találtam róla, ez a leírás adta az ötletet:
Ausztria, Sankt Veit an der Glan - Hauptplatz, Rathaus.
"A háromszintes árkádos udvar toszkán oszlopokkal és korlátoszlopokat utánzó sgraffitóval díszített, a spandreleket dekoratívan kitöltve 1540 körül jött létre. Az udvar bővítésére került sor: a 17. században az északi oldalon, a XX. században a keleti és déli oldalon. 1953-ban a sgraffitiket felújították. A belső udvart 1998-ban Herfried Peyker építész tervei alapján tető alá vonták, és azóta kulturális rendezvények lebonyolítására használják."
Igen, a kút miatt legkorábban 1984. A Gedächtniskirche (régi) tornyát 1982-84 közt újították fel, szóval ez a három kép nagy biztonsággal 1984. Ill. van még Darányinak pár másik nyugat-berlini képe is, amik nagy valószínűséggel ugyanakkor készültek (a 272341-en van egy Mercedes, amit '82-től gyártottak). Ha hozzájutok összeírom, köszi az észrevételt!
Felmerülhet a kérdés, hogy 77 mint ennél vagy 79 mint a többi Darányi Zsolt német kép, de a 272324-en levő kútszobor miatt legalább 1983, de talán inkább 1984.
273476 Magyarország, Sopron, Széchenyi tér, Széchenyi István álló, egész alakos szobra, mögötte az Erzsébet utca, II. Rákóczi Ferenc utca torkolata. Lásd 273513
273496Magyarország, Sopron, Nándor magaslat. Kilátás a Braun emlékműtől. Az épületegyüttes a 18-as Honvéd laktanya, balra a Tűzérlaktanya egy tömbje. www.facebook.com/regisegtar/photos/a.369647426843845/1047285749080006/ facebook.com/regisegtar/photos/a.369647426843845/1308877659587479/
273539Magyarország, SopronLiszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (egykor Kaszinó, majd Magyar Művelődés Háza) Bástyakert kávéház kerítése a Széchenyi tér Templom utca sarkán
273537, 273538 A megfejtés jó, de a képek fordítva lettek beszkennelve. A tornyok helyzete valamint a 273537 kép bal szélén kell látszati a Jacobi szivarkagyárnak (Gattineau szálló), a 273538 kép jobb szélén kell látszania a Meyne-telepnek.
A 2000-es években a terepet itt teljesen átrendezték, így ma már nem sok minden ugyanolyan, mint a hetvenes években, a kép készítésekor.
De a kép jobb szélén a sarokház, bal oldalon az Alster, és szemben a két templomtorony egyértelműen beazonosítják a helyszínt, ill. a kép jobb oldalán látszik a Granitmauer c. szobor (ez sincs már ott, de akkor egyértelműen ott volt, és nem máshol).
A csatolt fotó kb. ugyanabból a korszakból való, de más látószögből.
Muzej kozmonavtyiki (Ürhajózási múzeum) a Visztavka Dosztyizsenyiij Narodnovo Hozjajsztva (Népgazdasági eredmények Kiállítása) (ma: Vszerosszijszkij visztavocsnij centr (Összoroszországi Kiállítási Központ)) területén
a képen a Lunohod-1 holdjáró
Kizárt, hogy a kép 1966-ban készült, tekintve, hogy a Luna-17 1970. november 10.-én startolt Bajnkonurból, így kizárt, hogy 4 évvel a tervezett ürutazás elött bemutatták volna bárhol a világon. Mivel a Lunohod-1 még mindig a Holdon van, ezért ez csak egy makett lehet, ami legkorábban 1970. novemberében kellett hogy a nagyvilág számára látható legyen, de inkább csak 1971-ben, kiállítva pedig a fenti helyen van
Muzej kozmonavtyiki (Ürhajózási múzeum) a Visztavka Dosztyizsenyiij Narodnovo Hozjajsztva (Népgazdasági eredmények Kiállítása) (ma: Vszerosszijszkij visztavocsnij centr (Összoroszországi Kiállítási Központ)) területén
a képen a Lunohod-1 holdjáró
Kizárt, hogy a kép 1966-ban készült, tekintve, hogy a Luna-17 1970. november 10.-én startolt Bajnkonurból, így kizárt, hogy 4 évvel a tervezett ürutazás elött bemutatták volna bárhol a világon. Mivel a Lunohod-1 még mindig a Holdon van, ezért ez csak egy makett lehet, ami legkorábban 1970. novemberében kellett hogy a nagyvilág számára látható legyen, de inkább csak 1971-ben, kiállítva pedig a fenti helyen van
1945-ben találat érte a szentélyt, amely súlyos károkat szenvedett. A toronysisak megsemmisült. A károkat 19571958-ban javította Klimscha Artúr és Borsos László. Mivel a toronysisak hiányzik, a képek '58 előttiek
Felénk is tudják, pedig nëm az általad fëlsorolt helyën lakom... nagyjából csak Budapest és környéke marad ki a szórásból, mert arrafelé pëstiësën beszélnek.
az orosz/ukrán és a bolgár neveket (személyneveket) francia átrírással írták be az útlevelekbe,ill. nem a kiejtés szerint, hanem a betü szerinti az átírás, ezért van az, hogy a vodka Gorbatschow (mivel az illetö a bolsevikok elöl menekült Németországba és német átírás szerinti a neve), de a politikus Gorbatchev, mivel a "е" meg a "ё" között írásban nem tettek különbséget, lévén, hogy a ruszkik nem szokták az utóbbit jelölni, lévén, úgyis tudja mindenki, olyan ez, mint nálunk az "e" meg az "ë", mindënki tudja, hogy mikor mëlyiket këll használni... ;)))
A ruszkik és társaik a hajóneveket latin betűvel az angol helyesírás szabályai szerint írják fel. - épp a berakott példád bizonyítja, hogy ez nem igaz. Donyeck angol átírása ugyanis Donetsk és nem Donezk. Ráadásul az említett hajó nemzetközi neve a szovjet időkben Donezk volt, ukrán zászló alatt viszont Donetsk.
