E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Az Ibolya-rét területén épül a város ÉNY-i lakótelepe. Itt földmunkák során Hallstatt-kori, kelta, római és IX–X. századi leletek kerültek felszínre. A megindult leletmentés őskori lakótelep maradványait hitelesítette. Az építkezés ütemét jóval megelőző feltárás 1974–75–76-ban is folytatódik.
1973 aug. 14.-én kezdték el az ásatásokat. A Makó utca régi neve Bécsi utca volt. A Jereván lakótelep helyén akkoriban még csak egy nagy rét volt aminek Ibolya rét volt a neve. Mielőtt elkezdték volna az építkezést, vizsgálatokat kellett végezni, hogy nincs-e a talajban történelmi lelet. Különbözõ mérésekkel, ásatásokkal felszínre került jó pár lelet. Többek közt cserepek, csontok, szövőszékek, orsógombok, különböző sírok, fazekas kemencék, melyekbõl arra lehetett következtetni, hogy saját terméküket árusították is. A leletek közt legfontosabb a VASOLVASZTÓ KEMENCE volt, mert Magyarországon ez az egyetlen példány. A további ásatások során kiderült, hogy itt korábban négy falu épült egymásra.
Székesfehérvárt visszavonom, mert a régészes képeken nagy valószínűséggel Sopron Jerván lakótelep van, és épp a későbronzkori úrnatemetőt bontják:
"A Jereván-lakótelep építési munkáit részben megelőző műemléki leletmentésből tudjuk ezt. A helyet Krautacker lelőhelyként szokás emlegetni. Az urnatemető területen a késő-bronzkori kézművesség egyes darabjait találták meg, melyek a kézművesség eszközgyártó emlékei közé sorolhatók."
és az ezt követő a 9649, stb régészes kép. Ez a kép Székesfehérvár. Nem lehet, hogy a többi régészeti feltárás is itt Székesfehérváéron készült, és a víztorony az egyik akkori gyártelep telkán álló kisebb víztartály?
Vagy Sopronban, mint már említettem. Ha valakinek van türelme, nézze végig ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=olRqmvdgDlw 1:08-nál pl pont olyan a tizes, mint Moulin 1754 hsz. 3-ik képén. (bár az igaz, hogy a tizesek nem feltétlenül az egyediségükről nevezetesek) Víztorony témánál maradva, szerintem ezt keresitek. Egyéb képek itt Más látószögből meg itt
Nem értem, miért rugóztok a víztornyon, mint egyedüli azonosítón...elhangzott már, hogy lehetett provizórium, szóval nem egzakt azonosítási lehetőség, arról nem is beszélve, hogy amiről a víztorony blog nem tud, az nincs is? A háttérben lévő hegyek alapján ez a kép éppúgy készülhetett pl Veszprémben, mint Várpalotán, vagy Ajkán, mint Százhalombattán. Sőt, lehetne sorolni még Szekszárd, Bonyhád, stb, ahol legalább van egy kevés domb.
Győr Zrinyi utca Ez is tükrözve nézendő. Az emeletes ház ma is megvan, persze a baloldalon. Jobboldalon van a buszpályaudvar. Szemben a már azóta látépített vasútállomásépület.
A képek alapján egyértelmű, hogy un. „győri panel" épületekről van szó (nem Győrben). A 4 szintes és a távolabb álló 10 szintes épület is ezekből a panelekből készült. Ezek „típus házak”, az országban máshol is felhasználták a Győrben készült paneleket, pl. Budapestre vízi úton - uszályokon - ill. trélereken hozták. Dunaújvárosban is és még máshol is építettek belőlük néhány házat.
Szaisz! A kérdés és a kép jó, nekem elkerülte a figyelmemet. (persze jobb volna, ha ilyenkor a képet is betennéd, nemcsak a számot, persze ha tudod, de nem túl bonyolult). Mivel így csak a nagyméretű változathoz férek hozzá (a 9-es hozzászólásból idézve), most én sem tudom beszúrni, mert a kép túl nagy ehhez, és ezt már nem tudom megoldani, talán valaki segít. Mindenesetre:
A 3797-es kép a budapesti Szervita téren készült. A rozoga üzletsor már nincs meg, helyén a Posta modern épülete van. Balról belóg a Szent Mihály templom sarka, a dombormű jól azonosít. Jobboldalon látható a Petőfi Sándor utca torkolata, a folytatódó házsorban van pl a Rózsavölgyi könyv- és zeneműbolt (már nem látszik).
Szaisztok! Esetleg a 3797-re nincs ötletetek? Nekem talán a Horváth Mihály tér környéke ugrik be, de lehet, hogy rosszra gondolok... A bal oldalt belógó dombormű lehet az árulkodó, a földszintes ház nem biztos, hogy megvan még. Üdv
A Sajó völgyére. Annak idején sok beruházás volt ott. Nagyon különleges panelházak ezek. A magasabbak földszintjén üzletek vannak, az alacsonyabbak pedig sávos homlokzatúak. Utóbbiak kb. 10 évvel régebbiek is. Egymás közelében állnak. Ilyenből nincs sok helyen az országban.
Apró kiigazítás: a bajai kép nem lehet akkor és most ugyanott, a buszok ugyanis 1975-ig a mai Szentháromság, azelőtt Béke-téren álltak meg, az autóbuszállomás onnan költözött át a mai Csermák térre.
Miskolc melyik vidékére gondolsz? Mert ilyen házak mindenhol lehetnek az országban. Budapest egyébként ki van zárva? (Óbuda, Békásmegyer, Újpalota Kőbánya stb)