E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Furcsa ez, mert a háttérben a hidat és a városházát egyértelműen be tudom azonosítani, meg a jobb felső sarokban a háttérben álló emeletes ház tetején azt a nemtudommit. Az összes többi házból viszont semmit. De azért így is tuti, hogy ott járunk.
a cikk 1975.04.01-én jelent meg, de a képek valószínű az előző évben készültek, a növényzet sem tűnik márciusinak és a egy Bojár szolnoki sorozat részei, aminek nagy része most is 74-nél van, helyesen, pl. 194867, az aluljárót 74 decemberben adták át
[...] július 17 Az angol flotta Fiuméban Kiküldött tudósítónk telefonjelentése Fiume jul 16 Sétahajózás Ma délután [...] tengerpart mentén sétahajózásra vitték A Pannónia hajó fedélzetén díszes társaság gyűlt össze [...] nyolcadtól óra volt amikor a Pannónia újra kikötött Fiuméban Kivilágítás az angol hajókon Este kilenc órakor az angol [...]
[...] kivilágítása tengeri szerenád kirándulás a Pannónia gőzösön Fiume partjain regatta bál az admirális [...] hogy csak egy napra jön Fiuméba a hajói iránt tanúsított vendégszeretetet megköszönni és [...] órakor 21 ágyúlövéssel vett búcsút Fiumétól a hátramaradt négy hajó Délután [...] AZ ANGOL HAJÓHAD TISZTJEIVEL A PANNÓNIA HAJÓN Gróf Szapáry kormányzó a parancsnoki [...]
1902-ben ezen a napon adták át rendeltetésének a József főhercegről elnevezett honvéd laktanyát. Terveit Rauscher Miksa szombathelyi építész készítette. A város a kivitelezési munkálatokkal Harkányi (Hirschl) Ede helyi vállalkozót bízta meg. A laktanya a kiegyezés értelmében meghozott, a véderőkről szóló törvény értelmében Nagykanizsán 1868-ban felállított honvéd gyalogezred (eredetileg gyalogféldandár) otthona lett. Régi laktanyájukba (Sugár út 9.) pedig hamarosan a piarista gimnázium költözött. Mára az egykori monumentális épületegyüttes teljesen lepusztult, amit ragadványneve, a Citrom-sziget is érzékeltet...
Budapest XIV. Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), május 1- i felvonulás, háttérben a dísztribün.
+++
a dísztribünön Kállai Gyula, Szűrös Mátyás, Berecz János, ?., Óvári Miklós, Maróthy László, Hámori Csaba (takarva), Németh Károly, Losonczi Pál, Lázár György, Havasi Ferenc
A Kerinforg gépterme XIII, ker Pannónia utca 11-ben volt Illetve egy belső udvarban, ami 13-15 számok mögött is húzódott. A 80-s években ez az Épület az Interag-é lett.
A konzol írógép minad két képen azonos. Az egyiken csak perifériákat látunk, a másik fotón ott a gép is.
Bem (Margit) rakpart a Szent Anna plébánia előtt, háttérben a Batthyány térnél az Erzsébet apácák egykori kolostora és kórháza (ma szociális otthon) és a a Szent Ferenc sebei templom.
+++
Bem (Margit) rakpart a Szent Anna plébánia előtt, háttérben a Batthyány térnél az Erzsébet apácák egykori kolostora és kórháza (ma a Máltai Szeretetszolgálat központja) és a a Szent Ferenc sebei templom.
[...] családja is ide kötné mégis Eszterhás Péter vendégrendezőként dolgozott egy héten keresztül [...] egy dán rádiójátékot akkor még Péter Eszterhás néven A Lábnyomok a fövenyen [...] s újra meghívtak Most pedig Eszterhás Péter a rendező Számomra ez jelentős [...]
[...] A százötven külhoni vendég egyikével Eszterhás Péterrel a Dániában élő rendezővel műfordítóval [...] bárkit kérdeztem itthon kicsoda is Eszterhás Péter csupán felcsillanó tekinteteket kaptam válaszul [...]
a lett rendszám alapján ez is valószínű Lettország és jó eséllyel Riga és 1970 >>> 1969
lehet, hogy ez a dátum javaslat elhamarkodott volt, mert lett-litván bojár képek 71.05-ben jelentek meg az Ország-Világban, ez esetben lehet, hogy az észt és a lett-litván út két külön út volt... bár arra is akad példa, hogy egy-egy külföldi út képeit egy-két évvel később közlik csak le, mert az utakat és a képeiket több cikkre osztják szét
javaslom, hogy a fenti két képet tegyük át 1943-ra. szerintem kb életszerűtlen, hogy 1944 nyarán - a deportálások közepette - még működött volna a strand.
Talán, miután a régi megszűnt nyitottak egy új magyar éttermet. Mindenesetre a Tenkes kapitánya a városközpontban van, a Szolnok meg egy lakótelepen volt, kb. a mintájára a szolnoki Tallinn-nak...
eredeti formája mg 2019-ben is látható volt, de azóta a felismerhetetlenségig átalakította a Rimi szupermarketlánc
1970 >>> 1969, de ez nem csak ezekre a képekre vonatkozik, az összes Bojár balti, szentpétervári és Kapaszkodj a fellegekbe képet át kell tenni 1970-ről 1969-re, ugyanis a szu-beli jeleneteket 69-ben forgatták (és a fenti cikk is megjelent már 69-ben)
"DarvasIván Legelőször, is, hogy van? Köszönöm, most márjól. Elég sokáig két ésfél hónapig nyomtamaz ágyat. ... És nyáron? Pihen majd? Nem. Két és fél hónapon keresztül a Szovjetunióban tartózkodom.A Kapaszkodj a fellegekbecímű szovjetmagyarkoprodukciós filmben játszom."
Népszava, 1969. március (97. évfolyam, 5074. szám)1969-03-29 / 73. szám
Széchenei Sándor rengeteget dolgozott, mégis kiegyensúlyozott életet élt. Káros szenvedélyei nem voltak. Az, hogy víz helyett is bort ivott, franciahonban nem számít szenvedélynek. Párizsi eleganciával öltözködött, még otthonában is a rue de Labbé Gregoire 13. szám alatt. Vásárhelyről, Szegedről, Budapestről érkező vendégei előtt mindig nyitva állott az ajtaja, asztalán sohasem fogyott ki a saját termésű vörösbor Nyugodt, kedélyes modorát haláláig megőrizte, pedig a sors meglátogatta őt is: felesége után egyszülött lányát is el kellett temetnie.
[...] meg a közgyűlés elnöknek Szabó Sándor építészt Alelnökök lettek dr Hollósi [...] beválasztotta Pancza Istvánt Rébek Nagy Sándort vitéz Koncz Pétert Szelei Gyulát [...] fakereskedő Nagy Szabó Pál főjegyző Széchéner Sándor párisi építész Czeglédi András pápai [...] Szabott árak Könnyű feladat
Szerintem nem volt kemping 1966- ban Balatonszéplakon. Az Ezüstpart teljes feltöltése után, nagyjából a SZOT "sajtházként" emlegetett tízemeletes üdülőjének építése idejében lett kemping (kettő is) a Cinege patak torkolatának két oldalán, a hetvenes évek végén. Az új kempingben a növényzet (néhány koros fa kivételével) cirka derékig ért.
