E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Miskolc melyik vidékére gondolsz? Mert ilyen házak mindenhol lehetnek az országban. Budapest egyébként ki van zárva? (Óbuda, Békásmegyer, Újpalota Kőbánya stb)
bennem az is felmerült, hogy ez a víztoronynak vélt ojjektum esetleg éppúgy az építkezés tartozéka, mint az előtérben levő cementsiló, betonkeverő: -ideiglenes víztorony -nem is víztorony, hanem valami más. ekkor viszont a kép akárhol készülhetett dombos környezetben, ahol nagyobb panelos építkezés volt, csak a példa kedvéért Óbuda, Miskolc, stb.
A Vajassötemények Boltjának szerintem más volt a kirakata. És mindig látszódtak a sütik is. Itt hátul a boltban inkább piák fénylenek. A körúton lehetne még a Mosoly (Szalai) cukrászda is, de annak nyáron (rövid ujjú ing) terasza volt az utcára. A szemlözti házaktól lehetne a Bajcsyn is talán, de az ottani bisztróval szemben ha jól emlékszem, maga a kereszteződés van, pontosabban a Nagymező utca torkolata. Ha jól emlékszem.
De nem az a fortepan kép, hanem ez (355): A tükröződés alapján keresem a túloldalt, mert nem olyan a tükörkép, mint a Teréz krt. 20. alatt volt vajas sütemények boltjával szemközti ház
Hát nemigen lehet. Némelyiknek háromezer tonna vizet kell megtartania, nem játék. Ha a szerkezet bírja hozzátoldanak a tetejéhez. Jó esetben loft lakás lesz.
Szerintem a felsorolt víztornyok közül tán a százhalombattai hasonlít legkevésbé a képen lévőre. A kép egy alul öblösebb építményt mutat, míb a battai henger alakú.
Bennem azért még a pontos tájolás hagyott némi kérdést. A battai víztorony a Csokonai (akkor: Felszabadulás) utca végén van, a lakótelepi résztől nyugatra. Hegyek pedig (mert szerintem a távolban nem domb van, hanem - ha ilyen távol van és ekkorának látszik - komoly hegy, ami vagy a Budai-hegység lehet vagy a Vértes, bár az elég távol esik; ill. lehetne az Etyeki-dombság is, de ott szerintem nincs ilyen meredeken kiemelkedő magaslat) északra és északnyugatra vannak, keletre és délre síkság illetve alacsony dombság van.
Ennek alapján a képnek északi vagy északnyugati irányba nézve kellett készülnie. Ez akkor lehetséges, ha a battai lakótelep déli része (mondjuk a mai Tóth László út alatti periódus) jóval előbb készült el, mint az északi. Noha a Google Earth alapján még így sem tudom azonosítani az (ezek szerint) É-ÉK felé álló lakótelepi házvégeket...
tipp: Százhalombatta indok: -a víztornyos képen a háttérben egy domb vonulata látszik, ezért az alföldi települések kiesnek, Tolna és Sopron pedig azért, mert tudtommal ott ekkora lakótelep nemigen épült. -Battán van egy szabadtéri régészeti park.
Hát persze, ezt én is tudom, a másik a közúti, kicsit távolabb; de nem erről van szó, hanem arról a két hídról, amely tiborpapa képén egymáshoz egészen közel látszik, és amelyek közül a képen hátsónak, úgy tűnik, öt mederpillére van, és amelyet tiborpapa "ideiglenesnek vagy réginek" nevezett.
Most jobban megnézve a fortepanos képet, azt látom, hogy a 65100-as számú hajó felépítményétől jobbra a távolabbi híd középső(?) mederpillére is látszik. A közelebbi híd alatt pedig mintha végig ott húzódna a távolabbi híd rácsszerkezetének alja. Tkp ez az elem mindig is ott volt és zavart a képen, csak nem tudtam hova tenni.
Gratulálok, tiborpapa és 7578! (A szinte méterre azonos helyről készült képeslap külön telitalálat.:) Tehát: 2784 Eszék, vasúti híd a Dráván kelet felől, háttérben balra a vártemplom tornya, valószínűleg tényleg a 20-as években. (Ez ügyben érdekes lehet, hogy mettől meddig állt egymás mellett két híd?)
Az általam feltett képen két (vasúti) híd van, a hátsó az ideiglenes (avagy a régi) Eszéken (google earth) ma is vasúti-vizi átrakó van a vasúti hídtól keletre.