E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
a 217800, 217801 képeken Herms Niel és együttese. A képek talán vidéki körútjukon készülhettek, egy szabadtéri koncert lehetett, de hogy hol, azt nem tudom.
Rákóczi út 58., ÁMTI (Állami Mélyépítési Tervező Intézet) irodaház (előtte-utána Metropol szálló), az akkori úgynevezett "Metropol akvárium" terem, ahol a hídtervezők dolgoztak.
Rákóczi út 58., ÁMTI (Állami Mélyépítési Tervező Intézet) irodaház (előtte-utána Metropol szálló), a vállalat ebédlője, ami korábban a szálloda sörözője volt.
A helyszín valójában a Somló déli oldala. A kép jobb oldalán látszik a Szent Margit kápolna, a bal szélen pedig a somlói borok boltja előtti kőkereszt. A kép kb. innen készülhetett:
Jelenlegi leírás: "Andrássy út 25., a fiatalember a Drechsler-palota előtt áll. Az árkádok alatt, az Opera kávéház terasza látszik."
Az Opera kávéház a sugárút túloldalán, a 24. szám alatt működött. Az ún. Drechsler-palotában egy időben, 1926-ban is, amely évre a kép van datálva, többek között az Opera étterem üzemelt, amely egy időben talán párhuzamosan működhetett a Drechsler-kávéházzal.
Számomra nem világos a helyzet, vannak olyan adatok az 1920-as évek közepéről, hogy az Opera étterem a Drechsler kávéház helyén üzemelt:
volt pár hónapja egy kép egy kiszakadt házfalú nudapesti szobáról, ahol egy ember hajol egy dolgozóasztal fölé, miközben látni a szemközti házat, ahol a “szemközti ház” ugyanazon háztömb két utcája is lehetne.
Ha megnézed, a telkek pont egymás meghosszabbításai, a két épület a házhelyek hátsó közös oldalára tengelyesen tükrözöttek, feltehetöen ugyanazon befektetö ugyanakkor építtette öket anno, viszont a szomszédos házak különbözöek...
címkézőktől, feltehetően az adományozók által adott kulcsszavak tájékoztató jellegűek, azok cáfolásával, vagy megerősítésével senki nem foglalkozott /eddig/ :)
akadhat már megfejtett kép is, amit tudtam kiszedtem