Alföldi (Kállai Éva) utca 9-13, állami gondozott gyermekek óvodája a gyermekvédő otthonban (ma Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat).
Szűcs Attilának van jópár olasz, francia, NDK-s képe, amik nekem egyáltalán nem rémlenek, hogy valaha is láttam volna őket. Nem tudom, hogy kerülhették el a figyelmemet. Ahogy látom, sok közülük már meg van fejtve, van kép, amit fél éve fejtett meg valaki, de még nem került fel a megfejtés a Fortepanra, de sok van, aminek nincs megfejtése, pedig igazán nem nagy kihívás (pl. Rialto).
Mondjuk ma már pont nem érek rá ezekkel foglalkozni.
a kép közepén álló épületen a neonfelirat a Magyar kultúrát hirdeti. Lehetséges, hogy akkor ez volt a Magyar Kultúra Háza? én nem találtam erre vonatkozó adatot.
a kép közepén álló épületen a neonfelirat a Magyar kultúrát hirdeti. Lehetséges, hogy akkor ez volt a Magyar Kultúra Háza? én nem találtam erre vonatkozó adatot.
Ybl Miklós tér, a Várkert Bazárt díszfeljáróját őrző baloldali oroszlán beemelése.
1949 >>> 1960
"Zimre Zsuzsa az unokája Palotai Gyula szobrásznak, aki Mint elmondta, a háborúban mindkét oroszlán megsemmisült, ráadásul nem is maradt fenn pontos leírásuk. Csak azt lehetett tudni, hogy nagyjából hogy néztek ki, milyen szimbólumok voltak rajtuk: az egyiknél zászló, a másiknál kígyó volt .. Éppen ezért stílusban való újrafaragást rendeltek. A két szobrot két különböző szobrász készítette el. A baloldalit Palotai, a jobboldalit Grantner Jenő faragta újjá .neoreneszánsz oroszlánt kellett készíteni. Palotai hónapokig járt az állatkertbe és vázlatokat készített. Azután megalkotta az agyag, majd a gipsz modellt.
"A feljárati épületet jobbról, balról díszítő oroszlánokegyegy kőszobrét GrandtnerJenő és PalotaiGyula, a pilon fölötti négy hatalmas trófeát GörömbeiImre szobrászművész alkotta meg, s ugyanő végzi a megrongált oszlopfejek kiegészítését is."
Magyar Nemzet, 1960. április (16. évfolyam, 78-102. szám)1960-04-14 / 89. szám
"Az árvízvédelmi kormánybiztosság felkéri az Erzsébet-híd és Marsrithíd körzetében lakókat, hogy ablakaikatdélelőtt 9 órától délután 3-ig tartsák nyitva,miután a szovjetműszaki csapatok és egy magyartűzszerészcsoportrobbantásokat végeznek a Duna jegén"
Uj Szó, 1947. március (3. évfolyam, 50-73. szám)1947-03-06 / 54. szám
Rózsa László (Ozora, 1898. okt. 26.Bp., 1969. dec. 31.): újságíró, fotóriporter. Kereskedelmi érettségit tett. A fényképezést amatőrként kezdte. 1927-ben a Frankfurter Zeitung fotóriportere lett. 1939-ben Hollandiába költözött és Internationale Press Dienst címmel holland társulással sajtóirodát alapított, amelyet 1941-ben a német megszállás idején bezártak. 1943 őszén hazatért Mo.-ra. 1945-től képei az országépítésről, a felszabadult emberek életéről tudósítottak. 1945-től a Forrás Képszolgálat vezetője volt, majd a Népszavához került. 1952-től nyugdíjazásáig (1966) a Szabad Föld tördelőszerkesztője. Felvételeivel rendszeresen részt vett és sikert aratott a hazai és nemzetközi fotókiállításokon. Alapító tagja volt a Magy. Fotóművészek Szövetségének (1956). Hosszú éveken át dolgozott a Magy. Újságírók Orsz. Szövetsége Fotószakosztályának vezetőségében. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (AFIAP) kitüntetettje. Rózsahegyi Gusztáv, Rosenberg (Bp., 1901. febr. 28. Bp., 1975.
a jobb halántékán az a két pötty felekinél hiányzik, de az arcszerkezetük is egész más, a Feleki kissé pufók, a homlokuk is másképp foglalja el a hajuk helyét.
Ha meg mégsem 1932., akkor "Udvardy-villa ( Káli u. 12.) A zalaegerszegi Udvardy Jenőné villája volt 1947 környékén, majd plébánia-lak volt az 1990-es évekig. Facsar Sándor plébános eladta az épületet, s árából építették a katolikus templom melletti új plébániát."
"(Révfülöpi) Katolikus templom (Káli u. 58.) Dr. Ottava Ignácné az 1940-es években adományozta az egyháznak a mai templom helyén lévő egykori Józsi villát. Az épületet misézési célokra átalakították, majd később ennek helyén Bauer Ferenc plébános úr kezdeményezése és szervezése révén 1981. július 12-én szentelték fel a Török Ferenc építész tervei alapján épített, Prokop Péter képeivel díszített új templomépületet. Védőszentjének az egykori adományként kapott Józsi villára emlékezve munkás Szent Józsefet választották, akinek a templom bejáratánál látható szobrát Tarr Miklós helyi szobrász készítette el."
repülőtér a Bajai út mellett, Amy Mollison angol pilótanő G-ADDH lajtsromjelű Beechcraft B17L Staggerwing típusú képe a II. Magyar Pilóta Piknik zárónapján 1935 július 15-én.
"Hétfőn délután Szegedre érkeztek a pilóta piknikrésztvevői 14 repülőgép világhírű utasokkal - Mollison, Amy Johnson, Deterging, ford Donegal, Prestand, Shaw hadnagy, az Ellison-házaspár tizennégy órája Szegeden(A Délmagyarország munkatársától.)
Hétfőn délután Szegedreérkeztek a második pilótapiknikrésztvevői. A repülőtéren a külföldi pilóták fogadtatására nagy közönség gyűltegybe, mintegy ezer főnyi közönséglepte ŤI a kordonokon belül a vendégek részére fentartott részt, amikor az első gép hat óra nyolc perckor simán leszállott. A repülőtér közönsége izgatottan várta a gépek érkezését már fél öt óra óta. A város részéről dr. KatonaIstván tanácsnok fogadta a repülőket, ott volt BerzenczeyDomonkos műszaki főtanácsos, dr. SzekerkeLajos főügyész, az idegenforgalmi hivatal vezetője. Megjelent a repülőtéren dr. vitéz ShvoyKálmán és dr. Iunyady-VassGergely országgyűlési képviselő, dr. Szent-GyörgyiAlbert és dr. KogulowitzKároly egyetemi tanár is.
