E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Szép és hangulatos volt a Kárász utca a hatvanas években, de ez a mai kép eléggé sivár képet mutat. Egyen-térburkolat, és azok a rémes óriáscserepek- egészen kiábrándító látvány. Olyan mint egy kulissza.
A kiállított tárgyak közül kettő érdekesebb nekem. A plakáton hirdetett petróleumfőző az egyik, amit kiskoromban használtunk, sajnos már nincs meg, pedig örök darab. Meglepő, hogy PRIMUS néven fut, valami más néven láttam mostanában egy régi reklámot- talán Vulkán?- és szkennelésre vár. Itt viszont egy mai fotó róla. ( talán túlságosan is új)
A másik tárgy egy gyerekfürdető kád állványa, jobbra a hölgy mellett. Egy lomtalanításban mentettem ki egy ilyet (kád nélkül találtam), akkor még nem is tudtam hogy mi a funkciója, de jól össze lehet csukni- néhány év múlva lomtalanítottam én is helyhiány miatt.
Igen, a kép későbbi (háború előtti) a nyakkendőkből ítélve - látod ez sem tűnt fel nekem. Elsőre egyébként azzal hibáztam, hogy a síneket önkényesen a Kárászba helyeztem és nem láttam meg a térrel való kapcsolatot. Ez aztán nagyon beszűkítette a mozgásteremet.
Aszongya az link: "...Majd két évtizeddel később a villamos kiszorult a Kárász utcából; a síneket 1927-ben áthelyezték mai helyükre, a Tiszához közelebb futó Kelemen és a Zrínyi utcákba. ..."
Még egy dujva híbát vétettem: a sínpár ezek szerint nem a Kárász utcai 1-es vonalé, hanem a téren a Somogyi utca felé haladó 3-as vagy 4-es járaté. Ezért az időpont meghatározásom is bizonytalanná vált... oh, well.
Szóval, a kép Szegeden, mégpedig a Kárász utca Dugonics téri torkolatánál készült; a könyvesbolt még a nyolcvanas években is könyvesboltként üzemelt (a mostani állapotról nincs információm). Háttérben látszik az általam hivatkozott Kölcsey utcai kereszteződés.
A ház az Ungár-Mayer palota.
Itt egy kép néhány méterrel balra és előrébbről (a zebra túloldaláról):
A Kárász utcának egyetlen keresztutcája van, merthogy az eleje -vége tér (Széchenyi, illetve Dugonics), és közben is tér van csak (Klauzál) ezen az egy utcán kívül, ami Porlódon mindig is Kölcsey utca névre hallgat. Ottan laktam, a 4sz.alatt:-)
6005 - Budapest, XIII. Pesti alsó rakparti lépcso fölött, a Radnóti Miklós utca és Újpesti rakpart sarokháza látszik (Radnóti Miklós u. 38.)
6031 - egyenlőre csak tipp szinten: A két világháború között a Szent István Társulat Kiadó "több vidéki boltot nyitott, például Pécsett, Szegeden, Cegléden, Győrött, Balassagyarmaton és Debrecenben." Ezek közül csak Pécsett, Szegeden és Debrecenben járt akkor villamos. Ezért én a képet a Szeged, Kárász utca és ? utca kereszteződésére teszem ... időben 1927 előttre, amikor a Kárász utcában üzemelt a Szent István Társulat könyvkereskedése és (még) járt ott az 1 sz. villamos.
6059 - Budapest, Ferihegy - csúcsforgalom a 60as években
6068 - Budapest - Hogy maga a kép hol készült az bizonytalan (én a 6084 - és talán még a 6085 - alapján egy városligeti Tavaszi Árumintavásár kiállításra gyanakszok), de a tulajdonos kiléte egyáltalán nem az. Kutatások szerint, néhai Barhó Ferenc nevéhez fűzödik Kőbánya Millenium körüli fejlődésének előlendítése. Nem volt ám ő akárki, egész pontosan: "a budai születésű Barhó Ferenc, vaskerskedő volt, Molnár utcai lakos, Kőbányán az egyik legkiterjedtebb telekvagyonnal rendelkező szőlőbirtokos, 1842 óta budai polgár, az Aldunasoron 1871-ben kétemeletes bérház tulajdonosa" (ibid. 132. oldal). További fortepan képek a standról: 6083, 8231
6186 - Budapest, VI. Csengery utca 33. - Ráth Tivadar Nyomdája előtt
Vízügyisként sejthettem volna, hogy valamiben sántikálsz, mert az eredeti helymeghatározásod igen pontos volt: a gázos épület... igaz annak is már van vagy 40 éve...
:-) Én nem tévedtem, a 2-es számmal jelölt templom a bajai nyelvben "szerb templom" néven van aposztrofálva, tehát én ugyanarról a templomról beszéltem mindvégig:-)
Indokaim:
20 év bajai tartózkodás, 8 évig jártam előtta naponta, sok év bajai strandolás, ismerem a várost, és most épp innen írok:-)
Kiegészítésképp:
Fölvégi temlom, bajaszentisváni-templom, kiscsávolyi templom, kis szerb templom, a már említett papok temploma, barátok temploma - hiába van nekik "normális" nevük, itt így hívják őket. Ebben hibáztam, nem a szokásos helyi nevén kellett volna írnom, hanem a hivatalos nevén.