E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Budapest II., XII., villamosmegálló Szépilona és a Széll Kálmán tér között
olvasható, h 44-es és 81-es (villamos), előbbi Állatkert, utóbbi Széll Kálmán tér végállomással
44-es:
1921. október 24-én indult újra Erzsébet híd – Rákóczi út – Köztemető út – Orczy út – Golgota utca – Népliget útvonalon. 1924-ben budai végállomása Szépilonához, majd 1926. július 12-én pesti végállomása az Állatkerthez került.
jobbra az egykori Karmelita kolostor, távolabb a Dísz tér 18. számú épületben a II. világháború alatt a tábori püspökség volt.
DÍSZ TÉR 18.helyén.
Volt hivatali épület jellege:Szabadonálló, U alakú beépítésű, egyemeletes ház, klasszicista homlokzattal. Története:Több elpusztult középkori lakóház helyén már a XVIII. sz.-ban épült egy kisebb épület, amely valószínűleg a karmelita kolostorhoz tartozott. A XIX. sz. közepén— valószínűleg a kolostor átépítésével egyidejűleg — történt végleges alakjában való kiépítése, egyszerű, klasszicista homlokzattal, hivatali épület céljára. A XIX. sz. végén a kir. mérnökkari igazgatóság, majd később a tábori püspökség épülete volt. — 1944—45-ben háborús sérüléseket szenvedett, tetőzete és födémei elpusztultak, de falai állva maradtak. 1951-ben megmaradt részeit teljesen lebontották.
Tegnap a Mátrában túráztunk, ott fotóztam. Kékestetőn a tv torony mellett és a Szanatórium között. Sajnos pont a másik oldalát... :) Fogalmam nincs mi lehet... Meterológiai állomás? A régi tv állomás?
Tegnap a Mátrában túráztunk, ott fotóztam. Kékestetőn a tv torony mellett és a Szanatórium között. Sajnos pont a másik oldalát... :) Fogalmam nincs mi lehet... Meterológiai állomás? A régi tv állomás?