Az első gép érkezését hatalmas szirénadugás jelezte. Hat óra után néhány perccel tűnt fel a Tisza felől az első gép. A repülőkDebrecenből Mezőszövesdinkeresztül Mezőhegyesrerepültek, ahol megtekintették az állami birtokot. Öt óra ötven perckor indult el az első gép Mezőhegyesről.
Ezt a gépet a világhírű Mollison-házaspár, helyesebben Amy Johnsonvezette. Hat óra nyolc perckor ért földet Mollisonék gépe. A közönséget Amy Johnson kissé megijesztette, mert aleszállás után belelépett az egyik pedálba,amit ő a gép, repülőnyelven mondva, ťrádlizottŤ,azaz körben forgott a saját tengelye körül. Baj azonban nem történt,mert a világhírű pilótanő hamarosan lefogta a gépet és így az nem fordulhatott fel. A gépből elsőnek FáyIstván kecskemét eiCsanádi főispán szállott ki, aki a házaspárra utazott Mezőhegyesről, azután a híres Mollisonmajd legutoljára felesége. Amy Johnson ugyanis kiszállása előtt toalettet csinált,púderdoboz vett elő, bepúderezte az arcát, még a körmét i megigazította és csak akkor szállott ki. Természetesen őt fogadták a legnagyobb érdeklődéssel. Fotográfusok és autogramkérők rohamoztál relg- A világhírű házaspár mosolyogva állta arohamot. Mollisonékat dr. Katona István tanácsnok üdvözölte, majd Mollison válaszolt néhány szóval. Mollisonék gépét is megcsodálta a közönség.
A barna színű, hatalmas kétfedelű gép teljesen csukott és arról nevezetes, hogy ez a leggyorsabb gép a piknikrésztvevői közül. Amy Johnson és férje fkábanrepül, de nem visel pilótaöltöny a többi résztvevő sem. Erre nincs is szükség teljesen csukott gépeknél. A világhírű pilótanő nagy csinos, fatal hölgy, középmagas termek és ami nevezetes, hogy férjével együtt na,porjókedvű...Ők ketten voltak a kirándulás tréfaesinaloi,a radizast isvalószínűleg azért rögtönözte, hogy ráijesszen a közönségre..."
Délmagyarország, 1935. július (11. évfolyam, 145-170. szám)1935-07-16 / 157. szám
--
a 41546-n látható régi reptéri épület feletehető ez az elhanyagolt épület, ami 2019-ben még állt, de talán azóta már lebontották
a háttérben látható épület sztem látható a 183481-n balra hátul, a part felől nem találtam róla képet, az utca felől így néz ki, ma a starnd területén van
ez nem a templom kertje, hanem a Hűvösvölgy út túloldala, tehát amint az eredeti megfejtésben szerepel: Hűvösvölgyi út 111. (ld googli térkép a megfejtésben)
- a második képen látható alsó épület ma is megvan, ill a kerítés részletei szintén
Ennél a bizonyításnál vagy meghatározásnál szerintem az is számít, hogy a háttérben megfigyelhetők, láthatók még a vitorlás árbócok is. A nádason túl Tihany felé... Ezt néztétek? Ezért gondoltam, hogy megegyezik ezzel: 185537
16275 Ennél a képnél éreztem, hogy kicsit nyugatabbra készült, tehát inkább már Balatonföldvár. Érdekes hogy milyen kicsi az eltérés a két hely között...
A következő helyszín Szántódhoz van meghatározva/megfejtve: 143061 A két részlet egymás mellett: A háttérben látni hogy csak nagyon pici az eltérés, tehát Szántód is lehetséges. Az első fotó: 16275 mégis kicsit nyugatabbról készült, szerintem.
Az MVSE 1953-ban alakult, de az első klubház valamivel később épült. Eredetileg felvonulási épület volt. Sajnos én nem látom a kéményt, ami az általam berakott képeken látható, És még egy, a Spartacusnak volt egy lapostetős hajóépítő műhelye ebben az irányban.Ha annak az épületnek a csíkját látjuk, akkor megint másik időpont jön ki. A fa magasságokat se tudom helyre tenni,
Kimostam a szemem és a letöltött képet megnézve (tegnap csak az FP-n nagyítottam bele) nem a híd látszik ott, hanem a mondott épületek egyike. Ez esetben viszont természetesen lehet jó az évszám és a hely is.
Ha a 21964 -ról szólsz, sztem Szalay1966-nak igaza van ebben, hogy ez u. az a hely, mint a 185537 .
Előbbi esetén az 1958-as évszám nem biztos, de feltehető, hogy hozzávetőleg ekörül készült a kép. A tippem az, hogy 1955-ben, de ezt még nem sikerült bizonyítanom.
Ha nem írsz MINDIG minden hsz-odhoz képszámot, akkor a fortepaonsok nem fogják látni késöbb a javasolt korrekcióidat, mert a képszám alapján keresik. Sajnos a "válasz" gomb használata önmagában kevés, képszám nélkül a lehetetlennel határos visszakövetni, hogy ki mikor mit korrigált egy adott képnél.
Vannak kétségeim. Ha feltesszük, hogy a háttérben Tihany látszik és bal szélen a fák alatt a nevezetes vasbeton híd, akkor az évszám nem jó, mert az '59-ben készült légifotón https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/256446?r=1&c=1990423.5546595:5917971.4186715:8 már számos épület áll a híd irányában. Ha az évszám jó, akkor a helyszínre nehéz ráhúzni a látványt.
Szerintem ez a kép inkább már Balatonföldvár, mert a tihanyi Nyereg-hegy (Csúcs-hegy) vége inkább nyugatabbról látszódik jobban. Tehát a fotó Szántódtól inkább nyugatabbra készült.
"A híd terheléspróbáját 1954. december 16-17-én, a ČSD négy gőzmozdonyával tartották. A híd újjáépítését hivatalosan 1954. december 28-án fejezték be, ekkor avatta fel a magyar és a csehszlovák közlekedési miniszter.[4] A vasúti közlekedés 1955. január 1-jén indulhatott újra a két Komárom között."
Balaton-part a Parti Villasor Tihany utca felé eső végénél, háttérben az északi parton az Örvényes mögötti hegyek, jobb szélen a Tihanyi-félszigetből látszik egy kis rész.
A tíz évvel ezelőtti rejtélyre is egy plauzibilis megoldás lehet, hogy BohanemkMiklós nem Kotnyek Antaltól kapta ezt a képet 59-ben, hanem ő is hozzáférhetett a külföldre távozott Ráth Károly anyagaihoz, lévén 56 előtt ő is dolgozott a Béke és Szabadság - Művelt Nép - Új Világ képes rákosista lapoknak a New York palotában.
A három kép nyilvánvalóan ugyanott és ugyanakkor készült.
A jelenlegi meghhatározás szerint Budapest, Anna-rét, Szent Anna kápolna, Kereki Sándor, 1969.
Minden létező forrás egybehangzóan állítja: a kápolnát az 1950-es években lerombolták (valószínűleg 1952-ben), majd 1992-ben magánszemélyek építettek oda egy új, az eredetivel azonos méretű és felépítésű, kápolnát.
