E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
9937 - Óbudai Evangélikus templom a Perc utcából fényképezve. Budapest, Dévai Bíró Mátyás tér. A templomot 1935-ben szentelték fel Friedrich Lóránt tervei szerint. Az templom a vasbeton alkalmazásának egyik első példája a magyar templomépítészetben.
Szerintem ezt már egyszer körbejártuk. Az építmény a szoborral szemben Lovas úti ház, ami így felülről fényképezve belátszik a képbe. A helyet egyébként, ha jól emlékszem Esztergomi rondellának hívják.
a (mostani) Hadtörténeti Múzeum a ló feneke mögött van, annak az ablakából készült ez a fotó. most Tóth Árpád sétánynak hívják a helyet, és ágyúkiállítás van rajta.
az építmény az felteszem lebombázódott, helyén újra lett építve a bástya, illetve lent a Lovas út.
Nézd meg pl az innenső pillért milyen robosztus, és piramis szerű volt akkor, és milyen karcsú most. Ha hozzákicsinyíteném a régi képhez, még karcsúbb lenne.
Nem, a völgypillérek ugyanazok. (Szerintem.) Ezeket a hidakat még csak fel sem robantották 1944-45-ben, mert olyan gyorsan jöttek előre az oroszok, hogy a németeknek nem maradt rá idejük. (Mázli.)
Az utólag beépített alsó öv feltehetőleg a szerkezet megerősítésére szolgál. Ezek a hidak a XIX. század végén épültek, és bár nyilván az akkori I. osztályú vasúti hídteherre méretezték őket, de azért a hangsúly itt az akkorin van. Később egyszerűbb volt egy plusz húzott övet betenni, mint két tök új hidat építeni.
9004 Biatorbágy, Előtte-Utána. Sajnos nem teljesen ugyanott készült a kép. Az egy dolog, hogy a hídszerkezet más. De mintha a völgypillérek is másak lennének.
Anyagát az 1950-es években a Sztálin szobor öntéséhez használták fel. A Fehérvári rondellán, ma a szobor pontos másolata található, amelyet Márton László szobrász készített 1998-ban
Össze kell dolgozni az eredeti fotóval. simán nem megy. Küld el emilben, majd összedolgozom. Ez egy javaszkript. A wiki sajna zárt rendszer, ezért más tárhelyre is szükség van.
Megmondom őszintém nincsenek ennyire mély geodéziai ismereteim. Eddig nem tudtam, hogy vannak Papp-gúlák. De a 7 évvel ezelőtti hozzászólásaidat elolvastam a "Magyarországi kilátópontok" fórumon. Ez is egy Papp-gúla lehetett. Gondolom az ilyen faszerkezetek már nem nagyom maradtak meg, csak a betonból készültek. Készítenek még ma is Papp-gúlákat?
Nagyon tetszik az Akkor és Most csúszkás megjelenítés! A hétvégén voltam Szentendrén, és ha már arra jártam, csináltam pár Akkor és Most fotót. Elvileg a wiki-re terveztem őket feltenni, de a megvalósításig nem jutottam el... :) Ilyen csúszkásat hogy tudok csinálni? Vagy töltsem fel inkább ebbe a topikba?
A 6956-s képen lévő Herz szalámi felirat vége + figura látszódik a 6955-s képen. A felirat alatt kicsit látszódik az épület. Mindkét képen ezek egyformák.
6585 - Eger-Szilvásvárad közötti út. Háttérben a Bélkő-hegy
Ők talán ugyan azok, akik a Szilvásváradi halastónál a kövön ültek. Pár személynél vélek hasonlóságot. Pl. jobbszélső két férfi. A kalapos a másik képen a korláton áll. Aki itt sapkát visel mellette, a kövön ül pulóverben.
Az egyenruha, a sapka formája sűrűn (kb. évtizedenként) változott/változik a közlekedési vállalatoknál. A nagy fémkarakterekből összetett azonosító szám sokkal árulkodóbb.
A bájos hölgy sapkáján szvsz a Fővárosi Villamosvasút (FVV, 1950-1968) aluminiumból készült jelvénye van. A kép eredetijén talán kiolvashatod ezt a nevet körirat formájában.
Az a szárnyaskerék a BSZKRT (1923-1949) emblémája, még az ötvenes évek elején is használták. A hölgy kezében valóban jegylyukasztó van (olyan, amelyik egyben szakaszkulcs is, az ajtók lezárására) és a parolin az egyetlen csík kezdőre/tanulóra utal. Az a gyanúm, hogy a fiatal pár "felszerelt" a közeli Damjanich utcai ruharaktárban és hazafelé menet vált a fényképész célpontjává ... talán éppen a friss ruhájuk miatt ... ők pedig nem bánták azt, sőt még büszkén pózoltak is egy kicsit. :)
Hümmm, hát ezek szerint maguk a román olvtársak keverték össze a sok Csicsót ;-)))
Amúgy az idézett rész meglehetősen furcsán fogalmaz, elvégre a vasúti csomópont Csíkcicsó és Mádéfalva között helyezkedik el, tehát valószínűleg nem arról van szó, hogy a vasúti állomás nevét cserélgették volna csak úgy öncélúan, hanem arról, hogy a két település közül épp melyiket tartották fontosabbnak és evvel névadójának az állomásnak.
"Az én rózsám vasutas, vasutas, vasutasHogyha nem sok az utas, rögtön megölel!Teheti mert vasutyi, vasutyi, vasutyi,Magyar állam fizeti hát szeretni kell!Me-me-megy a sinen a lokomotív, miközben jajj, de nagyon zakatol a szív!Tudni illik:Az én rózsám vasutas, vasutas, vasutasHogyha nem sok az utas, rögtön megölel!Hej:II"
Szerintem itt tévedés van, mert Petru Rares moldvai fejedelem a csicsóújfalui (Ciceu-Corabia, Beszterce-Naszód megye) várat kapta hűbérbe, nem pedig a Csíkszereda melletti Csicsó bármely részét. Tehát nem igazán leogikus, hogy Mádéfalva-Csicsó környéken bármit is a román fejedelemről neveztek volna el, bár persze ez sem kizárt. Sajnos nem találok semmilyen adatot arról, hogy mikor és melyik vasúti állomást nevezték át a fejedelemről...
