E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
6414
Budapest, József krt. .. A NÉP... székháza, háttérben a Nemzeti színház.
Akit érdekel a sajtóház története, a dombormű sorsa, itt olvasható egy érdekes cikk:
Olyan vicces, hogy vitatkoztok itt...Aki akar, nyomja be az "evidens" fotókat, aki meg -és én is közéjük sorolom magam -azt élvezi, hogy játszik, hogy utánakeres, hogy erőlteti az agyát, az fejtse tovább az érdekes képeket.Nekem is volt olyan szegedi kép, ahol 25 év alatt milliószor megfordultam, nem is változott sokat, ismerősnek kellett lennie, mégis, sokadszorra ugrott be, hogy mit látok...és élveztem, hogy rájöttem.
Lehet, hogy volt ilyen megállapodás, de egy újjonnan csatlakozó szerintem nem olvassa el a közel 3000 levelet, így ezt nem tudja, csak az *projekt.xls fájlt nézi, mi lett megfejtve (magamból indultam ki). Ha e mellett maradunk, akkor ezt az oldal elejéri ki kellene írni. De én is lakossal értek egyett. Kinek mi evidens? Egy vidéki nem biztos, hogy ismeri pl. a budapesti hidakat, és lebombázott, felrobbantott állapotban nehezen ismeri fel. Egy szekszárdi lakosnak evidens lehet egy szekszárdi utcarészlet, de nagyon sokan soha nem jönnének rá.
A triviálisaknál (meg a többinél is!) esetleg érdekes lehet a dátum minél pontosabb meghatározása. Erre ugye rengeteg támpont van az épületek változásai mellett a boltok változásai, az autók típusai és rendszámai, stb. Szóval a triviálisat is szerintem meg lehetne fejteni, de annál legyen mindig a megfejtésben dátum, hogy érdekesebb legyen a játék :-)
Azért még lehet olyan a világban akinek nem evidens... vannak újszülöttek, vidékiek, külföldiek stb.:)
Mondjuk előbukkan valahol egy hasonló jellegű fotógyűjtemény, mittomén Bukarestről vagy Kulala Lumpurból, nem valószínű, hogy nekem evidens egy 60-as évekbeli fényképről, hogy az most melyik utca, melyik kereszteződés, de nyilván egy ottaninak meg annyira nyilvánvaló mint nekem a Blaha.
Hogy megállapodás volt-e, nem tudom, de az ember természetesen nem a triviális képeket igyekszik megfejteni, hanem olyanokat, amik kapcsán úgy gondolja, tud valamit hozzátenni a felismeréshez.
Ha jól olvastam, volt valami 'önszabályozás' azzal kapcsolatban hogy a könnyű és igen triviális megfejtések későbbre maradnak :) De ez nem tudom mennyire kötelező érvényű, az tény viszont hogy a gyűjtemény jelentős mennyiségben tartalmaz ilyet ;)
Bocsánat, most látom, hogy n0teasy a 2863-as hsz.-ban már megírta a söröző nevét, következésképpen azonosította a helyet; ekképp az én kiegészítéseim csupán lábjegyzetnek tekintendők a fotó jelentőségéhez...:-)
... 2524: szintén "Székesfehérvár-gyanúsak" A 2524 is majdnem egészen biztos, hogy valóban Székesfehérvár, mégpedig a Budai út torkolata a Piac térbe. Pontosabban balra a Vörösmarty tér, szemben a Sütő utca, tőle jobbra indul a Piac tér, a kép készítésének helyétől jobbra, hozzánk közelebb pedig a Szent István tér kezdődik a Belváros déli végén. Ez volt sokáig a 7-es és 8-as út elágazása: itt kanyarodott balra a Budapest felől érkező 7-es, és indult jobbra a 8-as. Ha ez így van, akkor igen érdekes a kép, mert korunkra minden, a képen látható épített elem eltűnt vagy megváltozott, kivéve a szemközti étterem és söröző épületének egy részét, amelynek tornyocskája még megvan és nagyon jellegzetes. (Ma is valamilyen vendéglátó- vagy szórakozóhely van az épületben, bár sűrűn változik a tulaj és a név...) Jelenleg soksávos lámpás kereszteződésbe özönlenek az autók ezen a helyen. De mondom, mindez csak MAJDNEM 100%, mert képtelen vagyok képet találni a mai állapotról a neten. Ha valaki talál, megerősíthet...