E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Urbán Tamás széles látószögű optikával készült sorozatát 213686 -től 213739 -ig, 47 kép át kéne tenni 1972-ről 1975-re. Pl. a 213692-n a Mi van doki c. film bár 72-ben készült Mo.-n 1975-ben mmutatták be, akárcsak A Rendőrség csak áll és néz c filmet.
A 213702-n az új dísztribün 75 máj 1-re készült el. A 213711-n épül a Kruspér u-i BME kollégium és elől egy UZ rendszámú autó. Zánkát is 75-re adták el. Stb.
a víztorony Berettyóújfaluban található a Dózsa György út-Kádár Vitéz u. sarkán. Nagyszüleim a közvetlen szomszédságában éltek, dédapám pedig kőműves mesterként, brigádvezetőként dolgozott is a víztorony építésén.
Béke utca 118. Övezet utcai oldalán volt Közért. Benne dolgozott az országos bajnok pénztáros. Olyan gyors volt, hogy elérte a pénztárgép max sebességét. (Persze az árak mind a fejében voltak).
A kép a 132/A ház hátsó bejáratától készült. Jobb szélen a nagyrészt takarásban lévő épületnek a Váci út 136/C lépcsőháza látszik, a majd a négylépcsőházas épület a 138/A, 138/B 138/C lépcsőháza. A negyedik lépcsőház már a Dagály u. 2 számot viseli. A szemben lévő épület pedig a Dagály u. 4.
Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves fórumozónak!
Off
Egyben gratulálok Faki találatához! Én ezt az utat jártam be: melyik magyar város lehet? Békéscsaba, Nyíregyháza, Szeged, Sopron, Győr, Debrecen? Hátha nem is magyar? Az aszonyok a kinézetük alapján lehetnek mondjuk csehek, szlovákok, lengyelek is. A fotós járt Lengyelországban, nocsak! Hol volt lázadás '56-ban? Poznanban. De nem találok ott ilyen utcát. Ám a kép emlékeztet a Jasna Góra-i templomhoz vezető alléra Czestochowában, ahol én is jártam zarándokként. De sajnos nem az.
Ekkor jön a megfejtésed: nem az, hanem egy rá merőleges út!
Ha nem írsz be képszámot, akkor a kiegészítésedet nem fogják tudni lekövetni, mert a megfejtéseket a fortepanos kollégák képszám alapján tudják visszakeresni és felrakni a fortepanra.
280012, 280025-32 - A városligeti egykori Olof Palme-ház. Fábián képsorozatának készültekor épp a Képzőművészeti Kivitelező és Iparvállalat kőszobrász műhelye és központja, itt készültek 1986-ig az ország köztéri kőszobrai. A közelmúltban teljesen felújított, most a Millenium Háza néven üzemelő épület történetéről itt (is) lehet olvasni https://ligetbudapest.reblog.hu/olof-palme.
Ez változó. 2ly és pégés mindent megtesznek, hogy szabályos alakra hozzák a megfejtéseket, de 2-3 hónap is eltelhet, amíg egy azonosítás megjelenik.
Ugyanitt precíz, nagyon precíz, munkájára igényes, rengeteg szabadidővel bíró, rugalmas és elkötelezett önkéntes munkatársak jelentkezését várjuk :) Ha a címkézésből indulunk ki, akkor a munka könnyűnek néz ki, de gyorsan kiderül, hogy nem az!
igen, változnak a dolgok, de ebben a konkrét esetben legalább egy dolog változatlan: a patakocska forrásától ma is 4-5 kilométerre vagyunk, lapos dombok között. Honnan jönne ez a rengeteg víz? Hacsak nem egy biblikus özönvizet látunk
Budapest, VIII. ker. Baross u. 106-110-es sz.házak szemben
A 106 és a 108 házak helyén már új épületek állnak, ezért nehéz azonosítani, de a sarki házak a 110-es (ez előtt áll az Opler Rekord) és a 112-es áll és köztük kezdődik a Szigetvár u.
Grósz Károly miniszterelnök tácsővel a kezében megszeméli a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerét, balra Gaál Ferenc vízügyi igazgató, jobbra Újvári Sándor a Zalai megyei tanácselnök. A felvétel 1988 április 27-én készült.
A felvétel 1988 április 27-én, Grósz Károly miniszterelnök látogatása idején készült.
"pasztalatokról. Ezt követően a vendégek ellátogattak a balatonhidvégizsiliprendszerhez, ahol megtekintették a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer létesítményeit..."
Népszabadság, 1988. április (46. évfolyam, 78-102. szám)1988-04-27 / 99. szám
"az Aqua Szálló megtekintésére került sor, majd akis-balatoni vízvédelmi rendszer térségébe utazott a miniszterelnök és kísérete. Ahelyszínen Gaál Ferencvízügyi igazgató a zsilipnél, illetve a kilátótoronynál térképekkel illusztrálva mutatta be a vízvédelmi rendszer működését."
Zalai Hírlap, 1988. április (44. évfolyam, 78-102. szám)1988-04-27 / 99. szám
a Magyar Hírlapban megjelent képeket szalay Zoltán készítette, a fortepanra felkerült képek nincsenek az újságban megjelentek között
Jobb oldalon a Thälmann (Fiastyúk) u. 60, a kémény mögött a 62.
A kémény ahhoz a Fivér utcai fűtőműhöz tartozik, amit a Béke úti Élmunkás házak (épült 1950) ellátására építettek. Az 1955-ben megépült többi háztömb (Kilián-Thälmann-Fivér-Övezet) is innen kapta a fűtést (melegvizet nem)
279938 Béke utca 118. Övezet utcai oldalán volt Közért. Benne dolgozott az országos bajnok pénztáros. Olyan gyors volt, hogy elérte a pénztárgép max sebességét. (Persze az árak mind a fejében voltak).
