E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Győr, Dunakapu tér, piac. Bal oldalon a felállványozott Kossuth híd, melyet 1981 februárja (16-án zárták le) és 1982 áprilisa (május 1-én nyitották meg) között újítottak fel. Így nem jó az 1977-es dátum.
No, megnöztem, teljesen igazad van. A kép nem ott készült, ahol én gondoltam, hanem valóban a csarnok átellenes sarkánál. Azt, őszintén szólva, nem tudom, miért szerepel a neten több, innét készült kép is "Plaza de Lanuza" felirattal.
Vegyük a Fortepan képet, egy másikat, ami a megadott adatok szerint 1951-ben (és egészen biztosan valamikor a XX. század közepén) készült, és egy mai képet! És ezzel rögtön bizonyítva is van a helyszín.
Az első és a második képet egyértelműen összeköti a felénk eső sarokház, a kanyarodó villamosvágány, és az utca végén szemben lévő jellegzetes ház. A második és a harmadik képet pedig egyértelműen összeköti a képek közepén lévő ház, a második képen a Hotel Vasconia. Ezzel pedig szükségszerűen az első és a harmadik kép helyszíne is azonos.
Javaslom Napocza hivatkozott hozzászólásban lévő megfejtésének elfogadását, és az enyém elvetését.
Azt én is gyanítom, hogy a kép nemigen 1915-ös, hanem korábbi. Még az is felmerült bennem, hogy azért fényképezett úgy, hogy a piac nem látszik, mert az a kép készítésekor még nem állt.
A Fortepan-képen mindazonáltal nincs se alagút, se földkupac, az egy lovaskocsi.
Ez azok közé a megfejtések közé tartozik, amit még akkor is nehéz bebizonyítani, ha pontosan tudjuk hol készült.
Sztem a házak egy része most is áll, bár ez csakugyan nem könnyen felismerhető felismerhető. Valamint a helyszín meghatározás is sztem kissé más, tekintve a Plaza de Lanuza pontos lokalizációját.
Sztem a felvétel innen készült, s így a képalá így nézhetne ki:
Avenida de César Augusto (plaza del Mercado) a plaza del Pilar-Murallas (calle de Antonio Perez) felé nézve, balra a Calle de San Blas torkolata.
Jobbra az utca végén lévő dolgot korábban alagútnak néztem, de most a megfejtés tudatában nem az, de lehet, hogy földkupac és összefügghet a piaccsarnok 1903-as építésével.
a 220782 jobbra hátul itt balra hátul. Eredetileg a csarnok helyén házsor volt, amit ekkor lebontottak, korábban így nézett ki:
itt, egy jóval korábbi képen középen az utca végén látszik u. ez, bal szélen itt is a Calle de San Blas a sarokház látszik a 220782 -n is
Az kérdés, hogy a sarokházat erősen átépítették-e vagy új ház épült a helyére, de a következő ház az Av. de César Augusto 83, ma is ott van sztem.
Az utca végén lévő házat a 20 sz. közepén bonthatták le, amikor hátrébb új hidat építettek az Ebro-n és az utcát kiszélesítve, több mindent lebontva létrehozták az Av. de César Augosto-t
Plaza de Lanuza nem lehet a hely, dacára az infóadónak, a csarnok másik (keleti) oldalán lévő teret hívják így.
A csarnoképítés alapján tehát a dátumot javasolt lenne visszahozni 1915-ről kb. 1902-re, s ez ezt az egész spanyol sorozatot érinti, lévén az egy motorizáció előtti világot mutat be, de amikor villamosok már vannak.