E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
A tó déli végénél álló épület (ma már üres) a XII Pius asztma szanatórium, még nem találtam megbízható adatot az építésének időpontjára. (Google AI szerint 1938)
az Eötvös-sorozat azon képein, ahol sátor, lovasszekér, és hasonlók vannak, mind az Eötvös-inga tesztelése során keletkezett képek, a bajszos úriember maga Eötvös Loránd. Az utolsó teszt a vas vármegyei Ság-hegyen történt, de onnét nncsenek képek a sorozatban, csak az Alföldröl, Fruska Gora környékéröl és a Balaton jegéröl (a Müegyetem alagsorában is végeztek méréseket, megfigyelve az elhaladó uszályok által keltett változást a gravitációs térben, ill. Arad környékén, de ott tudomásom szerint más stáb végezte a méréseket).
talán majd egy esös napon sikerül kibogarászni öket.
Pl. a Balaton jegén végzett méréseket ábrázoló képek 1901-böl vagy 1903-ból származnak, a lehetséges helyszínek száma 40...
Az alföldi képek (Kecskemét környékén) 1911 utánról származnak.
kilátás a Gellérthegyröl a Lágymányosi-tóra, a Kopaszi-zátonyra és a Kopaszi párhuzammüre, Gellérthegy, I. Krisztinaváros (ma: XI. Újbuda), Budapest
a háttérben az Összekötö vasúti híd.
A kép 1877, a vasúti híd átadása után, de 1896 elött kellett készüljön, mert Kopaszi-gát 1876-ra készült el, a "Konstantinápoly" nevü vigalmi negyed viszont a Milleniumi ünnepségekre készült el, de még nyoma sincs a képen.
"BÁN FRIGYES Váci egyházmegyés áldozópap. Kunszentmiklóson született 1880. június 10-én. Vácott 1904. június 17-én szentelték pappá. Káplánként Tápiógyökén, Kókán, Uriban, Kiskunmajsán, Kiskunfélegyházán és Dorozsmán szolgált, ahonnét bevonult tartalékos tábori lelkészi szolgálatra. Megkapta a II. osztályú lelkészi érdemkeresztet. Nem ismeretes, hogy hol és meddig teljesített szolgálatot. Az 1919. február 12-ei váci egyházmegyei körlevél közli, hogy a katonai szolgálatból megérkezett és elfoglalta kápláni helyét Dorozsmán, majd Pesterzsébeten a főplébánián. „Ha háborús élményeiről érdeklődtünk, csak ennyit mondott: Aranyoskám, elmúlt, megúsztam víz nélkül is.” (Kracker Mihály albertirsai ny. iskolaigazgató közlése.) 1949 április 26-án hunyt el, Albertirsán temették el."