Az eredeti, lerombolt, kápolnáról kevés képet találtam, de a harmincas, negyvenes években készült fotók egy az egyben úgy néznek ki, mint a Fortepan-képeken látható épület.
Kereki Sándorról a felesége állítja, 1952-ben született. A Fortepanon lévő képei 1967-80 közti datálásúak.
Szóval ez a történet nem áll össze. A megoldást viszont nem tudom.
A hivatkozott cikk szerint a kápolnát 1952-ben lerombolták. Akkor Kereki Sándor nem fényképezhette le '69-ben. Viszont ez az ő képe, és ő biztosan nem fényképezett semmit '52 előtt.
(A Facebook Budapest régi képeken csoportjában jött ez most elő, de érdekes, hogy itt ez annak idején nem tűnt fel).
.. Ennek köszönhetem azt a szerencsét, hogy Istók János szívélyesen meginvitált a műtermébe. A műterem a királyi palota alatt lévő úgynevezett királyi Várbazárban van. Ez a bazár egymásután sorakozó több teremből áll, amelyeket kitüntetésképpen a magyar szobrászművészet neveseinek engedtek át. ..
. Ez az alak rendszerint akkora, hogy nem fér ki az ajtón. Ha bronzba kell önteni, akkor jönnek az öntőműhely emberei. Ezek szétfűrészelik a gipszszobrot és hazaszállítják. Otthon homokos talajból ők is negatívot csinálnak és ebbe öntik azt a végleges szobrot, amelyet a hazafiúi kegyelet a helyszínén állít fel. A szobrot darabokban öntik meg, s a műhely-ben állítják össze egésszé úgy, hogy az összeolvasztási helyeket eltüntetik. A helyszínére tehát egész bronz-szobrot szállítanak. ..
Magyarország, Budapest III. Kilátás a Remete-hegy felől a Margitsziget felé, jobbra a kép szélén (közelebb) szerintem a Kiscelli Parkerdőt látni... távolabb Óbuda.
+++
a pesti oldalon balra
a Fővárosi Gázművek Révész utcai telepe és a BSZKRT Révész utcai áramfejlesztő telepe látható
Magyarország, Budapest III. Kilátás a Remete-hegy felől a Margitsziget felé, jobbra a kép szélén (közelebb) szerintem a Kiscelli Parkerdőt látni... távolabb Óbuda.
Imamzadeh Saleh egy imamzadeh mecset Iránban. A mecset a Tajrish téren található Teherán északi Shemiran kerületében. A mecsetben a tizenkét síita imám, Musa al-Kadhim fia, Saleh maradványai sírnak, és ez az egyik legnépszerűbb síita szentély Észak-Teheránban. Wikipedia (angol)
Az fp képcimek egy részénél nincs pontkoordinátára lebontható cím, csak hozzávetőleges, pl. csak ország, város, kerület, stb. Másrészt a koordináta csak két szám àltal meghatàrozott egy dimenziós pont. A képek tipikusan irányok,vektorok, nem pontok, két, sőt néha három dimenzióban. Persze vannak térkép alapú programok, amik a pontkoordinata mellett valamennyire irányt is tudnak mutatni, de ezekhez még több munka kell, felvinni, működtetni, miközben a szöveg sokszor gazdagabb és pontosabb leírást ad. És persze a koordinátához majd valamilyen módon tarsítani kell a nem koordináta jellegű infót is. Sok technikai akadály, munka és potenciális hibaforrás.
Ha van koordinátád, akkor a Google szállítja neked a pontos címet, ország, város, fiú, lány, utca, házszám, akár intézménynév is. Igen, ezért a szolgáltatásért fizetni kell, de nem egy jelentős összeg. Ill., ha nem tévedek, talán mintha lenne az Openstreetmapnek egy ingyenes API-ja, ami ugyanezt tudja, de azzal elég rég nem foglalkoztam.
Természetesen az egyéb információkat célszerű szövegesen meghagyni, de a címet attól kezdve lehet automatizálni, nem kell manuálisan kezelni.
A térkép nagyszerű lenne, de több okból sem helyettesítheti a szöveget. A kettő jól kiegészítheti egymást. Attól kezdve az lesz a feladat, hogy összhangban legyenek.
Szerintem erre lenne megoldás, ha egyszer eljutnánk oda, hogy az összes képünk térképen is kereshető. Ha minden megfejtett fotó kap egy koordinátát, akkor "elveszitheti" az utcanevet. Ez egy évek óta tervezett fejlesztés, de még sehol sem tartunk vele. Konkrétan kéne szervezni egy csapatot, aki csak ezzel foglalkozna, kitalálná a módszertant, programozói gyakolattal megpróbálná kinyerni a meglévő leírásokból a címet stb. Végül föltennénk egy térképre az összes fotót és végig kéne menni rajta manuálisan, hogy leellenőrizzük a pontokat. Óriási munka és nincs is benne tapasztalatunk.
De hosszú távon biztos, hogy ez lesz a jó megoldás
>a közterületek, városok elnevezésénél, "napra késznek" kell lennünk. A "kezelő felelőssége" a továbbiakban, hogy a jövőben bekövetkező - esetleges - változásokat lekövesse a képalában.
Erra akartam válaszolni, de akkor éppen nem volt rá érkezésem, utána meg elfelejtettem.
A dolog elvi éléhez nem akarok már hozzászólni, megtettem többször.
A gyakorlati részéhez. Megint kicsit Budapest-központú a gondolkodásod, valószínűleg tudat alatt, nem tudatosan. Ha a budapesti Andrássy utat megint átneveznék (nem számítok erre, de elvben lehetséges), arról mind tudnánk, és onnan kezdve "csak" kulimunka lenne mindenhol átvezeti a Fortepanon. És ugyanez igaz pár nagyon ismert külföldi helyre is (pl. Alexanderplatz, Via della Conciliazione, Avenue de Champs Elysées).
De mondjuk, például, nemrég fejtettem meg egy képet egy olasz kisvárosból. Kikerestem az utcanevet a Google Mapsen vagy az Openstreetmapen, ideírtam, az felkerül a Fortepanra. Ha azt az utcát Olaszországban átnevezik, azt garantáltan nem vesszük észre. Se te, se én, se Tamási Miklós, se senki közülünk soha az életben nem fogja megtudni. És nem egy ilyen példa van, hanem sok, akár Magyarországon is. Egyszerűen reálisan nem elvárható több, mint százezer megfejtés gondozása ilyen téren.
A képen egészen biztosan Samir látható, és egyébként a neten van több cikk is arról, hogy 1989-ben Budapesten járt (akkor hivatalban lévő miniszterelnökként).
