E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
"Új zománcz-edények. A pozsonyi WistenP. betéti társaság zománczozott edények gyára konsta- tálta, hogy az általa gyártott, szürkén zománczozott tSecessionedényeinek egyik főelőnye abban áll, hogy ezen edények zománczozásához kizárólag csak oly anyagok használtatnak, melyek nemcsak, hogy a törvény előírásának teljesen megfelelnek, de még azon felül sokkal erősebb javak ellenében is teljes ellentálló képességgel birnak és ezáltal ezen Secessioť zománcz-edényeket, melyeket kevésbbé mutatós voltuk miatt némely helyen még nem elég igazságosan ítélnek meg, minőségi szempontból méltán az elsőrangú főzőedények közé kell sorolni."
A Google Mapsen valamely számomra ismeretlen okból fél Velence Cannaregio-ként van feltüntetve. Egyszer-kétszer már észrevettem ebből fakadó hibás megfejtést is, ezen most átszaladt a tekintetem.
Természetesen igazad van, ez a Canal Grande a degli Scalziról fényképezve.
"183-658" = A Kristóf téren a Fővárosi Ruhanemű Javító Vállalat foglal el tekintélyes üzlethelyiséget olyan portállal, amely vidéki városkában is szemet szúrna a látogatónak.
"Semmivel sem képvisel magasabb esztétikai színvonalat a Fővárosi Szőrmefeldolgozó és Javító Vállalat,amely hevenyészett táblácskán közli, hogy árusítás itt nincs, nehogy ebben a patinás üzleti negyedben valaki ezüstrókát akarjon vásárolni. A külföldieket is tájékoztatja a vállalat, kiírván a kirakatba, hogy "Centralbüro" és "Magazin". Szemközt a MÁVTRANS foglal el kétkirakatos üzlethelyiséget."
Mivel a referenciaként álló (kocka) Wartburg első darabjait csak 1966 december közepén szállították le Csepelre, javasolnám a képeket későbbi dátumra áttenni.
"Békéscsabánnéhány hét ótavált ismertté, hogy a vásártériépítkezés új nevet kapott. Ezutána Kulich Gyula Lakótelepörömeiről és gondjairól írhatunk."
Békés Megyei Népújság, 1964. augusztus (19. évfolyam, 179-203. szám)1964-08-30 / 203. szám
" Befejezték. A Békéscsabai Kulich Gyula Lakótelepen a tervnek megfelelően elkészült az utolsó lakótömb is, melyet az Építők egykori stadionjának helyére programoztak."
Békés Megyei Népújság, 1966. július (21. évfolyam, 154-180. szám)1966-07-02 / 155. szám
"A Kulich Gyula-lakótelepet ezentúl Kazinczy-lakótelepnekhívják."
Napi Délkelet, 1992. november (1. évfolyam, 180-206. szám)1992-11-25 / 202. szám
A 31241-n ugyanaz a Wartburg u ott áll mint a 29026-n ( egyszem autó)
A Mokry utca mentén épült ki, ezért az első évben még Mokry utcai lakótelepnek hívták. 1966-ban vette fel Áchim L. András békéscsabai gazdálkodó, parasztpolitikus nevét. A régi felvégi temető helyén épült fel, 1965 és 1968 között 250 lakás építésére került sor."
Debrecen, Szent Anna utca 17., a felvétel a Debreceni Kegyestanítórendi Római Katolikus Calasanzi Szent József Gimnázium (ma Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium) udvarán készült.
Az első képen távolban a Szentendrei sziget, Jobb szélen az Újpest csónakház sor, a bal szélen mind két képen egy függőleges kőfal van. Ilyne kőfal csak a Kalászi út
végén ma Béke csónakház, és mellette volt Postás üdülő, és csómakház, és a Szent János-Temesvári utca között van. Prspektíváól tálán a délebbi verzió a jó.
