E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Előző három hsz. pontosítása:
„Bem térnél az alsó rakpartról fényképezve.”Bem tértől a második ház, Bem rakpart 50. sz. –nál az alsó rakpartról fényképezve.
9805 Budapest Angyalföld az ipartelep szőnyegbombázása után lángokban áll. Balra a Pozsonyi Úti Református Egyházközség temploma. Mellette a Szent István park házai.
5842 Budapest Angyalföld az ipartelep szőnyegbombázása után lángokban áll. Balra a legszélén a Pozsonyi Úti Református Egyházközség temploma. Mellette a Szent István park házai. A kép jobb szélén a fehér épület a Jászai Mari téren áll.
Volt nekünk a 80-as években egy akkor még "betiltott" kazettánk az erdélyi bevonulásról, a korabeli élő(?) rádióközvetítés volt rajta zenével, beszédekkel, ünnepségekkel stb., valaki kimásolta az archívumból és úgy terjedt. Mikor kérdeztük a nagyapám egyik testvérét, hogy nem akarja-e meghallgatni a felvételt, csak legyintett és ennyit mondott: "Akarja a franc, ott voltam a Horthy mellett végig" :) Nem volt egy nagy mesélő az öreg, csak néha elejtett egy-két elejtett félmondatot, de nem foglalkozott a múlttal, gondolom meglehett rá az oka... Na most, hogy pontosan hol volt és mikor azt már nem tudom megkérdezni tőle az biztos, hogy ott volt a bevonulók között, de elég fiatal volt még hát meg gondolom nem is túl magas rangban, szóval nyilván nem állt a Horthy közvetlen közelében, de az lehet, hogy kicsit odébb. Átnézegettem már az összes bevonulós képet, de egyrészt nem nagyon van őróla kép fiatal korából, másrészt annyira egyformák ezek a katonák, szóval, lehet, hogy ott vírit az öreg valamelyik katonás képen, de ki tudja már ezt pontosítani...