E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Két apró megjegyzés az Ilkovicshoz. A háború előtti képeken egyértelműen látható, hogy a félköríves épület földszintjének csak a hátsó, jókai utcai oldalán volt az Ilkovics, elől más üzletek voltak. Nekem úgy dereng, hogy ez az állapot a háború után is így maradt. Tehát nem az egész épület volt az Ilkovics. A földszintes épületmaradvány 1956-ban még állt, mutatja az alábbi kép. A másik kép 1958-ban készült, azon viszont már nincs ott, tehát ez alatt a két év alatt bonthatták le.
Bár romnak nem nevezném, de igazad van, valamikor ez valóban magas ház volt. Ebből később (mikortól?) csak a füldszint maradt meg, az Ilkovics. Olvastam szöveget, amiben arra emlékszik valaki, hogy az Ilkovics felett dolgozott. Szóval ez rendben van, képek is bizonyítják. Az Ilkovics a hatvanas évek elején szűnt meg, lehet, hogy ekkor (vagy csak a Skála építésekor?) bontották le a mögötte lévő, és ha jól emlékszem, a mostani szélső tömbbel akkor függőfolyosóval összekötött házat is.
Amúgy meg ha megfejtést, korrekciót akarsz közölni, annak a legjobb módja, ha a képet is feltöltöd (nem nagy dolog, még én is meg tudom csinálni, pedig elég fakezű vagyok ezekhez a dolgokhoz) és az azonosító számot is közlöd a szövegben. Mindnyájan, az olvasók, könnyebben tudjuk megítélni, ismerjük-e az ábrázolt helyet, egyetértünk-e veled, gratulálunk a felismeréshez vagy vitatkozunk. Ami még fontosabb, azok, akik ezeket a megfejtéseket összegyűjtik, rendszerezik, hasznosítják, azoknak a munkáját is megkönnyíted. Persze ha te is így gondolod.
1940 körül készítettek egy új tervet a Nyugati előtti térre. Eszerint a Nyugatit eltakaró épületeket lebontották volna. Lehet, hogy a jobboldali épületet is elkezdték bontani már 1944 előtt.
amúgy rom alatt azt értem, hogy a kép bal szélén lévő földszintes épület eredetileg egy négy szintes épület volt, amit a háborúban valószínűleg elég jól szétlőttek, ezért a földszintjét kivéve mindent elbontottak belőle.
Ha minden igaz, ez az az épület leánykorában: http://villamosok.hu/nza/nyugati-v7.jpg
Ha megnézitek, a ház osztata azonos (5 azonos szélességű ablak, 1-1 kicsit szélesebb, alul meg középen a bejárat, mellette mindkét oldalon 2-2 kirakat), ezért szerintem az épület azonos, csak minden díszétől megfosztva, modern módon felújítva. Hátul a vasúti töltés látható. Ami árulkodó, az a töltés mögött látható tornyos épület.
A Bajcsy-Zsilinszky út Nyugati téri torkolata, a Nyugati pályaudvarról fotózva. Elől a körúton a 4-6-os villamos sínein dolgoznak, mögötte a később lebontott épület romjai (helyén most az óra van kb.). A háttérben az ívelt homlokzatú épület ma is így néz ki, a tőle eggyel balra lévő ma az Alexandra könyvesbolt épülete.