"AZONOSÍTÓ: LTK/VÁTI/1968/29ÁLLOMÁNY: VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet)KÉSZÍTŐ: nincs adatKÉSZÍTÉS HELYE: KaposvárKÉSZÍTÉS IDEJE: 1968.11.07"
Határozottan érdekes felvetés! Akkor a homályos távolban bal szélen helyére kerül az apátság, a hálószárítók és a fürdőház közt pedig pont Füred felé pöfög a gőzhajó! Mellette!
"A hatalomátvétel a Dunára vezényelt brit haditengerészeti erők folyami flottillájának parancsnokságán nagy riadalmat keltett. Ezért március 22-én egy brit ágyúnaszád, valamint a BOSNA (26. ábra) és az ENNS indult brit zászló alatt Bajáról Budapestre, hogy az ott állomásozó brit ágyúnaszádot, valamint a katonai misszió brit és francia tagjait - mindenekelőtt Vix alezredest - elhozza."
oké, megvilágosodtam: eddig úgy képzeltem, h a parton állunk és jobbra nézünk. De nem, hanem egy a partra merőleges csatorna (kikötő) partján állunk, és onnan nézünk jobbra. És így Siófok, kikötő
A képen látható kőszórást nehéz lenne elhelyezni Zamárdiban. Gyakorlatilag a parttal párhuzamos mű. Ilyet csak akkor építettek, ha feltöltést végeztek. Itt viszont a kövek láthatóan régebben kerültek oda, hisz a túloldalon nádas és fürdőházak is vannak. A földvári helyszínnel (Galamb sziget keleti oldal pedig az a probléma, hogy a sziget létét kb. 1905-től datálják, akkor az 1907-es képen aligha állhattak rajta ekkora fák.
Az azóta elbontott FŐTÁV kéményeket látjuk a Zápor utcában, a kép szerintem abból a Remetehegyi úti lakásból készült amit múltkor fejtettem meg, egy erős teleobjektívvel (az előtérben a Margit Kórház tetejét látjuk).
Van ebben is igazság. Ami tény, hogy az a terület tele volt ilyen könnyűszerkezetes viskókkal, néhány még látszik egy régebbi utcaképen, de évről évre bontottak belőle: link
Petőfi Sándor utca, szemben a Szervita (Martinelli) téren a a Mária oszlop, mögötte a parkoló- és irodaház építkezése, hátterében a Fehér Hajó utca házsora.
Az itt feltüntetett 1978-as dátum úgy tűnik, nem jó. Ezért is van orr belinkelt Esti Hirlap cikknek 1979-es dátuma. A MÁV igazgatósági épületet (egykori Indóház) úgy néz ki, nem 1978-ban, hanem 1980-ban (80 aug és 80 okt között) robbantották fel.
Petőfi Sándor utca, szemben a Szervita (Martinelli) téren a a Mária oszlop, mögötte a parkoló- és irodaház építkezése, hátterében a Fehér Hajó utca házsora.
"1959-1961 között a C-vitamin és a klóramfenikol gyártására új csarnokok épültek, központi tartálypark és oldószerállomás létesült, melyek közelében iparvágány és hétszintes raktártömb épült. Létrejött a vállalati hűtőrendszer és a termelést energiával ellátó erőmű,..."
kilátás az Aranykéz Aranykéz utca 6. parkoló és lakóház tetőteraszáról, háttérben a Belvárosi Szent Anna-templom (szervita templom) és a városháza tornya.
a 217800, 217801 képeken Herms Niel és együttese. A képek talán vidéki körútjukon készülhettek, egy szabadtéri koncert lehetett, de hogy hol, azt nem tudom.
Rákóczi út 58., ÁMTI (Állami Mélyépítési Tervező Intézet) irodaház (előtte-utána Metropol szálló), az akkori úgynevezett "Metropol akvárium" terem, ahol a hídtervezők dolgoztak.
Rákóczi út 58., ÁMTI (Állami Mélyépítési Tervező Intézet) irodaház (előtte-utána Metropol szálló), a vállalat ebédlője, ami korábban a szálloda sörözője volt.
A helyszín valójában a Somló déli oldala. A kép jobb oldalán látszik a Szent Margit kápolna, a bal szélen pedig a somlói borok boltja előtti kőkereszt. A kép kb. innen készülhetett:
Jelenlegi leírás: "Andrássy út 25., a fiatalember a Drechsler-palota előtt áll. Az árkádok alatt, az Opera kávéház terasza látszik."
Az Opera kávéház a sugárút túloldalán, a 24. szám alatt működött. Az ún. Drechsler-palotában egy időben, 1926-ban is, amely évre a kép van datálva, többek között az Opera étterem üzemelt, amely egy időben talán párhuzamosan működhetett a Drechsler-kávéházzal.
Számomra nem világos a helyzet, vannak olyan adatok az 1920-as évek közepéről, hogy az Opera étterem a Drechsler kávéház helyén üzemelt:
volt pár hónapja egy kép egy kiszakadt házfalú nudapesti szobáról, ahol egy ember hajol egy dolgozóasztal fölé, miközben látni a szemközti házat, ahol a szemközti ház ugyanazon háztömb két utcája is lehetne.
Ha megnézed, a telkek pont egymás meghosszabbításai, a két épület a házhelyek hátsó közös oldalára tengelyesen tükrözöttek, feltehetöen ugyanazon befektetö ugyanakkor építtette öket anno, viszont a szomszédos házak különbözöek...
címkézőktől, feltehetően az adományozók által adott kulcsszavak tájékoztató jellegűek, azok cáfolásával, vagy megerősítésével senki nem foglalkozott /eddig/ :)
akadhat már megfejtett kép is, amit tudtam kiszedtem
Széchenyi István (Roosevelt) tér a Lánchd és a Budavári Palota (egykor Királyi Palota) felé nézbe, az előtérben az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése.
Széchenyi István (Roosevelt) tér a Magyar Tudományos Akadémia épülete és a budai Vár felé nézve, az előtérben az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése.
Széchenyi István (Roosevelt) tér, az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése, előtte Széchenyi István szobra (Engel József, 1880.).
Széchenyi István (Roosevelt) tér, az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése a Vigyázó Ferenc utca és a Magyar Tudományos Akadémia épülete felé nézve.
Széchenyi István (Roosevelt) tér, az állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház (Spenótház) építkezése a Vigyázó Ferenc utca felől a Zrínyi utca felé nézve.
nem tudom, hogy találtad meg (én heteket töltöttem azzal, hogy a nassaui címlistákat átböngésszem a Rhenania után, hiába, valahogy bad Ems kimaradt), ugyanis a képeslap nem azon a részen készült, ahol a fortepanos kép, hanem jóval arrébb.
nem tudom, hogy találtad meg (én heteket töltöttem azzal, hogy a nassaui címlistákat átböngésszem a Rhenania után, hiába, valahogy bad Ems kimaradt), ugyanis a képeslap nem azon a részen készült, ahol a fortepanos kép, hanem jóval arrébb.
Adott itt egy fotó (https://fortepan.hu/hu/photos/?id=273952) amin egy gőzmozdony látható. Lenyomoztam a kis masina életútját, viszont kérdés, hogy hogy lehetne a Fortepannal, illetve bárhogy máshogy a nagyvilággal ezt megosztani, vagy a fotó leírásába beleírni.
Köszönöm!
OFF
Elvileg a fotomodell masina testvére szetember 3-án a Magyar Vasúttörténeti Parkban gőzbe burkozózva fog menni, aznap ingyen nap lesz, ajánlom mindenkinek a megtekintését (nem támogatott promóció)
152943 89 dec-ben még csak 2 OTP bankautomata volt, egyik sem a Flórián téren
152952 a Pink Cadillac c filmet Európában 1990-ben mutatták be
"Visszatérve a mágneskártyákhoz: augusztusbanmég nyolc nyugatnémet gyártmányú bankjegykiadó automatafelállításáról beszéltek. Pillanatnyilag az OTP MünnichFerenc utcai központjában ésa Skála Metró Áruház szomszédságában működik ilyenautomata, s december közepéig üzembe helyezik a Leninkörút 41. és a Mártírok útja 810. szám alatti OTP-fiókban levő berendezéseket is. Atöbbit majd később bocsátjákrendelkezésünkre."