279939 Ez az épület gyakorlatilag a Kilián György Áltlános iskola és Gimnázium (ma Németh László Gimnázium) kertjében volt. Gyermek tér-Kedves utca sarok. Ha jól emlékszem, akkor anyatej begyüjtő állomás volt.
Apámék falujában régen a patakban rákok éltek és fürödni lehetett benne, ma már teljesen el van apadva. Hogy több mint 100 éve mennyi víz volt egy mára jól láthatóan csatornává kotrott patakban, azt csak a tudósok/kutatók tudnák megmondani, de a mai viszonyokból semmiképp nem szabad kiindulni. Meg mi van, ha épp nagyvíz volt?
ez az infó sztem hibás. A Keleméri-patakban legfeljebb akkor van víz, ha esik az eső. Magyarországon alig van ilyen bővízű patak. A zsindelyes tető is inkább Erdélyre utal
Lengyelország, Varsó Plac Zamkowy, Zsigmond-oszlop. Jobbra a háttérben a Kersztelő Szent János-székesegyház (Bazylika archikatedralna w. Jana Chrzciciela).
Báthory u. - Hold u. - Kálmán Imre u. sarokház Hold utcai homlokzata (tükörkép nézet, fordítva hívhatták elő a negatívból) https://maps.app.goo.gl/kc6Qtj47bwcKqCZMA
Műegyetem E, V2 és St épületek a fényképen a bal/jobb felcserélt"
kieg.:
Stoczek utca, Budapest, kilátás a Martos Kollégiumból dél felé"
én abból indultam, ki, hogy a J épület még nem állt akkor, ugyanis látszódnia kéne a képen. Viszont gondolatébresztönek jó volt a hsz-od: jobban megnézve a bezárt szögeket és a házak látható oldalait, úgy tünik, nem a kollégium, hanem a Stoczek Menzavolt a helyszín. A höközpontból nem lehet az ST épület oldalát látni.
szerintem inkább a Bertalan Lajos utcai hőközpont (HÖ épület) lesz a fényképezés helye, mert a Martos kollégiumból nem lenne látható a V2 épület ÉK-i homlokzata, a Fortepan képen meg jól kivehető
Esztergom, Kiss János vezérezredes út, a képek készítésekor a térképeken altábornagy út, az utcanévtábla szerint korábban is vezérezredes út. Esetleg valaki tudja miért történt a rangban változás? A neten is ad találatot Esztergom Kiss János altábornagy út -ra.
WIKIPedia
Kiss János (altábornagy)
1945. március 15-én posztumusz vezérezredessé léptették elő.
Ez a tábla lehet régi? Kiss vezérezredesnek olvasható.
Mivel a térkép szerint Kiss János altábornagy utca volt a 70-es években.
a tábla magánterületen van, ősidők óta is ott lehet. Még ma is vannak 90 előtti táblák, akár közterületen is, úgyhogy egy (régi) utcanévtábla sztem nem túl erős bizonyíték egy kép dátumozását illetően.
A kép évszáma jelenleg 1972-re van állítva, de szerintem korábbi. Akkor készülhetett, amikor a régebbi, nagy fekete betűs: 1078 feliratot kisebb feliratokra cserélték: 207723. A bejárati ajtó is megújult. Ha ennek a képnek: 214137 a dátuma hiteles, akkor ahhoz lehet a többit pontosítani.
Vannak ugyan a mai állapot és a fotó készítésének időpontjában volt állapot között különbségek, ám szerintem a szánkózók mögött a Határőr úti ház látható, amely egy felújítás során magastetőt kapott, és ablakokat is cseréltek rajta. Szánkóztunk itt az ikreimmel a hetvenes évek elején, sokáig megmaradt ott a hó.
ROSSZ helymeghatározással szerepelnek a Bánffy Györgyöt ábrázoló képek: NEM II. kerület, Rózsadomb - Áldás utca 3.
Onnan már 1965-ben elköltöztek a II. kerület, Rózsadomb - Mandula utca 27. számú villa emeleti lakásába, annak sarokszobájában készült a két íróasztalos fénykép, és a harmadik is - kicsit más szögből -, amin a belső fali könyvespolc látszik.
én gyerekfejjel valamikor a 80-as évek elején vagy inkább a 70-es évek végén jártam 1x ott, pedig a Szépkilátónál amúgy sokszor megfordultam, ezért volt a nagy bizonytalanság. kár, hogy ennyire elbarmolták. lehet, hogy müszakilag sok gond volt vele, azért egyszerüsítették le a mai formájára.
"Kedves Fortepan Csapat! A 75770-es képre a tippem: az orosházi nazarénus imaház, Deák Ferenc utca 9. Jankó Attila több képet készített Orosházán. Az utcaképen nem látszanak a csúcsíves ablakok, de most éppen árulják az épületet és a jofogas.hu oldalán a 6. sz. képen nagyon hasonló ablakok láthatók kívülről, és a terem méretei is nagyjából stimmelnek: Orosházán, Imaház, közösségi épületeivel, idősek otthonával - Orosháza, Ház - Jófogás Ingatlan"
261336 És tegyük hozzá, valóban összetéveszthető látványt nyújtanak egy korszerű nagyvállalat székhelyével, telephelyével. Annyira, hogy az 1960-as években legalább két filmben el is játszhatta ezt a szerepet (Hahó öcsi, Emberrablás magyar módra).
28204 a https://fortepan.hu/hu/photos/?id=28204 fénykép nem a Pentelei Molnár utca 11. számú társasházat mutatja, hanem a vele azonos kinézetű és szomszédos 13-as számút.