Jichak Samir a kíséretében levő személyiségekkel együtt délután a hitközség Síp utcai székházába látogatott, ahol a magyar zsidóság vezetőivel találkozott. A szívélyes, baráti hangulatú összejövetelen jelen volt Dán Meridor, az izraeli kormány igazságügy-minisztere és Azriel Navo vezérőrnagy is. Részt vett a találkozón Shlomo Marom, az Érdekképviseleti Hivatal vezetője. A vendégeket dr. Losonci András, a MIOK és a BIH elnöke köszöntötte, s a következőket mondotta: Végtelenül nagy öröm, hogy ismét körünkben üdvözölhetjük Miniszterelnök urat. A MIOK és a BIH, az egész magyar zsidóság nevében szeretném megragadni az alkalmat, s kifejezni örömünket, hogy itt van közöttünk. ...............
Budapest VII., a felvétel a Dohány utcai zsinagógában készült. Elől sötét zakóban Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.
Budapest V., Kossuth Lajos tér, a vörös csillag leszerelése az Országház kupolájáról
1989 > 1990
A csillagot elmondások szerint sok más társához hasonlóan 1956-ban több napon át próbálkoztak lefűrészelni (...) Eltűnésére így csak a szocializmus bukását követően, 1990-ben került sor, amikor a felújítás részeként szakszerűen szétszerelték, és a Magyar Nemzeti Múzeum őrzésére bízták.
Bercsényi utca 28-30., a BME Rózsa Ferenc Kollégiuma, Bercsényi Klub. Mikrofonnal a kezében Koncz Zsuzsa és azIllés-együttes tagjai, gitárral Halász Gyula, előtérben és Illés Lajos ül.
Bercsényi utca 28-30., a BME Rózsa Ferenc Kollégiuma, Bercsényi Klub. Mikrofonnal a kezében Koncz Zsuzsa és az Illés-együttes tagjai, háttal Illés Lajos, gitárral Halász Gyula, a doboknál Körmendy János.
Ennek alapján a 96555 1954-ben vagy utána készülhetett.
Az újjáépítés egyik eseménye volt egy nagy Cukrászati kiállítás, sztem ezek láthatók az alábbi képeken
"AZ ORSZÁGOS CUKRÁSZIPARI KIÁLLÍTÁS
HATALMAS MÉRETEKBEN fejlődő vendéglátóiparunk egyik mérföldkövét jelentette az áprilisban megrendezett Országos Cukrászipari Kiállítás. A kiállításmegmozgatta az ország valamennyi cukrászát. A cukrászipari kiállításta legméltóbb keretek között, az újjáépült Hungária Étterem (volt Newyork Kávéház) helyiségeiben rendezték. A kiállítástáprilis hó 10-én BognárJózsef bel- és külkereskedelmi miniszter nyitotta meg A miniszter elvtárs megnyitó beszédében kiemelte a magyar cukrászat haladóhagyományainak jelentőségét.Jelenlegi cukrászatunk helyzetét vizsgálva rámutatott a minőség terén tapasztalható hiányosságokra és annak a reményénekadott kifejezést, hogy acukrászipari kiállításis elősegíti a minőség emelésétés cukrászatunk további fejlődését.
A KIÁLLÍTÁST a közétkeztetési főosztály rendezte a Reprezentatív Vendéglátóipari Igazgatósággal és a Budapesti Vendéglátóipari Tröszttel szorosan együttműködve, belevonva a munkába a vidéki trösztöket is. A kiállítástechnikai megszervezéséért, a vitrinek tervezéséért VitézAndrás elvtársnak a legteljesebb elismerés jár.ő és munkatársai, a főosztály, az igazgatóságok, trösztök, és vállalatok dolgozóival karöltve, fáradtságot nem ismerve készítették elő a nagyjelentőségű cukrászati kiállítást. 32 vitrinben sorakoztak a magyar cukrászat remekei, az alföldi bábosáruktól a legmagasabb, a legrafináltabb igényeket iskielégítő tortacsodákig. A kiállított tárgyak között a káprázatosnál káprázatosabb torták, virágkosarak, gyümölcstálak és számtalan nagyszerű cukrászcsodák szerepeltek.
A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG Kisfaludy Stróbl ZsigmondKossuth-díjas szobrászművészünk bevonásával mind esztétikailag, mind szakmai szempontból a legtárgyilagosabban bírálta el a kiállításlegszebb darabjait, öt muznka ért el első helyezést. ...
A MŰVÉSZI KÉSZÍTMÉNYEK mellett nagy teret foglaltak el a mindennapos élet szükségleteit kielégítő cukrászipari készítmények. Ezek jutalmazásánál első helyezést a BKMReprezentatív Vendéglátóipari Igazgatósága, a második helyezést az Élelmiszeripari Minisztérium Cukrászati Gyára, a harmadik helyezést a Szövosz érte el.Tizenegy középfokú irányítószerv kapott még 500 500 forintos díjat. A látogatók a helyszínen vásárolhattak is a süteményekből. Az úgynevezett mély vízben (alsó étterem) folyt az árusítás. Már az első napon több mint 38ezer forint értékű cukrászsüteményt adtak el. AVörösmarty cukrászda narancstortája, csokoládés csemegéi épolyan keresettek és kedveltek voltak, mint a Béke marcipános tortája, vagy a Jégbüffé képviselőfánkja és a VI. kerület Kongó tortája.
A CUKRÁSZATI KIÁLLÍTÁS szervesen illeszkedik be pártunk Központi Vezetőségének júniusi és októberi határozatai, a kormány új programmja alapján tett intézkedések sorába. Dolgozó népünk életszínvonalának állandó emelkedését kell lehetővé tenni a közétkezés területén is. A kiállítása szakemberek ezreinek adott újötletet s megteremti a további kezdeményezések lehetőségét.Mutatja azt is, hogy ma már vidéki cukrászatunk felfejlődik a fővárosi élenjáró cukrászatok mellé és közelebb visz célunkhoz az egész lakosság minőségi vendéglátóipari termékekkel való ellátásához."
Belkereskedelem 1954 (3. évfolyam, 1-12. szám)1954-05-01 / 5. szám
a Hungária (korábban és ma New York) kávéház, Cukrászati Kiállítás.
1946 >>> 1954
(a 96554-n van ugyan egy utalás egy 1946 eseményre, de ez sztem csak történeti utalás, a 96556-n a béketábor legyőzhetetlen felirat nem jellemző 1946-ra, lsd pl. Csapody Tamás A béketáborlegyőzhetetlen Visszatekintés az elmúlt 40 év hivatalos békemozgalmára Mozgó Világ 1989. július-december (15. évfolyam, 7-12. szám)1989 / 12. szám / TANULMÁNY / Csapody Tamás: "A béketábor legyőzhetetlen")
a 21861 tekintetében van egy ellenvélemény, s bár persze ők is tévedhetnek, de a hasonlóságok, mint pl. a függönyök dacára pár dolog a javukra szól, így az ajtó szélessége, az ablakok osztása stb.
Az elözö párja, ez alapján még inkább 1963 lesz mindkét kép, mivel itt a Landhaus (https://de.wikipedia.org/wiki/Landhaus_(Dresden) ) épületének kevésbé sérült része már újjá lett építve, az építkezés pedig 1962-ben kezdödött (l. a fenti wikipedia oldalt).