Népszabadság, 1989. december (47. évfolyam, 285-308. szám)1989-12-07 / 290. szám
inkább 2X, mint 1X sem... a fene tudja, hogy müködik ez a keresömotor. valami olyasmi lehet, hogy minden keresés elött frissíteni kell az oldalt, vagy mi. már én is futottam bele ilyenbe, hogy a keresö nem találta, aztán kiderült, hogy pedig nagyon is ott volt, amit kerestem
az egykori Táltos utca - Bajnok utca sarok. Az épületeket a csepeli víztorony építésekor az 1980-as évek elején lebontották, az utcákat megszűntették. A felvételen látható helyszín hozzávetőleg a mai Baross utca - Szent István út sarok közelében található.
Én nem láttam nyomát a a Kupcsik csónakháznak a Rómain.
A csónakház a Népsziget (félsziget) nyakán volt a Duna felé. Világosan látszik a belinkelt dokumentumaidból. Az Ister vízmű teelephelyéől északra még van közel 100 m romos terület a a felsziget felső végéig. A Palotai sziget parthoz kapcsolódásal, (kapcsolásával) Ez a terület elvesztette vízpartját 1963 óta. (fentrol.hu)
Az egészben számomra az a Pérzes van, hogy A Lupa sziget nyugati oldalán van hasonló meder fal kiépítve, mintha ott lenne.
"MEGKEZDŐDÖTT A MŰSZAKI ÁTADÁS MODERN ÉPÜLETSZÁRNYA KORÁNYI KÓRHÁZBANJÖVŐRE FOLYTATÓDIK A FELÚJÍTÁS Csaknem két és fél éves munka után befejeződött a Korányi kórházDohány utcai szárnyának átépítése, felújítása. Megkezdték a műszaki átadást, az új épületszárnyat még az év vége előtt a gyógyítás szolgálatába állítják."
A BÁV bútorraktára-üzlete a Tűzoltó u. 10. alatt volt, amit példamutatóan felújítottak és most ALDI van az épületben.
Oda érdemes volt időnként benézni, mert nemcsak használt, hanem új dolgok is voltak. Mi például ott csaknerm fél évszázada olyan négy elemből álló, szovjet (baltikumi) szekrénysorból vettünk négyet, aminek egy részén volt tele ajtó, de az üvegajtósok ajtó nélküliek voltak, azok valahol útközben eltörhettek, ezért kerültek oda e bútorok. Ezeket kamraszekrénynek használtuk egymás tetejére téve, mert nagyon masszívak voltak. Egy része még mindig megvan garázsban használva.
Persze a vevők többsége a régi kincsekért járt oda. Meg a Dohány utcai bútorbizományiba.
Még csak 1972-ig jutottam (visszafelé) a legújabb(?) megfejtős anyagban. Az alábbiakat sikerült azonosítanom. Sorry, ha már megelőztek, nincs időm visszaolvasni a friss kommenteket.
274005
Nyomdaipari (magasnyomású) betűszedő, nem orvostanhallgató (bár tevékenysége a műveletlenséget alkalmanként gyógyítani is képes lehet... :)
a kolléga már megtalálta, eszerint a "Siker" 1980-as évi IV-es adása lehetett, a negyedik szereplö kiléte egyelöre homály, de valószínüsíthetöen a te zongoramüvészed, aki a zenéjét írta... számomra is zsákutca a történet.
