E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
5842 Budapest Angyalföld az ipartelep szőnyegbombázása után lángokban áll. Balra a legszélén a Pozsonyi Úti Református Egyházközség temploma. Mellette a Szent István park házai. A kép jobb szélén a fehér épület a Jászai Mari téren áll.
Volt nekünk a 80-as években egy akkor még "betiltott" kazettánk az erdélyi bevonulásról, a korabeli élő(?) rádióközvetítés volt rajta zenével, beszédekkel, ünnepségekkel stb., valaki kimásolta az archívumból és úgy terjedt. Mikor kérdeztük a nagyapám egyik testvérét, hogy nem akarja-e meghallgatni a felvételt, csak legyintett és ennyit mondott: "Akarja a franc, ott voltam a Horthy mellett végig" :) Nem volt egy nagy mesélő az öreg, csak néha elejtett egy-két elejtett félmondatot, de nem foglalkozott a múlttal, gondolom meglehett rá az oka... Na most, hogy pontosan hol volt és mikor azt már nem tudom megkérdezni tőle az biztos, hogy ott volt a bevonulók között, de elég fiatal volt még hát meg gondolom nem is túl magas rangban, szóval nyilván nem állt a Horthy közvetlen közelében, de az lehet, hogy kicsit odébb. Átnézegettem már az összes bevonulós képet, de egyrészt nem nagyon van őróla kép fiatal korából, másrészt annyira egyformák ezek a katonák, szóval, lehet, hogy ott vírit az öreg valamelyik katonás képen, de ki tudja már ezt pontosítani...
"A második világháborúban Budapest összes hídját felrobbantották, utolsóként 1945. január 18-án az Erzsébet hidat és a Lánchidat. A robbanóanyagot valamennyi lánckamrában elhelyezték, közülük a pesti oldaliak robbantak fel. A lehorgonyzásukat vesztett láncok kiszakadtak a kamrából és a mederpillérek tetején lévő mozgósarukat is magukkal rántva áttörték a főpárkányt tartó falazatot, amely maga is teljesen labilis helyzetbe került."
1945-ben kezdtem az elemit, de még 50-ben se volt osztály csonkolt, félvak, vagy légnyomásos gyerek nélkül. Most meg panaszkodunk, hogy mennyire ártalmas a gyerekekre a Nintendo meg az Xbox... Ezt nem kell teljesen komolyan venni, egyik se jó, de....
Bocs! Előre is elnézést (nem neked szól - nekem szokták mondani a gyerekeim - sajna nem tudom kihagyni) „apa takarítsd meg s szemüvegedet és egy új világ tárul eléd”.
Szerintem a BAH csomópont a kocsi hátuljánál van, jól látszik a sarkon álló jellegzetes ház a Hegyalja és Budaörsi út sarkán ezen a képen az Alkotás utca nem látszik.
És akkor még egy pontosítás a listához: A fordított 335-t a Korlát utcából készítették a Déli pu. felé. A helyszín szintén közel van édesapámék házához, akik viszont a fénykép készítésének idején már lennt laktak a Magyar jakobinusok terén (korábban Endresz György tér)
És ha már belekezdtem a családi vonatkozásokba, akkor még két pontosítás az excel listához: Az 5817-en valóban a "Bp. Vérmező, Attila út" van. Körülbelül a Déli pu.-tól fényképezve. A Kapisztrán templom tornyával és a jobb szélén a Korlát utcával. 1945 tavasza lehet. A kép számomra azért különösen érdekes, mert az általam berakott képen bekarikázott házban laktak édesapámék (Logodi u. 60). Az, hogy a ház áll, kisebb csoda, ugyanis bombatalálatot kapott, csak a bomba 2 szintet átfúrva, a padlóba ékelődve állt meg, és nem robbant fel...
Van egy kép, ami triviális, de nem találtam még egyik listában sem: 5837 Halászbástya, 1945 tavasza.
Ez a kép egyébként családi vonatkozásokkal is rendelkezik, remélem nem haragszik meg senki, ha megosztom: Édesapámék a Logodi utcában laktak és a Mátyás gimnáziumba járt. A harcok elvonulása után, az iskolából hazafelé az egyik társa az ezen a képen is látható löveg mellett talált gránátokkal játszott. Élvezte, hogy eldobja és felrobban. (idétlen játék...) Amikor apámék rászóltak, akkor "viccből" feléjük is dobott egyet. Szerencsére ők akkor már a kép bal oldalán lévő mellvéd mögött voltak. A felrobbanó gránátból szétrepülő repeszek viszont megsebezték édesapámat (karján és a homlokán), akit aztán a Sziklakórházban láttak el.