1.) A háttérben, a bokrok mögött a Kupeczky utca 12. számú ház hátsókert felőli tetősarka látszik, és a túlsó oldalon lévő, Kupeczky utca 11. szám alatti társasház loggia-ja. Ez csak a Kupeczky utca 13-as számú társasház mellől látszhat így.
2.)
Umann Kornél a Kupeczky utca 13-as számú társasházban lakott.
Innen az 1974-es, szerkesztői tippre egyetemi kampusz 261336-os kép:
Tükrözött kép a BME-ről. Balra a már lebontott V2 épület, középen az E épület, ami a nagyelőadók tetejéről jellegzetes, jobbra az St épület, melynek nagyelőadójának teteje látható bal alul. Azóta képbe bezavarna a felépült J épület, a V2 pedig el lett bontva, most murvás parkoló van helyette. A fényképet valószínűleg a Hő épület melletti víztoronyról fotózták
nem azt mondom, hogy ott készült, de engem nagyon emlékeztet a balatongyöröki Római-forrásra, de nem arra, ahogy ma kinéz, hanem amilyen a 70-es80-as években volt.
A Heti Fortepan 170. sorozatban a #276237 sz. fotó a Budapesti Piarista Gimnázium korábbi épületének (VIII. ker. Mikszáth tér 1.) I. emeleti kápolnájában készült. Az intézménybe jártam 1987-91 között, így jól felismerem.
Saját fotót sajnos nem találtam, de az interneten a lenti képre bukkantam. Sajnos ez pont a terem átellentétes részéről készült, de a két felvétel esetén a helyszín azonosságát a padlólapok mintázata jól mutatja.
Budapest II., Mechwart tér, a felvétel a Kerületi Tanács előtti parkban készült (ma Polgármesteri Hivatal). Háttérben a Keleti Károly utca - Margit körútról (Mártírok útja) sarkán álló ház látható.
Budapest II., Mechwart tér, a felvétel a Kerületi Tanács előtti parkban készült (ma Polgármesteri Hivatal). Háttérben a Keleti Károly utca - Margit körútról (Mártírok útja) sarkán álló ház látható.
Budapest I., budai Vár, Táncsics Mihály utca, a felvétel a Bécsi kapu téri Budavári Evangélikus templom mellett készült. Az autóbusz mögött a 27-es számú ház látható.
és a busz takarásában az Old Firenze nevü szórakozó hely.
Azért nem ragoztam, mert ekkor Bécsikapú Eszpresszó volt, előtte utána Old Firenze, majd ....
Budapest I., budai Vár, Táncsics Mihály utca, a felvétel a Bécsi kapu téri Budavári Evangélikus templom mellett készült. Az autóbusz mögött a 27-es számú ház látható.
és a busz takarásában az Old Firenze nevü szórakozó hely.
extra technológiával épült. A szintek egyes födémeit egymáson készítették el, és amikor mindegyik megkötött hidaulikával emelték fel, a kívánt magasságban pedig előre készült oszlopokra rakták a szintet. Átszerelték a hidraulikát, és ment tovább felefelő a maradék födém lap.
Ma Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat. Honlapjukon azt írják, 1998 óta, tehát az épület építésekor más céllal készülhetett. Egyébként van egy kép az előtte itt álló házról: 215670 Ott 1973 van jelölve. Tehát ez a kép nem lehet 1972-es, csak későbbi.
Lenin/Teréz krt. páratlan oldal kb. a Művész mozitól a Nyugati felé nézve. A kép nem lehet 1972-es, egyrészt azért mert akkor már Trabantoknak, Skodáknak, Wartburgoknak és Moszkvicsoknak kellene itt nyüzsögnie, másrészt a kép bal alsó sarkában egy Ikarus-66 látható, amely típust 1964-ben kivonták Budapestről.
A Béke utcai lakótelep Béke, Fiastyúk, Fivér és Övezet utca közötti modernista, 1950-es évek elején épült házait is szokták (volt) élmunkásházaknak nevezi.
Ez és az utána követekező három kép a Béke úti Vasas pálya egyik edzőpályáján készült, de a dátum nem stimmelhet, mert 1963-ban már álltak a Tahi út házai, amik nagyjából 1959-60-ban épültek. Azok takarták volna a hátul látható ún. Élmunkás házakat, amik 1950-ben épültek.
Ez és az utána követekező három kép a Béke úti Vasas pálya egyik edzőpályáján készült, de a dátum nem stimmelhet, mert 1963-ban már álltak a Tahi út házai, amik nagyjából 1959-60-ban épültek. Azok takarták volna a hátul látható ún. Élmunkás házakat, amik 1950-ben épültek.
Tuti nem 1921, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank új épülete nincs a képen (1908 előtt), de még a Gresham palotából is a régi (1906 előtt), összevetve a 27720-tal innen jó eséllyel látni kellene a József A. u. 8-t is (1900).
a mai Hősök tere, szemben a Műcsarnok, előtte Zala Györgynek 1906-ban a Milleneumi Emlékműre készült, de ekkor még oda fel nem került szobrai, balra a Tudás és Dicsőség, középen a Háború, jobbra a Munka és Jólét.
Szerintem: Budapest V. Ferenciek tere (Felszabadulás tér), buszmegálló a déli Klotild-palotával szemben, a háttérben a volt Királyi bérpalota a Veres Pálné utca sarkán.
Úgy tűnik, a 8-as busz végállomása volt itt, de lehet, hogy más buszok is megálltak itt, nem tudom.
A volt Királyi bérpalota háttérben látható részlete: 103658
Jelenlegi leírás: Ferenciek tere (Felszabadulás tér), szemben Pázmány Péter szobrának talapzata a szobor Horváth Mihály térre történő áthelyezése után.
A képen nem a Pázmány Péter-, hanem a Werbőczy-szobor talapzata látható, a háttérben pedig a Duna utca.