A tölteléket, laza állagánál fogva, lehet kézzel (vagy némi hasizom-segítséggel) nyomva tölteni. A cső átmérője talán valamivel nagyobb, mint a kolbásztöltőé.
A húsdarálón kolbásztöltő előtét van, a már korábban ledarált, befűszerezett pépet nyomja a bélbe, a kés ilyenkor nincsen benne.
Jaj, ezek ugyan azok a 6524-n, mint a 6527-s képen (amit vajlégy már feltett). Ugyan ott fényképezték, csak a vájling lekerült az asztalról. De ha volt hurkatöltőjük, akkor minek szereltek a húsdaráló elejére töltőszerűséget?
Találtam még egy kolbász vagy hurkatöltést. Érdekes, hogy a húsdarálóval oldották meg a töltést. Viszont akkor hogy fűszerezték? Vagy kétszer darálták át, és közte megfűszerezték?
Bal oldalon mintha Hajós András lenne.:) Csak nem egy felmenő?
6429 - Szatmárnémeti római katolikus székesegyház a Szabadság téren.
1830-1837-Között épült. Tervezője ismeretlen, de valószínű Hild Józsefet tervezte, mert kupolás középtere, oszlopcsarnokos és kéttornyos homlokzata hasonlóságot mutat az építész tervei alapján felépült egri székesegyházzal. Ezért csatolom az egri székesegyház képét is az összehasonlítás végett.
A kép a templom előtt, az Erzsébet szobor talpazatánál készült.
A tér neve Szegényház tér volt 1932-ig, ekkor helyezték el itt Szent Erzsébet szobrát. A tér neve egy Szent Erzsébettel kapcsolatos legendára vezethető vissza. E szerint férjének családja nem nézte jó szemmel adakozását, s szemrehányásukat elkerülendő, csoda folytán kötényében rózsákká váltak az adományok. 1932 óta e legendára emlékeztetve hívják a teret Rózsák terének. Damkó József márványból készült alkotása kötényében rózsákkal ábrázolja Szent Erzsébetet.
A háttérben az Országos Kisdedóvó Egyesület óvónőképző intézete.
6375 - Ez a kép már volt. Üllői út az Iparművészeti múzeum előtt.
6373 - Az Iparművészeti múzeum szélét láthatjuk az ablakból.
6374 - Az Iparművészeti Múzeummal szembeni ablak, ugyan az, amelyikből a 6375 és a 6373-s képen fényképeztek, csak találat érte.
A 6373-n egy picit létszik a tapéta, ugyan az mind a 6374-n. Szerintem a szoba az Üllői út 30-s szám alatt van. Talán a második emeleten a szélről a második ablak. A 6374-s képen látszódnak az átlósan szembe lévő ház ablakai.
Próbálom a goggle maps -t megint betenni, de nem úgy viselkedik mint múltkor, ezért a google lemásolt képet is beteszem. Ahol az "A" buborék van ott van a Üllői út 30-s ház, a goggle szerint a bejárata.
Valamint a telefonszám "lemorzézásával" ingyen is telefonálhatunk róla. Ezenkívül ha telefon hívott fél általi felvételekor, vagy a három perc leteltekor a kart kicsit lehúzzuk, akkor a kétforintos nem esik le, és szintén ingyen telefonálhatunk. (Részlet Csokis: Túlélő kézikönyv műegyetemistáknak, Budapest, 1986-1991 c. művéből. :-) )
5811 - Budapest Kossuth tér. Gróf Tisza István emlékműve
A szobrot 1934. április 22-én avatták fel. 1948-ig a Kossuth téren maradt. Utána 3 részre szedték. A tetején az oroszlán XII. ker. BAH csomópont környékére került, "Honvédsírok emlékműve" volt a neve 1960-s évek végén ezt is szétfűrészelték. Az 5811-s képen baloldali szobor a II. kerületi Hűvösvölgyi úti laktanya udvarán lett felállítva „Búcsúzó katona” néven. Jobboldali Esztergomban van "Magvető" néven.
5759 - "román" típusú nyilvános távbeszélő-készülék, Budapest VIII. kerület Práter utca Vajdahunyad utca sarkán.
2 Ft-os érmével működő pénzbedobós távbeszélő-készülék helyi hívásokra alkalmas, és kielégíti az idő szerinti számlálás követelményeit is. Az alumíniumöntvény készülékház két független, zárható egységből áll. A kézibeszélő zsinórját acél gégecső védi. Az érmék vizsgálata geometriai adatok és súly alapján történik. Érmebevételezés után a tárcsa melletti piros lámpa kigyullad.
nekiugrunk annak is, most hogy van uj editor, jovo het eleje/kozepe kornyekere lesz egy olyan megoldas, hogy mindenki a sajatjat tudja modositani/torolni utana pedig egy bejelentes/visszajelzes/jovahagyas alapu megoldast szeretnenk csinalni.
A Fortepan Wikin most is van lehetőség kép feltételére a megfelytések mellé. Ezt mindenki saját maga is megteheti. Viszonk képek publikálására csak saját képeket tehet. Esetleg a Wikipédia Commons képeit, illetve olyan helyről származókat, ahonnan ezt kifelyezetten engedélyezik.
Valóban érdekesek a "régen és most" összehasonlítások, de úgy gondolom, hogy legtöbbjük a szorgos internetes keresés (gugli, norc, vagy akár egy képeslap vagy fotó gyújtemény) eredménye.
Valószínűleg a tegnap általam (kényszerből) elkövetett kivétel is ezt erősíti.
(kénytelen voltam elautózni a Hollósy Simon utcába, mert bosszantott, hogy valami miatt - tükrözés - nem vagyok biztos az egykori általános iskolai osztálytársam, TM lakóházának a felismerésében)
Többen tesztek fel most készített képeket, a régi megfejtett képek mellé. Talán kellene egy új topikot létrehozni, hogy meglegyenek összegyűjtve ezek. Meg kellene próbálni ugyan onnan fényképezni, és egymás mellet láthatnánk a két képet. Persze ha pl. egy erkélyről fényképeztek és nem lehet feljutni oda, elég lenne az erkélyt lefényképezni. De mondjuk egy hegynél ez nem igaz, fel kell menni megközelítőleg oda és onnan fényképezni.
