E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Andrássy út - Nagymező utca sarok? Szemben az a ház, amelyben a Lengyel Kultúra székel most? Az első és második emeleten egyablakos a sarokszoba. A harmadikon pedig kétablakos. A negyedik emelet vagy van, vagy még nincs?
A 15598 képnek van egy párja is: a 15597, amiből kitetszik, hogy a jó bádogosmester dombóvári illetőségű. (Ezt még a tavaszi dombóvári "ámokfutásom" alatt találtam meg [7281 hsz.].)
Ellenben itt valakinek volt egy rendszámlistája. Na, az eldönthetné a műhely és/vagy a lakás pontos címét...
Erre bizony magamtól soha nem jöttem volna rá. A megfejtéshez kellett Attilás (10631 hsz.), jupet62 (10661), Yogi (10673) és a perdöntő n0teasy (10680) kép. Igazi, eredményes gmk. :-)
Tehát: a 7210 sz. kép, Székesfehérváron, a Piac tér és Liszt Ferenc utca sarkán készült valamikor a 194x évek elején.
Mostmár biztos vagyok benne, hogy a székesfehérvári Piac térről van szó... a 7210-en a hölgy válla mellett látom a boltív tetejének egy kis darabkáját, a Reisz hírdetés mellett pedig a szomszédos épület félméterrel magasabb tető kialakítását és a kéményt.
A számból vetted ki a szót! :) Sajnos este már nem maradt tartalék energiám a pontos megfejtés artikulálására, de igazatok van; ez a kép (is) megérdemel egy teljesen pontos leírást! Sajnos nem sok információt találtam a parkról, de annyi biztos hogy a francia Emil Redont tervezte 1899-ben. A park terve el is nyerte az 1900-as párizsi világkiállítás aranyérmét. 1901-ben kezdték az építkezést és 1903-ra készült el.
Ez érdekes. Az nyilvánvaló, hogy az általam belinkelt színház/bútorüzlet képe nem azonos a fortepanos házzal(nem a bútorüzlet előtt készült), de a színes (mai) épületfotó-részlet http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113249153&t=9204653 meggyőzőnek tűnt.
Mivel kiderült, hogy az a Feketesas szálló, a régi fotóval összevetve meglepő különbség látszik a timpanon alatti ablakok szemöldökpárkányainál ( a régi sokkal díszesebb).
Az utcaképet tekintve pedig igaz, hogy ott nem férne el a hirdető, és egyéb kis épület. Tanulság: egy részletazonosság nem azonosság ... ez a fránya szögmérték (egy szög nem szög) mindig beigazolódik Előny a Székesfehérvár anno-nál :)