Szerintem a képek a tér környéki házak valamikori homlokzatfelújításakor készültek, a 279753 sz. képen látható, hogy a Béke utca 126. déli bütüfala még nincs kész.
1971. október 28-i légi fotón részletén látszik, hogy a Béke utca 124. és 124/a szalagház (balra) déli bütüfala fel van állványozva, a Béke utca túloldalán (jobbra) pedig épül a Béke utca 111. számú ház. Szerintem az utóbbi építkezés látható a 279753 kép hátterében jobbra.
Így szerintem talán 1971-re lehetne datálni a képeket 1964 helyet.
Lásd még ezen az 1964-es Magyar Rendőr-fotón a Gyermek tér körüli házak állapotát: 65035
Egy Gyermek tér 6. szám alatti lakos panaszos olvasói levele egy 1972. május 9-i lapszámból: Tavaly az IKV tatarozást rendelt el házunkban. A padlás javítása közben megrongálódott a II. emeleti lakások mennyezete, a falak megrepedeztek. Az építési vállalat dolgozói a törmeléket nem takarították el még május elejére sem. A Gyermek tér 6. szám alatt lakók rendbehozták környezetüket, a kerteket felásatták, virágokat ültettek, de a törmelékkupacok még ott éktelenkednek az udvaron.
278188 Bp.III. Uszály utca Itt játszottam akkoriban, ezen a foghíj telken dobtak meg egy féltéglával. 278183 Kolossy tér, Lajos u. 34 buszmegálló a Lajos-fiú előtt (ide jártam általános iskolába) 278472
Látkép Budapest, II. kerület - Vérhalom, Cimbalom utca 6. szám alatti (akkor még) üres telekről a Kupeczky utcán keresztül Zöldmál irányába, a távoli háttérben a Gugger-hegy / Látó-hegy egy szelete. A Búzavirág utca 16. számú villáról: https://www.facebook.com/groups/2keruletanno/permalink/2308992049153791/
Place de la Concorde, távolabb a háttérben a Rue de Rivoli mellett Haditengerészeti Minisztérium (később Hôtel de la Marine)
ez így, gondolom, egy félreértésből adódik. Az hôtel szónak csak egyik jelentése a szálloda, egyébként, mint ezen a képen is, palotát jelent. Ez az épület neve.
>
Place de la Concorde, szemben az Hôtel de la Marine (ekkor Haditengerészeti Minisztérium)
Gratulálok a figyelmességedért, mert én pedig tényleg elég jól ismerem a környéket nem vettem észre ezt a 3-as házszámot a Tóth Árpád sétány 4. kapujánál. De: kifotóztam az igazam bizonyítékát "A budavári lakónegyed rekonstrukciója (1982-1986)" könyvből, de nem tudom csatolni a képeket. Amúgy 4-es házszám szerepel az északi épület lakásainak tulajdoni lapján is.
A hibás házszámnak az lehet a magyarázata, hogy mint azt korábban írtam a két épület egyszerre épült a villamos szakma dolgozói részére, tehát egy házként kezelték. Például a két lépcsőház és a padlás világítása sem volt szétválasztva.
Ha a Tóth Árpád sétány többi épületeinek fotóinál a számozást valaki definiálni szeretné, akkor nem lenne könnyű dolga, mert azoknak néhány kivétellel nincs onnan bejárata, így kiírt házszáma sem, bár a tulajdoni lapokon szerepel a sétány felőli házszám.
Erre gondoltam én is, de megtévesztett a német wikipédia oldal leírása:
"Die Halle liegt im Olympiagelände Luschniki (russisch: Олимпийский комплекс ŤЛужникиť, Olimpijski kompleks ŤLuschnikiť), das für die OlympischenSommerspiele1980 erbaut wurde."
Mert ez azt sugallja, hogy a csarnok is a moszkvai olimpiára épült, pedig elég lett volna megnéznem, hogy mikor készült el...
a bizonyítás az alanti hsz-okban, pégés és damusz olvtársak hathatós közremüködésének hála:
Attól, hogy anno a 12 fö csoportunkból nekem sikerült a legjobban a melléknévi igenevek ragozásából írt dolgozat (épp, hogy csak kettes lett, ezen kívül lett még 3 kettes, a többi egyes...), még egyáltalán nem tudok oroszul. Nem vagyok büszke rá, de ez van, ennyit ért 8 év ruszkióra, mert anno teljesen értelmetlen és hasznavehetetlen dolog volt a Beszélgetés Lenin elvtárssal és tsait megtanulni...
Frankel Leó út (Zsigmond utca) az Üstökös utca saroknál az Budai Irgalmasrendi Kórház előtt, balra a háttérben az Árpád fejedelem útja (Újlaki rakpart) 3-4. Üstökös utca felöli oldalának egy részlete látható.
Itt szerintem az 1973-as keltezés nem jó, mivel ez már az 1978-as felújítás utáni Mártírok útja (napjainkban Margit körút - Budapest, II. kerület), és egy pandant nézőpontból készült fényképhez 1979-es dátum van megadva (ami szerintem a reális és helyes dátum). 280151
Ez úgy logikus, ahogy írod. Mégis az északi épület kapuja mellett van a 3-as szám.
Jó, hogy Te ezt ismered, de mi kívülállók, csak a szemünknek hihetünk.
Amúgy ez az egész T.Á. sétány igen talányos házszámilag, mert a legtöbb házon nincs is kapu, nincs házszám, és persze sejthető, hogy az Úri utcáról van a bejárat, de ha még biztosan tudnánk is, hogy az adott ház milyen postacím alatt közelíthető meg, akkor sem írhatjuk a kép alá, hogy mondjuk ez az Úri utca 122/B....