Kedves Miklós, én inkább arra gondolnék, hogy vízhatlan(búvár) óra rendkivül ritka volt akkoriban. Gyerek koromban mindig folyamatosan figyeltük a faliórákat.s Spotban, a Csasziban, a Palán, a Lukácsban. Mindenütt több is volt. Az órám helye pedig a cipőmben volt. Ez is vizes sport. Kikötésnál meg nézve az órát, tudod, hogy mennyire siess. Nekem akkor múlt el, amikor apám meglátta hogy az orosz karórám kinyitva szárad a cuccaim mellett. Akkor kaptam egy ma nagyértékű, ténylegesen 200 m merülésre való órát. Nagyon jól lehetett rajtolni vele vitorlásversenyen, de a Lukács ügyeletes úszómestere kifütyült, mert ő csak az órát látta vízben.
Románia, Erdély, Farkaslaka, a Nepomuki Szent János-templom kertje. A felvétel Tamási Áron síremlékének kifaragásakor készült, jobbra Szervátiusz Jenő szobrászművész.
a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Scuderia Ferrari autóversenyzője, Mario Tadini Alfa Romeo 8C-35 típusú versenyautója.
266032 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Rudolf Caracciola versenyautója. 266037 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Manfred von Brauchitsch Mercedes-Benz W25E típusú versenyautója. 266038 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Manfred von Brauchitsch Mercedes-Benz W25E típusú versenyautója. 266039 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Louis Chiron Mercedes-Benz W25E típusú versenyautója. 266040 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A rajtrácson az Auto Union versenyautói, első helyről 16-os számmal Breuid Rosemeyer, a második pozicióból12-es számmal Hans Stuck rajtol. 266041 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője Louis Chiron nézi a Mercedes-Benz W25E típusú versenyautójának javítását. 266042 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Louis Chiron Mercedes-Benz W25E típusú versenyautóját javítják. 266045 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz csapat Mercedes-Benz W25E típusú versenyautói, Manfred von Brauchitsch (22), Louis Chiron (20), Rudolf Caracciola (18). 266046 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Mercedes - Benz autóversenyzője, Manfred von Brauchitsch (22) Mercedes-Benz W25E típusú versenyautójával előz. 266047 Magyarország Budapest X. Népliget a felvétel az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Automobil Grand Prix alkalmával készült. A Scuderia Ferrari Alfa Romeo 8C-35 típusú versenyautója.
A tábla valóban nem "hivatalos" HÉV-tábla, jól látszik, hogy a szám utólag lett felragasztva/felerősítve egy "hivatalos" sebességkorlátozó alapra. A többi meglátásodat elfogadom, Te jártasabb vagy ezekben... :-)
Egyfelől ez valóban nem tűnik rendes HÉV-táblának. Másfelől a hölgy viszonylag ismert, egy holland pár női tagja, akik 1975-ben Budapesten jártak, és fényképezték, amit érdekesnek találtak.
A képeik alapján én arra tippeltem volna, 1945 körül születtek. Aztán megtaláltam, hogy Ed sok családi fotót töltött fel, azok alapján ő 1947/48-ban született. Louise persze lehetett idősebb elvileg pár évvel, mindazonáltal én nem hiszem, hogy 1975-ben 35 éves volt, az pedig végképp nem tűnik reálisnak, hogy Hollandiából Budapestre utaztak, hogy készítsenek egy ilyen képet a születésnapjára.
Közel sem. Valamikor elkezdték sorszámozni (nevezhetjük iktatószámnak is) az egyes típusokra szóló rendeléseket. Aztán időről időre közölték, hogy az átadások melyik sorszámig történtek meg. A korabeli Autó-motor újságban is szerepeltek az sorszámok állása. Ott lehet látni, hogy egyes típusok esetében hónapokig változatlan volt a sorszám.
Az első "E betűs" cikket 1941 májusában találtam meg. Ez is már a bevezetés tényéről ír, hogy "Az illetékes hatóságok igen méltányosan kezelik a korlátozási rendeletet. Ennek köszönhető, hogy a kocsiknak aránylag nagy része kapta meg az E betűt és a hozzá tartozó üzembentartási engedélyt..." A tervezett bevezetésről még nem találtam, de valamikor nem sokkal ezelőtt lehetett. Az ominózus kép dátumának intervalluma ezek szerint meglehetősen szűk - aminek viszont ellentmondanak a meglehetősen kopár, őszies/télies fák...
A képen még baloldali közlekedést vélek felfedezni (nem úgy tűnik, mintha előzne valamit, és Budapesten kívüli szakasz), tehát mindenképpen 1941 júliusa előtti kell legyen...
(A fővárosban ugyebár csak 1941. november elején tértünk át a jobboldali közlekedésre.)
A legvalószínűbb számomra, hogy a hölgy 35 éves, és ezt "kapta" ismerőseitől fotólehetőség formájában. Nagyon erősen kézi gyártásúnak tűnik... :-)
A tábla alapja valóban sebességkorlátozó lehet, és valóban fehér alapon fekete szám jelentette a sebességhatárt. Korábban ráadásul állított téglalap alakú volt, két számmal, a felső a mozdonyvontatású, az alsó a motorkocsis szerelvényekét.
(A gödöllői vonalon még a hetvenes évek végefelé is volt ilyen 25/40 feliratos tábla a Vezér utcánál, Örs vezér tere felé menet.)
A rémhír az a bolondgomba, melyet az emberi butaság trágyáz. És ma minden szigorú intézkedés ellenére vígan burjánzik a bolondgomba, hiszen a növekedéséhez szükséges, fentnevezett nyersanyagnak ugyancsak nem vagyunk hiányában. Már az automobilizmus terén is megjelentek a pihegő rémhírnökök, akik a bizalmas beavatottság, a jólinformáltság látszatára vágyakozón a leglehetetlenebb ökörséggel hozakodnak elő. A minap azt a hírt terjesztették, hogy a városi vámoknál titkosrendőrök jegyzik fel a hétvégén a fővárost elhagyó kocsikat, hogy azok E betűjét megvonják. Nos, a vámoknál nincsenek detektívek. És ha mégis vannak, úgy nem a járművek rendszámai iránt érdeklődnek. És eddig egyetlen E betűt sem vontak meg azon a címen, hogy a kocsi tulajdonosa, mondjuk, a Balatonra ment.
Bocsi, az E betűről nem találom a cikket a gépemen. Pedig azt is tuti lementettem akkor, amikor kerestem (az arcanumba meg most nem tudok valamiért belépni ezzel a géppel...)
Nem egészen ez volt a funkciója. A háború alatt a személygépkocsik közül (úgy 1941 valamikortól) csak az közlekedhetett, amelyiknek ott volt a szélvédőjén ez a háromszögbe írt E betű. Pár éve néztem utána, valami olyasmi volt a lényege, hogy a hadigazdálkodás miatt gumiabroncsot és üzemanyagot - később üzemanyag-jegyet - csak ilyen Engedélyes, "fontos közérdekből" közlekedő jármű kaphatott, hogy a honvédségnek több maradjon. A teherautók kivételek voltak, hiszen azok a közellátásban vettek részt. Persze voltak visszaélések. Később aztán még az engedélyes kocsikkal való hétvégi "autókázást" is megnyirbálták, ekkor jött az új jel, az Ü betű; a személyautók közül csak ezek közlekedhettek vasárnap és Ünnepnapokon...