269916 269917 Miskolc, a Dankó Pista u. 13-27.sz. háztömb a Mindszenti katolikus temető felől 269204 Miskolc, a 101. sz. Szemere Bertalan Ipari Szakmunkásképző Intézet (ma Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium), mögötte a kanyarodó Ifjúság útja 269817 Miskolc, Szekerész utca, balra az 5. sz. Általános Iskola (később József Attila Általános Iskola) 269818 Miskolc, a József Attila utca a Szekerész utcától a Pázsit utca felé nézve
Eddig az orfeumosdiig én is eljutottam, de megakadtam, mert csak hárman voltak, sajnos az orosz István zongoramüvészröl összesen csak annyit találtam, hogy ö a Magyar Orfeum zeneszerzöje, se kép, se hang... Simán lehet, a leginkább ö lehet. esetleg ha lenne valahol adat erröl a Vitray-müsorról. talán a "Sok van mi csodálatos"?
Orosz István a Fővárosi Operettszínház karmestere volt, zeneszerző. 1984. december 30-án játszotta utoljára a Budapest Orfeum előadását (ez volt a 227.), mert alig 40 évesen meghalt. A három színész nekrológja az előadás albumában olvasható. Budapest Orfeum 1907-1945 [szerk. Benedek Miklós, Császár Angela, Szacsvay László. [Budapest, 1989.] [80 p.
'Sándor L. István könyve részletesen ír a Budapest Orfeum című előadásról, amely 20. század első felének sajátos nézőpontú áttekintését adta. A produkció három színész: Benedek Miklós, Császár Angela és Szacsvay László, valamint zenésztársuk, Orosz István közös munkájaként született meg"
Biztosan nem Márton András, de esetleg lehet Orosz István?
"Keddtől működnek a parkolóórák a Vörösmarty téren Tudósítónktól. Dr. Nagy Ervin,a fővárosi tanács közlekedési főigazgatóságának helyettes vezetője arról adott tájékoztatást, hogy sok huzavona után végre sor került Budapesten, a Vörösmarty téren, a parkolóórákfelállítására. Pénteken a tanács szakemberei ellenőrizték az órák működését, és előreláthatólag kedd reggeltől a Vörösmarty téren már működnek is a parkoló kronométerek. A téren 102 órát helyeztek el, amelyek 1 forintosvagy 5 forintosbedobásával működnek. A Vörösmarty téren negyedóránként egy forintért lehet parkolni,de egyetlen kocsi sem tartózkodhatott 120 percnél tovább. (Dr. Nagy Ervin megjegyezte, hogy az órák csak azért működnek 1 és 5 forintosokkal, mert a 2 forintos épp olyan nagyságú, mint az egyforintos.) Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy a jövő év elején a fővárosi tanács környékén, a Városház utcában,majd a József nádor térenkerül sor újabb parkolóórák felállítására"
Magyar Hírlap, 1974. november (7. évfolyam, 301-330. szám)1974-11-16 / 316. szám
még pár kieg, lévén a Ráday könyv kissé pontatlan itt
Volt egy sashalmi Keresztúri út, amelyen volt egy derékszögű kanyar, ez folytatódott itt a mátyásföldi Keresztúri útba, az pedig a XXXI. utcába; kérdés, hogy újra kezdték-e a számozást a határon
A sashalmi Keresztúri út derékszög előtti szakaszát 1930-ban Hősök fasorának keresztelték át, a derékszög utáni szakaszát pedig 45-ben Károlyi Mihály utcának, majd miután Károlyi Mihály kiesett a pixisből kb 49 táján a sashalmi szakasz lett Újszász utca, ehhez csatolták hozzá 84-ben a mátyásföldi Keresztúri utcát és XXXI. utcát, így alakult ki a mai hosszú Újszász utca és számozás és lett csak egy Keresztúri út (mind felett)
sztem azt láthatjuk a a mai Újszász utca, akkor Keresztúri út felől, hogy az akkori Fokker (vagy Fokker) utca (vagy út) azaz a mai Jókai Mór utca torkolatában szállnak le a buszról
érdekes, hogy a vasút villamosítva volt, jó eséllyel a HÉV felől be lehetett eddig jönni, de furcsa, hogy mindez a 72446-nem látszik
az Újszász utca 41-43 már akkor Keresztúri út 1-3 ., lsd
