E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
8975 - Párizs Champs- Elysée, háttérben a diadalív Jobb oldalt a kupolás házon mindkét oldalon Le Figaro felirat (újság székháza, vagy csak reklám?), a ház eleje mintha egy újság lenne. Nem találtam semmit róla. Hátha valaki, aki bírja a francia nyelvet többet talál...
Egy mostani kép, amin szerintem a kupolás épület látszik.
9870 - Drezda, Cholerabrunnen és a Residenzschloss
A kút a Sophienstraße (balra) és a Kleine Brüdergasse (jobbra) sarkán áll. A romos épület a kút mögött a Taschenbergpalais, amelyet 1992-ben állítottak helyre, azóta mint Grand Hotel Kempinski funkcionál. A három toronyból a jobboldali a Residenzschloss dél-nyugati saroktornya, a középső a kastély Hausmannturm-ja, a bal szélső pedig a Hofkirche tornya. A Sophienstraße túloldalán van egyébként a Zwinger (ez ugye nem látszik a képen).
Ami az dátumot illeti: a középső torony tetején látszik, hogy már folytak rajta háború utáni helyreállítási munkák; annyit találtam, hogy 1946 tavaszán fedték be, a képnek tehát ezután kellett készülnie. Talán az autókból tud valaki többet mondani?
Hasonló kép 1946 áprilisából (itt még csipkés a torony teteje)
Cholerabrunnen napjainkban, háttérben a Taschenbergpalais.
Szeged, Széchenyi tér, a Zsótér-ház előtti szélesebb járda.Ma a Szeged étterem van az aljában, az épületben a polgármesteri hivatal adóosztálya. Szemben a Kossuth Lajos sugárút torkolata van.
A fotó 100%-ban megegyezik a tiborpapa által már megfejtett 6855-össel (az emberek helyzete is), kivéve hogy az utóbbi elmosódottabb. Felül az 1956-os, alul a 6855-ös:
9488 - Budapest, a Parlament Duna felőli terasza (?)
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de mind az oszlopok díszítése, mind az ajtó kialakítása eléggé hasonló. Sajnos nem találtam onnan mai fotót... nem nyilvános terület...
Jelenleg szerintem ettől teljesen eltérő kialakítású lámpák lógnak be felülről.
A fotó igen nagy valószínűséggel a Schwartzer Ferenc utcából készült, biztosan 1905 után. A vas korlát egészen a terméskő támfal és mozdonyfordító lebontásáig (a nagy átépítésig) ugyanez vagy ugyanilyen volt. A fa szerkezetű csarnok az ostrom alatt (1944) égett le. Az alábbi képeslap 1896-ban futott, a Déli pu. hasonlít a fotóhoz. A másik kép a Schwrtzer F. u. torkolata ma.
Némi plusz infó: a Junkers Ju 86K-2 típiusú gépek 1938 és 1943 között voltak Magyarországon rendszeresítve, összesen 66 darab volt belőlük a Légierő szolgálatában.
Egyéb fotók és információk: http://www.repulomuzeum.hu/VirtualHangar/Ju86k/ju86k/ju86.html
9779 - Budapest, Déli pályaudvar (?) a második világháborús bombázások előtt. Nem esküszöm meg rá, de nagyon gyanús. Egyetlen ok miatt nem esküszöm meg rá: mivel soha nem láttam még róla jó fotót sehol.
de amúgy kb. minden stimmel :-) Nem ismerek más pályaudvart, ahol a sínek mindkét oldalán épület, köztük pedig fa fedél található. A kép jobb felső sarkában található "DÉL" felirat pedig tovább növeli a gyanúmat. Alulra beteszek még két nem bizonyító erejű képet a régmúltból :-)
Hogy milyen eseményt, felvonulást örökít meg a kép, arról ötletem sincsen.
Talán a Sándor malom. Mintha ez lenne. A négy ablak, kerék helye erre hasonlít. A kerék mögött ott van a kis "házikó" merőlegesen. A hátsó nagy fa is hasonló. Viszont a kerék mintha kisebb lenne. De a színes képen is talán kisebb a kerék mint a 3275-s képen. De ez a kis eltérés függhet a fényképezőgép helyétől is.
1. A Cseke-tó lefolyó vize hajtotta az ún. Cseke kallót, a későbbi Kása-malmot.
2. Ugyanezen a vízen működött a Máz- vagy Pacsirta malom.
3. Az angolkertben eredő Pokol forrás vize hajtotta a Pék malmot.
A műromokon átfolyó Kis-források és a Kék-forrás elfolyó vize a Kristály uszoda után vízimalmok sorát hajtotta, az ún. Malom-patak.
4. A Kristály uszoda alatt dolgozott a Sándor-malom. Hartl Sándor bérlőről Hartl-, majd később a keresztnevéről, Sándor-malomnak nevezték el. /ma szálloda üzemel az épületben/.
5. A Sándor-malomtól egy jó kőhajításnyira működött a Felner Jakab által 1760 körül épített Ruppert- vagy Miklós-malom. /ma bolt és kocsma/.Legutolsó tulajdonosa Pályka Dezső volt.
6. A Miklós-malommal szemben a Melegvíz /park van a helyén/ partján három néven: a Tóvárosi-, Szőgyéni-, Czégényi-malom.
7. A Czégényi-malom szomszédságában 1900-as évek elejéig működött az Öreg kalló-malom /ma Tóvárosi Fogadó/. Az Öreg kalló mögött volt az ún. Gyári-malom /Túristaszálló, majd Halászcsárda/.
8. A festők által leggyakrabban megörökített a Pötörke-malom. Nevét onnan kapta, hogy Pötörke Júliannának volt a hozománya. Utolsó tulajdonosa Csontos Béla. Jelenleg az Országos Műemléki Hivatal alkotóháza.
9. A bőrgyár mellett szerényen húzódott meg a József-malom. Utolsó tulajdonosa Tárnok András volt. /ma árúház működik benne/.
10. A József-malommal szemben, az Alkotmány utca másik oldalán működött a Nepomucenus -- más néven Gödör- vagy Völgyi-malom. --. Felner Jakab tulajdona volt. Nevét a malom homlokzatának szemöldökpárkánnyal koronázott íves fülkéjében álló Nepomuki Szent János faszobráról kapta. Ma a Német Nemzetiségi Múzeum működik benne.
11. A Mikoviny utca és Gesztenye fasor találkozásánál találjuk a Belső Kitrájber, ismertetebb nevén a Berta-malmot. Utolsó bérlője Hüttner László volt. Jelenleg átalakították szállóvvá és modern sportcentrummá.
12. A Nagy-tó középső zsilipjénél épült Tata híres műemlékmalma, a Cifra-malom. Utolsó bérlője Johannesz Ferenc volt. Az épület üressen áll, dacolva az idő viszontagsagaival. Osztrák tulajdonban van.
13. A Fenyes-források lefolyó vizén, a várostol két kilóméterre épült a Réti-malom. Utolsó tulajdonosa Czégényi Gyula volt. Utoljára az Egyetértés Mgtsz. borjúnevelőnek használta.