Budapest X. Kőrösi Csoma Sándor út, szemben a felállványozott harangtornyú Szent László-templom a Szent László (Pataky István) téren.
(Balra, a villamosnál látható rész ma a Kőrösi Csoma sétány része.)
Egy, az Esti Hírlap 1976. január 2-i cikkben ez olvasható:
Miért kell ez az állványburkolat? kérdeztük Horváth László főmérnöktől, a X. kerületi Tanács műszaki osztályának vezetőjétől. Csaknem másfél éve kezdték az állvány építését, mert a torony veszélybe került: az építmény tetőszerkezete elmozdult. S hogy mennyi ez az elmozdulás, most lesz megállapítható, amikor a kész állvány tetején elkezdhetik a méréseket, majd a helyreállítás előkészítését.
hogy pontosan hol van, azt sajnos nem tudom, számomra Belgrád teljességgel ismeretlen terep, ezért meghaladja a jelenlegi képességeimet a helyszín megtalálása, viszont ez:
Ezen a képen nem nagyon van mit felismerni (már a témáját illetően) itt egy géppuskás tanfolyam résztvevői láthatók, ülő sor jobb egyben a nagyapám. Bruck-Királyhidán vagyunk.
Van-e még valaki, aki felismeri valamelyik délceg katonában a saját felmenőjét?
A képen látható ikerház két telken áll. A déli a Tóth Árpád sétány 3. (Dísz tér 15. B ép.), az északi a Tóth Árpád sétány 4. (Dísz tér 14. B ép.), aminek van kijárata a sétány felé, de ott nincs kapucsengő. Emiatt gond is szokott lenni, mert a lakások egy részének közműszámlái ide vannak címezve és ott akarnak bemenni a szolgáltatók szerelni vagy éves leolvasást végezni, ezért ott felirat jelzi, hogy az a bejárat nem bejárat. A tulajdonosok ki-be tudnak menni kapukulccsal.
Érdekes, hogy a kapu nélküli szomszéd ház lakásai egy részének számlái is a sétány 3. szám alatti címre érkeznek és nem a Dísz tér 15-be.
A legdélibb, első épület, a Korona cukrászda nyugati oldala a Tóth Árpád sétány 1. és 2. számot viseli elvileg, de olyan címre szerencsére nem érkezik senkinek számlája. Azért 1. és 2., mert az építés, 1893. előtt azon a telken több kisebb ház állt.
A 4. és a 6. ház, a 8. is látszik. A kép bal szélén állványzat, ami a 2-es házhoz tartozik. Érdekes, hogy az előző képen a ház alá van dúcolva. Annak a képnek 1966 ennek 1963 az évszáma. Furcsa lenne hogy ilyen hamar alá kellett volna dúcolni.
279138 A 10. és 12. szám, asszonyok trécselnek a teraszon.
279137 Itt még mindig trécselnek, de látszik a 14. számú ház is, és a Dereglye u. 5. felállványozva
279139 Ez pedig visszafele nézve a 14. szám a Dereglye utca sarkán. Jobb szélen az állványzat a Dereglye u. másik sarkán.
És a végére egy másik színes kép, csak egy utcával arrébb: az Árpád fejedelem útja Uszály utcával párhuzamos szakasza. Balról jobbra a házak: 51, 52, 53, 53/A, 55/A 54, Dereglye u., 56
Losonci tér, szanálások a lakótelep folytatásához, a kis tornyos sarok a Baross utca - Szigetvári utca sarok (a daru mögötti homlokzatot kár keresni, azt is lebontották utána).
Kösz az infókat, ez nagyon érdekes. Tényleg látható hogy szerkezetileg ez két ház, középen egy villámhárító látható a régi képen és ma is. Viszont érdekes, hogy csak az északabbra levő háznak van a sétány felől bejárata, a régi képen, és ma is. Ez viseli a 3-as számot. És e mögött van a Dísz tér 14. így viszont logikailag a délebbre eső rész akkor a 2-es házszám nem? (és 1. a sarokház)
Ezek a jelenleg 1966-ra datált fotók az megelőzően készültek, hogy a Zuglói étterem 1966 őszén átépítés után újra megnyílt. Az újjáalakított étterem látható többek között az 1966-os 127419 képen.
Egy régi képes Facebook-csoportban egy hozzászóló a 279354 kép alá azt írta: "A képen a 67-es villamos egy távos vezérlő pótkocsija látható, amelyek 1962. július és 1964. november között jártak a 67-esen."
Nem tudom így van-e, vagy sem, de ha igen, ez is azt támasztja alá, hogy 1966 előtt készült a szóban forgó négy kép.
Ez érintheti talán a Fortepanon szomszédos többi XIV. kerületi Fábián József-kép datálását is, de lehet, hogy csak véletlenül kerültek a Zuglói éttermes fotók mellé.
A képen a Tóth Árpád sétány 3. (Dísz tér 15. B ép.) és a Tóth Árpád sétány 4. (Dísz tér 14. B. ép.) látható.
E két épület 6+6 lakását a Dísz tér 14. és 15. telkek sétány felőli részére 1957-ben építették a villamos szakma dolgozói számára vállalati bérlakásként.
A két épület között még dilatációs hézag sincs, sőt a kötelező tetőtéri tűzfal a macskalépcsővel is hiányzik.
A rendszerváltás után a bal oldali épületet a bérlők fillérekért megvehették, a jobb oldalit viszont nem, mert a telek Dísz tér felőli épülete (a De la Motte Beer palota) műemlék, ezért a nem régi, sérány felőli ház nem volt eladható. Tehát e ház hat családjának pechje volt, mert az ikerház másik felében lakó kollégáik megvehették a lakásokat, ők meg nem...