"Heister Vilmos szerszámgépgyár Iroda: Budapest, V., KatonaJózsef utca 23 Gyár: Mátyásföld, Keresztúriút 1-3. (MÁG-telep)"
Magyar Gyáripar, 1936 (27. évfolyam, 1-12. szám)1936-10-01 / 10. szám
címkézőktől, feltehetően az adományozók által adott kulcsszavak tájékoztató jellegűek, azok cáfolásával, vagy megerősítésével senki nem foglalkozott /eddig/ :)
akadhat már megfejtett kép is, amit lehet kiszedtem, elnézést ha nem
228832 Baja 229066 1896. augusztusában készült fényképezte Ábrahám Márton 229067 Szamosújvár 1877. szeptember 229077 Árpádhalom 1902. május 1. 229347 Hirsch Hugó, Csillag Erzsébet 267870 Kisoroszi, Széchenyi út (balra a Tanácsháza (ma Önkormányzat) 267871 Kisoroszi, Széchenyi út (balra a Tanácsháza (ma Önkormányzat) 270756 Fodor András, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270757 Fodor András, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270769 Fodor András 270780 Fodor András 270791 Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270811 Fodor András 270812 Fodor András 270823 Colin Mason zenetörténész 270829 Colin Mason zenetörténész 270830 Colin Mason zenetörténész 270846 Tüskés Tibor, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270854 Simon István, Sőtér István , Juhász Ferenc, Juhász Ferencné Szeverényi Erzsébet 270855 Fodor András 270856 Simon István 270860 Fodor András, Csorba Győző 270864 Tüskés Tibor, Fodor Andrásné Mátis Sarolta, Tüskés Tiborné Szemes Anna 270866 Tüskés Tibor, Fodor Andrásné Mátis Sarolta, Tüskés Tiborné Szemes Anna 270871 Tüskés Tibor, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270872 Tüskés Tibor, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270874 Fodor Andrásné Mátis Sarolta, Csorba Győző 270877 Colin Mason zenetörténész 270879 Fodor Andrásné Mátis Sarolta, Colin Mason zenetörténész 270893 Kormos István 270894 Tüskés Tibor, Tüskés Tiborné Szemes Anna, Lator László 270895 Tüskés Tibor, Lator László 270896 Tüskés Tibor, Tüskés Tibor, Tüskés Tiborné Szemes Anna (1930-2020), Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270909 Colin Mason zenetörténész 270911 Fodor Andrásné Mátis Sarolta, Fábry Zoltán író (1897-1970) 270912 Fábry Zoltán író (1897-1970) stószi házában 270913 Stósz. Fábry Zoltán író háza. Fodor András, Fábry Zoltán 270920 Fodor Andrásné Mátis Sarolta 270921 Fodor András 270933 Fodor András 270934 Colin Mason zenetörténész 270952 Colin Mason zenetörténész 270953 Colin Mason zenetörténész
a képek 1980.01.15-én jelentek meg, de sztem még 1979-ben készültek, pl. az egyik fán még levelek vannak és a skála metró emelteinek száma is kb a 79 októberinek felel meg, novemberre helyezték át símenek a képen is látható északi oldalra az alábbi site tanúsága szerint:
sztem ezek későbbiek, mint 1980, 1980-ban épp szét volt verve a környék, itt új az út burkolat, a western shop is sztem későbbi, a boltok leírása kb megfelel a 88-as leírásnak:
"Ma a következő üzleteket találjuk az épületben:IMBISZ Büfé - Grill - Mosoly Albuma (Gyermek-fényképészeti műterem) -"Michel" Női-férfi- és Gyermekdivat (szép, század elejei hangulatot felidéző cégtáblával) - Western-Shop, hat kirakata van a kapualjban, maga az üzlet a lépcsőház alatt (előtte cipész műhely volt). Ezenkívül a kapualjban látható egy Divatáru, egy kalapos, és két kötés kirakata."
Galamb Gusztáv műegyetemisportrepülő Érden lezuhantgépével és meghalt
... megdöbbentő szerencsétlenség történt kedden délután a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület érdi repülőtáborában, ahol Galamb Gusztáv műegyetemihallgató, gyakorló pilóta leszállás közben lezuhant.