Jó napot kívánok! A fényképek böngészése közben észrevettem egy hibás adatot, amire szeretném felhívni a figyelmüket. A "Domica" barlangról találtam 8 fényképet (az 1933 1943 közötti időszakból). A gyűjteményükben ennél a fényképnél az 1936-os év van feltüntetve: https://fortepan.hu/hu/photos/?id=15418
Ez biztos, hogy hibás adat. A barlang bejáratánál ugyanis magyar feliratok vannak elhelyezve. A Csehszlovák köztársaság idején a Domica barlangot a Csehszlovák Turista Szövetség üzemeltette. A magyar feliratok csak az 1938 1945 közötti időből vannak, amikor a Felvidék Magyarországhoz lett visszacsatolva. Tehát a 15418 sz. fénykép csakis ebben az időszakban készülhetett, biztos, hogy nem 1936-ban.
Igen, ez jó lehet! mondjuk továbbra sem értem, hogy a tűzfalra hogy került? az ostrom utáni bontáskor megtartották, majd valaki javasolta, hogy tegyék föl a tűzfalra?
Anníit hozzátennék, hogy az egész sorozat szerintem 35-ben készült, mert egy profi fotóst bíztak meg, hogy SI-nek készítsen egy jubileumi "kötetet". Az egypéldányos műnek egyébként borítója is volt. A 35 előtti lapszám nyomólemezét is ekkor fotózta le a szerző. Talán nem érdemes a leírásban napra kibontani a dátumot
Majdnem igy történt. Sajnos az eredeti tulaj, akitől vettük a hagyatékot, pár száz fotót megtartott és árverésen eladogatott-eladogat. Ez a soproni sorozat igy került hozzánk (megvettük).
"1941. JÚNIUS MAGYAR VILÁGHÍRADÓ905. HAZATÉRŐ MAGYAROK(MFI - HORVÁTH, ZSABKA)Elhangzó szöveg:A magyar kormány hazatelepítette a bukovinai székelyeket, és Bácskában az elmenekült szerb telepesek földjén helyezte el őket. Mintegy 13.000 magyar tért vissza Bukovinából. Orvosi ellenőrzés a kosnai határállomáson. A Szerbiában szétszórtan élő magyarság is hazatért és Újvidéken lépett hazai földre."
igen "gyanús" hogy szomszédos képszámokon van a szomszéd telken játszódó esemény, feltehető egy sorozat része
ha megvizsgáljuk a nézőket ruházatuk "úriasabb", kalap, nagykabát, nyakkendő, térdig érő szoknya, női kézi táska s nincs munkásruha, ami 54-re lnne jellemző
Érdekes egyébként, hogy Kristek Pál képei tömegesen vannak a hetvenes évek elejére datálva, holott inkább a nyolcvanas évek közepén készültek, legalábbis egy részük biztosan.
Középen a nagy kockaépület a Palast der Republik, mellette jobbról a berlini dóm. A kettő közt végig fut az Unter den Linden, a jobb felső sarokban a Brandenburgi kapu.
A Brandenburgi kaputól balra, a kép felső szegélyével párhuzamosan, két fehér csík közt egy kopár füves sáv, a berlini fal."
A Französischer Domnak már csillog a kupolája, viszont a Deutscher Domot már elkezdték újjáépíteni, így én a képet 1983 és 1985 közöttire datálnám, leginkább 1985-re:
Középen a nagy kockaépület a Palast der Republik, mellette jobbról a berlini dóm. A kettő közt végig fut az Unter den Linden, a jobb felső sarokban a Brandenburgi kapu.
A Brandenburgi kaputól balra, a kép felső szegélyével párhuzamosan, két fehér csík közt egy kopár füves sáv, a berlini fal.
A képen a dóm rekonstrukciója elkészült. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, 1980-ban bontották le az állványzatot, de lehet, hogy már előbb? Egy biztos, a kép 1973-as biztosan nem lehet, mert már a rekonstrukció utáni állapotot ábrázolja.
Ausztria, Sankt Veit an der Glan - Hauptplatz, Rathaus.
"A háromszintes árkádos udvar toszkán oszlopokkal és korlátoszlopokat utánzó sgraffitóval díszített, a spandreleket dekoratívan kitöltve 1540 körül jött létre. Az udvar bővítésére került sor: a 17. században az északi oldalon, a XX. században a keleti és déli oldalon. 1953-ban a sgraffitiket felújították. A belső udvart 1998-ban Herfried Peyker építész tervei alapján tető alá vonták, és azóta kulturális rendezvények lebonyolítására használják."
A közel 5 ezer FŐFOTÓ kép kevés kivétellel dátumilag pontosan került fel az fp-re, mert volt eredeti forrás a dátumra vonatkozólag és mind 1980 előttiek voltak.
Ez a 6 soproni kép most került fel pluszban az előző 4787-hez, valószínű kallódtak közben vhol.
Feltehető, megszűnt az eredeti forrás ezért lettek ad hoc bedatálva.
274119Magyarország, Sopron Várkerület (Lenin körút) a Mária-oszlop felől nézve, balra az Előkapu. Városháza, Tűztotorony és a Szinay-ház.
Az évszám nem stimmel, sőt a helyszín többi képénél sem. 66248, 66249 - Magyar Rendőr ez az alap >1976 202411 1978 > ez korábbi. még a korábbi ház bontása >1974. A KRESZ-tábla oszlopa csíkos. '75-től (új KRESZ) már alu-csövek. 274119 1980 > ez korábbi > 1976-77. Ebből kifolyólag a többi kép környező kép is ebből az évből származik 21438 itt már kész a ház -ez jó - 1980
az arcfelismerő szerint a manöken hölgy az 57-es Ez a divat több őszi-téli számában is szerepel, míg 57 előtti időből nem ad ki találatot. az ez a divatban megjelent képek egy részét Bauer készítette, egy részük a Duna szállóban vagy környékén készült,
Magyarország, Budapest (Újpest) IV. az egykori Hősök Ligete -
Az 1934 áprilisában felmerült ötlet megvalósítása azonban nehezen haladt: az augusztus 20-ára tervezett avatásra a közadakozás lassú lefolyása miatt végül csak 1935. május 25-én, a hősök napi ünnepség keretében került sor. (...)