Végre!... Végre megszületett az Ü-betű. A bűvös szélvédődísz, mely odasorakozik az E-betű mellé és jogot ad tulajdonosának, hogy nemcsak éjnek évadján, hanem az úgynevezett víkendidőben is közlekedjék fontos közérdekből géperejű járművén. Mert húszadikától kezdve csak Ü-betűvel szabad éjszaka és szombat délutántól hétfő reggelig autókázni. És megszűnnek a gépkocsis vadász- és horgász-kirándulások, a tisztelgő látogatások a Mecsek ormán székelő Stanci néninél, a balatoni ruccangatások és a boldog békeéveknek az a rengeteg emléke, melyről oly nehezen akarnak leszokni azok, akik fontos közérdekből kértek és kaptak E-betűt és így a hasznost a kellemessel elegyítve, a Stanci nénit (néha ez a Stanci néni nem is néni, legfeljebb harminc év múltán lesz azzá) és a mecseki ormokat, a balatoni víztükröt és hasonlókat ruházzák fel némi közérdekű patinával.
Jön az Ü-betű... És a rendelet szigorúan írja elő, hogy kik kérelmezhetik a bűvös engedélybetűt. Magánszemélyek (orvosok, lelkészek és ország- gyűlési képviselők kivételével) egyáltalában nem kaphatnak Ü-betűt, ami mindenesetre megnyugató és lehetetlenné teszi az Ü-betűvel kapcsolatos légyolybátyámozást. És így a szélvédőn díszelgő Ü-betű láttán senki sem fogja azt hinni, hogy az annyit jelent: a kocsi gazdája ügyes ember.
szerintem teniszruhában látjuk a lányt és a dátumot is korábbra tenném 1910 körülre, de ez sajnos nem segít. lehetne a B jelű csapat, ha ez egy csapatsport lenne. Amerikában voltak B mezek baseball játékosokon. de ez se visz közelebb. bármi ötlet?
"Autó E betűk állítólagos kijárása miatt letartóztattak egy kaposvári szabómestert.
A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint a budapesti főkapitányság letartóztatta Suchmann Pál kaposvári szabómestert, mert több egyénnel összejátszva, tévedésbe ejtett többeket, hogy magas összeköttetései révén meg tudja szerezni az újonnan vásárolt autókhoz szükséges ťEŤ betűt. Ilyen összeköttetései természetesen Suculmannak és társainak nem voltak."
A 3007 a kép eredeti képszáma volt, az 91005 eredeti megfejtése ezen a képszámon található meg. Amikor az új UVATERV képek feltöltése kapcsán a régi képek újra lettek szkennelve és megkapták az UVATERV jelölést, akkor a képek egy része új számot is kapott, főleg azok, melyekből össze lehetett állítani a egy dunai hajóút al-sorozatot, mert így léptetéssel végig lehet nézni az utat.
"1958-tól engedett a hivatalos szigor, s immár új és használt autókat is lehetett vásárolni akár külön engedély nélkül. Új kocsikból döntően Wartburg, Moszkvics és koda gyártmányúakból néhány száz darab érkezett. Ezek importjával a Mogürt, míg az értékesítés ügyintézésével a Belkereskedelmi Gépkocsijavító Vállalat foglalkozott. 1959-ben bevezették a gépjármű-előjegyzést, ami annyit jelentett, hogy bizonyos összeg kifizetése fejében a vevő rákerült egy listára, s némi várakozási idő elteltével hozzájuthatott a vágyott autóhoz.
Ez számszerűsítve azt jelentette, hogy 197175 között 350370 ezer gépkocsinak kellett forgalomba kerülnie. Az előző évekhez képest ez jelentős ugrás volt. 195765 között a lakosság részére kevesebb mint 60 ezer személyautót tettek hozzáférhetővé, 196670-ig 113 ezer új autótulajdonost jegyeztek fel."
Szerintem ezt már megfejtettük itt. A Rákóczi út a Vas utca kereszteződésénél, háttérben az Astoria (nagyon elmosódva látszik az Astoria Szálló). Időpont valamikor a hatvanas évek végefelé...
Sokkal egyszerübb és kevesebb munkát ad a te általad és általam is hangoztatott álláspont. Az eredeti helyszínnév, megemlítve a mai helyszínnevet, esetleg utóbbit kiegészítve a beíráskori pontos dátummal
"Kiindulópontunk a jelen, mert a jelen generációinak készülnek a leírások. Zárójelben szerepelnek a kép készítésének adatai..."
Melyik jelen? Abszolút nem vitatkozásképpen, de a fortepan most már sok éve megy, és már ezen időszak alatt is voltak változások. A sok évvel ezelőtti "megfejtések" egy része a mai jelenben már nem igazak. Mi lesz 20-30-50 év múlva? Nem tudjuk, nem tudhatjuk. Az _akkori_ jelen generációnak hogyan lesz megfeleltethető a _mostani_ elv? Egyetlen (jó) megoldás, hogy követni kell a "jelent". Ebben az esetben pedig (a munkát tekintve) mindegy, hogy az 1) vagy a 2) a követendő. De valamelyik biztosan, az nem jó, ha csak a "mostani jelen", a 2023. év a kiindulópontunk...
Igen, ez valóban nehéz kérdés. Akár az 1), akár a 2) (általam vélelmezett) elvet követjük a közterületek, városok elnevezésénél, "napra késznek" kell lennünk. A "kezelő felelőssége" a továbbiakban, hogy a jövőben bekövetkező - esetleges - változásokat lekövesse a képalában. Ha egyik sem lenne, és _csak_ a mai elnevezés lenne használatos, az szerintem történelemhamisítás lenne, hiszen _akkor_ nem úgy hívták, nem ott (esetleg nem abban az országban) volt...
Egy utolsó utáni megjegyzés - és ezzel egy picit ellent fogok mondani saját magamnak.
Te budapesti példát hoztál, méghozzá abból is egy közismertet. De még ez se elég jó: sokszor nem tudjuk, a kép pontosan mikor készült. Nem tudjuk, 1944 vagy 1947 vagy 1951. Akkor mit írjunk oda, Mussolini tér, Oktogon vagy November 7. tér? És Andrássy út vagy Sztálin út?
Én már elég sok külföldi képet fejtettem meg a Fortepanon. Hát, sok helyszínt tudk akár ránézésre, vagy rövid kereséssel, amiknél órákat kéne kutatással töltenem, hogy meggyőződjek arról, hogyan hívták a kép készítése idején az adott utcát. Az Oktogont tudod fejből, az általam megfejtett jópárszáz német, francia, olasz, stb. képből hányat tudnál? Én tán egy kicsivel többet, de tényleg csak egy kicsivel.