VÍVÁS Emléktábla Elek Ilonának A Magyar Olimpiai Bizottság MOB [...] tegnap délután az V kerületi Deák Ferenc utca 15 számú házon felavatta Elek Ilona vívó az első magyar olimpiai [...] együtt lakott ebben a házban Elek Ilonával A megvalósítás hosszú időbe telt [...]
Furcsa ez, mert a háttérben a hidat és a városházát egyértelműen be tudom azonosítani, meg a jobb felső sarokban a háttérben álló emeletes ház tetején azt a nemtudommit. Az összes többi házból viszont semmit. De azért így is tuti, hogy ott járunk.
a cikk 1975.04.01-én jelent meg, de a képek valószínű az előző évben készültek, a növényzet sem tűnik márciusinak és a egy Bojár szolnoki sorozat részei, aminek nagy része most is 74-nél van, helyesen, pl. 194867, az aluljárót 74 decemberben adták át
[...] július 17 Az angol flotta Fiuméban Kiküldött tudósítónk telefonjelentése Fiume jul 16 Sétahajózás Ma délután [...] tengerpart mentén sétahajózásra vitték A Pannónia hajó fedélzetén díszes társaság gyűlt össze [...] nyolcadtól óra volt amikor a Pannónia újra kikötött Fiuméban Kivilágítás az angol hajókon Este kilenc órakor az angol [...]
[...] kivilágítása tengeri szerenád kirándulás a Pannónia gőzösön Fiume partjain regatta bál az admirális [...] hogy csak egy napra jön Fiuméba a hajói iránt tanúsított vendégszeretetet megköszönni és [...] órakor 21 ágyúlövéssel vett búcsút Fiumétól a hátramaradt négy hajó Délután [...] AZ ANGOL HAJÓHAD TISZTJEIVEL A PANNÓNIA HAJÓN Gróf Szapáry kormányzó a parancsnoki [...]
1902-ben ezen a napon adták át rendeltetésének a József főhercegről elnevezett honvéd laktanyát. Terveit Rauscher Miksa szombathelyi építész készítette. A város a kivitelezési munkálatokkal Harkányi (Hirschl) Ede helyi vállalkozót bízta meg. A laktanya a kiegyezés értelmében meghozott, a véderőkről szóló törvény értelmében Nagykanizsán 1868-ban felállított honvéd gyalogezred (eredetileg gyalogféldandár) otthona lett. Régi laktanyájukba (Sugár út 9.) pedig hamarosan a piarista gimnázium költözött. Mára az egykori monumentális épületegyüttes teljesen lepusztult, amit ragadványneve, a Citrom-sziget is érzékeltet...
Budapest XIV. Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), május 1- i felvonulás, háttérben a dísztribün.
+++
a dísztribünön Kállai Gyula, Szűrös Mátyás, Berecz János, ?., Óvári Miklós, Maróthy László, Hámori Csaba (takarva), Németh Károly, Losonczi Pál, Lázár György, Havasi Ferenc
A Kerinforg gépterme XIII, ker Pannónia utca 11-ben volt Illetve egy belső udvarban, ami 13-15 számok mögött is húzódott. A 80-s években ez az Épület az Interag-é lett.
A konzol írógép minad két képen azonos. Az egyiken csak perifériákat látunk, a másik fotón ott a gép is.
Bem (Margit) rakpart a Szent Anna plébánia előtt, háttérben a Batthyány térnél az Erzsébet apácák egykori kolostora és kórháza (ma szociális otthon) és a a Szent Ferenc sebei templom.
+++
Bem (Margit) rakpart a Szent Anna plébánia előtt, háttérben a Batthyány térnél az Erzsébet apácák egykori kolostora és kórháza (ma a Máltai Szeretetszolgálat központja) és a a Szent Ferenc sebei templom.
