E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Off: (?) No, én is pontosan így gondoltam. :-) Nem a politikai nézeteink-, hanem a gyermek- és suhanc korunk énekei, és arra jó emlékezni. Tábortüzek, indulók, mozgalmi dalok - de csak a hangulat, a közös buli, főzőcskézés, szalonnasütés volt a lényeg. Engem pl., még a KISZ-be se tudtak besorolni, pedig a Lékaiban erősen ajánlott, majdhogy nem kötelező volt. Azért, ha tehettem, ott dúltam a bandában. ;-) :-))
Hát a fényes szelekhez nem sok közöm van, sőt (ha lehet így fogalmazni). Ifjúságunk, gyerekkorunk viszont lehetett közös, benne persze az indulókkal. "Mennyit énekeltük ezeket énekórán, énekkarban, ünnepségeken, és nem érdekelt senkit, miről szól a nóta, egyedül a Geyer Flórián dalában volt kötelező a szövegváltozat: 'vezérel minket Albert Flórián' (sej, haj, hahó)."
Bocsánatot kérek, hogy egy privát kérdéssel zaklatlak. Netán ismerős vagy Désen? Régi vágyam lenne megtudni, hogy merrefele volt ott a Mikes utca. Hátha....
A fényes szelek apánk nemzedéke volt, nekik a levente jutott kötelező penzumnak. Viszont az igaz, hogy fiatalságomban én sem emlékszem semmi rosszra. Az úttörő mozgalom politikai tartalma szerintem nem hatott át bennünket. KISZ-t pedig el lehetett kerülni. A pártot is sikerült, pedig egy időben maceráltak vele beosztásom okán, de elmaradt.
„Tényleg, mit összeszenvedtem mint úttörő meg KISZ-es a táborokban, kirándulásokon. Borzasztó volt.” Nem volt az olyan borzasztó, mint manapság ami helyette van. (plázacicák, kábszer, csak gyilkolászós komputerjátékok)
Hát, kérem szépen, ez korrajz. Lehet nem szeretni, lehet letagadni, de nem lehet meg nem történtté tenni. Hozzátartozik a múltunkhoz, bármily kellemetlen is...