Több ok miatt nem értek egyet a szerkesztőség állásontjával a témában, és ezek többször nem is elvi, hanem tiszta gyakorlati kérdések, amiket te is felvetsz: pl. hogyan nevezzük azt az utcát, ami ma már nem is létezik (mert pl. a háború után teljesen újrarendezték a területet)? És ki figyel oda arra, hogy átvezetésre kerüljön, ha mondjuk egy 2017-ben megfejtett helyszín utcáját 2021-ben átnevezték?
>Nem mondhatjuk azt, nem írhatjuk képalának egy ötvenes években készült fővárosi képre például, hogy a "Teréz körút és az Andrássy út az Oktogonnál".
Márpedig MINDIG így szerepel a Fortepanon, ez a szerkesztőség fix álláspontja.
Tamási Miklós ma ezzel egy picit szembe ment, de nem szándékosan hanem tévedésből, mert nem vette észre, hogy a település orosz/ukrán neve áll egymással szemben (hogy aztán beszélhetünk-e magyar nyelvű névről, mint sok más település esetében, az egy további kérdés lehet).
Én speciel ezzel az elvvel sosem értettem egyet (és ezt nem is titkoltam), de elfogadtam.
Bocsánat, nem szerettem volna újra kinyitni ezt a vitát, mert a szereksztőség 12 éve ugyanazt a mintát követi és jól van ez így. Kiindulópontunk a jelen, mert a jelen generációinak készülnek a leírások. Zárójelben szerepelnek a kép készítésének adatai (város, ország, intézmény, iskola, stb nevek). A Kamenyec-Podolszk (lsd még Trieszt) gondolatot azért írtam le, mert szerintem Kamenyec-Podolszk neve a mai közbeszédben is így hangzik. De akkor majd zárójelben igy szerepel.
Én meg azt nem értem, hogy pl. egy 110 évvel ezelötti képen mit keres a "Szlovákia" országnév. Vagy egy 60 éve létezö közterület, ami ma már nem létezik, mert beépítették-átépítették a környéket, hogyan nevezendö. Az egyetlen korrekt elnevezés bármely kép esetében a kép készítésekori orszá-, teleüölés-, közterületnév, zárójelben megemlítve a mai állapotot. Igen, melós dolog utánajárni a dolognak, de pont attól hiteles egy képalá, ha pontosan azt tükrözi, amit a képen látunk.
Tudom, ez alapvetö felfogásbeli különbség köztünk és én csak egy kisebbséget képviselek, de néha a kisebbségnek is lehet igaza a többséggel szemben. Ti sajnos pont fordítva közelítitek meg ezt a problémát.
Másképp látom. Ezek a képek (=fortepan) a történelem részei. Nem mondhatjuk azt, nem írhatjuk képalának egy ötvenes években készült fővárosi képre például, hogy a "Teréz körút és az Andrássy út az Oktogonnál". Ugyanúgy hamis lenne a "Magyar Tengerészeti Akadémia lépcsője, Rijeka, 1914" képalá. Nem csak utcanevek, közterületek tekintetében, hanem városok esetében is. Ne írjunk már "Lviv"-et (de "Lvov"-ot sem!) egy egykori, az első világháború előtt Lembergben készült kép mellé, ne legyen Cluj-Napoca Kolozsvár főtere 1892-ben. Az már más kérdés, hogy ilyenkor melyik legyen a "fő" elnevezés:
1) Az akkor használatos helynév, utcanév, stb, zárójelben a mai;
2) Mindenképpen a mai "koordináták", zárójelben az akkori.
[A regényeimben (Időkalandok 1-4) ezt úgy igyekszem áthidalni, hogy amikor a szereplőim egy adott korban járnak, az akkori elnevezéseket használom, lábjegyzetben leírva a mai elnevezéseket.]
"Vajon hány olvasó tud beazonosítani egy 70 évvel ezelőtti címet?"
Mivel valóban nem, ezért (is) kell egy kis "népnevelés" is. Egy mai "nemzedék" azt veszi természetesnek, ami van. De látnia kell azt is, hogy hogyan volt régen, akkor. Mert ez történelem mára, egyszerű ismeretterjesztés (és nem sovinizmus, vagy revizionista törekvés)...
ezt az akkor úgy hívtákot soha nem érten - nem mai térképen akarjuk megtalálni a helyszíneket? Vajon hány olvasó tud beazonosítani egy 70 évvel ezelőtti címet?
Egyébként az összes település a mai nevén szerepe a képalákban (kivéve határontúli magyarok) - pont ez miért nem?
1937-re van datálva a két kép, de legkorábban 1938-ban készülhettek. Bár a nyitott versenyuszodát 1937. augusztus 4-én átadták (az aug. 14-én kezdődő Horthy-kupa miatt siettek a munkával), a végleges tribünök, az ugrótorony és -medence stb. csak 1938-ra épültek meg.
Szentháromság utca - Szabadság utca kereszteződés (eredetileg Szentháromság tér), szemben az eredeti Szentháromság-szobor (1965-ben eltávolították, 1993 óta egy másik Szentháromság-szobor áll a helyén).
Hetvenöt éve, 1941. augusztus 27-28-án történt a holokauszt első tömegmészárlása: a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó Kamjanec-Pogyilszkij akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidót gyilkoltak meg a német SS-csapatok.
[...] folytatódik Gsernovic irányában Tarnopol és Kamenyec Podolszk bekerítése A Tarnopol körül támadó [...] tökéletesen zárt gyűrű vette körül Kamenyec Podolszk városát is ahol igen jelentékeny [...] a Gsernovic környékén elhelyezett főerőktől Kamenyec Podolszkot március 27 én rohammal elfoglalták [...]
[...] van mivel anyai nagyszüleimet is Kamenyec Podolszkban gyilkolták meg Nagyapám Budapesten született [...] Kamenyec Podolszkról Nagy érdeklődéssel olvastam lapjuk [...] mondatok szerint az 1941 augusztusi kamenyec podolszki tömegmészárlással kapcsolatban csak az [...]
bocs, hogy megkérdem, de te heppből nem bizonyítasz egy helyszínt se? Azért némely megfejtésedhez nem ártana. Tudom, pici meló, de a nem közismert helyszínekhez illene sztem.
Budapest V. Szabadság tér, szemben az Aulich utca - Perczel Mór utca közötti háztömb, ettől jobbra az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének épülete látható. Az előtérben a szovjet hősi emlékmű.
92016 Budapest V. Széchenyi István tér, az újjáépített Lánchíd avatóünnepsége (ki tart éppen beszédet?)
+++
A Lánchíd-felavatási ünnepség sorrendje
November 20-án, délelőtt 10 órakor a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt-téren avatják fel a hároméves terv legnagyszerűbb alkotását, az újjáépült Lánchidat. Az ünnepséget a Köztársasági Induló vezeti be, majd Fa György, a Lánchíd munkásai nevében üdvözlőbeszédet mond, Palotás László, az építkezés vezetője ismerteti a hídépítés történetét, végül Bebrics Lajos közlekedésügyi miniszter mondja a hídavató beszédet. A főváros lakossága nevében Pongrácz Kálmán polgármester veszi át a hidat.