Talán azért mert hajónevek esetén nem csak az MTA cirill betűs nevek átírása szabály számít, hanem a hajó "nemzetközi" neve is, azaz amilyen néven az oroszok regisztrálták mondjuk a kikötőkben vagy a biztosítónál, ha volt ilyen. Vagy amilyen néven az Óbudai Hajógyár és az oroszok közötti kommunikációban szerepel. Lényeg az, hogy a hajóknak lehet saját nevük is, legyen annak akármilyen is helyesírása.
Persze az is lehet, hogy a beidézett forrás tévedett.
A helyszínről a leghalványabb fogalmam sincs, azt leszámítva, hogy Olaszország.
Ellenben az újságos első blikkre eléggé nem 1971-nek tűnt, úgyhogy elkezdtem nézni az újságokat. Aztán az egyik újságon felfedeztem a Modern Talkingot, ami legkorábban 1984-re datálná a képet. Baloldalt alul pedig az Oggi c. hetilap 1985 június 12-i száma van kitéve több példányban:
Ennek alapján ez a kép egyértelműen 1985 június.
A Kristek Pál sorozatból rengeteg nyugat-európai kép van momentán 1971-nél. Igazság szerint ezt az egyet leszámítva egy képet se látok, amiről ránézésre állást tudnék foglalni 1971-85 témában. És persze azt se tudjuk, valóban egy lendülettel járták-e be Bécstől Granadáig fél Nyugat-Európát, vagy a képek több utazásból származnak - én azért inkább az utóbbira tippelnék.
Ezt a képet biztosan át kell tenni 1985-re, de, hogy mit még?
Győr, a felvétel a Radó-sziget partjánál a Rába folyón lévő stégről készült. Balra a Kettős híd, háttérben a Székesegyház, jobbra a Karmelita templom látható.
Budapest XIV., Városliget, Budapesti Ipari Vásár, a Fővárosi Villamosvasút két UV motorkocsiból házilag készített csuklós villamosa.
Közben a Budapesti Ipari Vásáron bemutattak egy másikcsuklós villamost, amit két UV régebben stukának nevezett villamos motorkocsibólszerkesztettek egybe. Ezt már négymotor hajtja!Hamarosan közlekedik majd a 2-es villamosvonalán.
Dehogy, csak 3d-ben és oldalról kellett nézni az általad megfejtett település magasabb épületeit.
Nagyon sok kép van, amit addig kb lehetetlen megfejteni, amíg nem tudni, hogy melyik településröl van szó. A legjobb példa erre a rudolstadti buditábla, ráadásul csak most látom, hogy de, a bizonyíték fotó ugyanott készült, csak kb. 180°-kal elfordulva, mert a bizonyíték fotón ezeket az épületeket látjuk..
Úgy látom, a Salusinszky Imre adományozónév alatt futó képeknek születtek leírásai, bár most rákeresve nem találtam őket a fórumon.
Számos képalában szerepel, hogy a kép Az Est című lap 1935. április 14-i, jubileumi számának nyomtatásakor készült, ill. Az Est című lap 1935. április 14-i, jubileumi számának kiadásakor készült.
Szerintem ez a sorozatnak csak néhány képe esetén igazolható.
A 228937 és a 228938 sz. kép sem egy alkalommal készült.
Nekem úgy tűnik a fentiek alapján, hogy bár a képek jelentős része valóban Az Est 25 éves jubileumi számához kapcsolódóan készült (néhány közülük meg is jelent a jubileumi szám képes mellékletében), de nem feltétlenül a jubileumi szám készítésekor. És úgy tűnik, a képek között van olyan is, amely 1935 előtti.
Szerintem a sorozat ezen négy fotójánál igazolható, hogy a jubileumi szám példányai láthatók rajta:
A kabinnak befelé nyíló ajtaja van, a bal felső sarokban látszik a zsanér, a vasúti fülkéknek meg tolóajtajuk. A kárpit tényleg ugyanaz, mint a vonatoknál az elsőosztályon. A spaletták meg kifelé nyílnak, mert nem látszik rajtuk zsanér. Mindezek alapján szerintem is hajókabin.
Budapest XIII. Gogol (Zápolya) utca, a Horváth Miksa Szőnyegipar Rt. (Magyar Vacuum Cleaner) cég egyik kocsija a cég Visegrádi utca 62. szám alatti központi irodájánál, jobbra a Visegrádi utca 60. és távolabb az 53. számú ház.
Budapest XIII. A Garam utca a Pannónia és a Hegedűs Gyula (Berzenczei) utca kötött, szemben távolabb a Budapest Székesfőváros Elektromos Művei Hegedűs Gyula (Berzenczei) utcai áramfejlesztő telepének kéményei, jobbra a Garam utca 28. szám alatti lakóház Hegedűs Gyula (Berzenczei) utcai homlokzatának részlete.
A felvétel legkésőbb 1931-ben készülhetett, és tükrözni kell!
Leírás: "a Fővárosi Gázművek Révész utcai telepe a Dunáról nézve."
Kiegészítés: a gázművek telepétől jobbra, a Révész utca túloldalán a BSZKRT Révész utcai áramfejlesztő telepe látható (ezt 1937-ben a Budapest Székesfőváros Elektromos Művei vette át).
A FŐVÁROSI TANÁCS VÉGREHAJTÓBIZOTTSÁGÁNAK 517/1967. SZ. 359/1968. SZ. ÉS 412/1968. SZ. HATÁROZATA (Kivonatos szöveg) A Végrehajtóbizottság 517/1967. sz. határozatával az V. ker. Nádor utcát V. ker.Münnich Ferenc utcának nevezte el. A Végrehajtóbizottság 412/1968. sz. határozatával a XI. ker. Etele utat XI. ker.Szakasits Árpád útnak nevezte el. A Végrehajtó bizottság a KMP megalakulásának évfordulójára 359/1968. számú határozatával a II. ker. Könyvipari Minisztérium előtti névtelen teret II. ker.Bolgár Elek térnek, a VIII. ker. Puskin utcának a Pollák Mihály tértől a Szabó Ervin térig terjedő részét VIII. ker. Dseres Lászlóutcának, a XIII.ker.916.utcátXIII.ker.Jakab József utcának, a XI. ker. Irinyi József utcának a PetzválJózsef utca és Mohai út közötti részét XI. ker. Pór Ernő utcának, a XIV. ker. Jávorutcát XIV. ker.Szántó Bélautcának, a XIII. ker Lomb utcát XIII. ker.Vágó Béla utcának, a XI. ker. Szerémi-sort XI. ker.Vántus Károly utcának, 412/1968. sz. határozatával a XIV. ker. Bácskai utcát XIV. ker.Révai József utcánaknevezte el.
