E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Ma kaptam ezt a "Fortepan archivum fotók", Powerpoint prezentációt. Vannak benne megfejtések és megfejteni valók is. Mik ezek a kis autók 1957-ből? --- IDE KLIKK ---
"a http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_9649.jpg szerintem nem ugyan ott és nem is akkor készült időben a kép bal oldalán a Trabin egy Txxxx-s rendszám van, ami csak 80 után került forgalomba az ásatások a jereván lakótelepen meg 73-76 között talán meg ez talán másmilyen is"
MTK-pálya (Hungária krt.) valamikor 1935 (?) és 1944 között. A kép a lelátónak a Törökbecse u.-Salgótarjáni út sarkáról készült, háttérben a BKV-pálya lelátója. A kérdőjelet ez utóbbi miatt raktam be, mivel mindenhol 1935-ös átadási év szerepel a BKV-pályánál, de a tribün valószínűleg már előbb állt, kb 1925-től.
Van még stadionos/focis/egyéb sportos kép? :-) Ha igen, linkeljétek és megpróbálom megfejteni.
A stadiont 1912 és 1941 között az MTK, 1926-1940 között az MTK mellett annak profi csapata, a Hungária is használta. 1941-44 között a Gamma tulajdona volt.
1944-ben rommá lőtték a stadiont, 1947-ben pedig csak "ad hoc" jelleggel újították fel, teljesen szétmállott a beton, stb. Gyakorlatilag az 1950-es évek elejére készült el a ma is látható, az előzőtől teljesen különböző stadion.
Közben a Budapest anno topikban Lafal megadta a választ:
"Ez az épület a Krisztina krt és a Feszty Árpád utca sarkán, a Vasútállomás felőli oldalon állt és Vásárcsarnok, vagyahogy pontosabban nevezték a "Krisztina körúti zárt élelmiszerpiac" volt. Mögötte a sarkon álló két épület ma is áll."
De lehet, hogy az. A 44-es hsz képét nézve, a piros házak 6 szintesek a fehérek 5. A fehéreken nincs is gépház a pirosakon van. Lehet, de nem biztos. majd megmondja, aki ott lakik. :-)
Igen. De amit kiemeltél, azok ugyan egykaptafára készültek a Fortepan-ossal, csakhogy van a tetejükön valami túllógó lépcsőház (nemtom, mi a neve). Az igaziak itt bújnak:
No, valószínűleg ezzel a fotóval lehet xn--h-2na kétségeit végképp eloszlatni, mert a képeken valójában nem két épület van (egyvonalban) hanem egy olyan épület, amelynek egyik oldalán nyitott "szellőzőudvar" látható. Erre magam sem figyelmeztem korábban.
Azt nem tudom, de az első (fortepan) kép hátterében a három épület azonos a következő képek jobb oldalán látható épületekkel. A két színes kép a google earth (Panoramio) szerint a soproni Jereván lakótelepen készült.