Neve lenne mondjuk "FortePan akkor és most" A "fortepan_projekt.xls" fájlban egy új oszlopban kéne jelezni a kép mellet melyik hozzászólásnál találjuk az új topikban a két képet egymás mellett. Pl. nemrég volt a Mammut helyén lévő omladozó ház, érdekes lenne egymás mellet látni a két képet.
Olyan szabály kellene, hogy csak saját képek, nem internetről leszedettek. 2010.09.07 után készültek (ez a topik akkor nyílt).
Én még nem tudok létrehozni új topikot, de ha szerintetek is ez jó lenne, valaki létrehozhatná. Ha nem, akkor persze rakhatjuk továbbra is ide a képeket.
Kitűnő, valóban az van a képeken. Az első képen a Kis Gellérthegy, a Bazilika látszik. A várnak akkor nem volt kupolája. A másodikon a Hegyalja út 89 (Virágh Pál-1942) nagyon szép háza látszik. A harmadikon lejjeb a Sashegy támfala.
4506-s és a 4504-s kép ugyan ott készült. Sas-hegyen a Hegyalja úton.
A 4506-n van egy ház a háttérben. Megkerestem a térképen a 4507-s kép alapján. A kép bal felső sarkában lévő ház az szerintem. Előtte a Hegyalja úton készült mind a három kép.
Szent István szobra a Mátyás templom és a Halászbástya között a Várban, szemben a Tárnok utca és Szentháromság utca sarka Városvédő Pallasz Athénészobra (a homályban) a régi budai városháza oldalában – időnként lándzsa nélkül
4251 - Régi polgári Tisza híd. 1950-ben adták át. Majd 1994-ben áthelyezték új helyre, cigándi Tisza híd lett.
Nem találtam a régi hídról képet. De nagyon nagy a hasonlóság a két híd között, ezért gondolom, hogy ez a régi polgári híd. átadása lehet. Aki tud a régi hídról képet, erősítsen meg.
3595 - Budapest. Horváth Mihály tér 17-19. A Helyközi Távbeszélő Igazgatóság bejáratának széle látszódik (ma is Magyar Telekom). Egy 1956-s képet találtam, ahol látható az épület.
Tegyük tisztába ezt a lánckamra felépítményt.... a hivatkozott képen a hidház (vámszedő ház ) szerkezetkész felépítménye látszik, a horgonykamra feletti leterhelés még nincs kész. A kész szerkezet összeépült, és így maradt az új Erzsébet -híd építkezésének megkezdéséig.
A pilont minek erősíteni? Szerintem itt a befejező munkák miatt maradt állvány a pilonok körül. A csúszás már a lánctagok beszerelésekor jelentkezett, ekkor a híd teljesen be volt állványozva,és a pilonok még nem voltak teherhordók (a láncok terhét az állványzat hordta), ezért nem is sérülhettek.
A híd torkolatában mi lehet az a magas állvány? A lánckamra feletti építmény már felépült. Háttérben a Döbrentei teret akkoriban alakíthatták ki. Előtte házak álltak ott.
726727 kép. A Fortepan szerint 1935 körül. Szerintem ilyen hevenyészett vastraverzeket inkább a háború után csináltak. Akkoriban a szegecselt szerkezetek voltak divatban.
Ez igaz, semmit nem szoktak veletlenul felallvanyozni. Viszont, az 1934-es Meseauto-ban, mikor a Szeleczky Zita es a Torzs Jeno ment at hidon, szinten fel volt allvanyozva.
Új kép: felirat mellet ->Fájl kiválasztása gomb. -> Kiválasztod a gépedről. -> Feltölt gomb -> Megjelenik a kép alul -> "Beszúrás" felirat -> Szövegdobozban megjelenik kapcsos zárójelben image1 . Ott lesz a kép a hozzászólásodban.
Link hasonlóan. Link szövegére lehet majd kattintani, a szöveg mezőbe írd a képszámot.
Segitseg kellene, lemaradt a kep az elozo hozzaszolasomrol. Hogy tudok kepet csatolni?? Probaltam az "Uj kep" csatolasaval, de semmi. Elore is koszonom. :)
Hát nem. A hajó kb a mostani kemping végénél van, az pedig a Duna 1561.-es folyamkilométere, a híd meg a 1560.8.-nál van, azaz kb 200 m-re. Hajóztam itt elégszer, hogy tudjam..
Itt egy kép, a kérdéses helyről, szemben, a kanyarban kellene lennie a hajónak, rossz helyen.
Valószínűleg a g/s SZENT ISTVÁN, de akkor érdekes pozícióban; ugyanis a bal partban ott mindig van víz, csak el van terülve:-D azaz ott azért meglehetősen nehezen járhatott ott...
Én nézem a http://www.c6.hu/~lovigabi/fortepan_projekt.xls -t és a wiki képlistát (http://hu.fortepan.wikia.com/wiki/Fortepan_Wiki ). Egyikben sem szerepelt. Mit kell még nézni? Amúgy a kettő sem mindenhol egyforma. De csak olyat írok ami egyikben sincs.
Talán a SOPHIE vagy ORIENT vagy valamely hasonló kétkéményes gyorsgőzös. Régi építésű, hatalmas oldalkerékkel. A századfordulótól már (szinte) nem emelkedik ki a galériából az oldalbox.
Nem stimmel, nem a 2859-s képen lévő hajón készült a 2850-s kép . Más a kémény elrendezése, színe. Megzavart a fehér kapitányi "megfigyelőhely". Viszont a 2850 -s és a 2876-s kép egy hajóról készült.
Azon a tavon volt a "Konstantinápoly Budapesten" Érdekes módon 1894-ben már ki van jelölve a térképen a helye, és a hozzá vezető út, amikor még az Eskü téri híd, és a Vámház téri híd is csak tervben létezett.
Ezen a képen (6952) jól látszik az is, hogy a Lágymányosi öböl még egészen a Műegytem területéig ért, illetve a mai épületek helyén is víz volt, úgy kábé a Bertalan Lajos utcáig. S mivel a vasúti híd kettészelete az öblöt, itt egy önálló tó alakult ki. Petőfi, illetve Horthy Miklós híd még talán tervben sem volt...
5489
Nyírbátor késő reneszánsz fa harangtorony
… méretével és korával is kitűnik: a közel 30 méter magas, tölgyfa gerendákból ácsolt torony a mai Magyarország legnagyobb méretű fa haranglába, 1640 körül készült.