Fővárosi Közlöny 1968 (18. évfolyam, 1-12. szám)1968-12-31 / 12. szám
A Landler Jenő Járműjavító és az Északi Járműjavító vasutas dolgozóinak éjszakai szanatóriuma
(Szántó Béla) törlendő - 1968-ban nevezték át
Az épület 1956 áprilisban lett kész
"Elkészült a vasutasok Jávor utcai éjszakai szanatóriuma
Vadonatúj háromemeletes, éjszakai szanatóriumotavattak ma a Jávor utcában. Az új éjszakai szanatóriumbaazokat a vasutasokat utalják be, akiknek betegsége nem igényel állandó kórházi ápolást, hanem napközben munkahelyükön dolgoznak könnyebb beosztásban, munka után pedig az éjszakai szanatóriumbanrészesítik őket gondos orvosi kezelésben. Az új létesítményt a vasutas dolgozók félszázalékos szociális és jóléti alapjából építették, és abban nyolcvan beteg számára biztosítottak helyet. A földszinten tágas, műkővel borított előcsarnok fogadja a betegeket. Innen az érkezők a lépcsőházon át jutnak az alagsorban elhelyezett fürdőhelyiségekbe. A munkából érkezett dolgozók itt ruhát váltanak, és ezután következik az orvosi vizsgálat. A vizsgálat után az étterembe mennek, ahol bőséges, jóízű étellel látják el őket. A konyhában külön főznek a diétásoknak. Az első emeleten szép, jól felszerelt társalgó várja a vacsora után szórakozni, tanulni vágyó dolgozókat. Az emeleteken helyezték el a kétágyas szobákat, amelyek mindegyikébe bevezették a hideg-meleg vizet. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Gáspár Sándorelvtárs, ma délben adta át rendeltetésének a vasutas dolgozók Jávor utcai éjszakai szanatóriumát. Hangsúlyozta, hogy ez az új létesítményjelentős helyet foglal el azoknak a vasúti egészség-ügyi intézményeknek sora 'ában, amelyeket a vasutasok a legutóbbi években kap- ttak. Április 16-án foglalják el az első lakók a szanatóriumot. A LandlerJenő Járműjavító és az Északi Járműjavító dolgozói költöznek be először a barát- ságos falak közé."
Esti Budapest 1956. április (5. évfolyam, 79-102. szám)1956-04-03 / 80. szám
Abban gyakorlatilag biztos vagyok, hogy ez a lorcai vár. De, hogy hol van a kép előterében látható tér, annak kapcsán teljesen tanácstalan vagyok. Pedig a látószög és a távolság alapján olyan rettenetesen nagy játéktér nincs is.
[...] Vasárnap délelőtt leplezték le az újlaki hősök emléktábláját Baloldali kép József főherceg beszél Jobboldali kép a fellobogózott újlaki templom előtt hatalmas tömeg vár a [...]
délután csak futólag tudtam a tableten megnézni, nem klikkeltem rá külön a képedre. Egyértelmü a helyszín azonossága, ez a lipcsei Peterstraße lesz (az NDK-sok jó szokása volt, hogy évtizedekig volt ugyanott ugyanaz a fényreklám, legfeljebb update-elték közben).
Gratulálok, én hiába kerestem a logót és bár a ház ma is megvan, nem találtam volna meg a helyszínt!
Azért talán nem haragszol meg érte, ha leírom a pontos megfejtésed:
Budapest XIII., Raoul Wallenberg utca a Pozsonyi út irányából a Hollán Ernő (Fürst Sándor) utca, a Tátra (Sallai Imre) utca és a Pannónia utca felé nézve.
sztem ez is Lipcse lesz, Drezdában nem igazán voltak ilyen magas, megmaradt régi épületek a belsö részeken, amik közelében ilyen árusok árulhattak volna.
valamilyen [Mas]"chinen"+"Weltruf" van a neonreklámon, sajnos fogalmam sincs róla, hogy milyen világhírü gépeket reklámoz, pedig az nagy segítség lehetne.
az alsó az valamilyen "Optik" lesz
de ezt a helyszínt sztem csak egy másik kép segítségével lehet megtalálni, ahol látszik ez a reklám
Őcsény Hősök tere a Szekszárd-Bátai-főcsatorna feletti hídnál, távolabb a Szent István király templom tornya és ettől jobbra a református templom tornya látható.
Az Oslói Egyetem, Frederikkeplass-en a Blindern campuson, Arnold Haukeland Levegő szobrával. 1962-ben állították fel, Freia ajándékaként az egyetem 150. évfordulójára 1961-ben. Hátul jobbra a Társadalomtudományi Kar, hátul balra a Bölcsészettudományi Kar.
Madrid, Spanyolország, Plaza de Oriente, bal oldalon IV. Fülöp lovasszobra, jobb oldalon a spanyol királyi palota, a kettő közt a fák mögött a székesegyház egyik tornya látszik.
Spanyolország 1971-ben királyság volt, király nélkül. Ha jól értem, az épület hivatalosan ekkor is királyi palota volt, bár az országnak nem volt királya. Töredékes spanyol nyelvtudásom ennél pontosabb kutatást nem enged meg.
Mátra, Ágasvári turistaház (ekkor Hatvany Endre menedékház)
Ágasvár-pusztán álló vadászház egykori épületét korábbi tulajdonosa báró Hatvany Endre saját költségén új szobákkal bővítette, majd 1925-ben a budapesti Pannonia Turista Egyesület számára átadta azzal a megállapodással, hogy azt az Egyesület menedékházként üzemeltesse tovább
Az 1932 dátum lehet akár helyes is. Életében készült el a szobra, két évre rá halt meg 1934-ben.
Kicsit utánakerestem.
A mellszobor dr. Fodor Oszkárt formázza, aki a Balatonalmádiban található Zsófia-gyermekszanatórium igazgatója és a Balatonszabadi Bezerédj Viktor gyermekszanatórium adminisztratív vezetője volt.
