E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
"(és nekem is dőlne a lé, hogy ezt megcsináltam ;-))) )"
Nem kötözködésképpen, de: ha egy nonprofit oldal teljesen 'free for all' alapon felajánl nekünk, mindenkinek csilliónyi régi és érdekes fotót letöltésre; akkor ez esetben pont nem a pénzről kellene beszélnünk... Ha én le tudnám programozni, a magam részéről teljesen free megoldanám az oldalnak; de mivel utoljára Commodore Plus/4-en írogattam programot, ott is BASIC-ben, ez részemről nem járható út :o
igazán ne vegyétek kekeckedésnek, de tk. miért nem fortepan.hu van úgy megcsinálva, hogy ott lehessen találgatni, kommentelni, aztán népszavazás után megjelölni a helyes megfejtést, térképre tenni ésatöbbi? 2010-ben azért ez nem lenne túl nagy művelet... (és nekem is dőlne a lé, hogy ezt megcsináltam ;-))) ) és még egy aprócska, de annál butább hiba: az előre-hátra nyilakat használva sok előre nyíl utáni első hátra nyíl még mindig egyet előre lép, s csak aztán kezd visszafelé menni. és ugyanez fordítva
Kedves megfejtők, mindjárt szeptember vége és azt ígértük, hogy ekkorra újabb képek kerülnek föl a honlapra + megjelenítjük a megfejtéseiteket is. A rossz hír, hogy ez egyenlőre csúszik, remélem két hétnél nem többet. A jó hír, hogy közben tovább gyűlnek a Fortepanra kiválaszott képek, szerintem nagyon izgalmas sorozatokat, városképeket és vidékeket fogtok látni a következő több mint 1000 kép között is. Vagyis: kis türelem és elnézést a csúszás miatt. Üdvözlettel: Tamási Miklós
Ügyesek voltak a villamosvezetők. "Érezték a kocsit."
Egyszer egy szűk útkereszteződésben kanyarodó villamosszerelvény - amely két egyforma, un. ikerkocsiból állt - összeakadt egy külföldi autóbusszal. A villamosszerelvény második kocsija találkozott a busszal. A buszvezető szilárdan állította, hogy ő állt a járművével. Bizonyára a villamosvezető húzta ügyetlenül a második kocsit és az így "levágta a kanyart"....
Remek :) Köszönöm a segítséget! Időközben arra is rájöttem, hogy rákattra nyíló linket nyilván a szövegablak alatti kis kockában tudok beszúrni... No, majd a következő adagnál :)
Senki nem kövezett meg. A nagy munkával elkészített http://www.c6.hu/~lovigabi/fortepan_projekt.xls táblázat mellett az index oldalán is található egy kereső. Ebbe beírod a számot, sajnos külön ki kell választani a gyorskeresés innen funkciót és az ok megnyomásával kidobja volt-e már az adott kép.
Kedves 2ely, tegnap este jártam itt először, nem volt erőm az összes hozzászólást tüzetesen végigolvasni. De ha 21-ből 11 nem volt még, akkor talán mégse kell hogy megkövezzetek. (Csakugyan sokkal jobb lenne, ha rögtön a képekhez lehetne illeszteni a megoldást és a kommenteket.) És sajnálom, hogy ilyen bénán tettem fel őket, azt reméltem, rákattra megjelenő linkeket rakok fel :(
Az 1944 –es hsz szerint azért benned is van némi kétely a János szanatóriummal kapcsolatban? Nekem az utca felöli kialakítás a tetőszerkezet tagoltsága, valahogy nem passzol a képen látható udvari homlokzathoz. http://www.comp-press-data.hu/Portal/Archives/Hegy/2002/07/he06.pdf oldalon található udvart ábrázoló kép is, a mai udvaron található kiugró épületrészhez hasonlít. Sajnos nem tudom, hogy merre kellene elindulni. Üdv.
www.fortepan.hu/_photo/display/3162.jpg - Gellért fürdő www.fortepan.hu/_photo/display/3164.jpg - pesti alsó rakpart a Vigadó térnél a sárga jegyárusító házikóval www.fortepan.hu/_photo/display/3165.jpg - a Széchenyi fürdő ivókútja (Szent István forrás) www.fortepan.hu/_photo/display/3469.jpg - a Rudas fürdő a Gellérthegyről, balra még áll a régi szállóépület www.fortepan.hu/_photo/display/7580.jpg - Belgrád rakpart, nemzetközi hajóállomás www.fortepan.hu/_photo/display/9512.jpg - a Ferenc József hídon fúj a szél :) www.fortepan.hu/_photo/display/7552.jpg - Belgrád rakpart a híd lábától www.fortepan.hu/_photo/display/9473.jpg - Palota út, lent a Váralja utca házai www.fortepan.hu/_photo/display/6785.jpg - a Szabadság tér északkeleti sarka www.fortepan.hu/_photo/display/6940.jpg - a gellérthegyi Szent Iván barlang www.fortepan.hu/_photo/display/1916.jpg - Palota (ma Dózsa György) tér a Bethlen udvar mellett, még megvan a medence és jobbra a testőrlaktanya www.fortepan.hu/_photo/display/6829.jpg - Döbrentei téri park az Erzsébet-híd lábánál www.fortepan.hu/_photo/display/3504.jpg - Kossuth tér északi vége, a "szomorú Kossuth" szoborral www.fortepan.hu/_photo/display/5821.jpg - Palota út, 1945 nyár www.fortepan.hu/_photo/display/5822.jpg - Rudas fürdő, 1945 nyár www.fortepan.hu/_photo/display/5823.jpg - Gellért tér, szovjet hősi emlékművel 1945 www.fortepan.hu/_photo/display/5826.jpg - a Vérmező déli vége az Attila út környékével www.fortepan.hu/_photo/display/9103.jpg - Clark Ádám tér, a Kereskedelmi Minisztérium hűlt helye, a Sikló alsó házikója még áll www.fortepan.hu/_photo/display/8448.jpg - a Hangli terasza (Vigadó tér) www.fortepan.hu/_photo/display/9131.jpg - Deák tér - Deák F. u. sarok, a templom előtt és a kedvencem (nem egészen jó helyen az időrendben, mert háború előtti: www.fortepan.hu/_photo/display/8464.jpg - a Döbrentei utca vége káposztáskerttel, háttérben az 1942-ben felállított, 1944-ben felrobbantott Gömbös Gyula szobor. A cukrászda egyik felében ma borbolt, a másikban transzformátorállomás van.