A remekbeszabott gótikus templom mellett álló torony galériája valamint zsindelyezett szoknyája miatt kissé bástyaszerű benyomást kelt. Különlegesen szép az erkélygaléria íveinek és a fiatornyoknak a megmunkálása. Az egész építmény kitűnik tiszta szerkezetével s szabatos ácsmunkájával. Egyik harangját Wield György öntötte 1640-ben. (forrás: http://www.vendegvaro.hu/Fa-harangtorony-Nyirbator)
a színes kép forrása: http://images.puszta.com/fa_harangtorony_nyirbator/fa_harangt04.JPG
2699 Utasellátó. A kép 1963-ban vagy 1964-ben készült. A kirakatban lévő labdarúgás zsebkönyve 1963-s kiadású. A kép Debrecenben készülhetett. A kirakatban lévő képeslapokon a Nagytemplomot, Aranybika éttermet, Egyetem épületét vélem felfedezni.
amennyiben 1951 körüli a készítés időpontja, akkor nem az Arany j. gimi, hanem az Oleg Kosevojról elnevezett ösztöndíjas intézmény látható. 1954-től lett Arany.
A 9637-t kell tükrözni, nem a 4368-t, mert akkor a mellényes nő nem ugyan azzal a kézzel ír. Vagy még ezzel is meg akarták zavarni az utókort, hogy a két fényképen más-más kézzel írt.:)
1. kép 9636-s. A beírt helyekről fényképezték a másik két képet. (Ablak mellől) 2. kép 4368-s. Tükröztem. Ide is beírtam, hol készült a 9636-s kép 3. kép 9637-s. Emberek is egyeznek. Aki a 9636-n szemben az asztalra borulva ír, az mind a három képen ugyan ott ül. A 9636-n talán közel háttal ül Zsidai Emilné Gabika. Szakállas férfi is ugyan az, csak átült más helyre. A 4368-s előterében ülő mellényes hölgy látható a másik két képen, csak ehhez képest másik székeken. Szóval mintha össze vissza ültek volna, hogy megzavarják az utókort.
Ha van köztünk hölgy, biztos be tudja határolni az időpontot a divat alapján. Ha jóltévedek a 2000-es években újra "futottak" ezek a manókergető cipők.
A 9353 és a 9355 ugyanarról az erkélyről készült 1940 szeptember 16-án, Marosvásárhelyen, a Főtéren. A honvédség ünnepélyes bevonulása 15-én volt, míg Horthy 16-án érkezett a városba; szerintem ez a 16-ai ünnepség lehet, mivel a katonák itt már szép sorban állnak és várnak, és nem vonulnak... De javítsatok ki, ha ez így nem teljesen helytálló következtetés. :)
9353
Bolyai utca - Főtér sarok
9355
A Főtér végén jobbra a Keresztelő Szent János templom, balra pedig az Ortodox Székesegyház legszéle.
<a href="http://www.fortepan.hu/image.php?id=2697" target="_blank">2697</a> Eger, Mávaut pályaudvar a Barkóczi utcában. Az épületet éppen javítják. Hátul a Minaret, jobbra a vár. Valószínűleg a Heves megei főügyészség, vagy a mellette lévő épületvől fotózva.
Ennek az épületnek a bal felső erkélyéről: (az Alsóhegy utcától a 2. ház, amennyiben megőrizték a lakónyilvántartó könyvet, akár a család is beazonosítható)
8897 - MÁV 375 sorozatú gőzmozdony. 1900 évektől 1959-s évekig gyártották. A mozdonyok belső keretes, 1'C1' tengelyelrendezésű, azaz három, a keretbe ágyazott kapcsolt kerékpárral, valamint előttük és mögöttük egy-egy, a pályaívekbe beállni képes futókerékpárral készült gőzmozdonyok voltak. A személykocsik hasonlóak (tengelyek száma más), mint a "MÁV ABak 201.089 pályaszámú" nosztalgiakocsija, ami az 1910-s évek elején készült.
Valamint az első világháború előtti datálást támasztja alá még: - A teremben látható könyvek kötése, a papírok jellege; - Hogy a fénykép sérülései és a fotó részletgazdagsága szerintem üvegnegatívot valószínűsítenek; - A képen látható személyek viselkedése: a fotózás még "esemény", a szereplők igyekeznek "pózt" felvenni.
Emberfejet nem rajzolnak vonalzóval. Hátul a térkép mellett van egy fura szerkezet a falon. Az lehet hogy közelebb visz a megoldáshoz. Talán vízmérnökök lehetnek.
A felszereléseket és jelmezeket nézve inkább a huszas évek, mint később. (nincsen sehol telefon) Pl. a MÁV- nak a századforduló óta voltak nagyobb tervező irodái.
Hátul van egy kis-Budapest térkép, tehát 1950 előtti (öltözék alapján 1900-s, 1910-es éveket mondanék). Hátul az egyik rajzoló pedig éppen egy emberfej ábrázolásán dolgozik:
Ezt a képet már megfejtették, nem is ez a lényeg, hanem hogy az Erzsébet-híd pilonjáról készítették, nem a járdáról! http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_3992.jpg
- Katonák bevonulása Kolozsvárra. Főt tér. Központi szálloda, mellette a Bánffy palota. A palota 1774–1786 között készült, az építtető Bánffy György, Erdély kormányzója volt.
Egy család utazása a Balatonon a Kisfaludy csavargőzösön. 8399 - Apuka a kislányával a Kisfaludy gőzösön, háttérben a Badacsony. 8407 - Anyuka a Kisfaludy gőzösön (másik oldalon) 8409 - Anyuka a kislányával, háttérben a Kisfaludi gőzös amivel nemrég utaztak, vagy utazni fognak. Képek a Kisfaludy csavargőzösről
8311 - Útban Tihanyról Füredre (a Györök nevű vízibuszon ?). Háttérben a Tihanyi Apátság.
Végignéztem a balatoni hajókat, a Györök nevűt találtam a leghasonlóbbnak. Itt megnézhető.. Talán ha van köztünk hajószakértő, 100%-ra meg tudja állapítani a hajót nevét.
amik a rajztáblák előtt lógnak, azok ernyős, magasságállítós/csigás villanylámpák, meg ami a plafon közepén van hálózott búrás, az ívfénylámpa. látsz valahol gázt vagy petrót?
3476 - 3490 - Verőce (Nográdverőce) támfal. Csónakos csapat kikötött.
Egy 1940-s képeslap, amin a fényképezés helyén pont van egy móló. http://www.dunakanyar.hu/images/galeria/nogradveroce_5.jpg Úgy néz ki jól főztek, csak keveset adtak :)
Nekem is volt olyan, aztán Velecében vettem egy ilyet. A kis svéd sárgaréz főző már több mint 40 éve jól szolgál. Ma már nincs ilyen minőség. Lehet, hogy restaurálni fogom. ---- Videó itt.
3657. Hogy hol van, az tipikusan kideríthetetlen, ha csak a készítője nem jelentkezik, de az 1930-as kormeghatározás nekem valószínűtlennek tűnik. A függöny jellege, a kalitka kiképzése és tárgyai (műanyag?!) miatt legalább a 70-es évekre gondolnék. Vélemény?
Jobbra a Tegetthof emlékmű, középen az óriáskerék és a planetárium. Utóbbi Ausztria első planetáriuma volt, egy nyolcszögletű faépület, ami 1927-1928 között a Maria-Theresien-Platz-on állt. Később áthelyezték a Pratersternre, ahol 1931-ben nyitott meg. 1945-ben leégett. A kép tehát a 30-as években készült a 20-as évek helyett.
Jogos. A pulóveres-pajeszos a Nagypista, a Gabika középen telefonál. A szemben ülőre nem kaptam biztos választ. Én csak a helyet ismertem fel, az embereket meg kellett kérdeznem.
Malwin, ennél a vállalatnál nem volt üzemi konyha, emlékeim szerint a közeli Tisztiklub éttermében kajáltak.
Az időcsúszka szerint az utóbbi 1915 körüli, az előbbi pedig 1925-ös, de ez így nyilván nem lehet igaz, mert a kettő egyértelműen egyszerre készült. Hősünk az elsőn iszik, a másodikon meg eszik, a borsüveg és a környezet azonossága azonban egyértelműen egyazon étkezésre datálja a két eseményt.
fd6667: a bal oldalon egy jelentős folyókanyar látszik. Meg jobban megnézve, a templom sem olyan.
Én annakidején először Bátaszéket véltem felismerni a jobboldali hátsó templomtorony sziluettjében, de ez sem állja meg a helyét (sem a torony formája, sem a környezet többi eleme).
A folyó pedig szerintem nem kanyarodik, hanem szép egyenesen folyik a 7807-es kép bal széle és az úr jobb válla között (valamerre...); a kép derekán közel vízszintesen végighúzódó fehér vonalat én nem víznek, hanem kőkorlátnak tippelem.
Érdekes még a többszereplős képen a háttérben álló férfi kabátján a 30-as szám...
A helyszín tekintetében el tudom képzelni azt is, hogy külföldben érdemes gondolkodni. Pl. egy Duna felső folyása menti német város...? (A háttérben meghúzódó település(ek)en három legalább templomtornyot is felfedezni vélek, közülük az a bizonyos nempozsony-nembátaszék mintha elég monumentális lenne...)
5351
Budapest – a Petőfi híd pillérei 1950 körül, ekkor készültek el a pillérek felújításával (szerintem a FORTEPAN listában tévesen szerepel 1945).
A híd acélszerkezetének szerelése 1951-ben kezdődött el.
Az Elevátorházból már csak a földszint maradt meg (1948-ban készült képen még a fél épület romosan, de áll).
A Közraktár utcai épületek mögött a Bakáts téri templom tornya látszik.
Nem egészen, csak eszembe jutott a kínlódásom nyáron, kempingezés közben, és az újra átélt "élmények" hatására döntöttem a vásárlás mellett.Meg persze anno használtam is ezt, csak akkor még nem esett le, hogy milyen praktikus.
"Nabakker, hát nem vettem rögtön egyet??"
Ez történik, ha zember nézi a sok reklámot, jön a tömegpszichózis, rögtön megy a netes bótba azt veszi /motrosfutár meg hozta órán belül/, mert köll az camping, meg ráírták sport ezé is, írhatták vóna wellness akkó jobban fogyna. Bocs! :)))
Visszavonom. A jobboldali templomot véltem a pozsonyi Szt Márton székesegyháznak és az előtte levő vízet a Dunának, de nem az. Pláne nem azért, mert a bal oldalon egy jelentős folyókanyar látszik. Meg jobban megnézve, a templom sem olyan.
Ahogy vesszük. A XX. kerületről talán egyetlen kép van, a VIII. azért jobban reprezentált. Az a környék egyébként vigalmi negyedként i s funkcionált, lehet hogy nem volt illdomos ott fényképezgetni.
Érdekes, hogy arról a kis részről mennyire nem maradt fenn régi fénykép, ahol most a szigony-losonci lakótelep van. Ez is pl. egy olyan részt mutat, ahol nagyjából megvan minden ma is. Pedig ledózeroltak egy komplett városrészt ott, kb. olyat, mint ami a mostani Corvin projekt területén is volt.
Tényleg hiszen, régen a Szigetvári végigment odáig, teljesen más volt az utcaszerkezet mint most. Nem is jutott eszembe, pedig mennyit jártam erre is, annyira ismerős volt.
9846 - Budapesti Nemzetközi Vásár, német pavilon (?), 1965
A dátum mindenképp 1965, hiszen a jobboldali plakátokon az "800 Jahre Leipziger Messe" - 800 éves a Leipzigi Vásár - felirat olvasható, ezt pedig a város alapításától, 1165-től számolják.
Egy korabeli újságban található a következő szöveg: "Az NDK immár hetedszer vesz részt budapesti vásáron, és mint mindig, most is érdekes volt járműveik bemutatása. Az idén természetesen új típusra nemigen számíthattunk, bár a Trabant-601, amikor itt első ízben kuplunggal jelent meg, tulajdonképpen újdonságnak számít". Ez a kuplungos Trabant látható a képen.
Az említett újságban látható ez a kép is:
A fehér, lámpáról függő konstrukciók megegyeznek...
8637
Budai látkép a Körszállóról.