Egy 1931. decemberi cikk szerint Lufcsák István, Kaliforniában élő hazánkfia, tisztelete jeléül saját költségen készíttette el dr. Fodor Oszkár mellszobrát.
Még az 1932. augusztus 14-re tervezett avatás előtt botrány lett, mert hűtlen kezeléssel vádolták meg az orvost.
Pl: Az adományokon lakást vett, ismerősök ingyen nyaraltak, de a gyerekektől pénz kért, kosz és éhezés volt az üdülőben, adományokat sikkasztott el a jövendő nyugdíja kiegészítésére...
Ez csak egy ötlet: esetleg az Ybl Miklós tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár lebontott épületéből egy meghagyott részlet, talán az udvari díszkút lehet?
"A díszudvar negyedik oldalát, a szomszéd ház tűzfalát Ybl a Budai Takarékpénztárhoz vagy a Róth-házhoz hasonlóan díszkúttal és emeletes vakárkáddal látta el."
Andrássy (Sztálin) út, az MDP II. Kongresszusa alkalmából, 1951. február 24-én rendezett felvonulás és nagygyűlés résztvevői. A felvétel a 69-71. szám alatti, Magyar Képzőművészeti Főiskola (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem) és az Állami Bábszínház épülete előtt készült.
igen, igen... már fáradt voltam elökeresni. sajnos ezt a térképet, ahonnét a részlet van, jelen állás szerint nem tudom újra megnyitni, ahogy a többi NDK-sat sem ;(
meg nem tudom most hirtelen mondani, hogy melyik képhez, de beírtam, hogy a mai drezdai Wiener Platz az 1974 elött is Wiener Platz volt, nem pedig névtelen. sajnos az NDK-s várostérképek a landkartenarchiv.de oldalon nekem nem elöcsalogathatóak egy ideje, így nem tudom újból berakni.
A képen a Madách és a Madách Kamara 59-es előadásait hirdetik.
Sztem jó eséllyel a 109580 és a következő négy kép az akkori Madách-ban (ma Pesti Magyar Színház) vagy a Madách Kamarában (ma Örkény Színház) készültek, de vajon melyik melyikben?
amúgy nem ide kapcsolódik, de tök vicces volt, hogy amikor olvastam a hsz-odat, vonult be a Searle, akinek a Paranoid a bevonulózenéje (tudom, egy betü a különbség a bika és Ozzy között)
Prager Strasse a Wiener Platz (ekkor névtelen, később Leninplatz) felől nézve.
meg nem tudom most hirtelen mondani, hogy melyik képhez, de beírtam, hogy a mai drezdai Wiener Platz az 1974 elött is Wiener Platz volt, nem pedig névtelen. sajnos az NDK-s várostérképek a landkartenarchiv.de oldalon nekem nem elöcsalogathatóak egy ideje, így nem tudom újból berakni.
A táblákon jelzett távolságok alapján ez Valencia, mégpedig a városból kifelé haladva. Mindazonáltal a táblákon kívül semmi nem látszik, szóval azt kellene megtalálni, hol volt Silla, Alicante és Albacete jobbra, Madrid balra. És mindezt az akkori úthálózaton (a mai autópályák jellemzően még nem léteztek).
Feldobtam egy spanyol fórumon, ha nem lesz megoldás, akkor marad annyi, hogy Valencia, Spanyolország.
A főváros a felszabadulás ünnepére a város különböző pontjain nagy vörös, neonfényű csillagokat szereltetett föl. Ilyen ősi tág van a XXI. kerületi elöltárgyiig humloicuton, a Jászberényi-úton, a Dreher Sörgyáron, a IX, Ferenc-körút 2/4. számú házon, a Múzeum-körút a. szám alatt, a Kálvin-téri tűzfalon, a Marx-téren, a Béke úti városházakon és a Várpalota bástyafalon. Ezek a csillagok ez Ünnepség után is a helyükön maradnak, büszkén hírdetve Népköztársaságunk elért eredményeit és a proletár-nemzetköziség eszméjét.
megpróbáltam javítani, az aláhúzottakra nincs tippem.
A főváros a felszabadulás ünnepére a város különböző pontjain nagy vörös, negyfány csittastákat szereltetett föl. Ilyen ősi tág van a XXI. kerületi elöltárgyiig humloicuton, a Jászberényi-úton, a Dreher Sörgyáron, a IX, Ferenc-körút 2/4. számú házon, a Múzeum-körút a. szám alatt, a Kálvin-téri tűzfalon, a Marx-téren, a Béke úti városházakon és a Várpalota bástyafalon. Ezek a csillagok ez Ünnepség után is a helyükön maradnak, büszkén hírnélve Népköztársaságunk elért ereppényeit és a proletár-nemzetköziség eszméjét.
Egy másik nagy tűzfal a Kálvin-tér városképét nyugtalanítja. Azért a tervezők ezt is igyekeztek lecsöndesíteni. A Múzeum utca és a Baross utca közötti hármas tűzfalat már díszítik: a farácsokat felrakták s ezeken könnyen fut fel a szép tavaszi időjárás idején a zöld folyondár. De még nehezebb feladat előtt álltak a városrendezők, szemben a túlsó oldalon. A Kecskeméti utca torkolatánál ormótlan nagy tűzfal éktelenkedik. Ezt aligha lehet másra bízni, mint a folyondár mindent megszépítő és minden csúnyaságot elfedő zöld zuhatagjára! A tűzfal-burkoló, tűzfal-szépítő eljárás amúgy is csak átmeneti és ideiglenes megoldás. Mert a végleges, a városkép-esztétikai szempontból tökéletesen megnyugtató rendezést az új építkezések hozzák meg. Mégpedig rövidesen, az országépítő tervmunka kévében.
a vörös csillag alatti két elem mi is volt? A rácsos fa szerkezetre esetleg növényt terveztek futtatni? (nem hinném). És a jobboldali klasszicizáló dombormű? kőkeret? tábla? mi lehetett?
Garami László Ülő akt (1963) című alkotása eredeti helyén a Kossuth Lajos utcában a Művelődési Ház (ma Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum) előtt. (A szobrot 1995-ben áthelyezték az Entz utca - Tavasz utca kereszteződésébe).
