E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Pár százszor láttam már ebből a szemszögből :-) Ez a Bakócz-kápolna, az esztergomi bazilika egyik oldalkápolnája (ha úgy állsz, hogy szemben vele az oltár, hátad mögött az orgona, akkor bal kéz felől van). A Bakócz-kápolna amúgy sokkal idősebb, mint a bazilika maga; a bazilikát tulajdonképpen ráépítették a kápolnára.
Csakugyan valószínűbb, mert tényleg gyanús, hogy mindenki fúvós hangszerrel közlekedik... ha a kép 1963 októbere utáni, akkor Stúdió11. Ha az előtti, de 1948 utáni, akkor lehet, hogy a magyar rádió tánczenekara. Sajnos senkit sem ismerek fel a felvonulók közül, bár ez a magas, trombitás fiatalember nagyon ismerős.
14225 - Budapest, Felvonulási tér: egy május 1.-i munkásőr felvezette vonulás 14227 - Budapest, Felvonulási tér: már a dísztribün előtt vonulnak a munkásőrök 14228 - Budapest, Felvonulási tér: a Kállaiék összekacsintanak a dísztribünnel (tessék, kik menetelnek az első sorban?) 14229 - Budapest, Felvonulási tér: május 1.-i felvonulás 14230 - Budapest, Felvonulási tér - május 1., a Híradó munkatársa akcióban 14231 - Budapest, Felvonulási tér - május 1., a zászlóvivő 14232 - Budapest, Felvonulási tér - május 1., masírozik a Magyar Rádió Szimfónikus zenekara 14233 - Budapest, Felvonulási tér - május 1., "Vörös Csepel" 14234 - Budapest, Felvonulási tér - május 1., közeledik a dísztribün 14237 - Budapest, Margitsziget, pesti Duna-ág - egy hajó fedélzetéről a Margit-híd és az Országház 14239 - Budapest, evezős a Dunán a Bem tér magasságában (felvétel egy hajó fedélzetéről) 14240 - Budapest, Pesti alsó-rakpart lejáró a Margit-hídnál 14328 - Budapest, Gellért hegy - a Zsarnokölő szobra 14329 - Budapest, Gellért hegy - panoráma észak felé nézve, a Kossuth híd már/még áll 14333, 14335, 14336 - Budapest, Gellért hegy - panoráma a Várhegy felé nézve, a Palota romokban... 14351 - Moszkva, Vörös tér - Lenin és Sztálin, akkor még társbérletben, a mauzóleumban 14352 - Moszkva, Vörös tér - Állami Történelmi Múzeum a Kreml mellett 14357 - Budapest, a Lánchíd középső része alatt az Országház és a Kossuth híd látható 14359 - Budapest, Szabadság híd budai hídfő, lépcsőlejárat az alsó rakpartra 14366 - kiegészítés: Szófia, Nezavisimost (Függetlenség) tér: Szt. Petka Szamardzsijszka középkori ortodox templom maradványai (Света Петка Самарджийска), balra mögötte a TZUM áruház és a Minisztertanács irodái, szemben a Largo (ma a bulgár Nemzetgyűlés épülete), jobbra pedig az Elnöki Palota és a Sheraton Szófia hotel 14367 - Szófia, Battenberg tér: jobbra a Largo (ma a bulgár Nemzetgyűlés épülete), balra az órával a Bulgár Nemzeti Bank, előtte az oszlopos mauzóleumban (lebontva 1999-ben) feküdt Dimitrov, Lenin-módra talpig bebalzsamozva, 1949-1990 között 14373 - Budapest, Erzsébet téri Danubius kutat Ybl Miklós tervezte 1880-ban neoreneszánsz stílusban és eredetileg a Kálvin téren 1883-ban állították fel, majd a háborúban olyan súlyosan megsérült, hogy le kellett bontani. 1952-56-ban Győry Dezső faragta ujjá a szobrokat, ekkor került jelenlegi helyére. 14384, 14385 - Kolozsvár, Fő tér: Mátyás szobor oldalról-hátulról 14390-14398 - Budapest, Felvonulási tér: vonul az ünneplő sokaság a forradalom utáni években egy borúsabb május 1.-én 14423 - Budapest, Felvonulási tér: vonulnak a sportolók a forradalom utáni években egy borúsabb május 1.-én 14430, 14431 - Budapest, az alsó rakparton az Eötvös tér közelében háttérben a Lánchíddal 14435 - Lengyelország, Zakopane, Kasprowy Wierch határkő - sok dolguk nem volt a cseheknek: csak átfestették a H-t CS-re... 14436 - Lengyelország, Zakopane, Kasprowy Wierch
Ez szerintem nem így van. Nézd meg közelebbről, és rájössz. Siralmas, hogy mennyire mű és erőltetett az egész. Ha újra akarták építeni, akkor nézzen is úgy ki, mint anno, de ennek semmi értelme.
Jó példa a Galéria előtti tér kőelemeinek helyreállítás, ahol tarolt a daruskocsi. Tökéletesen sikerült.
Azt nem is nagyon értettem, hogy mi volt vele a baj. Az üvegfelülettel helyreállították az eredeti tömeget, de közben látszott, hogy egy újjáépítésről van szó. Ezen az alapon, csak a IV. Béla korabeli várat lenne szabad rekonstruálni, minden más kor építészete utólagos "belerondítás". Én tényleg elég konzervatív vagyok építészeti téren, de ez a vaskalaposság még nekem is túlzás volt.
Amikor elkezték, azt ígérték, hogy a kicsit lejjebb levő zöldterületen lesz másik játszótér. Persze semmi sem lett belőle.
Valószínűleg a Kőműves Kelemen brigád építi ezt a förmedvényt, mert a már kész betonfalon vágták utólag valamilyen bejáratfélét. Valamit alá is építettek, mert egész télen betonozták. A legjobban annak a wc-szerűségnek a teteje teszik, amiben hónapokig áll az esővíz. A lépcsőt is agyonvágták azzal a szűk sikátorral. Mióta készül, már a harmadik tábla van kint.
olyan 30+ éve még hintáztam azon a játszótéren ... az épületre úgy tudom, nem kapták meg a fennmaradási engedélyt a Duna felé néző üvegfelület miatt, gondolom közben meg elfogyott a píz ... vagy valamire várnak, nemtom.
Felesleges volt újra felépíteni, ráadásul az adott korszaktól teljesen idegen technikával. Évek óta matatnak vele, de még mindig nincs készen. Ez még "Küblinek" sem tetszene, inkább egy szánalmas miniplázának néz ki. Sokkal több értelme volt a játszótérnek a helyén. Sajnos hirtelen csak ezt a képet találtam, amin látszik a jelenlegi korlát.