Vár és előtte a Moszkva tér és Krisztina krt. közötti jellegzetes épületek
Távolban a Gellért-hegy
Városmajori templom tornya, BSE sportcsarnok.
A jobb alsó sarokban a Fogaskerekű vasút városmajori kocsiszín.
Baloldalon a Szilágyi Erzsébet fasor, házak teteje.
hát ezt mondom énis :-) csak 2 részletben. végignéztem mindegyik sarkot, egyik sem ilyen. van a Szigetvári utcának a Baross u. túloldalán is egy darabja, de ott gyakorlatilag mindent lebombáztak, és panelrengeteg van helyette, hacsak ott nem állt ez a ház. (a XXII. kerületben is van egy Szigetvári u., de az kertes rész, nem ilyen)
ezzel a képben gondban vagyok. Ugyan van megfejtés, miszerint Budapest Szigetvári utca de valahogy nekem nem áll össze. Először a Szigetvári és Magdolna utca sarokra gondoltam, de van szembe is utca, azaz folytatódik a túloldalon, a valóságban meg nem, iletve a házak sem olyanok a magdolnában. Akkor viszont csak a Baross utca Szigetvári sarok lehetne, viszont akkor egyetlen ház sincs meg már meg ami a képen látható. Illetve van a távolban egy magasabb ház, aminek viszont a mostani Baross utca Kálvária téri alacsony ház helyén kéne lennie, az viszont meg elég régi. Ráadásul a Baross utca jóval szélesebb (volt már akkoriban is) Szóval valahogy nem áll össze
Megújult a Fortepan wiki felülete. Immáron kapott indexképet, a jobb tájékozódás végett. A főoldalról elérhető a Google kereső a Wikire optimalizált felülete.
6947 Szeged, a II. VH előtt. 2533 Szeged, a Postapalota elől fotózva az akkori Lenin krt. és Kiss Ernő utca sarka. Balra a Tömörkény könyvesbolt, jobbra az akkor még Tisza, később Centrum áruház. 8947 Szeged a II. Vh. előtt.
9729 Szeged rakpart a régi híd fölött, a Stefánia előtt. Hibásan van datálva, 80-as években jön be az alul levő csúszkán. A képen jól látszik a régi partfal. 1979-ben, a Nagyárvíz 100. évfordulójára építették át, tehát ez a kép valamikor a 70-es árvíz és 79 között készült.
2705 Debrecen MÁV Állomás 2708 Debrecen MÁV Állomás belülről 2715 Debrecen Déri Múzeum 915 Debrecen Piac utca (Akkor még Vörös Hadsereg útja) a Csonkatemplommal. 949 Debrecen Nagytemplom A 2493-ban nem vagyok biztos, de mintha a debreceni volt Kohász üdülő (most Nagyerdő gyógyszálló) hallja lenne.
Még egy szegedi kép, de ez a valósághoz képest tükrözve van. 1897. sz. kép, Szeged, a Lenin krt. (most Tisza Lajos krt.) és Kálvin tér sarka , a Kálvin téri ref. templom (Kakasos templom) elől fotózva. Szemben a MÁV-igazgatóság épülete a kis toronnyal. A szélen levő kupolás épület a Gőzfürdő épülete, a valóságban ebben a nézőpontban baloldalon van. Gyerekkorom kedves helyszíne, a valós helyzetű kép jobb oldalán látható 2 emeletes házban (Bruckner-ház, Lenin krt. 39) nőttem fel.
A drezdai képen a P-tábla mögött egy P70-est vélek felfedezni, méghozzá ovális lámpávall. Ezt a www.p70.hu oldal alapján 56 folyamán vezették be. Szintén 56 utáni dátumra utal, feltéve, hogy jól látom - a parkoló autók mögött, takarásban álló kisbusz, amelynek a látható része szerintem egy 1956-os Garant 30K lehet. Ezért inkább 56+ néhány év lehet a készítés időpontja. Kb. ekkor jelentek meg a műbőr egybeülések a motorokon, mint amelyik a kisbusz mögött, a szobor előtt áll.
9760 - Cannes, Cercle Nautique épülete a Croisetten
Érdekesség, hogy az 1864-ben elkészült épületet 1946-ban elbontották, helyére a Croisette-palota került, amelyben a filmfesztiválokat tartották egy ideig.
8975 - Párizs Champs- Elysée, háttérben a diadalív Jobb oldalt a kupolás házon mindkét oldalon Le Figaro felirat (újság székháza, vagy csak reklám?), a ház eleje mintha egy újság lenne. Nem találtam semmit róla. Hátha valaki, aki bírja a francia nyelvet többet talál...
Egy mostani kép, amin szerintem a kupolás épület látszik.
9870 - Drezda, Cholerabrunnen és a Residenzschloss
A kút a Sophienstraße (balra) és a Kleine Brüdergasse (jobbra) sarkán áll. A romos épület a kút mögött a Taschenbergpalais, amelyet 1992-ben állítottak helyre, azóta mint Grand Hotel Kempinski funkcionál. A három toronyból a jobboldali a Residenzschloss dél-nyugati saroktornya, a középső a kastély Hausmannturm-ja, a bal szélső pedig a Hofkirche tornya. A Sophienstraße túloldalán van egyébként a Zwinger (ez ugye nem látszik a képen).
Ami az dátumot illeti: a középső torony tetején látszik, hogy már folytak rajta háború utáni helyreállítási munkák; annyit találtam, hogy 1946 tavaszán fedték be, a képnek tehát ezután kellett készülnie. Talán az autókból tud valaki többet mondani?
Hasonló kép 1946 áprilisából (itt még csipkés a torony teteje)
Cholerabrunnen napjainkban, háttérben a Taschenbergpalais.
Szeged, Széchenyi tér, a Zsótér-ház előtti szélesebb járda.Ma a Szeged étterem van az aljában, az épületben a polgármesteri hivatal adóosztálya. Szemben a Kossuth Lajos sugárút torkolata van.
A fotó 100%-ban megegyezik a tiborpapa által már megfejtett 6855-össel (az emberek helyzete is), kivéve hogy az utóbbi elmosódottabb. Felül az 1956-os, alul a 6855-ös:
9488 - Budapest, a Parlament Duna felőli terasza (?)
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de mind az oszlopok díszítése, mind az ajtó kialakítása eléggé hasonló. Sajnos nem találtam onnan mai fotót... nem nyilvános terület...
Jelenleg szerintem ettől teljesen eltérő kialakítású lámpák lógnak be felülről.
A fotó igen nagy valószínűséggel a Schwartzer Ferenc utcából készült, biztosan 1905 után. A vas korlát egészen a terméskő támfal és mozdonyfordító lebontásáig (a nagy átépítésig) ugyanez vagy ugyanilyen volt. A fa szerkezetű csarnok az ostrom alatt (1944) égett le. Az alábbi képeslap 1896-ban futott, a Déli pu. hasonlít a fotóhoz. A másik kép a Schwrtzer F. u. torkolata ma.
Némi plusz infó: a Junkers Ju 86K-2 típiusú gépek 1938 és 1943 között voltak Magyarországon rendszeresítve, összesen 66 darab volt belőlük a Légierő szolgálatában.
Egyéb fotók és információk: http://www.repulomuzeum.hu/VirtualHangar/Ju86k/ju86k/ju86.html
9779 - Budapest, Déli pályaudvar (?) a második világháborús bombázások előtt. Nem esküszöm meg rá, de nagyon gyanús. Egyetlen ok miatt nem esküszöm meg rá: mivel soha nem láttam még róla jó fotót sehol.
de amúgy kb. minden stimmel :-) Nem ismerek más pályaudvart, ahol a sínek mindkét oldalán épület, köztük pedig fa fedél található. A kép jobb felső sarkában található "DÉL" felirat pedig tovább növeli a gyanúmat. Alulra beteszek még két nem bizonyító erejű képet a régmúltból :-)
Hogy milyen eseményt, felvonulást örökít meg a kép, arról ötletem sincsen.
Talán a Sándor malom. Mintha ez lenne. A négy ablak, kerék helye erre hasonlít. A kerék mögött ott van a kis "házikó" merőlegesen. A hátsó nagy fa is hasonló. Viszont a kerék mintha kisebb lenne. De a színes képen is talán kisebb a kerék mint a 3275-s képen. De ez a kis eltérés függhet a fényképezőgép helyétől is.
1. A Cseke-tó lefolyó vize hajtotta az ún. Cseke kallót, a későbbi Kása-malmot.
2. Ugyanezen a vízen működött a Máz- vagy Pacsirta malom.
3. Az angolkertben eredő Pokol forrás vize hajtotta a Pék malmot.
A műromokon átfolyó Kis-források és a Kék-forrás elfolyó vize a Kristály uszoda után vízimalmok sorát hajtotta, az ún. Malom-patak.
4. A Kristály uszoda alatt dolgozott a Sándor-malom. Hartl Sándor bérlőről Hartl-, majd később a keresztnevéről, Sándor-malomnak nevezték el. /ma szálloda üzemel az épületben/.
5. A Sándor-malomtól egy jó kőhajításnyira működött a Felner Jakab által 1760 körül épített Ruppert- vagy Miklós-malom. /ma bolt és kocsma/.Legutolsó tulajdonosa Pályka Dezső volt.
6. A Miklós-malommal szemben a Melegvíz /park van a helyén/ partján három néven: a Tóvárosi-, Szőgyéni-, Czégényi-malom.
7. A Czégényi-malom szomszédságában 1900-as évek elejéig működött az Öreg kalló-malom /ma Tóvárosi Fogadó/. Az Öreg kalló mögött volt az ún. Gyári-malom /Túristaszálló, majd Halászcsárda/.
8. A festők által leggyakrabban megörökített a Pötörke-malom. Nevét onnan kapta, hogy Pötörke Júliannának volt a hozománya. Utolsó tulajdonosa Csontos Béla. Jelenleg az Országos Műemléki Hivatal alkotóháza.
9. A bőrgyár mellett szerényen húzódott meg a József-malom. Utolsó tulajdonosa Tárnok András volt. /ma árúház működik benne/.
10. A József-malommal szemben, az Alkotmány utca másik oldalán működött a Nepomucenus -- más néven Gödör- vagy Völgyi-malom. --. Felner Jakab tulajdona volt. Nevét a malom homlokzatának szemöldökpárkánnyal koronázott íves fülkéjében álló Nepomuki Szent János faszobráról kapta. Ma a Német Nemzetiségi Múzeum működik benne.
11. A Mikoviny utca és Gesztenye fasor találkozásánál találjuk a Belső Kitrájber, ismertetebb nevén a Berta-malmot. Utolsó bérlője Hüttner László volt. Jelenleg átalakították szállóvvá és modern sportcentrummá.
12. A Nagy-tó középső zsilipjénél épült Tata híres műemlékmalma, a Cifra-malom. Utolsó bérlője Johannesz Ferenc volt. Az épület üressen áll, dacolva az idő viszontagsagaival. Osztrák tulajdonban van.
13. A Fenyes-források lefolyó vizén, a várostol két kilóméterre épült a Réti-malom. Utolsó tulajdonosa Czégényi Gyula volt. Utoljára az Egyetértés Mgtsz. borjúnevelőnek használta.
3275 - Tata, vizimalom (sajnos nem tudom, melyik a sokból). A kép - legalábbis a képeslaphoz képest - tükrözve szerepel a fortepan.hu -n, én fordítottam meg.
9021 - Szerbia, Belgrád, Stari Dvor (magyarul régi palota), korábban szerb királyi palota, ma Belgrád város közgyűlésének épülete. Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Stari_dvor
Sorridente olvtárs hathatós segítségével egy régi kérdésre megvan a válasz:
Hol volt eredetileg az ÁMTI székháza? - veti fel a kérdést az 5277-es kép. Rákóczi út 58., a Rákóczi út és az akkor Miksa, ma Osvát u. sarka. Azelőtt Metropol száloda, jelenleg ismét hotel: Mercure Budapest Metropol. (A szomszéd ház (Rákóczi út 60.) ablak- és erkélykiosztása is árulkodó. No meg, hogy az Osvát utca valaha Miksa utca volt, s ez 5277-esen az utcatáblán kiolvasható.)
