E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Madárszálltában ma így látható, a Google Earth segítségével 206 m magasságból. Mellette a fénykép.
A képen látható pilléreket a sárga helyjelzők mutatják. Valami nem stimmel a Szentendrei szigettel, mert a képen sokkal közelebbnek látszik, mint a túloldali Római part, noha a valóságban ez utóbbi van közelebb. Mintha egy partszabályozás előtti fényképről lenne szó...
Igazad lehet, de valami miatt, a Szentendrei-sziget nekem távolabbinak „tűnne” (a régi fényképezőgépek távolság - „„torzításához”” nem értek).
Az 1943-as térkép UTE sporttelepet és Máv. vízművet jelöl, így lehetséges, hogy a sporttelep csónakleeresztő csúszdája mögött, a vízmű építménye látszik.
Az a szélső hídnyílásban látszódna- ahogy egyébként te is jelölted a térképen. A képen viszont a második hídnyílásban látható a növényzet, tehát a hátrébb levő sziget látszik.
A Palotai-sziget ma is látható, a pesti hídfő mellett még a holtág is, kisvíznél.
A Népszigeten állt a fotós, valamive feljebb, mint a "rúgató". (A hajójavítóban javított hajók főgép terhelésének próbahelye).
Kb ezen a helyen ma egy használaton kívüli ponton áll. Észak felé nézel, és a hídnyílásokban a Szentendrei-sziget látszik. ebből ugye az is triviális, hogy nem az öbölhiddat, hanem a főág hídját látjuk.
Szerintem nem hibáztál, a cél az lenne, hogy a lehető legtöbb képhez azonosító felirat kerüljön (legyen az mindenki által, akár képeslapról is ismert felvétel).
Nagyon úgy látszik, hogy az a bizonyos ideiglenes felépítmény nem más, mint - a 9. kép tanusága szerint - a gázcső átvezetésére szolgáló ideiglenes kábelhíd... és az épen maradt, képen látható hídnyílás - kis átalakítással - majdnem 50 év múltán, 2001-ben, Simontornyán ment nyugdíjba.
Valószínűleg nem sokkal a háború után készülhetett a kép. Az öböl feletti ívek egy kivételével hiányoznak, és látok valami felépítményt, ami két ideiglenes pilléren nyugszik.
Az eredeti tervvel összehasonlítva nekem elég meggyőzőnek látszik. De Te újpesti vagy, lehet, hogy én nézek valamit csúnyán el megint...