Garami László Ülő akt (1963) című alkotása eredeti helyén a Kossuth Lajos utcában a Művelődési Ház (ma Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum) előtt, háttérben a Kossuth Lajos utca 20 számú ház a Dózsa György utca sarkán. (A szobrot 1995-ben áthelyezték az Entz utca - Tavasz utca kereszteződésébe).
Jogos, a 269711 miatt is inkább 1975 a másik sorozat (tehát jó helyen van). Így mindkét sorozat 75 -ös, az év különböző részében.
Abban az időben a Tv torony annyira népszerűsített turista célpont volt, hogy még a Füles keresztrejtvényen is Berlini Tv torony kávézást lehetett nyerni.
Semmilyen hasonlóság sincs, pláne nem kisérteties, ehhez képest Bécsben rengeteg olyan ház van, ahol az ablak alatt ott figyelnek a "babák", az ablakok kerete hasonlóan korinthoszi, az elsö ablaksor íves, etc., a tiednél ezeknek nyoma sincs...
A képen a Sándor Pál rendezte Szeressétek Ódor Emíliát című film plakátja látható, amelynek főszereplője a később szintén filmrendező Szabó Ildikó volt.
mivel az előző képen 170111 is látható ezen vagonok egy részlete és Villányi György többi felvétele nagyrészt a Ganz gyár területén készült, ennél a képnél is valószínűsíthető.
A Palast der Republik Richtfestje 1974 novemberében volt, itt meg már bent vannak az ablaküvegek a Spree felöli oldalon, így azzal együtt, hogy -amint te azt kiszúrtad- a Denkmalskirche még megvan, csakis 1975 lehet a helyes évszám.
Megerősítem: a 272808-on látható toronydaru NDK gyártmány (VEB Baumechanisierung Barleben), a típusa UK240. Az UK sorozatot 1973-ban kezdték gyártani, a 240-es pedig nem is az első tagja volt. Így az 1975-ös évszám reális lehet, az 1971 viszont teljesen kizárt.
Szerintem nem kellett vontatni, az összekötővágány (és felsővezetéke) egészen a Bajcsy-Zsilinszky úti vágányok megszüntetéséig járható és feszültség alatti volt. (Talán még egy picivel tovább is...)
Miután 1978 derekától már csatolt ICS-k jártak a Körúton a 4-es és 6-os vonalon egy jó ideig (néhány évig?) este 8 óra után a csatolt szerelvények beálltak a remízbe, és helyettük szóló ICS-k jöttek ki. Persze nem mindegyik helyett, valószínűsítem, hogy csak azok a szerelvények lettek lecserélve, amelyek aztán az éjszakai közlekedést is lebonyolították. Nyilván itt a járművezetők beosztása, munkaideje is befolyásolta ezt...
Itt azt olvasom, hogy pont 1970-ben az UV villamosok helyett csuklósok közelkedtek a 6-os vonalon. Ezek szerint vagy 1969 a dátum, vagy 71.
1970. január 2-átólGanz csuklós villamosok közlekedtek vonalakon. A férőhelyük kevésnek bizonyult, ezért 1971 januárjában kivonták a járműveket a forgalomból, ismét két UV motorkocsival és egy pótkocsival közlekedtek.
A szovjet szektor, és 1961-től a fal vonalában volt pont a városközpontban egy "kitüremkedés" nyugat felé, amivel a teljes középső kerület Kelet-Berlinhez került. Így a fal az Alexanderplatztól és a tévétoronytól (ez utóbbit bejelöltem lilával a térképen) viszonylag messzire került.
Ráadásul a fotós a legtöbb képen szinte teljesen lefelé, a közelbe fotózott, a dóm, maga az Alexanderplatz, láthatóak a képeken, maximum párszáz méterre a tévétoronytól.
A 272804-es képen látható a Brandenburgi kapu egészen a kép felső szegélyén. Közvetlenül a mögött futott a fal, de én a képen annak ellenére se ismerem fel, hogy tudom, ott van. A 272803 és 272805 viszonylag messzire néz, de határozottan Kelet-Berlin (északkelet) felé. A 272802 az egyetlen kép, amin látszik érdemben Nyugat-Berlin, nagyon homályosan a bal felső sarokban a Reichstag épülete. Ott van egy világos csík, ami talán a fal, de ezt is csak azért mondom, mert tudom, hogy ott volt a fal.
A toronyból több irányba is látszott a fal, de a fotós egyrészt mintha tudatosan kerülte volna, hogy abba az irányba fényképezzen, másrészt nem is túl élesek a képek, így egyik képen sem látszik felismerhetően a berlini fal.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, csak mert nem vagyok járatos a dologban: a toronyból a berlini falat és berendezéseit sehol sem lehetett látni? Esetleg a képeink valamelyikén feltűnik? Ha igen, odaírhatnánk
De. Ez nekem is eszembe jutott, de aztán, mire a sorozat végére értem, elfelejtettem.
A dóm rekonstrukciója '75-ben kezdődött el. A 269719 a rekonstrukció előtti, tehát lehet 1975-ös (a Palast der Republik állapota alapján 1974 vagy '75), de mindenképpen korábbi, mint ez a sorozat. A Denkmalskirchét a leírások szerint még 1975-ben lebontották, és a mostani sorozaton még ott van (272808):
ezek 1951-es képek, a kérdés az, hogy 1976-ban ott voltak-e? ahogy írod, a Dóm 1978-ig volt felállványozva, így 1976, 1977, vagy 1978 lehet a sorozat képeinek az évszáma.
Zentralbild Kno-Schä 6.3.1951 Berlin 1951 UBz Blick auf den Marx-Engels-Platz.
Archivtitel
Im Hintergrund Altes Museum und Alte Nationalgalerie
Datierung
6. März 1951
ADN-ZB Sturm 30.3.1951 Berlin rüstet zum 1. Mai 1951 Auf dem Lustgarten, dem zukünftigen Marx-Engels-Platz in Berlin wächst die Tribüne immer höher empor. UBz: Blick auf den Marx-Engels-Platz. In der Mitte die Tribüne.
Datierung
30. März 1951
Illus Klein 22.7.1951 Gr.-Jut. Vorbereitung zu den Weltfestspielen in Berlin UBz: Auf dem Marx-Engels-Platz werden die letzten Arbeiten an der Pflasterung durchgeführt.
