E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Oh, az egyszerű: a burkolat mintája adja el. Ilyen meg csak egy épületen van mind a mai napig. Itt:
Az a kis hirdető ablakkirakat balra viszont már a múlté. Egyedül az általad kinagyított tükröződés okozott problémát, de megkeresve a helyes szöget:
Pronto!
A Videoton vége tükröződik az érettségi tabló felett (na melyik suli? :-) ) elég tökéletlenül, mert az üveg minősége... well... a szocializmus legszebb termékeit idézi fel bennem... :-)
Én kérek elnézést, hogy nem kerestem rá... Faluvégi kollekciójában szereplő információt használtam alapul. Pedig meg is néztem a norccal... s annak ellenére, hogy jó távol volt a snowcat udvarától, és hogy az összes kép közvetlenül előtte-utána is környékbelinek látszott, mégis a Tóth Lőrinc mellett maradtam.
Még jó, hogy valaki leellenőrzi agymenéseimet... :-)
Szerintem XIII., Kámfor utca, a vasúti átjárótól néhány lépésre. Persze a kerítés mögötti épületegyüttest lebontották már, de a lelkesítő felirat még jóval a rendszerváltás után is kikandikált.
Kedves Megfejtők! Egy új fejlesztés eredményeképp külön is láthatóak azok a képek ahol még nincs megfejtésünk a fotóhoz. Ime: http://www.fortepan.hu/index.php?view=noinfo Az időnként felbukkanó I betűs ikon ne zavarjon meg senkit, mert habár szerzője/adományozója van a képnek, leírása nincs. A site egy kisebb beállítási hiba miatt délutánig még ugrál, estére meg fog javulni.
Bocs a javításért, de ne kerüljön hibásán LoviGabi táblázatába: 12278
felvételről, az 5083 hsz-ban is jeleztem, a képet Orig: G.K. néven jegyző tulaj (a kép alsó sarkában található "i" - re kattintva) "Budapest, Lotz Károly utca 18" inf-val látta el.
Ezért a 12278 képnél, a FORTEPAN oldalán, már szerepel, Budapest, II. Lotz Károly utca 18.
12024 - Budapest, Blaha Lujza téri aluljáró (akárcsak a 12023) 12046 - Prága, Jindrisska torony a hasonló nevű utca végén 12119 - Szolnok, Közlekedési Műszaki egyetem (1952-1957), ma a megyei bíróság épülete
12133 - Budapest, Gellérthegyről a Szabadsághíd és a Corvinus Egyetem 12179 - Pécs, Esztergár Lajos u. 10. - az uránvárosi volt Olimpia étterem bejárata melletti Borsos Miklós: Napbanéző szobra
12270 - Budapest, Lotz Károly utca 18. bejárata (a képen látható fa alatti pad a megfejtés kulcsa - ld. 12269)
12271 - az az érzésem, hogy ez a kép ugyanott (Lotz 18.), az emeleti négy+két ablakos szobában készült (ld. 12269) 12277 - Budapest, XII. Tóth Lőrinc utca - A hölgyek itt még nem szálltak ki a kis Zastava-750-ből... ...(12278) 12281 - ...de amikor igen, menten lapos lett a hátsó kerék... :-) ...(12277, 12778) 12282 - meg lennék lepődve, ha ez a snowcat nem a Lotz 18. lakója lenne... (12269, 12270, 12271, 12283) 12283 - Budapest, Lotz Károly utca 18. melletti ház (a faágak és az élősövény segítenek)
12322 - Rajka, vasút határállomás (de ezt majd egy vasút-expert megerősíti) 12360 - Berlin, Europa Center
12415 - Budapest, Viziváros panoráma a Duna pesti oldaláról
Amennyire én emlékszem, visszapillantóból akkoriban még semelyik oldali nem volt divat, bár az is igaz, hogy ilyen bonyolult kérdések végiggondolásához még nem ébredtem fel eléggé. Az kétségtelen, hogy ha van, akkor inkább a vezetőoldalon.
Viszont ahogy mondod, Európa jó részén a 30-as években már jobboldali közlekedés volt, míg Magyarország az utolsók között, 1941-ben tért át erre, úgyhogy bőven lehetett itthon balkormányos autó.
Talán arra gondol az olvtárs, hogy akkoriban a kétoldali visszapillantó nem volt szokás, márpedig ha az a maszat ott egy tükör, akkor balkormányos az autó. Viszont a francia autók akkoriban már balkormányosak voltak, sőt talán már a németek is, úgyhogy akármi is lehet...
De hogy kakukktojás mindig van, itt egy jobbkormányos Peugeot: