E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Már régebben is akartam mondani, hogy erre a hídra
érdemes figyelni. Zielinsky Szilárd tervezte, 1905-ben a kikötővel egyidőben épült és talán az első vasbeton építmény Magyarországon. (Vagy legalább is az elsők közt van.)
Ha te tapasztaltad, akkor nyilván elfogadom: a vadászkalapkát később is hordták a nők
az elített filmet szeretem, és a szinésznő -Gombaszögi Ella- szenzációs :)
„""Ellának állandó szavajárása volt: "Ezt nem lehet kibírni." Egyebek között azt sem, amikor az Egy csók és más semmiben ráosztották dr. Schön Tóni szerepét. Schön Tónit apasági keresettel vádolták, s nevét az eredeti szülők a telefonkönyvből nézték ki. Ámde Schön Tóni nő volt. Ella azt mondta, amikor megkapta a szerepet: "Pali, ezt a hülyeséget nem lehet kibírni!" Aztán kiderült, hogy százötvenszer bírta ki egymás után. Ella sikerült poénját együtt találtuk ki. Amikor megmutatják neked a gyereket, mondd azt, hogy "atyala-patyala" - tanácsoltam. És Ella mondta százötven előadáson keresztül, tágra nyitott szemmel, mérges arccal, csücsörített szájjal, mintegy odakiáltva a gyereknek gügyögte ezt az értelmetlenséget: Atyala, patyala..."" http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/f-j/gombaellaelet.htm
"A nő kalapja lehet döntő, mert az biztosra veszem, hogy az 50-es évek előtt volt"
Szerintem hosszabb időn át volt női divat a vadászkalap. 56 után cinkes volt férfiaknak ilyet viselni. Mondták rá, hogy "ellenforradalmár kalap". De a nők ésőbb is viseltek. Olyan 50-es évek végefelé hordott ilyent az egyik tanítónénink. Valamilyen madártoll is volt a szalagjába túzve. De háború előtti / alatti filmben is láttam ilyent. Pl. valamilyen Tóni, akit a neve alapján férfinek véltek és valami apasági perbe kevertek, pedig Antónia volt.
Ez a 7299 valamelyik SzSzK-ban készült a címer alapján, és az emlékmű vagy egy felszabadítót, vagy magát a nagy Lenint ábrázolja. Szerintem biztos, hogy nem a déli -sztános SzSzK-k egyikéről van itt szó...
Ezen az elég rossz minőségű 1963-as képen a háttérben lévő öltöző épületek jellegzetes elemei azonosíthatók. Amiért először gyanakodtam, az az, hogy az ötvenes években már volt a nagy medence öltözők felőli részén egy elég határozott sáv volt (lábmosó). Úgy tűnik, ez később készült.