[...] családja is ide kötné mégis Eszterhás Péter vendégrendezőként dolgozott egy héten keresztül [...] egy dán rádiójátékot akkor még Péter Eszterhás néven A Lábnyomok a fövenyen [...] s újra meghívtak Most pedig Eszterhás Péter a rendező Számomra ez jelentős [...]
[...] A százötven külhoni vendég egyikével Eszterhás Péterrel a Dániában élő rendezővel műfordítóval [...] bárkit kérdeztem itthon kicsoda is Eszterhás Péter csupán felcsillanó tekinteteket kaptam válaszul [...]
a lett rendszám alapján ez is valószínű Lettország és jó eséllyel Riga és 1970 >>> 1969
lehet, hogy ez a dátum javaslat elhamarkodott volt, mert lett-litván bojár képek 71.05-ben jelentek meg az Ország-Világban, ez esetben lehet, hogy az észt és a lett-litván út két külön út volt... bár arra is akad példa, hogy egy-egy külföldi út képeit egy-két évvel később közlik csak le, mert az utakat és a képeiket több cikkre osztják szét
javaslom, hogy a fenti két képet tegyük át 1943-ra. szerintem kb életszerűtlen, hogy 1944 nyarán - a deportálások közepette - még működött volna a strand.
Talán, miután a régi megszűnt nyitottak egy új magyar éttermet. Mindenesetre a Tenkes kapitánya a városközpontban van, a Szolnok meg egy lakótelepen volt, kb. a mintájára a szolnoki Tallinn-nak...
eredeti formája mg 2019-ben is látható volt, de azóta a felismerhetetlenségig átalakította a Rimi szupermarketlánc
1970 >>> 1969, de ez nem csak ezekre a képekre vonatkozik, az összes Bojár balti, szentpétervári és Kapaszkodj a fellegekbe képet át kell tenni 1970-ről 1969-re, ugyanis a szu-beli jeleneteket 69-ben forgatták (és a fenti cikk is megjelent már 69-ben)
"DarvasIván Legelőször, is, hogy van? Köszönöm, most márjól. Elég sokáig két ésfél hónapig nyomtamaz ágyat. ... És nyáron? Pihen majd? Nem. Két és fél hónapon keresztül a Szovjetunióban tartózkodom.A Kapaszkodj a fellegekbecímű szovjetmagyarkoprodukciós filmben játszom."
Népszava, 1969. március (97. évfolyam, 5074. szám)1969-03-29 / 73. szám
Széchenei Sándor rengeteget dolgozott, mégis kiegyensúlyozott életet élt. Káros szenvedélyei nem voltak. Az, hogy víz helyett is bort ivott, franciahonban nem számít szenvedélynek. Párizsi eleganciával öltözködött, még otthonában is a rue de Labbé Gregoire 13. szám alatt. Vásárhelyről, Szegedről, Budapestről érkező vendégei előtt mindig nyitva állott az ajtaja, asztalán sohasem fogyott ki a saját termésű vörösbor Nyugodt, kedélyes modorát haláláig megőrizte, pedig a sors meglátogatta őt is: felesége után egyszülött lányát is el kellett temetnie.
[...] meg a közgyűlés elnöknek Szabó Sándor építészt Alelnökök lettek dr Hollósi [...] beválasztotta Pancza Istvánt Rébek Nagy Sándort vitéz Koncz Pétert Szelei Gyulát [...] fakereskedő Nagy Szabó Pál főjegyző Széchéner Sándor párisi építész Czeglédi András pápai [...] Szabott árak Könnyű feladat
Szerintem nem volt kemping 1966- ban Balatonszéplakon. Az Ezüstpart teljes feltöltése után, nagyjából a SZOT "sajtházként" emlegetett tízemeletes üdülőjének építése idejében lett kemping (kettő is) a Cinege patak torkolatának két oldalán, a hetvenes évek végén. Az új kempingben a növényzet (néhány koros fa kivételével) cirka derékig ért.
Alföldi (Kállai Éva) utca 9-13, állami gondozott gyermekek óvodája a gyermekvédő otthonban (ma Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat).