E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Múzeum körút felé, szemben az egykori Nemzeti Színház hátsó homlokzata és tornyai.
Trefort-kert, kilátás az egyetemi Főépületből Múzeum körút felé, háttérben jobbra a Belvárosi Ferences templom tornya, tőle balra a régi Pesti Városháza tornya. Balra a háttérben a Gellért-hegy és a Citadella.
Ózd, valahol a Vasvár u.és Malom u. találkozásánál levő házak bontási területén, a háttérben az autószerviz épülete, Zrínyi Miklós és Bulcsu utcai lakóházak
301750
Ózd, valahol a Vasvár u. és Malom u. találkozásánál levő házak bontási területén, a háttérben az autószerviz épülete, Bulcsu utcai lakóházak, balra a Volán-irodaház a Zrínyi Miklós utcán
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Múzeum körút és a Belvárosi Ferences templom tornya felé, jobbra az egykori Nemzeti Színház hátsó homlokzata és tornyai.
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Múzeum körút és a Belvárosi Ferences templom tornya felé, jobbra az egykori Pannónia szálló hátsó homlozata (ma egyetemi épéület), szemben az egykori Nemzeti Színház hátsó homlokzata és tornyai.
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Puskin (Eszterházy) utca felé.
"SĽD Starszego Żydów w Litzmannstadt" nie był sšdem w tradycyjnym rozumieniu, lecz radš starszych, czyli organem wykonawczym podległym niemieckiej administracji getta w Łodzi. Jego głównym zadaniem było zarzšdzanie społecznociš żydowskš w obrębie getta i wykonywanie rozkazów okupanta, za co przywódca tego organu (Chaim Rumkowski) był odpowiedzialny.
A cipészosztály a "születésnapját" ünnepli. Ez az osztály pontosan egy évvel ezelőtt alakult, és ez idő alatt Bornstein irányítása alatt a Marysińska utca 100. szám alatt működött. Az alkalom megünneplésére a minisztérium 6000 lengyel złoty támogatást kapott a segélyalapba, valamint minden munkásnak egy ingyenes utalványt. A Łódi Gettó Krónikája, 1942. október 27., 2. kötet, 322. oldal.
Trefort-kert, kilátás a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézetéből (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület) a Múzeum körút felé, jobbra az egykori Pannónia szálló hátsó homlozata (ma egyetemi ééület), szemben az egykori Nemzeti Színház hátsó homlokzata és tornyai.
Trefort-kert a Puskin (Eszterházy) utca felől, jobrra a Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézete (ma Eötvös Loránd tudmányegyetem Bölcsészettudományi Kar D épület).
A 120531-es azonosítójú képen látható cserkészek ugyancsak a Magyar Királyi Állami Árpád Reálgimnázium jelvényét viselik, ők is árpádisták lesznek.A 120653-as azonosítójú fotónak pedig az évszáma nem stimmel: az ülő sorban középen táblát tartó fiú Hanser Jenő (az adományozó Mária édesapja), róla biztosan tudjuk, hogy 1922-ben született és 1940-ben érettségizett az Árpád Gimnáziumban. A táblájuk szerint ezen a képen ötödikes gimnazisták, tehát az 1936/1937-es tanévben készülhetett a kép. (Valószínűbb talán az 1936, mert amikor 1940 tavaszán az iskola a régi, Zsigmond téri épületből az új, Nagyszombat utcai épületbe költözött, az osztályképeket még a régi épületben készítették el [elképzelhető, hogy a tanév elejének rutinja lehetett ez, de ez persze csak spekuláció.])
Az 1934-1935-ös tanévben voltak harmadikos gimnazisták. (Ugyanaz az osztály látszik a képen, Hanser Jenő a táblával. Ez a kép ugyanennek az osztálynak az érettségizős csoportképe:https://fortepan.hu/hu/photos/?id=120654Egészen biztosan az 1939-1940-es tanévből, de maga a kép még a régi iskolaépület udvarán, tehát jó eséllyel 1939-ben készült. És ennek a képnek sem stimmel az évszáma:https://fortepan.hu/hu/photos/?id=120657Ha 1922-ben születtek, és itt kisgimnazisták, az arcok alapján talán elsősök, akkor a képet az 1932-1933-as tanévre tehetjük.
I noticed this picture does not have a location - it is Split in Croatia, in front of Prima Grad department store, where is the HNK bus stop fortepan.hu/en/photos/?id=204972