Ez az épület nem magán, nem önkormányzati, hanem állami, amit a Várkapitányság kezel és az egyik lakásban már az ő irodájuk van.
Wilhelm-Leuschner-Platz a Roßplatz felé nézve, Lipcse, NDK
a képen látható évszám alapján az egész lipcsei sorozat valószínüleg 1965
több (még megfejtetlen) lipcsei kép (280495-280503) is 1970-hez van datálva, de ugyanakkor készültzek, mint az 1967-esek.
közben kutakodtam:
az 1966-os Oldsmobile Toronado-t 1965 öszétöl kezdve kezdték gyártani, a lipcsei öszi vásárt szeptember 5 és 12 között rendezték meg, így mégiscsak inkább 1966, esetleg tényleg 1967 lesz az évszám.
van, ami a Markt, van ami a Thomaskirchhof és a Klostergasse sarok, van ami a Leipziger Messe (Alte Messe), (utóbbiaknál a parkolóban felsejlik a háttérben a Népek csatája Emlékmü) de nekem mára már nincs türelmem hozzá, a pontos helyszíneket bepötyögni. Ha valakiben van kedv, elszántság és lendület, akkor nagyon szívesen átadom a lehetöséget.
ill. ezen artfókuszos sorozatban van több Brandenburgi kapus (Unter den Linden) kép is, elsösorban 1962-re datálva, de késöbbröl is, szintén bepötyögésre várva
mindkét helyszín mára jelentösen (a felismerhetetlenségig) megváltozott, így semmi értelmét nem láttam a mai helyszínt berakni, de az elsö a bakterház miatt 100%-osan az a helyszín, a másodiknál az út vonalvezetése még ugyanaz ma is és megvan a domb is balra.
Bocs', nekem kevert be a böngészőm a több megnyitott fül miatt. Más szerepelt a böngésző címsorában, mint egy másik fülön a képszámnál.
Viszont van egy kép, az előzményekből sem tudtam visszakeresni, amit nem találok. színes erdő mellett, réten sárga céllövölde sárga, mini körhinta (szerintem a hűvösvölgyi Nagyrét), de most nem találom.
Érdemes volt keresni a Arcanumon - csak nem a mozaikra - csempére adott találatot.
... És szemben, a medence!Fölötte a falon porcelán lapokra fényképezett babaszemek merednek a lubickolókra. S ahány szempár, annyi babafej. Mind egyforma,kaucsukból készült. S a kaucsuk babák fejéhez ott a testük is, a falra fényképezve. Az egyiknek hiányzika keze, a másiknak a lába, a harmadiknak a derekán fásli.Akadt gyerek, aki ennek a művészi kompozíciónak a láttán sírvafakadt. Miért gúnyolnak bennünket ? szipogta.
Ide nem ilyen témájú kép kellett volna mondja az egyik fiatal gyerekfelügyelő. Ha én rendelek egy barna csíkos öltönyt, és helyette egy szürke kockásat kapok, akkortartsa meg magának, aki csinálta.Állítólag a művész is mást zsűriztetett le, végül ezt alkotta mutat a gúnyfalra. A három medence közül az egyik üres,mert nincsen túlfolyónyílása, így viszont legalábbis egyelőre semmire nem használható.
Budapest VI. Bajnok (Bokányi Dezső) utca, a felvétel a Szondi utca 44/b számú ház Bajnok (Bokányi Dezső) utcai oldala előtt készült, balra a távolban az Aradi utca.
Budapest VII., VIII. Az Erzsébet (Lenin) körút és a Rákóczi út sarka az éjjel-nappali Csemege Áruháznál, a háttérben a József körút 2. szám alatti sarokház.
A sarki épület felújítása és az árkádosítás idejére felhúzott ideiglenes kerítésen többek közt az Ez a Divat 1957. októberi és a Műszaki Élet 1957. október 3-i száma látható.
Szerintem jó a dátum, mivel a Gellért-hegyen már áll Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette Szabadság-szobor (4507-es kép), amit 1947. április 4-én avattak fel.
1948 márciusára a II. VH-ban megsérült tetőzetek közül 26'000 ház (!) tetejét hozták helyre.
Megastruktúra-léptékű épület nemcsak a tömeges, olcsó építésre alkalmas házgyári technológiával létesült Magyarországon, akad olyan példa is, amikor a minőségi szerkezetek és használati igények, valamint a nagy számok világa összetalálkozott: ilyen megvalósult terv a kecskeméti szalagház. Peschka Alfréd díjnyertes terve megvalósult formájában az alaprajz, a közösségi funkciók és az alkalmazott szerkezetek tekintetében a hazai épületóriások közül a legközelebb áll a modern építészek által megálmodott megastruktúrákhoz. A megye legnagyobb lakóháza, 288 lakással.
1973. december 16: a Bács megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói már 160 lakást adtak át, a többi 128 lakásba 1974 januárjában költöznek be az új tulajdonosok.
Javítani kell az évszámot, a fentiek szerint minimum 1974.
Szerintem evidens, hogy a fókuszban levő ház van megadva, minek odaírni a fél kerületet. Na de most egy házat azonosítok be, (volt benne egy óra munka):
Magyarország, Szeged Tisza Lajos (Lenin) körút. Háttérben az akkori József Attila tudományegyetem (JATE) ma Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Irinyi épülete.
Most tulajdonképpen mi bajod van, nem lenne egyszerűbb leírni, hogy mit hiányolsz? Azt hittem, segítek, ha leírom, hogy hol készült a kép, nincs időm minden képhez teljes leírást készíteni. De lehet, hogy ez így nem segítség, és megvagytok nélkülem is.
