E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Az időcsúszka szerint az utóbbi 1915 körüli, az előbbi pedig 1925-ös, de ez így nyilván nem lehet igaz, mert a kettő egyértelműen egyszerre készült. Hősünk az elsőn iszik, a másodikon meg eszik, a borsüveg és a környezet azonossága azonban egyértelműen egyazon étkezésre datálja a két eseményt.
fd6667: a bal oldalon egy jelentős folyókanyar látszik. Meg jobban megnézve, a templom sem olyan.
Én annakidején először Bátaszéket véltem felismerni a jobboldali hátsó templomtorony sziluettjében, de ez sem állja meg a helyét (sem a torony formája, sem a környezet többi eleme).
A folyó pedig szerintem nem kanyarodik, hanem szép egyenesen folyik a 7807-es kép bal széle és az úr jobb válla között (valamerre...); a kép derekán közel vízszintesen végighúzódó fehér vonalat én nem víznek, hanem kőkorlátnak tippelem.
Érdekes még a többszereplős képen a háttérben álló férfi kabátján a 30-as szám...
A helyszín tekintetében el tudom képzelni azt is, hogy külföldben érdemes gondolkodni. Pl. egy Duna felső folyása menti német város...? (A háttérben meghúzódó település(ek)en három legalább templomtornyot is felfedezni vélek, közülük az a bizonyos nempozsony-nembátaszék mintha elég monumentális lenne...)
5351
Budapest – a Petőfi híd pillérei 1950 körül, ekkor készültek el a pillérek felújításával (szerintem a FORTEPAN listában tévesen szerepel 1945).
A híd acélszerkezetének szerelése 1951-ben kezdődött el.
Az Elevátorházból már csak a földszint maradt meg (1948-ban készült képen még a fél épület romosan, de áll).
A Közraktár utcai épületek mögött a Bakáts téri templom tornya látszik.
Nem egészen, csak eszembe jutott a kínlódásom nyáron, kempingezés közben, és az újra átélt "élmények" hatására döntöttem a vásárlás mellett.Meg persze anno használtam is ezt, csak akkor még nem esett le, hogy milyen praktikus.
"Nabakker, hát nem vettem rögtön egyet??"
Ez történik, ha zember nézi a sok reklámot, jön a tömegpszichózis, rögtön megy a netes bótba azt veszi /motrosfutár meg hozta órán belül/, mert köll az camping, meg ráírták sport ezé is, írhatták vóna wellness akkó jobban fogyna. Bocs! :)))
Visszavonom. A jobboldali templomot véltem a pozsonyi Szt Márton székesegyháznak és az előtte levő vízet a Dunának, de nem az. Pláne nem azért, mert a bal oldalon egy jelentős folyókanyar látszik. Meg jobban megnézve, a templom sem olyan.