A Ballast der Republikot 1976 április 23-án nyitották meg. Az megér egy kutakodást, hogy a Marx-Engels-Platzról mikor tűntek el a barakkok, hogy parkoló legyen helyettük, de sztem csak a Dom renoválása után
Az ebben a sorozatban szereplő képek mind a berlini tévétoronyból készültek. Látható rajtuk a dolog jellegénél fogva fél Berlin, csak kiemeltem egy-két tájékozódási pontot.
Berlin, Németország (akkor: NDK), jobb oldalon a Karl-Liebknecht-Straße, középen a Rosa-Luxemburg-Straße és a Rosa-Luxemburg-Platz, valamint az utóbbin álló színház (Volksbühne)
Berlin, Németország (akkor: NDK), az Alexanderplatzon álló Park Inn szálloda (akkor: Hotel Stadt Berlin), a kép bal oldalán függőlegesen futó út a Karl-Liebknecht-Straße
Fehérvári út - Hauszmann Alajos (Bártfai) utca sarok, a Standard (a későbbi BHG) gyár épületének Hauszmann utcai frontja.
Igy már értem hol volt ez a színpad, de a képen pont nem látszik a Standard épület. A színpad hátsó fala tkp az akkori Fehérvári út 68 fala.
Javaslat:
Budapest XI.
színi előadás rendőrök eskütétele alkalmával tartott ünnepségen a Fehérvári út 62-66 számú, akkor üres telken a Hauszmann Alajos (Bártfai) utca felé nézve.
1950 >>> 1948
(Egyébként kár, hogy annak idején ebből a képriportból ez az egy kép lett bevalogatva az fp-re, több kép mutatja szépen az azóta gyökeresen átalakult környék akkori állapotát. Ráadásul sokszor Rajk-kal együtt)
Lipcse, Németország (akkor: NDK), Willy-Brandt-Platz (akkor: Platz der Republik). Baloldalt a háttérben a nagy épület a lipcsei operaház (amit innen látunk, az a hátoldala).
Központi kiképző iskola nevű intézmény nem volt. A riportban látható ünnepség a Standard gyár előtt történt, Rajk László és Szebenyi Endre jelenlétében. [forrás: Katona Géza]
Sajnos nehéz reprodukálni ezt a fényképet, mivel az előnyös helyszín miatt, jelenleg minden emeletén kávézó nyílt, a földszinten levő óriási sátorban van.
A következő négy képből tudom bizonyítani a helyszínt.
Itt látható két kép a Jósika Palota északi szárnyáról. Megegyezik a régi képen látható baloldali épülettel.
Itt látható a Che Guevara kávézó belseje, mely a Jósika Palota udvarán egy nagy sátorban helyezkedik el. Jobbra megfigyelhetők az eredeti fényképen látható árkádok.
Az utolsó fénykép az udva végéből készült. Megegyeznek a régi képen látható ablakok és korlátok
Kolozsvár. Széchenyi tér (Piața Mihai Viteazul). Nagy Piac. Az 1960-as évek végén átépült az egész környék. Szerencsére fennmaradt a háttérben levő két épület, ami alapján felismerhető a hely.
Noha az MR képriport címe RIPORT A KALOCSAI HATÁRBAN, ez valószínűleg az imperalista ügynökök megtévesztését szolgálta lévén a képünkkel egyik szomszédos kép egy templomot mutat egy dombon és hát ugye Kalocsa környékén nem sok domb van. A helyszín kérdése nyitott maradt tehát.
Budapest XXII., a budafoki Duna-part a Városház tér magasságában
- hátul a Játék utcai templom tornyának részlete
- a 69-es fentrol.hu képen ez a rész már fel van töltve
Sztem az evangélikus templom stimmel, de a kép más irányból készült, vagyis a csárda a Hajó u. 2. a Duna u. sarkon,, a templomot eltakaró villa pedig a Hajó u. 8 (vagy Levente utca 11?). Utóbbi látszik a légiképeken is, vmikor a 90-es években bonthatták le a 6-os út szélesítése kapcsán.
Egyébként mintha az is látszana az utcanévtáblákon, hogy a bal oldali utca, a jobb oldali út.
Mariánské Lázně, Csehország (akkor: Csehszlovákia), Hlavní. A kép közepén szemben a mai Grandhotel Pacifik, hogy ezt hogy hívták a hatvanas években, nem tudom.
Karlovy Vary, Csehország (akkor: Csehszlovákia). A kép a Zahradni utcából, a Teplá folyó korlátjától készült. A kép közepén álló épület a császári korban Kaiserhof névnek örvendett, nem találtam róla semmit, hogy akár ma, akár a csehszlovák időkben lett volna valami neve.
"Az üdülő előtt a parton, a padokon,ahol azelőtt fekete alapon rikító sárgabetűkkel a Hindu-csokoládékiválóságát hirdették a reklámfeliratok, mailyen szövegek olvashatók: ťHarcos múltad, mártírhalálod emléke örökkéköztünk marad, Kakuk József salgótarjáni bányász! Minden pad egy-egy bányászmártíremlékét örökíti meg."
Népszava, 1950. június (78. évfolyam, 125-149. sz.)1950-06-25 / 145. szám
"Virág a Hindu csokoládégyártulajdonosával, Tyrilov Trotillalösszejátszott és az elszámolásnál egyes tételeket kétszer fizettetett ki Tyrilovnak, aki ilymódon 73.000 forint,szabálizalm keresethez jutott."
Népszava, 1949. február (77. évfolyam, 26-49. sz.)1949-02-15 / 38. szám
A sorozat nyilván az 5365 (1951) utáni, de 79826 utáni is (most 1953), + a 9130-n a GF-629 Ikarus 30-ast 1952-ben gyártották
+ a 79968-n a metróépítkezés palánkja, ami 50-ben még nem volt
de a 26995 (most 1954) és 189988 (most 1955) előtti
a 26995 sztem 100% UVATERV kép és áttenném 1955-höz, bár korábban készült, mint a 189988 , de sztem u abban az évben, míg az előző év lehetne a fenti sorozat
azért ők is meg tudják különböztetni, ha akarják: egykor red indians, ma American indians, vagy semlegesen native Americans
sztem valójában nekünk is csak azért van két szavunk, mert az amerikaiakra fordítás nélkül átvettük az angolt, az ázsiaiakra meg van rendes magyarul képzett melléknevünk
Csak úgy jut eszembe: sosem értettem az angol nyelvet, hogy nincs külön szavuk az "indiai" (=Indiából származó) és az "indián" (=amerikai őslakos) szavakra. Jó, értem én, hogy történelmileg így alakult, de azért... ;-)
When the eight-day camp ended, the Hungarian scouts went on to enjoy London through the generosity of Lord Rothermere, their English host, who provided accommodations and meals for the 852 scouts for an additional nine days. Each day, 32 buses took them sightseeing in London and in the countryside.