A kép készítésének helye: 47°30'47.3"N 19°05'48.9"E Dél-keleti irányban. Ideje feltehetőleg 1972 nyara. A helyszín természetben megtalálható a Magyarország,
Budapest XIV. kerület Hungária körút. - Ida u. kereszteződés középpontjától kb .25 méterre északnyugatra.
A képen látható házak balról jobbra: Hungária körút 137, Hungária körút 135, Hungária körút 133, Hungária körút 131, Hungária körút 129, Hungária körút 127, Hungária körút 125, Hungária körút 123. Ez után látható a Pest Megyei Bíróság (ma Budapest Környéki Törvényszék) készülő épülete, amit 1973. október 1-én adták át. A távolban látható még a Hungária körút 113, Hungária körút 111b, Hungária körút 111a, Hungária körút 105, Hungária körút 103, Hungária körút 103a, Hungária körút 101, Hungária körút 99,Hungária körút 97 épületek tömbje. A képen felismerhető gépkocsik: GAZ 69, Skoda Octavia, Moszkvics 408, Wartburg 311/312.
Budapest, II. kerület, Szemlőhegy Józsefhegyi utca 20-24. szám ~ Áfonya utca 11. szám (hrsz.: 15093/7 - összevonásokat követően) alatti társasház 24-es számú, sarki épülete; kert felőli nézet.
280236 https://fortepan.hu/hu/photos/?id=280236 Budapest, II. kerület, Szemlőhegy Józsefhegyi utca 20-24. szám ~ Áfonya utca 11. szám (hrsz.: 15093/7 - összevonásokat követően) alatti társasház 24-es számú, sarki épülete; kert felőli nézet. Zilahy Lajos villájának helyén (1942. szeptember 4-éről 5-ére virradólag bombatámadás érte - A Zilahy-villában a bérlőnek, Dr. Jankó Pál bankigazgatónak két kislánya, valamint a nevelőnő tartózkodott. Mindhárman áldozatul estek a szovjet légitámadásnak. ) épült társasház. https://maps.app.goo.gl/4WtXos3M54d8Cbu99
279369 279370 https://fortepan.hu/hu/photos/?id=279369 https://fortepan.hu/hu/photos/?id=279370 Budapest, II. kerület, Szemlőhegy Józsefhegyi utca 20-24. szám ~ Áfonya utca 11. szám (hrsz.: 15093/7 - összevonásokat követően) Zilahy Lajos villájának helyén (1942. szeptember 4-éről 5-ére virradólag bombatámadás érte - A Zilahy-villában a bérlőnek, Dr. Jankó Pál bankigazgatónak két kislánya, valamint a nevelőnő tartózkodott. Mindhárman áldozatul estek a szovjet légitámadásnak. ) épült társasházak. https://maps.app.goo.gl/27Q6zTPFiUyZLd947
'0153 Budapest, II. kerület, Országút Margit körút (ekkor Mártírok útja) - Bem József utca sarok; KÖZÉPEN: Margit körút 38./b szám (Mártírok útja) ~ Bem József utca 9. szám (hrsz.: 13541/2) - Báró Weisz Alfonzné báró Herzog Erzsébet 6-emeletes bérháza; tervező Quittner Ervin (1935.). JOBBRÓL a vízivárosi Horvát utca sarok. - Gregersen Márió és Hugó számára Gregersen Hugó (18891975) tervei alapján 19361937-ben épült bérház a Horvát utca sarkán. https://maps.app.goo.gl/ZFDD6Wrx7VbVnNQ69
Budapest I., budai Vár, Szentháromság utca, jobbra a felállványozott 5-ös számú ház, szemben a Tóth Árpád sétánynál a Lovas útra vezető Fedett lépcső látható.
Budapest I., budai Vár, Szentháromság utca, a felállványozott 5-ös számú ház melletti kőfal mögött a Pénzügyminisztérium épületének Országház utca felőli homlokzata látszik.
Csopak, Füredi utca 40. Volt KÖZTI-üdülő; eredetileg Kopácsy József püspök, hercegprímás, később Simaházy Tóth László, majd Dr. Csécsi Nagy Miklós, végül az államosítás előtt Sctitowszky Béla villája. Az egykor szebb napokat látott épület jelentős átalakításokon esett át. Az eredeti XIX. sz.-i ház eredetileg villa épület, később konyha, étterem ill. üdülő funkciókat látott el. Ennek következményei a durva szocreál átalakítások, hozzá építések. Jelenleg használaton kívül várja sorsát, jelentős ráfordítást igényelne minden felújítás Az épület tömege, megmaradt részletei miatt védett. Az ÉNY-i oldal a Füredi utca felől: https://maps.app.goo.gl/C8ks5N2jo6gKX4Ad6
Ez egy II. VH-ban elpusztult szobor ('Bánat') újraöntött változata. Az eredeti szobor a volt budai Drasche Henrik féle téglagyár (ma Vasas Sport Club) telkénél állt. A posztamensen álló, fájdalmasan karját kinyújtó női akt bronz alakját Petri Lajos (szül. Szegeden mint Pick Lajos) szobrászművész készítette.
A fénykép készültének időpontjában (1960.) az újraöntött változat a Szilágyi Erzsébet fasor 63. - Rhédey utca 1. saroknál állt. Háttrében a Rhédey utca 3. Ekkoriban ez a saroktelek még beépítetlen volt:
Spanyolország, Barcelona kikötő, háttérben a kikötő és a Montjuic hegy közötti kabinos drótkötélpálya állomása (Torre Jaime I), előtérben a Kolombusz legendás hajója, a Santa Maria replikája.
Fábián József családjával egyeztetve az a kérés fogalmazódott meg, hogy az Album86 képeit inkább emeljük át FJ neve alá, mivel a képek jórészét Ő fotózhatta. Igy az Album86 megszűnik és a teljes Friss anyag Fábián József neve alatt fut majd.