Nem tudom, én az 50-es évek elejére tippelek. De ez az épület nem sokat változik max annyiban, hogy mikor mennyire borítja be a falat az a futónövény vagy mi, amikor én laktam benne a 80-as évek végén, akkor is kb ennyire volt befutva:) De láttam olyan képet is, ahol alig volt rajta, biztos néha levagdossák.
mindennap átolvasgatom az uj hozzászolásokat a topicban. szeretem végignézni melyik fotokat sikerült megfejteni. és kimondottan örülök,hogy ehhez a két fotohoz leirtál egy kis családi történetett. jó elgondolkodni róla. és már ezentul máshogy fogom nézni ezt a képet,mivel tudom a történetét,hogy mi történt ott.
Sajnos nem találtam jobb képet, de azonosnak tűnik. Sok a különbség, de nézzük a hasonlóságokat: tripla az ív, a baloldali ablakok helye megegyezik, a fehér ház lába kb. 80 fokos szöget zár be a földdel, és nem a homlokzat szintjéből, hanem mögüle indul az ív, míg a jobboldali épület homlokzatából indul. Szintén árulkodó az ívek után, a jobboldali épületen egymás mellett található két ablak. Illetve szintén a jobboldali házon az utcanévtábla elhelyezkedése is azonos.
Sok a változás is: a baloldali ház vakolata ma sokkal egyszerűbb, mint a fotón, az íveken lévő kép hiányzik, a kéményről nincs kép, a jobboldali ház mögötti épület már nincsen meg (ha jól látom), új a kandeláber, és kirakta valamilyen fazekasmunkát az ív jobb oldalára.
9482 - szintén Podolin Nem, ez nem Podolin. Az 1485-ben ugyanezekkel a képekkel kapcsolatban nekem már voltak felvetéseim, pl. én is vélelmeztem, de nem mertem biztosan állítani a 9482 összetartozását a 9481-gyel és a 9483-mal. Akkor tüzetesen végignéztem ezt a szepességi harangtornyokról szóló oldalt, de egyikkel sem tudtam azonosítani a Fortepan 9482-es képet, köztük a podolinival sem. Amikor nemrég kiderült, milyen sok itt a podolini kép, természetesen én is újra reménykedni kezdtem, hátha megvan a megfejtés, de mikor megint alaposan megnéztem, ismét be kellett látnom, hogy nem, ez a harangtorony nem Podolin. Más a tetőpártázat; különbözik a középpárkány; teljesen más a csatlakozó épület; a mi képünkön nyoma sincs az íves falú lépcsőháznak (amelynek a szlovák weboldal képeinek tanúsága szerint pont a harangtorony templom felőli oldalán kellene lennie, tehát azon, amit a mi megfejtendő fotónk telibe mutat); a podolini harangtornyon nincs ablak nélküli oldal; más a templom és a harangtorony egymáshoz viszonyított helyzete; a templomnak nincsenek támpillérei, míg a 9482-n épp egy ilyen lóg be balról a képbe... stb.
Hogy érzékletes legyen a dolog, ennek a két harangtorony-homlokzatnak kellene megegyeznie:
Azt továbbra sem tudom, hogy akkor viszont miféle harangtorony lehet a 9482-n?
Már nem így néz ki, azóta óta kétszer is teljesen átépítették. Ma Királyhágó tér a neve, a kép készítésekor Joliot-Curie tér volt. A háttérben a 60-as villamos látható.
A park átépítése előtt a Nemzetközi Rózsakert emléktáblája középen volt, ezen ücsörög a kislány, ezt a tér lekövezésekor rakták ki oldalra – oda ahol bejelölted.
A tér felső és középső részét ábrázoló képeken látható vastag kövekkel volt az alsó rész is kikövezve, továbbá a Böszörményi úti részén medence volt, vízzel és nem örökzöldekkel.
A kisfiú a jövő záloga, ezért erősen töri a fejét, hogy a téglarakás mögötti szellemalakoktól, vagy a fényképésztől féljen jobban, ebben Gépész által jelzett eszköz segíti.
6414
Budapest, József krt. „ .. A NÉP...” székháza, háttérben a Nemzeti színház.
Akit érdekel a sajtóház története, a dombormű sorsa, itt olvasható egy érdekes cikk:
Olyan vicces, hogy vitatkoztok itt...Aki akar, nyomja be az "evidens" fotókat, aki meg -és én is közéjük sorolom magam -azt élvezi, hogy játszik, hogy utánakeres, hogy erőlteti az agyát, az fejtse tovább az érdekes képeket.Nekem is volt olyan szegedi kép, ahol 25 év alatt milliószor megfordultam, nem is változott sokat, ismerősnek kellett lennie, mégis, sokadszorra ugrott be, hogy mit látok...és élveztem, hogy rájöttem.
Lehet, hogy volt ilyen megállapodás, de egy újjonnan csatlakozó szerintem nem olvassa el a közel 3000 levelet, így ezt nem tudja, csak az *projekt.xls fájlt nézi, mi lett megfejtve (magamból indultam ki). Ha e mellett maradunk, akkor ezt az oldal elejéri ki kellene írni. De én is lakossal értek egyett. Kinek mi evidens? Egy vidéki nem biztos, hogy ismeri pl. a budapesti hidakat, és lebombázott, felrobbantott állapotban nehezen ismeri fel. Egy szekszárdi lakosnak evidens lehet egy szekszárdi utcarészlet, de nagyon sokan soha nem jönnének rá.
A triviálisaknál (meg a többinél is!) esetleg érdekes lehet a dátum minél pontosabb meghatározása. Erre ugye rengeteg támpont van az épületek változásai mellett a boltok változásai, az autók típusai és rendszámai, stb. Szóval a triviálisat is szerintem meg lehetne fejteni, de annál legyen mindig a megfejtésben dátum, hogy érdekesebb legyen a játék :-)
Azért még lehet olyan a világban akinek nem evidens... vannak újszülöttek, vidékiek, külföldiek stb.:)
Mondjuk előbukkan valahol egy hasonló jellegű fotógyűjtemény, mittomén Bukarestről vagy Kulala Lumpurból, nem valószínű, hogy nekem evidens egy 60-as évekbeli fényképről, hogy az most melyik utca, melyik kereszteződés, de nyilván egy ottaninak meg annyira nyilvánvaló mint nekem a Blaha.
Hogy megállapodás volt-e, nem tudom, de az ember természetesen nem a triviális képeket igyekszik megfejteni, hanem olyanokat, amik kapcsán úgy gondolja, tud valamit hozzátenni a felismeréshez.