E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Kedves vagy, …de… …úgy látszik én reménytelenül tehetségtelen. :-( Ide idézem a linkeket (köztük van az említett is), amelyekkel a beférkőzésemtől fogva szeretnék eligazodni, nagy lelkesedésemben. Merthogy igen tetszik a mozgalom! :-) Érdekes, izgalmas! (Főleg, hogy én csak a szűkebb pátriámat ismerem - úgy, ahogy.)
Ezek közül (szvsz) a legutóbbi a leggyakorlatiasabb, praktikusabb, legkövethetőbb - kép, link, szöveg együtt! - viszont nem merem szerkeszteni (jó-jó, nem is nagyon tudtam mit hozzátenni), mert nem úgy látszik a magyarázó szöveg, ahogy gondolnám, hogy jó lenne. (Ám ez sem napra kész.)
A program megírása volt egy délelőtti munka, a többbi már nem gond. Az új indexképes forma már nem a nagyképet nyitja meg. Rájöttem hogy nincs értelme. Ahol megvan a rendes szócikk, ott mindkét formátum elérhető. Ennek a felületnek más a célja. Bizonyos információkat kereshetővé tenni, illetve a kategóriába sorolás, illetve kereszthivatkozás létrehozása. Illetve lehetővé teszi közösségi munka végzését.
Tudom, elég sokáig tartott amíg a gép hozzárendelte a Fortepan 4986 képéhez, LoviGabi 1182 megfejtést tartalmazó listáját. Viszont így egyetlen lapon egyetlen lapon látható, kereshető, hogy mi van megfejtve és mi nem. A kisebb képek is gyorsabban bejönnek mint a nagyok.
Tudom. Birtokomban van Margitay -Becht András könyve a LEITHA-ról. (ami azt illeti, már jó néhány éve annak, hogy söröztünk a fedélzetén, épp arról álmodozva, hogy egyszer majd megújul...) Valamint megvan a Magyar Állami hajózás 100 éve című MHRT kiadvány is, és Horváth József hajóskapitány jóvoltából ("The Nautica", "Amerre a szél visz, s hullám utat ád") ismerem a fiumei hajóépítés-hajósképzést is. Ja, és épp most jöttem onnan:-DDDDD
Az úgy van, hogy az elsődleges megfejtés, az ezres listában van, amit programmal generáltam. Most készül az indexképes kiegészítője, ami eddig két lapon (0-1999) készült el. A mellette a kép részletezésének linkje van, amelyik ha piros színű, akkor nincs mögötte semmi. Ha megnyitod, akkor lehet létrehozni az oldalt. Azon az oldalon lehet a képeket kategóriákba sorolni. Egyébként bárki által szerkeszthető az oldal. Ezzel az oldalakkal kicsit lassan haladok, mert azért sok munka egyenként megírni.
„Nem tudom, érdemes-e.? Egyelőre két és félezer, később több ezer hsz-t visszaolvasni, összeegyeztetgetni, igen macerás.”
Igen érdemes - LoviGabi kitartó munkájára hagyatkozni.
„Megfejtés, észrevétel, infó, tipp (updated: 2010.10.09 17:31)” – ez szerepel a legutolsó
feldolgozásánál. Ez nem több ezer csak néhány tucat hsz elolvasását jelenti.
Itt található a hivatkozás (amúgy a topicindítóban is szerepel)
http://www.c6.hu/~lovigabi/fortepan_projekt.xls
Nem kioktatás csak javaslat a munkád könnyítésére.2ly
Megnéztem. Ebből számomra sem az nem derült ki, hol készült, sem az, merre „tartunk”, mivel még nyilván a kereszteződés előtt jár az autó. :-) Azt én sem állapítottam még meg, hogy hol lehet a kereszteződés - majd a guglival. :-)
Nem tudom, érdemes-e.? Egyelőre két és félezer, később több ezer hsz-t visszaolvasni, összeegyeztetgetni, igen macerás. Inkább az ismétlés bűnébe esem. :-)
Vagy egyszerűen egyből beszerkeszteném a Wikibe, a hiányzó feliratokat. (Bár akkor soxor előfordulhat, hogy potyára kutakodom.) …De ezzel már próbálkoztam, és nem arattam sikert. :-(
Számomra megrendítő élmény volt, amikor 1978-ban végigmentem (a szünet nélkül játszott gyászzene diktálta "tempóval") a temető főútján, a "haza anyácska" szoborig.
„…míg megtaláltam az általad már rég prezentált megoldást.” - Így egy kicsit pongyola. Pontosabban: Nyilván nem a Tiédet találtam meg, hanem én saját magam fedeztem fel, saját munkával - csak tök fölöslegesen. :-((
Bocsika, ha ismételtem! :-) Én úgy műxök, hogy az alább említett Wikiben bengészek, és amelyik kép mellett nem látok feliratot, magyarázatot, s nekem megoldhatónak tűnik, az után kutakodom. Itt nem olvasgatom vissza az összes bejegyzést. (Azaz, nem Téged szándékoztam negligálni!! :-) ) Így eshetett meg, hogy potyára kutakodtam másfél órát :-( (mire rájöttem, hogy oroszul pötyögjem be a keresőbe a fal szövegének elejét) míg megtaláltam az általad már rég prezentált megoldást. Valószínű, még elő fog fordulni. Hacsak a Wikiben nem gyorsul fel a hozzárendelés.
A 662-esen, a közlekedési tábláról körülbelül azt silabizáltam ki, hogy előre Prejmer(?), balra Brasov (gondolom, Brassó?), jobbra Buzár v. Biszár (?). No, most megnéztem az Earth-szal - Buzau (Bodza) lesz az.
Az 557.- és 558.-nál nem stimmel az évszám (1965.), mert… „A vásár növekvő nemzetközi szerepe, a kiállítók számának gyarapodása mind több állandó jellegű épületet követelt, az egykor eltávolítható drótkerítéseket masszív kő- és vasfalak váltották ki. Az 1970-es évek elejére világossá vált, mindez csak a Liget rovására történhet. A főváros már úgy is ragaszkodott a budapestiek pihenőparkjához. Így született meg a döntés, hogy 1974-től a vásárokat Kőbányán kell megtartani.” Innét: Még én is, már szakközépiskolás ként, jártam a városligeti BNV-n.