Ez a szobor egy szökőkút közepén áll az RTV Slovenia udvarán. A szökőkút téglalap alakú, két végéből folyik be a víz. A szökőkút szobrászati középpontja 6 fiatalból, három fiúból és három lányból álló csoportot ábrázol. A gyerekek kézenfogva kört alkotnak, és úgy tűnik, táncolnak. Aranyos szobor, amely a fiatalság nosztalgikus emlékeit örökíti meg.
Városligeti (Gorkij) fasor a Dózsa György út közelében. Lányi Dezső szobrászművész alkotása (1929) az Építőmunkás, 1954-ben került, a háttérben látható Építők Rózsa Ferenc Kultúrháza elé.
Budapest XIII. A Könnyűipari Tervező Vállalat székházának (ma Victor Hugo Irodaház) építése a Victor Hugo utca 1822. szám alatt, a háttérben a Hegedűs Gyula utca 4951. számú ház.
Budapest XIII. A Könnyűipari Tervező Vállalat székházának (ma Victor Hugo Irodaház) építése a Victor Hugo utca 1822. szám alatt, a háttérben a Hegedűs Gyula utca 40. számú ház udvara és a Pannónia (Rajk László) utca 43. számú ház tűzfala.
226711 alapján is 1974-nél korábbra kellene datálni a fotókat, talán 1971-re.
Budapest I. A felvétel Krisztina körút 69. előtt készült, a háttérben a Krisztina tér a Havas Boldogasszony-templommal.
A Krisztina körút földszintjén egykor volt édességboltot és illatszerboltot lásd ezen a korábbi fotón: 157990
Az alábbi, 1965 júniusában készült képen a Krisztina körút és a Krisztina tér sarkán ma álló ház látható építése közben, az alapján szerintem 1965-ről korábbra kellene datálni a fotót:
Blaha Lujza tér (ekkor a Népszínház utca és a Rákóczi út találkozása), a Népszínház (a későbbi Nemzeti Színház) épülete, előtte Tinódi Lantos Sebestyén szobra (Bezerédi Gyula, 1907.).
Megjegyzés: úgy emlékszem a Főfotó dátumai biztosak voltak, Fábián József dátumai pedig nagyon bizonytalanok. Nem lehetne valahogy a képeknél jelölni, hogy biztos a dátum? (volt olyan megfejtés is, aminél pontosan be lehetett lőni az évet)
Budapest XVIII. Lakatos úti lakótelep, Kézműves (Keszőce Endre) utca, szemben a Kézműves utca 2/a-b, jobbra a Kézműves utca 1/a-c, balra az Egressy Gábor utca 32/a-e.
a kőfaragó a gipszminta alapján faragja Győri Dezső szobrászművész alkotását. A Bányász szobor Kincsesbányán, a bauxitbánya rakodótelep előtt került 1964-ben felállításra.
Budapest I., budai Vár, Tárnok utca, a Vízjáték-szobor és díszkút (Pátzay Pál és Schall József alkotása, 1975.) a Balta köznél. A busz mögött a 13-as számú ház, mellette a 9-11. szám alatti Budavári Általános Iskola épülete.
Jászai Mari tér - Szent István krt. sarok (Szt. István krt 2):
279740 - a megadott évszám 1973 - ez akár igaz is lehet.
280114 - a megadott évszám 1981 ami biztos nem igaz.
Mindkét kép Április 4.-én (körül) készült, de nem azonos évben. Viszont a második képen is látható a 15-ös villamos megállója, pedig a vonal 1977 novemberében megszűnt.
280150 - ehhez a képhez is 1973 van megadva, van ünnepi zászló, de nem Április 4.-ét köszönti a felirat.
Kaposvár, Kossuth Lajos utca 1-9. ( SZOT-székház és a Latinca Sándor Művelődési Központ) - Az épület előtt Kiss István Tanácskozó munkások című szoborcsoportja.
Budapest, II. kerület - Rózsadomb, Apostol utca, kilátás az egykori Veronika-kápolna mellől (a mai Mansfeld Péter park) '659 - A kép előterében az Apostol utca és lakóházak a 7/B -től a Margit utca felé '660 - Az egykori Wagner-villa Gül Baba türbéjével, és balra a Vérhalom utca torkolata
Budapest I., budai Vár, Tárnok utca a busz mögött a 13-as számú ház, mellette a 9-11. szám alatti Budavári Általános Iskola épülete. Balra a háttérben a Mátyás-templom.
Budapest XI., Kosztolányi Dezső tér a Park étterem építkezése a Feneketlen-tó mellett. Szemben a Bartók Béla út - Bocskai út közötti háztömb, jobbra az Edőmér utca melletti ház látható.
Királyi Palota (ma Budavári Palota), Várkert, szemben a Halászó gyerekek-díszkút (Senyei Károly, 1900). Feljebb a kert kapuja mögött a Szent György téren a Sándor-palota. Jobbra Donáth Gyula Turul szobra (1905).
1911 >>> min 1910 a 27689 alapján, de inkább mindkettő 1908 körül, akkor volt újdonság az új Gresham és sztem a Schoch lány életkorához is jobban stimmelne
kilátás a Szent Gellért emlékműtől a Királyi Palota (ma Budavári Palota) és a Széchenyi Lánchíd felé. Előtérben a Döbrentei tér, balra a Szent Demeter szerb templom, középen az Alexandriai Szent Katalin-templom.
Díszkút medencével - G. Staindl Katalin keramikus alkotása a Budapest, I.Tigris és a Nyárs utca sarkán álló óvoda belső udvarát díszítette. Később elbontották. Jelenleg a Batthyány Lajos Általános Iskola (I. kerület, Batthyány utca 8.) belső kis díszkertjében található.