....
harminc hatalmas autóbusz várt, hogy Elthambe, London külvárosába az Avery-hilli kollégiumba vigyen bennünket, a hol 9 napot töltöttünk.
London, Reinickendorf Avenue, Avery Hill College, a birkenheadi 3. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó (Jamboree) után Londonban vendégeskedő magyar cserkészek szálláshelye
London, Whitehall, a birkenheadi 3. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó (Jamboree) után Londonban vendégeskedő magyar cserkészek megkoszorúzzák a Cenotaph háborús emlékművet
London, Reinickendorf Avenue, Avery Hill College, a birkenheadi 3. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó (Jamboree) után Londonban vendégeskedő magyar cserkészek szálláshelye
Biharpüspöki (hajdan önálló, ma a város része), a Püspüki út (Strada Matei Corvin), jobbra a Víz utca (Strada Apelor). A felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült 1940 szeptember 6-án.
Rákóczi út (Calea Republicii) a Gömbös Gyula utca (Strada Brasovului) felől. A felvétel 1940. szeptember 7-én a kormányzói fogadó ünnepségen, a magyar csapatok bevonulása idején készült.
a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Scuderia Ferrari autóversenyzője, Mario Tadini Alfa Romeo 8C-35 típusú versenyautója.
...tőle jobbra dr. Benoschofsky Imre országos főrabbi, a második Seifert Géza a Magyar Izraeliták Országos Képviselete alelnöke, a harmadik Fisch Henrik főrabbi, ...
...balról a második Weisz Márton (később az Ortodox Rabbitanács elnöke), .... nyolcadik dr. Benoschofsky Imre országos főrabbi, a kilencedik Seifert Géza a Magyar Izraeliták Országos Képviselete alelnöke, a tizedik Fisch Henrik főrabbi, ...
A 29272 képen Móra Ferenc Általános Iskolaként van megnevezve az iskola, de ennél szerintem bonyolultabb a helyzet. A 60-as években működött itt általános iskola, szakközépiskola és gimnázium is (sőt az egyik szárnyban később főiskola is). Úgy tűnik, jelenleg ideiglenesen a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium is az egyik szárnyban működik, amely a Fodor József Szakképző Iskola helyére költözött be.
Brno, Csehország (akkor: Csehszlovákia), Petrov, a bal oldalon a Szent Péter és Pál székesegyház déli fala. A fotós kb. a székesegyház délnyugati sarkánál áll.
Brno, Csehország (akkor: Csehszlovákia), kilátás a városháza tornyából, középen az Idősebb Szent Jakab templom (az "idősebb" itt nem a templom, hanem az apostol jelzője)
Brno, Csehország (akkor: Csehszlovákia), kilátás a városháza tornyából. A hosszú épület a ma Amerika Raktárnak (Skladitě Amerika) nevezett épület az egykori brnoi teherpályaudvaron,
303.928/1938III. számú határozatával tudomásul vette a Fővárosi Közmunkák Tanácsának 1938. évi február hó 15.-én kelt 609. sz. határozatát, amely szerint az V. ker., Rudolf-rakpartot, mely a Ferenc József-tértől az ugyanazon határozattal elnevezett Rudolf trónörökös-térig terjed. Széchenyi rakpartnak;
Erfurt, Németország (akkor: NDK), Johannisstraße (akkor: Leninstraße) a Gotthardstraße sarjánál, az Anger felé nézve.
A mai állapot a hatvan évvel ezelőttitől jelentősen eltér, de azért pár épületet így is sikerült beazonosítani, ill. egy 1990-es felvétel, majdnem ugyanitt, sokat segített. Abban, hogy Erfurt, biztos voltam, de a helyet nem találtam meg elsőre, csak a köztes állapotot mutató kép segítségével.
a kékkel bekarikázott részen van vasút, és egy ilyen méretű íves viadukt is látszik (biztos nem pont uaz, mint a képen, mert a műtárgyak nagy része le van cserélve)
a négyzetes jelölés az a terület, amit sztem lent a háttérben látni
Bécs, Ausztria, Rotenturmstraße a Fleischmarkt sarkán.
A kép jobb oldali felét elfoglaló épület a Rotenturmstraße 21. A ház bejárati ajtaja mellett látható Rigasz Velesztinlisz görög forradalmár emléktáblája. A kép közepén, szemben, az utca végén, a Stock-im-Eisen-Platz 3, az Equitable-palota, a háztetők felett a Szent István székesegyház (Stephansdom) egyik tornya látható.
A képet nem tudom reprodukálni, egyrészt, mert azóta sok fa van itt, amik korlátozzák a láthatóságot, másrészt az akkori fotós talán valamilyen teleobjektívet használt. De azért beteszem a Streetview-linket.
Az adományozó egri képei alapján az esemény, talán az 1927-es Repülőnap Egerben, ha igaz akkor a többi fotó is 1927-ben készülhetett.
(Vagy nem)
kulcsszó:Udet U 12 - " Magyar repülőinken kívül három német pilóta is részt vesz német gépekkel a versenyen, amelynek programmpontjai ugyanazok lesznek, mint Budapesten voltak , melyekről annyi nagyszerűt olvashattunk a sajtóban."
A kép közepén álló épület ma megyei hivatal, hogy hatvan éve mi volt, annak megállapítására nem vállalkoznék (a 90-es években volt Lengyelországban egy komoly közigazgatási reform).
Magyarország, Budapest V. Pesti alsó rakpart - Belgrád rakpart (Ferenc József rakpart), a katonák mögött a Belgrád rakpart 27., balra Március 15. téri (Eskü tér) Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom