E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
az 5305 jobb oldalán a világos falú, sátortetős épületek ugyanazok, amelyek az 5295 képen a kétkupolás Népstadion állomástól balra láthatóak
A kép "rövidebb", mint gondolnánk, valószínűleg nagylátószögű optikával vették fel. Az építkezés, a gödör vége valahol a mostani Ifjúság útja környékén lehet. A felvételt kábé a mostani metróbejárattól (a Hungária körút felőli) készíthették; balról így még tényleg a Hungária út mh. látszik. (De akkor miért nem látszik mögötte a Kerepesi út melletti templom tornya? Éppen még le volt bombázva talán?...)
Ha ez így van, a jobboldali HÉV vágány a Népstadion építéséhez vezethetett iparvágányként.
A mélységélesség alapján elképzelhető, hogy nem látszanak a hegyek körvonalai.Bocs, ha valakit nem érdekel http://index.hu/gal/?dir=0804/belfold/m21970/oldalon néhány érdekes kép látható. A 2289 hsz képe is itt található.
szerintem ha kelet felé néz a kép, akkor a háttérben kéne látszódnia a Kerepesi-Hungária sarkán lévő századforduló környéki négyszintes bérháznak, vele szemben meg a Rebisz laktanyáknak, és egyik sem látszódik.
Ha nyugat felé, akkor pedig a Széchenyi-hegynek kéne látszódnia (próbáld ki Google Earth-ben) a házak mögött.
A gödörben álló embereknek amúgy elég komoly árnyéka van, a kép jobb oldala felé. Ebből ítélve valószínűleg vagy korán reggel, vagy késő este készült a kép. Vagyis vagy északról délre, vagy délről északra van fotózva. (ne tévesszen meg a tócsán a tükröződés, az nem függ a nap irányától) :-) És mivel ingujjra vannak vetkőzve a munkások, valószínűleg április vége - szeptember vége között készülhetett valamikor, amikor napközben magasabb szögben süt a nap!
Akár délire, akár északra nézünk, nem lehet (szerintem) a metró gödre, ami kelet-nyugati irányú a Népstadionnál.
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/08/446.html „Háromkarolásos” kubikosmunka deszkaállványokon. Népstadion metróállomás. Budapest, 1950-es évek – Magyar Foto J 3317/23
Ezen a képen gépekkel dolgoznak. De még ettől függetlenül is nehéz elhinni, hogy 1950 körül kézi erővel meg lovaskocsival nyomultak volna a metróépítésnél. Azon kívül ezen aképen egészen más a háttérben látható felsővezeték-tartó oszlopok (vélhetően a HÉV) kiképzése, mint a lentin.
Fefikém, ha elviszlek Soltra, és megmutatom, elhiszed nekem? Majd tenálad jól lesörözzük:-) De mert logika, hát:
Ez a gyorsjárat, napjainkban. Amit tudni kell róla, hogy ma sem megy másfelé, és legkevésbé sem lett gyorsabb:-) Ezek a járatok is Solton állnak meg hosszabb időre (mint láthatod, Solt az egyedüli, ahol 5 perc van az érkezés-indulás között). A sofőrülés és a busz is azért üres, mert a sofőr a neki járó kávét fogyasztja a - nem meglepően - Aranykulcs névre hallgató élménykombinátban, miként a busz utasai is ott vannak, ki rövidre, ki bambira, ki meg folyó ügyeit intézendő, ugye.
Mivel én arrafelé sem vagyok ismerős, csak zsenge logikámat vethetem be: Mindenféleképpen nagyobb település, mivel GYORSJÁRAT ként közlekedik, nem áll meg akárhol. Ezek alapján bármelyik útba eső város esélyes. Viszont. Hacsak nem egy hosszabb pihenőben készült a kép, akkor mégiscsak valamelyik végállomás lehet, mert üres a sofőrülés, és az utastér is. A tető-csomagtartó szintén. Valószínűsíthető, hogy vagy beszállítás/-pakolás előtt/közben, vagy kiszállás/lepakolás után/közben kattintották.
Elfogadom. Az én 30 valahány éves emlékeim. Csak eszembe jutott egy mellékutca. Még egy presszó is felsejlik abban az utcában. El kéne már mennem és frissíteni a képeimet. Idejét nem tudom mikor voltam ott. Akkor még volt Kiscsitó, Nagycsitó, Belvárosi, Kakas, Fehérhajó (?). Hirtelen csak ennyi jut az eszembe. És egy lány neve, de azt inkább nem írom, nehogy azt is megfejtse valaki asszonynevén. :-)
Megtörtént. Linket is tettem be ehhez a topikhoz. Nagyon meglepett a katalógus (talán nem a legjobb szó erre?) és a táblázatod látogatottsága. Nap mint nap sokan nézegetik még külföldről is.
A wiki nem tekintély, még erősen formálás alatt áll! (A segítség jól jön!) Ez az adat oda is LoviGabi Excel-táblájából kerülhetett, hiszen abba is bekerült már, mint megfejtés. Amúgy számomra Mwin érvei teljesen meggyőzőek, azt gondolom, neki van igaza, és Solt van a fotón. (De képet én sem tudok onnan igazolásul.)