E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
A listában link van. Ha arra gondolsz, hogy a listában jelenjen meg a kép, azt semilyen wiki nem engedi. Ahhoz direktben kell feltölteni a szerverre. Olyanra még nem vállalkoztam.
A <a href="http://fortepan.hu/image.php?id=701" target="_blank">701-es kép</a> Siófok vasútállomás, vágányok felőli oldalon, a budapesti vége. A háttérben a "nyári váró" kőfala. Az 1988-as átépítéskor az állomásépület ezen végét megtoldották az aluljáróval, illetve ekkor kapta meg mai tetejét is a "nyári váró".
A váró épülete mögé kanyarodik be néhány kocsi a B vágányon. Attól nem messze laktunk :-)
Még egy kép részlete 1979-ből, amin a terméskő falnak a fortepanon is látható részlete van. A kőrajzolat is egy bizonyíték.
Mivel az excel listában nem volt, és hirtelen itt sem futottam bele: http://fortepan.hu/image.php?id=4893 Egy TT méretarányú terepasztal részlete.
Valószínűleg 1976 után készült kép, mert az azévi katalógusban jelent meg az áthelyezhető váltóállító, ami a kép bal oldalán lévő toronyház előtt van....
Lehet, hogy igazad van. Nem tudom. Az én véleényem az, hogy a két hölgy nem hasonlít egymásra, de mindegy is.
Sok olyan embert, családot fedeztem fel az oldalon, amelyek több képpel is jelen vannak. Ilyenkor szoktam elmerengeni azon, hogy vajon hogyan alakult a további életük, és, hogy az utódaik, vagy az új lakók hajították ki a képeiket.
Először is szeretettel köszöntelek körünkben, ha jól következtetek, akkor a régi Budapestet legjobban ismerő kevesek egyikét üdvözölhetjük személyedben.
Ami a megfejtések legszerencsésebb közzétételét illeti, itt már-már donquijotei szélmalomharcot vívok azért, hogy a fortepan azonosító kiírása mellett lehetőleg a szóbanforgó kép feltöltésével tegyük élvezhetőbbé mindnyájunk számára ezt a játékot. Persze a rákattintós megoldás sem mondható igazán bonyolultnak, de az első pillantásra látható kép mégiscsak elegánsabbnak tűnik. Nem is túl macerás tán, ha még én is tudom, aki egyébként elég balfácán vagyok az ilyesmihez, pl kattintós hivatkozást még sose próbáltam. Röviden leírnám az én, talán nem is legegyszerűbb módszeremet, nem gondolom, hogy neked újat mond, de talán másoknak segít.
Kép feltöltése:
A képet le kell tölteni a saját gépre: balgomb, mentés más néven, mentés (a kiválasztott vagy a felkínált könyvtárba).
Ezután a hozzászólás írásakor a mező alatt
Tallózás: itt a lementett kép kiválasztása az adott könyvtárból (másodszorra már eleve ezt fogja felkínálni), "megnyitás" gomb. Feltöltés: gomb megnyomására megjelenik a kiválasztott kép. Beszúrás: ez a választható funkció csak ekkor jelenik meg, megnyomására felkerül a kép a hozzászólásba, szögletes zárójelben image1 jelzés megjelenése igazolja ezt.
Alá, fölé írhatjuk a kép azonosítására vonatkozó szöveget és a fortepan azonosítót (ez utóbbi LoviGabi miatt fontos, hogy a topik fejlécében jelzett xls-t tudja aktualizálni.
A fejben lévő xls mutatja a már megfejtett képeket, a megfejtések persze kiegészíthetők, korrigálhatók. További jó szórakozást, jó megfejtéseket.
Nem. Ez a Tisza Lajos krt. a Kakasos templom elől fényképezve. Balra az Anna fürdő széle van, szemben a MÁV székház (de ezt már írta az 1301. hozzászóló).
"(és nekem is dőlne a lé, hogy ezt megcsináltam ;-))) )"
Nem kötözködésképpen, de: ha egy nonprofit oldal teljesen 'free for all' alapon felajánl nekünk, mindenkinek csilliónyi régi és érdekes fotót letöltésre; akkor ez esetben pont nem a pénzről kellene beszélnünk... Ha én le tudnám programozni, a magam részéről teljesen free megoldanám az oldalnak; de mivel utoljára Commodore Plus/4-en írogattam programot, ott is BASIC-ben, ez részemről nem járható út :o